Středa 29. listopadu 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

138.
Návrh na volbu člena Rady Státního fondu kinematografie

Opět prosím pana předsedu Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Je to první volba, první kolo. U Rady Státního fondu kinematografie letos probíhají dvě výzvy, obě dvě pan ministr kultury, který je tím, který zasílá - nejdřív vyhlašuje veřejnou výzvu a na základě nominací poté zasílá své návrhy a ty nominace sem do Poslanecké sněmovny. První výzvu už Sněmovna zvolila letos na jaře 5. dubna, bylo to s mandátem od 4. června, byly zvoleny paní Kalandrová a Kopecká, a v té druhé výzvě, kde jedno ze jmen bylo navrženo i do té dnešní, došlo ke zúžení po dohodě s ministrem kultury a následně nám, Poslanecké sněmovně, k dnešku jsou předkládány dvě předané nominace od pana ministra kultury. Je to paní Nataša Slavíková, která obdržela od profesních organizací osm nominací, a pan Jan Svačina, který od profesních organizací obdržel dvě nominace. Tyto návrhy volební komise přijala dne 14. listopadu do usnesení číslo 112.

Zde je to tříleté funkční období a s tím upozorněním, že může začít - volíme trochu s předstihem - nejdříve 28. ledna 2024, tedy až den poté, kdy se uvolní nebo kdy skončí mandát zatím dosavadní radní, paní Nataše Slavíkové.

I zde prosím o otevření rozpravy a následně hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám tedy rozpravu. Nikoho do ní se nevidím hlásit. Je-li tomu tak, tak rozpravu končím.

O závěrečné slovo předpokládám není zájem.

 

Nyní tedy budeme hlasovat, jak zaznělo, zda jsme pro tajné hlasování, tajnou volbu.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, je přihlášeno 174 přítomných, pro 134, proti 1. Návrh byl tedy přijat.

 

Budeme tedy hlasovat tajně, a já proto přerušuji projednání tohoto bodu pro provedení tajné volby. Ještě se zeptám tedy pana předsedy na časovou dotaci na volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Máme čtyři lístky. Stanovuji 14 minut, to znamená, volební místnost bude otevřena do 14.10, a poté, jak jsme se dohodli, bych výsledky představil v 15 hodin po polední pauze. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy ještě přihlášený s procedurálním návrhem pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, myslím, že máme všichni vůli dodělat dneska všechny rozpočtové body, proto jménem koaličních klubů navrhuji, abychom dnes jednali i po 21. hodině. Po 19. jednáme automaticky, protože se nejedná o návrhy zákonů, ale rozpočet a další věci, ale po 19. i 21. hodině. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. To je procedurální návrh, proto o něm budeme hned hlasovat. Je zájem o odhlášení, proto vás všechny prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Připomenu, že budeme hlasovat procedurální návrh přednesený panem předsedou Bendou ohledně jednání i hlasování i po 21. hodině. Aby bylo jasné, my máme teď od 14 hodin následně do 15 hodin také pauzu, takže předcházím dotazům.

Počet přihlášených už je ustálen, takže zahajuji hlasování o procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, je přihlášeno 134 přítomných, pro 129, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A ještě pro organizační upřesnění: organizační výbor bude dnes zasedat dejme tomu od 14.10 vzhledem k tomu, že nyní proběhne do 14.10 tajná volba ve čtyřech konkrétních volbách. Sejdeme se zde opět od 15 hodin a budeme pokračovat v projednávání státního rozpočtu na příští rok.

 

(Jednání přerušeno ve 13.59 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji hezké odpoledne. Než budeme pokračovat v přerušeném bodě 117, sněmovní tisk 549, vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, požádám předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před polední přestávkou. Týká se to bodů 135, 136, 137 a 138. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne všem, kteří jsou přítomni ve Sněmovně. Děkuji za pozornost. V souladu s dohodou, která padla, teď oznámím výsledky. Bohužel globálně konstatuji, že většinově ty volby nebyly úspěšné, že ve třech bodech Sněmovna nikoho nezvolila a budou druhá kola. Pouze v jednom z těch čtyř bodů je volba uzavřena a Sněmovna rozhodla. A teď konkrétně.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP