(21.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Tak ty poznámky před závorkou. Já už jsem před tímto jednáním řekl, že to bude takový test parlamentní demokracie dneska. Proč? Protože tady projednáváme celkem robustní materii, která s sebou nese změny v 63 zákonech. Tak mě docela zajímalo, jestli koalice bude mít apetit debatu nějakým způsobem tlumit a omezovat a jestli pojedeme přes noc. Tady musím říct a zatím kvitovat, že přes noc tedy podle návrhu Marka Bendy nepojedeme a zatím se debata netlumí. Zároveň je potřeba také říct, že drtivá většina příspěvků se skutečně týkala obsahu toho, co tady projednáváme.

Jinak čeho jsem si všiml při vystoupení pana ministra financí, a to mě trochu mrzí - a teď se ta situace zlepšila - kupodivu, pane ministře, jsem na tom lépe než vy, protože když jste vy měl projev uvozující a velmi důkladný a já za něj děkuji, tak jste tady byl jako jediný ministr. Jediný! (Ministr Stanjura: Zasedala vláda.) Já vím, že zasedala, ale vy to máte ve svých rukách, kdy zasedá vláda, a vláda zasedala v době, kdy tady vlastně teď představujete nejdůležitější věc, nejdůležitější normu roku. Takže to, že vás vlastně neposlouchal žádný ministr, byla věc, kterou jsem si podtrhl modrou vlnovkou, jenom abyste to věděl.

Když se podívám na obsah toho - a jsem stále ještě před závorkou - tak ten bod se jmenuje vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů. Já bych si dovolil ho přejmenovat, že by to měl být vládní návrh zákona o zvyšování daní pro občany a podnikatele, protože v této chvíli je to podle mě přesnější popis té situace, protože takhle ty věci jsou. Vy jste tady sami říkali, že na spoustu věcí nepotřebujete změnit zákon a že zejména ty škrty ve výdajích, že se do nich pustíte. A my se poslední dva měsíce furt ptáme, kde to bude, kdy to přijde a jaké škrty to budou.

Poslední poznámka před závorkou. Nemůžu si nevšimnout, pane ministře - a jsem rád, že tady je i pan premiér, protože oba dva jste z ODS - že vy více plníte svůj volební program, když jste v opozici. Já jsem se tak jako díval, co jsme všechno schvalovali v oblasti daní, a když si vzpomenu, rušení daně z převodu nemovitosti, ta se zrušila i na váš návrh, když jste byli v opozici, zrušení superhrubé mzdy také, a teď jste ve vládě a zvyšujete daně i proti svým vlastním kampaním, které jste měli před volbami. Já tady nebudu opakovat hlášky, které tam zněly, jako že třeba vlastnit bydlení, mít vlastní bydlení že není nutné trestat. Takže vy vlastně, kdyby ODS měla naplnit úplně program, tak by měla být v opozici - takhle to je. (Smích v lavicích ANO.) Takhle to je a je to opravdu realita.

Já jsem se díval i (na to), jakým způsobem se třeba zvýšila daň z převodu nemovitosti z 3 na 4 %, a to bylo také v době, kdy byla ODS ve vládě. Tak já to říkám ve váš prospěch, to není jako negativní, to je ve váš prospěch. (Opětovný smích z lavic ANO.) Jinými slovy, když jste v opozici, tak naplňujete pravicový program, a když jste ve vládě, tak ustupujete, a to jste tady řekli, že to je koaliční věc, tak ustupujete koaličním partnerům. Tady si dovolím připomínku, kterou jsme si tady vyměnili při jednání o rozpočtu na rok 2022 tuším, kdy jsem vám řekl: oprašte svůj vlastní pozměňovací návrh, který jste nám dávali, když jste byli v opozici, na škrty ve výši 80 miliard. Vy jste tady na mikrofon řekl, férově jste přiznal, že jste to navrhli, ale koaliční partneři vám řekli, že ne. Tak to jenom připomínám, že to je i v oblasti nedaňové.

Tak a teď reakce na pana ministra. Já jsem vás důkladně poslouchal, toho jste si všiml, seděl jsem tady v první řadě, dělal jsem si poznámky. Nebudu reagovat úplně na všechno, ať se dostane i na další kolegy. Potřebujeme konsolidaci? Hned na začátku jste položil dotaz. Ano, to se shodneme, potřebujeme. Ale otázka je jak. Jakým způsobem to udělat? A já si nemůžu zase nevšimnout toho, že vy se velmi často vymlouváte na minulost, na to, co všechno ANO zavinilo, a vlastně že vy jste ti hasiči - my jsme založili požár, vy hasíte a my vás ještě kritizujeme. Tak jsem se díval a našel jsem si čísla - dluh sektoru vládních institucí. V roce 2008 ve vztahu procentuálně k HDP 28 %. To jste byli ve vládě z TOP 09. Šlo to nahoru až do roku 2013, kdy to dosáhlo 44,4 %. Takže vy jste to za tu dobu zadlužili o 16 %. (Reakce ministra Stanjury.) Ano, byla nějaká ekonomická situace, to vím, to mi nemusíte ani říkat. Pak poprvé nastoupilo hnutí ANO, ale pozor, i třeba z KDU-ČSL, to je potřeba tady férově říct, protože vy vždycky řeknete osm let, a zapomenete, že vaši partneři tam čtyři roky byli s námi. (Reakce ministra Stanjury.) Nezapomínáte, ale na mikrofon vždycky zdůrazníte hnutí ANO. A za vlády hnutí ANO, aniž by se zvýšily daně, došlo k poklesu, a to až do roku 2019, kdy poměr zadlužení vůči HDP byl 30 %. Došlo ke zvýšení daní? To znamená, konsolidovaly se ty veřejné rozpočty, a přitom nedošlo ke zvyšování daní. Ano, byl ekonomický růst, ale to mi třeba v tomhletom chybí, že tam nemáte žádný bod, který by byl prorůstový. K tomu se pak dostanu.

Pak se to začalo měnit v roce 2020, samozřejmě logicky nástupem covidu. Tady, prosím pěkně, já se potom v té další části dostanu k tomu, co už tady slibuji vám i kolegovi Skopečkovi, že vám tady přečtu pár vašich pozměňovacích návrhů, které neprošly a které covidové výdaje zvyšovaly, prodlužovaly a uplatňovaly se ve vašich návrzích pro více osob i firem, protože v tomhletom je krátká paměť. Já jsem to i natočil do toho svého dvojího metru. A je potřeba tohleto připomínat, protože vy, když jste byli v opozici, jste ty výdaje chtěli ještě větší, takže teď nám vyčítat, že hnutí ANO v době covidu utrácelo za kompenzace, je hrubě nefér. A já se k tomu dostanu.

Dále jste řekl, pane ministře, extrémní názory - na jedné straně Řecko, na druhé straně nedělat nic. Tady s vámi naprosto souhlasím a také od nás neslyšíte, nedělat nic, ale mám pocit, že to, co je připraveno, je spíš to strašení, že jdeme cestou Řecka. S tím souvisí vlastně ten včerejší bod - a já jsem tady přece o tom mluvil, v tomhletom jsem konzistentní - že se tak vystraší i ti senioři, že není na důchody, že si musíme na to půjčit a podobně - já už jsem tady o tom včera mluvil - zatímco na ostatní věci se samozřejmě nepůjčí, že jo, jenom na ty důchody. A oni jsou potom vystrašení a mají pocit nějaké viny, že po čtyřiceti letech, co pracují a odváděli, mají dostávat nějaké důchody a ty se samozřejmě logicky valorizují. Takže souhlas: extrémní názory ne, ani Řecko, ani nic. A tohleto mám pocit, ta komunikace, která jde kolem, spíš směřuje k tomu, že se straší.

Mluvil jste o tom - příjmy, výdaje - že když nechceme zvýšit příjmy, máme říct, kde chceme seškrtávat výdaje. Ale já celou dobu tvrdím, že takhle to není jenom, že tohleto je problém, to je jenom prostý pohled na plus minus, jasně, ale že tam máte i další momenty, které vynecháváte, a já fakt nevím proč. A tady směřuje k tomu můj první dotaz. Za prvé, efektivnější výběr stávajících daní. Prostě nemusím zvyšovat daně, můžu efektivně vybírat už ty, které existují. A tady si myslím, že jste se střelili do vlastní nohy s EET. Vím, že jsem s tím otravný, ale i kdyby to měla být miliarda, jako že to takhle není, tak jsou to peníze, které teď tady hledáte, škrtáte. Tak můj dotaz je, kde tady v tom návrhu, anebo jaká opatření jste doposud přijali, kde jste zefektivnili výběr stávajících daní? Stávajících daní, ne že to automaticky všechno budu zvyšovat.

Druhá věc: samozřejmě více daní vyberete vinou inflace - neříkám díky, všimněte si, vinou, protože to je negativní - ale i ekonomickým růstem. Když je ekonomický růst, vyberete víc, nemusíte zvyšovat daně. Takže se chci zeptat, jaké je prorůstové opatření součástí tohohle balíčku? To je druhý dotaz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP