Středa 21. června 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb.,
o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád)
a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 457/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro legislativu, ale před chvílí jsem četl jeho omluvu, pokud si dobře vybavuji. Pardon, já se omlouvám. Takže z pověření vlády tady přednese předložený návrh paní ministryně Černochová. Já ji prosím, aby se ujala slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová Děkuji, pane místopředsedo, krásné odpoledne, dámy a pánové. Zákonem č. 286/2010 Sb. (č. 286/2021 Sb.?), kterým se mění občanský soudní řád, exekuční řád a některé další zákony, byla do exekučního řádu zařazena zvláštní právní úprava zastavování bezvýsledných exekucí, v nichž nedošlo po dobu 6 let ani k částečnému uspokojení vymáhané povinnosti a exekucí není postižena nemovitá věc. Tuto dobu je možno prodloužit opakovaně o další 3 roky, pokud oprávněný složí zálohu na další vedení exekuce, nejvýše však na 12 let. V exekučních řízeních, v nichž přede dnem 1. ledna 2022 byla vyznačena doložka provedení exekuce nebo v nichž usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci, se do výše doby bezvýsledného vymáhání počítá i doba před účinností zákona, neuplyne-li však dřív než 1. ledna 2023.

Právní úprava zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů exekuce. Náklady bezvýsledné exekuce se určují ve výši minimální odměny a paušální náhrady hotových výdajů a tyto náklady se uspokojují ze zálohy na náklady exekuce nebo ze zálohy na další vedení exekuce. Přesahuje-li výše nákladů exekuce výši složené zálohy, právo soudního exekutora na náklady exekuce v části přesahující výši složené zálohy zaniká.

Projednávaný materiál tak navrhuje zakotvit, aby soudnímu exekutorovi vzniklo v exekuci, zastavené pro bezvýslednost právo na paušální náhradu nákladů na úkony spojené se zastavením bezvýsledné exekuce ve výši 750 korun plus DPH, a to vůči státu. Podmínkou je, že exekuční řízení bylo zahájeno před 1. lednem 2022 a před tímto datem v něm byla vyznačena doložka provedení exekuce, popřípadě usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci. S ohledem na skutečnost, že bezvýsledné exekuce podle uvedené právní úpravy mohou být zastavovány již od 1. ledna 2023, je namístě předpokládaný postup směřující k náhradě nákladů spojených se zastavením bezvýsledné exekuce uplatnit co nejdříve. Doplněním této právní úpravy je možno předejít případným rizikům spojeným s tím, že by stávající stav mohl být shledán protiústavním.

Navrhuje se zde, aby Poslanecká sněmovna podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovila s tímto návrhem souhlas již v prvním čtení. Dále se v této souvislosti navrhuje, aby zákon nabyl účinnosti již dnem následujícím po dni jeho vyhlášení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan předseda Marek Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já budu velmi stručný, protože meritum věci a zákona představila paní ministryně Černochová, které za to děkuji.

Mně jako zpravodaji přísluší teď připomenout, že to je skutečně reakce na již schválenou novelu exekučního řádu a občanského soudního řádu zde na půdě Poslanecké sněmovny a na to, aby ten nástroj, nebo ta úprava, která znamená skutečně zastavování marných exekucí, řešíme tím ten historický dluh, to, co tady bohužel vzniklo v době, kdy celý ten exekuční systém byl de facto neregulován a bylo to jedno velké eldorádo, tak tímto způsobem musíme se s tím historickým dluhem vypořádat, jakkoliv se to může zdát nepříjemné, jakkoliv to může být problematické i z hlediska fiskálního a podobně.

Já chci zdůraznit, že jsme tuto velmi stručnou novelu, která je tady navržena k projednání podle režimu § , připravili ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, kterému za to děkuji, a ve spolupráci s opozicí. Byla projednána neformálně i na podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí. Pan místopředseda Patrik Nacher byl součástí toho týmu, kde to bylo debatováno. Samozřejmě jsme vedli debatu o výši těch částek, ale výsledná podoba je i nějakou reakcí na současný stav veřejných financí. Děkuji Patriku Nacherovi, děkuji i zástupcům hnutí SPD za to, že byli součástí debat a dohod. Je to vzácný příklad konsenzu tady napříč Poslaneckou sněmovnou, který může pomoci dobré věci.

Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, pokud je to možné a vyjádříte vůli souhlasit s tímto návrhem zákona, tak vám za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Já tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Tím tedy končím obecnou rozpravu.

Nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání toho návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 457 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 3, přihlášeno 138, pro 125, proti nikdo. Přijato. Návrh usnesení byl tedy schválen, bylo rozhodnuto v jednání pokračovat.

 

Zahajuji tedy tímto podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Tímto tedy končím podrobnou rozpravu. Táži se, jestli je zájem o závěrečná slova? Paní ministryně? Ne. Pane předsedo? Není zájem. Přikročíme tedy v tomto případě k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a to podle sněmovního tisku 457, ve znění schválených úprav."

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 138, pro 127, proti byl jeden. Výsledek: Přijato.

 

Já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a projednávání končím. Děkuji za spolupráci všem kolegům a kolegyním.

 

Můžeme v tuto chvíli přistoupit k bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP