Středa 13. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Klára Dostálová)

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách,
jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 431/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr vnitra pan Vít Rakušan a já ho prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře. (V sále je hluk.) Omlouvám se, pane ministře, ale je velký hluk v sále. Kolegyně, kolegové, prosím, abyste své případné hovory přesunuli do předsálí. A my vám za to moc děkujeme. A pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Velmi stručné shrnutí, kratší než v prvním čtení. Návrh se zaměřuje na dvě oblasti. Za prvé elektronizaci matrik, zavedení matričního informačního systému eMatriky. Tady se účinnost předpokládá až v lednu 2027. Druhá oblast se týká změny v oblasti rodinného práva a dalších změn reagujících na poznatky z matriční praxe. Tady v tom případě se účinnost předpokládá už od 1. 1. 2024. Součástí návrhu jsou navazující novely dalších zákonů, zejména občanského zákoníku, přičemž toto bylo bezesporně projednáno s Ministerstvem spravedlnosti. Daným návrhem se zabývaly dva výbory, a to výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, dále také ústavně-právní výbor. Oba výbory doporučily návrh zákona schválit. První zmíněný výbor k němu přijal pozměňovací návrhy, jehož obsah byl s ministerstvem konzultován a s jeho zněním se ztotožňuji.

I vůči některým poslaneckým návrhům a za součinnost poslancům i z opozice děkuji. Posléze ve třetím čtení za Ministerstvo vnitra vyjádřím pozitivní stanovisko. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Iniciativně tento návrh projednal také ústavně-právní výbor. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 431/1 až 3. A prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj paní poslankyně Eliška Olšáková a informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ráda bych vás seznámila s usnesením garančního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který na své 21. schůzi dne 31. srpna projednal tento vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů, a zákon č. 89/2012, občanský zákoník, rovněž ve znění pozdějších předpisů.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj po odůvodnění předlohy panem magistrem Petrem Vokáčem, vrchním ředitelem sekce legislativy a státní správy Ministerstva vnitra a po zpravodajské zprávě poslankyně Olšákové a po rozpravě přijal usnesení číslo 87, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk číslo 431 projednat a schválit ve znění těchto pozměňovacích návrhů - já shrnu v krátkosti obsah pozměňovacího návrhu ke sněmovnímu tisku číslo 431.

Tento návrh v podstatě promítá poznatky z matriční praxe a odstraňuje některé zjištěné nepřesnosti původního vládního návrhu. Vzhledem k tomu, že sněmovní tisk číslo 431 rovněž obsahuje novelizaci zákona o evidenci obyvatel, navrhuje se ji rozšířit o několik dalších dílčích změn reagujících na aktuální praktické zkušenosti. Já bych z toho pozměňovacího návrhu vypíchla jenom pár drobností, které si myslím, že by tady zaznít měly.

Zpřesňuje se způsob zapisování údajů do evidence prohlášení o určení otcovství pro případ, že se to prohlášení činí před zastupitelským úřadem, který nebude napojen na matriční informační systém. Dále se zde zpřesňuje úprava nahlížení do sbírek, listin a do starých matričních knih pro osoby starší 12 let. Dále se taky doplňuje zvláštní úprava pro vydávání matričních dokladů a nahlížení do matričních knih, které jsou vedeny zvláštní matrikou v Brně. V rámci snížení zátěže matričních úřadů se zpřesňuje postup obnovy zničeného zápisu v matriční knize, aby nebylo nutné přepisovat celou matriční knihu.

A co je taková docela důležitá změna, která je spojena s procesem změny pohlaví, tak tady se úprava změny jména a příjmení na rodově neutrální, respektive na podobu odpovídající režimu změny na základě odpovídající novému pohlaví tak, že se mění - nebude to žádost ve správním řízení, ale bude možno nově učinit prohlášení, to se upravuje nově v § 72/a. A takové prohlášení bude možné učinit před kterýmkoliv matričním úřadem, nikoliv pouze před matričním úřadem podle místa trvalého pobytu.

Změny, které se dotknou zákona o evidenci obyvatel, jsou tam tři. Nově se navrhuje rozšířit zápisové povinnosti soudu o údajích, které se týkají jiného zákonného zástupce. A dále se tam rozšiřuje třeba v případě genealogických rešerší, aby bylo oprávněnou osobou možno dotazovat i údaje o prarodičích žadatele. A taky nově § 10 odst. 6 o evidenci zákona zpřesňuje definice osoby, která je oprávněná dát souhlas s nahlížením, s nahlášením trvalého pobytu, aby to nevylučovalo osoby pod 18 let. Tam se jedná o to, že může v rámci nějakého dědického řízení být vlastníkem nemovitosti i osoba mladší 18 let, která v podstatě by nemohla dát souhlas například s trvalým pobytem rodičů. Takže to je v rámci toho pozměňovacího návrhu, který byl výborem přijat.

A dále výbor zmocňuje zpravodajku výboru, aby s usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, paní zpravodajko. Nyní prosím zpravodaje ústavně-právního výboru, pana poslance Aleše Dufka, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Ale pana zpravodaje zde nevidím. Zeptám se tedy, zda je přítomen jiný člen ústavně-právního výboru, který by mohl stanovisko tohoto výboru sdělit? Pokud tomu tak není, budu muset přerušit schůzi na pět minut, aby se dostavil tedy někdo z členů ústavně-právního výboru, nejlépe tedy pan zpravodaj, a návrh odůvodnil. Je tu nějaký jiný zástupce ústavně-právního výboru? Ano, tak prosím paní poslankyni Válkovou. To usnesení tady mám kdyžtak k dispozici, paní poslankyně, pokud ho mohu takto předat. Takže místo pana zpravodaje Aleše Dufka za ústavně-právní výbor paní poslankyně Helena Válková. Děkuji, paní poslankyně. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Ano, je to challenge - výzva, protože jsem na to nebyla soustředěná. Naštěstí jde o tisk, pane ministře, který se setkal s kladnou pozitivní odezvou. Navíc je to tisk, jestli se dobře pamatuju, který jsme už předkládali i my, a vy jste ho dopracoval, dotvořil do té finální dobré podoby. Takže tady si nemusím přivymýšlet, jak by řekl můj vnuk, a říkat něco, na co si přesně nepamatuji. Čili i to usnesení číslo 109 ústavně-právního výboru z 26. schůze, která se konala 30. srpna 2023, říká, že po zdůvodnění vrchního ředitele sekce legislativy a státní správy Ministerstva vnitra pana magistra Vokáče a zpravodajské zprávě pana poslance Aleše Dufka jsme se usnesli, že doporučujeme Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila, pověřujeme, aby tedy předseda výboru to usnesení, což se stalo, předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny a abych já tedy, respektive zpravodaj, a já v jeho zastoupení jsme informovali o výsledcích toho projednání.

Samozřejmě jsme tam projednávali i takové věci, které by ještě mohly doplnit a zdokonalit ten zákon. Ale víte, že když jde o zákon o matrikách, tak každý z nás vždycky nejlépe ví, jak by správně měly matriky postupovat. Z vlastní zkušenosti nejvíc nám, lidově řečeno, lezla na nervy, myslím všem mým spoluobčankám a spoluobčanům, ta dlouhá a někdy velmi byrokratická cesta, než jsme se domohli toho, abychom příslušnou změnu měli na papíře. Tak to by mělo být odstraněno. Pochopitelně jsme také diskutovali o návrzích, kde jsme si říkali, je to opravdu priorita, abychom tam měli tu možnost té změny? Pane ministře, určitě se budete k tomu také vyjadřovat v rámci pozměňovacích návrhů, aby poslanci a senátoři mohli oddávat. Ale to jsou věci, které, řekněme, jsou jenom takové malé ozdoby na celkovém legislativním návrhu.

Takže já skončím svoji řeč nikoliv jako diskutující, ale jako zástupce ústavně-právního výboru s tím, že od nás máte za ÚPV doporučující stanovisko. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen jako první pan poslanec Stržínek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem poslaneckého klubu hnutí ANO. Náš poslanecký klub podpoří předkládaný materiál včetně pozměňovacích návrhů, které následně představí jejich předkladatelé, a to nejen proto, že se jedná částečně o materiál, který již v minulosti předkládala vláda Andreje Babiše.

Za důležité v tomto sněmovním tisku považuji například to, že se ruší podmínka trvalého pobytu alespoň jednoho ze snoubenců v nematriční obci pro možnost uzavření manželství, dále to, že dítě, které dosáhlo určitého věku, může vyjádřit souhlas se změnou svého jména nebo příjmení, konkrétně se snižuje věková hranice ze současných 15 na 12 let. Nově bude možnost zapsat do matriční knihy i jména zdrobnělá nebo domácká. Určení otcovství nově půjde provést takzvanou trojdohodou. Zásadní změnou je jistě zavedení matričního informačního systému, který by měl fungovat od 1. ledna 2027. A za důležité považuji také to, že se budou digitalizovat starší dřívější analogové matriční zápisy, tedy ty, které vznikly před 1. lednem 2006. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní se přihlásila do obecné rozpravy paní poslankyně Olšáková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý den ještě jednou. Já bych vás ráda seznámila s pozměňovacím návrhem poslankyně Olšákové a Milady Voborské. Tento pozměňovací návrh k vládnímu zákonu o matrikách 301/2000 se týká, když to řeknu ve stručnosti, toho, že my zákonem, který teď prochází druhým čtením, umožňujeme na nematričním úřadu oddávat starostům i snoubence, kteří nemají v obci trvalý pobyt, tudíž se samozřejmě jedná o krok správným směrem, ale jeho realizace může v praxi narazit na komplikace právě třeba v těch místech, kde jsou lukrativní místa pro sňatky, ať už jsou to různé přírodní rezervace, zámečky, tak taky může narazit na čas, kdy jsou ta data, kdy všichni snoubenci se chtějí sezdávat - 8. 8...

Takže v současné době tento nedostatek, který by mohl způsobit třeba nedostatek matričních kapacit, chceme posílit tímto pozměňovacím návrhem, který by umožnil, aby civilní sňatek byl civilní i bez přítomnosti matrikáře, ale za podmínky, kdy bude starosta mít patřičnou kvalifikaci pro tento úkon. V praxi to bude znamenat to, že matriční úřad příslušný vydá osvědčení ke sňatku, pan starosta, který splní zkoušku matriční, může samozřejmě sezdávat. Takže toto je zdůvodnění pozměňovacího návrhu, který přináší to, že starosta nebo zastupitel obce v případě své kvalifikace může sezdávat i bez přítomnosti matrikáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále do obecné rozpravy je přihlášená paní poslankyně Fischerová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyně, ráda bych vám představila pozměňovací návrh, jehož cílem je umožnit rodičům, aby mohli dohodou určit příjmení svého dítěte jako kombinaci příjmení obou rodičů.

V současné legislativě se setkáváme s problémem, kdy rodiče s různým příjmením nemají možnost svobodné volby v otázce příjmení svého dítěte, musí se rozhodnout pro jedno příjmení, což v praxi vytváří řadu problémů. Mnohdy se rodiče rozhodují na základě praktických důvodů, například kdo bude s dítětem chodit k lékaři nebo na úřady. Je smutné, že taková rozhodnutí jsou motivovaná praktičností, a ne tím, co by si rodiče skutečně přáli pro své děti. Pokud hovoříme o mezinárodních párech, narážíme na ještě větší problémy. Mnoho z nich má zájem dát svým dětem kombinovaná příjmení, a jsou zde zamítnuti. A co teprve, když se dítě s českým občanstvím narodí v zemi, kdy je mu kombinované příjmení přiděleno automaticky. Při návratu do České republiky jsou rodiče nuceni volit pouze jedno příjmení.

Ve svém pozměňovacím návrhu proto navrhují, že pokud by rodiče měli více příjmení, bude jim umožněno určit dítěti maximálně dvě příjmení. Tímto způsobem se rodičům umožní dávat dětem příjmení podle své volby a zároveň se zabrání komplikacím s hromaděním příjmení. Vážení kolegové, tímto návrhem se snažím vyjít vstříc potřebám rodin a reflektovat moderní požadavky společnosti. Prosím vás o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, který přinese větší svobodu a flexibilitu v otázce volby příjmení pro naše nejmenší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, paní poslankyně. A nyní je na řadě paní poslankyně Pošarová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, chtěla bych jménem hnutí podpořit samozřejmě tento sněmovní tisk, který řeší problematiku matrik. Zahrnuje na jedné straně nová ustanovení související s připravovaným zavedením matričního informačního systému propojené matriky v celé České republice, na druhé straně úpravy zákona technického rázu, které reagují na problémy při výkonu matriční agendy v praxi. Účinnost v praxi. Nově totiž bude možné vstoupit do registrovaného partnerství na kterémkoliv matričním úřadě. Zavede se jednotný standard evidence na matrice. Teď je mnoho samozřejmě různých programů a nelze vše přenést hromadně do jednoho informačního matričního systému. Povede se seznam zastupitelských úřadů České republiky, které provádějí úkony matriční agendy zastupitelských úřadů propojených do matričního informačního systému, budou moci nahlédnout a tisknout v rámci Evropské unie a dalších smluvních států, kde žije více početné české obyvatelstvo, rodné listy a vše potřebné týkající se záležitostí matrik.

Mám každopádně u tohoto sněmovního tisku pozměňovací návrh a teď bych ho ve stručnosti ráda představila. Jedná se o úpravu občanského zákoníku, ze kterého navrhuji v ustanovení o osvojení dítěte mezi příbuznými vypustit zmínku o náhradním mateřství. Právní řád České republiky ucelenou úpravu institutu náhradního mateřství neobsahuje. Toto je jediná zmínka. Institut náhradního mateřství navíc odporuje jiným normám našeho právního řádu, například zákonu o specifických zdravotních službách i jinému ustanovení občanského zákoníku, podle kterého je matkou dítěte žena, která jej porodila. Zmíněné ustanovení tudíž umožňuje jeho široké zneužívání například k obchodování s dětmi a jejich osvojování, včetně osvojování dětí homosexuálními páry. Navíc takzvané náhradní mateřství je vždy spojeno s extrémní nejistotou týkající se otázky, kdo vlastně jsou a budou rodiče dítěte, které jeho prostřednictvím přichází na svět. Tato nesmírně závažná problematika s dalekosáhlými dopady vyžaduje samostatnou právní úpravu zohledňující všechny její aspekty a možná rizika a zejména musí chránit zájmy a práva dětí, včetně těch dosud nenarozených. V podrobné rozpravě se přihlásím k pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě... Ano, vyvolalo to faktickou poznámku paní poslankyně Válkové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: No, já si dovolím tady takovou malinkou vsuvečku, protože teď jsem byla překvapená tím návrhem trošku, zda to tak bezprostředně souvisí se zákonem o matrikách. Dovolím si potom požádat pana ministra jako předkladatele návrhu, zda to považuje za přílepek, nebo ne přílepek a z jakých důvodů. Víme dobře, že tady je návrh můj a paní poslankyně Ožanové, kde ještě navíc je tam jiné zdůvodnění, asi zřejmě nebude, byť třeba jinými slovy, formulováno. A máme tam ale i tu kriminalizaci, o které se tady paní kolegyně, moje předřečnice, zmiňovala, že to je ten důvod, proč tam škrtáme také tu větičku v příslušném ustanovení občanského zákoníku, která umožňuje v současné době, aby se osvojovaly ty děti, čili vlastně tam škrtáme tu větu, že to neplatí mezi těmi přímými příbuznými u náhradních matek respektive u náhradního mateřství.

Takže můj dotaz a současně poznámka - je to teď správná chvíle? Ráda se nechám poučit, byť je to v kontextu změny, kterou jsem sama navrhovala, tedy paní poslankyně Ožanová a já, v našem návrhu novely občanského zákoníku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan ministr Rakušan. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Rychlá reakce na paní poslankyni Válkovou. Názor Ministerstva vnitra je stejný, jako je váš právní úsudek o této věci. Je to druhé čtení, načítají se pozměňovací návrhy, nicméně ve třetím čtení k tomuto pozměňovacímu návrhu dám za Ministerstvo vnitra nesouhlasné stanovisko. Důvodem je, že stejná změna je obsahem poslaneckého návrhu zákona ve sněmovním tisku číslo 424. Negativní postoj k danému návrhu sdělilo i Ministerstvo spravedlnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A vracíme se do obecné rozpravy. A nyní je na řadě pan poslanec Králíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl představit svůj pozměňovací návrh, který jsem vložil do systému pod číslem 2760 spolu s mými kolegy Ivanou Mádlovou, Jiřím Havránkem, Eliškou Olšákovou, Davidem Šimkem a Michalem Zunou. Jedná se o to, že snoubenci mohou projevit vůli, že spolu vstupují do manželství i před poslanci nebo senátory.

Byl jsem často dotazován, zdali to nezpůsobí nějaké komplikace. I podle ankety ze včerejšího dne na serveru Novinky.cz se bude jednat o ojedinělé případy, kdy budeme požádáni o to, abychom oddávali, a v některých obvodech matričních tak mohli i pomoci, kde mají problémy s kapacitou oddávajících. Takže budou to výjimečné případy. Určitě nepřetížíme ty matriky a myslím, že každý poslanec v této Poslanecké sněmovně plně respektuje matriční obvody a paní matrikářku, která vládne tomu úřadu, a myslím, že se plně přizpůsobí jejím požadavkům, takže nepředpokládám ani žádné střety či nějaké masivní okupování různých radnic. Myslím, že to může být opravdu v některých obvodech i přínosné, můžeme tak vypomáhat.

A já bych chtěl na tomto místě i poděkovat kolegyni Báře Urbanové, která mi s tím velmi pomohla, a chtěl bych poděkovat i panu ministrovi, který nám dal kladné stanovisko, a věřím, že ho podpoříte i vy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a mám tu faktickou poznámku paní poslankyně Pastuchové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem za tento pozměňovací návrh moc ráda. Myslím, že i mnoho z nás, protože i já jsem oddávající v zastupitelstvu, ale mám mnoho svých třeba kamarádů, kteří by chtěli ode mě oddat, ale protože mě váže můj region, tak nemůžu. Takže já za to děkuju a doufám, že to všichni podpoříme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Šimek v obecné rozpravě. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Šimek: Kolegyně a kolegové, já si dovolím předložit dva pozměňovací návrhy. Jsou to návrhy poslanců Davida Šimka, Elišky Olšákové, Rudolfa Salvetra, Martiny Ochodnické a Davida Pražáka. První tedy je nahrán jako sněmovní dokument číslo 3160. Řeší úpravu sazby některých správních poplatků, které souvisí s matriční agendou. Asi ty nejznámější a nejvíce - ti z vás, kteří se pohybujete na úřadech, tak které jsou asi nejvíce vnímané, je poplatek za svatbu mimo úřad. Tento poplatek navyšujeme. Stejně tak poplatek za ověření, vydání stejnopisu třeba rodného, oddacího listu, úmrtního listu a podobně. Zde hlavní důvod, co nás k tomu vede, je ten, že spousta lidí si třeba zavolá z Prahy do svého města, aby jim byl vydán tento stejnopis, a náklady na zaslání poštou a ten samotný formulář jsou v současné době dražší, než je vůbec ten samotný poplatek. Z toho důvodu navrhujeme tyto poplatky navýšit. Stejně tak jako poplatky za povolení změny příjmení či uzavření manželství mezi snoubenci nebo vstup do registrovaného partnerství. I tento poplatek navrhujeme navýšit.

Druhý pozměňovací návrh, který je nahrán pod číslem 3164 se stejnými předkladateli, se zabývá zavedením dvou nových správních poplatků. První poplatek řeší vydání vícejazyčného standardního formuláře. To také už dneska v podstatě matriční úřady dělají. Dělají překlady těchto formulářů. Dělaly to doposud zdarma, tak i toto bychom chtěli zpoplatnit částkou sto korun. A druhou záležitostí, která doposud byla zdarma a kterou bychom chtěli také zpoplatnit novým poplatkem, je poplatek za vydání osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní poprosím paní poslankyni Novákovou, která je přihlášená do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já budu velmi krátká a to, co řeknu, bude v návaznosti na to, co říkala paní poslankyně Pošarová, i na to, co říkala paní poslankyně Válková. Podrobné zdůvodnění pozměňovacího návrhu 3163, jehož jsem spolupředkladatelkou, ale potom přednese paní poslankyně Bělohlávková.

Já bych jenom chtěla říct, proč jsme se rozhodli tento pozměňovací návrh vložit do systému a přihlásit se k němu. Jistě může zase padnout ta námitka, že to je přílepek. Týká se to totiž zase § 804, v němž jaksi navrhujeme, aby byla vypuštěna část věty, která hovoří o možnosti adopce a kde jako v jediném místě v našem právním řádu se hovoří o náhradním mateřství. Motivací našeho pozměňovacího návrhu je jednak to, že spolu se skupinou poslanců se náhradnímu mateřství nebo surogátnímu mateřství věnujeme, dnes je to už celý rok. Uspořádali jsme několik kulatých stolů, a i když pořadatelem té poslední akce byla paní poslankyně Válková a paní poslankyně Malá, tak řekla bych, že to bylo jedno z takových završení debaty týkající se tzv. surogátního mateřství.

Samozřejmě v tom dál chceme pokračovat, ale teď ještě, abych se vrátila k tomu, co nás k tomu pohnulo. Víme, že na Ministerstvu spravedlnosti existuje pracovní skupina a debatuje se o tom, jak regulovat, jak uchopit náhradní mateřství, surogátní mateřství. Vůbec nepopírám to, co říkala paní poslankyně Pošarová, že tam je - neříkám těsná, ale je tam určitá souvislost samozřejmě s debatou o proměně registrovaného partnerství na manželství atd. Jde nám o to, aby ten nový návrh opravdu vznikal takzvaně na zelené louce. To znamená, v právním řádu České republiky nic o náhradním mateřství nebude a bude tam prostor v případě návrhu regulace nebo zákazu. My nevíme. My chceme jenom připomenout, že jakákoliv regulace jaksi z našeho pohledu, a je to zcela jistě napříč politickým spektrem, bude mít velmi náročný úkol, a to je nám všem vyvrátit, že ta regulace, kterou my bychom případně přijali, nepřináší možnost násilí na ženách, a myslíme tím náhradní matky, a že nepřináší možnost násilí na dětech ještě v době před jejich narozením a že nestigmatizuje děti také po jejich narození a že zkrátka děti nemohou být předmětem obchodu. Pokud toto ta naše regulace, a byli bychom asi první v Evropě, kdo by vytvořil takovouto regulaci, ale já nepopírám, že to je možné, jenom dopředu se hlásím, jsem ráda, že mohu být spolupředkladatelkou tohoto pozměňovacího návrhu, a nepovažuji to prostě za přílepek. Občanský zákoník se prostě tímto tiskem otevírá také. Ano, my to jenom chceme připomínat a možná, nechci být ošklivá, chceme trošku zvýšit tlak na Ministerstvo spravedlnosti, aby se této problematice opravdu věnovali, protože v souvislosti s jinými věcmi je nutné, ať už dopadne třeba manželství pro všechny jakkoliv, my to musíme mít vyřešené. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Bělohlávková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych se přihlásila k pozměňujícímu návrhu, který je nahrán pod číslem 3163, a je to pozměňovací návrh poslanců Romany Bělohlávkové, Niny Novákové, Pavly Golasowské, Šimona Hellera a Karla Hase. Tento pozměňovací návrh jsme se rozhodli podat na základě opravdu pečlivých a dlouhých konzultací a setkání s lidmi, kteří se pohybují v oblasti reprodukční medicíny.

Vedla nás k tomu ta skutečnost, že se domníváme, že Česká republika jako civilizovaná země uprostřed Evropy má mít takto závažnou a opravdu zasahující do nejniternějších lidských potřeb a bytí záležitost ošetřenou zákony. Víme, že Ministerstvo spravedlnosti ustanovilo pracovní skupinu, která se otázce surogátního mateřství věnuje, nicméně tato skupina má za sebou pracovní teprve první setkání a my víme, že jsme v polovině volebního období. Neděláme si ambice tvořit zákony, ten náš pozměňující návrh je naprosto minimalistický a jedná se tam o to, co říkala již moje předřečnice, paní poslankyně Nováková. Jedná se tam o vypuštění věty z paragrafu 804 občanského zákoníku, kde je jediná zmínka o náhradní mateřství v českém právu.

Víme, že je to opravdu změna malinkatá. Paní profesorka Válková, prostřednictvím vás paní předsedající, má do systému vložen pozměňující návrh, který řeší již trestní zákoník a represi, která samozřejmě jde ruku v ruce s tím, když něco zakážeme. Ale my jsme na začátku, je to opravdu první naprosto minimalistický maličký krok, který vlastně očišťuje náš právní řád od jakékoliv zmínky o surogátním neboli náhradní mateřství. A před námi nyní jsou tři cesty, buďto půjdeme cestou absolutního zákazu náhradního mateřství tak, jak to zvolily některé rozvinuté evropské země, například Německo, Francie nebo Rakousko. Nebo půjdeme cestou regulovaného náhradního mateřství - tuto cestu zvolila například Velká Británie, která se však již několik let potýká s novelami, kterými se snaží upravit tento zákon regulující náhradní mateřství. Není to snadné, ale je to určitě také cesta. Anebo do třetice nebudeme dělat vůbec nic a necháme volné pole působnosti těm, kteří na náhradním mateřství chtějí vydělávat a bohužel to dělají už v této době. To je za mě v tuto chvíli všechno a dál potom v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní poprosím paní poslankyni Válkovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Tak vidíte, pane ministře, nakonec budeme více diskutovat o náhradním mateřství než o vašem návrhu novely zákona o matrikách. Nicméně já jsem vděčná, děkuji za ten váš názor, že jste ho vyjádřil, že to je přílepek. On to totiž ve formálním smyslu slova přílepek není, protože jde o, já nevím, jestli se teď soustředíte, protože jde o formální otevření občanského zákoníku a tím pádem to přílepek z tohohle hlediska není. Ale je to z hlediska obsahového a k tomu se Ústavní soud také vyjádřil, tak tam to přílepek je, takže tu moji obavu jste mi trošku potvrdil.

Nicméně paní poslankyně Nováková, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, a Bělohlávková, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, tady jasně řekly, že to je víceméně vyvíjení tlaku na Ministerstvo spravedlnosti, které v tomto směru mě velmi zklamalo. To tady říkám, a nejsem vůči nim kritická, protože zatím nemám tak velké důvody, ale v tomhle mě... ten registr jim trval dlouho, dobře, přišlo to na Úřad vlády a teď tohle jsem se dozvěděla, že náhradní mateřství, které opravdu u nás není nijak upravené zdravotnickými předpisy, občanskoprávními předpisy, neřkuli, když pomineme to vykořisťování a ty ustanovení trestního zákoníku, které ale opravdu jsou velice obtížné v rámci praktické aplikace, takže ani není kriminalizované a hned ještě se k tomu vrátím tak, že jejich představa byla původně... Ta pracovní skupina začala pracovat někdy na jaře, březen, duben a teď jsem slyšela dokonce, že to má být jenom věcný záměr a koncem roku teprve 2024, čili v době, kdy budeme necelý rok před volbami, dalšími, do parlamentu, kdy už se neschválí nic kontroverzního, jak vím, protože už jsem tady třetí volební období, tak to budeme mít možná na stole.

No, tak milé kolegyně, jak z SPD, tak z KDU-ČSL, připojuji se k vám za část poslanců hnutí ANO, kteří si myslí, že by neměla být Česká republika rejdištěm různých zahraničních reprodukčních klinik, které využívají v současné době Českou republiku díky absenci právní úpravy k těm procesům, které vedou potom ve výsledku k osvojení narozených dětí zahraničními klienty. Máme určité úmluvy, které nám upravují zákaz obchodování s lidmi, proto si myslím, že nerozdílně se zákazem náhradního mateřství, a proto v tisku 424, který jsem podala, je to Zuzana Ožanová a já, je i kriminalizace, rozšíření té trestnosti, ale pozor, nikoliv na náhradní matky. Ty jsou spolu s těmi dětmi a těmi, které budou nebo jsou v naději, že budou moci osvojit ty děti takto narozené, to jsou oběti, čili ty by kriminalizovány nebyly a nechápu, proč média neustále zkreslují a říkají, že chceme věznit a trestat náhradní matky. Ne! My chceme trestat toho, kdo jiného zjedná, najme, zláká, dopraví, ukryje, zadržuje, já si to přesně všechno nepamatuju a nebudu tady číst, přijme, vydá, používáme dikci osvědčených termínů z trestního zákoníku k náhradnímu mateřství.

Čili ten organizovaný zločin, který často za tím stojí. A ty srdceryvné případy těch žen, které mimochodem, já to považuji za nekorektní, nazývat to léčbou neplodnosti, protože když někdo odnosí dítě, do kterého vstupují určité genetické informace, takže to dítě není jenom dítětem těch dvou, kteří si ho objednají u té náhradní matky, tak se mi zdá trošku podivné to nazývat léčbou neplodnosti, ale lékaři zde přítomní mi řeknou, jestli ten extenzivní výklad obstojí. Podle mě to není léčba neplodnosti, to je něco jiného, ale budiž, říká se to a jde to. Samozřejmě my to platíme všichni potom jako daňoví poplatníci.

Ale já se vrátím k té kriminalizaci, čili to je ten organizovaný zločin v pozadí. Ten, který využívá, zneužívá té absence právní úpravy, čili já, pokud Ministerstvo spravedlnosti k tomu přistupuje tímto způsobem, akceptuji přístup Ministerstva vnitra, protože věcně to přílepek holt je, ale vůbec se nedivím, že to svedlo mé kolegyně zleva, zprava k tomu podat tento návrh, tak určitě se budeme snažit v rámci napříč politickým spektrem tady vyvolat atmosféru, kde se dohodneme a společnými silami potom dáme třeba návrh nebo podpoříme nějaký návrh, který bude vést jednak k regulaci právní, to znamená, škrtnout z toho občana tuhle větu, která nic neříká... Upravit, případně právě pro určité případy, já si myslím, že to půjde velmi obtížně, až to nepůjde, ale ať nám ukáže Ministerstvo zdravotnictví, jestli ve zdravotnických předpisech to zvládne, tu problematiku těch absolutních výjimek v případě, kdy ta žena, která nosí to dítě pro někoho jiného, ta chudá žena, pro tu bohatší ženu, která si to objedná, tak za to nedostane nic a pak se tedy ukáže, kolik těch případů bude. A samozřejmě souběžně s tím musí dojít k tomu, aby ti, kteří vydělávají na neštěstí jiných, já tomu říkám, neštěstí jiných, ti, kteří si myslí, že mají právo na dítě za každou cenu. Já si to nemyslím, na druhé straně nikomu neberu ten pocit, a pokud si to někdo myslí a ten život by, zbytek svého života by žil jako nenaplněný, tak nechť využije všechny možnosti.

Čili, ale ti, kteří na tom vydělávají budou kriminalizováni, budou trestně stíháni, bude zde vlastně ta generální prevence, aby si dobře rozmysleli obchodovat s náhradním mateřstvím. Tak takový návrh, který bude mít tyhle ty atributy velice ráda a vím o lidech za nebo o svých spoluposlankyních a spoluposlancích v hnutí ANO, kteří to také rádi podepíší. Ale jak vidíte, ta cesta bude ještě trošku delší.

Já se omlouvám, že jsem odvedla tu pozornost, ale když tady slyším i takové ty pochybnosti, které se tady nesou, kdo to chce, jak to chce, odmítavé stanovisko ze strany Ministerstva spravedlnosti, ze strany ministra vnitra, tak tady Ministerstvo vnitra, tak si myslím, že je třeba rozlišovat. Ministerstvo vnitra na to trošku nárok podle mého názoru má s ohledem na ten věcný přílepek. Ministerstvo spravedlnosti se zatím k tomu tedy - v závorce jako opět - jednoznačně nepostavilo. A já neberu to, že teď se píše září 2023 a že možná na podzim 2024 něco budeme mít nebo nějaký věcný záměr. To je - není velká změna legislativní, to je velká spíše z hlediska toho věcného významu, ale legislativně to těžké není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Kasala a připraví se paní poslankyně Malá. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím bych reagoval na paní profesorku Válkovou. Já bych jenom popsal jednu situaci. Tím, že dělám na dětském oddělení a chodím na novorozenecké oddělení, tak v poslední době se opravdu množí situace taková - a tím bych chtěl upozornit na ten mezinárodní charakter těch problémů - že k nám přijede rodit cizinka, my se ptáme, jaké má zajištění a v zásadě ona nám odpovídá, že nemá ani dětského lékaře a že odjíždí do dvou, do tří týdnů do Německa, do Belgie, do zahraničí. Takže já jenom tím chci říct, že pokud budeme chtít postihovat ten organizovaný zločin, tak to není jenom jako na území naší republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou paní poslankyně Malá. Připraví se pan poslanec Brázdil. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se jen chtěla přimluvit, abychom toto téma otevřeli skutečně v jiném bodě, než je novela zákona o matrikách, protože je to skutečně tak široká a komplexní problematika, že by bylo fajn, abychom se tomu věnovali v samostatném bodu. A myslím si, že i v rámci našeho klubu a v rámci všech poslaneckých nebo stran zastoupených v Poslanecké sněmovně budou ty názory velmi různorodé. A mohli jsme to vidět už na tom semináři, který jsme spolu s paní kolegyní Válkovou uspořádali a kde jsme toto téma debatovali. A skutečně si myslím, že není vhodné teď dělat nějaké prudké pohyby a cokoliv kdekoliv škrtat. A bylo by moc fajn na tom nejdřív vést opravdu odbornou debatu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil a připraví se pan ministr Rakušan. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Tak já bych se vrátil k tomu zákonu. Mimochodem jsem slyšel k té své faktické, že tedy je možné, teď nově bude možné, aby rodiče - otec, matka - dali i své jméno dítěti - něco zdrobnělého, popřípadě zdomácnělého. Víte, ta tvořivost je všelijaká, to tady jsou jména od Sandokana po Vinnetoua a podobně. Já se ptám, jestli náhodou přece jenom by to nestálo za to nějaký - protože ono to vlastně bude na tom matrikáři - říct, jo, to ti zapíšu, anebo - to už je za hranou. A myslím, že to děcko za to nemůže, že zrovna ti rodiče teď si to - tak nějak jim to blesklo. Tak jestli přece jenom nějaká drobná regulace - já vím, za pár měsíců, pardon, let si to může to dítě samo změnit, to jméno. Ale přece jenom dřív to bylo myslím že nějaká česko-, tehdy Československá akademie věd to hlídala. Říkala, toto je pozitivní seznam. Myslím, že se to jmenovalo onomatopoie, ale nevím jestli přesně. A tam vlastně řekli, tak toto je jméno, ale toto už není jméno. Tak - ale vláda řekla, že to tak může být. Nevím, myslím si, že to je už, že to je někde za hranou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní požádám s faktickou poznámkou pana ministra Rakušana a připraví se paní poslankyně Bělohlávková. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak já bych chtěl oběma předřečníkům poděkovat, paní poslankyni Malé za přesně ten názor, který bych tady chtěl vyslovit já.

Popravdě řečeno jsem trochu překvapen jako předkladatel, kam se stočila ve druhém čtení debata zákona o matrikách. Já bych vám chtěl říci, že jsem čekal takovou plošnější diskusi ke krásnému návrhu pana kolegy Králíčka, že můžeme oddávat a budeme moci oddávat a podobně, ale nečekal jsem příliš, že se to dostane k tomuto vážnému tématu.

Já vám chci jako předkladatel říci, že máme v rámci Sněmovny velmi pracovitou a skutečně nadstranickou pracovní skupinu, která se tímto zabývá. Je to výsostné téma Ministerstva spravedlnosti. Samozřejmě jiné resorty k tomu budou dávat své připomínky. A nemyslím si, že je dobré zatěžovat celkem bezkonfliktní zákon, kde se dokonce i na mnoha pozměňovacích návrzích shodneme debatou o takto těžkém tématu. Prosím toto není meritorní obsah tohoto předkládaného návrhu. Já chápu, na co kolegyně upozorňovaly. Určitě se k tomu jako Ministerstvo vnitra vyjádříme. Chápu, že se jedná o obavu, že tady máme ojedinělý úkaz a tento pojem je používán v zákonech o matrikách. Chápu vaše vyjádření, ale nepovažuju za rozumné a šťastné se o tom tady teď bavit jako o základu tohoto zákona. Není to tak. Okomentovali jsme pozměňovací návrhy, ale poprosím všechny řečníky, vraťme se k tomu, o čem tento zákon skutečně je.

A pro pana kolegu - je to poznatek vycházející z praxe. Ten zájem o zápis takových jmen tady mnohokrát je. Já jsem byl učitelem v té éře, kdy asi uplynulo nějakých patnáct let od té doby, co pouštěli Angeliku, takže těch jsem učil spoustu. A ono se vždycky nějaké módní téma objeví. Ale já bych to opravdu na uvážení těch matrikářek nechal a nepodceňoval bych jejich úsudek. (Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Tak bohužel ta výzva nepadla na úrodnou půdu. Rostou nám tady faktické poznámky. Takže nyní poprosím paní poslankyni Bělohlávkovou a připraví se paní poslankyně Šebelová. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, to je život, zvláště život v Poslanecké sněmovně, že se objeví pozměňovací návrh, který nepřímo souvisí s projednávaným sněmovním tiskem. Zažila jsem to zde za ty dva roky mnohokráte a nebudu povídat přesně, o co šlo.

Děkuji, prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyni Malé, naprosto s ní souhlasím, ta diskuse musí být vedena opravdu široce, pečlivě a hluboce. Nicméně tím, že uklidíme náš právní řád, tak to rozhodně neznamená, že nechceme vést podrobnou, pečlivou a hlubokou diskusi. Opravdu tak, jak jsem to řekla předtím, je to první krůček na dlouhé, složité a těžké cestě. Přesto si stojím za tím, že bude velice žádoucí, když tento první malý krůček tato Poslanecká sněmovna udělá. A já věřím tomu, že tento pozměňovací návrh bude podpořen nadstranickými hlasy těch, kterým opravdu záleží na spravedlnosti ne v rámci PR vystoupení, ale v rámci lidskosti a humanity. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní požádám paní poslankyni Šebelovou a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji vám za slovo, paní předsedající. Já bych jenom jako členka zde již zmiňované pracovní skupiny se také chtěla vlastně přidat k poslankyni Táně Malé s tím, že si myslím, že tak zásadní etické otázky, kterou surogátní mateřství bezesporu je, je to velmi těžké téma, bychom neměli řešit v rámci jako přílepku zákona o matrikách, který se meritorně má věnovat něčemu jinému, byť beru, že jako nepřímo se samozřejmě dotýká. Ale prosím vás, uvědomte si to zásadní etické téma. A myslím si, že bychom k tomu takto měli přistupovat a neměli bychom jednou - smazáním jedné věty to jakoby vlastně sprovodit ze světa - tento problém. Ten problém tady je, zůstane a nepovažuji za správné, abychom to řešili v rámci tohoto zákona. Diskuze je k tomu velmi důležitá a potřebná a důkladná. Je to téma, které nepodceňujeme v tomto. Já - i když o mně víte, že jsem velmi liberální, tak v tomto tématu jsem velmi konzervativní. Ale nechte nás prosím tu debatu otevřít. Máme to tady od roku 2006 a nepodařilo se to nikomu vyřešit. Tak si myslím, že by nemělo to vlastně se takto šmahem smést se stolu během novely zákona o matrikách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, paní poslankyně, nyní požádám paní poslankyni Peštovou a připraví se paní poslankyně Nováková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat asi na víc předřečníků. Souhlasím se svojí předřečnicí, ve své podstatě mi vzala to, co jsem chtěla říct, že formou přílepků by se to nemělo řešit a měla by opravdu ta diskuze tady proběhnout, protože tady asi se bude trošičku, možná víc štěpit Poslanecká sněmovna a je lepší si to vyříkat, než si to tady říkat na plénu.

Potom panu ministrovi, prostřednictvím... vlastně můžu napřímo. Těch Angelik, to byly mé spolužačky, tak si myslím, že moc jste jich neučil, ale dobře, to byla taková ta éra těch Angelik, ano, máte pravdu. A je pravda, že zase ke svému kolegovi Brázdilovi, prostřednictvím paní předsedající, já bych tedy moc se tady nepřimlouvala za ta typická česká jména, protože já... tu éru jsme si zažili a nebýt tvrdohlavosti mého otce, tak jsem se v životě nejmenovala Berenika.

Takže opravdu, já rozumím tomu, že pytel se potom roztrhl a ta jména jsou šílená, a věřím tomu, že dítě, když se jmenuje Sandokan... a prožívat takhle život do osmnácti, než si bude moct změnit jméno, je strašné. Tomu rozumím a těch jmen je tedy hrozně a občas i je to úsměvné, ale nevím, jestli se tam dá regulovat, asi ne. V každém případě přimlouvala bych se spíš u rodičů, aby přestali... méně koukat na televizní novely a spíše koukali na ta jména, která jsou běžná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní požádám paní poslankyni Novákovou a připraví se paní poslankyně Adámková, všechno faktické poznámky. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jedna věta k paní poslankyni Šebelové - nikdo z nás tady neřekl, že tímto návrhem je to vyřešeno. To k surogátnímu mateřství. Ale já bych si dovolila poděkovat Ministerstvu vnitra za to, že při předložení návrhu o matrikách se nechalo inspirovat návrhem KDU-ČSL, který chce upravit řadu věcí v zákoně o registrovaném partnerství. A jsme rádi, že ten jeden krok byl učiněn, a to, že páry mohou uzavírat registrované partnerství už všude, že tedy nemusí nikam daleko cestovat. Za to bych chtěla poděkovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Taky děkuji za dodržení času a nyní poslední faktická poznámka, paní poslankyně Adámková, zatím poslední. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, přeji vám krásný den. Dovolte mi jenom několik vět k surogátnímu mateřství, což je záležitost, která... dle mého názoru tady není dostatečný prostor, abychom ji projednali, nicméně jsem do ní zavzata po dobu již 21 let, protože první lidé, kteří se tím zabývali, byli v jižních Čechách a já jsem tam v té době byla přednostou katedry, tak to prostě tak na mě spadlo.

Musím říci, že právní věci nerozumím, to ať si řeší právníci, tam je jistě mnoho kliček, ale jsou tam zdravotní problémy, které jsme již viděli - a řeknu vám, co se stalo - proto je potřeba o tom hovořit. Trápí to mnoho lidí, dokonce existuje taková věta, která se traduje v jižních Čechách, že lidé, kteří chtějí děti, udělají všechno. A já tomu věřím. Takže prosím pěkně, abychom opravdu projednali všechno.

A případ, který se stal. Matka, která donosila dítě, se rozhodla v průběhu toho těhotenství, které bylo poměrně těžké, ona měla milion problémů, které ale tedy dovedla k zdárnému porodu, že prostě dítě je její. Měla pravdu. Nastalo z toho velmi obtížné soudní jednání, které tedy konce se nedobralo, jak se pak dohodli nějak mimosoudně, již nevím, nebyla jsem součástí toho jednání. Ale jde jenom o to, abychom nezapomněli, že i toto se může stát.

A druhý případ, který se také stal. Narodilo se dítě s mírným postižením, ovšem objednavatelé, v tomto případě nemohu říkat rodiče, protože to mi nejde tedy z úst, si objednali dokonalý výrobek a odmítli, že tedy toto dítě není jejich. Prosím, toto jsou věci z praxe, nejsou radostné, nejsou dobré, ale medicína není jenom o dobrých věcech, je to někdy veselé povídání o smutných věcech. Věnujme tomu velkou pozornost, trápí to velké množství lidí, ale tady asi na to úplně prostor není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Stále jsme v obecné rozpravě. Nikoho dalšího do obecné rozpravy již nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, připomínám, že pozměňovací návrhy a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny, a jako první do podrobné rozpravy mám přihlášenou paní poslankyni Olšákovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Ještě jednou dobrý den. Já bych se ráda tady v podrobné rozpravě vyjádřila k pozměňovacímu návrhu, který byl nahrán do systému pod sněmovním dokumentem 3137, který jsem podrobně představila v předchozí rozpravě a týká se v podstatě možnosti uzavírání manželství bez přítomnosti matrikáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále do podrobné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Fischerová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Vážení kolegové, ráda bych se tímto přihlásila k pozměňovacímu návrhu nahranému v systému pod číslem 2729, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Jedná se o možnost zvolit pro děti kombinované příjmení rodičů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní požádám paní poslankyni Pošarovou. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 3008 a důvodová zpráva je u toho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní poprosím pana poslance Králíčka. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se po dnešní debatě zeptám rodičů, kdy, čím se inspirovali, jakým seriálem při mém jménu, zřejmě asi něco s Redfordem, ale to jen tak spíš... (Smích v sále.) Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 2760, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní požádám pana poslance Šimka. Prosím.

 

Poslanec David Šimek: Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu 3160, týkající se změny sazeb některých správních poplatků za agendu matrik a ověřování, a k druhému pozměňovacímu návrhu, který je nahraný pod číslem 3164, týkající se zavedení nových správních poplatků v oblasti agendy matrik a ověřování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A poslední v podrobné rozpravě je přihlášena paní poslankyně Bělohlávková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Vážená paní předsedající, hlásím se tímto k pozměňovacímu návrhu číslo 3163, který jsem odůvodnila, podrobné odůvodnění je nahráno v systému a jedná se o vypuštění věty z občanského zákoníku, § 804, to neplatí v případě náhradního manželství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nikoho dalšího do podrobné rozpravy již neeviduji, končím tedy podrobnou rozpravu.

Zeptám se na zájem o závěrečná slova - není tomu tak.

Žádný návrh hlasovatelný ve druhém čtení nepadl, končím tedy druhé čtení tohoto návrhu.

Než otevřu bod 13, pan ministr je vzorný (Ministr Stanjura je připraven u pultíku.), ale pane ministře, z množí se nám tady omluvy, tak je načtu, jestli dovolíte, rychle. Omlouvá se pan poslanec Kott od 10.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Malá od 13 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Nacher od 12 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Okamura Hayato celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Pražák od 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Richter od 12 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Wenzl Milan od 12.30 z pracovních důvodů.

 

Nyní se tedy dostáváme k bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP