Čtvrtek 18. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jan Bartošek)

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku
a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 372/ - druhé čtení

Připomínám, že i zde pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Připomínám, že se ocitáme v podrobné rozpravě sněmovního tisku 372. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, pane předsedající. Opět se hlásím i u tohoto sněmovního tisku ke svému pozměňovacímu návrhu, který je veden jako sněmovní dokument 2621. Je to logická úprava sněmovního tisku v návaznosti na mnou načtený předchozí pozměňovací návrh u předchozího tisku 371 a samozřejmě zapadá do kontextu projednávané legislativy i v průběhu jeho řešení v rámci ústavně-právního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a nyní eviduji přihlášku pana poslance Milana Ferance do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Navážu na to, co jsem říkal v rozpravě obecné. Tím představím pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 372 s tím, že dosavadní část pátá včetně nadpisu nově bude znít: Část pátá. Změna zákona o dani z příjmů. Zákon č. 586/1992 Sb. plus těch, jak jsem říkal, 188 novelizací včetně pěti nálezů Ústavního soudu se mění takto, že v § 19 odst. 1 písm. h) včetně poznámky pod čarou bude znít: "h) příjmy plynoucí z odpisu dluhu při oddlužení, reorganizaci nebo preventivní restrukturalizaci provedené podle zvláštního právního předpisu, pokud jsou podle zvláštního právního předpisu zaúčtovány ve prospěch výnosů". A poznámka devatenáctá pod čarou bude znít: "Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsoby jeho řešení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon o preventivní restrukturalizaci." Druhý bod - § 24 odst. 2 písm. y) se na konci bodu 6 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se bod 7, který zní: "který je v preventivní restrukturalizaci, pokud je pohledávka přímo dotčena restrukturalizačním plánem a zanikla prominutím dluhu podle účinného restrukturalizačního plánu".

To odůvodnění už jsem říkal v obecné rozpravě, nicméně to znovu zdůrazním. Jedná se o to, aby postup při osvobození od daně z příjmu podle zákona o preventivní restrukturalizaci byl stejný, jak je to v případě reorganizace. Říkám to takhle podrobně proto, že jsem na poslední chvilku řešil změnu tohoto návrhu, takže tak, jak jsem to přednesl, takhle to platí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jestli tomu dobře rozumím, jsou to návrhy přímo načtené na plénu, nikoliv uvedené v systému. Děkuji vám.

Ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a pánů zpravodajů, zda chcete závěrečné slovo k tomuto tisku? Není tomu tak. Já vám děkuji.

Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Otevírám další bod dnešního jednání

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP