Středa 13. prosince 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji druhý jednací den 86. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve všechny odhlásím a požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. S náhradní kartou číslo 27 bude hlasovat paní poslankyně Jana Pastuchová a s náhradní kartou číslo 15 bude hlasovat pan poslanec Bžoch.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Vladimír Balaš se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Roman Bělor z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Bureš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Klára Dostálová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Exner z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a ze zdravotních důvodů, Eva Fialová od 12 hodin z pracovních důvodů, Romana Fischerová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jaroslav Foldyna do 14 hodin z pracovních důvodů, Jiří Hájek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Šimon Heller do 10 hodin z pracovních důvodů, Miloslav Janulík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, David Kasal do 9.40 hodin z pracovních důvodů, Pavel Kašník z celého jednacího dne z osobních důvodů, Pavel Klíma z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Věra Kovářová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Kuchař do 17 hodin z pracovních důvodů, Petr Liška z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Karla Maříková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jiří Mašek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hana Naiclerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Miloš Nový z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavla Pivoňka Vaňková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Marie Pošarová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lucie Potůčková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Karel Sládeček z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Svoboda z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Michaela Šebelová od 10 hodin do 10.30 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Viktor Vojtko z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Petr Vrána z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Michal Zuna z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Pavel Žáček z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvají Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Černochová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Dvořák od 10 hodin z pracovních důvodů, Petr Hladík od 12 hodin z pracovních důvodů, Helena Langšádlová od 9 do 12.30 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský do 12 hodin z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 12 hodin z pracovních důvodů, Marek Výborný do 10.30 hodin z pracovních důvodů.

Ještě se omlouvá pan poslanec Vladimír Zlínský z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů. To by byly prozatím došlé omluvy.

Pokud ještě někdo budete žádat o vydání náhradní karty, tak mně prosím oznamte číslo.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazených bodů, a to v pořadí neprojednaných bodů z úterý 12. prosince. Nicméně nyní je prostor pro případné návrhy na změnu toho schváleného pořadu. Já zde mám přihlášku pana předsedy Cogana - ten stahuje. Dále mám k pořadu schůze přihlášeného s přednostním právem pana místopředsedu Karla Havlíčka. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

Poprosím Sněmovnu ještě o ztišení, aby tady byl klid na projednávání návrhů na změnu pořadu. Kolegyně, kolegové, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já budu dnes velmi stručný, ale byl bych rád, abychom zařadili bod, který se nazývá Převod agendy digitálního stavebního řízení z Ministerstva pro místní rozvoj na Dopravní a energetický stavební úřad. Je to vážná věc a já bych prosil, abychom velmi zvážili to, jakým způsobem se dneska vyvíjí digitální stavební řízení, jeho digitalizace. Všichni víme, že získání stavebního povolení digitální cestou by mělo být od 1. července 2024. Podotýkám, už je to o rok posunuté, a to proto, že se posunul stavební zákon. A my tvrdíme, že pod ministrem Bartošem je dnes tato agenda v troskách a hrozí nám nevídaná blamáž.

Pokud se okamžitě na vládě nezatáhne za ruční brzdu, hrozí stavební chaos a do značné míry degradace celého stavebního zákona, který - jak velmi dobře víte - byl náročně připravován. Po dvou letech naší práce přišla nová vláda, která se rozhodla, že zruší stávající stavební zákon. Po dohodě s opozicí jsme nakonec připravili z mého pohledu variantu, která je krvavým kompromisem. Na druhou stranu plnou odpovědnost zato nese vláda Petra Fialy. V dané chvíli...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane místopředsedo, já se omlouvám, ale opravdu je tady velký hluk. Kolegyně, kolegové, prosím, přeneste své rozhovory do předsálí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím pěkně, nevymezuje pouze opozice. Já věřím, že to sledujete, ale jak hejtmani, tak zástupci starostů v tuto chvíli vážně zpochybňují termín 1. 7. 2024. Tak prosím, věnujme tomu pozornost, protože se to dá ještě v tuto chvíli změnit. Znovu opakuji, že nejsme s vládou ve sporu ohledně digitalizace stavebního řízení. Je to řešení, které jsme připravili ještě my po dohodě s novou vládou v režimu, na kterém je všeobecná shoda. Problém je v tom, že to nezvládá Ministerstvo pro místní rozvoj, nemá tam kompetentní tým.

V tuto chvíli se jedná o následující problematiku. Určitě si vzpomínáte, že jsme připravili digitalizaci takzvaných soutěžních dialogů po mnoha letech práce a po diskusi s odbornou veřejností. Rekapituluji to, že pan ministr Bartoš ideologicky nepochopitelně zrušil tyto soutěžní dialogy. Netransparentnost postupu pana ministra Bartoše potvrdil následně ÚOHS. Nicméně pan ministr Bartoš připravil bez širší odborné diskuse další řešení. Zakázku měla dostat z našeho pohledu nedůvěryhodná firma. Co udělal ÚOHS? Napadl to zcela jednoznačně. Důležité je říct, že navzdory tvrzení ÚOHSu uzavírá s touto problematickou firmou smlouvu na částku 37,5 milionu korun, a to podotýkám, v režimu JŘBU, čili jednací řízení bez uveřejnění. Následuje to, že ÚOHS napadá JŘBU, nicméně pan ministr Bartoš současně s tímto postupem ÚOHSu tuto zpackanou zakázku začíná řešit s právní kanceláří, která se postaví proti ÚOHSu, přičemž limit pro výplatu této právní kanceláři je na úrovni 30,5 milionu korun. Podotýkám, že se jedná o zakázku ve výši 37,5 milionu korun a neberu argument to, že se jim zatím nevyplatilo 30,5 milionu korun. Je to po 4,5 milionech až do června roku 2024. Může, prosím, někdo soudný vysvětlit, proč se platí právní kanceláři až 30,5 milionu korun, když se jedná o zakázku 37,5 milionu korun, nota bene když se bojuje proti ÚOHSu? To fakt nikdo v tomhletom případě nepochopí.

Podotýkám, že v mezidobí pan ministr Bartoš ztratil možnost čerpat 1 miliardu korun z IROPu čili z Evropské unie. To znamená, nedůvěryhodná firma, předražená zakázka ve smyslu právních služeb, současně se přijde o 1 miliardu korun. Proti se staví Svaz měst a obcí, proti se staví Asociace krajů, proti se staví Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. Nevím, co více už uvést v rámci argumentů k tomu, aby se okamžitě ta agenda převedla z Ministerstva pro místní rozvoj, kde na to nemají kompetentní lidi v tuto chvíli - je mi líto, ale je to realita - aby se převedla na Ministerstvo dopravy. Na Ministerstvu dopravy vznikl Dopravní a energetický stavební úřad. Ty lidi tam znám, jsou to profesionálové, jsou to odborníci. Jakkoliv mají hodně práce, dokázali by toto zvládnout tak, že by se ten termín ještě dal stihnout.

Takže prosím o zařazení tohoto bodu a diskusi nad tím, jakým způsobem urychleně převést agendu z Ministerstva pro místní rozvoj na Dopravní a energetický stavební úřad. Je ještě v tuhletu chvíli šance tu ostudu odvrátit, protože pokud se rozjede stavební zákon a nebude připravena jeho digitalizace, nedovedu si představit, jakým způsobem to bude přijato odbornou veřejností, ale samozřejmě jakýmkoliv stavebníkem, nemluvě o tom, že tam je celá řada netransparentních kroků. A překvapuje mě to, když Piráti sami deklarovali vždy, že veškerá výběrová řízení se pojedou v běžném režimu, nechápu, proč se to jede v režimu JŘBU. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím vás, pane místopředsedo, upřesníte mi název bodu?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Převod agendy digitalizace stavebního řízení z Ministerstva pro místní rozvoj na Dopravní a energetický stavební úřad.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosila bych, abyste to ke mně donesl i písemně, aby tam pak nedošlo k nějaké mýlce. Děkuji. A jako druhý se hlásí k pořadu schůze pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl na pořad dnešní schůze doplnit další bod, který jsem nazval Totalitní prvky kroků ministra vnitra Rakušana v rezortu Ministerstva vnitra, a chtěl bych tento bod zařadit jako první bod dnes k projednávání.

O co se mi jedná: 10. 12. je Den lidských práv. K onomu datu obdržel premiér Fiala této vlády otevřený dopis - desítky osobností z řad politického, kulturního, společenského života, které poukazují na závažné porušování lidských práv, na cenzurní praktiky a normalizační, pomalu nastupující normalizaci v naší společnosti. Za poslední rok hnutí ANO několikrát tady říkalo, že nastupuje pomalu plíživá totalita. My neříkáme, že je totalita z padesátých let, kdy docházelo k nějakým popravám osob a podobně. Včera už se o tom tady krátce zmínil náš pan předseda. Já bych chtěl, aby tento dopis, který dostal premiér Fiala, nezapadl, a chtěl bych vás seznámit alespoň částečně s některými věcmi, které v tomto otevřeném dopisu zazněly.

Otevřený dopis Společnosti pro obranu svobody projevu, zkratka SOS, pro premiéra Petra Fialu podpořily desítky osobností veřejného, kulturního, společenského života. Podotýkají, že kroky Ministerstva vnitra dlouhodobě polarizují společnost a vytvářejí v ní atmosféru strachu. Takže třiatřicet let po revoluci my zde vytváříme atmosféru strachu ve společnosti. "Přibývá indicií, že se vláda, jež se původně přihlásila k závěrům Charty 77, ve svém programovém prohlášení vynucuje nejen (jeden?) politický názor a sklouzává k cenzurním praktikám, které mnozí pamatují z doby normalizace," píše se v dopise, který byl předsedovi vlády na Den lidských práv 10. 12. doporučen nebo doručen.

To znamená, já zde hovořím o praktikách prvního místopředsedy vlády, předsedy hnutí STAN, rezortního ministra vnitra pana Rakušana, který si začíná osobovat právo, a používá k tomu státní aparát, na vytváření těch jediných a správných názorů. Kroky ministra vnitra Rakušana pomalu začínají omezovat svobodu slova, přičemž dlouhodobě polarizují společnost a vytvářejí v ní atmosféru strachu. Opravdu chceme zde vytvářet atmosféru strachu 33 nebo 34 let po revoluci? Vláda sklouzává k cenzurním praktikám, které byly za normalizace. Mezi příklady snahy ministra vnitra na omezování svobody slova je jmenovaná metodika Krizového informačního týmu KRIT, který byl vytvořen na Ministerstvu vnitra.

Dále osobnosti poukazují, že "ministr vnitra Rakušan se dopouští označování pouhých předpovědí, odlišných výkladů a jiných názorů za určité dezinformace". To znamená, jestliže má někdo jiný názor, než je oficiální názor současné vládní pětikoalice, je označován za dezinformátora. Dopis dále zmiňuje, že nechvalně známých osobností a organizací, které rozdělují společnost falešným obviňováním svých oponentů, dokonce se zde přímo hovoří, že vyzývají české občany k nahlašování dezinformací. Takže my budeme zde přímo vyzývat občany k nahlašování dezinformací s tím, že to není práskačství, protože jsou lži ve veřejném prostoru nebezpečné? Jsou zde hovořeny, jsou zde zmiňovány určité weby, Manipulátoři.cz, Nadační fond nezávislé žurnalistiky, to znamená subjekty, které dokonce čerpají některé finanční prostředky ze státního rozpočtu.

Premiéru Fialovi tak podepsaní vyčítají, že jeho výroky na adresu demonstrujících občanů také nepomáhají společenské soudržnosti. To znamená, premiér vlády rozděluje společnost. Vy pořád říkáte, že opozice rozděluje společnost, že upozorňuje (na) některé věci, nepravosti, a tady přímo tyto osobnosti říkají, že ten, kdo rozděluje společnost, je vládní pětikoalice a je to premiér Fiala.

Je ten dopis opravdu dlouhý. Já jsem chtěl včera hovořit, potom jsem stáhl svoji přihlášku, možná se k tomu vrátím ještě na nějaké schůzi, abych to mohl případně přečíst celé, protože by mě opravdu zajímalo, jak na to bude ze strany pana premiéra zareagováno.

V závěru dopisu tak předsedu vlády podepsaní vyzývají, aby se jasně postavil za svobodu projevu a odmítl jakékoliv cenzurní snahy schovávání za boj proti údajným dezinformacím - "abyste nedopustil vznik legislativy, která by dávala této a všem dalším vládám nějaký bianko šek na filtrování nepohodlných informací nebo neumožňovala Evropské komisi zasahovat do ústavou chráněné svobody projevu českých občanů na případně digitálních platformách" - to jsou ty vypínané určité weby - "abyste se rázně postavil proti šíření atmosféry netolerance, autocenzury a dalšího omezování svobody projevu". To jsou věci, které prostě vám tady z minuty podepíšu. "Žádáme vás, vážený pane premiére, abyste v duchu hodnotové politiky důrazně bránil občanské svobody a ujistil tak občany, že nemusejí říkat něco jiného doma a něco jiného na veřejnosti" - to, co jsme všichni zažívali na konci osmdesátých let, že jsme něco jiného říkali doma a něco jiného jsme byli nuceni říkat ven, dneska prostě se k této věci pomalu propracováváme - "že se nemusejí bát vyjadřovat své názory, ať už se týkají migrace, klimatických opatření, věcí přicházejících z Evropské unie, očkování proti covidu, situace na Ukrajině, genderové ideologie, korespondenční volby" - to je to, co se tady střetneme pravděpodobně příští rok - "energetické politiky a dalších témat," žádají desítky osobností. Je tady potom vyjmenována opravdu celá řada, množství lidí, kteří mají nějakou sílu v tom veřejném prostoru, a žádají pana premiéra, aby proti těmto věcem zasahoval.

Já bych se - to tady zmiňuji jenom z toho důvodu, že nám, když říkáte, že hnutí ANO říká něco o nějaké totalitě, a ptáte se nás, v čem to spatřujete, tak já vám tady dávám jasný příklad, který za mě, vlastně ten otevřený dopis, vyjmenoval, kde my spatřujeme, co je ta pomalu plíživá cenzura a co je ta pomalu plíživá normalizace. To znamená názory, které momentálně nejsou in, tak vlastně vy se nás snažíte a obecně i ty lidi házet do jednoho pytle. Chtěl bych, aby se tento bod dneska zařadil, aby se tady otevřel, abychom se o tom mohli demokraticky pobavit. Děkuji za slovo. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane poslanče, a ještě se hlásí - dobře, ještě je tam přihlášený pan poslanec Juchelka a poté vnímám přednostní právo pana předsedy Cogana. Pan poslanec Aleš Juchelka také k návrhu na změnu pořadu. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem tady úplně naposledy, protože je poslední šance zařadit příspěvek na péči na dnešní den. Máme úplně poslední možnost pomoci všem zdravotně handicapovaným, protože to může projít dneska v devadesátce a může se od 1. 1. 2024 navýšit příspěvek na péči.

Včera jste vy, vážení kolegové, odmítli zařadit tady tento bod na dnešní den jako bod číslo 1 anebo ve 12.30, takže já mám poslední šanci pro vás - hlavně vy, poslanci z vládní koalice - na zařazení tohoto bodu dnes ve 12 hodin.

A poněvadž tady ještě nezazněly ty částky, tak já je znovu řeknu. V I. stupni se mění do 18 let z 3 300 korun na 3 630, z 6 600 na 7 260 ve II. stupni, ve III. ze 13 900 na 15 290 a ve IV. stupni je to nejmarkantnější z 19 200 na 21 120. Ti, kteří pečují o své partnery, o své děti a mají nad 18 let, tak to z 880 skočí na 2 000, což je velmi markantní u I. stupně, ze 4 400 na 6 400, z 12 800 na 14 080 a z 19 200 na 21 290.

Já hlavně apeluji na všechny poslance, kteří jsou ve výboru pro sociální politiku, poněvadž všichni vědí, do jaké svízelné situace se dostanou rozpočty neformálních pečujících, kteří se doma starají o zdravotně handicapované. Všichni vědí, co schválili v rámci konsolidačního balíčku, že stoupnou náklady v rámci konsolidačního balíčku na cenách potravin, cenách energií, zrušili jste dokonce slevu na poplatníka pro zdravotně handicapované. To znamená, když jeden z nich pracuje a druhý se 24/7 stará doma třeba o dítě, tak i těm jste zrušili a vzali jste jim 25 000 korun ročně. A to nemluvě o tom, že během tohoto vašeho vládnutí se dvakrát zvyšovala úhradová vyhláška.

Takže já apeluji na všechny poslance vládní koalice, hlavně ty, kteří jsou ve výboru pro sociální politiku, aby zvedli ruku pro to, aby se tady tento zákon, sněmovní tisk 565, který navyšuje příspěvky na péči o 10 % a je to v rozpočtu na příští rok pouhých 5 miliard korun - takhle prostě neuvedete ty lidi do chudoby, do bídy a dramaticky jim nesnížíte jejich rozpočty - (zařadil) na dnešní 12. hodinu napevno. Je to poslední možnost, kdy můžeme zdravotně postiženým pomoci. Vy to moc dobře víte a ten, kdo bude hlasovat proti, tak je dle mého názoru asociální poslanec, protože zvedá ruku jenom podle toho, ne jakým způsobem se v něm hne svědomí anebo toho, že to ti lidé potřebují, ale tak, jak chce tato vláda jenom v rámci nějakého šetření v rozpočtu právě na zdravotně handicapovaných. Všem jste přidali, dokonce i energetickým firmám jste špatně zastropovali ceny energií.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o snížení intenzity hlasu, pane poslanče!

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já poprosím taktéž, aby plénum Sněmovny snížilo intenzitu hlasů, když mluvím. (Potlesk vlevo.) A prosím, paní místopředsedkyně, abyste mě nenapomínala, když tady vidíte, že mluví ostatní poslanci, když hovořím já, a já mám tu intenzitu právě kvůli tomu, že potřebuji překřičet všechny ostatní. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, velmi žádám o to, abychom tady zkrátka nezvyšovali hlas nad míru nezbytně nutnou. V sále byl hluk zcela standardní, jak je tady bohužel běžné. Prosím, pokračujte, máte ještě čas.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, mám posledních 40 vteřin. Takže znovu apeluji na všechny poslance, hlavně ve výboru pro sociální politiku, aby zvedli ruku pro zařazení navýšení příspěvku na péči o 10 % dnes ve 12 hodin. Můžeme to mít hotové za 30 minut. Nejsou to žádné sběry politických bodů, není to žádné, kdo vyhraje, kdo prohraje, ale je to kvůli tomu, že ty lidi neuvrhnete do chudoby a do bídy. Moc dobře víte, že zhruba 3 miliony lidí se pohybuje na hranici chudoby a drtivá většina z nich, a to je milion neformálních pečujících, je právě u těch, kteří se starají o zdravotně postižené. Takže prosím o váš hlas. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vnímám panu předsedu Cogana.

Ještě načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a pan poslanec Jan Richter do 10 hodin z pracovních důvodů.

Tak a poprosím pana předsedu, stále jsme v návrzích na změnu pořadu. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolil načíst poměrně nekonfliktní tisk a byl by to návrh, který je teď bodem číslo 99, návrh poslanců Jiřího Havránka, Roberta Králíčka, Petra Letochy, Michala Zuny, Jiřího Horáka, Marie Pošarové a Romana Kubíčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Jedná se v podstatě o technickou novelu archivního zákona a zákona č. 261/2021 Sb., označená jako DEPO, přičemž hlavním cílem je vytvořit podmínky pro úspěšnou přípravu úřadů a dalších původců a také výrobců na atestace elektronických systémů spisových služeb. Je to návrh, který byl vlastně i na grémiu brán, že je nekonfliktní, jen jsme ještě (dořešovali?) nějaké další věci, s tím, že bych si dovolil navrhnout tento bod jako pátý bod dnešního pořadu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom poprosím, pane předsedo, o upřesnění - jako pátý bod, čili to navrhujete pevně zařadit za bod číslo...?

 

Poslanec Josef Cogan: Ano, jako pátý bod dnešního pořadu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Za bod číslo 14, před bod číslo 137. (Poslanec Cogan: Ano.) Děkuji. A potom vnímám, že se k návrhu na změnu pořadu schůze hlásí pan předseda Babiš. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobré ráno. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, dnes, když jsem cvičil ráno, tak jsem se díval na televizi a viděl jsem živé vystoupení pana ministra Výborného. Chápu, že on zemědělství ani potravinářství nerozumí, ale já bych chtěl navrhnout bod, aby pan ministr a všichni, kteří mluví o oligopolu a o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby absolvovali rychlokurz na Vysoké škole ekonomické nebo aby si aspoň otevřeli Wikipedii. Tak já jsem si ji otevřel, dovzdělal jsem se, protože je jasné, že pětikoalice a ten marketing, který oni mají, to zadání, a to je dneska zase ten rating a ty nezávislé úřady, tak já bych tady přečetl, co je to oligopol: "Oligopol je taková struktura trhu na straně nabídky, kdy v oboru existuje jen velmi málo výrobních firem, respektive těchto pár subjektů dohromady zabírá většinový podíl nabídky. V takové situaci může explicitně docházet k utajeným jednáním, koluzím, na společné cenové politice a udávání směru vývoje celého odvětví. Původ slova oligopol: oligopol vychází z řeckého slova oligos znamenající málo, množství firem v této struktuře, a koluze vychází z anglického slova colusion, to znamená tajná dohoda. V češtině se ještě používá pod významem nekalá soutěž a maření vyšetřování. Chování firem oligopolu je ovlivněno vzájemnou závislostí" a tak dále.

Takže proto navrhuji ten bod, aby pan ministr tohle slovo nepoužíval, protože možná pan ministr neví, že v České republice máme 35 000 zemědělců, 9 000 výrobců - potravinářských firem a 9 velkých řetězců, které ovládají 90 % maloobchodu. A samozřejmě pan ministr nezapomněl vzpomenout Agrofert a tu zlou Madetu. Takže, pane ministře, prosím vás, to, co se děje v naší zemi, je jenom to, co jste tady způsobili vysokými cenami energií. Pan ministr ještě mluvil o těch malých firmách. No, tak jedno uzenářství už nám zkrachovalo na Moravě, pane ministře, a budou další krachovat, protože vy jste příčinou toho, že tyhle firmy kolabují, i ta sklárna a další. A pan premiér říkal: Nenecháme nikoho padnout. No, vy jste ničili zemědělství a potravinářství od revoluce, proto tady cizinci můžou kupovat půdu, proto tady většina potravinářských firem zkrachovala, a proto říkám, když už mluvíte o Agrofertu, navštivte ty firmy, ony vám to ukážou. Nejen přijít jenom se... Jděte do těch firem, jděte do Madety, ať vám to ukážou. Česká republika už dávno není potravinově soběstačná. Není dávno, už dnes se dováží 60 % vepřového masa. Všechno jste tady od revoluce zničili a i to málo z těch potravinářských investorů, kteří tady jsou, tak i ti vám vadí.

Takže, pane ministře, dovzdělat se, naučit se, co je to oligopol, naučit se, jakou má kompetenci Úřad pro hospodářskou soutěž, který teď napadáte. No proč? Protože zrušil Bartošovi tu soutěž netransparentní, a ten z toho udělal JŘBU. Normálně obcházíte zákony a normálně nezávislé úřady vy pomlouváte - ERÚ - a já jsem o tom včera tady mluvil, nebudu dlouho mluvit.

Takže návrh toho bodu - doporučuji, aby pan ministr Výborný a všichni, kteří používají slovo oligopol, absolvovali rychlokurz nebo si přečetli aspoň Wikipedii, protože bohužel nevědí, o čem mluví. Všechno, co se děje v naší zemi, likvidace průmyslu, likvidace potravinářského průmyslu, to je vaše zásluha, je to vaše dílo, a teď na ně hodíte ještě další miliardy, protože přenesete na ně poplatky za obnovitelné zdroje, za ten váš 600miliardový tunel v "made in ODS" v roce 2010. Děkuji. (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Rozumím, jenom se ještě chci ujistit, aby to bylo podle přání pana předsedy, jestli ten název bodu má začínat, jak jste říkal: Doporučuji, aby pan ministr Výborný a ti, kdo hovoří o oligopolu, absolvovali rychlokurz. (Nesrozumitelná reakce poslance Babiše.) Poprosím na mikrofon, protože takto to není slyšet ani pro mne, ani pro stenozáznam. Prosím tedy o ten návrh.

 

Poslanec Andrej Babiš: Doporučuji, aby pan ministr Výborný a všichni členové pětikoalice, kteří používají slovo oligopol a mluví o ÚOHS, absolvovali rychlokurz na VŠE nebo si aspoň přečetli Wikipedii. (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já tady mám ještě dvě přihlášky, a sice s přednostním právem se hlásil pan předseda Benda, ještě tady mám včas donesenou přihlášku pana poslance Berkovce a tím se blížíme k závěru navrhování změn pořadu schůze. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já budu velmi stručný, protože jsme neměli úplně jasno s aparátem a řídícími. Navrhuji, aby bod 137, Rozpočet Státního fondu rozvoje kinematografie, byl dnes jako bod první. Měl jsem pocit, že taková dohoda zazněla na grémiu, ale byly pochybnosti o tom, jestli nemají být před tím ty zákony v prvním čtení, tak navrhuji, aby tento bod, který bude krátký, byl první, nikoli až jako čtvrtý nebo pátý.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Návrh jsem zaznamenala. Jde tedy o pevné zařazení jako první bod dnes. A ještě tedy pan poslanec Berkovec. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám hezký den. Dámy a pánové, navrhuji bod, který je velmi krátký, a týká se včerejšího setkání meziparlamentní skupiny přátel státu Izrael s Její excelencí velvyslankyní státu Izrael, s paní Annou Azari, a s členy rodin, kteří k nám přijeli na své misi, rodin, kterým byli uneseni rodinní příslušníci při útoku Hamásu 7. října, s tím, že bych velmi rád navrhl, abychom odhlasovali usnesení nebo apel takový, který jsme včera dali dohromady se zástupci židovských obcí a s našimi hosty a se zástupci organizací. Já jsem rád, že přišel předseda meziparlamentní skupiny přátel, pan vážený kolega Bartošek.

Jestli dovolíte, abych vám přiblížil, o čem to je, přečtu ten návrh usnesení: "Na základě setkání meziparlamentní skupiny přátel České republiky - Izrael dne 12. prosince tohoto roku s velvyslankyní státu Izrael, doprovázené zástupci rodin občanů unesených při teroristickém útoku Hamásu na Izrael dne 7. října letošního roku, u vědomí historické odpovědnosti za selhání zástupců mezinárodního Červeného kříže při jejich návštěvě ghetta Terezín v červnu 1944, vyzývá příslušné představitele mezinárodního Červeného kříže, aby co nejdříve zjistili informace o zdravotním stavu unesených a podmínkách, ve kterých se nacházejí. Apeluje na mezinárodní Červený kříž a další relevantní instituce, aby se s maximálním úsilím zasadily o okamžité a bezpodmínečné propuštění rukojmí. Vyzývá vládu České republiky, aby v tomto směru učinila příslušné kroky a neprodleně informovala Poslaneckou sněmovnu o svém postupu." Toť vše. Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Jen se ujistím, pane poslanče, takže ten název je Usnesení Izrael, ten název návrhu nového bodu? (Posl. Berkovec: Ano.) Dobrá, a ještě se chci ujistit, návrh na pevné zařazení nebyl vznesen - je to tak? Nebyl tam návrh na to, kdy by to mělo být zařazeno. Dobře.

Tímto jsme se tedy vypořádali s návrhy na změnu pořadu. Jelikož se už nikdo nehlásí, tak zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, abychom se vypořádali hlasováním s těmi návrhy, které byly předneseny. Navrhuji postup, jak jsme zvyklí, v pořadí, jak návrhy konkrétně zazněly.

Ano, vnímám žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji, prosím, přihlaste se svými registračními kartami.

V mezičase ještě načtu omluvy: omlouvá se paní poslankyně Ivana Mádlová od 12 hodin ze zdravotních důvodů a paní poslankyně Michaela Opltová do 12.30 hodin z pracovních důvodů.

 

Dostáváme se tedy k prvnímu hlasovatelnému návrhu, který přednesl pan místopředseda Karel Havlíček. Je to návrh nového bodu s názvem Převod agendy digitalizace stavebního řízení z MMR na Dopravní a energetický stavební úřad.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh nového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 28, bylo přihlášeno 139 hlasujících, pro 69, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh přednesl pan poslanec Hubert Lang. Je to také návrh nového bodu s názvem Totalitní prvky kroku ministra vnitra Rakušana v rezortu Ministra vnitra. Bude-li tento návrh bodu schválen, pak bychom hlasovali pevné zařazení.

Nyní tedy zahajuji hlasování o tomto návrhu nového bodu předneseného panem poslancem Langem. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 29 se účastnilo 140 hlasujících, pro 69, proti 70. Tento návrh taktéž nebyl přijat.

 

Přikročíme k dalšímu návrhu, který přednesl pan poslanec Aleš Juchelka. Tam jde o bod číslo 94, sněmovní tisk 565, jde o zákon o sociálních službách, příspěvek na péči. Hlasovat budeme o návrhu na pevné zařazení dnes ve 12 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto pevné zařazení, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 30 se účastnilo 142 poslankyň a poslanců, pro 69, proti 22. Návrh nebyl přijat.

 

Dále přistupujeme k návrhu pana předsedy Cogana, a sice jde o bod číslo 99, tisk 576, je to archivní a spisová služba. Také budeme hlasovat návrh na pevné zařazení jakožto pátý bod dnešního jednání čili za bod číslo 14.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 31 se účastnilo 143 hlasujících, pro 140, proti 0. Návrh byl přijat.

Dále přednesl svůj návrh pan předseda Andrej Babiš. Je to návrh nového bodu Doporučuji, aby pan ministr Výborný a všichni členové pětikoalice, kteří používají slovo oligopol, absolvovali rychlokurz na VŠE či rychlokurz ekonomie nebo si přečetli Wikipedii.

Budeme hlasovat o tomto návrhu nového bodu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, hlasovalo 143 poslankyň a poslanců, pro 69, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní přikročíme k návrhu pana předsedy Marka Bendy. Jde o pevné zařazení bodu číslo 137, tisk 589. Jde o Státní fond kinematografie. Návrh zní, ať se o něm jedná dnes jako o prvním bodu jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 33 se vyjádřilo 145 hlasujících, pro 145, proti 0. Návrh byl jednomyslně přijat.

 

A poslední návrh, pana poslance Stanislava Berkovce, je návrh nového bodu s názvem usnesení Izrael.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh nového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 34 se účastnilo 144 hlasujících, pro 143, proti 0. Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy ke změně pořadu schůze. Budeme tedy postupovat podle schváleného pořadu jednání a přistoupíme k bodu číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP