Pátek 10. března 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

136.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 134/2016 Sb.,
o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 249/ - druhé čtení

Dnes jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Karel Haas.

Nyní se ptám navrhovatele, zda chce vystoupit před otevřením druhého čtení? Nechcete, pane ministře, dobře. Nyní se táži zpravodaje garančního výboru, zda se chce ujmout slova? Také ne.

V tom případě tedy otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. (Rozruch v sále. Na tabuli svítí jiný bod. Předseda Michálek se domlouvá s místopředsedkyní Dostálovou před řečništěm.)

Ještě pro pořádek udávám, že na našich tabulích to není ještě přesně, ale změna nastane v průběhu našeho jednání, jen abyste věděli, v jaké se ocitáme fázi čtení zákona. Je to druhé čtení. Pochopil jsem správně, že první s přednostním právem vystoupí pan předseda Michálek? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, my jsme se tak domluvili, protože paní kolegyně bude načítat pozměňovací návrh k mému pozměňovacímu návrhu, tak aby to pro korektnost, protože opakujeme druhé čtení, tak aby nejprve byl načten ten původní pozměňovací návrh. Čili vedle návrhů, které jsou tam v tento okamžik z výboru, se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 1589, což je pozměňovací návrh C, který je obsažen ve sněmovním dokumentu (správně tisku) 249/4, který byl načten ve druhém čtení. Děkuji.

Pardon, ještě jedna věc. Vzhledem k tomu, abychom to stihli, tak jak byl schválen návrh, který navrhoval pan předseda Benda, navrhuji zkrátit lhůtu pro projednání v garančním výboru, respektive mezi druhým a třetím čtením, na 7 dnů, aby se to stihlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Poté v podrobné rozpravě načtěte čísla pozměňovacích návrhů.

Nyní paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím. Jsme v obecné rozpravě. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já moc děkuju za tuto možnost, protože si skutečně myslím, že stačí taková malá úprava pozměňovacího návrhu pana předsedy Michálka.

Já bych se tedy chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 2407. Tento pozměňovací návrh upravuje to, co jsem tady říkala, aby skutečně v tom zákoně nebyly žádné automaty a byla zachována samozřejmě transparentnost, rovné tržní prostředí pro všechny tak, aby každý z uchazečů o veřejnou zakázku měl šanci zadavateli vysvětlit svoje postoje. Proto tedy v bodě 3, čl. I, novelizačním bodě 55 se v § 48 odst. 7 na konci písmene b) doplňují slova "nebo na písemnou výzvu zadavatele účastník zadávacího řízení neprokáže, že ke střetu zájmu podle předpisů upravujících střet zájmů spočívající v přímém ovládání ze strany konkrétní osoby zapsané jako skutečný majitel nedošlo nebo dojít nemohlo; písemná výzva zadavatele se považuje za žádost podle § 46". Smyslem a účelem nově navržené úpravy § 48 odst. 7 písmeno b) je skutečnost, že uvedené pravidlo, kdy veřejný funkcionář je skutečným majitelem, nebo právnická osoba, v níž je tento veřejný funkcionář zapsán jako skutečný majitel, představuje automatické pravidlo pro vyloučení ze zadávacího řízení.

Takový přístup, jak už jsem řekla, by byl v rozporu s právem Evropské unie upravujícím problematiku veřejných zakázek. Zakladatel právnické osoby by podle vládní právní úpravy již z titulu zakladatele zůstal v některých případech zapsán jako skutečný majitel, i kdyby již v budoucnu neměla dotčená osoba, to znamená veřejný funkcionář, s právní entitou nic společného. Taková entita by zůstala navždy vyloučena ze všech zadávacích řízení, pokud by se tak zadavatel rozhodl. Dle pozměňovacího návrhu bude k vyloučení ze zadávacího řízení moci dojít pouze za předpokladu, že veřejný funkcionář, který je skutečným majitelem, takovou právnickou osobu ovládá nebo se aktivně podílí na rozhodování právnické osoby, která je účastníkem zadávacího řízení. Nejen případy, kdy je patrné, že ingerence skutečného majitele absentuje podle důvodu, z kterého je tam konkrétní osoba zapsána, musí být možné připustit, to jest vyvinit se z automatického důvodu vyloučení. Samozřejmě celý proces pak bude spadat pod přezkum dle platného právního řádu, který se aplikuje na problematiku veřejných zakázek.

Tolik tedy to odůvodnění, ale opravdu se to vztahuje jenom k tomu automatu, na který sama Evropská komise napsala již několikrát, že automaty v zákoně o zadávání veřejných zakázek být nemohou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Požádám, abyste se přihlásila do podrobné rozpravy a poté svůj návrh načetla.

Jako další je pan ministr Ivan Bartoš, připraví se Karel Haas.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že se opakuje druhé čtení, se opakovaně přihlašuji k pozměňovacímu návrhu číslo 1597. Je to ta otázka, kterou jsme ověřovali u Evropské komise, to je možnost takzvané rozšířené vertikály nahlížet na stát v určitý moment za určitých podmínek jako na jednoho zadavatele.

A zároveň ještě navrhuji a pak se k tomu také přihlásím - pozměňovací návrh účinnosti byl již podán, podala ho paní poslankyně Dostálová, je to SD 1548. Já bych podal ještě alternativní návrh, který pracuje i s tím, že zde máme jistou časovou tíseň způsobenou i tím delším projednáváním, a tento návrh zní: "Tento zákon nabývá účinnosti 30. dnem po jeho vyhlášení", což je jakási alternativa k návrhu paní poslankyně Dostálové. Máme tady prodlení v rámci implementace, zároveň ta legisvakance podle mě není nezbytně nutná v tomto odkládacím režimu a byla by tam ta kratší, tedy 30denní lhůta v případě, že by nás tam honily termíny. Přihlásím se k němu potom v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ještě pan zpravodaj je přihlášen do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Vážený pane předsedající, děkuji mnohokrát za slovo. Tentokrát nejsem přihlášen jako zpravodaj, ale opravdu jako poslanec, a načítám v rámci politických dohod, jejichž součástí je i otevření druhého čtení, pozměňovací návrh vedený pod sněmovním dokumentem číslo 2406. Velmi rychlé odůvodnění: je to úprava zákona o právu na digitální služby a úprava zákona o informačních systémech veřejné správy a smyslem toho pozměňovacího návrhu je zajistit plynulost přechodu činností poskytovaných NAKITem na Digitální a informační agenturu, zajištění metodické podpory ze strany Digitální a informační agentury orgánům veřejné moci a zajištění plynulosti přechodu z dosavadního správce informačních systémů veřejné správy, to znamená z Ministerstva vnitra, na Digitální informační agenturu. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já jenom malinkou reakci na pana ministra, který tady přednesl návrh té účinnosti. Já bych byla pro to, abychom se drželi toho, co tam bylo původně, protože přece máme ukotveno v legislativním prostředí, že zákony měníme k 1. červenci nebo k 1. lednu, proto tam je 1. červenec, a já si myslím, že i tady by měla být zachována účinnost k 1. červenci, abychom alespoň nějak to právní prostředí zachovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda pan ministr nebo pan zpravodaj chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Zahajuji podrobnou rozpravu, kde eviduji několik přihlášek. Jako první paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc, pane předsedající, a opravdu už vzhledem k tomu, jak nás tlačí čas, se jenom přihlásím, protože už jsem ho důkladně odůvodnila, ke sněmovnímu dokumentu 2407. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pan ministr se hlásí s přednostním právem? (Ministr: V pořadí.) Dobře. V tom případě pan předseda Michálek s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já se hlásím ke sněmovnímu dokumentu 1589, což je můj pozměňovací návrh C, který je již obsažen ve sněmovním tisku 249/4. Odůvodnění je tam písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Havránek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Taktéž se pouze přihlásím ke svému pozměňovacímu návrhu 1591, několikrát odůvodněnému jak na výborech, tak i při posledním druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Karel Haas v podrobné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážený, pane předsedající. Já se pouze hlásím k pozměňovacímu návrhu vedenému pod sněmovním dokumentem číslo 2406, odůvodněn před chviličkou v obecné rozpravě a odůvodněn samozřejmě písemně. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom zopakovat, přihlásil bych se k tomu návrhu 1597, to je rozšířená vertikála.

A zároveň bych zde ještě jednou přečetl ten pozměňovací návrh, neboť nevím, jak je teď uložen v systému, budu načítat tedy pouze ústně: zákon upravit tak, že čl. 4 nově zní: "Tento zákon nabývá účinnosti 30. dnem po jeho vyhlášení."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se... Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ještě vzhledem k tomu, že opakujeme druhé čtení, a ne všichni kolegové tady můžou s námi dneska být a nemohli se na to připravit, tak si dovoluji ze zdvořilosti se přihlásit k pozměňovacímu návrhu pana poslance Smetany, který je obsažen jako pozměňovací návrh E ve sněmovním tisku 249/4 tak, aby bylo možné o něm hlasovat, aby nevypadl kvůli tomu, že druhé čtení opakujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Jestliže se nikdo nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Chci se zeptat, zda si pan ministr nebo pan zpravodaj chcete vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Padl ještě návrh na zkrácení lhůty na 7 dnů. To je návrh, o kterém dám hlasovat. Ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby se zúčastnili jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí se zkrácením lhůty pro třetí čtení na 7 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 118, přihlášeno je 138 poslankyň a poslanců, pro návrh 124 (z tabule 123), proti žádný. Konstatuji, že jsme vyslovili souhlas se zkrácením lhůty na 7 dnů.

 

A tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Přečtu omluvy: dnes od 11.15 do 11.37 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Exner, dále po celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Iveta Štefanová a dále dnes od 11.30 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Petr Fiala.

A než budeme pokračovat... (Předsedající se odmlčí, radí se.) Vzhledem k tomu, že je potřeba připravit se na další schůzi, která je svolána na 12. hodinu, a na základě dohody předsedů klubů přerušuji 53. schůzi do pátku variabilního týdne, tedy do 24. března do 9 ráno, a připomínám, že ve 12.00 budeme pokračovat a zahájíme 62. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze přerušena v 11.51 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP