Úterý 30. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb.,
o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin
a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 362/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr práce a sociálních věcí pan Jurečka. Prosím, abyste se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych za omluveného pana kolegu ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, abych tady stručně...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane ministře, že vás přerušuji. Kolegyně, kolegové, prosím o klid. Přesuňte své hovory do předsálí. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: ... abych stručně tady uvedl novelu zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby. Je to sněmovní tisk číslo 362 ve druhém čtení.

Cílem tohoto návrhu, když to vezmu velmi stručně, protože to bylo představováno v prvním čtení, je především adaptace na nařízení Komise. Tady jde o oblast produkce, uvádění na trh rozmnožovacího materiálu rostlin z ekologického heterogenního materiálu určitých rodů nebo druhů. Dále je tady problematika, která se řeší v oblasti možnosti dobrovolné registrace odrůd některých minoritních druhů, které budou přidány od druhového seznamu, jak již jsem zmiňoval, adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady ze dne 20. října 2021 také o prodloužení doby trvání odrůdových práv, společenství pro odrůdy, některých druhů a skupiny druhů květinových cibulí, dřevin s drobným ovocem a okrasných dřevin o pět let. Dále tato novela řeší upřesnění doplnění, tedy ustanovení platného zákona vyplývající z aplikační praxe a elektronizace včetně publikace příslušných formulářů na internetových stránkách ÚKZÚZu a dále také řeší úpravu sazebníku zákona o správních poplatcích.

To je ve stručnosti podstata této předkládané novely. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednávání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 362/1 a 362/2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj zemědělského výboru, poslanec Tomáš Dubský, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Dobrý den, děkuji. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, kolegové, v krátkosti shrnu prvé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů, zákon o oběhu osiva a sadby, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, proběhlo 21. února 2023 na 53. schůzi, kdy byl tento návrh přikázán k projednání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu. Zároveň byla zkrácena lhůta pro projednávání ve výborech o 30 dnů.

Garanční zemědělský výbor se k tomuto návrhu sešel dvakrát: nejprve 1. března 2023, kdy došlo k přerušení projednávání tohoto bodu pro přijímání pozměňovacích návrhů, a následně 24. března 2023 nad jednotlivými pozměňovacími návrhy. Na uvedené schůzi s pořadovým číslem 20 bylo přijato následující usnesení: "Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po úvodním slově vrchního ředitele Petra Jílka, zpravodajské zprávě poslance Tomáše Dubského a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů, zákon o oběhu osiva a sadby, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 362, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů - byly podány dva pozměňovací návrhy, z nichž první se týká změny plemenářského zákona a druhý pozměňovací návrh se týká změny zákona o hnojivech, dále

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky popřípadě navrhl další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

III. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky;

IV. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky."

Tolik ode mě, v tuhle chvíli vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů.

A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Karel Smetana, a připraví se pan poslanec Pražák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, chtěl bych představit pozměňovací návrh, ke kterému se později přihlásím. Cílem pozměňovacího návrhu je přidat do zákona opatření pro používání mobilních čisticích zařízení pro osiva. Opatření jsou nutná k tomu, aby Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský mohl i v případě použití těchto mobilních zařízení vykonávat činnost v rámci povinného uznávacího řízení a kontrolu uvádění osiv do oběhu.

Dalším záměrem tohoto pozměňovacího návrhu je zajistit, aby byla při výrobě osiva a sadby pěstovaných plodin dodržována sledovatelnost od počátku, od počátečního materiálu k výslednému osivu nebo sadbě uváděným do oběhu, a tím zaručit totožnost materiálu obsaženého v každém obalu s osivem nebo sadbou, zejména pokud jde o pravost odrůdy, za jejíž specifické vlastnosti kupující platí vysokou cenu osiva, ale i pokud jde o úroveň množení osiva, tedy jeho kategorie. Nutnost tohoto opatření vyvstává na základě zkušeností z praxe, se kterou se ÚKZÚZ při kontrolách výroby a uvádění do oběhu osiva a sadby v některých případech setkává.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Pražák a připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Budu krátký. Jenom bych se vrátil k pozměňovacím návrhům, které jsme probírali v březnu na zemědělském výboru, a spíš bych tady chtěl říct naši pozici, kde i na zemědělském výboru jsme hlasovali jednohlasně se všemi ostatními pro pozměňovací návrhy, které podával pan kolega Smetana.

Já jenom, že pozměňovací návrh, který tam je, se týká zákona o hnojivech, tak ač nepatří do tohoto zákona neboli zákona o oběhu osiva a sadby, tak ho podporujeme, protože jsme si vydiskutovali, že je potřeba usměrnit a modifikovat změnu zákona, která se schválila v minulém volebním období, a to zejména vzhledem k nové povinnosti evidence hnojení nad 20 ha, protože se zjistilo, že se to špatně reálně v praxi v současné době provádí a aplikuje, kde například z 20 000 subjektů se k tomu přihlásilo zatím asi 20 % a z toho pět správně, tak jsme usoudili, že asi je opravdu na místě tuto novelu zákona přehodnotit a posunout dál.

A druhý pozměňovací návrh se týká legislativy kolem nařízení zdraví zvířat a je to reakce na aktuální stav kolem ohnisek ptačí chřipky. Věříme tomu, že zajistí větší evidenci a dohled, což bude určitě pro celou Českou republiku přínosem.

K pozměňovacím návrhům, které teď představil pan kolega Smetana, se určitě vyjádří ještě kolega Kott, ale jinak ty pozměňovací návrhy, které prošly zemědělským výborem, určitě podporujeme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Josef Kott.

Než mu dám slovo, přečtu omluvu: omlouvá se Věra Adámková od 18 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, co se týče pozměňovacích návrhů, které dneska už vlastně předkládá zemědělský výbor, samozřejmě musíme s nimi souhlasit díky tomu, co se na zemědělském trhu děje, byť je zapotřebí si říci, že se jedná tedy skutečně o přílepky, které v této novele zákoně nemají co dělat, ale to už zde komentoval kolega Pražák.

Nicméně já bych se chtěl zastavit u pozměňovacího návrhu, který byl načten kolegy ze zemědělského výboru a kde se vlastně řeší mobilní čisticí zařízení pro osiva. Na jedné straně je zapotřebí říci, že trasovatelnost a dohledatelnost jednotlivých šarží vyrobených v rámci výroby osiv a jejich uvádění do oběhu je zapotřebí mít pod kontrolou, s tím nelze než souhlasit, a tím, že to tam chybělo, je v pořádku, že jsme to do toho pozměňovacího návrhu dodali.

Nicméně druhá věc, nad kterou se pozastavuji, a je to s vědomím toho, že něco málo o této problematice znám, je právě to mobilní čisticí zařízení, protože firmy, které mají stacionární budovy a investovaly do toho nemalé finanční prostředky, musejí splňovat nejenom legislativu Evropské unie spojenou s výrobou osiv a sadby, ale i vlastně legislativu spojenou s ochranou životního prostředí. To je jedna záležitost, o které bych chtěl na zemědělském výboru při tomto projednávání hovořit, takže to je věc týkající se ochrany životního prostředí.

A druhá věc, kterou si dost dobře nedokážu představit, je kontrola ze strany pracovníků ÚKZÚZ. To, že tam je snaha, aby, jestli jsem to dobře pochopil, vůbec měli pracovníci ÚKZÚZ možnost tuto výrobu dostat pod kontrolu, tak to je zapotřebí dát do zákona, což je zase v pořádku. Na druhou stranu, když vím, jak pracovníci navštěvovali výrobní zařízení na výrobu osiv, tak si dost dobře nedokážu představit, že během pěti dnů budou objíždět všechny zemědělské podniky nebo farmáře, kteří si budou chtít vyrábět zemědělské osivo, a budou tu kontrolu provádět. To by znamenalo, že v podstatě ÚKZÚZ má dneska plonkových několik jednotek, možná desítek lidí, kteří se budou věnovat pouze mobilním čisticím zařízením pro osiva.

Já jsem slíbil, že nebudu dlouze hovořit, to znamená, že skutečně bych byl velice rád, a budu požadovat přítomnost zástupců ÚKZÚZ na jednání zemědělského výboru, protože na jednu stranu věřím tomu, že tento pozměňovací návrh byl podán proto, aby vyřešil určité problémy, které tam ve výrobě osiv jsou, na druhou stranu v návaznosti na výrobu osiv si dost dobře nedokážu představit, že výrobce osiva si doma osivo vyčistí a poveze ho na nějakou mořičku proto, aby vlastně ho finalizoval.

Takže to jsou záležitosti odborné, s kterými vás tedy nechci zatěžovat, ale dopředu říkám, že pozměňovací návrhy, které dneska už podává zemědělský výbor, byť tam nepatří, tak je podpoříme. Ale tady si nejsem tedy zcela jist, jestli je to úplně vhodně vyspecifikováno a doloženo. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se zase ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Táži se na závěrečná slova? Není zájem.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo jste přihlásil pan poslanec Karel Smetana, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Smetana: Děkuji za slovo. Já bych se rád přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je v systému uveden pod číslem 2707. Je to pozměňovací návrh poslanců. Karla Smetany, Michala Kučery, Tomáše Dubského, Petra Bendla a Jakuba Michálka.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, končím tedy podrobnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova - není zájem.

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Poděkuji panu ministrovi, panu zpravodaji.

 

Nyní bychom přistoupili k bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP