Úterý 7. března 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

84.
Návrh poslanců Ivana Adamce, Pavla Blažka, Kláry Dostálové,
Aleny Schillerové, Petra Fialy a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby
dopravní, vodní a energetické infrastruktury
a infrastruktury elektronických komunikací (liniový zákon)
/sněmovní tisk 295/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 295/1 a já nyní požádám již připraveného pana poslance Ivana Adamce, aby za navrhovatele tento návrh uvedl. A než mu dám slovo, poprosím kolegyně a kolegy, ztište se prosím nebo opusťte sál. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych prosil, abyste nikam nechodili, protože věřím tomu, že tento návrh zákona je tak jednoduchý, že se s ním popasujeme velmi rychle. Je to ta známá čtyřistašestnáctka, kterou jsme tady dělali jako poslaneckou iniciativu vlastně od začátku, která se týkala urychlení výstavby liniových staveb. Původně to bylo myšleno na silnice, železnice, pak se k tomu přidala další infrastruktura, a protože vlastně tady s energetickou krizí a s problémy s ruským plynem vznikl problém města Brna, kde energetický vytápěcí mix je velmi nevýhodný, tak se oprášila stará myšlenka horkovodu z Dukovan do Brna o délce víc jak 40 kilometrů a s tím, že vlastně ten návrh zákona je velmi jednoduchý, kdy do těla zákona přidáváme velmi jednoduše - já to najdu - v odst. 4 písm. h) stavby a zařízení rozvodných tepelných zařízení a do přílohy, která vyjmenovává ty stavby, jsme dali bod číslo 9: teplárenská vedení - horkovody, horkovod z elektrárny Dukovany do Brna - jaderná elektrárna Dukovany - hranice Jihomoravského kraje - Brno.

Tento návrh zákona připodepsali všichni poslanci anebo většina poslanců, abych byl přesný, z Brna a z okolí. Je průřezový politickým spektrem. Přiznám se vzhledem k tomu, že už to bylo někdy 12. září, když jsme tento návrh zákona tady podávali do Sněmovny, tak je to dost dlouho a nevím teď, kdo všechno to připodepsal, z kterých klubů, nerad bych na někoho zapomněl. Je to tedy průřezová záležitost a vzhledem k tomu, že i dnes jsme řešili v rámci stavebního zákona možnost umístit mezi vyjmenované stavby takovéto stavby, jako je tento plánovaný horkovod, tak bych poprosil Sněmovnu, aby nám vyšla vstříc a ve zrychleném jednání tento návrh zákona schválila. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a nyní poprosím, aby se slova ujal pan zpravodaj pro prvé čtení, a to je pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, budu velmi stručný. Jak už řekl pan navrhovatel, liniový zákon urychluje postupy pro umisťování a povolování staveb dopravní, vodní a energetické infrastruktury a například umožňuje vydávání podmiňujících podkladových správních rozhodnutí. Věcným obsahem novely zákona je, aby se právě možnosti tohoto zákona vztahovaly i na stavbu horkovodu z jaderné elektrárny Dukovany do Brna, aby se tato stavba stala vyjmenovanou prioritní stavbou v příloze tohoto zákona, a uvedení přímo této stavby by mělo pomoci právě urychlit procesní i majetkoprávní přípravu celého projektu.

Tento projekt není pouze důležitý pro zajištění dodávek tepla pro brněnskou aglomeraci a pro snížení závislosti brněnského teplárenství na dodávkách plynu, ale svým celkovým významem přispěje k budoucímu zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti a ke zvýšení efektivního využívání dostupných zdrojů v naší zemi. Vláda projednala 21. září 2022 na svém jednání tento návrh a vyslovila s návrhem souhlas.

Dovolte mi ještě na závěr, abych řekl pár slov k účinnosti, protože navrhovatelé navrhovali původně účinnost od 1. ledna 2023. Tato lhůta už proběhla. Pokud ovšem my dnes schválíme tento zákon podle navrženého § 90, to znamená v prvém čtení, automaticky dojde podle zákona č. 309/1999 Sb. k nabytí platnosti zákona dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů a v případě, že takto bude publikován zákon ve Sbírce zákonů do 30. června, což předpokládáme, k nabytí účinnosti dojde k 1. červenci tohoto kalendářního roku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a já otevírám obecnou rozpravu, do které nevnímám žádného přihlášeného, tak se ještě jednou rozhlédnu po sále - obecnou rozpravu končím.

Pro pořádek se optám, je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

My nyní rozhodneme, a já proto zagonguji, podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Ano, všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami.

 

Zrekapituluji návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 295 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 102 přihlášeno 118 poslanců a poslankyň, pro 118, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

A já zahajuji podrobnou rozpravu. Počkám, zda je do ní někdo přihlášen? Není tomu tak. Ještě jednou se otáži. A pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Opět je prostor pro závěrečná slova. Nechtějí být přednesena, a my přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, je tomu přesně tak.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ivana Adamce, Pavla Blažka, Kláry Dostálové, Aleny Schillerové, Petra Fialy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, takzvaný liniový zákon, podle sněmovního tisku 295.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro toto usnesení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 103 přihlášeno 126 hlasujících, pro 124, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Projednávání končí. (O slovo se hlásí poslanec Adamec.) Ano, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych vám chtěl všem moc poděkovat za vstřícnost. Myslím, že jsme dneska schválili dobrou věc pro Brno i pro Českou republiku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já tímto děkuji panu zástupci navrhovatele, děkuji panu zpravodaji a ukončuji projednávání tohoto tisku. Všem vám přeji klidný večer. Přerušuji 53. schůzi do pátku 10. března do 9 hodin a připomínám, že zítra, tedy ve středu 8. března, bude zahájena v 9 hodin ráno 54. schůze Poslanecké sněmovny. Klidný večer.

 

(Schůze přerušena v 19.01 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP