Pátek 21. dubna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

106.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb.,
o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 346/ - třetí čtení

Vzhledem k tomu, že vidím, že zaujal místo i zpravodaj garančního výboru, jenom ještě zkonstatuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 346/2, který byl doručen dne 28. 2. 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 346/3.

Prosím pana ministra průmyslu Síkelu o úvodní slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Děkuji, pane předsedající. Ještě jednou, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve třetím čtení projednáváme návrh zákona, kterým se mění zákon o elektronických komunikacích. Jak jsem již uvedl během prvního a druhého čtení, cílem tohoto návrhu zákona je přesnější vymezení okruhu osob s nízkými příjmy ve vztahu k problematice takzvaných zvláštních cen v rámci univerzální služby, zjednodušeně se jedná o slevu z ceny tarifu. Velmi důležitým aspektem je rovněž zlepšení kontroly a minimalizace možného zneužívání tohoto institutu tím, že se nárok na zvláštní ceny nově nebude prokazovat pouhým čestným prohlášením, ale bude vázán na pobírání příspěvku na živobytí.

Návrh zákona dne 16. března 2023 projednal hospodářský výbor jako výbor garanční a doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Chtěl bych poděkovat panu zpravodajovi a všem členům výboru za konstruktivní přístup během projednávání návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Tímto otevírám rozpravu, do které se jako první s přednostním právem hlásí zpravodaj. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, dámy a pánové, svůj příspěvek mám rozdělen na slovo zpravodaje a potom se přihlásím jako poslanec, kde představím ještě svoje dva pozměňovací návrhy a nějakou vizi dopředu, protože my tam některé návrhy budeme stahovat.

Za prvé tedy, jak už řekl pan ministr, původně se ten zákon měl týkat jenom slevy ve výši 200 korun, kterou pobírají lidé se zdravotním postižením a lidé, kteří mají menší než 2,15násobek životního minima. Nicméně v praxi, a to já musím podtrhnout, jsme se tam dostali do problémů s dokazováním. Vždycky to bylo na úrovni čestného prohlášení, což byla administrativně náročná záležitost, takže se to nahradilo něčím jiným. Já jsem zjišťoval i tu genezi, tam ve hře byla celá řada různých příspěvků, například příspěvek na bydlení a podobně, jenže ten je příliš rozsáhlý, takže nakonec došlo k dohodě, že tuto slevu z toho tarifu ve výši 200 korun budou pobírat ti, kteří mají příspěvek na živobytí, čímž odpadne to čestné prohlášení.

Z toho vyplývá, že vymezení osob je užší, než bylo doposud, a k tomu tedy směřoval i jeden z mých návrhů, který zvyšoval těch 200 korun na 300 korun, protože ten tarif tady je už patnáct let. Tak tolik tedy přibližně k tomu... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych vás poprosil o klid, a teď je to z tábora ANO tedy, kolegyně, kolegové! Děkuji.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tolik tedy k popisu toho původního návrhu, který byl navržen v § 90. Ještě že jsme to neschválili, je tam totiž 12 pozměňovacích návrhů, které se týkají celé řady oblastí.

Já vám to řeknu jenom přibližně. Jsou tam některá legislativně technická upřesnění, ale rozšiřujeme to i o řekněme zvětšení, zvýšení trestu, když to takhle řeknu, v boji proti zlomyslnému volání, týká se to rozvoje digitálního rozhlasu, jsou tam i návrhy, aby převod té agendy šel pod MPSV, mého kolegy Marka Nováka. Co je tam velká skupina pozměňovacích návrhů, a k tomu se pak dostanu, protože tam budou některá stažení, je řešení účastnických sporů, protože na tom jsme se zatím neshodli. Celá vize byla o tom, že by ČTÚ do budoucna řešil všechny účastnické spory, všechny věci, které vlastně najdete na faktuře. Já vás potom tím provedu, jaké to jsou příklady, právě v mém druhém vystoupení. Takže tam jsou dva pozměňovací návrhy, které to řeší, nicméně je tu dohoda s MPO i s ČTÚ, že my ty pozměňovací návrhy stáhneme. Pan ministr přislíbil a pak tady potvrdí na mikrofon, že ministerstvo na tom skutečně pracuje a že první návrh komplexního pozměňovacího návrhu, který bude řešit všechny ty účastnické spory - a já vám pak řeknu, co by tam mělo být - bude na podvýboru pro ochranu spotřebitele, který se koná příští úterý. Dále jsou tam věci týkající se zjednodušení a efektivnější koordinace z hlediska digitálních technologických map, jak jsem řekl, zvýšení slevy z 200 na 300 korun a je tam i doprovodné usnesení.

Dopředu bylo avizováno, že budou staženy pozměňovací návrhy, které najdete pod písmenem D, což je právě ten přesun rozhodovacích sporů, E2, což je věc týkající se budování základových stanic, mobilních stanic, kolegy Jiřího Havránka, protože už to prošlo v jiném zákoně. Oni se k tomu poslanci jednotlivě přihlásí. Tudíž nebudeme hlasovat ani o legislativně technické. Potom F2, což je můj pozměňovák, který se týká opět těch účastnických sporů, a tudíž to hlasování by mělo být na konci jednoduché. Měli bychom potom hlasovat už jenom, jestli dobře počítám, o osmi pozměňovacích návrzích s tím, že některé se vylučují navzájem, takže těch hlasování nakonec bude asi šest.

Zároveň si jako zpravodaj dovolím jednu takovou drobnou poznámku, protože jinak to beru, že tenhle zákon je zase příklad toho, kdy může koalice s opozicí fungovat. Jenom takové drobné popíchnutí. Nezlobte se na mě, protože já jsem v těch věcech docela pinktlich. Tak třeba pozměňovací návrh týkající se rozvoje digitálního rozhlasu můj kolega Marek Novák nahlásil jako první - to vidíte, že v systému to má číslo 1811, Ondřej Lochman až teprve jako druhý - 1849. U jednoho je nesouhlasné stanovisko ministerstva, u druhého souhlasné. My budeme hlasovat v opačném pořadí. Tak to je takové jakoby spíš drobné popíchnutí, drobná výtka, protože v zásadě ten návrh je totožný.

Tolik tedy zpravodajská zpráva. Jsem rád, že se to konečně dneska 21. dubna dostalo na pořad, a já se potom ještě přihlásím jako poslanec z místa, abych řekl některé detaily týkající se pozměňovacích návrhů, o kterých budeme hlasovat. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, pěkné dopoledne. Děkuji vám, pane zpravodaji.

Přečtu omluvy: dnes od 10.15 do 11.30 se z pracovních důvodů omlouvá paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, dále od 10.30 z pracovních důvodů pan poslanec Radek Koten a dále od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Pavel Růžička.

Ocitáme se v rozpravě, kdy jako první by měl vystoupit pan poslanec Havránek, potom pan poslanec Zuna, paní poslankyně Richterová a poté se hlásí ještě pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Krásný den, kolegyně, kolegové. Jak bylo avizováno panem zpravodajem, stahuji svůj pozměňovací návrh, který systému naleznete pod číslem 1856, v usnesení výboru je jako E2. Důvod je jednoduchý, neb tento pozměňující návrh, jak bylo řečeno, byl přijat při projednávání stavebního zákona.

Naopak, když už mám slovo, si vás dovolím požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který naleznete pod písmenem E1. Je to právě koordinace výstavby sítí v rámci vznikající digitální technické mapy, která opravdu ulehčí výstavbu moderních sítí nejen na venkově, a nebudeme mít stále rozkopané nové chodníky, nové silnice.

Děkuji vám za pozornost a za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Michal Zuna, připraví se Olga Richterová. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Zuna: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, navážu na pana zpravodaje a rovněž stáhnu jeden z pozměňovacích návrhů pod označením 1876. Je to jeden z těch dvou pozměňovacích návrhů, které řeší podobné záležitosti právě v oblasti vymezení soukromoprávních sporů, které namísto soudů by řešil, respektive rozhodoval Český telekomunikační úřad, a diskuse je právě o tom, v jakém rozsahu, v jakém objemu by se tyto případné spory Českého telekomunikačního úřadu týkaly. Mohu i potvrdit to, co tady zaznělo, že byť v současné chvíli tady na tomto není shoda, probíhají další jednání a přípravy toho, abychom se finálního řešení a finální podoby toho rozdělení dobrali. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Olga Richterová, připraví se pan zpravodaj Patrik Nacher. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak už bylo řečeno, na tom stažení je dohoda, toho návrhu číslo 1876, písmeno D, protože zkrátka přesun rozhodování sporů o některá peněžitá plnění není něco, co chceme řešit pozměňovacím návrhem, ale chceme, ať se to projedná. Na podvýboru to bude toto úterý. Práce na tom úřad dělá, takže věřím, že nám bude zaslán materiál, představen návrh, který bude východiskem. A to, co je důležité, aby prostě ta úprava potom už byla opravdu co nejvíce jednoznačná. Dneska tam přece jenom je riziko kompetenčních sporů, je tam riziko toho, že by to jenom vneslo, než by se to projudikovalo, nějaký zmatek, tak jsme se raději dohodli na stažení a projednání standardním procesem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy požádám pana zpravodaje o vystoupení s řádnou přihláškou. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Teď si dovoluji vystupovat jako poslanec, nikoliv jako zpravodaj, abych to odlišil férově. Dovolil bych si upoutat vaši pozornost na dva pozměňovací návrhy. Jeden z nich se týká pozměňovacího návrhu, který najdete pod písmenem F1, a je to zvýšení tarifu z 200 korun na 300 korun. Já jsem to odůvodňoval v prvním i ve druhém čtení. Jde o to, že tato sleva na tarifu 200 korun je tady v tom systému asi patnáct let, a troufám si říct, že by si v tomhle případě zasloužila zvýšení dvojnásob v momentě, kdy my konsenzuálně zužujeme tu skupinu lidí, kterým tahle sleva na tarifu bude příslušet. Jak jsem řekl, týká se to osob - lidí se zdravotním postižením a osob, které mají příspěvek na živobytí. To znamená, že počet těch osob je řekněme dvojnásobně nižší, menší, takže si myslím, že by si to zasloužilo naopak v čase inflace zvýšit tu položku.

Ta druhá věc jsou účastnické spory, to je to, co my jsme navrhli v pozměňovacích návrzích, to je bod D a F2. My jsme to stáhli, já se přidávám ke kolegům, kteří stáhli písmeno D, já tedy stahuju pozměňovací návrh - takhle na mikrofon - F2, který řeší problematiku účastnických sporů. A já bych vám jenom chtěl říct, kam my směřujeme, a přirovnat to k tomu, co už se udělalo v jiné oblasti, a to jsou energetičtí šmejdi, kde část problematiky řešilo ERÚ a část ČOI a lidé nevěděli, na koho se mají obracet, takže mezi těmi institucemi pendlovali - a samozřejmě potom se snižuje aktivita a motivace těch lidí nahlašovat problémy, které se jich týkají, a v tomhle tom případě je to totéž. Prostě naším cílem je, aby ČTÚ řešil co nejvíc sporů, které vy při vyúčtování najdete na fakturách, nikoliv aby část řešil ten člověk, klient na ČTÚ, část aby byla poslána někam na soud nebo aby to řešila Česká obchodní inspekce.

Když se podíváte, zatím je tam dohoda, že položky, u kterých se navrhuje, aby se to zařadilo do ČTÚ, jsou typově televizní archiv, instalace zařízení, to každý z nás zná, zřízení přípojky, aktivační poplatek, poskytnutá sleva, ceny zařízení, doplatek, výměna SIM karty, set-top box, modem, pronájem telefonu, poplatek za migraci, služby a podobně, v pořádku. Kde to zatím není a tam jsme se zasekli, proto my to stahujeme - a já předpokládám, že pan ministr pak vystoupí, že ministerstvo po dohodě s ČTÚ na tom pracuje a že nějaký první návrh předloží na tom podvýboru příští úterý - jsou typicky třeba prémiové esemesky, ememesky a dárcovské esemesky. Jinými slovy, jedete v tramvaji, jako jsem já jel, včera jsem si kupoval přes déemesku jízdenku. Kdyby nedošla, já bych byl chycen za černou jízdu, tak i přesto, že jsem to prokazatelně poslal, mi vznikla nějaká škoda, ta esemeska zpětně mi nepřišla a já logicky bych se obrátil na operátora, ten by mi nevyšel vstříc, tak logicky bych šel na ČTÚ. Takže typicky třeba prémiové esemesky, dárcovské esemesky by tam za mě, předpokládám, i za kolegy, kteří stáhli ten návrh, měly být. Pojištění, platební transakce - pak je otázka, jestli by tam mělo být třeba, když si někdo kupuje služby třetích stran, jako jsou melodie, loga a podobně, to už je právě na debatu. Naším cílem ale je, když už to bylo otevřené, aby všechny spory, které vede spotřebitel, klient s operátorem, řešil ČTÚ.

V této chvíli to tedy stahujeme, ale já říkám, předpokládám a říkám tady opakovaně, protože to beru jako velký závazek a prospotřebitelské opatření do budoucna, že co nejrychleji se připraví technická novela, která by toto měla řešit a která by to měla zjednodušit pro spotřebitele. A skoro si troufám říct, že v momentě, kdy my se takhle o tom bavíme hluboce a už docela dlouho, že skoro bych pak vyzval, abychom to potom schvalovali podle § 90, protože by to měla být nějaká jakoby rychlovka, která by to měla pomoct vyřešit.

Takže tolik za mě jako za poslance, který předložil pozměňovací návrhy, dva body - jeden jsem stáhl, u jednoho vás poprosím o podporu.

Jinak já mám tady celou řadu stížností lidí, kteří právě se dostali do nějakých problémů, mají tam něco špatného ve vyúčtování a prostě si je ty úřady pinkají. ČTÚ říká, že to řešit nemůže, posílá je někam jinam, ti lidé se obracejí na mě. Je to skutečně velký problém, pojďme to zhojit.

Já vám děkuji za pozornost a poprosil bych možná pana ministra, aby tato naše slova, nás poslanců, co jsme to stáhli, potvrdil. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Ano, pan ministr je přihlášen do rozpravy, ale ještě předtím vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně děkuji. Jen velice krátce já jsem chtěla jenom říct, že přece jenom, byť jsme se dohodli na tom stažení a budeme chtít rozšíření a zjednodušení pro občany, tak si nemyslím, že máme stoprocentní shodu, například my dva poslanci, v tom, jaké bude to konečné řešení. Tak jenom jsem chtěla jasně říct, že ta shoda se bude nalézat, to zjednodušení je cíl, zpřehlednění pro občany, ale současně to, co proběhne na podvýboru a v následných týdnech, budu pokládat za naprosto stěžejní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Zuna. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já taky navážu na předřečníky Olgu Richterovou a Patrika Nachera. Souhlasím s tím, že určitě je cílem to, aby v tom balíku potom v rámci této problematiky bylo co možná nejvíce těch služeb, o kterých se bavíme, ale zároveň - a to je právě na Patrika Nachera - že budeme muset najít i řešení ve spojitosti s určením kompetencí, zejména subjektů ADR, tak, abychom potom neporušovali zase další jejich kompetence. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a nyní tedy řádně přihlášený pan ministr. Prosím, pane ministře, váš příspěvek do rozpravy.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Ještě jednou bych chtěl poděkovat panu zpravodaji za konstruktivní přístup. Já sice závěrečné usnesení nedoporučím a budu k němu mít odmítavé stanovisko, ale chci říct, že opravdu obecně panuje shoda, že problematiku je třeba řešit, nicméně já se domnívám, že není vhodné řešit ji zrychleně prostřednictvím pozměňovacích návrhů. Lepším řešením bude projednání mezi zainteresovanými subjekty, tedy MPO, MSP, Českým telekomunikačním úřadem, ČOI, FA operátory a zástupci PSP, a na základě konsenzu zpracujeme návrh změny zákona, který by měl být zapracován do připravované technické novely zákona o elektronických komunikacích. Problematika se bude projednávat na dubnové schůzi podvýborů pro ochranu spotřebitele, kde by měl být už představen prvotní návrh legislativního řešení, který připravuje moje ministerstvo ve spolupráci s ČTÚ.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do rozpravy? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, v první řadě hlásím, že stahuji pozměňující návrh pod písmenem C2, sněmovní dokument 1828. Je to z důvodu, že tam mám uvedenu částku 200 korun, a samozřejmě nechci snižovat z těch avizovaných 300 korun zase na 200, protože občané, kteří potřebují tady tu dávku, tak si zaslouží rozhodně 300 korun, ne 200.

Dále vás žádám o podporu pozměňovacího návrhu C3. Ten pozměňovací návrh řeší proces jako takový, co se týká administrace, je to zjednodušení celého toho procesu. A za mě, ačkoliv se bavíme o zákonu o elektronických komunikacích, který je v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, já se pořád k tomuto stavím jako k dávce, jako k sociální dávce, a my vlastně tady tříštíme systém. Tříštíme systém na to, že dávky spadají jako takové pod Ministerstvo práce a sociálních věcí, a my tady tuhle dávku sociální řešíme z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu, takže to za mě určitě ne.

Dále v pozměňovacím návrhu C3 je uveden příspěvek 300 korun a navázání příspěvku 300 korun všem, kteří pobírají příspěvek na bydlení, protože jak už jsem tady říkal v prvním a ve druhém čtení, chceme-li podpořit, aby lidé, kteří nemají na bydlení, mohli mít i na telefon, samozřejmě jsou to všechno pobíratelé příspěvku na bydlení, ne příspěvku na živobytí. Takže za toto bych byl moc rád, kdybyste právě těmto lidem prostřednictvím tohoto pozměňovacího návrhu pomohli.

Co se týká mého dalšího pozměňovacího návrhu k rozvoji digitálního rozhlasu, tam nevím, proč pan zpravodaj nějakým způsobem neuhlídal proceduru a nechal předběhnout jiného kolegu z koaličního STAN se stejným návrhem k proceduře. Dál se tedy musím pozastavit i nad tím, že koaliční kolegové na výboru koaliční návrh, který je úplně naprosto stejný jako můj, podpořili a ten můj nepodpořili. Tomu trošku nerozumím, nevím, proč se takhle chováme. Ten výbor by měl být spíš o tom, že řešíme technické věci, a ne politické a kdo ten návrh předložil. Takže to mě docela zamrzelo.

Dále vás žádám o to, abyste podpořili doprovodné usnesení, které jsem načetl ve druhém čtení. Už to tady zmiňoval i kolega Patrik Nacher. Jde právě o to řešení sporů. Je tady i příslib pana ministra, takže já věřím, že mu nebude nic bránit v tom, aby to doprovodné usnesení... (Reakce ministra mimo mikrofon.) Přesto znovu žádám, aby si to rozmyslel, protože pokud řekne na mikrofon: Technicky to budeme řešit a technicky souhlasíme, tak nevím, proč by ho nemohl podpořit. Takže, pane ministře, děkuji, že ještě jednou zvážíte podporu tohoto doprovodného usnesení, a vás, kolegové, žádám o totéž. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče, a ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do rozpravy? Nikdo další přihlášen není. Pokud se tedy již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se pana zpravodaje a pana ministra, zda chtějí závěrečná slova? Pan ministr ne. Pane zpravodaji, chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážený pane místopředsedo, já vás teď tím provedu. Každopádně ono se nám to zjednodušilo. My jsme původně měli začít legislativně technickou úpravou pozměňovacího návrhu E2, Ten byl stažen, takže o tom hlasovat nebudeme. Takže na začátku budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích A1 až A8.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, jenom z pohledu procedury navrhuji, že úplně nejprve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích, které stahujeme nebo které navrhli ke stažení, protože nejprve musíme hlasovat o stažení a poté hlasovat o upravené proceduře.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobře. Vím, že jednou jsme to brali, že když to někdo stáhne, tak je to v pořádku, ale pojďme formálně o tom hlasovat. Tak budeme...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, jednací řád uvádí, že v případě, že chce ve třetím čtení někdo stáhnout pozměňovací návrh, musím dát hlasovat.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobře, budeme hlasovat o těch stažených návrzích, které byly čtyři, to je E2, C2, D a F2. Potom bychom hlasovali o návrzích, které najdete pod písmeny A1 až A8. Já vždycky řeknu, o čem to bude. Potom A9 až A11 a A12 až A13, což byly moje pozměňovací návrhy, které už prošly hospodářským výborem, proto je najdete pod písmenem A. Potom písmeno B, což je rozvoj digitálního rozhlasu od Ondřeje Lochmana. V případě, že by to bylo schváleno, je nehlasovatelný návrh Marka Nováka C1. V případě, že ne, hlasuje se o C1. C2 byl stažen, takže pak by se hlasovalo o C3 Marka Nováka, to je ten převod agend pod MPSV. Potom F1, můj pozměňovací návrh, zvýšení tarifu z 200 korun na 300. D je staženo nebo bude staženo hlasováním, F2 bude staženo, takže pak se vrátíme na E1, což je Jiří Havránek, to je vznik té evidence záměru stavebních prací. E2 je staženo, pak je návrh zákona jako celku a pak budeme ve třech hlasováních hlasovat o doprovodném usnesení. Takhle jsme to rozdělili na hospodářském výboru a schválili si proceduru, že to budou tři hlasování doprovodného usnesení - I.1, I.2 a II. Tak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tento postup potvrzuji, je to v zápisu z jednání garančního výboru. Chci se zeptat, zda takto navržený postup hlasování procedury, zda je zde návrh nějakého protinávrhu? V případě, že ne, tak bychom nejprve schválili proceduru a poté bychom postupovali po jednotlivých bodech.

Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí s návrhem protinávrhu, tak vás poprosím, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

Nejprve tedy eviduji žádost o odhlášení. Já vás odhlásím, požádám vás o opětovnou registraci. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Takže nejdřív bychom tedy hlasovali o těch staženích. Já to vezmu asi v pořadí, jak to na mikrofon poslanci stahovali, to znamená, nejdřív bychom hlasovali o stažení pozměňovacího návrhu E2 Jiřího Havránka, který vysvětlil, že už to prošlo v jiném zákoně, ten jeho pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, chci se zeptat, nebude-li rozpor, je možné hlasovat o stažení všech čtyř najednou. Nebo to chcete dát jednotlivě?

 

Poslanec Patrik Nacher: Když už jsme to rozjeli, tak pojďme jednotlivě (Předsedající: Dobře.) o všech čtyřech, ale...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pokračujte, budeme ty body stahovat jednotlivě.

 

Poslanec Patrik Nacher: Takže poprosím o hlasování o stažení pozměňovacího návrhu Jiřího Havránka E2.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro stažení tohoto pozměňovacího návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 147, přihlášeno je 143 poslankyň a poslanců, pro návrh 143, proti nikdo. Tento návrh byl stažen. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Teď bychom měli hlasovat o stažení pozměňovacího návrhu D Michala Zuny, Olgy Richterové a mého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro stažení tohoto pozměňovacího návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 148, přihlášeno je 144 poslankyň a poslanců, pro návrh 143. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Nyní o stažení mého pozměňovacího návrhu pod písmenem F2.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro stažení tohoto pozměňovacího návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 149, přihlášeno je 144 poslankyň a poslanců, pro návrh 141. I zde jsme vyslovili souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: A poslední, stažení pozměňovacího návrhu Marka Nováka pod písmenem C2.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 150, přihlášeno je 144 poslankyň a poslanců, pro návrh 141, proti nikdo.

I s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Všechny návrhy jsme vyřadili. Prosím, nyní k proceduře hlasování.

 

Poslanec Patrik Nacher: Nyní v tom případě už jdeme podle procedury, jak ji navrhl hospodářský výbor a jak jsme si to schválili. Teď jsme hlasovali o těch vyřazeních a teď jdeme postupně, to znamená, v této chvíli hlasujeme o pozměňovacích návrzích, které najdete pod písmenem A1 až A8, což jsou legislativně technické úpravy, informace o bezdrátových přístupových bodech malého dosahu a účinnost zákona. Je to můj pozměňovací návrh ve spolupráci s MPO. Stanovisko výboru: doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? Na mikrofon, prosím, zapněte si mikrofon, ať je to slyšet. Svrchu. Vaše stanovisko, pane ministře? Na mikrofon, prosím. (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 151, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 143. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Nyní o pozměňovacích návrzích A9 až A11, což je onen boj proti zlomyslnému volání a zpřísnění trestů. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 152, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 143. S návrhem jsme vyslovili souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Nyní o pozměňovacích návrzích A12, A13, to jsou stále ty moje. Například tam je kromě legislativně technických upřesnění i více informací při vyúčtování, které dostane zákazník. Stanovisko garančního výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 153, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 140, proti žádný. S návrhem jsme vyslovili souhlas. Prosím, můžeme dál.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Nyní se dostáváme do fáze pozměňovacího návrhu B Ondřeje Lochmana, který se týká rozvoje digitálního rozhlasu. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 154, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro 143, proti žádný. S návrhem jsme vyslovili souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Tím pádem je nehlasovatelný návrh, totožný návrh C1 Marka Nováka. Můžete si to odš..., v té části je totožný s C1. C2 Marek Novák stáhl, takže se dostáváme do bodu C3, což je opět pozměňovací návrh Marka Nováka, který se týká převodu této agendy zvláštních cen na MPSV. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 155, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 63. Návrh jsme zamítli. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: V této chvíli, počkejte, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu F1, což je můj pozměňovací návrh, který zvyšuje tu slevu z tarifu z 200 na 300 korun, jak jsem to tady vysvětlil. Stanovisko garančního výboru je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 156, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 78. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. To bylo písmeno F1. Déčko bylo staženo, F2 bylo staženo, takže se dostáváme v proceduře k hlasování o pozměňovacím návrhu E1 Jiřího Havránka, to je ta evidence záměru stavebních prací na základě digitálních map za účelem lepší efektivnější komunikace. U E1 je stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 157, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro 144, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pane předsedající, jestli se dobře dívám, tak tím, že E2 byl stažen, tak teď už bychom měli hlasovat o návrhu zákona jako o celku a pak o těch doprovodných usneseních.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tady prosím o kontrolu, zda E2 bylo staženo? Jo. V případě, že E2 bylo staženo, v tom případě skutečně dáme hlasovat o návrhu zákona jako celku a poté o doprovodných usneseních.

 

Přečtu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, zákon o elektronických komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 346, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro toto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto usnesení?

Hlasování s pořadovým číslem 158, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 143, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Ještě tedy žádám zpravodaje, aby uvedl návrh těch doprovodných usnesení. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, děkuji, já vám je tady přečtu. My jsme je rozdělili v hospodářském výboru na tři části. Ta první žádá vládu:

"I. Poslanecká sněmovna žádá vládu o předložení novely zákona č. 127 2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s cílem

1. upravit kompetence rozhodování účastnických sporů podle § 129 zákona o elektronických komunikacích tak, aby Český telekomunikační úřad do budoucna rozhodoval i spory týkající se i ostatních položek uvedených na faktuře za služby elektronických komunikací, jako například splátky modemů či telefonů, služby třetích stran jako dárcovské esemesky, déemesky nebo platby za MHD či parkovné." To je jedno hlasování... Mám to přečíst celé, nebo takhle po částech?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k tomu, že procedura hovoří o hlasování po jednotlivých usneseních doprovodných, navrhuji přečíst, říct stanoviska, hlasovat a projít tímto způsobem všechny.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tohle to je ta první část a týká se to toho, jak jsme se tady bavili o tom, přísliby o těch účastnických sporech. Stanovisko výboru je bez stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 159, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro 63, proti 14. S návrhem nebyl vysloven souhlas. Prosím další doprovodné usnesení.

 

Poslanec Patrik Nacher: Toto návěstí I zůstává stejné: "2. Upravit kompetence v poskytování takzvaných zvláštních cen podle zákona o elektronických komunikacích tak, aby tyto zvláštní ceny byly začleněny do kompetence Ministerstva práce a sociálních věcí."

Stanovisko nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 160, přihlášeno je 147 poslankyň a poslanců, pro návrh 59, proti 69. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: A poslední je "II. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně výše uvedenou novelu zákona o elektronických komunikacích ještě v tomto volebním období." Stanovisko výboru je bez stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 161, přihlášeno je 147 poslankyň poslanců, pro návrh 60, proti 32. Ani s tímto doprovodným usnesením nebyl vysloven souhlas.

Tím jsme se vypořádali se všemi body, které bylo potřeba hlasovat. Ještě prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Díky moc. Jenom k hlasování - v hlasování číslo 158 jsem hlasovala pro, na sjetině mám, že jsem se zdržela. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji. (Předsedající: Děkuji.)

 

Poslanec Patrik Nacher: Podle mých poznámek bychom měli mít vypořádáno úplně všechno. Všem děkuji za spolupráci, původně z devadesátky byla z toho docela komplikovaná věc s mnoha hlasováními i staženími, takže ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvu: dnes na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Taťána Malá.

 

A otevírám další bod dnešního jednání a tím je bod

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP