Úterý 30. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb.,
o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 405/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede opět, mám zde psáno, pan ministr financí Zbyněk Stanjura. (Předsedající se odmlčí a rozhlíží se.) Vzhledem k tomu, že pan ministr financí není přítomen a očividně nikdo z dalších ministrů se nehodlá ujmout a není pověřen předložením tohoto bodu, poprosím o tříminutovou přestávku, aby se ministr dostavil k jednání o daném tisku. Děkuji za pochopení.

 

(Jednání přerušeno od 17.15 do 17.17 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas určený na vymezenou přestávku vypršel a já nyní poprosím tedy, aby z pověření vlády předložený návrh zákona uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. Já vás, prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Omlouvám se za to krátké zpoždění, které jsem způsobil, o to se pokusím být kratší ve svém úvodním slově, protože tento návrh zákona je podle mého názoru nekonfliktní, politicky nekonfliktní, jedná se o plně transpoziční předpis, implementuje nařízení Evropské unie o pilotním režimu pro tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaného registru.

Myslím, že z této věty je nám všem úplně jasné, o co se uvnitř tohoto návrhu zákona jedná, upravuje se totiž definice investičního nástroje tak, aby zahrnovala i investiční nástroje vydané s využitím technologie distribuovaného registru, takže se rozšíří definice investičního nástroje. Nařízení stanoví maximální hodnotu evidovaných nebo obchodovaných finančních nástrojů v pilotním režimu. Zákon pak zmocňuje Českou národní banku stanovit nižší mezní hodnoty, pokud si to vyžádá situace na trhu v České republice.

V rámci pilotního režimu se rozšíří okruh osob, které mohou vést evidenci zaknihovaných cenných papírů, kromě centrálního depozitáře nově také burza a obchodník s cennými papíry. S ohledem na nově vydané sdělení Evropské komise se novelou rovněž aktualizují částky velkých pojistných rizik a minimální kapitálové požadavky v zákoně o pojišťovnictví.

Transpoziční lhůta uplyne 23. září letošního roku, takže bych vás chtěl požádat o propuštění tohoto tisku do druhého čtení, a potom ještě v rozpravě navrhnu zkrácení projednávání mezi druhým a třetím čtením tak, abychom to pokud možno stihli transponovat do 23. září. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Michael Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych tady předstoupil se svojí zpravodajskou zprávou ke sněmovnímu tisku 405, tedy k vládnímu návrhu novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Tento návrh vláda předložila Sněmovně 22. března 2023, byl nám rozeslán jako tisk 405/0 dne 22. března 2023 a je určitě dobré ještě uvést lhůtu pro implementaci předpisů, a to je 23. září tohoto roku, tedy za několik měsíců.

Předmětem úpravy je změna několika ustanovení, zejména zákona o podnikání na kapitálovém trhu s cílem implementovat nařízení Evropského parlamentu a Rady o pilotním režimu pro tržní infrastrukturu založenou na technologiích distribuovaného registru, takzvaný DLT PILOT, který si klade za cíl propojit tradiční finanční služby a výhody blockchainové evidence. Dále jsou v návrhu obsaženy změny v zákoně o pojišťovnictví, které mají vést ke změně vymezení velkých pojistných rizik a částky absolutní dolní meze pro výpočet minimálního kapitálového požadavku.

Pilotní režim pro tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaného registru by měl být umožněn ve třech oblastech, a to sice DLT MTF, to znamená mnohostranného obchodního systému, DLT settlement system, to znamená vypořádacího systému, a jako třetí oblast DLT trading settlement system, to znamená obchodní vypořádací systém. Cílem navrhované právní úpravy je upravit definice finančního nástroje tak, aby obsahovaly výslovně také i nástroje vydané s technologií distribuovaného registru, dále upravit pravomoc České národní banky vydat opatření obecné povahy ve vztahu k pilotnímu režimu pro tržní infrastruktury založené na technologiích distribuovaného registru a provázat tuzemskou platnou právní úpravu z nařízení o pilotním režimu pro tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaného registru.

Vymezení velkých pojistných rizik a stanovení částky absolutní dolní meze pro výpočet minimálního kapitálového požadavku lze pak provést pouze tímto zákonem, proto je obsažen v návrhu i změna právě zákona o pojišťovnictví. To je vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? S přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Jak jsem avizoval, navrhuji zkrátit lhůtu o 35 dnů na 25 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, váš návrh jsem si poznamenal. Ptám se, zda někdo další se hlásíte do rozpravy? Není tomu tak, v tom případě končím obecnou rozpravu.

A ptám se, zda si chcete vzít závěrečná slova, pan ministr nebo pan zpravodaj? Není tomu tak.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Já se ptám, zda někdo chcete přikázat tento tisk jinému výboru jako garančnímu výboru? Žádný návrh nevidím. Přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh zákona byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 121, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 116, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru.

 

Předsedkyně Poslanecké sněmovny nenavrhla přikázat tento návrh dalšímu výboru a já se ptám, zda má někdo další návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům? Nikdo se nehlásí. Já vám děkuji.

 

A ještě dám hlasovat o jednom návrhu. V obecné rozpravě padl návrh na zkrácení lhůty na projednávání na 25 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty na projednávání na 25 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 122, přihlášeno je 151 poslankyň a poslanců, pro návrh 87, proti nikdo. Konstatuji, že lhůtu na projednávání jsme zkrátili na 25 dnů.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto tisku.

S náhradní kartou dnes bude hlasovat pan poslanec Žáček a je to karta číslo 20.

 

Otevírám další zákon a tím je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP