Pátek 3. listopadu 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 374/2011 Sb.,
o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 442/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a zpravodajka garančního výboru, kterým je výbor pro zdravotnictví, poslankyně Jana Pastuchová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 442/2, který byl doručen dne 13. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 442/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Ano, pan ministr má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu jenom velmi stručný. Jak víte velmi dobře, cílem tisku je zakotvení právního mechanismu, který zajistí, aby Ministerstvo zdravotnictví mělo jednoznačně uloženou povinnost hradit náklady na zajištění a provoz jednotného informačního systému v letecké záchranné službě provozovatelům letadel pro zdravotnickou záchrannou službu. Součástí je pozměňovací návrh, který získal kladné stanovisko garančního výboru. Takže já vás tímto prosím o podporu tohoto zákona včetně pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Děkuji.

Otevírám tedy rozpravu, do které zatím není nikdo - je přihlášen, hlásí se do rozpravy pan poslanec Brázdil. (Hluk v sále.) Kolegyně, kolegové, prosím, přesuňte své rozhovory do předsálí! Děkuji.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Také děkuji. Dámy a pánové, doufal jsem, myslel jsem si, že pan ministr využije, když je otevřen zákon o zdravotnické záchranné službě, aby do toho bylo vloženo něco víc než jenom nějaký jednotný systém vědění ve vzduchu, kde se nacházíme. To opravdu téměř nic neřeší. Ale rozhodně si myslím, že by pomohlo, aby zdravotnická záchranná služba v naší republice už nebyla čtrnáctkrát jinak, ale abychom byli stejně jednotní, stejně řízení z jednoho aspoň ministerstva, těžko říct, jestli Ministerstva zdravotnictví, možná tam mohlo být i vnitra, tak jak jsou dnes státní policie i státní Hasičský záchranný sbor. Já jsem to hodně chtěl takhle udělat. Vím ale, že jsem z opozice a že by se to asi nepovedlo, že byste mi to zamítli. Tak jsem chtěl jenom touto formou říct, že snad jednou - jednou - přijde někdo odvážný, protože odvahy, to já mám, ale abychom to tady odsouhlasili a udělali konečně záchrannou službu plnohodnotnou jako hlavní složku integrovaného záchranného systému, a ne čtrnáctkrát různých krajských, jinak financovaných, jinak zabarvených, jinak vybavených, jinak oblečených, jinak všechno jinak. Nestalo se to tak. Tak aspoň podpoříme tuto malinkou integraci, tedy že budeme vědět o sobě ve vzduchu i na zemi, o helikoptérách v případě nějakého hromadného výskytu zraněných osob nebo, já nevím, při nějakých jiných akcích letecké spolupráce. Děkuji, že jste mě vyslechli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem. Paní zpravodajka také nemá zájem. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo. (Hluk v sále.)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Dovolím si vám přečíst usnesení s navrženou procedurou hlasování. Usnesení výboru pro zdravotnictví 98. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích podaných k vládnímu zákona, kterým se mění zákon č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 442, v následujícím pořadí:

Návrh na zamítnutí návrhu nebyl podán. Za prvé návrhy legislativně technických úprav - které nebyly načteny, to tedy nebudeme hlasovat. Dále budeme hlasovat, nebo v proceduře je návrh hlasování pozměňovacího... (Řečnice se odmlčela pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, děkuji, že jste se ztišili. (Zpravodajka: Pozměňovacího návrhu.) Omlouvám se, paní poslankyně, kolegové, kolegyně, prosím o klid. Neustále vás musím napomínat, tak ať se nezdržujeme, ztište se okamžitě. Prosím. Děkuji.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Pozměňovací návrh pod písmenem A paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš. A jako třetí hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Myslím, že o proceduře hlasovat nemusíme, neb je velmi jednoduchá, pokud proti tomu není námitka. Námitka není.

Prosím, proveďte nás hlasováním, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A, sněmovní dokument 3166, který má dva body. První bod se týká změny zákona, kde se navrhuje změna účinnosti z 1. 7. 2023 na 1. 12. 2023. A druhé dva body se týkají změny zákona o elektronizaci zdravotnictví. Stanovisko garančního výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? Souhlas, ano, děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 22, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 151, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Paní zpravodajko, myslím, že jsme se vypořádali s jediným pozměňovacím návrhem, o němž bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 442, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 156, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Všem vám chci poděkovat za záchranáře a hlavně za tu leteckou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP