Pátek 15. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

158.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o hromadném občanském řízení soudním
/sněmovní tisk 524/ - prvé čtení

A musím poprosit z pověření vlády, aby předložený návrh uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. S ohledem na čas - je to zákon doplňující ten zákon předchozí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Nyní poprosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, já řeknu asi o pár vět více než zástupce navrhovatele. Takže již víme, že to souvisí s předchozím tiskem. Tímto změnovým zákonem se mění tři zákony a je to občanský soudní řád, zákon o ochraně spotřebitele a ještě tu máme - pardon, zákon o soudních poplatcích. Protože jsem to chtěla zkrátit, tak se omlouvám za takovouto prodlevu.

Ještě bych chtěla uvést, že jsou tam přechodná ustanovení, která jsou důležitá, a to jsou dvě - že řízení ve věci ochrany práv spotřebitelů, zahájená přede dnem nabytí účinnosti zákona osobou k tomu oprávněnou, se dokončí podle dosavadních právních předpisů. A druhé přechodné ustanovení - Ministerstvo průmyslu a obchodu zapíše právnickou osobu, která byla ke dni předcházejícímu dni nabytí účinnosti tohoto zákona zařazena do seznamu osob oprávněných k podání žalob na zdržení se protiprávního jednání v oblasti ochrany práv spotřebitelů na seznam českých oprávněných osob, pokud o to tato osoba požádá nejpozději do jednoho měsíce ode dne nabytí účinnosti zákona.

K navržené účinnosti. Prosím vás, je to totožné jako u tisku 523. S ohledem na to, že už jsme měli věc implementovat do našeho právního řádu, navrhuje se účinnost na první den kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji zpravodajce za její zprávu. A já pro tuto chvíli přerušuji i tento druhý bod, bod číslo 158 a otevírám

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP