Čtvrtek 23. února 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

127.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Na pořad jednání 53. schůze Poslanecké sněmovny byly předloženy celkem čtyři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorňuji všechny paní poslankyně a pány poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná."

Nyní přistoupíme k projednávání odpovědí na písemné interpelace. Jako první je v pořadí interpelace pana poslance Martina Kolovratníka ve věci plytké a drahé vládní komunikace, jde o sněmovní tisk 363. Ovšem ta je přerušena do přítomnosti předsedy vlády.

Dále následuje také interpelace pana poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky, jde o sněmovní tisk 364. Také tato interpelace je přerušena do přítomnosti paní ministryně obrany, která je omluvena.

A nyní přistupujeme k interpelaci paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové ve věci stravenkového paušálu příslušníků Policie ČR a jejich civilních zaměstnanců, je to sněmovní tisk 386. Ovšem, jak jsem četla, paní poslankyně je omluvena, není přítomna, a není-li interpelující poslanec přítomen, tak se nekoná o odpovědi rozprava, čili projednávání této interpelace končím.

A závěrem zde máme interpelaci paní poslankyně Jany Pastuchové ve věci chybějící bezpečnostní prověrky náměstků člena vlády na Ministerstvu zdravotnictví na stupeň "důvěrné", jde o sněmovní tisk 388. Otevírám rozpravu k této interpelaci a prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vzhledem k tomu, že zde není přítomen pan premiér, na kterého moje interpelace směrovala, tak já bych požádala o přerušení této interpelace do přítomnosti pana premiéra.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Zagongovala jsem.

 

Budeme hlasovat o přerušení do přítomnosti pana premiéra.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro přerušení projednávání do přítomnosti pana premiéra? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, bylo přihlášeno 97 hlasujících, pro 82, proti 0. Bylo přijato usnesení o přerušení do přítomnosti pana premiéra.

 

Samozřejmě vnímám přihlášku s přednostním právem.

Tímto přerušují projednávání této interpelace.

Nyní se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, co na to říci? Nová doba, nová doba prostě. Interpelovaní členové vlády nechodí na interpelace. Měla jsem tu řeč minulou schůzi. Říkala jsem vám - hrozná legrace, to je - říkala jsem vám, že je 55 interpelací, pokud si to dobře pamatuji. Z toho byli schopni odpovídat dva členové vlády na tři interpelace. Ani nevím, jestli na ně došlo, nebo nedošlo.

Teď máme písemné interpelace. Já rozumím - také jsem byla členka vlády - že je prostě program složitý a tak dále, ale je tady Sněmovna a my máme právo se ptát. Ale my se nemáme ptát koho. Protože - teď jsem si vzpomněla na pana Pavláska, jak za něho maká mikina, takový ten známý příběh - tady makají prázdné lavice za členy vlády. Takže co teď s tím dál? Odpoledne bude chybět kolik ministrů? Ještě to nevím, včera jsem dostala nějaký předběžný seznam. Není jich tolik jako minulou schůzi, ale je jich také hodně.

Takže potom nám tady držíte přednášku, že načítáme body, že zdržujeme, že děláme obstrukční taktiky. Ne, my se jenom chceme ptát, ale my nemáme kdy se ptát. Na interpelace členové vlády nechodí, takže se ptát nemůžeme. Pokud, tak stejně v tom čase dostaneme velmi strohou odpověď - ale jsme vděčni alespoň za ni, na ní se potom dá stavět. Ale my se nemáme kde ptát. Proto načítáme body a proto se zase budeme ptát. Budeme se ptát na věci, které rezonují, včera jsem zaznamenala výchovné a podobně. K tomu se samozřejmě vrátím, teď to nechci otevírat.

Nezlobte se na mě, ale tím pádem vlastně tady nemáme co řešit. My se musíme připravit na jednání schůze, takže já beru pauzu na jednání klubu do 11 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jelikož paní předsedkyně požádala, vyhlašuji přerušení do 11 hodin.

Ještě načtu jednu technickou, a sice že pan poslanec Jiří Horák bude hlasovat s náhradní kartou číslo 20.

Konstatuji, že bod 127 byl přerušen.

 

(Jednání přerušeno v 9.14 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 11 hodin a nyní bychom se měli věnovat pevně zařazeným bodům z bloku zákonů druhého čtení: bod číslo 1, sněmovní tisk 288, novela o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, bod 2, sněmovní tisk 289, novela o pedagogických pracovnících, bod 3, sněmovní tisk 311, novela o ochraně veřejného zdraví, bod 4, sněmovní tisk 346, novela o elektronických komunikacích. Následně bychom případně pokračovali body dle schváleného pořadu schůze, body z bloku prvního čtení - zákony. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 128, což jsou ústní interpelace.

Zeptám se, zda je zájem o vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 53. schůze? (O slovo se hlásí poslanec Babka.) Nikoho nevidím. (Nesouhlasné hlasy a šum v plénu.) Pardon, omlouvám se. Tak prosím pana poslance Babku, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji vám za slovo. Já zde vystoupím k pořadu schůze po včerejší debatě, kterou jsme vedli na mimořádné schůzi.

Na té včerejší mimořádné schůzi jsme se věnovali pouze jednomu bodu, a to byla novela zákona o České televizi a Českém rozhlase. (Hluk v jednacím sále.) My jsme tady vedli velice zajímavou debatu. Některé věci jsme si vyjasnili, k vyjasnění některých věcí ještě nedošlo.

Nicméně v rámci debaty, která tady probíhala prakticky celé dopoledne, kde jsme měli dvě zásadní prosby a obavy, které stále se zákonem o České televizi a Českém rozhlase máme, a jedna z těch obav je to, že ta novela zasahuje do volby generálního ředitele České televize. Ta volba je již vyhlášena. A tou druhou naší zásadní obavou je to, že když tady před třemi týdny byly zařazeny do programu schůze výroční zprávy o České televizi, o hospodaření České televize a o činnosti České televize a o hospodaření Českého rozhlasu a o činnosti Českého rozhlasu, byly zařazeny pouze tisky, které se týkaly - a samozřejmě byly to resty této Sněmovny, byly to resty i z předchozí Sněmovny - byly zařazeny tisky, které se týkaly roku, a teď to nevím přesně, ale myslím, že to byly roky 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, a nedošlo ke schválení nebo respektive k zařazení čtyř tisků týkajících se výročních zpráv České televize a Českého rozhlasu z let 2020 a 2021. Jsou to čtyři tisky týkající se činnosti a hospodaření z roku 2020 a činnosti a hospodaření z roku 2021.

Proč o tom mluvím a proč bych to dnes rád zařadil do pořadu schůze, je to, že jedna z našich obav při schvalování této novely bylo i to, že právě pětikoalice nechala tyto čtyři zprávy zaparkované, a protože sněmovní volební výbor, který tyto zprávy projednával na svém výjezdním zasedání, z nějakých důvodů nedoporučil Sněmovně tyto výroční zprávy schválit.

My jsme zde vedli debatu a pan předseda poslaneckého klubu Jan Jakob nás ujistil, že není ve snahách koalice tu mít ty zprávy zaparkované, aby případně mohly Radu České televize držet jako rukojmí, protože v případě neschválení dvou výročních zpráv za sebou může Sněmovna Radu odvolat jako celek. Pan předseda Jakob nás zde ujistil, že odvolání Rady České televize jako celku rozhodně není v plánu pětikoalice, za což jsme včera byli moc rádi. Zaznělo to tady na mikrofon dvakrát. Zároveň jsme se bavili o tom, že bychom tyto zprávy tedy rádi schválili, abychom nedrželi Radu České televize, případně Českou televizi tady ve Sněmovně jako rukojmí.

Můj návrh tedy zní, abychom zařadili bod číslo 108, Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2020, sněmovní tisk 125, na dnes, a zařadil bych to po těch druhých čteních, kdy máme tedy ta čtyři druhá čtení, takže jako první bod bod číslo 108, sněmovní tisk 125, jako další bod bod číslo 109, Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2020, což je sněmovní tisk 126. Jako další bod bych chtěl zařadit bod číslo 112, což je výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2021, sněmovní tisk 188, a jako další bod bod číslo 118, Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2021, sněmovní tisk 277.

Padlo tady z úst našich i z úst naší předsedkyně Aleny Schillerové, že žádným způsobem nebudeme natahovat přijetí těchto zpráv, že pokud jsme se shodli na tom, že není naším cílem držet Radu České televize jako rukojmí, tak tyto zprávy schválíme během dvou minut. My k tomu máme nějaká oponentní stanoviska, která jsme již nahráli do systému, nicméně to nebude trvat dlouho, pokud se tady shodneme na tom, že tyto zprávy schválíme.

To je ode mne vše. Doufám, že to zaznělo jasně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Ještě si to zrekapitulujeme, jestli můžeme, pane poslanče. Bod 108, sněmovní tisk 125, Výroční zpráva České televize za rok 2020, bod 109, sněmovní tisk 126, Výroční zpráva České televize za rok 2021. (Poslanec Babka se vrací k řečnickému pultíku.)

 

Poslanec Ondřej Babka: Pardon, bod číslo 109 je Výroční zpráva o hospodaření za rok 2020, sněmovní tisk 126.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, ano. Bod 112 jste říkal... (Poslanec Babka: Ano.) ... a to je...

 

Poslanec Ondřej Babka: O činnosti za rok 2021, sněmovní tisk 188. (Předsedající: Ano, ano, a?) A bod číslo 118, Výroční zpráva ČT za rok 2021, sněmovní tisk 277.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Tak prosím, jestli někdo další s návrhem do pořadu schůze? Nikoho takového nevidím, takže nyní já zagonguji, protože budeme hlasovat o návrzích, které přednesl pan poslanec Babka, a tedy o zařazení těchto čtyř tisků, bodu 108, 109, 112 a 118, dnes po druhých čteních. (V plénu zájem o odhlášení.)

Ano, vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím o přihlášení vašimi kartami. Ještě jednou zagonguji.

 

Myslím, že už můžeme zahájit hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení těchto bodů? Kdo je proti?

Hlasování číslo 59, přihlášeno 133 poslankyň a poslanců, pro 123, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k projednávání dnešního prvního bodu a požádám místopředsedu volební komise, pana poslance Karla Haase, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly včera, to jest ve středu 22. února před ukončením jednacího dne. Pane místopředsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji vám mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Nebudu vás nějak, ctěné kolegyně a kolegové, zdržovat. Seznámím vás velmi stručně s výsledky včera proběhlých voleb.

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP