Středa 31. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

116.
Návrh na volbu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Opět prosím, abyste se, pane předsedo, ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde budeme volit dva členy. Je to první volba a její první kolo z toho důvodu, že v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání 30. června končí mandát panu Václavu Jehličkovi a 1. 7. 2023 panu Ladislavu Šinclovi. U této volby upozorňuji na malou, ale podstatnou změnu, a to takovou, že nedávnou novelou zákona č. 242/2022 Sb., zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek a o změně souvisejících zákonů, došlo i ke změně zde dotčeného zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Dříve Sněmovna tuto volbu prováděla tak, nebo jsme volili tak, že se jednalo o návrh premiérovi, předsedovi vlády, ke jmenování členů Rady, nyní nově po změně zákona Sněmovna členy Rady volí přímo. To znamená, pokud dnes nebo ve druhém kole někdo bude zvolen, tak mu mandát začíná dnem zvolení, případně dnem nebo datem, které Sněmovna ve svém usnesení navrhne. To je změna proti původnímu způsobu volby.

Jinak je vše standardní, volební komise na ta dvě místa s předstihem vyhlásila lhůtu a přijala k ní usnesení číslo 100 ze dne 16. května. Jsou zde tři návrhy: pan Petr Buchta, navržen Piráti a Starostové, pan Vladimír Pikora, navržen hnutím ANO, a pan Marek Poledníček, navržen koalicí SPOLU. Jsou tedy tři návrhy na dvě neobsazená místa.

I zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou. Ještě jednou pro stenozáznam zopakuji, že zvoleným členům započne šestileté funkční období nejdříve dnem 2. července 2023, tak, aby se nepřekrývaly mandáty.

Opět pro stenozáznam - prosím o strpení, rychle ještě znovu zopakuji - je to podle § 7 odst. 5 již zmíněné novely zákona č. 231/2001 Sb., "členství v Radě vzniká dnem bezprostředně následujícím po dni doručení usnesení Poslanecké sněmovny o zvolení do funkce člena Rady zvolenému členu Rady, popřípadě pozdějším dnem uvedeným v usnesení Poslanecké sněmovny o zvolení do funkce člena Rady". V tomto případě, jak jsem řekl, navrhuje volební komise i do usnesení Poslanecké sněmovny v případě zvolení dát datum 2. července, aby se mandáty nepřekrývaly.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a poté hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Otevírám tímto rozpravu. Vidím zatím dva přihlášené. Pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, my jsme tady na minulé schůzi odvolali pana Daniela Köppla, člověka, který není v žádné politické funkci, který nikde ve střetu zájmů nikdy nefiguroval, jenom z toho důvodu, že se nám to nějakým způsobem zdálo. Odvolali jsme ho, ale v tuto chvíli koalice SPOLU navrhuje kandidáta pana Poledníčka, který je členem KDU-ČSL, který zastává funkci člena krajského výboru KDU-ČSL v Karlovarském kraji, který je funkcionářem taktéž, protože je předsedou místní organizace KDU-ČSL v Ostrově, kromě toho je samozřejmě zastupitelem Karlovarského kraje a také zastupitelem města Ostrova. Tak jenom tak trošičku s nadhledem upozorňuji na to, aby tady nedocházelo k tomu dvojímu metru, kdy my odvoláme někoho apolitického, někoho, kdo nemá vůbec nic společného s žádnou politickou stranou, je prostě mediálním expertem, je analytik, jenom se nám to zdá, protože to Piráti prostě a jednoduše ve svém materiálu uvedou, samozřejmě, jak jsme si říkali, trošičku divně, protože to dělají na kameru s dálkovými objektivy. A teď tady máme funkcionáře, kterého navrhujeme, z KDU-ČSL a mně se zdá, že to je prostě nejen dvojí metr, ale že to je opravdu velmi pokrytecké. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Vážený pane premiére, pane předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem se hlásil také do té rozpravy a je to trošku hra. Rozumím tomu, že tady pan kolega Juchelka musel něco říct, ale já jsem ho o tom dopředu informoval. Musím sdělit jednak, že projednáváme bod návrh na volbu členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, opravdu tady neprojednáváme bod, který byl uzavřen. Byl uzavřen hlasováním Poslanecké sněmovny, to je suverén. Dotyčné odvolání bylo na základě právní analýzy, nikoliv na základě nějakých subjektivních pocitů. Je dobré ty věci nesměšovat.

A co chci zdůraznit k této samotné volbě, a to je to, proč jsem se přihlásil - toto byla reakce, vaším prostřednictvím, na pana kolegu Juchelku. Kandidát navržený koalicí SPOLU Marek Poledníček v případě, že bude zvolen členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, rezignuje na post člena krajského zastupitelstva Karlovarského kraje a s tímto postem je spojena i ta pozice, o které tady také můj kolega Aleš Juchelka mluvil, to znamená pozice člena krajského výboru KDU-ČSL v Karlovarském kraji. Takto to zde mohu veřejně říci. Ta informace je potvrzena Markem Poledníčkem.

Čili přesně tak, přestože jsou právní analýzy, že by to neznamenalo žádný střet zájmů, bylo by to po právní stránce v pořádku, Marek Poledníček tento krok učiní právě proto, aby nebyla jakákoliv pochybnost o tom, že by se tento kandidát ocitl ve střetu zájmů. Děkuju za pochopení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli někdo má zájem vystoupit do rozpravy? Nikdo. Tím pádem rozpravu končím a poprosím - pardon? Faktická, je tady faktická, já se omlouvám, já jsem si jí nevšiml.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Jenom krátce, že jsem strašně moc rád, že ta volba je červenou linií před tím, být v KDU-ČSL anebo nebýt v KDU-ČSL. Když to dopadne, tak tam samozřejmě zůstanu, ty posty si ponechám, ale když to dopadne výborně - protože to je samozřejmě skvěle finančně ohodnoceno - pro pana Poledníčka, tak samozřejmě všechny tyto funkce složím a už v KDU-ČSL rozhodně nejsem. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Do rozpravy se ještě hlásí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Tak Daniel Köppl byl odvolán na základě právní analýzy, říká pan předseda Výborný. Já jsem právník a dovolím si poznamenat, že právo vykládat v naší zemi může jenom nezávislý soud, na který se bezesporu Daniel Köppl obrátí, a bezesporu nám nezávislý soud jednou řekne, jak to mělo být či nebylo. A přesně reaguji na to, co řekl můj kolega Aleš Juchelka. Proč nerezignoval pan Poledníček už teď? Proč tady nepředstupuje před nás, než o tom budeme hlasovat, někdo, kdo už není v takovýchto vysokých funkcích? No, protože chce mít své jisté. Je to přesně tak. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan předseda Výborný. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Jenom velmi stručně. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího, fakt mi přijde naprosto trapné a nedůstojné této Sněmovny, abyste tady vytahovali něco, jako jsou odměny. Mám vám napočítat, kde všude sedí vaši nominanti, členové hnutí ANO, sympatizanti a vaši podporovatelé? Já myslím, fakt tady od toho nejsme. Je to trapné a hloupé.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme zde další faktickou poznámku, paní poslankyně Renata Oulehlová. Poprosím o klid v sále.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych jenom chtěla říct, jsem z Karlovarského kraje, pana Poledníčka znám a vážím si ho jako člověka, ale je to dlouholetý člen KDU-ČSL a je mi docela KDU-ČSL líto, jestli jsou vaši členové ochotni vás vyměnit za dobře placenou funkci. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další dvě faktické poznámky, první pan Robert Králíček a poté pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, rozumím panu Výbornému, že tady obhajuje pana Poledníčka a že jeho pohled na věc je zcela odlišný od toho našeho.

Ale mě by zajímal názor například místopředsedkyně Olgy Richterové na kandidaturu pana Poledníčka, protože Piráti byli ti, kteří nám říkali, že oni tady přece respektují zákon, když jsme jednali o panu Köpplovi. Jim šlo o to dobro, jim nešlo o pozice, jim šlo o to dobro. Tak mi řekněte, paní místopředsedkyně Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy, jaký názor mají Piráti, když politik, člen KDU-ČSL, kandiduje do Rady. To vám nevadí? (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Bureš a připraví se s faktickou pan poslanec Feranec.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem taky z Karlovarského kraje, jsem navíc ještě z Ostrova. S Markem Poledníčkem spolupracuji možná dvacet let v politice, byl dokonce mým místostarostou v uplynulém volebním období v Ostrově a je to člověk, který se mediální scéně věnuje velmi dlouho, velmi intenzivně, velmi aktivně, má skutečně v ní obrovský přehled, takže já musím říct, že nejde jenom o politickou nominaci, ale jde o nominaci člověka, který k této problematice určitě bude mít co říct. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a máme zde několik faktických poznámek. Pan poslanec Feranec, následně pan poslanec Bělica a další.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátce zareaguji na to, co říkal pan Výborný. Já pana Pondělníčka (Poledníčka) neznám, nechci se k němu vyjadřovat. Mně jenom přijde zvláštní, když jsme to řešili tady Köppla, řešili jsme prostě, jak ten člověk v té Radě nesmí působit ve prospěch strany nebo hnutí. A v tomto případě někdo působil - a nevím, jak je starý pan Pondělníček (Poledníček) - celý život, protože když byl zastupitel, asi prosazoval politiku té strany a tak dále, a teď bude zvolen. Najednou je tam zeď, on si vyresetuje tu paměť, tu svoji, a najednou bude úplně jiný člověk? Fakt si myslí, že to takhle funguje? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Bělicu, poté paní poslankyni Peštovou.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já si myslím, že pan poslanec Bureš to tady potvrdil. Jasně že se jedná o politickou nominaci. Já bych se rád zeptal paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně Richterové, ale vždyť ten člověk v současné době je členem politické strany. A to vám, Piráti, nevadí, že budete volit někoho, kdo je členem politické strany, do vámi deklarované a politické funkce v rámci Rady? Děkuju. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Bureš.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající, já bych taky ráda slyšela tu odpověď od paní poslankyně Richterové, prostřednictvím vás. Já jsem ji pozorovala, když tuto otázku položil pan kolega Králíček, vaším prostřednictvím, takže si hrála s telefonem, pak se šla zeptat pana poslance Výborného, prostřednictvím, a tam asi dostala odpověď, že nemá reagovat. Ale já bych přesto tu reakci ráda slyšela. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Já bych připomněl ještě jednu skutečnost. Marek Poledníček už v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání byl, on už tam působil. A pokud mě paměť neklame, tak byl zvolen i hlasy hnutí ANO. To je o těch dvojích metrech. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Králíček s faktickou, poté paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Robert Králíček: Na pana Bureše, prostřednictvím, pane Bureši, máte pocit, že pan Köppl nerozumí mediálním problémům, že se nepohyboval v mediálním prostředí, že je to úplný nýmand, který do Rady nepatří? Tak jaký je rozdíl mezi panem Köpplem a panem Poledníčkem, kterého jste tady vychválil? A za druhé, ano, my jsme tam pana Poledníčka možná zvolili, protože my jsme respektovali nějaké dohody, ale vy jste pana Köppla vyměnili za místo pro Piráty a vy jste nás vystrnadili z té Rady, abyste tam měli většinu, protože máte stoosmičkový nebo možná stodevítkový parní válec, ale jenom dva roky. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Feranec s faktickou.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, dámy a pánové. Já jenom zareaguji na to, co říkal pan Bureš. Tak jestli jsem to správně pochopil a neznám pana Pondělníčka (Poledníčka), pan Pondělníček (Poledníček) byl lidovec, Poledníček, pardon, byl lidovec kdysi, potom se stal naprosto nezávislým členem RRTV, přestal být, potom se zase stal a teď zase přestane být. A furt je to všechno v pořádku. Mně to přijde divné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a vzhledem k tomu, že zde žádnou faktickou poznámku již nemám, tak tímto končím rozpravu. Závěrečné slovo, pane předsedo? Případně nám ještě zopakujte návrhy na hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Závěrečné slovo nemám a ještě jednou opakuji, vybíráme tři, pardon, obsazujeme dvě místa, máme tři návrhy, pan Petr Buchta navržen - Piráti a Starostové, pan Vladimír Pikora, navržen hnutím ANO, a pan Marek Poledníček, navržen koalicí SPOLU. A nyní prosím pana předsedajícího o ukončení rozpravy a hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozprava už byla ukončena a můžeme zahájit hlasování o tajné volbě.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 143, přihlášeno 171, pro bylo 145, proti byli 2. Výsledek: přijato.

 

Tímto tedy přerušuji bod a přecházím k bodu číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP