Úterý 29. srpna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 588/2020 Sb.,
o náhradním výživném pro nezaopatřené dítě a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném)
/sněmovní tisk 490/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády nyní předložený návrh uvede pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já si dovoluji uvést návrh novely zákona o náhradním výživném, je to zákon č. 588/2020, sněmovní tisk číslo 490.

Jak už napovídá i označení tohoto zákona, je to zákon poměrně mladého data a s tím se také pojí i vlastně důvod této novelizace, protože když tento návrh zákona vznikal, tak tehdy podle informací pamětníků, kteří byli přímo u zrodu a jednání o tom, jak tento návrh zákona vůbec projednat v tehdejší vládní koalici i na úrovni Parlamentu, tak byl dohodnutý i určitý kompromis z hlediska účinnosti dopadu tohoto zákona pro ty dané konkrétní samoživitelky a samoživitele. Jde o to, že tento instrument z tohoto zákona, náhradní výživné, pomáhá řešit specifickou situaci, kdy daný rodič udělá všechny dostupné kroky k tomu, aby se domohl neplaceného výživného, to znamená, je tedy ten rodič v situaci, kdy opravdu podá i nárok na exekuci a vymáhání výživného touto cestou, ale bohužel není to výživné placeno a je ten rodič v obtížné sociální situaci, jakým způsobem má dokázat pokrýt odůvodněné zájmy dítěte z hlediska nákladů na výchovu a výživu daného dítěte.

Tato právní úprava z pohledu těch 24 měsíců, po kdy bylo toto náhradní výživné vypláceno, se vyčerpala na konci června tohoto roku a od tohoto období není pokryté řešení těchto situací. My teď přicházíme s tím, abychom navýšili dobu, kdy náhradní výživné je možné čerpat, kdy stát tady tímto způsobem pomáhá těmto rodičům samoživitelkám, samoživitelům, a prodlužujeme tuto lhůtu na 48 měsíců, s tím samozřejmě, že to není tak, že by nebylo následně vymáháno. Samozřejmě i stát bude toto vymáhat po těch, kteří nehradí výživné a neplní své rodičovské povinnosti.

Na rovinu říkám, ani tato úprava neřeší celkově celou tu koncepci, nad ní budeme muset hledat nějaké společné řešení, myslím si, že i s rezortem Ministerstva spravedlnosti, a hledat ještě nějaké další efektivní, účinné nástroje, jak opravdu dokázat zajistit, aby se osoby, které mají tuto povinnost, placení výživného nevyhýbaly, když mnoho z nich třeba má objektivně prostor pro to, aby dokázaly ze svých příjmů toto výživné hradit.

Nyní tedy řešíme opravdu velmi operativně tuto záležitost, řešíme tam i v rámci přechodných ustanovení i to období, které teď nám tady vzniká jako určité hluché místo, mezitím, než bude tato právní úprava přijata, nabude účinnosti a vyjde ve Sbírce zákonů. Jenom podotknu, že dopad na státní rozpočet je výrazně nižší, než byl původní odhad předkladatele v roce 2020, s tím, že náklady jsou měsíčně zhruba mezi 17 až 19 miliony korun, ročně jsme někde kolem zhruba 200 milionů korun a to je i odhad pro období 2024 až 2025. Účinnost tohoto zákona je navržena prvním dnem kalendářní měsíce následujícího po dni vyhlášení a tato novelizace je navržena dle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Dovolím si tedy vás požádat a poprosit, abyste přijali tuto právní úpravu v prvním čtení tak, jak je navrhována. Děkuji vám za pozornost a za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A nyní po poprosím, aby se slova ujala paní zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Marie Jílková. Prosím.

 

Poslankyně Marie Jílková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Navážu na předkladatele, pana ministra Jurečku. Budeme projednávat vládní návrh zákona o náhradním výživném. Tento zákon projednala vláda 28. června, Sněmovně ho potom předložila 30. června, ve stejný den vám byl tento návrh rozeslán jako tisk 490. Organizační výbor navrhl výbor pro sociální politiku jako garanční, a jak bylo zmíněno, tak předkladatel navrhuje, aby tento zákon byl schválen ve zrychleném režimu.

Krom toho, co bylo uvedeno, bych doplnila, že dávka náhradního výživného je limitována částkou 3 000 korun měsíčně, v současné době ji pobírá kolem 9 000 nezaopatřených dětí. To je asi to hlavní, k čemu i tenhle záměr zákonodárce vedl, a to abychom dali nějakou finanční jistotu dětem, které to výživné standardně nedostávají.

Z čeho mám velkou radost v tomto zákoně, je i to, že ta změna je kvůli tomu, aby se dobře aplikovala v praxi, konstruována tak, že oprávněné osoby nebudou muset podávat novou žádost o náhradní výživné, tudíž by to mělo plynule navazovat tak, aby ve chvíli, kdy tam ten nárok je, oprávněné osoby mohly plynule čerpat dál až do těch maximálních 48 výplat. (Hluk v sále.)

V praxi se ukazuje, že to je vítaný nástroj. Z výzkumu, který dělal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, vyplývá, že účastníky výzkumu, kterými jsou ty oprávněné osoby, takto (?) parametrů je nastaveno velmi dobře... (Otáčí se k předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám rozumím, paní poslankyně, v sále je přece jen dosti hlučno. Poprosím, kolegyně, kolegové, kdo chcete diskutovat, přeneste to do předsálí. Děkuji.

 

Poslankyně Marie Jílková: Velká spokojenost je s tím, jakou rychlostí je tahle dávka vyplácena, tudíž funguje opravdu jako rychlá pomoc pro děti sólo rodičů.

Co bych ještě zmínila, je, že i v doporučeních právě Výzkumného ústavu je uvedeno to, že je nutno zvážit, jestli to časové omezení dává smysl, nebo ne, protože například na Slovensku po ročním fungování institutu náhradního výživného se tato podmínka úplně ruší a uvolňuje se, tudíž tam nějaký časový horizont měsíční, několika měsíců není uveden. Tolik asi za mě. Myslím, že se ještě k tomu dostaneme potom v rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do níž jsou přihlášeny paní poslankyně Jana Hanzlíková a posléze paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych ráda přednesla stanovisko hnutí ANO k tomuto projednávanému tisku a v podstatě se již o tom zmínila paní předsedkyně Schillerová. Takže návrh hnutí ANO samozřejmě podpoří a zároveň nebude rozporovat ani návrh na zkrácení projednávání tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas v prvním čtení.

V podstatě byl tady představen podrobně, ale jenom zmíním, že tedy jde o zvýšení maximálního počtu měsíčních splátek náhradního výživného z 24 na 48 výplat. A jak tady uváděl pan ministr, tak já také si pamatuji ještě vznik toho zákona, který je v účinnosti od 1. července roku 2021. Já jsem se na Ministerstvu práce podílela i na jeho vzniku a jsem velmi ráda, že i od paní zpravodajky tady zaznělo, že velmi dobře funguje. O to nám tenkrát šlo, abychom co nejvíce podpořili samoživitelky, protože to byla situace, kterou ony nezavinily, a opravdu někdy byla pro ně velmi náročná.

Těch 24 měsíců se tenkrát dávalo z toho důvodu, že to byla v podstatě úplně nová dávka. Chtěli jsme vědět, jak bude fungovat, a také se v praxi ukázalo, že tedy vzhledem k tomu, že některá řešení, která samoživitelky nebo samoživitelé využívají, skutečně jsou natolik dlouhá, že těch 24 měsíců je potřeba navýšit. Vzhledem k tomu, že samoživitelky teď v minulých měsících prožívaly nelehké období, tak je naprosto jasné, že s tímto projednávaným tiskem věcně souhlasíme a i se zkrácením lhůty. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní je dále řádně přihlášena paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové, novela navrhuje prodloužení období vyplácení náhradního výživného z 24 měsíců na 48 bez nutnosti podávat novou žádost. Platný zákon o náhradním výživném funguje v případech, kdy je dítě ohroženo chudobou kvůli nevyplácenému výživnému, a samoživitelé sami prokážou aktivní přístup ve vymáhání takzvaných alimentů od druhého rodiče, který neplatí. Nicméně dočasnost podpory 24 měsíců může být problematická v situacích, kdy se výživné od povinné osoby vymáhat nepodaří, a proto budeme podporovat a budeme hlasovat pro prodloužení doby vyplácení výživného na dvojnásobek času. Prodloužení tohoto období by mělo být prospěšné v poskytování potřebné podpory a stability nezaopatřeným dětem.

Od platnosti a účinnosti zákona bylo doposud podpořeno zhruba 15 000 dětí, kdy průměrná měsíčně vyplácená částka se pohybovala do 2 000 korun, většinou v průměru kolem 19 stovek. Odvíjí se od rozhodnutí soudu o výši výživného, maximálně však stát může na jedno dítě vyplatit 3 000 korun měsíčně. V tomto okamžiku nemáme informace o tom, jak se státu daří dlužné výživné na neplatičích vymáhat, a nemáme informace ani o délce vymáhání. Pokud tento nástroj bude funkční, na jedné straně pomůže dětem a samoživitelům a na straně druhé od neplatičů bude stát schopný vymoci dlužné částky, je namístě zavedený systém i do budoucna podpořit. Pokud ani stát ve vymáhání úspěšný nebude a nenastaví dosti citelné a znepříjemňující opatření vůči dlužníkům, bude namístě se do budoucna zamyslet nad další podobou pomoci dětem a samoživitelům a přijmout razantní opatření proti těm, kteří neplní své vyživovací povinnosti.

V tomto okamžiku hnutí SPD navrženou novelu podpoří, a to i ve zkráceném čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v obecné rozpravě? Už nemám nikoho přihlášeného, a proto obecnou rozpravu končím.

Nyní rozhodneme, a já zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

S přednostním právem ještě chce pan ministr.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Chci velmi stručně zareagovat a poděkovat kolegyním a kolegům z opozice za jejich vystoupení, za jejich pohled na danou věc a za pochopení naléhavosti a potřebnosti. Děkuji, vážím si toho.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu ministrovi. A zavnímala jsem, odhlášení je žádáno, všechny vás odhlašuji, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 490 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro předložené usnesení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 14 se účastnilo 139 hlasujících, pro 138, proti 0. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

A já tedy nyní zahajuji podrobnou rozpravu, do které - počkám, až se to objeví na tabuli - do které nemám nikoho přihlášeného. V sále není zájem o přihlášku. Já tedy podrobnou rozpravu končím. Opět se optám, zda je zájem o závěrečná slova u pana ministra, u paní zpravodajky? Není tomu tak, Takže přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 588/2020 Sb., o náhradním výživném pro nezaopatřené dítě a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném), podle sněmovního tisku 490."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 15 bylo přihlášeno 152 hlasujících, pro 139, proti 5. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání končí.

 

Děkuji panu ministrovi, paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu.

 

Bod, který následuje, je bod číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP