Úterý 11. července 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 10.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 71. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak jsem vás právě všechny odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 103 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou v pondělí dne 3. července 2023. Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Hayata Okamuru. Má někdo jiný návrh? (Hluk v jednacím sále.)

 

Neeviduji, že by se někdo hlásil s jiným návrhem na ověřovatele.

Zahajuji tedy hlasování. Ptám, se kdo je pro určení těchto dvou ověřovatelů? Kdo je proti?

hlasování číslo 1 přihlášeno 152 přítomných, pro 150, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 71. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Hayata Okamuru.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Bělica Josef z celého jednacího dne z osobních důvodů, Carbol Jiří z celého jednacího dne z osobních důvodů, Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hájek Jiří do 12 hodin z pracovních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne z osobních důvodů, Kasal David do 12 hodin z osobních důvodů, Kolář Ondřej z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Metnar Lubomír do 13 hodin ze zdravotních důvodů, Olšáková Eliška do 12 hodin z pracovních důvodů, Potůčková Lucie z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Pražák David do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Turček Karel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Válková Helena z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Z ministrů se omlouvají: Bek Mikuláš - celý jednací den z pracovních důvodů, Blažek Pavel do 13 hodin z pracovních důvodů, Černochová Jana z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Dvořák Martin do 11 hodin a od 12.30 z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Síkela Jozef z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Šalomoun Michal od 13 do 17 hodin z pracovních důvodů a Válek Vlastimil do 11 hodin z pracovních důvodů. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Ještě než přistoupíme ke stanovení pořadu 71. schůze, mám zde osm přihlášených s přednostním právem. Jako první je přihlášen pan předseda Benda, následuje pan místopředseda Havlíček.

A já vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení, abychom mohli vyslechnout vystoupení našich kolegů. Ještě jednou vás žádám o ztišení.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážené dámy, vážení pánové, jak jsem avizoval již teď na jednání politického grémia, jménem koaličních klubů navrhuji, protože předpokládám, že rozprava, i když jsou tam jen čtyři body, k těmto bodů bude ze strany zejména opozice velký zájem o rozpravu, tak navrhuji, abychom si teď odhlasovali, že jednáme po 19., 21. i 24. hodině včetně hlasování o zákonech. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Jedná se o procedurální návrh, proto přivolám ještě kolegyně a kolegy. Budeme rovnou o tomto návrhu hlasovat.

 

Zopakuji, že pan předseda Benda navrhl, abychom si odhlasovali, že budeme jednat po 19., 21. i 24. hodině včetně hlasování o zákonech.

Počet přihlášených je již ustálen, takže zahajuji hlasování o tomto procedurální návrhu a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 dnešního jednání je přihlášeno 163 přítomných, pro 86, proti 76. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že budeme jednat po 19., 21. i 24. hodině.

Nyní je tedy přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Havlíček a následuje pan předseda Tomio Okamura.

Ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, prosím, abyste se ztišili, případně přesunuli své rozhovory do předsálí. Ještě chviličku poprosím pana místopředsedu, ať posečká, a kolegyně a kolegy poprosím ještě jednou o ztišení. (Hluk přetrvává.) Poprosím ještě jednou všechny kolegyně a kolegy o ztišení jejich rozhovorů. Platí to úplně pro celý sál. Platí to i pro kolegyně a kolegy z vedení Sněmovny i pro ministry. Pane ministře... (Ministr Bartoš se zdraví s přicházejícím ministrem Rakušanem.) Tak ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, žádám, abyste se ztišili, a můžeme vyslechnout pana místopředsedu.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, v následujících hodinách a dnech nás čeká extrémně náročná diskuse. Budeme jednat o dvou klíčových balíčcích a já pochopitelně k nim budu vystupovat ve výrazně větším detailu. Přesto jsem využil svého přednostního práva pro to, abych shrnul současnou situaci a abych sdělil i náš postoj.

Je třeba začít aktuální situací, ve které se nacházíme, protože od toho se oba balíčky odvíjí. Je faktem, a nemá cenu si nic namlouvat, že Česká republika je ve špatné hospodářské situaci, a navzdory slibům této vlády se to nezlepšuje. Hospodářská politika v podání tohoto kabinetu není nic jiného než marketingová ekonomie. Mám zcela zjevné důkazy pro toto tvrzení, se kterými bych vás rád seznámil.

Není možné začít jinak než inflací. Máme třetí nejvyšší inflaci už po dobu několika měsíců v celé Evropské unii a pochopitelně inflace je jedním ze zásadních důvodů toho, proč tady dnes jsme, proč se připravuje takzvaný konsolidační - my mu říkáme daňový - balíček a pochopitelně i proč se chystají ta důchodová opatření. Kdyby nebyla inflace takováto, jsem přesvědčen, že by se s těmito důchodovými změnami nepřišlo. Je třeba si rovněž říct, kde jsou příčiny té inflace, protože to je to, co tato vláda neodchytila. A je třeba korektně i sdělit to, že tato vláda není přímým viníkem této inflace, stejně tak, jako nebyla přímým viníkem inflace vláda naše, vláda Babišova. To, že jste nám to dávali za vinu, byla vaše obrovská chyba. Vy jste, ať už cíleně, anebo nevědomostně, nerozlišili to, v jaké se nacházíme situaci, a v důsledku toho se potom ta inflace rozjela. Jenom připomínám to, co sdělila Evropská centrální banka: v 11. měsíci roku 2021, kdy už bylo zjevné, že inflace začíná extrémně růst, tehdy řekla, že příčinou inflace v celé Evropě byla rozhozená nabídka s poptávkou po době covidové, za což jsme nesli pochopitelně vinu tehdejší vlády, vysoký růst energií, což samozřejmě už bylo i v důsledku spekulace Ruska a tak dále, a pozor, tenkrát ještě poměrně vysoká, nebo spíše jiná srovnávací základna s ohledem na rok minulý. A poté se to začalo rozjíždět.

V této době takzvané poptávkové inflace dávala smysl určitá opatření i ve smyslu národních bank, nicméně to se postupně začalo překlápět do pozice inflace nabídkové, a to je to, kde tento kabinet zaspal. Neodchytili jste správný okamžik. Vy jste zapomněli, že vládnete, a stále jste jeli v té marketingové ekonomii, kdy jste pouze sdělovali: jedná se o Babišovu drahotu, všechno vyřeší centrální banka, ona za to zodpovídá, ona bude zvedat úroky. Tleskali jste u toho a podcenili jste - a to si přiznejme - fiskální nástroje, ať už rozpočtového charakteru, nebo regulatorního charakteru, což jsme třeba udělali my ještě na konci roku 2021, kdy jsme zatáhli za ruční brzdu a dali jsme DPH za energie za nulu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane místopředsedo, ale hluk v sále je opravdu neúnosný. Poprosím tedy kolegyně a kolegy, aby, pokud chtějí cokoliv řešit, přesunuli své rozhovory do předsálí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A to, co je základem, je to, že jste neuvěřitelným způsobem podcenili energetická opatření, zejména z časového úhlu pohledu, ale popravdě řečeno, i potom z úhlu pohledu zastropování. K tomu dojdu.

Takže v době energetické krize, sílící energetické krize, jste nezvládli udělat klíčová opatření, v důsledku čehož jsme za rok 2022 měli nejvyšší nárůst cen energií v celé Evropské unii. Ano, vy jste to sice zpochybňovali přes různé statistické úřady a tak dále, ale když se podíváme na aktuální data od těch, kteří vytváří tyto analýzy, a to jsou instituce, které vytvořili regulátoři středoevropští, tak podle toho takzvaného HEPI koeficientu, Household Energy Price Index, jsme za prvních šest měsíců, dobře poslouchejme, za prvních šest měsíců měli pětkrát nejvyšší cenu elektřiny z celé Evropské unie přes kupní sílu a pouze jednou jsme byli na druhém místě.

Já tím jenom chci říct, že toto všechno jsou plody roku 2022, kdy se zastropovalo pozdě a nedostatečně, a to jsem - nejenom že jsem to zde říkal já snad stokrát, toto zkonstatoval i ten, který není v našem fanklubu, a to je bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který jasně řekl, že zastropování přišlo pozdě, a pozor, že bylo příliš vysoké, a pozor, že to mělo negativní vliv na inflaci. Znovu říkám, u té inflace se musíme chvíli zastavit.

Pan ministr Síkela se nám smál celý rok 2022 až do zásahu v srpnu roku 2022, kdy jste pochopili, že situace je tristní. Pan premiér mu odebral agendu dost potupným způsobem a nový tým na Úřadu vlády začal konečně už něco tvořit. Nicméně jak už jsem říkal, ta správná doba se prošvihla. Můžeme si tady vybavit, jak jsem zde vybízel, ať zrušíme zavčasu platby za obnovitelné zdroje, jak jsme vybízeli, abychom zastropovali u výrobců. Ne, nechali jste je vydělat extrémní peníze, komplikovaně jste je začali danit, dodneška jste ty peníze nevybrali a pochopitelně toto všechno bylo proinflačního charakteru.

Mimo jiné, když už jsme u těch zastropování, víte, jak je to na Slovensku? Na Slovensku prodloužili strop na cenu elektřiny na úrovni necelých 1 500 korun za megawatthodinu, hovořím o ceně silové energie, a to až do roku 2027. Tam to potom nepatrně navyšují až na 1 700 korun. U nás je ten strop stále nastaven na úrovni 5 000 korun za megawatthodinu, takže nedivme se, že jsme zde měli a máme extrémně vysoké ceny energie, které samozřejmě mají velký vliv na inflaci, a od toho se potom odvíjí i další ukazatele - nejvyšší pokles reálné mzdy v zemích OECD a nedobré vyhlídky jsou rovněž s hrubým domácím produktem. My a Španělsko máme zatím hrubý domácí produkt v horší pozici, než tomu bylo v době předcovidové.

A do toho všeho se nám začal hroutit rozpočet, opět mimo jiné v důsledku marketingové ekonomie v podání ministra financí. První signály už byly v roce 2022, ale tam jste to ještě hodili na nás. Vaším cílem bylo zejména ukázat, že dokážete uspořit to, co jste naslibovali před volbami, a místo určitého konzervativního pohledu na situaci jste vytasili optimistický scénář, i když už v lednu, v únoru, v březnu, když jste to dávali dohromady, nebyla ta situace jednoduchá, minimálně z úhlu pohledu energetiky, ale rovněž už začala válka.

Vzpomínejme si na to, jak se zde čarovalo tehdy se zdroji, respektive s platbami za obnovitelné zdroje energie, případně se zdroji z Ministerstva dopravy, platby České pošty povinné a tak dále. Varovali jsme před tím a tak dále. Nevytvořili jste si žádnou rezervu. Ano, uznávám, pak přišla válka, museli jste řešit i jiné věci, a to logicky stálo celou řadu peněz, ale popravdě řečeno, to jsme my v době covidové dělali taky. A co jste dělali vy? Smáli jste se nám v době covidové. Tvrdili jste, že jste to vyřešili. Konečně výsledky hovoří za vše. Rok 2022 dopadl schodkem 360 miliard, mimo jiné takovým, který jsme - nevědomi si samozřejmě války, energetické krize, ale zase jsme to dělali ještě v době covidové, takže tam byl jiný problém, tak jsme odhadovali i my.

To, co je horší, že jste se nepoučili ani do roku 2023, a já za chvíli k tomu konsolidačnímu balíčku roku 2024, protože ono je to s tím samozřejmě spojené. Úplně stejné chyby. Jenže tady už to nemůžete na někoho hodit jako rok 2022. Tady už je to celé vaše práce a celé vaše odpovědnost. Místo abyste se na to dívali konzervativně, zejména na příjmy, abyste je rozumně naplánovali, tak jste se opět dívali optimisticky. Naprosto jste nezvládli odhad růstu hrubého domácího produktu a z toho odpovídající příjmy, takže za prvních pět měsíců už jste měli jeden měsíc zpoždění v rámci příjmů a to už je nedohnatelné, to se dohnat prostě nedá.

Mimo toho - navzdory našemu varování - jste do rozpočtu začali dávat věci, které byly buď švindlem, nebo jasnou lží, nebo jakýmsi trikem. Ono je celkem jedno, jak to nazveme, ale v každém případě jste tam nasázeli věci, před kterými vás varovali odborníci, před kterými jsme vás varovali my, o kterých jste museli vědět, že nastanou. Není možné, abyste tam dali 50 miliard korun jakožto zdroje, které si stáhnete z Modernizačního fondu, když vás předtím všechny varovali, že to možné není. Kdyby to byla prosím pěkně miliarda, já bych tomu rozuměl, něco risknete, možná 5 miliard v této mimořádné době, ale dát tam 50 miliard korun je buď totální nekompetence, anebo jste to udělali záměrně. Ale je to úplně jedno, jak jste to udělali, ale podstatné je to, že vám dneska ty peníze chybí, a vy to velmi dobře víte. Nechápu, proč jste tam nedali 15 miliard korun, alespoň 15 miliard korun na valorizace, když ještě v lednu roku 2023 ministr práce a sociálních věcí tvrdil, že se bude valorizovat podle stávajícího schématu. Pak jste to za několik dní samozřejmě všechno změnili, ale i tak tam těch 15 miliard korun nakonec bude, ty vám samozřejmě budou chybět. Proč jste to neudělali? Proč jste tam nedali ty peníze? Nebo se vám to zdálo, že to je pod rozlišovací schopnost? Tak to je 50 miliard, 15 a můžeme jít dál.

Vzpomeňte si, jak jsme se hádali o zdroje na Státní fond dopravní infrastruktury. Vy jste se chlubili na jednu stranu, že budete více investovat do rozvoje dopravy. Ve finále jste tam dali méně, než jsme dávali my, a zbytek si Státní fond dopravní infrastruktury půjčuje. Ano, teď se schválil úvěr ve výši tuším 24 miliard korun. Tak to je ta vaše politika. Na jednu stranu odeberete, na druhou stranu si to vezmete za úrokovou sazbu více jak 4 %. A já to říkám proto, že se tím stáváte nedůvěryhodní. Takže se nedivme, že nikdo nevěří tomu - z gramotných lidí - že se vám ta konsolidace, kterou představuje ten rok 2024, 2025 a tak dále, podaří. Je to pořád stejné. Nebude to fungovat tak, jak jste to naplánovali. Ono to nemůže ani fungovat, protože to nezvládáte. Ten celý konsolidační balíček, jak ho nazýváte - my to nazýváme daňovým balíčkem, a za chvíli vysvětlím proč - je celý postaven na vodě, úplně totiž stejně jako v roce 2022, 2023.

Dále je třeba říct, a nechápu, že vás to nechává klidnými jak želvy, jaká je struktura hrubého domácího produktu, protože od toho se bude odvíjet budoucí příjem. Co dneska táhne hrubý domácí produkt? Táhne ho výdaj státu ve smyslu spotřeby, investice státu, i když je to třeba na úvěr, ale zaplaťpánbůh alespoň za to, nikoliv spotřeba domácností, logicky, protože ty šetří, nikoliv investice domácností - kdo by si dneska půjčoval za ty šílené úrokové sazby, které jsou někdy přes 7 %? - a rovněž ne investice firem. To intuitivně i člověk méně gramotný musí vidět, že není zdravá struktura. Ano, něco se dohání saldem exportu a importu, ale to je do značné míry dáno tím, že klesá poptávka po zahraničním zboží, protože lidé nemají tolik peněz. To znamená, to vůbec není dobrá zpráva, protože i s ohledem na budoucnost nevím, na čem budeme stavět budoucí příjmy. Logicky opět na HDP a podívejme se, co jste udělali v roce 2023. Hrubě se vám to rozjelo. A právě díky tomu, že hrubý domácí produkt tolik neroste, tak logicky nemáte ty příjmy. Já se ptám, z čeho je budete mít v příštích letech, když už dneska není na to zaděláno?

Navíc si ještě uvědomme, že jsme velmi úzce svázáni s ekonomikou Německa - export, import, investice a tak dále, to všichni víme. Jde nám tam třetina zboží a třetinu nakupujeme. No a Německo je v nelehké situaci, na hraně recese. To znamená, že ani tam nemůžeme očekávat v horizontu několika měsíců nějaké zlepšení.

Takže pojďme si říct, proč podle našeho názoru vládní řešení, která předkládáte v těch balíčcích, nezaberou, protože jestliže nepochopíte podstatu toho problému a neporozumíte strategickému řešení, neuděláte správně ani to operativní, to okamžité řešení. Je mně líto, je to proto, protože ve vládě nejsou lidé, kteří by to řešení nalezli. Bohužel musím říct, že většinou v té vládě tomu ani příliš nerozumí. Máte tam jediného ekonoma a to už je dnes bankéř na útěku, pan ministr průmyslu, který místo aby řešil hospodářskou politiku, místo aby předložil hospodářskou vizi, hospodářskou strategii, sděluje národu, že přijímá další manažerskou výzvu po jednom a půl roce fungování a už se těší do Bruselu. Co se týká lídrů pětikoalice, ekonom žádný, navíc každý pes, jiná ves, jiným směrem. Navíc je vás pět, to je samozřejmě problém, o kterém všichni víte. Spoléháte se na poradce, jenže těm nejde o vyřešení toho vlastního problému, ale zejména o své zviditelnění. Navíc oni nemají žádnou odpovědnost. Úplně nejpatrnější to bylo na té šílené tiskové konferenci, která fakt vejde do dějin. Kam se na to hrabou naše, popravdě řečeno ne vždy vydařené covidové tiskové konference. Jenomže my jsme na rozdíl od vás měli hodiny, někdy dokonce desítky minut na rozhodnutí, kde jsme vůbec netušili, co bude příští den, příští týden. Vy jste na to měli několik měsíců, na přípravu toho, co jste tam předvedli. Popravdě řečeno mně ministrů financí a práce a sociálních věcí bylo spíše líto, protože místo aby vystoupil premiér a po něm aby vystoupil ministr práce a sociálních věcí a pak ministr financí, ten to zrekapituloval a jasně věcně řekl, kde je problém, co se bude řešit a kde se bude škrtat, tak tam vystoupila celá řada lidí, kteří tomu prakticky vůbec nerozuměli. A ta exhibice jakýchsi poradců, mně to připadalo jak někde na bakalářské nebo magisterské zkoušce na vysoké škole ekonomické nebo na nějaké ekonomické fakultě, kde se vzájemně předháněli v powerpointových prezentacích. Katastrofa! Možná řeknete, že to je detail, ale podle mého názoru byla ta tiskovka zlomem, zlomem v tom, že tam nad vámi fakt zlomili hůl i vaši příznivci, byť ne třeba všichni veřejně, protože většina pochopila, že vy tu krizi nevyřešíte. Vy ten restart, o kterém není třeba pochybovat, vy ho neuděláte. Protože mimo jiné na té tiskové konferenci, když už se tam tedy alespoň o něčem diskutovalo, to bylo stále, co udělá stát, co udělá vláda. Ale žádný stát ani vláda neudělá hospodářský restart, ten udělá vždycky jenom privátní sektor, to znamená firmy, podnikatelé, živnostníci a jejich výkonní zaměstnanci. Úlohou státu je připravit jim podmínky pro to, aby to udělali. Vy jste to udělali úplně opačně.

Čili my se neshodneme zcela fundamentálně. Ne v detailech - určitě na některých věcech z toho balíčku se asi shodneme - ale fundamentálně se neshodneme ani na příčinách, ani na způsobu řešení toho problému, protože vy se snažíte to řešit na úrovni státu, vlády. Žádná vláda to nevyřeší, a tím spíše ne vaše, a snažil jsem se vám vysvětlit, proč to ta vaše vláda nevyřeší. Cesta totiž není ve zvyšování daní, jak se domníváte, anebo ve hře na úspory à la "papír všechno snese", ale poté, maminko, to už tady možná nebudeme. Jestli máme ten restart udělat, tak je to o tom, že zapojíme průmysl, zapojíme podniky, zapojíme živnostníky, zapojíme zaměstnance, ti udělají obrat. Ale pozor, k tomu je musíme motivovat.

Proč se nepoučíme? My jsme řešili možná větší problém v době covidové, nebo jsem si jistý, že určitě větší problém. Jestli si vzpomínáte, to byla ta kritická doba někdy v únoru nebo v březnu roku 2021, kdy covidová čísla byla šílená v celé Evropě. Nikdo nevěděl, co s tím má dělat, nám to jelo hrozně nahoru. My jsme se v tom mátožili, vy jste nám taky dvakrát neporadili, ale to vám nevyčítám. On to nevěděl tehdy skoro nikdo.

Tenkrát jsme udělali riskantní věc. Nezavřeli jsme průmysl, nezavřeli jsme podniky, i když jsme byli pod gigantickým tlakem tehdejší - netvrdím opozice, ale zejména tehdejších odborů i našeho koaličního partnera, a udělali jsme to, že jsme to dali do rukou podniků, živnostníků a v podstatě zaměstnanců. Udělali jsme tady největší testovací centrum de facto v celé Evropě. Vzpomínáte si na to? Během několika dnů se začalo plošně testovat de facto v každé firmě. Zamotivovali jsme ty podnikatele, snažili jsme se to vysvětlovat, snažili jsme se zajišťovat tehdy ty rychlotesty, nakupovali jsme nebo pomáhali jsme, aby se sem dovážely, a tak dále. Prostě vytvořili jsme pro to nějaké podmínky. Ano, uznávám, že to byl risk, ale vyplatilo se to. Víte, proč se to vyplatilo? Protože ti podnikatelé si to vždycky zařídí lépe než stát, protože jsou lepší manažeři, oni to znají lépe. Stát to plošně nezvládne, neudělá, ale když dám důvěru těm firmám a jejím zaměstnancům, vytvořím k tomu podmínky, tak se to zvládnout dá. Tvrdím, že tenkrát to byl zásadní obrat v covidové době a stojím si za tím. Díky podnikatelům, díky zaměstnancům, díky jejich zodpovědnosti a i díky tomu, že stát k tomu vytvořil určité podmínky, ale nehrál tam tu hlavní, klíčovou roli, nebyl to ten, kdo by to celé udělal, se to otočilo a začalo se to zvládat.

Proč se nepoučíme? Proč na to nejdeme i v rámci řešení hospodářských problémů přes privátní sektor? Vždyť se dívám i mezi poslance pětikoalice. Jste tady třeba z odéesky, byli jste vždycky podnikatelsky orientovaní. Proč na to nesázíte? Proč sázíte na stát? Proč sázíte na zvyšování daní? To se vám zdá normální? Vždyť to nepomůže, to zvyšování daní. Stejně si to nakonec zoptimalizují. A všichni to víte, ještě se usmíváte teď tady na mě, pokyvujete alespoň vnitřně, ale nevím, proč to pak neřeknete na mikrofon! (Zvyšuje hlas.) To jsem se rozčílil.

No, ale já se tedy ptám. Zamotivovali jsme nějakým způsobem alespoň trošku podnikatelský sektor v současné době? Podniky jsou v nejistotě. Logicky, proč jsou v nejistotě? Protože jste je vytrénovali za minulý rok přes energie. Zatímco všude v Evropě se začalo alespoň něco dělat s cenami energií, nějak se to začalo regulovat, tady jste si hráli stále prostřednictvím pana ministra Síkely na evropské geniální řešení. No, jak to dopadlo, víme. Máme nejvyšší ceny energií.

Jste nevypočitatelní s ohledem na daně. My chceme, abychom motivovali firmy, ale ony chtějí jedinou věc a to je předvídatelné prostředí. To přece všichni musíte vědět. Jak ho mají předvídatelné, když neví, jestli se jim ty daně zvýší, nezvýší? Tady až možná nejde ani o ta 2 % daně z příjmu právnických osob, to asi přežijí. Kdyby věděli, že v ostatních věcech je na stát spolehnutí, tak to možná i zvládnou. Výsledkem toho ale bude to, že stejně ta 2 % nakonec zoptimalizují právě proto, že netuší, co bude. Jsou otrávení neustálými změnami a logicky dělají jednu jedinou věc - brzdí investice a brzdí výdaje do inovací, do výzkumu. To se nám šeredně vymstí, šeredně vymstí! To znamená, je to je přesně pravý opak toho, co chceme. Jak potom chceme, aby nám hrubý domácí produkt rostl, když nebudou investovat firmy? To si přece spočítáme, že nemůže fungovat.

Živnostníci - chápete, co jste udělali tím, že jste porušili slib pro živnostníky? Vždyť vy jste říkali, že živnostníkům připravíte lepší podmínky, než jsme měli my. Jenomže my jsme je nenechali padnout, 500 000 osob samostatně výdělečně činných dostalo podporu v rámci covidu a díky té podpoře přežili. Možná že jsme mohli dát ještě více, více jsme neměli. Pak jste křičeli, že jsme měli dávat méně, ale to už je politika. Podstatné ale je to, že my jsme živnostníky padnout nenechali.

Vy jste tvrdili, že jim nesáhnete na daně, a pan ministr Stanjura ještě v dubnu tohoto roku tvrdil, že neví o žádné snaze zvyšovat odvody pro živnostníky. No, pár týdnů nato přišel pan ministr práce a sociálních věcí a nekompromisně si prosadil nevídané zvýšení odvodů pro živnostníky. Viděl jste, pane ministře práce a sociálních věcí, průzkum PAQ Research? Ten to říká jasně. Toto zvýšení se nejvíce dotkne nejmenších živnostníků. Ano, takže nejmenší živnostníky jste hodili totálně přes palubu. Pak po nich chceme, aby restartovali ekonomiku? Vysmějí se vám. Stejně půjdou do šedé zóny, stejně si to zoptimalizují, tak, jako jste to udělali se slavným EET ve smyslu toho, že jste ho zrušili. Výsledek je akorát ten, že jsme pro smích celé Evropě, možná celému světu, protože se u nás přestávají brát karty. A zaměstnance budeme motivovat tím, že jim zvýšíme nemocenskou, tím, že jim odebereme většinu benefitů? Ani vysvětlit jim to neumíte. Tak se nedivme, že tady ten restart neuděláme. Snad jsem vysvětlil jasně ty důvody.

Druhým krokem, aby se ten restart udělal, je to, že se nebude deklarovat, ale vytvoří se štíhlý stát. Vy o tom umíte hezky mluvit, ale co pro to děláte? Abyste vytvořili štíhlý stát, musíte mít odvahu - alespoň tady beru vaši rétoriku - řezat. Ani tu odvahu nemáte, protože když někde seříznete výdaje, tak umožníte těm rezortům, aby udělaly co? Aby si na to vzaly úvěr. Takže vy říznete do peněz na Ministerstvu dopravy, ano, výsledkem toho je to, že si Ministerstvo dopravy, aby dostavělo to, co dostavět má - což naprosto chápu - musí vzít 24 miliard korun z Evropské investiční banky, za což zaplatí nejenom úrok, ale samozřejmě to bude splácet. Takhle chcete pokračovat ve školství a tak dále.

A za b), abyste vytvořili štíhlý stát, vážení kolegové z pětikoalice, tak by vláda měla jít taky příkladem, a ne být pro smích. Já vím, že řeknete, že víc rezortů nebo více ministrů, které máte, není tak zásadním výdajem. V kontextu těch 300, 350 miliard korun samozřejmě, že ne. Ale je to o té symbolice. Vy chcete po někom, aby šetřil, ale současně si přidáváte počty ministrů! Současně si přidáváte počty politických náměstků a současně nejste ochotni zmrazit mzdy, platy politiků. Od minulého ledna to zde pan Babiš navrhoval a teprve po roce a půl, po obrovském tlaku společnosti, jste začali dělat určitá opatření, ale stále to není to zmrazení platů politiků. Kdybychom na to netlačili, tak se nestalo vůbec nic. A tady je příčina, tady je jádro pudla, proto vám lidé nevěří, proto to nebudou dělat, proto se vám konsolidace tak, jak si představujete, nepovede. A můžete říct: Fajn, tak když jsi tak chytrý, tak mi řekni, jak byste to dělal ty. Jak byste to dělali vy?

Máme stínovou vládu, nejenom že o tom diskutujeme, dáváme to na papír, předkládáme to, akorát že vy to nechcete slyšet. A když vám předložíme desítky a desítky návrhů, tak vy si vyberete ten jeden, dva, který podle vás by nedopadl dobře - a netvrdím, že by všechny dopadly dobře - a na nich to točíte. Neuděláte totiž nic a kritizujete jenom to, co předkládáme my.

Ale jak bychom tedy tomu předešli nebo co bychom dělali my v této situaci? Musím objektivně říct, že navzdory špatnému hospodaření této vlády není situace v makročíslech kritická stále. Jinými slovy, není pravda, že by Česká republika byla před bankrotem, a je to mimo jiné díky velmi dobrému hospodářskému vývoji od roku 2014 až do covidu. Jsme na tom stále zaplaťpánbůh lépe než většina zemí Evropské unie. A je pravda, a to si řekněme objektivně, že covid, energetická krize i válka zhoršily hospodaření prakticky všech zemí, to faktem je. Když se podíváme na deficit veřejných financí, za rok 2022 v eurozóně 3,6 % a v České republice rovněž 3,6 %. Ale pozor na jednu věc, vy jste se nám vždycky smáli, jak jsme zadlužovali - pomíjím to, že jsme od roku 2014 do roku 2019 snížili zadluženost ze 43 % na 29 % a nezvyšovali jsme dluh. Ale samozřejmě, v době covidové jsme museli podpořit ekonomiku, museli jsme podpořit firmy, zaměstnanost a tak dále, tak jsme ty peníze do ekonomiky dali, ale taky jsme zdokladovali, do čeho šly, a zachránili jsme podnikatelský sektor.

Ale to, co je zajímavé - proto to neříkám, to můžete stále zpochybňovat - je, že v roce 2020 eurozóna, deficit v eurozóně rostl 7,1 % a v České republice 5,8 %, čili i v době prvního roku covidu rostl méně než v eurozóně deficit, a v druhém roce v eurozóně 5,3 %, v České republice 5,1 %. Takže není pravda to, že bychom zvyšovali zadlužení rychleji, než byla eurozóna, naopak, bylo to pomalejší. A v roce 2022 jste to srovnali, to znamená, zadlužovali jste stejně jako v eurozóně. Teď to říkám ale ve váš prospěch, protože tvrzení, že pokud se nezvýší daně, Česká republika zbankrotuje, je neskutečný nesmysl, a nevím, proč tomu podléháte, jestli to říkají vaši poradci, nebo bývalí politici.

Pravda je taková, že české veřejné finance nejsou v pořádku, to je zřejmé, a je nutné je řešit, ale není pravda, že jsme před bankrotem, a s ohledem na to bychom dělali i ty změny. Jak? To znamená, dělali bychom je s rozumem, šetřili bychom, ano, ale neohrozili bychom investice, to, co vy ohrožujete dneska, a neohrozili bychom výdaje spojené například s inovacemi, s vědou, a to je to, co vy děláte. Současně bychom motivovali podnikatele a zaměstnance k výkonnosti jakožto absolutní základ pro budoucí přidanou hodnotu - o které vy krásně umíte mluvit, ale děláte přesně pravý opak - abychom jí někdy docílili. Každý hospodář, každý ví, že v době krize musí udržet budoucí výnosy, jinak prostě nepřežije.

Teď konkrétně k těm schodkům, jak bychom je řešili. Jestliže rozdělím schodek na část cyklickou a na část strukturální, tu část cyklickou bychom logicky řešili - a tady se možná i s vámi shodneme - mimořádnými příjmy. Kde už se neshodneme je v tom, že bychom daleko lépe využívali zdroje z Evropské unie, kde je 962 miliard korun díky naší vládě. Neumíte ty zdroje vyčerpat a zbytečně si nabíháte na vidle. Pochopitelně, využívali bychom mimořádnou dividendu ze společnosti ČEZ, ale navíc bychom ještě šli do využití nerozdělených zisků ze společnosti ČEZ. A argument, že je nemá cash na účtech - tak by si je půjčil, jako se to dělá v jiných firmách.

Windfall tax bychom rozhodně nenastavili na úrovni 60 %, což se vám šeredně vymstilo. Všichni vás před tím varovali, nastavili jste nejvyšší windfall tax z celé Evropské unie, pokud se nepletu, ačkoliv ta doporučovala, aby to bylo někde na úrovni 30, 35 %. Nastavili jste to na téměř dvojnásobku, zatížili jste ty firmy neuvěřitelným způsobem a ony vám to vrátily. Vrátily vám to tím, že váš sen o 100 miliardách se rozplynul jak pára nad hrncem během několika měsíců. Budete rádi, že budete mít několik desítek miliard korun, 30, 40 miliard korun. Takže my bychom šli na úroveň 35 % a pochopitelně, pracovali bychom s mimořádnými inflačními příjmy, byť chápeme, že to je částečně, protože je to zase zatíženo mimořádnými inflačními výdaji.

Strukturální schodek bychom řešili po dobu pěti let, a to snižováním o systematickou částku nebo průběžnou částku 40 až 50 miliard korun, a není to málo. Jak bychom jí docílili? 20 až 25 miliard korun úsporou na ministerstvech, což mimo jiné není úplně daleko od vašeho návrhu: slučováním agend, mzdy a tak dále, 5 až 10 miliard korun na zvýšení specifických určitých daní, spotřební, neřest a tak dále, ani tady se úplně - aspoň v této částce - nelišíme. A pak bychom šli do toho, z čeho vy máte obavu, a to je podle nás fér, a to je důsledný a důrazný výběr daní. Ano, opětovně bychom zavedli elektronickou evidenci tržeb a nebáli bychom se toho. Vždyť jsme pro smích celému světu! Všude to zavádějí, všude rozšiřují výběr přes platební karty nebo přijímání platebních karet, a my jdeme úplně přesně opačnou cestou. A nejenom že jsme pro smích, protože to vadí spotřebitelům, vadí to seriózním firmám, které před tím varovaly, včetně jejich asociací, ale samozřejmě to vadí i státu, protože přicházíte o peníze. Zřejmě bychom dokázali diskutovat i o zrušení určitých výjimek, pokud by to mělo rozumný sociální dopad, ale to je už téma pro stínovou ministryni financí a pro paní předsedkyni klubu Schillerovou.

V každém případě dlouhodobě bychom šli opět jinak než vy, protože máme-li zachovat nějaký přiměřený růst, tak je to o podpoře vědy, výzkumu, inovací a o tom, že bychom opět oživili naši inovační strategii, kterou jste nepochopitelně dali do šuplíku. Okamžitě bychom aktualizovali a předložili možná i novou hospodářskou strategii. Ano, byla by založen na inovacích. Ano, opět bychom ukázali zemi pro budoucnost, zatímco vy děláte z této země zemi minulosti.

Kde je ministr hospodářství nebo ministr průmyslu? Kde je ten, kdo by měl být tahoun téhle hospodářské strategie v téhle době? Kde ho máte? Kdo z vás ho kdy viděl naposledy? Pluje v nějakých evropských vodách. Energetiku a ty klíčové věci jste mu částečně sebrali, tak aspoň ať dělá ty hospodářské strategie! A místo aby na nich dělal, sdělí národu, že přijímá další skvělou manažerskou výzvu, že nás opustí. No, zaplaťpánbůh! (Potlesk několika poslanců ANO.) Doufám, že ho nahradíte někým, kdo aspoň tohleto dá dohromady.

A jak postupuje tato vláda? To všichni víme. Slibujete 94 miliard, v příštím roce nebo v tom dalším 147 miliard. Máte to na vodě! Snad tomu nevěříte? Mixujete navýšení daní a úspory, matete veřejnost, že více jde do úspor. Zase trik, není to pravda! No, navýšení daní vám něco přinese, o tom není nejmenší pochyb, i když si myslím, že možná méně, než předpokládáte díky optimalizaci. Ale pochopitelně u zaměstnanců a tak dále něco navíc vyberete. DPH nepochopil dneska nikdo a tam nechci teď vůbec se vracet, k pornočasopisům a tak dále, to je jenom třešnička kyselá na dortu. Podstatné je to, že v tom uděláte takový zmatek, že se v tom už nevyzná vůbec nikdo. Vykopete příkopy. Neustále to bude o tom, kdo více vylobboval, zalobboval, stát na tom nic nevydělá a nic se nezlevní, protože logicky ti obchodníci si to nechají, takže vůbec nechápu, proč jste tohleto dělali. Ale nějaké zdroje to samozřejmě přinese. Nemyslím tím DPH, ale myslím tím zvyšování daní. Ale úspory? Totální chaos.

Tak vy tvrdíte, že v dotačním byznysu uspoříte až 54 miliard korun. Kde je chcete šetřit, prosím pěkně? To je to, co zde budeme diskutovat. Já si potom vezmu slovo v rámci toho balíčku a já budu, pane ministře financí, chtít od vás slyšet detailní rozbor toho, kde budete, jak jste řekl na té tiskové konferenci, průběžně šetřit těch 54 miliard korun. Ne že to v prvním roce ušetříte z nějakých nespotřebovaných výdajů, že si tam přehodíte nějaký dočasný rámec a tak dále! Kde to každý rok, když už jste s tím takhle přišel, všichni vám zatleskali, že těm nezbedným podnikatelům odeberete peníze - kde je vezmete? Protože všichni velmi dobře víte, že to není o podnikatelích, ti to mají z evropských zdrojů. Chcete-li ušetřit 54 miliard korun - to samozřejmě lze - musíte sáhnout do dopravy, musíte sáhnout do školství, musíte sáhnout do místního rozvoje a tak dále, co jste tam koneckonců alespoň částečně dali. Ale my chceme vidět ten detail - detail, kde to tedy bude.

A když už jsme u Ministerstva průmyslu a obchodu, tam jste řekli, že to bude 20 miliard korun. Kde to vezmete z Ministerstva průmyslu a obchodu? Vždyť tam máte jeden jediný zdroj, a to jsou obnovitelné zdroje energie, když neberu 1,5 -1,7 miliardy na energeticky náročné provozy. I energeticky náročné provozy jim dneska nechcete dát, minimálně v roce 2023. Jsem zvědavý v příštím roce.

Vzpomínáte si, pane ministře financí, jak jste se nám smál, že jsme to neměli v rozpočtu? Jak jste nás tady vodil, když jste začal být ministrem financí? My jsme říkali: My to v průběhu roku nasbíráme a dáme. Děláte to úplně stejně! S jediným rozdílem: my jsme ty peníze tam dali a jsem zvědavý, jestli je tam dáte vy. V tuto chvíli tvrdíte, že ne, ale já se bavím o těch příštích letech. Tak to je jedna věc. Ale to je 1,7 miliardy, ale těch hlavních 20 miliard korun na obnovitelných zdrojích? Vždyť máte jediné tři možnosti: buďto to zalepí stát, nebo to přenesete na spotřebitele čili na rodiny, na firmy a tak dále, anebo to nevyplatíte investorům. Když to nevyplatíte investorům, což jste chtěli udělat, tak tady máte na další desítky let nebo deset let nekonečné spory a všechno prohrajete. Když to vrátíte lidem, tak jim to musíte sdělit, že jim zase zdražíte energie. A když si to nechá stát, ty peníze nikde nemáte. To je úspora na dotačním byznysu? Ne. To je jenom hra s čísly!

A pak máme dalších 34 miliard korun. Takže řekněte, kolik to bude v tomto roce na dopravě, kolik v příštím roce? Myslím tím 2024, 2025 a tak dále. Kolik to bude na školství? A řekněte, z čeho se tedy budou investice na dopravě platit? Všichni víme, že je nutné v těch stavbách pokračovat, takže jediná cesta, která je, je, že se to vezme z úvěru, protože PPP projekty budeme rádi, když nám najedou v roce 2025, na tom se asi shodneme. Tak z čeho se to tedy bude v příštím roce dělat?

Máte v tom totální guláš. Je to všechno jenom v obecné rovině a my budeme chtít, abyste tady řekli konkrétně, na které programy, ať už podnikatelské, nepodnikatelské, to dopadne, a nechť tady vystoupí případně ministři a řeknou: Ano, já respektuji to, že mi seberete na školství 2, 3, 5, 7 miliard korun, já na dopravě tolik a tolik, já na místním rozvoji tolik a tolik, a nedám to tam anebo to tam dám z toho úvěru, to je věc druhá. Pokud to tam dáte z úvěru, natíráte trávu na zeleno. To nedává vůbec žádný smysl! Akorát vás to bude stát úrokové sazby. Ano, částečně se dá něco stáhnout na zemědělství, tam si dovedu představit, ale rozhodně ne 10 miliard, možná jednotky miliard korun. Vytvoříte zase nekonkurenceschopné subjekty z českých zemědělců a potravinářů, ale v tom už jste mistři.

Takže pokud má být alespoň trochu důvěryhodná diskuse, tak je nutné, abyste detailně tyto úspory vyčíslili, ne obecně. Ne, ten rezort 10, ten rezort 20, ten rezort 5, ale konkrétně, jaké programy v jakých letech, srovnat to s tímto rokem, srovnat to s příštím rokem a tak dále, a současně říct, kolik budete čerpat úvěrů třeba z Evropské investiční banky. Protože ten princip, a už jsem v závěru, je úplně jednoduchý. Nemůžete chtít, kolegové z pětikoalice, vše!

My se hlásíme k 50 miliardám ročně, stojíme si za tím, nestrašíme nikoho a tvrdíme a ukazujeme, kde bychom těch 50 miliard vzali. A současně tvrdíme, že tím nezabijeme růst a nezabijeme tím budoucí rozvoj země, a nejsme asociální vůči studentům, důchodcům, vůči zranitelným skupinám. Vy tvrdíte - tvrdíte pouze - 90 až 140 miliard korun ročně tím, že zvýšíte daně - tak to je socialistický přístup. Nebo razantně snížíte výdaje, to by byl ten kalouskovský přístup po světové finanční krizi, ale zabil tím pochopitelně budoucí růst. Můžete to takto uhrát, budeme se přít a my budeme říkat, že to je špatně, že zabijete budoucí růst, ale je to fér.

Tak to řekněte těm lidem a ukažte, kde to je. Ale nemůžete současně dělat to, co vy děláte, to znamená, zvyšujete daně, ale tváříte se, že ne moc. Kobercově je zvyšujete, ačkoliv jste tady tvrdili ještě něco jiného. Pan premiér Fiala ještě v říjnu minulého roku říkal, že žádné daně se nezvednou, tečka. Úplně pravý opak. A výdaje? Snižujete, ale jen na papíře. Vy investice řešíte úvěrem. Co to je za řešení, že nedáte peníze do školství, ono si je vezme na úvěr?

Z tohohle důvodu logicky nemůžeme považovat to, že to je konsolidační balíček - je to daňový balíček - a že to je důchodová reforma, to, co předkládáte. To jsou nějaké parametrické změny, které děláte. Takže výsledkem je to, že znejistíte lidi, demotivujete je, schodek nesnížíte podle toho, co jste předložili, zdaleka ne podle vašich plánů. Budete hodně rádi, když se přiblížíte k tomu našemu číslu 50 miliard.

A to je důvodem, proč jsou pro nás vaše balíčky nedůvěryhodné. a takto předložené i nepřijatelné! Záměrně říkám takto "předložené", protože pojďme diskutovat o tom, co všechno se v nich má změnit. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura, následuje pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrhy Fialovy vlády na nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách České republiky. Vláda všem českým občanům zdraží životy a všem firmám prodraží podnikání.

Za hnutí SPD říkám jasně, že s těmito návrhy nesouhlasíme a budeme proti tomu bojovat všemi silami. A samozřejmě potom po otevření rozpravy k tomuto konkrétnímu bodu podáme jménem SPD návrh na zamítnutí, takže se o našem návrhu bude hlasovat.

Fialova vládní pětikoalice hasí požár ve formě současného, vládou špatně sestaveného státního rozpočtu, a proto hodlá zastavit katastrofální stav vývoje státního rozpočtu na letošní rok pětikoalicí schváleným schodkem minus 295 miliard korun. Ten byl ale za první pololetí již z 97 % vyčerpán i po červnovém započítání jednorázového příjmu z Evropské unie a záloh na dani z příjmů právnických osob. Když to zjednoduším a shrnu, vláda posílá Ukrajincům nebo na zbytečně předražené zahraniční zakázky stovky miliard, ale pro české občany peníze nemá a ani jim je nedá.

Hnutí SPD od samého začátku tvrdí, že letošní státní rozpočet je nereálný a je postaven na nereálných příjmech a výdajích. Vláda Petra Fialy z ODS nyní předkládá do Sněmovny na 732 stranách nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách naší republiky, které má dopad do 60 zákonných norem. Navíc současná ODS, tedy nejsilnější vládní strana, obelhala voliče slibem, že nikdy žádné daně nezvýší. Takže na jedné straně vláda nepřiměřeně podporuje Ukrajinu a na druhé straně vládní pětikoalice občanům naordinuje úsporný balíček.

Předložený návrh navíc vůbec nenavrhuje smysluplné škrty ve výdajích. Vláda navrhuje například zvýšit daň z přidané hodnoty u většiny druhů zboží a služeb, to znamená, plošně zdražíte životy všem občanům České republiky. Dále vláda navrhuje zvýšit daň z příjmu fyzických osob, navrhujete také zvýšit daň z příjmu právnických osob, chcete zvýšit daň z nemovitosti, zvyšujete spotřební daně, chcete zvýšit důchodové pojištění a také nemocenské pojištění včetně zvýšení odvodů sociálního pojištění živnostníků. Takže Fialova vláda jde proti všem! Fialova vláda jde proti všem občanům České republiky. Jediným, kterým pomáhá, jsou americké zbrojní firmy a Ukrajinci.

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí a učiníme z opozice vše pro to, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl v předložené podobě schválen, včetně toho, že k němu předložíme řadu pozměňovacích návrhů. V tuto chvíli máme ke konsolidačnímu balíčku připraveno cirka dvacet pozměňovacích návrhů.

Podle analýzy, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, průměrnou českou domácnost připraví vládní balíček ročně o 7 614 korun. Skutečnost bude o něco horší, protože analýza nepočítá se zvýšením daní firem a z hazardu, odvody u práce na dohodu, zrušením zaměstnaneckých benefitů a slevy na studenta. To všechno Fialova vláda ruší. To znamená, Fialova vláda si totálně došlápne, totálně potrestá všechny slušné a pracující lidi v České republice. Podívejte se, kolik stojí léky. Psala mně dneska jedna paní, že má bezlepkovou dietu a že to prostě asi neutáhne, protože ty potraviny jsou nesmyslně drahé.

Naopak, Fialova vláda nechává dále zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Tady jenom připomenu, že hnutí SPD vloni na jaře tady předložilo už podruhé, my jsme to předložili i v minulém volebním období, předložili jsme návrh zákona na ukončení zneužívání dávek, sociálních dávek takzvanými nepřizpůsobivými, navrhujeme tam přibližně sedmdesát změn. Ten zákon jsme připravili, dva roky konzultovali s odborníky a Fialova vládní pětikoalice nám tento náš návrh zákona tady vloni na jaře odmítla. To znamená, Fialova vládní pětikoalice nadále podporuje zneužívání sociálních dávek takzvanými nepřizpůsobivými, to jim vyhovuje, to vláda chce, to vláda podporuje, ale okrade, doslova okrade o peníze všechny slušné lidi. To znamená, ano, rušíte zaměstnanecké benefity, rušíte slevy na studenta, rušíte v podstatě zvýhodnění odečtů na pracujícího manžela a manželku a tak dále. Vy plošně trestáte úplně všechny, zvyšujete plošně DPH, to znamená, skutečně zdražíte životy úplně všem.

Ekonomové proto celkový odhad škod ještě zvyšují. Například ekonom Libor Dušek avizoval, že vládní balíček bude průměrného Čecha stát 15 000 ročně, přes 7 000 z toho odvede státu na daních a o zbytek přijde na škrtech úlev a odpočtu. Takže vy ve finále vlastně vezmete, okradete všechny slušné občany v průměru o 15 000 korun ročně čistého. To je neuvěřitelné úplně, to už je obrovská částka, to je obrovská částka.

A vláda se navíc ještě lživě chlubí, že pozitivní zprávou pro občany je prý snížení DPH u potravin z 15 na 12 %. No, tak opomněli jste dodat, že například kojeneckou vodu naopak zdražujete, ta byla v 10 %, což je tedy úplně, musím říct... řekl bych, že je to úplně ke zvracení, lidé mi takto píšou, že zaříznete pracující rodiny s dětmi i tím, že jim zdražíte kojeneckou vodu, to je úplně neuvěřitelná záležitost. Ale pojďme se bavit o potravinách. O nějakém snížení cen si ale v praxi občané mohou samozřejmě nechat jenom zdát, jelikož potraviny kvůli nekompetentní Fialově vládě neustále zdražují. Řešením by bylo snížení DPH u základní potravin na nulu. To ale Fialova vláda nechce udělat, takže budou naši občané kvůli vládě i nadále jezdit nakupovat potraviny levně do Polska. Takže místo aby vláda vytvořila podmínky pro to, aby občané peníze, které generují v rámci České republiky, utráceli zpátky do systému tady u nás v České republice, vy ještě podkopáváte ekonomiku tím, že nutíte občany, aby utráceli jinde, kde mají například potraviny levnější, protože vy nejste schopni udělat opatření, o kterých tady SPD už dlouho mluví.

Od roku 2025 na základě návrhu vlády například vzroste ze současných 19 % na 21 % daň z příjmu právnických osob. Státu, respektive Fialově vládě, to vynese 22 miliard korun. A pokud obchodním společnostem zvýšíte daně, tak je samozřejmě přenesou do nákladů. Jinými slovy, nic se nezlevní a zvýšenou daň, oněch 22 miliard, zaplatí zákazníci, tedy občané. To si myslím, že víme tady úplně všichni. Vláda argumentuje, že jinde jsou daně vyšší. To je hodně zoufalý, hloupý, a hlavně bezzubý argument. Jinde jsou daně vyšší a jinde jsou zase daně nižší. V desítkách jiných úspěšných zemí, jako jsou například USA nebo Japonsko, například DPH neexistuje, je tam takzvaná daň z obratu, kterou platí koncový zákazník, a pohybuje se do 10 %. Výhoda je jasná - neexistují žádné daňové odpočty, takže méně byrokracie, méně kontrol, nula podvodů, takže zákazník platí méně a současně na tom šetří jak firmy, tak i stát.

Ale jistě namítnete, že mít komplikovanou, absurdní DPH nám nařizuje Brusel. Ano, mít drahý a komplikovaný systém ve všem nám opravdu nařizuje Brusel, tedy Evropská unie. Tak na to pamatujte, až budete chtít opravdu šetřit, a začněme tím, že vystoupíme z Evropské unie. Ušetříme na Green Dealu, na energiích, na daních, na odvodech Bruselu, na bruselské byrokracii i na imigrantech, které nám s vaším přispěním Brusel nutí. Ale k tomu se ještě v rámci svého vystoupení dostanu.

Každopádně si zopakujme, že vládní balíček, to znamená, to, co tady navrhuje Fialova vláda, každého občana České republiky připraví ročně více o více než 15 000 korun. To je potřeba neustále opakovat. Fialova vládní pětikoalice - ODS, TOP 09, STAN, Piráti a KDU-ČSL - připraví každého občana v České republice o 15 000 korun ročně a to je opravdu velká částka. A my se ptejme - co se s těmi penězi, o které nás všechny vláda obere, stane? Sníží se státní deficit? Nikoliv. Tyto a další naše - opakuji, naše - peníze vláda hodí do chřtánu amerických zbrojních firem, protože plánuje navyšovat zbrojní nákupy, hodí je ukrajinskému režimu a ukrajinským ekonomickým migrantům a samozřejmě také ideologickým neziskovkám, které propagují válku, cenzuru a další omezování občanských svobod a zbytku už tak neexistující demokracie, a to ve jménu vaší jediné pravdy a ve jménu války, která je absolutně zbytečná, protože válku s Ruskem nelze vyhrát - ví to každý, protože Rusové neustoupí a v nejhorším případě použijí jaderné zbraně, a to pak znamená, že poražení budeme všichni.

Z peněz, které Fialova vláda sebere našim občanům, chcete financovat válku, kterou v lepším případě nevyhrajete, v horším případě přivodíte jadernou apokalypsu. V čím zájmu? V zájmu občanů České republiky? Ne, v zájmu amerických zbrojních firem a amerických válečných jestřábů, kteří se nechtějí smířit s faktem, že americká nadvláda světu skončila a většina zemí planety se od Američanů odvrátila. I v tomto ohledu úplně vládě ujíždí vlak a vláda nás uvádí postupně do obrovských ekonomických problémů, stejně jako se do nich dostává celá Evropská unie.

Když se podíváme na pohyby na světové scéně, podívejme se na sdružení BRICS, podívejme se na Šanghajskou úmluvu. V podstatě dneska už se domlouvají proti tomu bloku, který reprezentují Spojené státy, Evropská unie, domlouvají se všechny nejlidnatější země světa. Dneska už půlka, dokonce půlka obyvatel světa, to znamená Čína, Indie, Rusko a další obrovské země, dokonce Írán a další země, se dávají společně do velkých mezinárodních sdružení a začínají spolupracovat - a spojuje je jedna jediná věc, kterou tady katalyzuje i tady předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, premiér Fiala a podobně: spojuje je nenávist k západnímu světu, nenávist ke Spojeným státům americkým.

Takže buďto vezmeme jako fakt, že to takto je, a budeme dál se tvářit, že tomu takhle není, a dostáváme se v podstatě na okraj - i ekonomicky i politicky, nebo je potřeba jednat a je potřeba jednat tak, aby byl ve světě mír a aby byla prosperita, aby Česká republika byla prosperující, bezpečnou zemí. Když to vidím v zahraničních médiích a sleduji každý večer státní televizi, sleduji japonské zprávy, v podstatě když se podívám na to jednání v Šanghaji, v podstatě země, které už se tam domlouvají na společné ekonomické spolupráci, ale i bezpečnostní, už reprezentují polovinu obyvatel zeměkoule dokonce - polovinu obyvatel zeměkoule - a my se dostáváme úplně mimo, my se dostáváme úplně mimo, Evropská unie a Amerika. Ty země mají suroviny, a jak říkám, spojuje je společná nenávist vůči západnímu světu, kterou právě eskalují lidé jako předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová, premiér Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan. Je to hloupá politika, já si myslím, že bychom měli jednat opravdu tak, abychom směřovali Českou republiku k prosperitě a k bezpečí, a nikoliv k nějaké eskalaci napětí.

To znamená, toto je prostě situace, která je ve světě, a já musím tady v tomto smyslu konstatovat, že Fialova vláda vůbec neví, která bije, a není to jenom o ministru zahraničí Lipavském z Pirátů, který samozřejmě - s ním nikdo ani nejedná, toho nikdo nebere vážně - ale vláda by měla tyhle geopolitické pohyby ve světě reflektovat tak, aby nějakým způsobem to směřovalo k prosperitě a k politice, která bude v zájmu České republiky. To znamená, nelézt nikomu do zadku, nebýt servilní, ale je potřeba vidět tyhle pohyby. To znamená, Evropská unie samozřejmě oslabuje.

To znamená, Evropská unie samozřejmě oslabuje. Vzpomínám, jak desítky let byly v prvních... v žebříčku tří zemí, nejvyspělejších ekonomických zemí, byla jedna evropská země, bylo tam vždycky USA, Japonsko a Německo. Německo už samozřejmě dávno vypadlo, už není v prvních třech zemích žádná evropská země. Evropská unie je zadlužená až po uši, jak víte. Teď v Madridu minulý týden, když si Španělé přebírali předsednictví v Radě Evropy, tak tam předsedkyně Evropské komise von der Leyenová řekla, že chce navýšit o další stamiliardy, o stamiliardy chce navýšit peníze, které mají členské státy EU posílat do Evropské unie, protože Evropská unie, to není evropská, ona je to dluhová unie, to je dluhová unie, do které nás žene tady předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, žene nás do ní ministr vnitra Vít Rakušan, Piráti, lidovci a premiér Petr Fiala. Evropská unie je úplně bez peněz, už ani dluhopisy nestačí. Nemá žádné peníze, proto tlačí členské státy, aby do této bezedné studny lily další a další stamiliardy, a poklonkují hloupí politici v čele s těmito politiky, s kterými jednám.

Česká republika je zadlužená až po uši. Půjčujete si u Evropské rozvojové banky, půjčujete si úvěry se splatností dokonce na desítky let, úvěry se splatností rok 2057 a takovéhle nějaké roky, prostě úplně neuvěřitelné, co Fialova vláda tady předvádí. Prostě zadlužujete nás čím dál více. Evropská unie je také zadlužená až po uši. Nikdo nemá vůbec žádné peníze a vy ještě pokračujete v téhleté politice zničení České republiky, totálního zničení České republiky.

A já se spíš... i naši voliči se ptají: Kdo vám co za to slíbil? To samozřejmě uvidíme časem. Uvidíme časem, kdo co slíbil těmhletěm vládním politikům, že takhle zaprodáváte Českou republiku, že jednáte takhle neuvěřitelně vlastizrádně, to už se jinak ani v podstatě nazvat nedá. A takové ty vaše hloupé řečičky, které tady reprezentuje hlavně předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, že ten, kdo nesouhlasí s politikou Fialovy vlády, že je proruský nebo proputinovský - nechte si ty lži už, už nechte tyhlety zoufalé výkřiky. Včera jsme viděli průzkum agentury, kterou vládní politici rádi citují, je to Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, a nadpolovina občanů České republiky nemá důvěru v Evropskou unii. Takže sundejte už tu vlajku Evropské unie, paní Pekarová Adamová, kterou jste tady dala, ta tady minulé volební období nebyla. My tady nechceme tu vlajku Evropské unie, která tady je. Většina občanů České republiky nedůvěřuje Evropské unii! Přestaňte tady z toho dělat nějakou Evropskou unii! My tady chceme dvě české vlajky, aby tady byly. Co tady předvádíte... (Předsedkyně: A vy mě oslovujte předsednictvím (prostřednictvím), pane předsedo, dle jednacího řádu.)

Já jsem myslel, že se vyjádříte, ale to byste musela na mikrofon samozřejmě, z jednacího řádu, jestli sundáte tu vlajku Evropské unie. Já vás o to chci požádat. Sundejte odtud vlajku Evropské unie, kterou jste sem dala po vašem nástupu. Většina občanů České republiky nedůvěřuje Evropské unii. Nechte téhleté komedie už tady. Přestaňte tady manipulovat jako podle toho, co vy tady předvádíte. A ta trapnost s tím tričkem, co jste tady předvedla minulý týden, tomu už se vám smějí zase všichni.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou. Dodržujte jednací řád, oslovujte prostřednictvím předsedající. Chápu, je to zvláštní, protože oslovujete přímo mě a zrovna jsem předsedající, a vy víte moc dobře, že nemohu reagovat, tak vás jednom upozorňuji, že nemohu reagovat z tohoto místa na vaše vyjádření.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, já myslím, že by stačilo, kdybyste vstala a sundala tu vlajku Evropské unie, a nemusíte ani reagovat. (Pobavení a smích v sále.)

Takže tohleto je můj prostě názor, já ho tady říkám na rovinu. Všichni vidíme ten průzkum CVVM, proběhlo to i mainstreamem a dochází na moje slova, většina lidí nevěří Evropské unii. A já si myslím, že na tom má velkou vinu mimochodem i vaše politika, ale my jsme za to vlastně rádi, protože přesně to, co předvádíte vy, já myslím, že občané to přesně vidí, a já s těmi občany souhlasím. Souhlasím s většinou občanů České republiky, kteří nedůvěřují Evropské unii, a hnutí SPD tady jako jediná strana v Parlamentu požaduje vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. Já samozřejmě v takovém referendu, pakliže byste ho povolili - ale vy ho nechcete povolit, nechce ho povolit ani hnutí ANO, ani vládní pětikoalice, nikdo z vás nechce referendum o vystoupení z EU - já budu hlasovat pro vystoupení České republiky z Evropské unie.

A upřímně, tamhletu ukrajinskou vlajku byste měli také sundat už z té Sněmovny. Já myslím, že tady vůbec nemá co dělat. My jsme Česká republika. Česká republika! Mají tady vlát české vlajky, a ne ukrajinská vlajka a vlajka Evropské unie. Vy jste ukrajinská vláda, vy nejste česká vláda.

Takže já bych jenom chtěl říci, že vy tady prostě říkáte, že nejsou peníze. Jsou, stát má přece rekordní příjmy. Samozřejmě vláda dodnes transparentně a pravdivě nevykázala, kolik peněz nás stojí ukrajinská migrace a podpora ukrajinského režimu. Víme, že to je asi kolem 100 miliard korun. Víme, že jste na zbraně na Ukrajinu už dali přes 40 miliard, to říkal premiér Fiala letos na jaře. A Ukrajincům dáváte další desítky miliard. Podpora - je to všechno podpora, která šla na úkor českých důchodců, na úkor českého zdravotnictví, na úkor českých rodin a českých dětí, a teď chcete všechno dělat na dluh a ještě teď chcete zvýšit daně všem občanům České republiky. Dnes už víme, že na většině území Ukrajiny válka životy lidí v podstatě nijak neovlivňuje a že si Ukrajinci, kteří sem před válkou údajně prchli, jezdí masivně domů na dovolenou, nebo tam vozili skoupená ojetá auta z celé Evropy, aby pak odjinud v uvozovkách prchli zpět k nám pro další auta. Je to tak. České dráhy a Student Agency navýšily spoje teď v létě na Ukrajinu, protože ti lidé, kteří k nám v uvozovkách prchli, tam jezdí na dovolenou.

To, že Ukrajinci jezdí do místa válečného konfliktu na dovolenou, je zřejmě první případ v dějinách, kdy tato absurdní situace kvůli Fialově vládě nastala. Válečná reportérka Markéta Kutilová, která od roku 2015 podnikala cesty do Sýrie i Iráku, před pár dny odjela na Ukrajinu. Z Kyjeva napsala reportáž o plné funkčnosti města. Cituji: "Obchody přetékají zbožím, paliva dost," stojí v jejím Facebookovém příspěvku. Kyjev je tak podle Kutilové plně funkční město. Dále cituji: "Kyjev je krásné, moderní, živoucí město zase. Funguje metro, Bolt, shopping centra, restaurace i mekáče, prostě vše. Stejně tak fungují bez problému stovky měst na západě Ukrajiny." Konec citátu, a ke konci příspěvku připojila doporučení pro cestující na Ukrajinu autem, že je lepší hranice překročit mimo víkend a v noci, lze se tak vyhnout kolonám. To je realita, taková je situace. Válčí se na mnoha místech planety a na mnohých místech planety jsou lidé v daleko větším ohrožení života než drtivá většina Ukrajinců. Naše vláda si vybrala ale jen migranty z Ukrajiny a podporuje jejich přesídlení do České republiky. To je cesta do pekel. Masová ekonomická migrace nikdy nikde nic dobrého nepřinesla, vidíme to celé v západní Evropě. Dnešní konflikty Ukrajinců s českými Romy, které už mají své mrtvé, jsou jen špičkou ledovce z pekla, které nás může čekat. Lhaní a cenzura ty problémy, které tu jsou, nikdy nevyřeší.

Vážené dámy a pánové, vládní balíček lze rozebírat v detailech, rozeberou to v následující v rozpravě i naši poslanci a vyjádří se konkrétně k věcem, co tam navrhujete, to znamená k tomu, jak v mnoha desítkách vašich návrhů podrobně okrádáte všechny občany České republiky a podrobně všem budete zdražovat jejich životy, abyste měli peníze na posílání do zahraničí. Samozřejmě, všude v tom vašem vládním konsolidačním balíčku najdeme problémy, nesystémovost a chyby v očekáváních - mnoho ekonomů i mých kolegů poslanců to také pojmenovalo a ještě pojmenuje jenže to zásadní je skutečně v principu v tom, že na jedné straně vláda chybně bere a na straně druhé chybně dává. A říkejme si, jaký to má význam, proč nešetří tam, kde nešetří, tedy na sobě - na byrokracii, na politických neziskovkách, na zbraních, na cizincích. Šetříte na těch nejzranitelnějších, na důchodcích, na invalidech, na rodinách s dětmi, a sdíráte a ničíte také ty, kdo nás živí - firmy, podnikatele, zemědělce.

Tady bych jenom poznamenal, že Fialova vláda si letos odsouhlasila zvýšení platů politiků. Ano, přesně, předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, premiér Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan, Pirát Ivan Bartoš, předseda lidovců pan Jurečka a další. Vy jste si tady prohlasovali zvýšení platů politiků od letošního roku! To je neuvěřitelné, ta vaše drzost! SPD hlasovalo proti. Já jsem tady dokonce navrhl i zamrazení platů politiků na celé volební období, vy jste hlasovali proti a tento můj návrh jste mi zamítli! Takže tady, v této Sněmovně, kterou vede předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová z TOP 09 a vede ji tady vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tak vy jste si zvýšili sami letos platy politiků a zároveň teď zvyšujete daně všem občanům, kteří vám na ty platy přispívají. To je neuvěřitelná drzost! To je neskutečné, co předvádí vaše vláda!

A řekněme si, jaký to má tedy význam. Poč Fialova vláda nešetří tam, kde nešetří? Vládní politici se předhání ve výrazech, jaký že je balíček opatření - konsolidační, úsporný, či dokonce flagrantně lžou, že je protiinflační. Ani jedno z toho však není pravda. Vládní balíček tím, že zdražuje život ve všech úrovních, v soukromé i podnikatelské sféře, je vysloveně proinflační. O úsporách už jsme mluvili. Tam, kde by se mělo, se nespoří. Ušetří se na potřebných lidech jen proto, aby vybrané peníze vláda mohla vyhodit jinde, takže úspornost je protimluv.

Pochopitelně tahle zmatečná a škodlivá opatření nikdy nemohou veřejné finance konsolidovat a nikdo, ani vláda, to ve skutečnosti ani nečeká. Současná vláda rezignovala na řešení inflace i na další obrovské zadlužování republiky, a to za potlesku svých politiků a některých médií. Místo toho dále a potichu navyšujete další výdaje státního rozpočtu. Je vysoce pravděpodobné, že deficit státního rozpočtu bude i v příštím roce ve stovkách miliard, nejméně ve výši 200 miliard korun. Nikdo se přece nepře o to, že je třeba mít vyrovnaný rozpočet, že musíme šetřit, v tom jsme ve shodě, a lišíme se jen v tom, kde šetřit. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu - NKÚ - stát vyhazuje za zbytečné projekty řádově stovky miliard korun. Plýtvá, kam se podíváte. Ministerstva jsou jak děravý cedník, kde milion, desetimilion nehraje roli. Miliony pro probruselské fanatiky nikdo neřeší, miliardy na naprosto zbytečné předražené americké stíhačky neřešíte.

Samozřejmě to, co nás také zajímá, a už jsme o tom mluvili na tiskové konferenci, že budeme chtít vědět, kolik stála návštěva ukrajinského prezidenta Zelenského v České republice, protože vládní koalice, vaše vláda, Fialova vláda, mu dala k dispozici vládní letadlo, aby létal sem tam po Evropě. Přitom víme, že Ukrajina letadlo pro zahraniční létání má. Má! A vy jste dali z peněz daňových poplatníků ukrajinskému prezidentovi letadlo, aby si tady létal do Turecka, aby si létal tady sem tam z Bulharska a všude možně, a nás bude zajímat a zajímá nás a ptáme se vás na to, a jestli nedostaneme odpověď, tak to půjde písemnou interpelací, takže do 30 dnů nám musíte odpovědět, kolik stálo to letadlo, kolik stály ty náklady. A není to jenom o letadlu. Naši voliči pracují i u vojáků, pracují u policie a víme, že třeba mnozí z nich měli mít plánovanou dovolenou a kvůli té návštěvě museli zůstat práci, museli být v práci, držet pohotovost a podobně, takže ty náklady jsou mnohem vyšší, není to jenom o tom letadle. Ty náklady budou obrovské! A nás zajímá, kolik to stálo, ať si o tom bude každý občan myslet cokoliv. Necháme to vyhodnotit občany, tu informaci. To by nám mohla tady předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová říct, kolik to stálo, ta návštěva dohromady. Odhadujeme to na desítky milionů, samozřejmě. Pochopitelně. Vím, co stojí jeden charterový let, ostatně to si pamatuji ještě z podnikání v cestovním ruchu, kolik stojí jeden charterový let. To já vím přesně - přibližně ty částky, jelikož těch letů bylo několik a podobně, do toho personál a podobně - takže já vidím, že tady místopředsedkyně Sněmovny paní Kovářová ze STAN a paní Pekarová Adamová se smějí tomuto mému dotazu. Mně to k smíchu nepřipadá! Smějte se klidně dál. Já se smát tomu rozhodně nebudu! Mně to připadá jako vážný dotaz, jakým způsobem vy používáte veřejné peníze. Vy se na straně jedné třesete na každou stokorunu, kterou má dostat nějaká babička, to tady teď navrhujete, okrást i o tu stokorunu posledního bezmocného člověka v České republice, to je ten váš návrh na ten váš v uvozovkách konsolidační balíček, a zároveň je tady nejvyšším představitelkám vládní koalice k smíchu to, když se ptám na různé výdaje, které si myslím, že řada občanů vůbec ani nechce. To je vlastně úplně signifikantní na tu situaci, na vaši aroganci, na vaši přehlíživost, na vaše opojení mocí. To je předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová. Tak to je!

A to je problém vašeho zdražovacího balíčku, který okrade občany, podnikatele i firmy o miliardy. Slovo okrade je na místě, protože ty peníze nepotřebujete ve prospěch této země, ale ve prospěch cizích zájmů, a na to vy nemáte právo! Nikdo nikdy vám k tomu mandát nedal. Takže SPD vašemu balíčku krádeží říká rozhodně ne!

A komu by připadalo, že tady příliš mluvím o paní předsedkyni Sněmovny, já si myslím, že vy jste nastavila vztahy a jednání po svém nástupu do Sněmovny, vy jste si je nastavila svými arogantními a urážlivými výroky vůči víc než půl milionu voličů SPD...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, už opakovaně vás upozorňuji, že nedodržujete jednací řád. Měl byste oslovovat své kolegy a kolegyně, včetně mě, prostřednictvím předsedajícího. Už vás na to upozorňuji během tohoto vašeho vystoupení potřetí, takže respektujte tady toto ustanovení jednacího řádu laskavě!

 

Poslanec Tomio Okamura: Dobře. Dobře, ano, a já vás znovu požádám, abyste tu vlajku Evropské unie, vaším prostřednictvím, abyste ji sundala odtud, protože já se na ni nechci dívat, a většina občanů České republiky, jak říkám, Evropské unii nevěří, a sundejte také ukrajinskou vlajku už konečně z Poslanecké sněmovny, a vůbec, sundejte ukrajinské vlajky už z těch všech ministerstev, z úřadů, protože já myslím, že vaše vláda má důvěru pouze 20 % občanů České republiky. (Poslanec Hayato Okamura bouchá do lavice, někteří vládní poslanci se přidávají.) Tak jsem rád, že vládní poslanci poslouchají můj projev. To je určitě dobře, ale obávám se a jsem si jistý, že je to, jako když hrách na zeď hází.

Pojďme tedy dál. Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou dneska nejenom ten konsolidační, v uvozovkách konsolidační balíček neboli jinými slovy okrádací balíček, ale máme tady před sebou také dneska druhý návrh a je to návrh vládní pětikoalice, kterým vláda prosazuje faktické okradení důchodců. Vláda navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, úplné zrušení mimořádných valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu včetně snížení tohoto typu penzí. Hnutí SPD tyto vládní návrhy jednoznačně odmítá a samozřejmě i u tohoto návrhu podáme opět jménem SPD návrh na zamítnutí. O našem návrhu na zamítnutí už se hlasovalo v prvním čtení, SPD podalo návrh na zamítnutí tohoto okradení důchodců a teď budeme v druhém čtení, takže my opět podáme v rozpravě návrh na zamítnutí, takže se o našem návrhu bude hlasovat.

Zároveň předkládáme k této vládní novele deset vlastních pozměňovacích návrhů, kde požadujeme zachovat stávající podobu valorizací důchodů anebo jejich alternativní úpravu v podobě zvyšování důchodů všem jejich příjemcům vždy o stejnou finanční částku, což by bylo spravedlivé a pomohlo by to nízkopříjmovým důchodcům.

Co se týče předčasných důchodů, navrhujeme zachování současného nastavení podmínek včetně umožnění omezeného přivýdělku při jeho pobírání i pro zaměstnance na standardní pracovní poměr. Současně navrhujeme možnost odchodu do řádného starobního důchodu bez jakéhokoliv jeho krácení pro občany, kteří odváděli důchodové pojištění 45 a více let. Hnutí SPD brání a bude bránit sociální a ekonomické zájmy a práva všech současných i budoucích příjemců důchodů. Všichni se tady shodují...

A ještě, jak jsem tady slyšel nějaké to bouchání po pravé straně - ano, je potřeba si říci: Ano, bouchali vládní poslanci, a kdo bouchal? Viděl jsem bouchat poslance KDU-ČSL a bylo to v souvislosti té, že jsem říkal, že vláda má mít Českou republiku na prvním místě, a mluvil jsem o tom, že pro vládu je Ukrajina na prvním místě. Ano, takže lidovci jasně říkají: Ukrajina je na prvním místě, přijímání migrantů je na prvním místě a čeští občané jsou jim úplně ukradení. Ano, takto to je a je potřeba to dovysvětlit, protože já myslím, že tady diváci určitě - protože ty záběry nejsou za roh - je potřeba říct, která strana se tady takto vyjádřila, abych to tady dovysvětlil. Takže bouchejte dál a já to vždycky rád dovysvětlím. Když se neumíte chovat a neumíte, když tady někdo hovoří, aby tady k tomu dostal prostor. Ale tak bouchat si tady může, kdo chce, je tady demokracie, samozřejmě, ale samozřejmě rád to vždycky - to je potřeba uvést do kontextu, aby všichni věděli, o co tady jde.

A když už jsem u těch lidovců, vlastně tím boucháním jste mi to připomněli, to je vlastně dobré, že jste se připomněli, protože mluvím o důchodech, a je potřeba zdůraznit, že kdo vede Ministerstvo práce a sociálních věcí, kdo má na starosti sociální věci a důchody - lidovci, předseda lidovců Marian Jurečka. Takže lidovci, ano, ti připravili ve vládě okradení důchodců. Je to tak? Je to tak. Takže děkuji, že jste se připomněli, protože to jsem tady v projevu sice už říkal dřív, ale teď jsem to ještě zdůraznil. Teď je potřeba zdůraznit: jsou to lidovci, KDU-ČSL. Ti připravili, tam napsali ten zákon na Ministerstvu práce a sociálních věcí a to je ten zákon na okradení důchodců, který tady teď máme. Takže jestli si chcete ještě zabouchat, tak si zabouchejte zase při mém příštím vystoupení, znovu mi to připomeňte, já to znovu zopakuji, abych na to nezapomněl. Ale samozřejmě ten návrh je Fialovy vlády jako celku.

Takže o to tady jde. Všichni se shodujeme tady v tom, že je potřeba udělat důchodovou reformu. Zásadní rozdíl je ale v pohledu na provedení této reformy. Zatímco SPD chce důstojné podmínky pro současné i budoucí důchodce, jak jsem říkal, Fialova vláda je chce fakticky okrást. Cesta ale přece nemůže být v tom, že v čase, kdy se kvůli neschopné vládě rekordně zvyšují životní náklady, lidem peníze vláda sebere. Bavíme se tu o bezmocných lidech, o starých, nemocných, nebo dokonce invalidních spoluobčanech, kteří nemají, jak si vlastní silou zvýšit příjem. Řešení přitom není až tak nereálné. Jen je třeba problém s důchody řešit ve vícero rovinách. Nepomůžou jednoduché účetní triky, které předvádí zoufalá Fialova vláda, tedy na straně příjmů zvýšit daně, odvody a na té druhé straně nevalorizovat důchody, udržovat úmyslně inflaci, drahé energie, vysoké výdaje státu jak na cizince, tak na vlastní správu.

Podrobněji se k tomuto vládnímu návrhu, tedy ohledně toho, že chcete okrást všechny důchodce už podruhé v letošním roce, vyjádřím v rozpravě, až bude otevřena rozprava k tomu konkrétnímu bodu. Tady bych rád ještě jednou se tedy krátce zastavil u toho, že jsem řekl podruhé, že chcete už okrást důchodce. Ano, je to tak. Jenom připomenu, že v letošním roce v zimě jste tady navrhli a protlačili na sílu - my jako opozice, my jako SPD jsme tomu bránili všemi silami, ale je nás 20 z 200 poslanců, tak jsme udělali, co jsme mohli, abychom to oddálili - vy jste si tady prosadili okradení 3 milionů příjemců důchodů o slíbenou valorizaci, kterou měli dostat v červnu. To znamená, vy jste okradli všechny příjemce starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů v průměru o 1 000 korun. A ono vám to ještě nestačí. Takže vy jste okradli důchodce. Jestli si na to pamatuji dobře, tak jste řekli, že vám chybí na zákonnou valorizaci 19 miliard korun. Přesně tady premiér Fiala, předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová a další říkali, že nemáte peníze, 19 miliard, na důchodce, proto jim musíte vzít slíbenou valorizaci v průměru 1 000 korun měsíčně. Mezitím se ukázalo, že ty peníze máte, a poslali jste desítky miliard na zbrojní zakázky a na Ukrajince. To je politika Fialovy vlády. No a pro SPD - my to máme naopak, pro nás je Česká republika a český občan na prvním místě. A teď zase přicházíte s dalším okradením důchodců, a nejenom důchodců, ale v tom vašem "konsolidačním" balíčku, jak jsem říkal, okradete v průměru, jak říkají ekonomové, každého občana o 15 000 korun měsíčně (ročně). To znamená, důchodcům jste vzali v průměru 1 000 korun měsíčně na slíbené valorizaci, to máte 12 000, teď v průměru 15 000 každý občan ročně, tak to opravdu vy připravujete české občany o desítky tisíc korun ročně teď! O peníze, se kterými oni počítali, o peníze, na které mají legitimní nárok, a my s tím samozřejmě zásadně nesouhlasíme.

Já jsem tedy nestačil zírat, co teď předvedl premiér Fiala z ODS při návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského. Tady bych jenom připomněl, že když tady měl ukrajinský prezident Zelenskyj projev v Poslanecké sněmovně vloni, to byl ten videoprojev, jediní poslanci SPD zůstali sedět a netleskali. Jediní z celé Sněmovny poslanci SPD zůstali sedět a ukrajinskému prezidentovi Zelenskému netleskali. Je to tak, já se k tomu hlásím. Teď si zrovna říkám v hlavě sám sobě, nemám oči dozadu (Poslanec Okamura se otáčí na předsedající.), ale paní Pekarová Adamová už zase chystá určitě, vaším prostřednictvím: Proruský, proputinovský Okamura. Ty vaše zoufalé lži a výkřiky, to je úplně neuvěřitelné, já už se tomu směju, tomu se směje celá republika. Nemáte jiný argument, vždycky si takhle něco vykřiknete. To znamená, pro vás ten, kdo je pročeský, je pro vás proputinovský a ukrajinský. (Před řečnický pultík se s vlajkou EU postavily poslankyně Jílková a Ochodnická.)

Teď jenom popíšu, že tady poslankyně, jejichž jména tedy neznám, ale jsou vládní, tady přede mnou vyvěsily vlajku Evropské unie. Já ji znám, nemusíte vyvěšovat. Já ji znám, protože paní Pekarová už nám ji tady vyvěsila. (Mimo mikrofon jedna z poslankyň s vlajkou EU: Vaším prostřednictvím.) Takže to je v pořádku! Já bych byl rád, abyste tady kdyžtak dodržovaly jednací řád, vážené dámy, protože poslanci mluví na mikrofon. Takže vy mě tady chcete poučovat s jednacím řádem a samy jste ho porušily hnedka v první větě. No nic, já k dámám jsem samozřejmě vždy galantní, takže samozřejmě to už nechám bez komentáře. Ano, politický střet, politické názory, to je v pořádku, politický souboj názorový, ale do toho takto každý jdeme, takže je to úplně výborné. Já ještě udělám to, že si to tady blejsknu, protože tohleto je výborná reakce vládních politiků. (Poslanec Okamura fotí mobilem.) Tak.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Myslím, že byste měl spíše pokračovat ve svém projevu, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak, já si myslím, že... (Předsedající: Pokračujte, prosím.) ... já myslím, že vy tady z toho děláte za vašeho vedení nějakou šarádu. Nemyslíte, paní předsedkyně, že byste měla kdyžtak zjednat pořádek jiným směrem? Protože každý poslanec podle jednacího řádu má právo se v klidu vyjádřit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To máte, ale já myslím, že tady klid je.

 

Poslanec Tomio Okamura: Dobře, takže já si tady budu také v klidu fotit tu vaši exhibici a to vaše divadýlko. Nastavujete opět pravidla pouze vy, paní předsedkyně, a já se jim pouze přizpůsobuji.

Takže pojďme dále.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak příště opět oslovit podle jednacího řádu: prostřednictvím předsedající. Teď jste promluvil přímo ke mně - ano, vím, že oslovujete mě s velkou láskou a radostí velmi často, ale měl byste při tom dodržovat jednací řád.

 

Poslanec Tomio Okamura: Znovu bych chtěl jenom říci - a teď to tedy postavme do nějakých mantinelů - že my tady mluvíme o tom, že Fialova vláda chce okrást důchodce o slíbené důchody, i současné, i budoucí, že plošně chcete zdražit lidem životy, vládní poslanci v reakci na to tady drží vlajku Evropské unie a předsedkyně Sněmovny, vaším prostřednictvím, tady řeší nějaké podružné věci. Takže to je přesně signifikantní k té vaší politice. Proto klidně stůjte dál, protože já jsem poměrně zkušený řečník, takže mně je to v podstatě úplně jedno, kdo tady stojí, kdo ne. Ale to je v pořádku.

Takže pojďme dál. Mně tedy skutečně zarazilo, když premiér Petr Fiala po návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského řekl, že zahraničněpolitickou prioritou vlády je Ukrajina. Já bych očekával, že zahraničněpolitickou prioritou vlády bude Česká republika, zájmy České republiky, bezpečnost, prosperita, a tady se skutečně jenom potvrdilo, že pro vládu Petra Fialy je Ukrajina na prvním místě. Jinak, dámy (Oslovuje poslankyně stojící před lavicemi s vlajkou EU.), kamera je tam tím směrem, protože já se na vás stejně nedívám. (Smích a potlesk z pravé části sálu.) Takže...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Opět, oslovujeme se prostřednictvím předsedající.

 

Poslanec Tomio Okamura: Problém je, že nevím, jak se tady dámy jmenují, protože jsem jejich aktivitu ve Sněmovně nezaznamenal, takže bych je rád oslovil, ale asi se potřebuje tady někdo z vládních poslanců zviditelnit na můj úkor, protože jinak si to vysvětlit nedokážu. Takže já bych je rád oslovil, ale nevím, nezaznamenal jsem jména těchto paní poslankyň.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Jílková, paní poslankyně Ochodnická, já vám poradím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže si to mám napsat, jo, abych si to zapamatoval? Ale jestli je to první viditelná aktivita tady dam v Poslanecké sněmovně za vládní koalici, tak dobrá, každý dělá politiku různým způsobem.

Ale teď pojďme dál, pojďme zasadit do kontextu ty vaše návrhy, na to, že vládní koalice tedy chce zdražit lidem životy a okrást ty příjemce důchodců. A do toho všeho Fialova vláda vlastizrádně odsouhlasila nový migrační pakt Evropské unie, který zavazuje Českou republiku buď přijímat nelegální africké a islámské migranty, nebo platit výpalné 20 000 eur za každého odmítnutého migranta.

Hnutí SPD opakovaně vyzývá premiéra Fialu z ODS a ministra vnitra Rakušana (ze) STAN, aby se připojili k postojům Polska a Maďarska a blokovali takzvaný migrační pakt EU a povinné kvóty. Česká Fialova vláda ale migrační pakt EU podporuje a odmítá se postavit na stranu Polska a Maďarska, které migrační pakt EU odmítají.

Hnutí SPD odmítá jakékoliv kvóty na přerozdělování nelegálních imigrantů do České republiky i placení výpalného za ně. Vnitřní a vnější bezpečnost spolu se zajištěním spravedlnosti jsou základní a nezbytné funkce státu. Proto vyzýváme premiéra Fialu a ministra vnitra Rakušana, aby následovali postoje Polska a Maďarska. Premiér Fiala z ODS ale namísto toho, aby na evropském summitu podpořil naše polské a maďarské spojence v jejich oprávněném boji za právo veta členských států EU v otázkách migrace, žebral o peníze z Bruselu na podporu ukrajinské migrace do České republiky.

Podle hnutí SPD musíme mít jako suverénní stát výhradní právo rozhodovat o tom, kdo u nás bude žít a komu poskytneme pomoc. Prvním předpokladem pro to je obnova kontroly českých státních hranic. Hnutí SPD říká jasně, že jedinou možností, jak zastavit migraci do České republiky, je vystoupení z Evropské unie a vlastní migrační a azylová politika.

Státy EU, které přijímají nejvíce nelegálních migrantů, chtějí skrze nový migrační pakt Evropské unie imigranty přesunout do východoevropských zemí včetně České republiky. Výpalné Bruselu nás může stát desítky miliard ročně. Česká Fialova vláda na jednání Evropské rady na rozdíl od Polska, Maďarska, které hlasovaly proti, a Slovenska, které se alespoň zdrželo, servilně přikyvuje a hlasovala pro, čímž ohrožuje bezpečnost a sociální smír v České republice. Hnutí SPD považuje dlouhodobě masovou migraci za zásadní bezpečnostní riziko České republiky.

V minulém týdnu padla kvůli neshodám ohledně azylové politiky vláda v Nizozemsku. Jádrem sporu byl nový program premiéra Rutteho, který měl omezit počet žadatelů o azyl v Nizozemsku. Progresivistické levicové vládní strany ho odmítly. Počet žadatelů o azyl v Nizozemsku meziročně stoupl o třetinu na 46 000, překročil kritickou mez a začíná v zemi působit vážné problémy, podobně ve Francii, Belgii a tak dále. Je to důsledek dlouhodobé tolerance masové imigrace do EU, které jsou imigrací zasaženy nejvíce, Německo, Francie, Itálie a tak dále, a snaží se skrze nový migrační pakt EU část migrantů přesunout do východoevropských zemí včetně České republiky. Jediná možnost, jak se přijetí těchto převážně muslimských nepřizpůsobivých imigrantů vyhnout, je podle návrhu EU a podle toho, co odsouhlasila Fialova vláda, platit vysoké výpalné v přepočtu 500 000 korun ročně na každého takto odmítnutého migranta. To může pro český státní rozpočet znamenat až desítky miliard korun ročně.

Hnutí SPD rezolutně odmítá přistoupení České republiky k novému migračnímu paktu EU. Pokud bude hnutí SPD ve vládě, tak od tohoto migračního paktu EU odstoupíme, zároveň dlouhodobě požadujeme ochranu našich hranic a referendum o vystoupení z Evropské unie. SPD prosazuje, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení v tomto znění: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě, aby Sněmovna předložila návrh Ústavního zákona o referendu, ve kterém občané rozhodnou o schválení či neschválení migračního paktu EU."

Vážení kolegové a kolegyně, jakkoliv se vám to nezdá, tahle země, Česká republika, patří občanům České republiky, popravdě patří našim předkům a našim potomkům, nejde ji prostě legálně rozdat. Pokud chce Fialova vláda naši republiku obohacovat o tisíce, desetitisíce, statisíce migrantů odkudkoliv, v prvé řadě se zeptejte svých šéfů, tedy občanů, kterým tato země patří. V tuto chvíli postup české vlády odporuje základním principům demokracie. Nikdo z vás, vládních politiků, nedostal mandát k tomu, abyste naši zemi dali cizincům, ať už jsou odkudkoliv. Je ostuda, že vládní představitelé naší země se nedokázali postavit po bok Polska a Maďarska. Ano, vy Maďarsko nenávidíte, ale co Poláci? Ani Poláci nechtějí dát bianko šek na přijímání kohokoliv.

Je hloupé říkat: Berte si vzor. Platí opak: Buďme my sami vzorem. Buďme samostatným, suverénním státem, který se o své budoucnosti rozhoduje naprosto samostatně a vždy jen ku prospěchu svých občanů. O tom, kdo a jak bude u nás žít, musí vždy rozhodovat naši občané, nikoliv nějací cizinci v Bruselu, kteří tady s námi nebydlí a ani nehovoří naším jazykem. Hnutí SPD říká jasné "ne" nelegální migraci, říkáme "ne" nepřizpůsobivým migrantům a "ne" islámu v České republice.

A tady bych dodal jednu důležitou věc. V poslední době slyšíme různé politiky, že mluví o tom, že jsou proti nelegální migraci, a tito politici zároveň podporují členství České republiky v Evropské unii, plně podporují politiku Bruselu a jsou proti referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie. Ale to je protimluv. Politika Evropské unie, jak vidíme za posledních deset let od roku 2015, se rovná migrace, rovná se migrace z afrických a islámských zemí. Takže říkat, že na jednu stranu někdo podporuje členství České republiky v Evropské unii a podporuje politiku Bruselu, na druhé straně říkat, že je proti migraci, to je protimluv, to je nesmysl, je to lež, protože ani po deseti letech se nepodařilo malé České republice, kdyby to chtěla - jako že to dosavadní vlády ani tak nechtěly - nepodařilo se nikomu zvrátit tuto politiku Evropské unie. Říkala to tenkrát před lety ODS, říkala to někdy před deseti, patnácti lety ODS před volbami do Evropského parlamentu: Chceme reformovat Evropskou unii. Takto ODS lživě tenkrát kandidovala do Evropského parlamentu s těmito hesly. Uplynulo deset, patnáct let - říkal to tuším pan Zahradil - uplynulo deset, patnáct let, a jaký je výsledek těchto nereálných předvolebních slibů? Více nařízení, více regulací, cenzura a další omezování svobod v České republice, a hlavně zadlužování České republiky a velká migrační vlna, kterou naopak sociální politika Evropské unie, tuto vlnu, podporuje. Takže samozřejmě, když někdo říká, že je proti migraci a zároveň je pro členství v Evropské unii, je to protimluv, není to pravda, je to lež.

Jediným řešením, jak zabránit příchodu nelegálních migrantů do České republiky a uchovat bezpečnost České republiky, je vystoupení České republiky z Evropské unie - ať se to někomu líbí, nebo ne - a vlastní migrační a azylová politika, vlastní ochrana státních hranic. Takže to říká samozřejmě jediné SPD. Říkáme to, jak to je, říkáme to po pravdě, protože Evropská unie se rovná migrace a migrace rovná se Evropská unie.

Samozřejmě teď úplně na závěr bych už jenom s úsměvem zaglosoval. Za prvé se vrátím tady k poslankyním vládní koalice, aby už tady nemusely stát tak dlouho. (Poslankyně vládní koalice stále stojí před řečnickým pultem s vlajkou Evropské unie.) Je signifikantní a zcela příznačné, že stojí před lavicemi ODS a že poslancům ODS vůbec nevadí, že tímto způsobem je tady prezentována servilní politika vůči Bruselu a Evropské unii. Ano, to je současná ODS, liberální strana, která nemá žádné konzervativní hodnoty, strana, která plně podporuje politiku Bruselu a Evropské unie, strana, která je proti suverenitě a samostatnosti České republiky. Kdyby se takto někdo postavil před lavice SPD, tak ho zdvořile požádáme, aby se šel postavit před lavice jiné politické strany, ale ODS to nevadí.

Druhou věcí je - a to je skutečně velice příznačné, to jsem si tady musel poznamenat - že vládní poslanci nemají ihned při ruce českou vlajku, ale ihned mají při ruce vlajku Evropské unie. To už nezasluhuje další komentář.

Úplně na závěr řeknu ještě k tomu konsolidačnímu balíčku - v uvozovkách samozřejmě balíčku - kterým vy chcete zdražit životy všem občanům, řeknu k migračnímu paktu EU a řeknu k tomu, že chcete v podstatě okrást všechny budoucí i současné důchodce: SPD má ambici být příště ve vládě, chceme být součástí příští vlády, usilujeme o to, být součástí příští vlády, a všechna tato škodlivá nařízení a rozhodnutí Fialovy vlády zrušíme! Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: (Výměna předsedající.) Děkuji. Přeji hezké poledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Ujímám se řízení schůze. Budeme pokračovat přednostními právy.

Než vám dám slovo, pane předsedo Fialo, přečtu omluvy. Omlouvá se Jan Bartošek od 11.35 do 12.30 hodin z osobních důvodů, Benešík Ondřej celý jednací den bez udání důvodu, Mračková Vildumetzová Jana od 12 do 14 hodin z rodinných důvodů.

Prosím, pan předseda Radim Fiala má slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Nejdříve bych chtěl zareagovat na paní předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou a chtěl bych se jí zeptat, aby mi řekla, jaká je ta přesná formulace toho, kdy ji mám jejím prostřednictvím vyzvat, aby se vyzvala, aby odstranila tu vlajku Evropské unie. Jak se to dělá v tom případě, když oslovuji přímo ji jejím prostřednictvím? Takže vážená paní předsedkyně, vaším předsednictvím, vyzývám vás, abyste se vyzvala, abyste odstranila tu vlajku Evropské unie. Já doufám, že když to takhle budu používat, že to bude... (Smích v sále.) Nevím, proč se tedy ale všichni smějí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, pane předsedo, ale musím vás na chvilku přerušit a vysvětlit, že jste oslovil přímo paní předsedkyni. Prosím, čiňte to prostřednictvím předsedající nebo předsedajícího. Děkuji.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobře, děkuji vám, paní předsedající, vaším prostřednictvím, za vaše vysvětlení. (Poslankyně s vlajkou Evropské unie už odešly od řečnického pultu.) Dál bych chtěl požádat ještě ty kolegyně, které tady stály s vlajkou Evropské unie, aby neodcházely, protože já jsem taky proti našemu členství v Evropské unii, a proč já mám být ochuzen o to, že tady s tím stojíte? (Smích z levé strany sálu.) Já to chci taky, abyste tady stály. Řeknu vám, co je to za vlajku a co je to za symbol. Já jsem si to tady totiž poznamenal a byl bych rád, kdyby to všichni viděli, co to je za vlajku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, pane předsedo, byla bych ráda, abyste jednal podle jednacího řádu. I když říkáte pouze dámy, všichni víme, jak se ony dvě poslankyně jmenují, tak prosím, oslovujte je jménem a také prostřednictvím předsedající. Děkuji.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano. Vážená paní předsedající, vy se mně asi budete divit, ale, vaším prostřednictvím, mi prosím řekněte - já vůbec nevím, jak se ty dámy jmenuji. Kdybych je potkal na chodbě, tak - já se omlouvám, vaším prostřednictvím, všem se omlouvám - ale nevím, jestli bych poznal, že jsou to poslankyně. Takže kdyby...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, já vás vyzývám k pořádku. Vaše chování je skutečně nedůstojné této Sněmovny. (Poslanci v pravé straně sálu buší na protest do lavic.)

 

Poslanec Radim Fiala: Tak já vás prosím a slušně žádám, paní předsedající, abyste mně, vaším prostřednictvím, řekla, jak se jmenují dámy kolegyně, abych je mohl vaším prostřednictvím oslovovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já to samozřejmě vím, pane předsedo, toto není ale moje úloha napovídat vám. To, že neznáte jména svých kolegyň, je velmi smutné. Odkazuji vás na tento dokument, kde se můžete podívat, jak se ony dvě poslankyně jmenují. (Ukazuje list papíru s fotkami a jmény poslanců.) Proto, abyste je tedy mohl oslovit, tak je to paní poslankyně Ochodnická a paní poslankyně Jílková. Prosím pěkně, už si to zapamatujte.

 

Poslanec Radim Fiala: Já si to napíšu. Ještě jednou mi to, prosím, paní poslankyně...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, tak takhle ne. Já vás vyzývám k pořádku. Prosím, nezesměšňujte jak své kolegyně, tak jednání této Sněmovny.

 

Poslanec Radim Fiala: Já opravdu nevím, jak se jmenují, já se omlouvám. Paní předsedající, já se vám omlouvám, ale opravdu nevím, jak se jmenují, a nevím, jestli je to moje povinnost, abych je znal. Možná je to moje neznalost, omlouvám se za to, ale já to prostě fakt nevím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Je to skutečně vaše neznalost a bylo by vhodné, abyste si popřípadě s sebou když tak bral prosím tento seznam, abyste věděl, koho máte oslovovat jménem.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobře, tak já už se vrátím k této schůzi, ale předtím bych chtěl okomentovat vlajku, s kterou tady mé dvě kolegyně, ctěné kolegyně určitě, stály. Chtěl bych říct, že ta vlajka je vlajkou, která se rovná - je to symbol migrace, symbol hodnot, na které se můžete podívat dnes a denně v televizi, v české ne, ale na internetu, symbol toho, co se děje ve Francii, v Belgii, v Německu. Je to symbol západních hodnot, to znamená genderismu, symbol Green Dealu, který nás bude stát miliardy korun, symbol klimatismu a nesmyslného boje s CO2, symbol rozpadu rodin v západní Evropě. Je to také symbol dluhů, je to symbol dluhové Evropy, symbol přerozdělování a regulace. Symbol toho, že všechny - nebo většina, hlavně jižních - evropských států je dneska předlužená přes 100 % HDP a jakýkoliv výkyv může znamenat, že ty státy budou bankrotovat. Toho všeho je symbolem vlajka, která tady před námi byla, a také už někteří ekonomové - koneckonců nejenom nejmenovaní, ale i ti, kteří získali Nobelovu cenu - říkají, že východní státy ztratily tím, že vstoupily do Evropské unie, že mohly být dnes daleko dál. Já říkám, že tato vlajka je i symbolem ekonomického kolonialismu východní a střední Evropy ze strany západní Evropy. To jsem prostě musel říct. Mrzí mě, že ty dvě ctěné dámy a mé kolegyně už tady nestojí, protože jsem chtěl, aby všichni tu vlajku a ten symbol viděli.

Výborně, děkuji vám, a abyste mě nemusela volat k pořádku, já už se budu věnovat dnešní schůzi a začnu důchody. My jsme jako hnutí SPD seděli několikrát s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a jednali o snížení valorizace důchodů, jednali jsme o důchodové reformě a jednali jsme také o zvyšování věku odchodu do důchodu. Říkali jsme, že pokud chce Ministerstvo práce a sociálních věcí udělat důchodovou reformu, tak že se ta důchodová reforma musí také týkat demografické křivky, protože někdo ty důchody musí platit, a když se nám nebudou rodit děti do budoucna, tak je opravdu nikdo nezaplatí. Říkali jsme, že důchodová reforma se musí věnovat stabilizaci bydlení, a dneska se z novin dozvídáte, že pan ministr Bartoš říká, že vlastně výsledkem nebo řešením bytové krize je to, že lidé nebudou vlastnit byty. No, tak to my si v SPD úplně nemyslíme, a bohužel to, co jsme projednávali s panem Jurečkou, bylo pouze formální z jeho strany, protože jsme se nedostali, a vidíme, že z toho, co jsme říkali, nejsou žádné závěry, že nejde o žádnou důchodovou reformu. Myslím, že to nejsou ani žádné parametrické změny. Myslím, že prostě jenom vláda chce šetřit, aby neměla takovou díru v rozpočtu jak v letošním roce, tak v následujících letech. O nic jiného tady nejde. To znamená, teď je potřeba sebrat důchodcům jejich reálné příjmy, snížit valorizace, nastavit zvýšení odchodu věku do důchodu tak, aby se to z toho nedalo poznat, kdy vlastně člověk bude odcházet, ale bude odcházet daleko, daleko později, kdy i lékaři říkají, že v tomto věku už většina lidí prostě není schopna pracovat, v 68 letech, spousta neurovegetativních chorob a podobně v 68 letech, a zvlášť u těžších profesí, dělnických profesí si myslím, že to prostě není možné.

Takže co se týče důchodů, my rozhodně nebudeme hlasovat pro snížení valorizace, myslím, že je to špatná cesta. Jsme přesvědčeni, že vláda měla najít finanční prostředky někde jinde, a ne snižovat valorizace, snižovat reálné příjmy českým seniorům, protože ono první rok se nic nestane, druhý rok možná taky ne, ale někteří už to pocítí, ale ty příjmy se budou snižovat exponenciálně těm seniorům, to znamená, že oni to pocítí nejvíc za tři a za čtyři roky, stanou se skutečně sociálně slabou skupinou občanů České republiky a budou mít problém zaplatit - nejenom tím, že dneska váhají, jestli si mají zaplatit nájem, potraviny anebo léky, ale za pár let budou mít opravdu problém už jenom zaplatit nájem a energie. Takže co se týče důchodů, my jsme zásadně proti. Také jsme to vyjádřili v prvním čtení této, nedá se tomu říkat důchodové reformy, ale vyjádřili jsme v prvním čtení, že s takovým rozhodnutím nesouhlasíme, a budeme bojovat na dnešní schůzi a přesvědčovat vládu, aby se rozhodla jinak, aby to nedělala a nehlasovala pro vlastní snížení valorizace důchodů.

Tak a teď mi dovolte k bodu číslo dvě, a to je konsolidační balíček. Já jsem přesvědčen, že tato vláda, která je složená z ODS, Pirátů, KDU-ČSL, Starostů, TOP 09, přináší nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách České republiky. Je to za přes 70 miliard a já si myslím, že to není správná cesta pro žádnou zemi - ne pro Českou republiku, pro žádnou zemi. Nám se tady utrhly z řetězu výdaje, výdaje na obsluhu státu, ale s těmi moc tato vláda nedělá, protože je to daleko složitější, potřebuje na to víc času. Ale jestli s tím nezačne nějaká vláda, třeba naše vláda, ve které doufám my budeme za 2,5 roku, tak to prostě s touto zemí rozhodně nedopadne dobře. Vládní pětikoalice totiž hasí požár ve formě současného vládou špatně sestaveného státního rozpočtu, a proto svolala na dnešní den mimořádnou schůzi Sněmovny, na které hodlá představit takzvaný konsolidační balíček, jímž hodlá zastavit katastrofální stav vývoje státního rozpočtu na letošní rok s pětikoalicí schváleným schodkem minus 295 miliard korun, ten byl ale už za první pololetí vyčerpán. Takže potom přišly samozřejmě daňové příjmy, hlavně příjmy z příjmů právnických osob, přišly tam i nějaké finanční prostředky už tady z kritizované Evropské unie, ale pořád prostě deficit státního rozpočtu dosahuje v těchto chvílích 97 % naplánovaného deficitu na celý rok.

Hnutí SPD od samého počátku tvrdí a říkáme, říkali jsme to všem novinářům, že státní rozpočet je nereálný. Je nereálný jak v oblasti příjmů, kde jsme říkali, že vláda nebude mít tolik příjmů z takzvané windfall tax, protože se naučí ty firmy optimalizovat a pošlou to do zahraničí. Většinou se jedná o banky, rafinerie, nadnárodní korporace, které prostě dobrovolně ty finanční prostředky nebudou odvádět státnímu rozpočtu, když na ně někdo uvalí daně. A také to říká Lafferova křivka, že když prostě už to přeženete s zdaněním, tak to ty firmy dají jinam, dají to svým matkám, prostě investují to, jenom aby to nemusely dát státu, protože to pro ty společnosti nepřináší žádný užitek.

Ale vláda prostě si namalovala rozpočet, v uvozovkách namalovala rozpočet nereálný i ve výdajích. Prostě výdaje rostou, výdaje rostou neuvěřitelným tempem a vláda to prostě neumí zastavit. A my jsme přesvědčeni, že hlavně na výdajové straně by měla vláda šetřit. A co dělá vláda? Vláda zvyšuje daně lidem, to znamená, tahá ty peníze z kapes občanům České republiky, místo aby šetřila sama na sobě. Vláda má o tři ministry víc, nekonečný počet politických náměstků, novou digitální agenturu pro digitalizaci pro Piráty s 250 lidmi za miliardy! Takže vláda na sobě sama nešetří, zvedla si platy, všem poslancům zvedla platy, i když jsme my byli proti a máme tam svůj návrh na zmrazení platů - to s námi diskutuje o tom, jestli je zmrazení dobré, horší nebo špatné, ale neudělala, neudělala vůbec, vůbec nic.

A tato vláda nyní do Sněmovny předkládá na 732 stranách nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách České republiky, které má dopad do 60 zákonných norem, tedy do 60 zákonů. Navíc současná ODS obelhala voliče slibem, že nikdy žádné daně nezvýší. Pamatujete si to? Pamatujete si ty billboardy? Pamatujete si otázky novinářů? Tak jaké daně nezvýšíte? No, všechny daně, ano, všechny daně nezvýšíme, žádné daně nezvýšíme! A podívejte se na to! Takže na jedné straně nepřiměřeně podporuje Ukrajinu a na druhé straně pětikoaliční vláda občanům naordinuje úsporný balíček. Na co ty prachy potřebuje? Potřebuje je na Ukrajinu a potřebuje je na zbrojení, kde si odhlasovala, že bude dávat 2 % HDP, což představuje téměř 150 miliard - 150 miliard ročně bude vláda dávat na zbrojení!

Předložený návrh navíc vůbec nenavrhuje smysluplné škrty ve výdajích. Vláda navrhuje například zvýšit daň z přidané hodnoty u většiny druhů zboží a služeb. U něčeho snižuje, ale toho snížení se běžný občan nedočká. Navrhuje zvýšit daň z příjmu fyzických osob, daň z příjmu právnických osob, daň z nemovitostí, o čemž pan ministr Stanjura říkal, že je to nemorální zvýšit daň z nemovitosti, protože většina lidí, fyzických osob, si kupuje ty nemovitosti už ze zdaněných příjmů, takže ji vlastně zdaňují dvakrát. A kdo si myslíte, že tu daň z nemovitostí zaplatí? Majitelé bytů, nebo ti, co v nich bydlí? No ti, co v nich bydlí! Takže jestli si někdo myslí, že někomu zdaní podnikání, tak nezdaní!

Dále tady máme spotřební daně, důchodové pojištění a nemocenské pojištění včetně zvýšení odvodů sociálního pojištění živnostníků. Já si pamatuju, že to je velký problém pro pravicové strany a hnutí, i pro nás je to velký problém, a říkáme, že cena práce je v České republice jedna z nejvyšších v Evropě, v Evropské unii. A proč? Protože máme obrovské odvody na sociální a zdravotní, odvádí to každý zaměstnanec a odvádí to za ně ještě každá firma. I tato vláda se zavázala, že to sníží o 2 procentní body, ale nesníží. Kromě toho, že to nesníží, tak to pro jistotu zvedne ještě živnostníkům.

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí a uděláme všechno z opozice pro to, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl v předložené podobě schválen, včetně toho, že k němu předložíme řadu pozměňovacích návrhů. Takže my budeme mluvit, budeme argumentovat, budeme říkat, proč je to špatně, ale také budeme říkat, jak bychom to dělali my. Využijeme té situace a té chvíle pro to, abychom občanům této země řekli, že se to dá dělat i jinak. A dá se to dělat i jinak! Stačí, když se podíváte do Maďarska, když se podíváte do Polska. Prostě dá se to dělat jinak a lépe, hlavně ne, jak to dělá tato vláda.

A poslední věc, kterou tady mám, je samozřejmě smlouva DCA, která se bude na této schůzi projednávat, bude se projednávat 19. července. A my samozřejmě s tím máme jako jediné hnutí velký problém. Poslanecká sněmovna bude toho 19. července projednávat Dohodu o obraně mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, takzvanou DCA smlouvu, kterou už samozřejmě odsouhlasila Fialova vláda, to znamená vláda ODS, Pirátů, KDU-ČSL, Starostů, TOP 09 a dalších, a již to schválila v prvním čtení. Tato smlouva má jenom dvě čtení na rozdíl od ostatních zákonů, které musejí projít třemi čteními, a my, protože s tím nesouhlasíme jako jediné hnutí a strana v Poslanecké sněmovně, jsme proti pobytu cizích vojsk, jakýchkoliv cizích vojsk na území České republiky, tak toho devatenáctého pořádáme tady na Malostranském náměstí před Poslaneckou sněmovnou demonstraci proti této smlouvě DCA a pobytu jakýchkoliv - jakýchkoliv, znovu zdůrazňuji, jakýchkoliv - cizích vojsk na území České republiky, protože většině poslanců, drtivé většině poslanců kromě hnutí SPD, to prostě nevadí a naopak hlasují pro. Naše výhrady proti pobytu cizích vojsk a zřizování základen na našem území jsou zcela zásadní.

Teď mi dovolte vysvětlit ještě jednu věc, nejenom v České republice, ale ve spoustě jiných zemí říkají, že to vlastně neznamená vytvoření základen. Tak já vám říkám, že se to nebude jmenovat základna, ale bude to nějaká nemovitost, ve které budou pobývat cizí vojska, v tomto případě vojska Spojených států amerických. Takže já mám na to takové skvělé přirovnání. Vypadá to jako husa, kejhá to jako husa, nesmí se říkat, že je to husa, ale je to husa. Takže prostě tak to je. Stejné základny, o kterých se samozřejmě nesmí říkat, že to jsou základny, jsou na Ukrajině a v dalších zemích. Takže ano, vláda vás bude přesvědčovat, že se nejedná o základny, tak jsou to prostě nemovitosti.

Podívejte se na Slovensko. Slovensko má takzvanou interpretační doložku, že nebudou na Slovensku žádné základny vojáků Spojených států, a hlasuje se teď v parlamentu nebo ve Slovenské národní radě, že budou v Myjavě a ve Sliači. A přitom má interpretační doložku, že tam nebudou základny. Jasně, nebudou se jmenovat základny, ale budou tam vojáci Spojených států, kteří budou využívat ke svým potřebám dvě místa, a to Sliač a Myjavu. Stejně je to tak v této smlouvě o České republice. Je tam jedenáct míst, já je tady nemám napsána, ale je tam jedenáct míst, které budou využívat vojáci Spojených států pro svůj pobyt v České republice, ale nebudou to základny. Pozor, nebudou to základny! A když to někdo řekne, tak se s vámi tato vláda bude hádat, že to nejsou základny. Dobře, nejsou to základny, jsou to nemovitosti pro pobyt vojáků Spojených států v České republice.

Tato dohoda je pro Českou republiku nevýhodná, není reciproční, je rámcová, a hlavně neobsahuje interpretační doložku jako na Slovensku, ve které je uvedeno, že tato smlouva nevytváří podmínky pro zřízení základny USA, a to ani do budoucna. Ale už jsme si řekli, že o dvou místech teď bude hlasovat slovenský parlament - Sliač a Myjava. Ale není to základna, pozor, prosím vás, hlavně si zapamatujte, není to základna, ale budou tam vojáci Spojených států - ve Sliači a v Myjavě.

Jsme přesvědčeni, že tak zásadní věc musí být projednána až na základě výsledků celostátního referenda. A to je právě důvod, proč se všechny vlády, které jsou symbolem této vlajky, která tady byla - Evropské unie - bojí přijmout zákon o celostátním referendu. Co kdybychom chtěli hlasovat o něčem takovém, jako je pobyt cizích vojsk na území České republiky? Co kdybychom chtěli hlasovat o tom, že jak tady paní, vaším prostřednictvím, říkala paní Pekarová Adamová, že chce přijmout euro do roku 2030? No, co kdybychom si to dovolili jako občané České republiky chtít, aby občané České republiky rozhodli v celostátním referendu o těchto věcech? No, to by byl obrovský průšvih! Víte, jak by klekli v Bruselu a ve Washingtonu na Petra Fialu a na tu vládu, jak by na ni zaklekli - to je takový dobrý pojem - aby se nic takového nedělo? No, to by se děly věci!

Takže my prostě říkáme, o těchto věcech musí rozhodnout občané, a ne tady vláda, z které tady sedí dva ministři a poslouchají. (Ministr Válek se ohrazuje, že jsou tu tři.) Tři, pardon, omlouvám se, tři, díky, pane ministře. Takže o tom by měli rozhodnout občané České republiky.

Představa, že v jedenácti českých lokalitách se v režii Spojených států staví objekty, které budou v režimu podobném jako ambasády - ale pozor, nejsou to základny - tedy nemáme tam přístup, nevíme, kdo tam je, co se tam nachází za materiál a jaká se tam provádí činnost, to je pro nás naprosto nepřijatelné. A je to také mimo českou jurisdikci! Představte si, že na Slovensku proti těm místům, kde budou cizí vojska - tedy ne základnám, ale místům, kde budou cizí vojska - vystoupil slovenský generální prokurátor, že jeho povinností je hájit zájmy Slovenské republiky a že to jsou místa, která budou mimo jurisdikci Slovenské republiky. Vystoupil v české (správně: Slovenské) národní radě, chtěl vystoupit, chtěl to poslancům slovenského parlamentu říct a oni ho nenechali vystoupit - generálního prokurátora, aby náhodou lidé na Slovensku neslyšeli, že to budou místa - nejmenují se základny, znovu opakuji - která budou mimo jurisdikci slovenského práva a slovenských zákonů. To je pro nás nepřijatelné.

Dohodu také nelze po dobu deset let vypovědět a ani právně napadnout. Máme k ní i řadu dalších výhrad a představíme je v rámci vystoupení našich poslanců ve Sněmovně. Hnutí SPD říká, znovu opakuji, jasné "ne" jakýmkoliv, jakýmkoliv cizím vojskům na území České republiky.

A ještě chci na závěr říct, že jestli jsem se dotkl těch dvou kolegyň, které tady stály, tak se jim omlouvám, ale já jsem, paní předsedající, vaším prostřednictvím, opravdu neznal jejich jména, ale hned se na ně podívám. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také vám děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová a po ní je přihlášen pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych diskusi o chystaném největším jednorázovém zvýšení daní v novodobé historii České republiky začala tématem navýsost aktuálním - tedy tím, jak Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou o výběr daní skutečně pečuje. Prázdninové letní dny naplno totiž odhalily fatální následky trestuhodného zrušení elektronické evidence tržeb, v jehož důsledku se naší zemí přehnalo tsunami odmítání bezhotovostních plateb. Je to všude stejné - od promenády v Karlových Varech přes kempy na Sázavě, ve Vranově nebo na hudebním festivalu v Ostravě. Všude tam je stále obtížnější zaplatit platební kartou. Pouze hotovost, karty nebereme. Takovou odpověď v těchto dnech dostanete v půjčovně loděk, vybavení na minigolf, při nákupu potravin v místním obchůdku nebo při platbě meníčka v restauraci. Bez hotovosti prostě nedostanete ani kelímek s vodou. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se rozhodně nejedná jen o trend v nějakých malých lokálních zařízeních, ale zaplatit kartou začíná být problém i v nejedné z vyhlášených restaurací v centrech našich velkých měst.

Je zřejmé, že současný přístup Ministerstva financí k daňovému výběru je takový, že absolutně nedokáže zajistit přiměřeně rovné podmínky na trhu. Pod falešnou záminkou proklientského přístupu se Finanční správa nejprve zbavila svých nejfunkčnějších nástrojů, aby následně tak říkajíc shodila řemenici a tím - přesně podle plánu svého ministra financí Zbyňka Stanjury - znemožnila všem, kteří hrají čistotu, obstát v konkurenčním prostředí, protože to je nakloněno pouze takovým, kteří krátí své tržby, pouze těm, kteří místo placení daní raději zrekonstruují terasu, zlevní meníčko nebo přetáhnou konkurenci kuchaře. A obstát v takovém konkurenčním prostředí, uznejte sami, musí být stále náročnější úkol, neřku-li úkol nadlidský. Člověk se neubrání pocitu, že to je právě tahle snaha přežít, co nutí jednu provozovnu vedle druhé napsat křídou na tabuli "cash only".

A nejhorší na tom je, že člověk, který tenhle dominový efekt způsobil, má tu neskonalou troufalost přijít sem do Poslanecké sněmovny s nápadem na zvýšení daní o 73 miliard ročně. Je to úplně stejné, jako kdyby si na radnici přišel říct o vyšší dotaci na provoz ředitel zoologické zahrady, který předtím odstranil vstupní terminály a propustil všechny pokladní, nebo kdyby si za rodiči přišel říct o vyšší kapesné pubertální výrostek, kterému bankovky a mince propadávají děravou kapsou rovnou na chodník. Ani jednomu byste nedali ani korunu navíc. Ale úplně stejně tady dnes působí ministr financí Zbyněk Stanjura, který chce brát slevu na dani studentům, rodinám s dětmi chce brát školkovné, majitele nemovitosti chce trestat zdvojnásobením daně z nemovitostí, ale na druhé straně nedokáže vybrat ani stávající daně. Ne náhodou je pohled do pokladního plnění státního rozpočtu v letošním roce jen pro otrlé povahy. Stáčí se podívat na DPH. Plnění jeho inkasa je o celých 5 procentních bodů nižší než v minulém roce. A celkový výběr daní? Ten je naprosto nejhorší za posledních nejméně deset let - samozřejmě s výjimkou covidového roku 2020, kdy byla ekonomika uzavřena a splatnost daní posunuta.

Zcela konkrétně: k 30. červnu 2023 dokázala Finanční správa vybrat jen 46 % celoročního plánu daňového inkasa, přestože červnovým standardem je 48 až 50 %. Podalikvótní výběr všech daňových titulů znamená o 40 miliard nižší příjmy, než by odpovídalo aktuálnímu datu. 40 miliard, dámy a pánové, k polovině roku. A co dělá ministr financí? Místo toho, aby si uvědomil, jak monstrózní problém svou ideologickou zatvrzelostí způsobil, a začal ho aktivně řešit, systematicky buduje z Finanční správy nesmělou organizaci, která má ve snaze zalíbit se novinářům zapomenout na to, že jejím hlavním klientem není nikdo jiný než státní rozpočet. A tak se místo aktivní analytiky dat z kontrolních hlášení, boje s karuselovými podvody, řešení propadu vykazovaných tržeb nebo projektům, jako je Daňová Kobra, věnuje Finanční správa sluníčkové agendě daňového milostivého léta - nic proti daňovému milostivému létu - a oslavě propouštění svých vlastních příkladně fungujících kontrolně-analytických týmů. A podle toho to se státním rozpočtem také bohužel vypadá. Přesně podle toho, bohužel. A to hovořím jako letitý daňař s celoživotní praktickou zkušeností z Finanční správy.

Když jste tady, dámy a pánové, na konci minulého roku rušili elektronickou evidenci tržeb, zaklínal se ministr financí nárůstem dohledatelných bezhotovostních plateb. No, posuďte sami, jak se tenhle trend v České republice v posledních měsících naplňuje. Moc se nám nenaplňuje, že? Naopak sledujeme objektivní úbytek platebních terminálů od Karlových Varů po Ostravu. Všude tam obchodníci provozovatelům vracejí jeden terminál za druhým. A výsledek je takový, že v běžném denním styku s výjimkou supermarketů a e-shopů zažíváme renesanci hotovosti v přímém přenosu. A zhoršuje se to každým týdnem.

Ale abych to uzavřela. Hlavním úkolem Ministerstva financí je sestavit státní rozpočet a vybrat daně. Jak se dnes a denně můžeme přesvědčit, ani jedno ministr financí Zbyněk Stanjura nedokáže. Finanční správa je součástí kritické infrastruktury státu. To, jakým způsobem k jejímu fungování přistupuje Zbyněk Stanjura, podle mého názoru pomalu naplňuje znaky ohrožení kritické infrastruktury státu a důvodem není nic jiného než pozitivní vztah jeho mateřské strany k šedé ekonomice, stejně jako například k hazardu. Je to zabudováno v samotné genetické podstatě ODS.

Obracím se proto alespoň na koaliční partnery ODS. Dámy a pánové, prostřednictvím paní předsedající, opravdu vám přijde v pořádku vygenerovat za prvních šest měsíců roku 40 miliard korun nevybraných daní? Přijde vám v pořádku, aby ministr financí za rok a půl ve funkci zdevastoval dvě klíčové agendy svého rezortu - zdevastoval konkurenční prostředí v sektoru HORECA a částečně i maloobchodu - a pak přišel do Poslanecké sněmovny s nápadem největšího zvýšení daní v novodobé historii země, které připraví české domácnosti o desetitisíce korun ročně? Pošle ekonomiku do recese a celé jedné generaci sebere její životní standard a mnohým i budoucnost. Já to, vážení, za normální opravdu nepovažuji.

Prosím, abyste zajistili provedení důkladné analýzy fenoménu "cash only" na veřejné rozpočty a přijetí adekvátních opatření k návratu k řádnému výběru daní, a teprve poté případně přišli do Poslanecké sněmovny s jakýmkoliv návrhem na zvyšování daňové zátěže českých živnostníků, domácností a firem. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan ministr Jurečka, kterého tady nevidím. Další přihlášenou s přednostním právem je paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Máte slovo, prosím, a poté je přihlášen pan předseda Babiš. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Tento týden bude ve znamení projednávaných bodů představených pětikoalicí, a to ve znamení "kážu vodu, ale piju víno". Vláda špatně sestavila rozpočet a místo toho, aby úspory hledala u sebe, raději sáhne do kapes občanů České republiky.

Státní rozpočet na letošní rok byl sestaven tak, aby byl uměle snížen deficit. Na účetní triky v rozsahu přes 120 miliard upozornila již Národní rozpočtová rada, shodli se na ní ale i exministři financí - a teď nemluvím pouze o našich exministrech, ale i například pan exministr Kalousek.

Konkrétně jde o to, že se zapomnělo na 15 miliard na mimořádnou valorizaci důchodů, dále v rozpočtu chybí 30 miliard na plánované dopravní investice, takže Státní fond dopravní infrastruktury si má vzít nevýhodný úvěr, který nepůjde vidět v deficitu státního rozpočtu. Rozpočet naopak počítá například s částkou 50 miliard z Modernizačního fondu, jehož čerpání není legislativně připraveno.

A nejnověji pod tíhou oponentury výboru pro rozpočtové prognózy muselo Ministerstvo financí přiznat, že kvůli špatně nastavené windfall tax nevybere požadované miliardy, ze 100 miliard říkali, že vyberou minimálně 60, ale bude to nově sotva 40. K tomu je také potřeba přičíst 7,5 miliardy, které si pan ministr financí Stanjura bere od zdravotních pojišťoven, protože snížením plateb za státní pojištěnce poslal zdravotní systém do červených čísel. Státní rozpočet se tak stal pouhým cárem papíru.

A jaké chce vláda hledat řešení? Výsledkem tedy je, že vládě nezbylo nic jiného než sáhnout na důchody a tím snížit životní úroveň našich seniorů. Dále vláda zvyšuje daně, které zasáhnou zejména mladé rodiny, seniory, živnostníky, ale v podstatě všechny, protože základem, kde chce vzít Ministerstvo financí a celá vláda peníze, je zvýšit DPH, zrušit daňové výjimky jako například školkovné, slevy na studenta, slevy na manžela, manželku, zvýšit daně z nemovitostí, zvýšit odvody živnostníkům, zvýšit daně právnických osob, sáhnout na nemocenskou, zdražit dálniční známky.

Já znovu tady budu připomínat klasický model české rodiny, podíváme se na konkrétní dopady takového balíčku na českou rodinu. Manželé Novákovi mají dvě děti, pan Václav je živnostníkem, paní Helena je vedoucí v obchodě s módou, bydlí v bytě 3+1. Takže abychom si ty konkrétní dopady řekli, protože stále tady mluvíme o desítkách miliard, ale je potřeba se podívat na tu situaci konkrétní rodiny.

Pan Václav v této rodině si připlatí 23 000 korun na vyšším odvodu na sociální pojištění, 3 000 korun na zdvojnásobené dani z nemovitosti, 800 korun na dálniční známce, 3 000 korun na vyšším DPH na hromadnou dopravu, řemeslné práce, ubytování v rámci dovolené, například fitness, vodu nebo teplo. 17 300 korun připlatí na školkovném na starší ze dvou dětí. Pan Václav tak ročně přijde o 47 100 korun.

Teď se podíváme na paní Helenu v této rodině. Paní Helena 3 000 korun zaplatí více na nemocenském pojištění, o 4 000 korun méně jí přispěje zaměstnavatel z FKSP, například na rehabilitaci - celý den je na nohách v obchodě, 17 300 korun si připlatí na školkovném za druhé dítě, 800 korun na dálniční známce, o 10 000 korun přijde kvůli zrušeným benefitům od zaměstnavatele a na vyšším DPH za vodu, teplo, hromadnou dopravu, kosmetiku, kadeřníka si připlatí minimálně 3 000 korun. Paní Helena tak zchudne o 38 100 korun.

Protože obě děti mají uzavřeno stavební spoření, přijde rodina o dalších 2 000 korun na jeho snížené podpoře. Rozpočet rodiny Novákových bude tak ročně menší o 87 200 korun. A to je potřeba se také zamyslet nad tím, zda ještě Novákovi nebudou muset omezit kulturu, nechodit do žádných restauračních zařízení, pan Novák si pravděpodobně nedopřeje žádné pivo, jehož cena příští rok podle vyjádření hostinských překročí stokorunovou hranici - jinak by byla tato rodina na 100 000 raz dva.

Když se na to podíváme, tak bychom si měli říci, že je potřeba něco udělat s veřejnými financemi, ale rozhodně ten stav není alarmující - a říkat něco o bankrotu v České republice je úplný nesmysl. Když my jsme předávali vládu, tak jsme měli šestou nejméně zadluženou zemi v rámci zemí EU, Fialova vláda poskočila na osmé místo, ale stále jsme osmou nejméně zadluženou zemí.

Asi každý z nás by si řekl, vláda, pokud chce takovéto opatření od občanů - a znovu říkám, nejsou to zanedbatelná čísla, je to úplně normální rodina v České republice, která přijde minimálně o 80 až 90 tisíc korun ročně - by měla především sáhnout na výdaje, to znamená, začít s úsporami sami u sebe. A jak to s těmi výdaji vlastně vypadá? My se dočteme v materiálu - a můžete si všichni sami otevřít ten materiál, strana 247 - kde první úspory jsou na dotacích 54,4 miliardy, tak všichni bychom si řekli, ano, pan ministr deklaroval, že samozřejmě dotace pokřivují trh, a zejména tedy pro soukromé osoby by dotace neměly býti. Ale co zjistíme z toho materiálu? Vůbec nejde o soukromé osoby. Ty peníze se chtějí vzít Ministerstvu pro místní rozvoj, například ve výši 2,8 miliardy - a tady musím upozornit na to, že Ministerstvo pro místní rozvoj má ze státního rozpočtu na všechny svoje agendy 3,1 miliardy a 2,8 je v podstatě celý jejich rozpočet. A dotační programy Ministerstva pro místní rozvoj jsou na rekonstrukce veřejných budov, jako jsou školky, školy, různé jídelny a tak dále, místní komunikace, chodníky, sportoviště, to opravdu je veřejná infrastruktura, která slouží nám všem, občanům České republiky, tak pravděpodobně z těchto dotačních titulů nezbude nic. A to ani nemluvím o tom, že se nacházíme v obrovské krizi s bydlením, kde se očekává, že ministerstvo pomůže například dotačními prostředky zainvestovat technickou infrastrukturu neboli připravenost pozemků pro bytovou výstavbu.

Dalším zdrojem, který najdete v těch dotacích, je, že se vezmou 2 miliardy školství v rámci dotačních prostředků - určitě to opět není žádným soukromým osobám, ale veřejnému sektoru - a druhým dechem pan ministr školství řekne: Dobře, 2 miliardy mně vezmete, ale já si půjčím 45 miliard. Tomuhle někdo říká zodpovědná rozpočtová politika? Dokáže si vůbec někdo představit, kolik stojí obsluha státního dluhu? Do toho všeho pan ministr samozřejmě hovoří o této půjčce a vláda si schválí půjčku pro Národní plán obnovy ve výši 137 miliard korun.

Musela jsem se dotazovat na rozpočtovém výboru opravdu několikrát, než jsme se dozvěděli informaci, kolik bude stát obsluha tohoto státního dluhu. A kolik byste řekli? My tady počítáme každou korunu a pak si vezmeme úvěr, kde jenom na obsluze tohoto dluhu zaplatí stát 50 miliard korun, minimálně 50 miliard korun! Aby toho samozřejmě nebylo málo, tak se zabýváme i tím, že na výdajové stránce se ušetří na provozu státu, hovoří se v materiálu o částce 11,2 miliardy korun. Když se podíváte, kolik je státní rozpočet, kolik máme ministerstev a ministrů, tak když si tuto částku podělíte, 11,2 děleno 17, tak vám vyjde, že na jeden rezort je to zhruba 600, 630, 650 milionů korun. To opravdu nejsou velké peníze, když samozřejmě od občanů se chtějí vybrat takové obrovské miliardy. Možná by se páni ministři mohli zamyslet nad tím, jestli cestovat do Japonska a Koreje s celým svým ansámblem z ministerstva, kdy jedna cesta musí vyjít minimálně na 4 až 6 milionů, jestli to nejsou vyhozené peníze z okna. Ale vláda se vůbec nezamýšlí nad těmito úsporami, vůbec ne, samozřejmě se nesnaží o jakoukoliv symboliku směrem k občanům České republiky. Daleko jednodušší je sáhnout důchodcům na jejich penze, snižovat životní úroveň. Určitě i vám píší zoufalí důchodci, že prostě neměli možnost - když se podíváme, v jakých dobách oni pracovali - si udělat nějaké velké úspory na stáří. Je potřeba s tímto takto kalkulovat, že samozřejmě dneska, pokud mladí lidé si mohou spořit na stáří, mají daleko více možností, ale samozřejmě v komunistických dobách to takto nebylo, platy byly velmi nízké, důchody jsou velmi nízké a důchodci byli vděčni naší vládě, že se snažila valorizovat důchody, že se jim snažila přispět.

Další úspora, o které vláda hovořila, bylo 9,7 miliardy na platech. Ale vzápětí jsme se dozvěděli, že vláda nehodlá snižovat počet úředníků, že ani nebude snižovat platy. Tak by mě zajímalo, zda je vůbec reálné dosáhnout těchto úspor, o kterých pan ministr financí hovoří. Vláda si zároveň schválila neomezený počet politických náměstků, má neuvěřitelnou armádu poradců a všechno to samozřejmě je placeno z peněz daňových poplatníků, z peněz českých občanů. A pak se nemůžete divit, že se občané celkem právem ptají, proč to mám všechno platit já z navýšených daní? Proč musíme mít tolik ministrů? Jakou to má logiku? Proč nemůžeme zeštíhlit ten státní aparát jako takový? Ale touto cestou vláda nejde. Vláda skutečně jde cestou, jak navýšit peníze do státního rozpočtu právě z peněz daňových poplatníků neboli občanů České republiky.

Ale to není všechno. Vláda samozřejmě si brousí zuby i na obce, na rozpočty obcí a krajů. Musíme si uvědomit, že jsme vyjednali obrovský objem peněz ze strukturálních fondů nebo obecně z evropských fondů jako takových, a to až ve výši 970 miliard, tam samozřejmě záleží na kurzu jako takovém. No a co je v materiálu napsáno? No, že vláda vezme peníze obcím na kofinancování projektů. Já se tomu budu opravdu blíže věnovat, až budeme projednávat ten loupežný daňový balíček zítra, protože jinak než loupežnickým, se opravdu nazvat nedá, protože vláda by měla projevit zejména tu symboliku v tom, že začne spořit sama u sebe. Pak by se dala občanům České republiky vysvětlovat určitá potřebnost, která tady určitě je. My ji nezpochybňujeme, ale mělo by se na to jít pomalu, postupně, abychom nedostali Českou republiku do nějaké hospodářské krize. Protože pokud se aspoň trošičku rozhlížíte, když už máme ministra pro evropské záležitosti, tak by se mohl podívat, jak to chodí všude ve státech EU, tak rozhodně nikdo nejde takovouto drastickou cestou, aby zastavil ekonomický růst svého státu.

Co se týká důchodů. Velmi zajímavé je se na to podívat, jak to bude, protože vláda vždycky říká, že to budou maximálně desítky korun, dojde ke snížení v určitých skupinách. No, ono to tak úplně není. Pokud vám je dneska 60+, tak to budou stovky korun měsíčně. Pokud vám je 50+ nebo 50 a méně, tak už to budou tisíce korun měsíčně. A já všechny odkazuji i na dnešní média, kde to je krásně rozepsáno, o kolik důchodci přijdou. Takže celý v podstatě smysl tohoto týdne je, jak ožebračit český národ, jak sáhnout do jejich peněženek a jak nám snížit kvalitu života. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážení spoluobčané. Provládní propaganda běží naplno, a já jsem se dozvěděl - a vždycky se dozvídám - z médií, co vlastně budu dělat a co budu říkat, a jaký jsem, a vždycky jsem z toho v šoku. A teď ty titulky - tady mám, že "Závod, kdo vydrží déle, začíná", píše nejprolhanější server, provládní server, který nedávno říkal, jak naši důchodci se mají skvěle, který jede na chudáka Michla, stáhli kampaň a který lže od rána do večera, a jeho majitel, který má tu firmu na Kypru a neplatí daně u nás, říká, že třetina našich lidí, občanů, jsou vlastně hlupáci a ti mladí jsou úplně blbí, protože údajně chtějí za práci peníze, tak to je ten server.

Další titulek: "Balíček ve Sněmovně čekají pekelné obstrukce, bude nás hodně, varuje opozice." Kdo to řekl? Kdo to řekl, prosím vás? Já bych se snažil teď vysvětlit, kdy byly obstrukce, a dneska já nebudu obstruovat. Já nechci tady sedět po 19. hodině. A my důchodci, že, pane kolego (K poslanci B. Svobodovi.), tady pan primátor, ten si občas tady pospí, ale to není kritika, to je normální. Já bych také chtěl, a já bych měl být na první stránce Blesku, že spíme, takže... (Se smíchem.) (Předsedající: Pane předsedo...) Prostřednictvím vás, ano. (Předsedající: To za prvé.) Takže my důchodci chodíme spát, já bych chtěl dneska jít spát ve 22 hodin, protože v 5.30 vstávám a cvičím. Musím se starat o své zdraví.

Pane poslanče Bendo, prostřednictvím paní předsedající, já nebudu obstruovat, budu mluvit k věci, a prostě to navrhnul, že tady máme být přes noc. Vždyť paní předsedkyně, minule jsem viděl takové video, říká, že jeden den jednání Sněmovny stojí 4 miliony - miliardy nejdřív, potom se opravila na 4 miliony. A my nechceme tady pálit tu drahou elektřinu, ne přece, vždyť oligarchové už dostali dost. Měli 100 miliard zisků z elektřiny a desítky miliard. Takže já bych byl rád, kdybychom nejednali po 19. hodině. A tady vlastně média vytvořila atmosféru - a vážení spoluobčané, nevěřte jim, že my chceme obstruovat. Ne, my nechceme obstruovat. My chceme jim říct náš názor, naše vyjádření, naše návrhy.

A samozřejmě, novináři nemají paměť. Tady je článek - a to jsou samozřejmě Parlamentní listy - ale to by řekl pan Rakušan, že to je nevím co, nemluví o nich hezky - tak pan Fiala řekl v roce 2016, když tady blokovali EET 457 dnů, že menšina má také svá práva a na tom je založena demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny, a ta "menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce", říká pan premiér. Říkal to jako opoziční lídr. Už tehdy ale Fiala dělil obstrukce na ty správné, kterými zdržovali EET celých 236 dní, a na ty špatné, které použila ČSSD, když byla ODS u vlády. Takže všichni jsou nachystaní. Já vím, že je okurka pro novináře, není tu už pan prezident Zelenskyj, nemají co psát, tak na toto se všichni těšili, že budou obstrukce a spacáky a já nevím co. Ale já nechci žádné obstrukce. Já chci jenom říct, že nejlepší by bylo - a já vycházím z toho, že pan premiér řekl, že ten balíček ještě se bude měnit, že tam budou nějaké pozměňovací návrhy a že vlastně se to uvidí až potom někdy v září, a dokonce jsme se dozvěděli z tripartity, že společně - ne společně, ale že tripartita, zkrátka zaměstnavatelé a odboráři že se domluví na nějakých pozměňovacích návrzích a že to dají panu premiérovi k posouzení - tak já si myslím, že by bylo nejlepší, kdybychom si všichni vzali v červenci a v srpnu neplacenou dovolenou a vrátili se sem v září. Vždyť nic není dojednáno. Pětikoalice v tom nemá jasno. Tripartita něco navrhne - mimochodem, tak servilní tripartitu vůči vládě jsme nikdy neměli.

A to hlavní, co je: vždyť tato vláda nemá žádné programové prohlášení, žádné, takže by ho měla udělat znovu. Já jsem si ho vyhodnotil dvakrát. My jsme za naší vlády to dělali půlročně, každý ministr to měl za úkol. Co bylo splněno, bylo zelené, co bylo k splnění - oranžové, červené - neplnění.

Takže já si myslím, že tato vláda, tady vlastně nikdo neví, co chce. Nikdo neví, co chce! A tato vláda přišla do Strakovky 17. prosince 2021 ve 12.30, jsme tam čekali na červeném koberci, kytky, předali jsme všechno v mašličkách. A hlavně jsme předali naši zemi ve skvělé kondici. Ve skvělé kondici! Tak si připomeňme, kde jsme byli: šestá nejméně zadlužená země. Kde jsme dnes? Osmí. Sedmá nejbezpečnější země. Kde jsme dnes? Dvanácté místo. Klesli jsme o pět příček. Ano, Česká republika přestává být bezpečná. Kriminalita, ruskojazyčné mafie, ilegální migrace. Kriminalita stoupá. Přečtěte si zprávu NCOZ. Prosperita? Byli jsme devátá nejvíce prosperující země. Teď jsme klesli na dvanácté místo! Inflace? Už o tom mluvil kolega Havlíček - třetí nejhorší.

Takže to je výsledek této vlády, která je tam 571 dní. Já mám tady programové prohlášení vlády, to první. To jsou samozřejmě v podstatě všechno nesmysly, protože nic z toho nenastalo za ty dny. A potom to trošku nějak vylepšili. My jsme si to barevně upravili, ale znovu to neplní! Takže já vůbec tomu nerozumím, proč tady jsme. Měli bychom jít domů, neplacená dovolená červenec, srpen, a ať vláda přijde 15. září s novým programovým prohlášením vlády, které bude závazné do října 2025, a ať znovu požádá o důvěru. Ať požádá o důvěru! Vždyť oni vládnou bez nějakého - tedy nebudu se bavit o tom programu, co měli, kde lhali o všem. Už já myslím, že lidi na sítích, už ty komické výstupy pana premiéra, a já myslím, že už se všichni tomu smějí, ale samozřejmě jsou tady provládní média, která stále lidem říkají, jak je to všechno skvělé a jak to předsednictví proběhlo a jací my jsme úžasní a jak všechno funguje. Propad reálných mezd - 8,5 %. Nejnižší porodnost. Nejnižší porodnost! Ano, už jsem o tom mluvil. Janulík má přehled, proč lidi nebo rodiny nemají nebo nechtějí mít děti, ano. A pan premiér tady mluví o tom a říká: Co naši vnuci? Ale žádní vnuci nebudou, pokud tady se děje, co se děje, že berou lidem peníze, důchodcům, zaměstnancům, mladým, studentům, zkrátka všem! Byty? Pan Bartoš sliboval, že bude stavět byty. Teď on říká, aby mladí šli do nájmu, ano? A mladí chtěli mít vlastní byty.

Takže pan premiér tady říká, že je to důležité, že nemůžeme žít na dluh. Ano, souhlas. A proč vám ten dluh stoupá? My jsme měli jasnou konsolidaci na pět let, my jsme měli čísla, my jsme všechno spočetli, a v podstatě je to celé nesmysl, celý ten úsporný balíček je úplný nesmysl, je úplně zbytečný, nic to nepřinese, jenom to navyšuje daně. Takže žádné obstrukce, vážení novináři! Mimochodem, u EET to trvalo 457 dnů, a stavební zákon obstruovala opozice, a nezapomeňte, že tady bylo pět klubů, a ty přestávky, minule nám chtěli tu přestávku ještě vzít, a Dukovany jste obstruovali 400 dnů, 400 dnů Dukovany! A teď žijete z naší práce. Z naší práce! Obchvaty, Císařské Lázně, Thermal. Všichni se měli fajn v Karlových Varech. Thermal, co ODS zprivatizovala, ten to nezaplatil a dvacet let jsme se soudili jako Ministerstvo financí. Ano, ten jsme dali do pořádku s paní Schillerovou za miliardu, takže doufám, že si to všichni užili. I ty Císařské lázně jsme dali do pořádku, i ty dva úseky dálnice, i ty tři rozestavené a tak dále.

Takže mě jen vždycky šokuje, když ten prolhaný provládní server znovu mluví o Dukovanech! Tak, vážená redakce, už si tam napište, že ve finále Temelínu v roce 2012 byl Rosatom a Westinghouse za vlády těchto stran, které jsou ve vládě. Byl ve finále. Ale to vy nenapíšete a stále budete lhát o Havlíčkovi, který jenom asistoval ČEZu u toho, že dělali bezpečnostní prověrku! Tak už přestaňte lhát! Já chápu, že jste z toho úplně vyřízení, co se děje, že jste to nečekali. Ale ty lži od rána do večera jsou neskutečné! Takže já jsem si myslel, že ta média budou objektivní. No, nebudou objektivní! Každé médium má svého majitele, každý majitel má nějaké... A paradoxně může každý tady vystupovat a říkat, co chce, o Mafře, která, ano, píše proti Babišovi, často. Ano, je nezávislá. Zkuste se v jiných médiích zeptat, jestli napíšou o nějakém jejich majiteli, například OKD, které my jsme zachránili a teď to sype peníze panu Stanjurovi.

Takže nejsou to obstrukce, nebudu obstruovat, budu mluvit k věci, nemám žádný projev, budu si tady listovat ty věci a budu se snažit vysvětlit této nekompetentní vládě, co by měla dělat a co bych dělal já, kdybych tam byl. Takže nejsou z toho obstrukce. Já si myslím, že je zbytečné, abychom tady seděli v noci, do rána, nevím proč. Já vám vysvětlím znovu ty obstrukce s důchody. Tam přece šlo o čas. My jsme bojovali a my jsme obstruovali důchody tam, kde jste okradli důchodce o 7 000 korun tento rok a další rok o další desítky tisíc, o to, aby to neprošlo. A pan prezident, který sliboval, že bude prezidentem všech, měl historickou šanci to zavetovat. Kdyby to zavetoval, tak už jste neměli šanci tento rok důchodce okrást. A on to neudělal. Neudělal, bohužel. Bohužel! Mohlo to být jeho možná jediné gesto, kde by měl nějaký vliv na to, že by lidi měli pocit, že je tady prezident všech, a ne prezident provládní. Směšné peníze. Směšné peníze!

Vy se stále vymlouváte na Ukrajinu. Já chápu, že vaše zahraniční politika je jenom Ukrajina. A já jsem se jenom ptal, kolik to stojí tedy, abychom to porovnali. My jsme měli programové prohlášení vlády, které jsme od začátku naší vlády 13. prosince 2017 až do konce 17. 12. 2021 plnili. Plnili a vyhodnocovali. Přišel covid a měli jsme propad HDP 5,5 %, to je 82 miliard. A dali jsme firmám, zaměstnanosti a všem 370 miliard! To je 450 miliard! To se dá spočítat. A ještě jsme skončili s menším zadlužením, než vy jste nám tu nechali v roce 2013, ale to samozřejmě nenapíšou ta vaše média.

Mimochodem, kdybychom si my dovolili dát desítky milionů korun médiím, která potom o vás hezky píšou, abyste propagovali eNeschopenku nebo eRecept? To je naše dílo! Desítky milionů jste dali médiím! Neuvěřitelné! A proč? My jsme dávali médiím jenom, když jsme bojovali proti covidu. Takže to je neuvěřitelné, ale všichni jsou v klidu, protože samozřejmě všichni jsou happy, protože polistopadový mainstream stále funguje a funguje skvěle. Úplně skvěle.

Takže programové prohlášení vlády za covidu, ano, já jsem to chtěl jenom vyčíslit - dopad 450 miliard. To se dá vyčíslit, dá se to spočítat všechno. Kolik máte vy, pane premiére? Tak už teď jsme se dozvěděli, že 40 miliard půjde na ukrajinské uprchlíky. Teď stoupají stále výdaje na zbraně. Nevím, kolik to už je. I kdyby to bylo 85, tak to není stále 450. Takže váš problém není Ukrajina, vy se na něj jenom vymlouváte, vy to stále jenom zneužíváte, abyste přikryli vaši neschopnost řídit tuto zemi a udělat lidem lepší život. Lepší život! To, co je předloženo, je jenom útok na lidi.

A tady mám ještě titulek: Bitva o škrty, spacáky. Tak znovu, už jsem se k tomu vyjádřil. Já myslím, že už snad to může někdo pochopit, že to nejsou obstrukce. Pan kolega Nacher se to snažil vysvětlit, ano, že to vysvětluje, nejsou to obstrukce. My chceme mluvit k věci. A znovu opakuji, vy byste měli tohle stáhnout všechno, přijďte v září, předložte nové programové prohlášení vlády.

V září 2023 to budou dva roky. Takže dva roky budete mít za sebou, můžete přijít s tím novým rozpočtem, o kterém se budete dohadovat ještě někdy 29. září v noci, pětikoalice, a budete mít ještě dva roky před sebou. Tak snad by si lidé zasloužili vědět, když jste dva roky neřekli nic, co vlastně budete dělat. Jenom jste lhali. Vy jste normálně lhali, ale brutálně. To je normálně neuvěřitelné a já obdivuji pana premiéra, že on je takový rozvážný, on všechny ty lži, a ta videa, když vidím, co říkal na těch kongresech a co říkal předtím a před volbami, tak člověk se musí smát. Ale velký obdiv, Chapo, říkám. Já bych to nedokázal, takhle lhát. Takže vaše programové prohlášení vlády (Poslanec Babiš ukazuje písemný materiál.), zkuste to napsat znovu, přestaňte lhát o covidu - žádný jste neměli, žádný covid jste neměli. Přestaňte lhát o inflaci. Chudák Michl, který mi dělal toho poradce trošku občas, chodil na porady, tak ano, ta paní redaktorka, ne, to byl jiný redaktor, to byla velká naděje Lidových novin, potom zradil, tak ten není schopen pochopit, když naše vláda snížila DPH 21 % na nulu na energie v listopadu a v prosinci 2021, že jsme měli negativní inflaci, že jsme skončili s inflací v prosinci 5,3 %. A Fiala vyhnal tu inflaci na 19 %. Měl bronz v Evropě. Bronz. Bronz! A vyinkasoval kolik peněz? Tak 2022: 140 - a kolik to bylo (poslanec Babiš se obrací na poslankyni Schillerovou), paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, kolik to bylo? (Poslankyně Schillerová nesledovala otázku.) Do konce června, kolik je výnos z inflace? (Poslankyně Schillerová nejistě mimo mikrofon: 130.) Tak je to. No, zkrátka, vážení spoluobčané Stanjura zkásl asi 220 miliard a nedal vám nic. A nikdo neví, kde ty prachy má. Ale oni mají strašné štěstí. (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: 130,2.) Kolik? 130,2.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní předsedkyně (K poslankyni Schillerové.), poprosila bych vás, abyste nepokřikovala po panu předsedovi Babišovi.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ona nepokřikovala, ona na mě hezky mluvila. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.) Takže 130,9...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, každý si pod pojmem pokřikovat a hezky mluvit představíme něco jiného. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale říkal jsem prostřednictvím vás, ne?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, výborně, pane předsedo (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.), za to vás chválím. Dnes jsme měli tady takové školení, takže je vidět, že jste se poučil. (Poslanec Babiš: Na stará kolena jsem se to naučil.) Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže je to 130,2, 130,9, no, 250 zkrátka, vážení spoluobčané. Tolik jste zaplatili v inflaci, ano, když na mě křičel pan premiér, této vládě, tomuto rozpočtu. A samozřejmě, i ta inflace určitě se dala porazit, a my jsme to tady říkali 18. února 2022, že měli zastropovat ceny elektřiny, ale tahle vláda zkrátka, ta nás neslyší.

Takže programové prohlášení vlády, když to člověk čte, já nevím, aspoň by vláda měla říct, že už to neplatí, nebo co vlastně platí. Proto říkám, napište to znovu, všechno tady co je napsané, je špatně. (Poslanec Babiš listuje v písemném materiálu.) Tady vlastně - víte, jaký je rozdíl mezi tím prvním programovým prohlášením vlády a tím novým, například? "Po zvládnutí covidové pandemie a následně společenské a hospodářské obnovy přes související problémy" - související je škrtnuto - "globální ekonomiky eskalované ruskou agresí pro Ukrajině." Ano, jasně. Ale to se dá všechno spočítat. Rostoucí, skokové zdražení energie, a kdo za to může? No, samozřejmě tahle vláda. Windfall tax? Totálně špatně. Prosím vás, když už zakladatel béčka ODS, a to byla nejhroznější dvojka tady, co byla ve vládě, zakladatel béčka ODS, TOP 09, říká do novin, že... hledám ten článek... že jste měli vykoupit 100 procent ČEZu za 200 miliard, tady to říká: "Kalousek by zestátnil ČEZ i za 200 miliard." Já říkám: i 250. A potom můžete pomoct lidem a ekonomice a zaměstnavatelům. Ale vy to nechcete. Vy místo toho připravujete nějakou levárnu, kde chcete rozdělit ČEZ, a určitě to skončí tak, jak je to ve vašem stylu, že stát přijde zkrátka, že zase na tom vydělají minoritáři, ano. Tak já nechápu, proč to neuděláte i tady. Člověk, který Babiše bytostně nesnáší, zakladatel TOP 09, ODS béčka, to říká. Tomu nevěříte? Ne? Tak nevím. Takže to byl ten váš problém. Energie, inflace, zkrátka nic jste nezvládli a já znovu vás vyzývám, abyste napsali nové programové prohlášení vlády, protože nejstrašnější na tom je, že vlastně vy ani sami nevíte, co v září tady budete předkládat v rozpočtu. Ne, když tedy jeden poslanec za Piráty teď dal návrh snížit rentu prezidentům, s čím bych já tedy problém vůbec neměl, evidentně to tam nemáte úplně harmonizované, abych se vyjádřil správně.

Takže všechno je špatně. Všechno je špatně. Vaše výsledky jsou úplně katastrofální a to vaše štěstí, které máte - vy máte servilní tripartitu. Já jsem ještě nezažil, aby šéf odborů děkoval v České televizi panu Stanjurovi, že si na něj najde čas. Předseda Hospodářské komory je přece člen ODS, ne? Vždyť to je bývalý kámoš tady, ne? Z Olomoucka. Nebudeme to říkat, že, pane kolego Faltýnku, prostřednictvím předsedající. (Smích v levé části jednacího sálu.) Nebudeme se vracet do minulosti. No a předseda Svazu průmyslu je ten, který dohlížel, že Lakshmi Mittal si vzal 52 miliard dividend, ArcelorMittal, a teď je předseda největšího bytového družstva. No, to jsou ty byty ukradené Bakalou. To je to vydavatelství, které od rána do večera chválí pana premiéra, jak je úžasný v té Evropě. Akorát jsem se nedozvěděl, co tam vlastně pro nás udělal.

Takže situace je taková, že já vůbec nechápu, proč to projednáváme. Měli by si to vyříkat, když tedy tady pan premiér říká, že úspěšní můžeme být jedině tehdy, pokud dokážeme reagovat na změny ve světě hned a kvalitně. Tak nevím, jaká je jednotka "hned". Pro pana premiéra je 570 dní, to je asi jeho jednotka. Moje jednotka "hned" je sekunda, on má 571 dní asi. A potom říká: ozdravný balíček. Já myslím, že největší zdraví pro všechny, pro nás, pro občany České republiky, nejvíc ozdravné by bylo, kdyby tahle vláda okamžitě odešla. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) To by bylo nejvíc ozdravné pro všechny a byl by svatý klid.

A potom pan premiér říká: "Ozdravný balíček potřebujeme, abychom Českou republiku dostali zpátky do formy." Jo, ale ona byla ve formě, když jsme vám předávali klíč. V prosinci 2021 byla ve skvělé formě, a to jsme zažili peklo s covidem. My jsme dva roky nemohli vlastně normálně fungovat. My jsme nemohli investovat, my jsme nemohli dělat pořádně nic, jenom jsme zachraňovali. A kdybychom to neudělali, tak tady máme 15% nezaměstnanost.

A tady pan premiér říká, že se bavili o podpoře exportu. Pamatujete ještě na Českou exportní banku, jak to vytunelovali za vlády ODS? Kolik tam těch miliard odešlo, nedobytných pohledávek? Devadesát? Sto? Já jsem vlastně slova Česká exportní banka ani EGAP od této vlády nikdy neslyšel.

A tady říká pan premiér, že se bavili o situaci na trhu práce. Tak by bylo fajn to vyřešit a ti, kteří, berou dávky a nechtějí pracovat, a je jich dost, by ty dávky neměli mít. Ti, kteří sem přicházejí z Polska na vízum a dělají tady načerno, protože v Polsku samozřejmě vízum dostanou bez problémů, tak by někdo je měl přinutit, aby zaměstnavatelé platili odvody.

Takže pan premiér říká, že "jednání bylo věcné a velmi rozumné a v mnoha věcech jsme nacházeli shodu". Chápete to? Pan premiér říká, že našel shodu s tripartitou. Tak já bych chtěl vidět ty zaměstnavatele a ty zaměstnance, kteří jsou happy s touhle vládou. Ale vypadá to, že tripartita, která samozřejmě, jak fungují ty svazy a odboráři, no, dostanou těch 40 milionů ročně, musí být hodní. Ale za nás to taky dostali, ale chovali se k nám v prospěch zaměstnanců, dneska se chovají v prospěch vlády.

Já jsem minule četl článek, že tam někdo kritizoval, když si někdo sežene nějakého odborníka v zahraničí, jaký obrovský problém je udělat ty papíry. Byl to článek, který pojednával o tom, že nejsou peníze na to, aby na Ministerstvu vnitra zkrátka to někdo řešil.

No, takže všechno je skvělé, tripartita. Já jsem se radši na tu tiskovku ani nedíval, a mluvili o úsporném balíčku. A já nevím, ten úsporný balíček: jednou říká pan premiér úsporný balíček, potom je ozdravný, tak já jsem říkal - to zdraví. Jak by to dopadlo? Domluvili jsme se, že odbory a zaměstnavatelé se pokusí domluvit společně na návrzích úprav ozdravného balíčku a ty pak pošlou prostřednictvím mě koalici na projednání. Tak já nechápu, proč tedy nepočká pan premiér na to, pokud už tedy dneska ví, že - a já si myslím, že on to ví - že zkrátka je pošle někam, a teď je trošku jen zklidnil... nebo počkejme na to.

S námi se samozřejmě vláda nebaví, takže baví se s tripartitou asi proto, že tripartita je happy. Tak se zeptejte těch zaměstnavatelů a živnostníků, kteří platí nejvyšší ceny elektřiny a plynu v Evropě, jak jsou happy s tou vládou, jak jsou tedy happy a jak teď, když budou navyšovat daně a samozřejmě sociál a odvody, jak ti zaměstnanci jsou happy. Takže podle mě je to úplně zbytečné projednávat. Měli bychom se k tomu vrátit v září, když bude jasno v pětikoalici a bude jasno v tripartitě.

Potom tady pan premiér mluvil o digitalizaci a o informacích, to je samozřejmě skvělé. Já si myslím, že bychom mohli už konečně i zdigitalizovat lidi, kteří pobývají na našem území. Jaké mají profese, kolik čerpají dávky, co tady dělají, dokdy tady budou. Já nevím, jestli to máme, nebo nemáme. Myslím, že je to v kontextu přání asi Evropské unie.

Pan premiér říká: "Konsolidační balíček je součástí našeho projektu Česko ve formě" - to já nevím, jestli to je sranda, nebo to nechápu - "kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, tak by na to doplatili naši vnuci." Tak, takže naši vnuci. Loni se narodilo o 10 000 dětí méně, letos bude ještě hůř. Proč Česku výrazně klesá porodnost? Protože zkrátka se lidi bojí. Janulík vám to vysvětlí. Má 3 500 klientek, minulý rok měl 100 porodů, tento rok má 80 porodů. Proč? Protože mladé rodiny nemají bydlení, mladé rodiny se bojí, co bude, protože tahle vláda, tahle šílená vláda, samozřejmě do toho ta média, jejich provládní média, jenom ty lidi straší. Ano, bojí se války, ano, nemají bydlení, teď jim vezmou školkovné, nejsou kapacity škol.

Já si pamatuji na paní předsedající - a není tu už, paní předsedající odešla - jak mi v listopadu 2013 řekla na rozpočťáku, že Kalousek jí nechce dát prachy na kapacitu škol ve středních Čechách a abychom dělali nějakou rozpočtovou změnu. Tak potom, když jsem se stal ministrem financí, v červnu, jsem udělal ten projekt, 26 miliard jsme investovali do obcí, do nových kapacit základních škol. A teď? MMR má dotační titul, kde je převis 4 miliardy. A co? A Bartoš místo toho, aby křičel na Stanjuru, jak křičí - paní Černochová tu není - aby dostal ty peníze, tak samozřejmě se nic neděje. Takže porodnost není, takže prosím vás, bylo by dobré, abyste nemluvili, co naši vnuci a jak to bude.

Potom pan premiér říká, že zjednodušil celý daňový systém. No nevím, jak tedy, máte tři sazby. A tady říká: Zlevňujeme položky, bez kterých se nikdo neobejde. Tak co tím myslel? Knihy? Dneska nevím, já tedy knihy čtu, ještě ty audioknihy jsem nepoužil, ale vím, že plno mladých lidí má jenom audioknihy. Takže které jsou to ty položky, bez kterých se nikdo neobejde, to zlevnění? Myslí ty potraviny, ta směšná 3 %, která nikdo nikdy nezkontroluje, protože nerozumíte tomu byznysu. Vy vůbec nechápete, jak funguje byznys. Vy nechápete, jak fungují podnikatelé. Takže co tedy, co se zlevňuje?

Ano, takže: významné snížení schodku příštích let. Tahle vláda - tady říká pan premiér: "Ozdravný balíček je střízlivý, vyvážený a prosociální." A já bych teď chtěl se zeptat tedy pana premiéra, v čem ten balíček je úsporný. V čem je úsporný? To nechápu.

Kdybyste chtěli šetřit, pane premiére, tak byste měl jít příkladem jako první, takže měl byste propustit okamžitě na Úřadě vlády 100 lidí, možná 120. Měl byste přestat - všichni si o tom povídají, když jdou na návštěvu na Úřad vlády, jaká je tam hostina, jak je to super všechno. Za mě byla voda a kafe. Ano, na vládě občas něco dostali. Když byla vláda v šest ráno, tak nebylo nic, potom se socany jsme něco měli. My jsme šetřili. Chcete šetřit? Tak zarazte ty cestovky. Lidi, kteří nepřinesou na zahraniční cestě pro podnikatele nový byznys, nechť sedí doma. Můžete propustit všechny zbytečné poradce, na co tam jsou? Já vím, že ti poradci jsou ti, kteří přišli hlavně u Pirátů - je to tam - kteří neuspěli v parlamentních volbách, tak dělají poradce. Pan ministr školství měl 16 poradců, to je neuvěřitelné. A nejlepší by bylo, kdybyste propustili ze státní správy všechny členy pětikoalice. Víte, kolik by to bylo lidí? KDU-ČSL má v tom obrovskou tradici. Já si pamatuji na ta jednání při vládě Sobotky, jak jsem vůbec nechápal, proč oni nám chtěli dávat ty náměstky. A potom jsem to vlastně všechno zjistil, jak to je. Takže já vím, že jsou to drobné, občerstvení - měli byste šetřit, ne?

Nebo zmrazení platů. Dne 20. 9. 2021 naše vláda projednala zmrazení platů na pět let, ano? A vy jste dělali všechno pro to - a já jsem to znovu navrhl jako poslanec, aby se platy zmrazily - ale vy to nechcete. Teď přicházejte s něčím... Měli jste to snížit. Tady je článek (Drží v ruce list papíru.), velké srovnání platů politiků "Čeští poslanci se mají lépe než němečtí," 3. dubna 2023 píše nějaký Jiří Vachtl. Takže měli jste jít příkladem, šetřit, ne?

Tak co ještě máme? Poradce. Přestaňte nakupovat IT. Proč na Úřadě vlády vypisujete nějaké nové zakázky? Žádné nepotřebujete. A stejně bych to zakázal na všech rezortech, všech rezortech. Poradci. Stát vždycky dělal outsourcing, to znamená, že věci, které si mohl - a normální podnikatel dělá insourcing, takže maximum si dělá sám - tak to outsourcoval, no samozřejmě různé poradenské firmy.

A tady je článek o občerstvení, jak tady je skvělá nějaká firma, co všechno se snědlo. Výdaje na letošní předsednictví v Radě Evropské unie činily 2,3 miliardy korun, vážení spoluobčané. A jaký výsledek? No, výsledek je, že pan Rakušan připravil tu ostudnou, zrádnou... migrační pakt, že nebudou auta se spalovacími motory a že občané budou platit za emise a auta a tak dále. To je výsledek vašeho předsednictví, totální fiasko. Pro Českou republiku to neznamená pozitivně vůbec nic. To byly ty chlebíčky, jak jsem vždycky říkal. Ale my jsme se na to připravili. Hrad a podobně - 2,3 miliardy, ano? A výsledek? Ano, jasně, oficiálně mě zase budou poučovat, že když má někdo předsednictví, tak nemá dělat pro vlastní zemi nic. Ale v reálu je to naopak na rozdíl od těch, kteří tam píší nějaké věci na Evropské radě, co bylo a nebylo. Vy jste tam nikdy neseděli. Já jsem tam seděl a já jsem zažil, když Mark Rutte, ten, který včera skončil, řval na rumunského prezidenta: "Nikdy jsme vás neměli vzít do Evropské unie." On na něj řval: "Co chcete, když máte 5 miliard euro ročně?"

Tak prosím vás, pokud zase budete psát, že Babiš ničemu nerozumí, tak si to skutečně nechte, protože my jsme v rámci V4 něco dokázali. V roce 2018 jsme zrušili kvóty, 2022, 2021 jsme to odmítli. Vybojovali jsme taxonomii. Vybojovali jsme pro Českou republiku 980 miliard peněz, z toho 42 miliard navíc, protože jsme blokovali Evropskou radu. Ano, tam jde o tvrdý byznys. Můžou si novináři psát, co chtějí, protože zkrátka tak to je.

V debatě o Evropské unii samozřejmě nesouhlasím s tím, co říká pan Okamura. Já si myslím, že je potřeba změnit lidi v Evropské unii, vyhnat ty europoslance, kteří tam i kradou. Kolikrát tam belgická policie zadržela kolik milionů euro, kontrola na EPP v Bruselu, Katar Gate, zkorumpovaná Hohlmeier. Ano, tyhle fanatiky, tyhle zelené fanatiky, kteří chtějí zničit Evropu, chtějí zničit nás, chtějí zničit náš způsob života, naši kulturu, ty musíme vyhnat, i z Evropské komise toho magora Timmermanse, který trvá na Green Dealu. Kam směřuje Evropa?

Tak donuťte konečně, ať Čína sníží emise. Naše vláda řekla, že k Číně se bude chovat podle postoje k Rusku. Tomu rozumím. Jak je možné, že dovozy z Číny do Evropy stále stoupají? Proč máme desetkrát vyšší dovozy než vývozy do Číny? Tak s tím něco dělejte, nejenom kecy a nějaké proklamace, ne? Pokud vím, měli bychom mít stejnou politiku jako Evropa. Některé státy v Evropě vám budou vykládat nějaké věci a v reálu budou mít pozitivní bilanci vůči Číně a vůči Americe. Mimochodem, Evropská unie ještě nemá ani smlouvu se Spojenými státy, když už jsme u toho. Takže samozřejmě tyhle věci jsou úplná katastrofa a bilance této vlády je absolutně zdrcující!

Ještě budu mluvit o některých věcech, které jsou absolutně neuvěřitelné, ale to EET. Takže Karlovarský festival, ano, Thermal, potřebují ho na deset dní. Když jsem to poprvé viděl, co všechno - a dali jsme to do pořádku. Velké téma je EET. ODS nám stále tvrdí, že EET nic nepřineslo. No samozřejmě že přineslo, až 20 miliard do rozpočtu, až 20 miliard. Celá historie EET: my, když jsme skončili druzí ve volbách v roce 2013, jsme vůbec ani nevěděli, co máme dělat, a ptali jsme se lidí, jestli máme být v opozici - šílený, blbý nápad. Potom jsme šli do té vlády a strategie byla nekrást, nezneužívat funkci, nebrat kámoše a EET. Ano, račun z Chorvatska. Pan Honek z Vítkovice Tours, ten mi to řekl a byl jsem tam. Pokud tomu někdo nerozumí, že když dneska konečně to téma je na stole a ODS se snaží říkat: Ne, to nepřináší žádné peníze, tak já vám to znovu vysvětlím. Ten, kdo vám nedá účtenku, může manipulovat tržby. Když má nižší tržby, má nižší daň z příjmu právnických osob, může vyplácet lidi v keši - to jsme zažili za covidu, neodvádí sociální pojištění, ti lidé mají nízké důchody, neodvádí zdravotní. Ano, má v keši černé prachy. Ono to vypadá, že je to teď všude. To není jenom o restauracích.

Moje strategie byla vybrat daně a snižovat daně. Za našich vlád jsme snížili daně o 504 miliard. Zdravím všechny hospodské, aby si vzpomněli, že 1. prosince 2016 jsme, pokud si dobře pamatuji, zavedli zkušebně EET a snížili jsme daně - DPH na jídlo, nealko a potom později na pivo z 21 na 10 %, ale i živnostníkům, kadeřnicím a tak dále. Ano, chtěli jsme, aby všichni platili. Jak k tomu přijdou zaměstnanci, 4,6 miliard zaměstnanců, kteří každý měsíc platí daň a nikdo se jich neptá. Účetní nepřijde a neptá se: Chtěl bys zaplatit daň tento měsíc? Ne, automat. To by bylo spravedlivé.

A teď to EET samozřejmě tady obstruovali, mantra, úplný nesmysl. Já myslím, že jediný ekonom, který tomu tedy rozumí, nebo doufám, že tomu rozumí, myslím si, že tomu rozumí, pan Skopeček z ODS, samozřejmě drží basu, když říká, že EET ne, ale na to jsou čísla. Úředníci vám to zdokladují, to je statistika. Takže vy berete lidem peníze a na druhé straně hned rušíte EET, až 20 miliard ročně. Takže jak jste začali? Brali jste důchodcům, sleva na jízdném, studentům, zdravotnictví - hned 14 miliard - a tak dále. Takže to jsou všechno věci, které jsou úplně jasné.

Abych se vrátil k Evropské unii. Ten průzkum je velice zajímavý a vychází z toho, alespoň mně z toho vychází to, že když se podíváte na statistiku, tak vidíte obrovský propad důvěry českých občanů vůči EU. Víte kdy? Přesně na rozhraní let 2015 a 2016. To byla ta masivní migrační krize. Ano a já jsem přesvědčen, že teď to taky padlo kvůli tomu, protože jenom šílenec může pozvat pašeráky a ilegální migranty do Evropy, jenom šílenec. Po tom všem, co se stalo ve Švédsku, v Německu, v Rakousku, atentáty, přicházejí ilegální migranti, ozbrojení, útočí na ty stráže, tak já si myslím, že to je ono, tahle blbost, pozvání. Ti, kteří to udělali, můžou za ty stovky mrtvých, utopených ve Středozemním moři. To je vaše dílo. Neříkejte, že libyjská stráž. My jsme chtěli libyjské stráži... Znovu opakuji, pane premiére, zjistěte, kde je 32 milionů euro, co Vé čtyřka zaplatila. Česká republika zaplatila 8,5 miliardy. Měli jsme koupit ty lodě. To je boj, to je organizovaný zločin, ti pašeráci. Ti lidé neprchají před válkou, ano?

Takže nedůvěra klesla, ale my chceme změnit Evropu. Hnutí ANO chce změnit Evropu a vymést ty byrokraty, ty šílence z Evropského parlamentu a z Komise, aby konečně pochopili, že jsou tam proto, aby sloužili lidem, ne aby diktovali, kdo ve které zemi má vyhrát volby, aby je ovlivňovali, aby platili neziskovky, aby vydírali přes peníze. Ne, my chceme Evropu, ale Evropa nezvládla ani ten základ - schengenský prostor, obrana Evropy na moři, ano, Frontex. Proč všichni staví ploty? Kyriakos Mitsotakis staví plot, 200 kilometrů. Kolik dostalo Řecko od roku 2015 na ilegální migranty? 3,4 miliardy.

Když skončila Evropská rada a polský a maďarský premiér to zablokovali - ano, zablokovali, vážení pisálkové, můžete si stokrát psát, co chcete - tak proč Meloni, italská premiérka, letěla do Varšavy? No, aby mluvila s Morawieckim o tom, jak by se to dalo vyřešit. Vždyť Itálie dostala 1,1 miliardy euro za ilegální migraci. Ano, nikdo nemá odvahu říct, jak to bylo v Austrálii. Migranti nesmí vyplout. Musí se vrátit domů, na Lampedusu mají poslat velkou loď, ty lidi naložit, postarat se o ně. Ano, to jsme říkali. Postarejme se o ně dohodami - Egypt, Libye, Tunis, Alžír, Maroko. A Erdogan? Ano, Erdogan je asi dobrý byznysmen. Dostal 3 miliardy euro, ale stará se o 3 miliony ilegálních uprchlíků.

A co kdybyste už konečně vyřešili Sýrii, aby se ti lidé mohli vrátit domů, aby byl Marshallův plán, aby se ta země dala do pořádku? Já vím, že je tam diktátor, ale přece musíte najít nějaké řešení, ne? Takže Evropská unie je pro nás důležitá, exportujeme 87 %, Schengen je pro nás důležitý, ale my musíme, vážení spoluobčané, ve volbách zvolit lidi, kteří budou bojovat za české zájmy v Evropském parlamentu. A do Komise - tak já nevím, koho vláda pošle do Komise za české zájmy. Protože já jsem přesvědčen, že zájmy občanů České republiky jsou shodné s většinou zájmů občanů, členů Evropské unie. Podívejte se, jak vypadá brexit, Velká Británie, kolik tam chybí těch lidí? Miliony, mají problém. Já chápu, že Velká Británie byla naštvaná, ta byrokracie, vždycky diktát, a místo toho, aby Evropská rada měla hlavní slovo, a ne Komise! To jsou úředníci, úředníci nikým nevolení! Podívejte se, jak se oni vyjadřují! Oni jsou víc než nějaký prezident nebo premiér nějaké země! A o tom to je. Takže my jsme jasně řekli jako hnutí ANO: Udělejme referendum na migraci! Proč ne? My jsme byli solidární, naši lidi byli solidární a my jsme podpořili vládu ohledně solidarity s ukrajinskými uprchlíky, ale je potřeba, aby ti lidé u nás pracovali, aby nezneužívali dávky a aby byla samozřejmě nějaká jasná informace, co vlastně u nás dělají a jakým způsobem na našem území pobývají. Česká republika musí sama si zvolit, kdo u nás bude bydlet a žít, ano?

To, že pan premiér totálně nezvládl předsednictví, neudělal ten deal a říká: Ano, já chci 40 miliard pro Českou republiku, my jsme se postarali o Ukrajince, mě to stálo 40 miliard, dejte mi to. Ne teď, když jsem ho stokrát vyzýval, aby to udělal, v rámci předsednictví, to byla ta pozice! Teď, že zablokoval něco a ještě rozbíjí Vé čtyřku... Vé čtyřka měla obrovskou sílu a já se divím, že vůbec nechápe - ano, chápu, Orbána všichni nesnášejí, ale co Morawiecki? Vždyť to byl vzor pro pana premiéra! Ano, i Turów mu dal za hubičku, vzal ho do vlaku, ale nenaučil se od něho nic. Proč stále naši lidi nakupují v Polsku? A nejenom v Polsku potraviny, ale i v Německu? Proč tam mají DPH nula. A tak dále.

Takže plno věcí a zkrátka téhle vládě se nedaří. Některé ty věci jsou úplně neuvěřitelné, takže já chápu, že jsou všichni posedlí antibabišem, a ty sektory samozřejmě trpí, protože ta nenávist je obrovská a vůbec ani nepochopili, o co jde. Takže tady je článek: "Vláda chce škrtat desítky miliard dotací, které ale stát vůbec nemá." Jak je to možné? Já tomu nerozumím, jak je to možné? Chce ušetřit 50 miliard na dotacích. Nesplnitelný úkol. Ministerstvo průmyslu má příští rok ušetřit 20 miliard, ale zároveň nesmí uspořit 22 miliard. Takže to je zase jenom lež. A co je nejhorší, je, že tahle vláda sama nic nevytvořila. My jsme jim nechali Národní investiční plán do roku 2050. Je to 20 000 projektů za 8 000 miliard. Ministr dopravy má tedy štěstí, že zdědil ten rezort, protože bylo připraveno 300 kilometrů obchvatů a dálnic. A teď čtu článek, to je sice ze serveru ZET doprava: "Nejsou peníze na obchvaty u Českých Budějovic." Jak je to možné, že nejsou peníze? Musí být peníze! Vždyť vláda by měla pochopit, že investice znamenají růst HDP a HDP znamená vyšší inkaso peněz pro lidi. Takže já bych byl strašně rád, aby vláda pokračovala v těch projektech.

Já nevím, ministr kultury, já jsem se ho ptal minule, že Císařské lázně fajn, a co Nová scéna? Vždyť je připravena! Co Národní galerie? Je připravena. Co Uherské Hradiště, Muzeum totality? To jsem vám taky připravil, to byl můj projekt. S Hermanem jsme tam byli 2016. Tak přijďte aspoň s něčím, co vy sami vytvoříte! Kde jsou investice do zdravotnictví, těch 14 miliard? Jak to vypadá s popáleninovým pavilonem v Královských Vinohradech, jak to vypadá s koncentrací Karláku, kde je porodnice v Bohunicích? A co Svatá Anna? Co děláte pro lidi? Zubaři nejsou, pane ministře. My jsme měli projekt 43 ordinací 24/7, lidi, kdykoliv můžete jít. Ano, a reforma duševního zdraví. A Národní plán proti rakovině.

Takže ano, tahle vláda má samozřejmě za sebou média, proto když tady čtu takový týdeník jednoho oligarchy a mluví o úseku D4 - no, to je Havlíčkovo dílo - kdyby nebylo Havlíčka, nikdy se nestaví. To je první PPP projekt. A je zajímavé, že ten redaktor: samozřejmě nějaký Havlíček nebo Babišova vláda neexistuje. Kritizuje Zemanovu vládu, ano. To první vypadalo na tunel, ale to, že my jsme to všechno udělali, o tom není ani čárka. Ani čárka! Takže bude to otevřeno v prosinci 2024 a my tam potom pojedeme soukromě. Ale to je v pořádku. Já chápu, že jsme byli moc slušní. Moc slušní jsme byli. (Průběžně čte z přinesených materiálů.)

Potom mám tady zajímavý ten rodičák. To fakt jako nechápu. Rodičák - my jsme ho zvýšili z 220 000 na 300 000, v programu jsme měli 400 000. Teď se rok a půl dohadovala pětikoalice o tom, kolik to bude. Nakonec je to tedy o 50 000, ale tady dokonce protibabišovský server píše, že se rodičák Jurečkovi nepovedl. A tady dnešní článek je: "Rodičovský příspěvek se zvedne, ale jen dětem narozeným od roku 2024. No, tak my jsme to taky řešili, ale politik musí rozhodnout spravedlivě." A když si přečtete, co řekl tehdy pan premiér Fiala, cituju, pan premiér Fiala: "Veřejně vyzývám vládu, ať vysvětlí veřejnosti, jaká úvaha ji vedla k takovému konstruktu o zvýšení rodičovského příspěvku, jaký navrhla. Když vláda zvýší rodičovský příspěvek, tak na něj mají nárok všichni rodiče do čtyř let. Proto navrhujeme," říká pan premiér Fiala, nebo předseda ODS tehdy, "aby navýšený rodičovský příspěvek získali rodiče všech dětí do čtyř let." Souhlasím, souhlasím. To je totiž jediné spravedlivé řešení. Podpora rodin je pro budoucnost naší země klíčová. Ano, pane premiére, ale klesá vám porodnost. Nestavíte byty, kašlete na lidi, kašlete na mladé, kašlete na studenty.

Mimochodem, Katalin Novák, když jsem byl v Budapešti, mi říkala, jak to tam oni mají. Studenti, když mají půjčku, mají dvě děti, po dokončení školy odpuštěna půlka. Když mají tři děti nebo čtyři děti, celá půjčka odpuštěna. Obrovské výhody pro rodiny, obrovské výhody. Proč to neudělají? Takže pan premiér nás tehdy vyzýval a my jsme to nakonec tak i udělali, protože samozřejmě to byla složitá věc. Takže ten článek, do kamene tesat tato slova, černé na bílém jsou dostupná na stránkách ODS Léta Páně 1. listopadu 2019. Moudrost pochází od opozičníka, nynějšího premiéra Petra Fialy. S vervou horoval, aby vláda ANO s ČSSD ustoupila od původního záměru přidat jen nově narozeným dětem. Ano, a my, když jsme byli ve vládě a menšinové vládě, tak my jsme se s vámi bavili. Vy se s námi nebavíte vůbec a o ničem. Takže já jen říkám, pane premiére, udělejte pro rodiče a pro děti stejnou věc, jak jste navrhoval za naší vlády v roce 2019.

O panu Bartošovi jsem mluvil, ten říká, že cesta ven z bytové krize je byty nevlastnit. No, super. Já jsem si myslel, že naši spoluobčané chtějí vlastnit, a já myslím, že je to ten pocit jistoty. A teď vlastně ta vláda jim říká: Ne, ne, nebudete vlastnit, protože Rusnok zničil hypoteční trh. Ano, vy jste mlčeli, a teď ještě dokonce, když lidi mají možnost splatit hypotéku dřív, chcete, aby za to platili poplatky.

Váš vztah k mladé generaci: "Studenti budou na daních odvádět více." To je titulek. Potom ani nebudu tady číst všechny články.

A slovo k reformě: samozřejmě žádná reforma to není. Žádná reforma to není. Tady je zajímavý článek - titulek: "Jurečkova drahá úspora. Stát kvůli zrušení mimořádného zvýšení penzí prodělá miliardy." Tak si to zkuste přečíst. Vy žádnou reformu neděláte. Vy jenom chcete vzít důchodcům peníze. Chcete změnit tu formuli, kterou my jsme zavedli v prospěch lidí, a chcete, aby lidi chodili do důchodu později. To je všechno. To je celá vaše reforma.

O tom keši jsem mluvil, je to fakt neuvěřitelné, že je to všude. Tady je článek: "Nemáte hotovost? Smůla. Přibývá míst, kde nelze platit kartou." Experti mluví o šedé ekonomice, ale panu ministrovi financí to asi nevadí. Ty další vaše sliby... Ten plynovod z Polska nevím, kdy bude tedy, když jste tehdy lhali, Poláci to nechtěli, tak snad to teď vy zařídíte. Samozřejmě to je nesmysl. Žijete jenom z naší práce. Ohrožení chudobou za rok 2022 - to je naše práce - je nejmenší v rámci Evropské unie. Nejmenší. Češi mají rekordní úspory, banky se o ně začínají prát, prošli jsme si jejich nabídky, ano? Za nás lidi ušetřili 900 miliard. My jsme makali pro lidi od rána do večera. Vy jenom přemýšlíte, jak ty lidi okrást, protože máte za sebou tu propagandu. Tady mám článek: "Propagandisté přestrojení" - ale to nebudu číst, protože já chci jenom lidem říct, že nevěřte provládním médiím. Nevěřte! Je jich strašně moc a snaží se vám vnutit věci, které jsou prolhané, nepravdivé.

Když jsem tady vyzýval pana premiéra, aby si požádal o ty peníze za Ukrajinu, to je 12. května 2023, uprchlíci stáli 35,8 a pan premiér řekl, že vláda spočítá náklady s ukrajinskými uprchlíky a účet pak předloží EU. Neřekl ale, kdy. No, tak doufejme, že to bude brzo. Takže nechci už moc zdržovat.

Mě před chvíli zaujal názor pana prezidenta. Titulek: "Ukrajina má šanci na územní zisky jen do konce roku," řekl Pavel na summitu NATO. Dobře slyšíte. Tak já nevím teď, co s tím? Co na to říká KRIT od pana Rakušana? Já jsem tady četl na KRITu - mír jako kremelský propagandistický narativ. Jasně, někdo může říct, že pan prezident nemluvil o míru, protože dneska Ministerstvo vnitra vlastně říká, že slovo mír zneužívají nějací komunisti, nějaké organizace. Ale my jsme vždycky odsoudili Putinovu agresi. A dneska skutečně žijeme v době, kdy se máme bát říct slovo mír? Já jsem to řekl před prezidentskou volbou a dostal jsem do držky všude, ne? Mír, co si to dovoluji? Jaký mír? My chceme válku? Nebo co chceme? No, tak pan prezident je odvážný a řekl, že... Já nevím, já jsem s ním mluvil sám asi čtyřicet minut a musím říct, že se vyzná ohledně armády, ohledně NATO, v těchhle věcech se vyzná. A pokud on říká, že takhle to je, no, tak... A tady se píše dál: "Ukrajina bude zřejmě muset vyjednávat s Ruskem na základě úspěchů dosažených do konce tohoto roku, vyplývá podle českého prezidenta Petra Pavla z aktuálních politických a vojenských okolností. Pavel o situaci na Ukrajině hovořil v úterý na úvod summitu NATO ve Vilniusu. Podle něj je třeba realisticky vnímat, že okno příležitostí pro ukrajinské územní zisky se do konce roku víceméně uzavře." Tak tohle kdybych řekl já, jsem mrtvej, totálně. Kde je těch Milion chvilek? Ještě existují? Aby jich bylo dva miliony, ne, na Letné? No, takže ten KRIT doporučuju. Mír jako kremelský propagandistický narativ.

Takže, vážení spoluobčané, vy, kteří nechcete válku, riskujete - naštěstí tu učitelku tedy osvobodili - ale že ta nová totalita, kterou tady máme, že můžete mít problém. Takže já nevím, jak s tím naloží, ale určitě víte, jak to dopadne, protože Patrik Nacher má ten svůj dvojí metr.

Já jsem včera točil tradičně ta svoje videa, taková krátká. Řešil jsem tam kratom. Bylo by dobré, kdyby pan nejhorší ministr zdravotnictví v historii této země už konečně tuhle drogu zakázal. Je zakázaná v Polsku, na Slovensku. Je to svinstvo. Ohrožuje to naše děti. Takže by bylo dobré, kdyby se tomu... kdyby už konečně ta vláda to zakázala. Já nechápu, proč... Dokonce i Piráti jsou pro, i když tedy chtějí legalizaci, ale i jsou pro. Takže já nechápu, na co se čeká?

Závěrem ještě se podívám, jestli tady nemám... rozhodnutí vlády, už jsem o tom mluvil. Česká pošta. Vidíme, co se děje na těch poštách. Někteří starostové to nahradili, to je samozřejmě velice, velice pozitivní.

Mimochodem, ještě v rámci toho šetření, když jsem byl ministr financí, jsem lítal do Bruselu economy, economy!, seděl jsem vždycky desátá řada, to byla první řada za business class. A začal jsem létat speciálem jako premiér - jako premiér, protože z bezpečnostních důvodů. Pane premiére, to je takový dobrý nápad: nechť lítají, ať lítají ministři economy do Bruselu, ne stále speciálem - a ušetříte. To je další. Takže těch nápadů, jak byste mohli šetřit, protože jsem to dělal, a zkrátka mám to v sobě, že jsem celý život nebo většinu života samozřejmě měl příjmy, takže jsem musel šetřit, takže to je další návrh.

Tahle vláda úplně zapomněla na investice. Je to velká škoda, velká škoda, protože už pomalu samozřejmě stavební trh ochlazuje. A kdo kupuje byty? Jenom ti bohatí a naše mladé rodiny zkrátka při stávajících sazbách hypoték na to nedosáhnou.

Sport - to pan premiér ani neřeší vůbec. Já jsem to měl pod sebou a končili jsme s rozpočtem 10,5. A to, že naši lidé a občané České republiky mají rádi sport, chtějí sport, že sportovní infrastruktura je strašně zanedbaná a že jsme to za naší vlády nestihli... Ale sport by si určitě zasloužil aspoň 20 miliard ročně, ne 5,2, jak tam teď máte.

Konkrétně k tomu daňovému balíčku se nebudu moc vyjadřovat, to paní kolegyně už mluvila. Já myslím, že všichni rozumní, kteří chtějí správné informace, vědí, jaká katastrofa tahle vláda je, co to znamená pro nás vlastně, že ničí nastartovanou trajektorii prosperující země. Byli jsme devátí, teď jsme dvanáctí. Takže by bylo dobré, kdyby skutečně vláda napsala nové programové prohlášení vlády, abychom vůbec věděli, co tedy mají v plánu. Vždyť není normální, aby každý měsíc nás něčím překvapovali, a my jsme vlastně ani nevěděli, co chtějí. Jedna věc je jistá, oni nechtějí pro naše občany nic dobrého. Nic dobrého! Lžou! Je to politika lží. Stále se na něco vymlouvají, buď na naši vládu, nebo na Ukrajinu, a neudělali pro lidi de facto vůbec nic. Takže znovu opakuji, by bylo dobré, pane premiére, abyste napsal pořádné programové prohlášení vlády, ale pravdivé, pravdivé!, jenom na dva roky, jenom na dva roky, aby veřejnost, když to média nezajímá, mohla vědět, co vlastně máte v plánu. Ale už dnes vím, že to není nic dobrého pro lidi. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Protože jste byl, pane předsedo, posledním přihlášeným s přednostním právem, jenom se zeptám, jestli jsem na někoho nezapomněl, kdo by se hlásil s přednostním právem? Asi tomu tak není, tak přistoupíme k tomu, že budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen.

Hlásí se pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, spíše vzhledem k důstojnosti toho, jak lidé dobíhají do sálu, poprosím o tříminutovou přestávku, protože jsme nevěděli, jak projevy opozice budou dlouhé, tak aby se sem dalo v klidu a míru dojít a nemuseli jsme si lámat nohy na chodbách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Je tu žádost o přestávku, čili vyhlašuji přestávku do 13.43.

 

(Jednání přerušeno od 13.40 do 13.43 hodin.)

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 13.43 hodin, čas na přestávku uplynul. Budeme pokračovat v jednání.

Znovu připomenu, že nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Ano, zaznamenal jsem vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se identifikačními kartami přihlásili znovu.

Mezitím načtu omluvu. Od 12.49 do 15.15 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Kobza. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených poslankyň a poslanců.

 

Ještě jednou - budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 71. schůze Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 97, proti 79. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že jsme schválili pořad schůze.

 

Nyní přistoupíme k prvnímu bodu pořadu, kterým je

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP