Čtvrtek 12. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb.,
o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 543/ - prvé čtení

A já prosím pana ministra vnitra, místopředsedu vlády pana Rakušana, aby uvedl předložený návrh.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte mi představit vládní návrh novely zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny. Vžilo se označení lex Ukrajina, v tomto případě lex Ukrajina VI.

Na začátku loňského roku aktivovala Rada Evropské unie v reakci na hromadný příliv osob vysídlených z Ukrajiny institut takzvané dočasné ochrany, a to na dobu jednoho roku. Rada Evropské unie odsouhlasila prodloužení dočasné ochrany o jeden další rok, tedy do března 2025. Chtěl bych upozornit na to, že Rada hlasovala 28. září tohoto roku. Dnes máme 12. října, pokud se nepletu, tedy tento materiál se do Poslanecké sněmovny dostal v nejbližší možné době po rozhodnutí Rady. Tento materiál nemohl být předkládán do národního legislativního procesu předtím, než tento celoevropský legislativní instrument byl aktivován. Tím tedy vyvracím i nějaké kuloární připomínky, které jsem zaregistroval, že Ministerstvo vnitra spěchá s lhůtami a přichází s normou pozdě. Přichází s ní v nejbližším možném termínu k rozhodnutí Rady, které bylo na konci měsíce září.

Hlavním cílem předloženého návrhu zákona je nastavení mechanismu prodloužené dočasné ochrany do konce března 2025. Ten je s ohledem na pozitivní zkušenosti z posledního prodloužení opět navržen jako dvoufázový. Přijímá s malými úpravami postup letošního roku, v první fázi tentokrát zkrácené do poloviny března dochází k on-line registraci cizinců. Ti si sjednávají v rámci on-line registrace i termín osobní návštěvy na pracovišti Ministerstva vnitra k vyznačení vízového štítku. Při vyznačení vízového štítku jsou sbírána ta data, která potřebují i ostatní rezorty pro jejich strategické rozhodování ve věci ukrajinské krize. K vyznačení vízového štítku musí dojít do konce měsíce září, pokud by tak nebylo uskutečněno, daný člověk přijde o institut dočasné ochrany na území České republiky.

Zároveň tak dochází k jednoznačnému a nezvratnému ověření identity jednotlivých ukrajinských běženců žijících na území České republiky, a na to navazující veškeré další instrumenty, například sociální pomoci a dalších. Prodloužený návrh je tak novelou především technického rázu. Nevěnuje se změnám ubytování osob, nevěnuje se vyplácení dávek. Diskuse nad těmito otázkami bude vedena až v rámci projednávání návrhu v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Návrh novely dále umožňuje vládě spustit provádění asistovaných dobrovolných návratů zpět na území Ukrajiny. Zároveň z důvodu ochrany vlastníků nemovitostí bude nově po žadatelích o udělení dočasné ochrany požadováno předložení potvrzení o ubytování s úředně ověřeným podpisem vlastníka nebo pronajímatele. U občanů České republiky a ostatních cizinců jde o běžnou praxi. A s ohledem na některé negativní zkušenosti s potenciálním zneužíváním potvrzení se jeví potřebné dosavadní výjimku definitivně ukončit. Měněny jsou...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře, akorát padla. Bohužel musím ukončit. Děkuji. Ano?

 

Poslanec Josef Cogan: Dovolím si jenom navrhnout procedurální návrh, aby se tento bod jednal dnes až do 13.30 a zároveň aby se ten bod doprojednal, případně pokud neskončí dnes, zítra po skončení 77. schůze. (Rozruch v sále. Ohlasy z levé části sálu: To nejde.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě jednou prosím o zopakování tedy toho přesného návrhu.

 

Poslanec Josef Cogan: Navrhuji, aby se dnes jednalo do 13.30, abychom o tom hlasovali.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 13.30, ano?

 

Poslanec Josef Cogan: A zítra, pokud tento bod nebude dokončen, aby se jednalo po skončení 77. schůze zítřejší den.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Obávám se, že to není možné - to druhé. Po skončení schůze dnes? (Velký hluk v sále.)

 

Poslanec Josef Cogan: Po skončení 77. schůze zítra. (Předsedající: Zítra?) Zítra máme 77. schůzi mimořádnou, a až skončí, tak aby se jednalo o bodu po skončení, možná tedy 5 minut po skončení 77. schůze v pátek třináctého.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Je prosím nějaký protinávrh? (Ohlasy zleva: Že to nejde.)

Vyhlašuji prosím pauzu na tři minuty a poprosím, abychom se setkali s předsedy klubů, abychom si to vyjasnili.

 

(Jednání přerušeno od 13.02 do 13.05 hodin.)

 

Budeme pokračovat. Prosím pana předsedu Cogana, aby ještě jednou upřesnil svůj návrh.

 

Poslanec Josef Cogan: Po projednání a dohodě tady s kolegy si dovolím redukovat svůj návrh s tím, že budeme pokračovat v tomto bodu zítra 5 minut po skončení mimořádné schůze číslo 77.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Návrh je pokračovat zítra pět minut po skončení 77. schůze, ano, prosím. Podotýkám, že to bylo po dohodě, jo?

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Já vím. Ale můžeme hlasovat o pauze? To jsem tedy ještě nezažil, byť tady jsem nový.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ne, ne, ne. Je to tak, že já jsem nepřerušil schůzi, to jsme si ujasnili, a skutečně ona může pokračovat ještě, pokud nebyla přerušena. Vyjasnili jsme si to tady. Musím uznat, že kolegové v tomhletom měli pravdu.

 

Takže ještě jednou, hlasujeme o tom, že zítra budeme pokračovat s tímto bodem 5 minut po ukončení 77. schůze. Je zde zájem o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 37, 120 přihlášených, pro bylo 66 (proti 43). Výsledek: přijato.

 

Děkuji a tímto vyhlašuji přestávku do 14.30, kdy budeme pokračovat ústními interpelacemi. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 13.08 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dalším bodem našeho pořadu jsou

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP