Středa 25. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

125.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

A opět prosím, aby se slova ujal pan poslanec Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Zde se jedná o tajnou volbu. Je to dozorčí rada Státního fondu dopravní infrastruktury, kterou volí Poslanecká sněmovna a má pět členů. Budeme obsazovat nově jedno místo a je to z toho důvodu, že 21. září 2023 ze své funkce odstoupil tehdejší, dnes už tedy tehdejší člen dozorčí rady pan Jindřich Lechovský, který byl na začátku tohoto volebního období nominován koalicí Piráti a Starostové. Na základě této nominace volební komise vyhlásila novou lhůtu poslaneckým klubům na obsazení toho jednoho místa, které tedy v tuto chvíli je neobsazeno s tím, že funkční období zvoleného člena začne dnem volby. Lhůta byla vyhlášena do středy 27. září. Volební komise obdržela dvě nominace. Jedna nominace je pan Ivo Drahotský, navržen hnutím ANO, a druhá nominace je pan Václav Vislous, který je navržen klubem Piráti a Starostové. Tyto nominace volební komise přijala do usnesení číslo 109 per rollam ze dne 27. září. Usnesení obsahuje tradiční ustanovení, tedy volební komise navrhuje volbu tajnou s tím, že v případě zvolení zvolenému členovi započne čtyřleté funkční období dnem volby.

A ještě formálně dodám u pana nominanta Václava Vislouse, že jsme na volební komisi identifikovali, že je zároveň nebo v této době členem komise životního prostředí a dopravy na Městské části Praha 9 a komise Rady hlavního města Prahy. Podle zákona nejsou toto přímo orgány řídicí ve vztahu možného střetu zájmů u příjemce, který by mohl čerpat od SFDI nějaké finanční prostředky, a zároveň nominant velmi správně a korektně dodal i čestné prohlášení, že i přesto v případě, že by byl zvolen, že by se těch případných funkcí zavdávajících nějakou možnost střetu zájmů vzdal. Takže ta nominace je v tomto směru naprosto v pořádku, komise ji mohla přijmout, a jak jsem řekl, přijala ji v usnesení číslo 109 z 27. září.

Nyní prosím, paní předsedající, o otevření rozpravy, následně o hlasování o tom, jestli provedeme volbu tajným způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Otevírám rozpravu. Ano, vidím přihlášku z místa, takže prosím pana poslance Ferance. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, jenom krátce k volbě člena dozorčí rady SFDI, respektive ke kandidátovi. Pochopitelně tím, že volí Sněmovna, je to politická volba, to je jasné, nicméně si myslím, že i v té politické volbě by měla být respektována nějaká základní odbornost kandidáta.

Já se teď zaměřím na kandidáta pana Václava Vislouse. Díval jsem se na jeho životopis, co má společného se SFDI. Jenom připomenu, SFDI zajišťuje financování výstavby, oprav, údržby základní dopravní infrastruktury - dálnice, silnice I. třídy, drážní doprava nebo dráhy, vodní cesty a plus okrajově nějaké další záležitosti, skutečně tedy páteřní infrastruktura. Tak jsem se dočetl, že pan Vislous je předseda místního sdružení Praha 9, dobře, zastupitel Městské části Praha 9, člen výboru hlavního města Prahy pro energetiku - tak to není doprava úplně - a člen komise rady pro cyklodopravu. To si nemyslím, že je úplně kvalifikace pro člena dozorčí rady. Ještě jsem se tedy dočetl, že je vlastníkem produktu na dobrovolnou kompenzaci uhlíkové stopy, i z dopravy tedy. Takže úplně jsem nepochopil tu jeho odbornost, tak jsem se podíval ještě na jeho stránky, čemu se věnuje, to sám o sobě deklaruje. Kromě toho, že se věnuje energetice a konkurenceschopnosti, tak se věnuje i udržitelné dopravě, a podíval jsem se, co konkrétně řeší. Tak témata jsou: mikrobusem až k domu, to znamená chytré mikrobusy. Potom další téma je návrat k trolejbusům, parciální trolejbus, dobíjení baterie a trolej, a ještě Samořídící auta uleví ulicím. Tam jsem úplně nenašel spojitost se SFDI, s dopravní infrastrukturou, tak jsem se ještě podíval na jeho veřejných stránkách, jaké má zájmy. Tak jsem se dočetl, že se rád učí cizí jazyky, což je určitě chvályhodné, to je určitě v pořádku - nevím, co to má společného se SFDI, potom že na prknech je doma, že hraje od mládí ochotnické divadlo, a zejména ho baví hry našeho velikána Járy Cimrmana. Nevím, jestli Jára Cimrman objevil něco zásadního v dopravě. A potom ještě, že pan kandidát sází na teslu, myslím jako auto, a dnes jezdí v tesle a drží její akcie. Další zájem je, že ladí na ruské bardy, rád hraje Okudžavu a Vysockého. To dělal i Nohavica, ale nevím, co to má společného s dopravou. A potom ještě zná kouzla potápění, miluje tajemství mořských hlubin. Možná by se mohlo říct, že potápění je podmořská doprava, ale asi úplně nefinancuje to SFDI. (Smích a potlesk v řadách poslanců ANO 2011.) A další záležitost je, že se nebojí protinožců, jsem se dočetl, protože se vypravil do Austrálie v sedmnácti letech a naučil se hrát na didgeridoo. Já jsem někde našel, že to je hudební nástroj původních obyvatel Austrálie. Jsou to nepochybně bohulibé zájmy a bohulibé záliby, ale nejsem si úplně jist, jestli skutečně toto je kvalifikace na člena dozorčí rady SFDI. Jenom připomenu, rozpočet SFDI, pokud se nepletu, je nějakých 150 miliard ročně. Takže jenom prosím, zvažte kandidaturu. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. První pan poslanec Kolovratník a s další faktickou... Tady mám faktickou poznámku a pak je přihlášen pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já jsem to říkal na mikrofon na začátku tohoto bodu, ta faktická patří k debatě o rozpočtu, ne teď. Takže já se z ní tedy odhlásím pro jistotu a hlásím se do řádné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, takže teď s faktickou pan poslanec, pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu respektovat ten náš úzus, že diskuse o volbách jsou relativně stručnější. Jenom připomenu, že tady řešíme, jak správně zaznělo i od pana Kolovratníka, SFDI, který má na starosti financování dopravní infrastruktury, a jedna z klíčových věcí, které SFDI teď řeší, je zajištění úvěru právě na výstavbu dopravní infrastruktury, takže ta problematika financování je naprosto stěžejním úkolem SFDI. Proto my jsme nominovali člověka, který má vzdělání i mnohaleté zkušenosti právě v oblasti financí. Pan Vislous má titul Master of Science z Univerzity HEC v Paříži, což je velmi známá obchodní škola ve Francii, studoval na IESu, pracoval, jak vidíte v životopisu, v McKinsey, byl analytikem Národní ekonomické rady vlády, pracoval jako poradce ministra Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a tak dále a mnoho let je vlastníkem a jednatelem firmy, kde se věnoval mimo jiné optimalizaci financí prostřednictvím restrukturalizace půjček v rámci nadnárodní skupiny.

To, že vedle toho má nějaké svoje zájmy, tak to doufám má každý z nás a z hlediska zdejší rozpravy je to celkem irelevantní. Takže ta nominace je podle mého názoru dobrá. Ten člověk může pomoci tomu, abychom nastavili dobře financování dopravní infrastruktury, a to je klíčový úkol, kterého se SFDI musí chopit, kde musí pomáhat panu ministrovi dopravy, aby se to dobře nastavilo, a já věřím, že to příslušný orgán SFDI dobře zvládne. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Vracíme se do rozpravy, kde je přihlášen pan předseda Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Teď ne jako předseda komise, ale jako poslanec v rámci rozpravy. Je dobře, že pan předseda Michálek vystoupil a řekl několik slov k obhajobě kandidáta nebo navrženého kandidáta klubu Pirátů. Myslím si, že je to dobře, že tyhle debaty tady mají zaznívat a máme se bavit o kvalitě jednotlivých navržených kandidátů.

Já, pane kolego Michálku, si prostě nemyslím, že krátká zahraniční škola a praxe pár let po té škole je tak velká, letitá zkušenost. Zkrátka, ve vší úctě a slušnosti, je to čistě politická nominace, je to člen Pirátů, a je to podle mého názoru i v docela příkrém rozporu, to, co vy jako Piráti máte ve svých interních nebo veřejných materiálech, ve svých postupech k výběrovým řízením, kde velmi dbáte nebo máte dbát na hodnoticí kritéria, jako je odbornost v dané oblasti, v managementu, v dopravě, ekonomice, bodujete je, máte tam i schopnost prosazovat hodnoty nominujícího politického subjektu a tak dál a tak dál. Zkrátka v tomto případě, ve vší úctě k navrženému kandidátovi, a nemám důvod ho hanět nebo být k němu ošklivý, je to prostě čistě politická nominace nezkušeného člověka a člena vaší strany.

Chápu, že vy jako Piráti asi jinak volit nebudete, ale chci požádat vás ostatní členy koalice, abyste tohle zvážili, a ta debata prostě má smysl. Jestliže navržený protikandidát, pan docent Ivo Drahotský, je nezpochybnitelná, za prvé nepolitická nominace, nemá s hnutím ANO ani s nikým z opozice nic společného, je to letitý akademický pracovník Dopravní fakulty Jana Pernera, před nějakými více než dvaceti lety dokonce člen vědecké rady Ministerstva dopravy, je to člověk, který má docenturu v oboru technologie a management a řízení dopravy, je doktorandem, má titul Ph.D. z dopravní fakulty, opět v doktorském studiu technika a technologie, a hlavně k té odbornosti, k té zprávě oněch 150 miliard, je autorizovaným soudním znalcem s kulatým razítkem právě v oboru oceňování movitého majetku a také odhadu cen motorových vozidel a tak dále. Hnutí ANO navrhuje opravdu nezpochybnitelnou, nepolitickou, uznávanou akademickou osobnost, bývalého děkana Dopravní fakulty Jana Pernera a také letitého člena správní rady Správy železnic. To je zkrátka nominace, která má podle mého názoru těžkou a silnou váhu.

Prosím tedy, abyste vy v koalici opravdu tyto věcné argumenty zvážili, pokud chcete dostát svým veřejným proklamacím, že nehrajete jenom politiku, ale díváte se na odbornost a na profesionalitu. Teď za malou chvíli budete mít šanci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde ještě faktickou poznámku paní předsedkyně Schillerové. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já to shrnu, aby se v tom všichni zorientovali. Hnutí ANO má 71 poslanců a v dozorčí radě SFDI má jednoho zástupce. Bezesporu má nárok na dva. Proto jsme navrhli akademicky etablovanou osobnost, nepolitickou, která může být přínosem. Pirátská strana má 4 poslance a v dozorčí radě SFDI má také jednoho zástupce. Bezesporu potřebuje další pašalík pro svého kamaráda. Takže nedělejte z nás hlupáky, pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, řekněte, jak to je, a pojďme hlasovat. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Pardon, ale musím se ohradit, prostřednictvím paní předsedající, proti tomu, co říkala paní předsedkyně Schillerová. Nemluvíte tady pravdu. Je to výměna jedné osoby, která je nominována Piráty a Starosty, za jinou osobu. Je hezké, že vy navrhujete kandidáta na místo, které náleží Pirátům a Starostům, ale z logiky věci my budeme podporovat našeho kandidáta. A stejně tak jako vy tam máte svého politického zástupce pana Havlíčka, tak nechápu, proč tady pranýřujete jinou politickou stranu, že tam chce dát svého zástupce. Dozorčí rada SFDI je orgán, který je politicky nominovaný tady Poslaneckou sněmovnou. Není to orgán, který by stavěl dálnice. Je to orgán, který dohlíží nad financováním dopravní infrastruktury. Tak jenom rozlišujme mezi orgány, které mají striktně apolitický charakter, jako je třeba management nějakého fondu nebo podobně, a dozorčí radou, kde je zcela standardní, a taky to podle toho zákona konstruuje, že to tady nominujeme na návrh poslaneckých klubů. Tak to jsem jenom chtěl opravit tu nepravdu, která tady buď úmyslně, nebo neúmyslně zazněla, nevím. Je to výměna jednoho nominanta Pirátů a Starostů za jiného nominanta Pirátů a Starostů z toho důvodu, že předchozí nominant rezignoval. Není to tak, že bychom tam měli dalšího zástupce, jak to možná nešikovně zaznělo v předchozím projevu.

Děkuji za pozornost a už se k tomu dál nebudu vyjadřovat, protože myslím, že to je zcela jasné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Žádnou další faktickou poznámku již neeviduji ani nevidím nikoho se hlásit do rozpravy. Rozpravu končím a předávám opět slovo panu předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Teď už jen poprosím o hlasování o návrhu na to, že volbu provedeme tajným způsobem. Pak řeknu čas, jak dlouho to bude trvat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Než zahájím hlasování, jenom připomínám, že pauza potom bude do 15 hodin a od 15 hodin budeme pokračovat v projednávání státního rozpočtu a hned po volbách zasedne organizační výbor.

 

Nyní zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 84, přihlášeno 159 poslankyň a poslanců, pro 130, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Ano, prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Volba je krátká, je to jeden lístek. Na vyplnění lístku a provedení volby dávám pouze 9 minut. Volební místnost bude otevřena do 14.15, teď už je to 8 minut. Výsledek stručně oznámím v 15 hodin před zahájením odpolední části schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Končím projednávání bodu 125.

 

(Jednání skončilo ve 14.07 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády (rozhlíží se) - to ještě nikoliv, ale máme 15 hodin, pokračujeme tedy v jednání. A jako první vystoupí s výsledkem oznámení výsledků voleb pan předseda Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Moc děkuju za slovo. Byl to jeden volební bod, tak ho rychle přečtu. Věřím, že členové vlády dorazí pak na jednání o rozpočtu.

A ten jeden volební bod se týkal dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Obsazovali jsme jedno uvolněné místo v tomto kontrolním orgánu a byly na něj podány dva návrhy nominantů. Počet vydaných hlasovacích lístků byl 158 a stejný počet byl i odevzdaných lístků platných i neplatných, takže všichni poslanci a poslankyně, kterých bylo 158, kteří přišli k volbě, se jí také zúčastnili. Počet neodevzdaných lístků 0. Kvorum nutné pro zvolení bylo 80 a výsledek je následující: nominovaný Ivo Drahotský obdržel 64 hlasů a nominovaný Václav Vislous obdržel 72 hlasů. Znamená to, že ani jeden z navržených kandidátů nebyl zvolen, nedosáhl potřebného kvora a v souladu s jednacím a volebním řádem Sněmovny oba dva postupují do druhého kola. Doplním informaci. O tom druhém kole zatím není dohoda, kdy by se uskutečnilo, takže budu o tom jednat s předsedy poslaneckých klubů a včas ten termín oznámíme. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane předsedo, za vaše oznámení. Nyní bychom tedy - a už i budeme moci pokračovat - měli pokračovat v projednávání bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP