Středa 13. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Klára Dostálová)

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 374/2011 Sb.,
o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 442/ - druhé čtení

Sněmovní tisk 442, druhé čtení. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Pana ministra zde nevidím, tak se zeptám jiných kolegů ministrů, jestli se... Ne, už jde pan ministr, výborně. A požádám tedy pana ministra, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Paní předsedající, děkuji vám za udělení slova. Myslím, že ten zákon je jednoduchý a jasný. Já jsem ho dostatečně zdůvodňoval minule. Cílem je zajistit, aby ministerstvo mělo uloženou povinnost hradit náklady na zajištění provozu jednotného informačního systému v Letecké záchranné službě provozovatelům letadel pro Zdravotnickou záchrannou službu. Ty ostatní věci jsou podrobně zdůvodněny a vysvětleny. Já myslím, že není potřeba jít do hlubších detailů, protože všechno už tady opakovaně zaznělo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 442/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro zdravotnictví paní poslankyně Jana Pastuchová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak tento sněmovní tisk byl projednán na dvacáté šesté schůzi 30. srpna a výbor pro zdravotnictví přijal toto usnesení:

"Po úvodním slovu vrchního ředitele pro legislativu a právo JUDr. Radka Policara, zpravodajské zprávě poslankyně Mgr. Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 374 z roku 2011/Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 442;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, poslankyni Pastuchovou, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky popřípadě navrhla i další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

III. pověřuje zpravodajku výboru, poslankyni Pastuchovou, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny."

Na výboru pro zdravotnictví nebyl podán žádný pozměňující návrh, tudíž zatím nemám co komentovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám jako první přihlášenou paní poslankyni Maříkovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Hnutí SPD určitě ve třetím čtení tuto novelu podpoří, protože jak řekl i pan ministr, ona jenom doplňuje ustanovení o financování Letecké záchranné služby. Já jen doufám, že se letecké záchranné služby dočkáme také v Karlovarském kraji. Pan ministr slibuje, že by to mohlo být příští rok a provozovat by ji mohla Armáda České republiky. Jen co mě trošku děsí, že přípravy jsou v režii vedení Karlovarského kraje a doufám, že to nedopadne vzhledem k jejich liknavosti, jako to bylo s komplexním onkologickým centrem, které opět nebudeme mít a budeme si muset na něj několik let počkat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Brázdila. Pane poslanče, prosím. A připraví se paní ministryně Černochová.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já bych jenom k tomu chtěl, ptali se kolegové, k čemu to je? Na co to vlastně takový program je? Velmi jednoduše, při návratu, dejme tomu helikoptéry ze sekundáru dovezete někoho z Olomouce do Prahy a vracíte se domů a náhle se stane něco na dálnici. No tak ten kraj, který vlastně řídí tu oblast, ten svůj kraj, tak vlastně bude mít povědomí. Aha, tady teď má minutu do přistání by tam mohla být helikoptéra z jiného kraje a vlastně to využije. Nebo v případě výskytu hromadného neštěstí koordinace někde mezi jednotlivými kraji. A ten program umožní vidět ty helikoptéry a vlastně finance tentokrát půjdou nebo jdou z Ministerstva. Já jsem za to rád. Určitě to přispěje k integraci záchranky do jednoho celku státní záchranné služby. Třeba se to jednou povede tak, jak to mají hasiči a policajti, takže za mě dobré.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní poprosím s faktickou poznámkou paní ministryni Černochovou a připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já bych ráda uvedla na pravou míru to, co tady teď zaznělo, že by snad armáda měla plnit úkoly v Karlovarském kraji. Nic takového není pravda a nic takového nebylo s armádou a s Ministerstvem obrany ani vyjednáno, ani projednáno. V tuto chvíli armáda plní svoje úkoly na letišti v Líních v rámci záchranné služby. Smlouvu tam máme do roku 2028, což také je období, které odpovídá životnímu cyklu vrtulníků Sokol, které pro tyto účely využívají, a nic dalšího v tomto regionu plánované není. Pokud bychom museli opouštět Líně, tak musíme najít jinou základnu, kde ale budeme do roku 2028 moci provozovat ty stávající vrtulníky. Rozhodně armáda nemůže být na vícero místech.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou, paní poslankyně Mádlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Dobré odpoledne, děkuji za slovo. Já bych chtěla jenom doplnit a apelovat na pana ministra jako poslankyně za Plzeňský kraj, aby se nestalo, že letecká záchranná služba v Plzeňském kraji nebude tak, jak se o tom mluví, spekuluje a podobně. Tak já jenom doufám, že v Plzeňském kraji letecká záchranná služba zůstane. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hodně povolaných, málo vyvolených. Děkuji, paní předsedkyně. Tak letecká záchranná služba byla v České republice a kolegové, kteří jsou záchranáři, jsou tady dva, to potvrdí, zajišťována soukromníky. Pak nastoupila jedna vláda, byla to moudrá vláda, rozhodla se soukromníky zlikvidovat a zcentralizovat leteckou záchrannou službu tak, že to bude státní letecká záchranná služba. Ten člověk by měl skončit na psychiatrické léčebně, co to vymyslel, na tom se shodnou všichni záchranáři. Výsledek byl, že se bohužel jeden z těch tří soukromníků tak naštval, že opustil Českou republiku a už se do ní nevrátí. Tím pádem hledala a vy si to možná vzpomenete v předminulém a minulém volebním období vláda a jednotliví ministři zoufale nějaké řešení. Takže část stanic obsahují dva soukromé subjekty, pak jednu policie a jednu armáda.

Problém je - to paní ministryně jistě potvrdí - že vrtulníky armády mají nějakou životnost, to znamená, oddělme dobu, po kterou jsou schopny vrtulníky armády létat a posádky těchto vrtulníků, kteří ale pak zajišťují tu záchranářskou činnost. A domnívám se, že armáda, já nemohu mluvit za armádu, ale jednání se zúčastnili Ministerstvem obrany nominovaní zástupci, tak, jak já to vnímám, tak má zájem, aby jejich odborníci se dále zúčastňovali i v dalších letech letů, respektive byli v osádkách těch vrtulníků. Ale pokud to správně chápu, není ani technicky možné, aby dál provozovala vrtulníky.

Pak máme druhou věc a ta se týká koncepce letecké záchranné služby, kdy pracuje na ministerstvu tým, v kterém je mimo jiné pan poslanec Mašek. Můžete se ho z první dobré zeptat, jistě vám to řekne, který plánuje, co bude právě po roce 2027, respektive 2028, jak bude dál nastavena smlouva. Protože koupit ten vrtulník není levná záležitost pro ty soukromníky. Vyškolit piloty není jednoduchá záležitost. A opravdu Karlovarský kraj má dlouholetý problém a ten problém jsou hranice s Německem, kdy dolet těch vrtulníků se není schopen dostat až úplně na ty hranice, což v některých případech komplikuje jednání s bavorskou stranou, co se týče spolupráce. Proto, pokud mám správné informace z té komise, já se toho jednání neúčastním, to je odborná komise, odborná skupina, kterou koordinuje paní ředitelka Škampová, tak ten konsenzus tam je, že je nutné, aby létala letecká záchranná služba i z Karlovarského kraje, kde jsem byl ujištěn, že je vytipováno letiště. Jednal jsem se zástupci kraje, s radním pro zdravotnictví, tuším, a je otázka, kdo na tom letišti bude zajišťovat vrtulníky, tedy který subjekt bude provozovat vrtulníky a který subjekt bude zajišťovat posádku. A to je věc, o které se musí diskutovat.

A pak je Plzeňský kraj. Plzeňský kraj je velmi jednoduchý z mého pohledu, tam zajišťuje leteckou záchrannou službu Armáda České republiky. Já s ní mám smlouvu, ta smlouva je podepsaná, tuším, do roku 2028. Paní ministryně to jistě potvrdí. A bude naplněna. Dál vcelku nemám, co bych v Plzeňském kraji řešil. Mám řádně jako ministr zdravotnictví, Ministerstvo zdravotnictví podepsanou smlouvu s obranou, a pokud by, a z kterého letiště, z kterého místa bude armáda létat tak, aby ta smlouva byla naplněna, je samozřejmě zcela a pouze v gesci a v rozhodování armády. Do toho já absolutně nemůžu ani nechci zasahovat, navíc nejsem odborník přes vrtulníky, abych dokázal posoudit, odkud je to dobré nebo špatné. Takže tady ta situace je taky velmi jednoduchá, velmi průhledná a zase v ní není absolutně žádný problém.

Co se týče Karlovarského kraje, já bych chtěl, aby to letiště bylo připraveno během letošního, respektive příštího roku, abychom mohli začít plánovat to, že tam opravdu začnou vrtulníky létat. Jaký subjekt je bude provozovat, je jiná otázka. Tam je potřeba to všechno včlenit do té smlouvy o letecké záchranné službě, která nás čeká a která musí být konsenzuální a bezesporu se nebudeme vracet k tomu, že by byla státní letecká záchranná služba a stát jaksi nakupoval vrtulníky, jak měli někteří z mých předchůdců představu.

Co se týče onkologického centra v Karlovarském kraji, přístrojová komise - teď jsem si to ověřoval - schválila obnovu dvou lineárních urychlovačů, schválila instalaci PET CT a zástupci kraje, pan doktor - teď mě vypadlo jméno - März a kolegové, kteří tam vedou ta příslušná oddělení, nás informovali, že personální zajištění, respektive přístrojová komise, je v pořádku a je bez problémů. Tedy v Karlovarském kraji bude a je komplexní onkologické centrum. To komplexní onkologické centrum je schválené, je podepsána smlouva mezi Fakultní nemocnicí Plzeň a mezi těmi nemocnicemi Karlovarského kraje, respektive doktorem Märzem.

Technicky se tam přesunují některé typy léčby, které mohou být v Chebu, respektive v Karlových Varech. I z toho důvodu jsme mohli uvolnit poměrně velkou částku na financování vybavení těchto pracovišť tak, aby tam vzniklo samostatné komplexní onkologické centrum. Ale to je už jenom slovíčkaření. Tak, jako v Praze jsou tři komplexní onkologická centra, ale de facto ta centra sídlí ve třech různých nemocnicích. Tak, jako v Brně je jedno komplexní onkologické centrum, které se skládá ze tří, respektive ze čtyř, nemocnic. Tak, jako v Pardubicích je sice komplexní onkologické centrum, ale skládá se z krajského subjektu a soukromého subjektu. Tak bych mohl pokračovat.

Stejný model použijeme pro Karlovarský kraj. Tam jde o to, aby ti pacienti z toho kraje, z nemocnice Cheb a z nemocnice Karlovy Vary, nemuseli jezdit mimo kraj, ale mohli tu péči v dostatečné kvalitě podle standardů onkologické společnosti tak, jak je definují národní standardy, respektive standardy těch výkonů a Modrá kniha, aby tu péči mohli absolvovat v rámci Karlovarského kraje.

Zase je ta situace podle mě jednoznačná, jednoduchá. Navíc budeme mít teď jednání v průběhu následujících týdnů, měsíců - někdy v říjnu, v listopadu, to má být - s výborem onkologické společnosti, kde chceme ještě doladit některé ty věci a jasně ty koordinátory v jednotlivých krajích pověřit pak i součinností těch krajských onkologických nebo těch komplexních onkologických center s těmi místními onkologickými centry tak, aby tam byla provázanost a aby se například některé typy léčby, řekněme, biologická, daly delegovat na ta pracoviště, zase podle protokolu těch komplexních onkologických center. Je to velmi odborná problematika, kterou ale řeší výbor onkologické společnosti a za to je potřeba poděkovat i panu profesoru Vorlíčkovi, který je v tomto směru mým poradcem pro onkologii. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Maříková, pak pan poslanec Farhan a - pardon, ještě z místa paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně Černochová, asi si to tedy vnitrostranicky v ODS musíte vyřešit. Já jsem čerpala pouze z článku iDNES z 9. srpna 2023, kdy váš stranický kolega Jan Bureš prohlásil toto: Ministerstvo zdravotnictví má podle něj "zájem na tom, aby letecká záchranka mohla začít fungovat co nejdříve. Zajišťovala by i případné transporty transplantátů ze Spolkové republiky Německo, naznačil Jan Bureš. Službu letecké záchranky by podle něj v Karlovarském kraji měla s největší pravděpodobností zajišťovat Armáda České republiky. Původní záměr kraje přitom byl, že by se jí zhostila soukromá společnost, která už nyní létá v sousedním Ústeckém kraji. Armádní varianta je pro nás ještě lepší, dodal odpoledne Jan Bureš".

Já vám věřím, co říkáte, ale čerpám skutečně jenom ze zdrojů vašeho poslance a stranického kolegy Jana Bureše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Paní ministryně chviličku. Jsou před vámi ještě dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Farhan, pak paní poslankyně Pastuchová a pak paní ministryně. Takže nyní je prostor pro pana poslance Farhana, faktická poznámka, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nejdřív bych se chtěl omluvit, já jsem nechytil úplně ten začátek, ale dostal jsem se už do fáze, kdy měl projev pan ministr, takže budu reagovat na pana ministra. Pane ministře, v poslední době to není tak často, co bychom se shodli. Tentokrát se shodneme. Jsem rád, co jste řekl, že smlouvy, které jsou na leteckou záchrannou službu pro území České republiky a vlastně jsou platné do roku 2027 nebo 2028, kdy by to mělo být vysoutěžené, takže budou platit. Což je samozřejmě dobrá zpráva i pro Plzeňský kraj, kde se teď hodně řeší letiště v Líních. Jsem rád, že vlastně armáda - svými ústy jste to potvrdil - tu smlouvu dodrží a že v tom Plzeňském kraji bude letecká služba po dobu, co je vysoutěžená, zajištěna. Pak samozřejmě uvidíme, co se bude létat v následujících letech a jak to bude vysoutěženo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Pastuchová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, možná se budete divit, jsem z opozice, ale pojďme se vrátit k meritu projednávaného zákona. Je to opravdu jednoduchý zákon o financování letecké záchranné služby a myslím si, že na tyto debaty ohledně toho, kde, kdo, bude mít leteckou záchrannou službu... Já vím, že vás to trápí. My ji v Libereckém kraji máme a jsem za to ráda. Ale pojďme se vrátit k meritu tohohle jednoduchého zákona o financování letecké záchranné služby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní ministryně Černochová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Jenom stručně. Kolega Bureš to řekl správně a nijak to nerozporuje to, co jsem říkala já. Armáda má vrtulníky Sokol, které má v užívání do roku 2028. Má nějaké závazky k jednomu regionu. Pokud Ministerstvo zdravotnictví řekne, že ten region má být jiný a má to být Karlovarský kraj, tak my jsme připraveni plnit tento úkol. Ale nejsme připraveni plnit jako armáda tento úkol na dvou místech, protože na to nemáme ani lidi, ani techniky, ani vrtulníky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní se vracíme do obecné rozpravy, do které je přihlášena paní poslankyně Němečková Crkvenjaš. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi představit a odůvodnit pozměňovací návrh poslanců Zdeňky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philippa, Martiny Ochodnické, Michaely Šebelové a Kláry Kocmanové. Je velmi jednoduchý, týká se výlučně změny účinnosti a má tři body. V prvním bodě, který se týká změny zákona o zdravotnické záchranné službě, prodlužujeme dobu účinnosti, která je navržena původně na 1. 7. 2023. Vzhledem k tomu, že už tahle doba uplynula, nově navrhujeme účinnost od 1. 12. 2023 tak, aby zákon stihl projít legislativním procesem, ale abychom neztráceli čas, aby mohl už pan ministr od 1. ledna začít hradit poskytovatelům letecké záchranné služby náklady na jednotný informační systém.

Druhé dva body se týkají změny zákona o elektronizaci zdravotnictví, kdy s účinností od 1. ledna 2024 jsou poskytovatelé zdravotnických služeb povinni využívat kmenové údaje a ve svém informačním systému evidovat identifikátory pacientů, kterým poskytuje nebo poskytoval zdravotní služby. S ohledem na stav informačních systémů je však nutné tuto legisvakanční lhůtu prodloužit a navrhujeme účinnost od 1. 1. 2026. Naopak stran standardů pro elektronické zdravotnictví se navrhuje s ohledem na pokrok v jejich přípravě změna nabytí účinnosti, a to z 1. 1. 2026 na 1. 1. 2025. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní se hlásí s přednostním právem paní zpravodajka a poté z místa pan poslanec Farhan, všechno do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak změnu účinnosti zákona jsme navrhovali na výboru pro zdravotnictví, protože opravdu by se tam nedal stihnout. Ale jak jsem si myslela, že ten zákon je opravdu nekonfliktní, tak zase tam musí někdo nastřelit pozměňovací návrh, který s tím vůbec nemá co společného. Tak proč to děláte? Proč? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Farhan. (Hlásí se, že byla přihlášena poslankyně Mračková Vildumetzová.) Pardon, omlouvám se, pane poslanče. (Poslankyně dává poslanci Farhanovi přednost.) Tak můžete. Omlouvám se, přehlédla jsem faktickou. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já jsem se přihlásil z místa do obecné rozpravy, protože mě zaujal pozměňovací návrh paní doktorky Němečkové Crkvenjaš. Já jsem o něm nevěděl. Ten zákon byl doteď z mého pohledu úplně nekonfliktní. On asi projde hladce, protože většinu má vládní koalice. Ale myslím si, že ať už změny účinnosti, které tam jsou uvedeny - byl vložen de facto před hodinou do systému, já jsem si ho všiml až vlastně teď.

Ty změny účinnosti se týkají vlastně i digitalizace a dalších věcí, takže v tuhletu chvíli mně se nelíbí, že je to zase další přílepek k něčemu, co mělo proběhnout rychle, nebylo to nikde projednané, nebylo to zmíněné, nebylo to avizované, není to prodiskutované. A určitě já jsem na to měl teď několik málo minut, protože jsem o tom vůbec nevěděl a nevěděl o tom nikdo z našich kolegů, takže určitě se tím budeme zabývat, určitě to vezmu na výbor. Chci se podívat, jak to ovlivní digitalizaci ve zdravotnictví v České republice a určitě budeme o tom intenzivně diskutovat, a ať už na výboru nebo ve třetím čtení.

Protože já v tuhletu chvíli nemám úplně plné informace, o čem ten pozměňovací návrh je, kromě odkladů a změn termínu, ale nerozumím, proč se dává zase k nekonfliktním záchrankám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní pan ministr Válek. Stále jsme v obecné rozpravě. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Jenom velmi stručně, abych to uklidnil. Oba dva ty pozměňováky se týkají de facto ÚZISu. Já jsem teď psal profesorovi Duškovi, že očekávám, že půjde na zdravotní výbor a zdůvodní a vysvětlí, proč tyto změny chce. Týkají se čistě agendy ÚZISu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Farhan. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já si dovolím reagovat na pana ministra zdravotnictví, který tady hovořil o tom, že Karlovarský kraj bude mít komplexní onkologické centrum. My bychom si to velmi přáli, ale, pane ministře, vy tady bohužel nemluvíte pravdu. Já určitě vítám vaši aktivitu, že půjdou finanční prostředky na dva lineární urychlovače, určitě to zlepší nějakým způsobem onkologickou péči v Karlovarském kraji, ale není to komplexní onkologické centrum. Já jsem vám děkovala za to, že jste přišel s tou myšlenkou, že jste jí tlačil před sebou, ale vy moc dobře víte, že tím, že nedošlo k dohodě Karlovy Vary - Cheb, tak to svým způsobem spadlo a Karlovarský kraj o ty finanční prostředky přišel. A dojde tam v uvozovkách k tomu, že se tam dají ty finanční prostředky jenom na to přístrojové vybavení.

A omlouvám se mé ctěné kolegyni Janě Pastuchové, ale mě velmi trápí, že nemáme leteckou záchrannou službu a že nemáme pokrytí 200 000 obyvatel. Pokud se to panu ministrovi zdravotnictví podaří, tak já mu za to určitě poděkuji. Zatím, jak ten vývoj vidím, tak z toho je kočkopes. Když se to vezme z Plzeňského kraje do Karlovarského, takže když k nám se létalo 23 minut, tak pak by se muselo 23 minut létat do Plzeňského kraje, takže mně zatím to připadá, že to je zatím jakoby chaotické a nemá to žádný směr a žádný závěr.

Mluvit o tom, že bude nová strategie rok 2028, byť jsem vás poslouchala, že tedy už byste to chtěl, aby to bylo dříve, uvidíme. Velmi ráda bych si s vámi, pokud by to bylo možné, ráda sedla a popovídala o tomto tématu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jak říkám, já jsem se s tím pozměňovacím návrhem seznámil až více méně při projednávání a určitě se s tím seznámím ještě podrobně. Jsem rád, že aspoň v koalici, včetně pana ministra, ví, proč se ten pozměňovací návrh dává, že to je de facto na přání pana ředitele ÚZISu. A že nám to pan ředitel ÚZISu vysloví. Já jsem myslel, že to je nějaký poslanecký návrh, který ví, proč to dělá, ale budu rád, když nám to vysvětlí pan ředitel, protože tady se to asi od poslanců, kteří ten návrh předkládají, nedozvíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já musím potvrdit slova své předřečnice kolegyně Jany Vildumetzové Mračkové. Skutečně to nebude komplexní onkologické centrum. Zlepší se tam onkologická péče, to je pravda. Vím, že to není vaše vina, pane ministře, vy jste v té věci udělal maximum, dokonce jste ten nejmenší náš kraj navštívil. Ale bohužel je to vina současné vlády Karlovarského kraje, která díky své liknavosti o tuto možnost přišla a přišla o ty finanční prostředky, aby tam to komplexní onkologické centrum mohlo vzniknout. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a s faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Němečková Crkvenjaš. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji za slovo, paní předsedající. Není to tak, že bychom nevěděli, vzhledem k problémům s dotačním financováním nebyly vybudovány některé důležité komponenty a nedá se to stihnout od 1. 1. 2024, takže tohle je důvod, proč se posouvá účinnost jedné části zákona.

A v tom druhém bodě, vzhledem k tomu, že práce se urychlily, můžeme to stihnout dřív. Myslím si, že není důvod neposunout tu účinnost o rok. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou ani v obecné rozpravě už neeviduji žádnou přihlášku. Zeptám se, zda někdo z místa má zájem? Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím. Zeptám se na zájem na závěrečná slova. Není tomu tak.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Němečkovou Crkvenjaš. A požádám paní poslankyni. Prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Ještě jednou děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi přihlásit se k pozměňovacímu návrhu nahranému do systému pod číslem 3166, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Opět se ptám, zda někdo z místa má zájem do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, končím podrobnou rozpravu.

Opět se zeptám na závěrečná slova - není zájem. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

A dostáváme se k bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP