Úterý 30. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb.,
o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 383/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr Michal Šalomoun. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, hlavním cílem předkládaného návrhu zákona, kterým se mění zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony, je zrušení Rejstříku trestů jako samostatné organizační složky státu a převod výkonu jeho agendy na Ministerstvo spravedlnosti. V době přijetí zákona o Rejstříku trestů představovalo vedení evidence odsouzených o rozsáhlou listinou agendu, která byla zabezpečována Rejstříkem trestů s několika územními pobočkami. S ohledem na elektronizaci celé agendy je tato potřeba již překonána a Rejstřík trestu je tak zřejmě jedinou institucí, jejíž hlavní náplní práce je vedení evidencí.

Tento návrh, který vychází z požadavků na racionalizaci státní správy, má pozitivní rozpočtový dopad, neboť přinese každoroční úspory na platových prostředcích a provozních nákladech ve výši přibližně 1,9 milionu korun. Je třeba zdůraznit, že dochází pouze ke změně subjektu, který evidence dnes vedené rejstříkem trestů vede. Návrhem se nikterak nemění pravidla pro vedení evidence trestů a přestupků a pro poskytování výstupů z nich. Ke změně nedochází ani ve vymezení případů, kdy lze informace z těchto evidencí žádat.

Další podstatnou změnou je úprava procesu zaznamenávání údajů o odsouzeních českých občanů soudy jiných členských států Evropské unie nebo Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Tato odsouzení budou nově automaticky vykazována v příloze nejen opisu, ale i výpisu z evidence Rejstříku trestů, obdobně jako se vykazují informace odsouzení z domovského státu v případech, kdy o výpis Rejstříku trestů žádá občan jiného členského státu Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Josef Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, navázal bych na pana ministra, který přednesl tento návrh. Jedná se o poměrně nekonfliktní záležitost. Opravdu změnou zákona o Rejstříku trestů dojde k přesunu výkonu agendy Rejstříku trestů, který není právě organizační složkou státu, přímo na Ministerstvo spravedlnosti, a to zejména ty ohledy jsou právě na racionalizaci státní správy. Věcná agenda Rejstříku trestů bude v podstatě zachována, změna zákona je proto snahou o zefektivnění procesu této evidence a očekává se i pozitivní hospodářský a finanční dopad, jak tady bylo zmíněno.

Novelou dochází taktéž ke změně v procesu zaznamenání údajů odsouzených českých občanů soudy jiných členských států a Spojeného království, kdy současná právní úprava uplatňuje právě rozdílný přístup k občanům ČR a občanům jiných členských států Evropské unie a Spojeného království. Novela by měla tyto rozdíly smazat jako nedůvodné a sjednocuje přístup ke všem těmto osobám, to je, že nově bude výpis z Rejstříku trestů týkající se občana ČR, kteří by byli odsouzeni soudy jiných členských států Evropské unie a Spojeného království, obsahovat tyto údaje automaticky, jak bylo řečeno, tady v příloze výpisu z evidence Rejstříku trestů. Nově bude také možné údaje obsažené v Rejstříku trestů poskytnout v anonymizované a pseudoanonymizované podobě pro výzkumné účely, a to pouze stanoveným subjektům a pro vymezené účely.

Mohu shrnout, že novela proto přináší žádoucí změnu v této oblasti evidence jak po praktické, tak i po právní stránce věci. Organizační výbor zatím navrhl jako garanční výbor ústavně-právní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy? Ano, pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, jenom krátce k tomuto zákonu. Už bylo řečeno, že vlastně dochází ke změně, z ústředního orgánu státní správy se stane oddělení, odbor ministerstva, což určitě s tím nemáme problém.

Já bych se jenom chtěl zeptat, využiji pana ministra, protože další změna je vlastně ve způsobu zaznamenávání odsouzení českých občanů v jiném členském státě Evropské unie, respektive Spojeného království, že to bude automaticky v opisu, respektive v příloze výpisu. Já se jenom zeptám pana ministra, využiji to, jestli může nastat situace, kdy český občan bude odsouzený v nějakém státě - to se může stát - za trestný čin, který u nás nemusí být trestným činem? Nevím, jestli takový případ může nastat, já předpokládám, že ano, a tím, že bude automaticky zapsaný ve výpisu, nebude potom splňovat požadavky pro určité záležitosti, pro výkon určitých povolání nebo nějakých činností na území České republiky, jestli by to mohl pan ministr vysvětlit, protože v případě, že by to takhle bylo, tak je otázka, jestli se potom - ale pochopitelně to bude otázka debaty v druhém čtení a tak dále - jestli by se to potom trošku nemíjelo účinkem, že by náš občan za trestný čin odsouzený někde, který u nás nemusí být trestným činem, byl vlastně postihován na území České republiky, že by mu to mohlo zabránit k výkonu nějakého povolání. Tak jenom jestli pan ministr by to mohl vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Vidím, že pan ministr se hlásí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun Děkuji za tuhletu otázku. Ona je docela teoretická a bude to asi docela zajímavá diskuse na nějakém výboru. Nicméně už v důvodové zprávě je uvedeno, že tahleta novela neumožní vykázat odsouzení, které by odsuzující stát vyloučil, a proto, aby nebyla ohrožena společenská rehabilitace odsouzeného. Je to zajímavá otázka, ale ty podrobnosti asi až na výborech přímo s předkladatelem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do obecné rozpravy? Nikoho v sále nevidím, že se hlásí, v tom případě končím obecnou rozpravu.

A chci se zeptat pana ministra, pana zpravodaje, zda si chcete vzít závěrečné slovo? Chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání, protože nepadl návrh ani na vrácení, ani na zamítnutí. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru - svolám kolegyně a kolegy z předsálí - přičemž organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. A já se táži, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný návrh nevidím, v tom případě dám hlasovat.

 

Ještě jednou zopakuji, o čem dám hlasovat, a to je, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 119, přihlášeno je 145... 146 poslankyň a poslanců, pro návrh 104, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Já se ptám, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům? Žádný návrh nevidím a v tom případě není o čem hlasovat.

Končím projednávání tohoto bodu a děkuji vám.

 

Přečtu omluvy: od 17 do 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Výborný a od 16.35 se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Vít Rakušan.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP