Pátek 27. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

122.
Vládní návrh zákona o dorovnávacích daních
pro velké nadnárodní skupiny a velké vnitrostátní skupiny
/sněmovní tisk 515/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj garančního výboru - pan poslanec Nový je omluven a bude zastoupen panem poslancem Jakobem. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor se tímto návrhem zákona nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

Nyní se tedy táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Zájem nemá. Otevírám tedy rozpravu, do níž se už pan ministr hlásí. Prosím o ztišení! Pan Kubíček - faktická byla jenom hlasování? (Ano.) Odmažu. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych načetl legislativně technickou změnu textu. Já to pak i odůvodním.

1. V § 15 se zrušuje označení odst. 1.

2. V § 17 odst. 6 větě první se číslo "6" nahrazuje slovy "5 se".

3. V § 17 odst. 6 větě druhé se číslo "6" nahrazuje číslem "5".

4. V § 51 odst. 2 se text "§ 86" nahrazuje textem "§ 87".

5. V § 54 odst. 3 a 4 se slova "z důvodu podle odst. 1" zrušují.

6. V § 69 odst. 5 zní: Na stálou provozovnu, jejímž prostřednictvím nejvyšší mateřská entita s prvkem daňové transparence zcela nebo částečně vykonává svou činnost nebo jejímž prostřednictvím je zcela nebo částečně vykonávána činnost entity s prvkem daňové transparence, pokud je vlastnický podíl nejvyšší mateřské entity v této daňové transparentní entitě držen prostřednictvím daňové transparentní struktury, se odst. 1 až 4 použijí obdobně.

7. V § 87 odst. 5 se číslo "5" nahrazuje číslem "4".

8. V § 106 odst. 4 zní: Spojením podle odst. 1 a 2 se rozumí ujednání, na jehož základě:

a) se všechny nebo téměř všechny entity skupiny ze dvou nebo více samostatných skupin stanou entitami pod společnou kontrolou tak, že následně tvoří entity nové kombinované skupiny, nebo

b) entita, která není součástí žádné kombinované skupiny, je pod společnou kontrolou s jinou entitou nebo skupinou tak, že tvoří entity nové kombinované skupiny.

9. V § 107 odst. 3 se slova "až 3" nahrazují slovy "a 2".

10. V nadpisu § 144 se slovo "přechodně" nahrazuje slovem "trvale".

A teď krátké zdůvodnění:

K bodu 1 - oprava chybně označeného odstavce.

K bodu 2 - oprava chybného odkazu.

K bodu 3 - oprava chybného odkazu.

K bodu 4 - oprava chybného odkazu.

K bodu 5 - úprava vylepšuje stylistiku ustanovení.

K bodu 6 - ustanovení ve stávající textaci vytvářelo dojem, že omezuje použití § 69 odst. 1 až 4 na vymezené entity, avšak jeho účelem bylo naopak rozšířit použitelnost těchto ustanovení na dané entity.

K bodu 7 - oprava chybného odkazu.

K bodu 8 - oprava členění odstavce, který se člení na body a nikoliv na písmena.

K bodu 9 - oprava chybného vnitřního odkazu.

A k bodu 10 - nadpis nereflektoval obsah usnesení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Do rozpravy další přihlášený? Paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já jsem teď, paní předsedkyně, zaskočena, protože samozřejmě toto je zákon, na kterém začala pracovat ještě naše vláda, teď se to schválilo a tak dále. My to podporujeme, dorovnávací daň, byla to i součást konsolidace našich financí, ale teď jsem zaskočena z těch legislativně technických, protože já to nemám k dispozici, nevím přesně, o co tam jde, a obávám se, jestli je to legislativně technická. Já to nechci nějak zdržovat, nechci prostě tady... Mohli bychom třeba 10 minut požádat o pauzu, abychom si to ukázali a s legislativou probrali? Aby v tom bylo jasno, abychom věděli o čem hlasujeme. Nechci to nějak zdržovat, chci jenom vědět, o čem vlastně máme hlasovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Mám to chápat tak, že si berete na projednání klubu vašeho a pan ministr vám to během té chvíle...?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, tak to chápejte. Ano, děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vyhlašuji tedy přestávku do 12.30 na jednání klubu hnutí ANO a během této pauzy se vyjasní tyto změny.

 

(Jednání přerušeno ve 12.20 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 12.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, o přestávce jsme se dohodli, že bude přerušen tento bod do projednání bodu 112, čili bodu následujícího, a poté se k němu vrátíme. Takže pokud není námitek, tak konstatuji tuto změnu, na které je shoda, a otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP