Úterý 26. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

1.
Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů,
a ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky,
ve znění ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
/sněmovní tisk 378/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezký večer. Děkuji, pane místopředsedo. Velmi krátký úvod, jelikož jsme ho představovali podrobně v prvním čtení. Je to první z trojice zákonů, které slouží k uskutečnění legislativních změn v oblasti volebního práva.

Za prvé, obsah návrhu upravuje volební obvody pro volby do Senátu. Má to za cíl zvýšit stabilitu, vymezení těchto volebních obvodů. Stanoví zároveň pevný termín konání řádných voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů, a to na první celý týden měsíce října. Související novelizace čl. 10 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky zajistí, že při odsunutí termínu voleb do Senátu nebo zastupitelstev obcí a krajů za nouzového nebo obdobného stavu se v následujícím volebním období volební cyklus vrátí k původním, ústavou stanoveným pevným termínům.

Ústavně-právní výbor, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj i stálá komise pro Ústavu České republiky doporučily Poslanecké sněmovně sněmovní tisk schválit. Na základě požadavku Legislativní rady vlády byla ve vztahu k pevnému termínu voleb do Senátu doplněna věta, podle níž tento pevný termín konání v prvním celém týdnu měsíce října platí pro první kolo voleb, pokud se dle volebního zákona volby do Senátu mohou konat ve více kolech.

Výslovně se stanoví, že změna územního vymezení volebních obvodů pro senátní volby se poprvé provede v roce 2028, jestliže pro to budou splněny podmínky stanovené k zachování rovnosti volebního práva ve volebním zákoně. Tedy právě od roku 2028 bude prvně počítán dvanáctiletý minimální interval mezi revizemi senátních volebních obvodů. Nabytí účinnosti je navrhováno k 1. lednu 2026. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře.

S přednostním právem se přihlásil pan předseda Okamura, ale máme zde ještě úvodní slova zpravodajů, pane předsedo. Zpravodajové jsou zde uvedeni, aby uvedli ten tisk. (Předseda Okamura tvrdí, že může vystoupit kdykoliv.) Můžete kdykoliv, to nerozporuji, ale bývá zvykem, aby zpravodajové ten tisk uvedli, ale prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, využiji tady přítomnosti pana ministra vnitra Víta Rakušana, protože jsme se tady pana ministra celé odpoledne na něco ptali, ale pan ministr se nevyjádřil. Takže teď pan ministr sedí tady metr vedle mě. Já bych se vás, pane ministře vnitra Víte Rakušane, zároveň jste předsedou STAN, tedy zeptal, abyste nám okomentoval vyjádření předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, který v České televizi řekl, cituji (Ministr Rakušan se dívá do mobilu.). Pane ministře Rakušane, vy si hrajete s mobilem. (Ministr Rakušan: Já vás poslouchám.) Říkáte, že mě posloucháte, takže já to ocituji. Pan předseda klubu Pirátů Michálek řekl v České televizi, doslova cituji: "Nám STAN říkal, že s námi bude kandidovat, že s námi bude bojovat proti korupci. Pak jsme zjistili, že z těch černých peněz, které ukradli Dopravnímu podniku, platili nelegální kampaň." Konec citátu předsedy Pirátů Jakuba Michálka v České televizi, v ČT24. Takže já vás tady vyzývám, abyste sem šel na mikrofon a vyjádřil se k tomu, protože pan Jakub Michálek, předseda Pirátů, vládních Pirátů, tímto veřejně přiznal - byť si spíše chtěl postěžovat - že volební kampaň koalice Pirátů a STAN do Sněmovny byla placená z nakradených peněz z korupce v kauze organizovaného zločinu Dozimetr.

Já se ptám, jestli to můžete, pane ministře vnitra, vysvětlit - protože ten citát je jasný - jestli jste tedy financovali kampaň z peněz, které jste ukradli Dopravnímu podniku, a platili jste nelegální kampaň, nebo zdali můžete vyvrátit ta slova vašeho koaličního partnera z koalice PirSTAN, s kterými jste kandidovali do Sněmovny. Jeden z vás tedy lže - jeden nebo druhý, ale oba dva jste kandidovali ve stejné koalici a měli jste spolufinancovanou kampaň. Takže já bych chtěl tady slyšet vaše vyjádření, pane ministře Rakušane. Vyjádření pana Michálka jsme už slyšeli v televizi a teď bych rád slyšel vaše vyjádření, jak to tedy je, zdali jsou to ty černé peníze, které STAN, exponenti STANu, ukradli Dopravnímu podniku a platili tak nelegální kampaň, protože ono by to znamenalo - jak já jsem viděl, já jsem si to přehrál, co pan Michálek vlastně říkal - to by znamenalo, že tady v Parlamentu máme dvě politické strany, které se dostaly do Poslanecké sněmovny na základě kampaně placené z korupčních peněz z organizovaného zločinu, nebo prostě z korupčních peněz, z černých peněz, které ukradly Dopravnímu podniku, platily nelegální kampaň. To je samozřejmě zcela skandální.

Jak tady můžou být politické strany, které - nebo byť i jedna nebo druhá, i kdyby to ta druhá zjistila záměrně, ale je evidentní, že Piráti o tom, za prvé, věděli a ví, a přesto to řekli až teď, a vědí o tom, tak proč nepodali trestní oznámení? Proč se to tedy nevyšetřuje, když pan Michálek ví, že kampaň STAN byla financována z černých peněz, které ukradli Dopravnímu podniku a platili tam nelegální kampaň?

Takže za prvé se chci zeptat i předsedy Pirátů Michálka, zdali podal trestní oznámení, aby se to vyšetřilo, protože to je velice závažné obvinění. To je dotaz na pana Michálka, takže já bych předsedu klubu Pirátů chtěl vyzvat, aby na to odpověděl, aby doplnil to, co řekl v České televizi.

Za druhé bych chtěl vyzvat pana ministra Víta Rakušana, aby se k tomu vyjádřil, zdali to velice závažné obvinění - a to je tedy skandál nejvyššího kalibru, protože jeden z vás tedy neříká pravdu, nebo oba dva řeknete pravdu - to znamená, že pan ministr to potvrdí. To je také varianta. To je tedy skandál.

To je v tento moment, pakliže by to tak bylo, na okamžitou rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana a STAN musí odejít z vlády. Není možné mít ve vládě jakoukoliv stranu, která financovala kampaň z černých peněz, které ukradli Dopravnímu podniku, a platili tak nelegální kampaň. Citát předsedy Pirátů, předsedy poslaneckého kubu Pirátů Michálka.

Takže to je můj dotaz a já bych byl rád, protože pan ministr Rakušan sedí teď metr vedle mě, aby se k tomu vyjádřil, a předseda Pirátů pan Michálek sedí tamhle pět metrů ode mě, jsou tady oba dva, tak já bych vás chtěl požádat, abyste se k tomu vyjádřili, jak to tedy je. No, od pana Michálka víme jeho názor, ale mohl by to doplnit, zdali podal trestní oznámení tedy, protože to v tomto případě má povinnost podat trestní oznámení. Takže vy máte povinnost, pane předsedo Michálku, podat trestní oznámení, když se dovíte o jakékoliv trestné činnosti. Tak mě zajímá, jestli jste ho podal, nebo jestli Piráti kryjí tyto trestné činy. Panu ministru Rakušanovi jsem ty dotazy dal. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pane ministře, chystáte se reagovat? (Ano.) Prosím, s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Jen velmi rychlá reakce. Nerad bych zdržoval ten bod, který se teď projednává, ale dvě poznámky.

Já jsem chtěl ráno reagovat na pana předsedu hnutí ANO Babiše. Uznávám, byly tady permanentně - dlouho - přihlášky s přednostním právem. Já jsem svého předsedu poslaneckého klubu požádal, aby se pokusil vyjednat to, že bych mohl bezprostředně jako druhý, třetí reagovat na pana předsedu Babiše. To se mi úplně nepovedlo, nevyšli jste mně vstříc, což je samozřejmě vaše plné právo. Byl to jenom dotaz. Bohužel potom jsem tady zahlédl pana předsedu Babiše s velkou brašnou, jak říká panu Havlíčkovi: Na shledanou. Takže na něj už nemá úplně cenu v téhle chvíli reagovat.

Vy jste byl, pane předsedo, prostřednictvím pana předsedajícího, přihlášen s přednostním právem, to přednostní právo jste nevyužil. Tady jsem také na předsedu jiné strany čekal, že bych případně zareagoval, nestalo se tak.

Nyní jsme u projednávání konkrétního bodu, který už se otevřel. Vy jste avizovali, že pravděpodobně bude mnoho možností se k tomuto tématu jistě vyjádřit. Já jsem si dělal, pokud jsem zrovna nebyl na jednání K5, která probíhala tady v Poslanecké sněmovně, velmi pečlivé poznámky a budu samozřejmě reagovat rád, ale v téhle chvíli vám pouze mohu říci, že odpověď na ty otázky maximálně budu dávat panu předsedovi Michálkovi, nikoliv teď vám tady na plénu.

Já bych byl rád, kdybychom se vrátili k tomu projednávanému bodu. Znovu říkám, byl jsem připraven reagovat na pana kolegu Babiše, nebylo mi umožněno. Chápu, byli jste přihlášeni, chtěli jste rychle mluvit. Posléze už opustil své pracoviště. Vy jste nevyužil přednostního práva. Nyní bych se rád vrátil k projednávanému bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, pouze uvedu jednu věc, než vám udělím slovo. V současné době jsme otevřeli bod, a přestože jsou přednostní práva, mělo by se mluvit k věci. To znamená, v současné době já osobně říkám, že je-li otevřen bod, mělo by se mluvit k věci. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak já bych uvedl na pravou míru, já jsem přihlášen byl, ale protože jsem předem avizoval, že od 16 do 17 hodin natáčím televizi Barrandov, tak mě zastoupil místopředseda Radim Fiala se stejným obsahem. Takže samozřejmě teď tady jsem, ale to není možné, pane ministře vnitra, abyste si to vyříkávali s panem předsedou Michálkem mezi čtyřma očima. Já znovu poukazuji na to, znovu zopakuji, že pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že vaše volební kampaň, to znamená, na základě čeho vy jste dostali hlasy občanů, jste se zúčastnili voleb, byla placena z černých peněz, které jste ukradli Dopravním podniku a tak platili nelegální kampaň. Cituji pana Michálka. To není na vyříkání mezi vámi. Vy jste takto dělali kampaň vůči občanům České republiky a získali jste na základě toho hlasy ve volbách. Kdyby ti občané věděli, že - cituji znovu pana Michálka, já jsem si přehrál pečlivě to, co řekl, tak kdybyste si to... (Přehrává několik vět poslance Michálka ze záznamu. Levá část sálu tleská.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, pro pořádek, v jednacím řádu máte mluvit vy sám, a ne pouštět záznamy. Pane poslanče!

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže jenom, aby to bylo jasné, jestli to slyšíme všichni, co řekl pan předseda poslanců Michálek před několika dny v České televizi. Je to jasné, pane ministře vnitra Rakušane. Není to na to, vyříkávat si to s panem Michálkem. To je závažný kriminální čin nejtěžšího kalibru, jestli vy jste, STAN, financoval kampaň z černých peněz, které jste ukradli Dopravnímu podniku, což je kauza Dozimetr. Podle policie je to kauza organizovaného zločinu a z toho jste platili nelegální kampaň. Pane ministře, vyjádřete se na mikrofon, jak to bylo, před občany České republiky, protože to byla volební kampaň, vám říkám! Vysvětlete to teď, jestli máte čisté svědomí, tak se nepotřebujete připravovat a něco zjišťovat, a řekněte, jak to bylo! To byla volební kampaň vůči občanům České republiky. To byly volby! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem to sledoval i na tiskové konferenci pana Okamury a musím říct, že ta jeho vyjádření byla opravdu velmi urážlivá, nekorektní a neodpovídala tomu, o čem jsem mluvil. Vy jste prostě pomotal páté přes deváté a vypouštěl jste úplné nehoráznosti. Já jsem se v srpnu tohoto roku dozvěděl z médií, tak jako asi všichni, kteří čtete Deník N a další média - vy se smějete, tak možná nečtete, pardon, možná nečtete, ale ti, kteří čtou (Předsedající: Oslovujte, prosím, prostřednictvím předsedajícího.), prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám se, tak ti, kteří čtou, si to přečetli a je to v rovině nějakého podezření, které vyšetřuje policie. To je všechno, co já k tomu můžu uvést, a týkalo se to pana Redla a pana Hlubučka.

A zase nevím, jestli sledujete realitu mediální, ale pan Hlubuček už je vyloučený ze STANu, takže tam proběhly nějaké kroky, takže držme to, prosím, v korektní rovině. My nevíme, kdo o tom věděl, my nevíme, s kým se o to dělil pan Redl, a tohleto je věc, která se musí nějakým způsobem vyřešit, a já věřím, že se dořeší. A ten záznam, který jste tady přehrával, byl samozřejmě zkrácený, nepřehrál jste ho tady celý, aby bylo slyšet, že jsem tam mluvil o tom, jakým způsobem se lidi kolem pana Redla snažili zneužít tu situaci tak, aby to byla jedna z věcí, které potom přispěly k tomu překroužkování. Takže to je to, o čem jsem mluvil, to, jakým způsobem jste to tady, a zejména na své tiskové konferenci, prezentoval, že z toho byla placená naše kampaň, naše společná kampaň, tak to určitě nebyla a určitě jsme o ničem takovém nevěděli. A naopak podstatou té výhrady je, že právě to nebyla společná kampaň a nebyla placena tak, jak jsme se později dozvěděli. Takže vy jste to úplně pomotal, prostřednictvím pana předsedajícího, tak si to, prosím vás, prostřednictvím pana předsedajícího, taky rozmotejte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vám děkuji a nyní tedy budeme pokračovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já už nebudu komentovat nic dalšího. Pan Okamura mě vyzývá k jedné větě, tak já tu jednu větu řeknu: Samozřejmě jsme nic neukradli. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v tomto bodu. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu a dále byl tisk přikázán výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 378/1 a 2, usnesení stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky bylo doručeno jako sněmovní tisk 378/3. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj ústavně-právního výboru, poslanec Radek Vondráček, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňující návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené, paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím vás o pozornost, protože je to novela ústavy, ačkoliv to pan ministr uvedl relativně stručně, protože se jedná o konsenzuální novelu ústavy, tak kolikrát se vám v životě podaří, že hlasujete o změně ústavy? Tak já vás poprosím o zvýšenou pozornost. Doufám, že nevybočím z role zpravodaje, když řeknu, že mě mrzí, že to projednáváme v 19.38, že by si to zasloužilo úplně jinou atmosféru. Mě mrzí, že jsme neřešili tu kauzu, o které teď mluvil pan ministr a místopředseda Okamura. Bylo nejlepší to nějak probrat a potom případně se k tomu vrátit. Nejlépe by bylo vyřadit všechny body této schůze a bavit se opravdu o tom, co tuhle republiku trápí. Ale vraťme se zpátky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vraťme se zpátky, pane předsedo, ano, prosím, abyste odůvodnil usnesení výboru.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vraťme se k tomu, že tady měníme Ústavu České republiky, a jedná se o věc, kterou řešíme dlouhodobě, řešila to už vláda předchozí, je to věc, která je věcná, která asi nevzbuzuje nějaké širší diskuse. Ze strany senátorů dlouhodobě zaznívala nespokojenost se systémem, podle kterého se volební obvody mění každé dva roky. Tyto změny se z velké části týkaly opakovaně stejných volebních obvodů, zejména v rámci Středočeského kraje, ale i dalších velkých měst, kde migrace obyvatel způsobuje, že dochází k takovým změnám počtu obyvatel, jež byly podle zákona o volbách do Parlamentu důvodem ke změně vymezení senátního obvodu.

Změny vymezení senátních obvodů mnohdy zasahovaly stejné obce, zejména ty, které se nacházejí na hranicích volebních obvodů. V důsledku častých přesunů obcí mezi volebními obvody docházelo k tomu, že někteří voliči nevolili v pravidelném šestiletém cyklu, ale někteří volili třeba jednou za deset let, někteří volili už za dva roky. Ty změny se řetězily, přenášely se do sousedních volebních obvodů a mnohdy do jiného kraje. Obyvatelé obcí, jež se stali součástí jiného volebního obvodu, pak necítili potřebu sounáležitosti s tím územím, kde se volilo, a výsledkem právě bylo usnesení Senátu číslo 377 ze 4. dubna 2018, to znamená ještě za vlád předchozí koalice, kdy Senát požádal vládu, aby připravila takovou úpravu volebního zákona, která zajistí větší stálost volebních obvodů pro volby do Senátu.

V návaznosti na uvedené usnesení Senátu byla ustavena pracovní skupina k přípravě nového vymezení senátních volebních obvodů složených ze zástupců Ministerstva vnitra a všech politických stran, a ta se tím zabývala. Výsledkem se stala trojice návrhu, takzvaný volební triptych, který byl předložený už v minulém volebním období jako tisky 257, 258259. Mluvím o tom proto, protože jsem toho byl součástí. Z jejich projednávání a z pozměňovacího návrhu ústavně-právního výboru vyplynulo, že senátní volební obvody se mají za účelem zachování rovnosti volebního práva měnit, ale nejdřív po 12 letech od poslední změny. To znamená, nemá jít o zakonzervování stávajících poměrů, je tam možnost změny, ale nejdříve za 12 let. Má být provedeno výčtem obcí, který bude uveden v příloze zákona, nikoliv samotným zákonem nebo ústavním zákonem, stejně tak jak podrobná pravidla případných změn tohoto vymezení. Počet 81 volebních obvodů Senátu se samozřejmě nemění a navrhuje se popsaný zvolený kompromis vtělit do souboru návrhů právních předpisů, které se předkládají společně s návrhem zákona o správě voleb.

Tady je jenom ta drobná odbočka: pochválím výjimečně tedy koalici, že svolala jednání i se zástupci opozičních stran, proběhlo několik jednání, na základě kterých došlo k dohodě o tom, že ty zbývající související zákony volební a provádějící nebudou řešeny vládním návrhem, ale poslaneckým návrhem, který podepsali zástupci všech politických klubů zastoupených v této Poslanecké sněmovně a předpokládá se hladké projednání. Ale samozřejmě podle jednacího řádu změna ústavy není možná v jednom čtení. Proto se tu dnes setkáváme, abychom se dohodli, že tento tisk pouštíme do druhého čtení, aby na konci všeho snažení poslanců, ministrů, všech zúčastněných senátorů a tak dále bylo to, že se dohodneme na změně volebních zákonů v České republice tak, jak to v podstatě chtějí všichni, protože víme, že ty zákony jsou zastaralé a nejsou dokonalé.

Druhá část této novely ústavy se týká změny termínu voleb, a to z tohoto důvodu, že řádné volby do zastupitelstev, územních samosprávných celků se od roku 1998 konají společně s řádnými volbami do Senátu. Pouze první volby do Senátu v roce 1996 proběhly samostatně. Úpravu, která by založila společné konání voleb, však žádný právní předpis neobsahuje, obvykle se volby do územních samosprávných celků konají společně s prvním kolem do Senátu, výjimka byla v roce 2002, kdy to bylo druhé kolo voleb do Senátu tak, jak to vyhlásil tenkrát prezident republiky. Cílem této úpravy tedy je, aby se volby konaly vždy společně s volbami do Senátu, a to v předem stanovené době - jde o zastupitelské sbory s pevně stanoveným volebním obdobím, které se obnovuje při společně konaných volbách, a případné dodatečné nebo nové volby, například konané z důvodu rozpadu zastupitelstva v určené obci, nemají vliv na toto období. Stejně tak v případě doplňovacích voleb do Senátu se volí senátor pouze na zbytek volebního období senátora, jehož mandát zanikl. Pevný termín konání voleb do Senátu a do zastupitelstev je třeba upravit, jak tady proto o tom mluvím, na ústavně-právní úrovni, neboť má dopad na vymezení volebních obvodů senátorů a členů zastupitelstvech, které je stanoveno ústavou. Jeho zakotvení bude přínosem jak pro kandidující volební strany, tak i voliče a jejich účast ve volbách.

Na tuto změnu navazuje úprava v ústavním zákoně o bezpečnosti České republiky, že ohledně voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů se po prodloužení volebního období, k němuž došlo za nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu, zkracuje volební období následující. Tím se zajistí, že další volby již proběhnou opět v pevném termínu stanoveném ústavou. Zkráceně jednou větou: Nikdo z nás si nepřeje, aby v důsledku právní úpravy se nám ty volby postupně přesunuly do letních měsíců. Asi bychom si nikdo nepřáli volby o prázdninách, takže pevné volební období, období pevně stanovené volby do Senátu a do zastupitelstev. Nepotkal jsem se členem Poslanecké sněmovny nebo Senátu, který by s tímto nesouhlasil.

Takže já přeji hodně štěstí tomuto návrhu a těším se, že se potom sejdeme společně u toho volebního triptychu a najdeme sílu ukázat občanům České republiky, že přece jenom čas od času se dokážeme domluvit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, poslankyně Ivana Mádlová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. (Poslankyně není přítomna.) Není - v tom případě požádám zástupce výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, aby přednesl zprávu. Já mohu poskytnout usnesení.

Já vám děkuji, paní poslankyně, a prosím, abyste se ujala slova.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ráda bych vás seznámila s 84. usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, které proběhlo 30. června 2023 na 20. schůzi: "Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj po odůvodnění předlohy panem Mgr. Petrem Vokáčem, vrchním ředitelem sekce legislativy a státní správy Ministerstva vnitra, po zpravodajské zprávě paní poslankyně PhDr. Ivany Mádlové, Ph.D., a po rozpravě přijal usnesení, kterým

I. doporučuje Poslanecké sněmovně tisk 378 projednat a schválit v předloženém znění;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby s usnesením seznámila Poslaneckou sněmovnu;

III. pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedkyni Poslanecké sněmovny."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji, paní poslankyně. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu České republiky poslanec Josef Cogan, informoval nás o projednání návrhu v komisi a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych vás tímto seznámil s usnesením číslo 4 stálé komise pro Ústavu České republiky z 6. schůze konané dne 19. září (správně 20. září) 2023. Jak už tady řekl kolega Vondráček, tento tisk týkající se změny ústavy byl projednán ve vysoce konsenzuálním duchu, a to, co tady řekl, mohu jenom podtrhnout, a i vlastně na stálé komisi to bylo přesně v tom samém duchu. Takže:

"Stálá komise pro Ústavu České republiky po odůvodnění předlohy ředitelem odboru voleb Ministerstva vnitra Mgr. Tomášem Jírovcem a po rozpravě přijala usnesení, kterým

I. doporučuje Poslanecké sněmovně tisk 378 projednat a schválit v předloženém znění;

II. pověřuje předsedu komise, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny;

III. zmocňuje předsedu komise, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu ústavního zákona na schůzi stálé komise pro Ústavu České republiky."

To je vše, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím ani z místa. A je-li tomu tak, končím obecnou rozpravu a ptám se na případná závěrečná slova. Pan ministr? Nebo někdo ze zpravodajů? Není tomu tak. Žádné návrhy nepadly. V tom případě zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že případné pozměňující návrhy a jiné návrhy v podrobné rozpravě musejí být odůvodněny. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Ani v tomto případě nevidím žádnou žádost. Je-li tomu tak, končím podrobnou rozpravu. I v tomto případě se ptám, zda chce pan ministr závěrečné slovo? Pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji, vaše závěrečné slovo po podrobné rozpravě.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem jenom v tom svém projevu zapomněl říct, že samozřejmě ústavně-právní výbor doporučuje - to slovíčko tam nezaznělo. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše řeč byla obsáhlá, pane zpravodaji, a jsem rád, že jste to doplnil. Každopádně to zdůvodnění bylo velmi podrobné a děkuju za něj, protože se jedná o Ústavu České republiky. Žádné další návrhy nepadly. Bod jsme projednali a v tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji vám.

 

Otevírám další bod, a tím je

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP