Úterý 12. prosince 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh měl uvést pan předseda vlády Petr Fiala, ale zastoupí ho pan ministr Blažek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý večer, děkuji za slovo. Protože čas je v politice velmi významný faktor, omezím své úvodní slovo a budu konstatovat, že hlavním účelem navrhované právní úpravy je legislativní změna institutů a požadavků v oblasti ochrany utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti, která činí v aplikační praxi potíže. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a já prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Martin Major.

 

Poslanec Martin Major: Vážený pane předsedající, vážení ministři, dámy a pánové, já se pokusím to příliš neprodlužovat, a vzhledem k tomu, že na to máme čtyři minuty, to shrnu pouze telegraficky. Hlavním cílem návrhu je narovnat požadavky související s novými legislativními tendencemi, současně se návrh snaží odstranit některé dílčí nedostatky současně platné právní úpravy, jako je například precizace definice utajované informace nebo explicitní vymezení okruhu podnikatelů, kteří mohou mít přístup k utajovaným informacím. Poslední novela tohoto zákona proběhla v roce 2011, a vzhledem k tomu, že jsme v roce 2023, proto tato novela.

Dále návrh zákona podstatným způsobem snižuje administrativní zátěž, neboť Národní bezpeční úřad bude v případě změny některého údaje obsaženého v osvědčení fyzické osoby, osvědčení podnikatele nebo v dokladu bude vydávat novou veřejnou listinu z vlastní iniciativy, aniž by bylo nezbytné žádat ze strany fyzické osoby nebo podnikatelů.

Nakonec, když to celé přeskočím, konstatuji, že organizační výbor navrhl svým usnesením ze 45. schůze, aby garančním výborem byl výbor pro bezpečnost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane zpravodaji, a otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, ani z místa, obecnou rozpravu tedy končím.

Předpokládám, že zájem o závěrečná slova není.

Nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí, tak se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. Navrhuje snad někdo přikázání jinému výboru než výboru garančnímu? Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

A já se ptám, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru? Kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 27, bylo přihlášeno 100 poslanců, pro hlasovalo 97, proti nebyl nikdo a já konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro bezpečnost jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalším výborům. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Není tomu tak.

Tím jsme se vypořádali s prvním čtením sněmovního tisku 519 a já tento bod končím. Děkuji navrhovateli i zpravodaji.

A protože je 18.58 hodin, tak si myslím, že asi není rozumné zahajovat další bod. Domluva je, že dneska jednáme do 19 hodin, takže já přerušuji do zítřejšího dne naši schůzi a přeji vám hezký večer. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 18.59 hodin.)

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP