Úterý 18. dubna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb.,
o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 227/ - druhé čtení

Z pověření vlády přednese předložený návrh ministr zemědělství, je to tak, pane ministře? Ministr Nekula, prosím tedy, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, mimo plán legislativních prací vlády zpracovalo Ministerstvo životního prostředí návrh zákona, kterým se mění zákon o právu na informace o životním prostředí. Hlavním cílem návrhu je uvést vnitrostátní právní úpravu do souladu s evropskou legislativou, konkrétně s nařízením Evropského parlamentu a Rady, jehož podstatou je sjednocení reportingových povinností, které jsou prováděny s využitím prostorových dat a s prováděním rozhodnutí EU, kterým se provádí směrnice INSPIRE. Gestorem za implementaci směrnice v České republice je Ministerstvo životního prostředí, které při implementaci spolupracuje s řadou subjektů.

Novela zavádí pojem národní datová sada, kterou se rozumí datová sada, kterou naplňuje jedno z témat INSPIRE. Seznam témat prostorových dat se nově přesouvá z prováděcího právního předpisu do přílohy zákona. Národní datová sada je tvořena daty jednoho nebo více povinných subjektů. Data jednoho povinného subjektu jsou například katastrální mapa, jejímž zdrojem za Českou republiku je Český úřad zeměměřický a katastrální. Data více povinných subjektů jsou typicky územní plány tvořené na lokální úrovni velkým množstvím obcí a koordinované na úrovni národní je to Ministerstvem pro místní rozvoj.

Zpřístupnění národní datové sady na Geoportálu v informačním systému spravovaném Ministerstvem životního prostředí zajišťuje koordinátor tématu prostorových dat. Koordinátoři prostorových dat jsou určeni vzájemnou dohodou v koordinačním výboru pro INSPIRE, který je poradním orgánem ministra životního prostředí. Vzájemná dohoda mezi koordinátory fakticky funguje již několik let, současná novelizace dohodu pouze legislativně ukotvuje.

Ministerstvo životního prostředí souhlasí se všemi pozměňovacími návrhy schválenými výborem pro životní prostředí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 227/1 a 227/2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro životní prostředí, poslankyně Klára Kocmanová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dobrý den, kolegyně, kolegové, dovolím si vás seznámit s usnesením garančního výboru pro životní prostředí, které bylo přijato na 15. schůzi dne 1. března 2023:

"Výbor pro životní prostředí

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby návrh schválila ve znění přijatých pozměňovacích návrhů;

II. pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedkyni Poslanecké sněmovny;

III. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednání tohoto návrhu zákona na schůzi výboru pro životní prostředí;

IV. zmocňuje zpravodajku výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy.

Ještě vám ve vší stručnosti krátce představím výborem přijaté pozměňovací návrhy. První pozměňovací návrh reaguje na zřízení Digitální a informační agentury, kdy koordinační role v oblasti evidence a sdílení dat přechází z Ministerstva vnitra na tuto agenturu.

Druhý pozměňovací návrh upravuje důvody pro odmítnutí žádosti o informace o životním prostředí podle aktuální judikatury, tedy pokud by zveřejnění této informace mělo negativní vliv na průběh spravedlnosti, schopnost kterékoliv osoby domoci se spravedlivého soudního řízení a schopnost orgánu veřejné správy provádět vyšetřování trestné nebo disciplinární povahy.

Třetí pozměňovací návrh nahrazuje zprávy o stavu životního prostředí jednotlivých krajů souhrnnou zprávou o životním prostředí v krajích České republiky. Poslední pozměňovací návrh je legislativně technického charakteru, reaguje na již přijaté zákony a zároveň mění účinnost zákona na patnáctý den po jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní zpravodajko. Prosím, abyste se posadila ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy? Ano, je tomu tak, pan poslanec Fridrich. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu velmi stručný. Děkuji za slovo. Ten návrh zákona vychází tak, jak už tu bylo zmíněno, ze změn evropské legislativy, nutnosti její implementace a taktéž z nutnosti sběru a centralizace dat. Nemyslím si, že by to byla nějaká kontroverzní norma, takže i na výboru pro životní prostředí proběhla velmi hladce.

Pro mě tu vlastně zůstává jediná otázka, a to je taková, v jaké výši a z jakých zdrojů bude realizace tohoto zákona financována. To je všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu - jé, pardon, to jsem omylem zagongovala. Takže kolegové, ano, v zájmu jejich zdraví jsme něco učinili, doufám, že se nebudou zlobit. Omlouvám se kolegům, kteří... Ano, můžete se vrátit na místo v předsálí, odkud jste přišli. Omlouvám se, velice se omlouvám, hlasovat momentálně nebudeme. (Pobavení v sále.)

Končím obecnou rozpravu a táži se na závěrečná slova? Má zájem pan ministr? Paní zpravodajka také nemá zájem, hlasovat tedy nebudeme, nemáme zde žádný návrh.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Ano, paní zpravodajka, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji. Vzhledem k tomu, že ve druhém čtení nebyly předloženy žádné další pozměňovací návrhy, a současné pozměňovací návrhy již výbor pro životní prostředí projednal, v souladu s § 94 a) odst. 4 navrhuji, aby se garanční výbor návrhem zákona mezi druhým a třetím čtením již nezabýval.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji vám za tento návrh. Paní poslankyně Peštová se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na svoji předřečnici, prostřednictvím paní předsedající, jestli už to mám brát jako skutečnost? Podle Sbírky zákonů zákony mohou nabývat účinnosti pouze 1. 1. a 1. 7. Tady už je to další zákon, který je zde předkládán, a vy už si z toho děláte opravdu trhací kalendář. To znamená, že ne 1. 1. a 1. 7., ale už si dáváte 15. den a týden poté, co bude zveřejněno ve sbírce. Takže buď tady budeme ctít zákony, a v tom zákoně je to jednoznačně dané, kdy může zákon nabývat účinnosti, anebo si řekneme, že to prostě neplatí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Obecnou rozpravu končím.

Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, paní zpravodajka také ne.

Přivolám tedy kolegy z předsálí, doufám, že mi uvěří, že se bude hlasovat.

 

A jenom zopakuji, že budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Kocmanové, aby se garanční výbor návrhem zákona nezabýval, a podle § 94 odst. 4, pokud nezazní - a zatím nezaznělo - veto dvou poslaneckých klubů nebo 20 poslanců, budeme tento návrh hlasovat. Přikročíme tedy k hlasování.

Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 86, přihlášeni 163 poslanci a poslankyně, pro 105, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme schválili návrh paní poslankyně Kocmanové, že se garanční výbor nebude zabývat návrhem tohoto zákona, a já končím druhé čtení tohoto návrhu. Poděkuji panu ministrovi a poděkuji paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu.

Nyní bychom přistoupili k projednávání bodu 3, já tento bod otevírám. Jedná se o

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP