Pátek 24. března 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

133.
Vládní návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku
/sněmovní tisk 328/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr životního prostředí Petr Hladík a zpravodaj garančního výboru, kterým je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Jiří Havránek.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 328/7, který byl doručen dne 8. března 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 328/8.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, chcete vystoupit před otevřením rozpravy? Ano, máte zájem. Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásné dobré ráno. Já vás chci také osobně pozdravit, protože to je tady moje poprvé, a hned naostro ve třetím čtení zákona o jednotném environmentálním stanovisku.

V souladu s vládním programovým prohlášením, ve kterém je uveden závazek vlády zavést institut jednotného environmentálního povolení, si dovoluji přednést třetí čtení vládního návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím jednotného environmentálního stanoviska.

Návrhy obou zákonů byly zpracovávány, dosud projednávány běžně s návrhem novely stavebního zákona a musím ocenit tu intenzivní práci, které jsem byl také poslední měsíce účasten. Jejich společným cílem je zrychlení a zefektivnění stavebního řízení za současného zachování potřebné odbornosti a schopnosti plnohodnotně hájit veřejný zájem na ochraně životního prostředí jako celku a přispět k udržitelnému rozvoji. Zavedením institutu jednotného environmentálního stanoviska dojde ke zjednodušení a zpřehlednění vydávání správních úkonů v oblasti životního prostředí, a tím i ke zjednodušení a k zrychlení stavebního řízení jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, já se vám omlouvám, ale opět vyzvu kolegyně a kolegy ke klidu. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík Návrh zákona o jednotném enviromentálním stanovisku představuje procesní integraci na úseku ochrany životního prostředí a zavádí tak jednotné environmentální stanovisko - JES ve formě závazného stanoviska, a to pro všechny záměry povolované ze stavebního zákona, ať už jde o zákony vyžadující EIA, nebo ostatní záměry, které podléhají posouzení vlivu na životní prostředí a následně jsou povolovány podle jiného než stavebního zákona.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, považuji ten zákon za poměrně velký průlom, spolu samozřejmě se stavebním zákonem, v integraci, digitalizaci, zjednodušení a zpřehlednění stavebního řízení jako celku. Díky moc za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím... omlouvám se, pane poslanče, vzhledem k tomu, že jsem vás neviděl přihlášeného fyzicky, tak... Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající. Já jsem menší povahy... postavy. (Pobavení v sále.) Povahy - to nevím, to se ještě ukáže, ale postavy, takže se to ztratí, a to samozřejmě beru.

Chtěl bych navázat na to, co říkal pan ministr Hladík, a jenom krátce zopakovat postoj hnutí ANO k tomuto zákonu. Jenom připomenu, že jednotné environmentální stanovisko, ta myšlenka, vznikla na Ministerstvu životního prostředí zhruba v roce 2018 a v rámci debat o koordinaci všech agend v rámci stavebního zákona jsme samozřejmě diskutovali, zda jít tou cestou samostatnou. Nakonec jsme se právě po dohodě s tehdejší ministryní Klárou Dostálovou dohodli, že začleníme tu agendu do agendy stavebního zákona, a teď se tedy znovu objevilo v podobě jednotného environmentálního stanoviska.

Musím říct, že ještě před několika týdny jsem nebyl připraven ten návrh podpořit právě z důvodu, že to vytvářelo další razítko v rámci té agendy. Potom ale došlo - a chci poděkovat všem, především i mé milé kolegyni Kláře Dostálové za to, jak bylo dohodnuto řešení, které považuji za kompromisní, a to je řešení, že se skutečně povedlo zkoordinovat i otázku jednotného environmentálního stanoviska právě s koordinovaným závazným stanoviskem. Myslím si, že pro stavebníka je to určitě posun vpřed. V tom, jak to bude fungovat v praxi, to samozřejmě všichni uvidíme, ale myslím, že to je cesta dobrým směrem.

Pokud jde o konkrétní pozměňovací návrhy, jsme jako hnutí ANO připraveni podpořit většinu z nich, a to uvidíme až v hlasování. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. Pro pořádek se tedy ještě jednou ptám, zda se někdo hlásí do rozpravy? Pokud se skutečně nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Chci se zeptat, zda si pan navrhovatel či pan zpravodaj chce vzít závěrečné slovo? Není třeba, dobře, děkuji.

Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Požádám vás, pane zpravodaji, seznamte nás s návrhem procedury.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásný dobrý den. Kolegyně, kolegové, procedura k tisku 328 je poměrně snadná, vy ji naleznete jako sněmovní dokument 328/8, kdy tedy nejprve bychom hlasovali o návrhu legislativně technických úprav, ty však nezazněly, tudíž tento bod přeskakuji, následně návrh A, což znamená pozměňovací návrh garančního výboru pro veřejnou správu. Poté, pokud by tento návrh byl přijat, návrh výboru životního prostředí, tedy návrh B, by se stal nehlasovatelným. Následně bychom hlasovali návrh C, což je, pardon, pozměňovací návrh pana kolegy Lišky. Tím bychom skončili hlasování o pozměňovacích návrzích, neboť pozměňovací návrh, který nalezneme pod písmenem D kolegyně Kláry Kocmanové, je nehlasovatelný, neboť byl načten v rozpravě ke špatnému tisku. Tudíž následovalo by již hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Pro pořádek nechám tuto proceduru schválit.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navrženou proceduru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 119, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro návrh 152, proti nikdo. Konstatuji, že s procedurou byl vysloven souhlas.

 

A já vás požádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Jiří Havránek: Prima, děkuji. Jelikož nezazněly žádné legislativně technické úpravy, jako první budeme hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem A neboli pozměňovací návrhy garančního výboru, výboru pro veřejnou správu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko pana ministra? Zapněte si mikrofon, pane ministře. (Souhlasím.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 120, přihlášeno jsou 164 poslankyň a poslanců, pro návrh 156, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Pozměňovací návrh B, tedy návrhy výboru pro životní prostředí, se tímto stávají nehlasovatelné, a proto budeme hlasovat již pozměňovací návrh C pana kolegy Lišky, který se týká rámcových povolení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru je doporučující.) Stanovisko pana ministra? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 121, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 161, proti nikdo. S tímto návrhem byl také vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Havránek: Jelikož pozměňující návrh pod písmenem D je nehlasovatelný, jak jsem říkal, tak nyní bychom už měli hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, to potvrzuji. O všech návrzích bylo hlasováno a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o jednotném environmentálním stanovisku podle sněmovního tisku 328 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 122, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 160, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím čtení tohoto zákona.

A současně otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP