Středa 13. prosince 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

104.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva o vzájemné právní pomoci ve věcech trestních
mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou
(Hanoj, 21. 4. 2023)
/sněmovní tisk 485/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Budu velmi stručný. Smyslem návrhu, respektive této smlouvy je umožnit kvalitnější a efektivnější způsob vedení trestního řízení příslušnými orgány obou smluvních stran. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a nyní poprosím zpravodajku zahraničního výboru, paní poslankyni Barboru Urbanovou, aby odůvodnila usnesení.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Hezký dobrý den ještě jednou. Zahraniční výbor projednal mezinárodní smlouvu a vydal 27. září tohoto roku usnesení doručené poslancům jako tisk 485/1. Doporučili jsme dát souhlas s ratifikací.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Otevírám tedy rozpravu, nikdo se nehlásí. Vidím zde faktickou, není ale na co fakticky reagovat, tak asi do rozpravy, prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, pane předsedající. Jen dovolte velmi krátkou poznámku. Já to vítám jako člen Meziparlamentní skupiny přátel Vietnamu, tuto smlouvu o právní spolupráci při řešení trestné činnosti mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou, a doufám, že v tomto smyslu se budou také normalizovat vztahy, které se týkají možnosti studentské spolupráce, respektive studentů, kteří by tady studovali, a dovozu pracovníků z Vietnamu, kterému je teď zamezeno z důvodu toho, že vlastně bezpečnostními službami to bylo označeno dlouhodobě za bezpečnostní riziko. Já to respektuji samozřejmě, ale musím říci, že třeba s komunitou, se kterou se stýkám v našem královském městě neboli v Praze, mám velmi dobré zkušenosti dlouhodobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není nikdo další přihlášen do rozpravy, v tuto chvíli končím rozpravu. Zagonguji.

Táži se nicméně, jestli je zájem ještě vystoupit se závěrečným slovem? Nikoliv. Paní zpravodajka rovněž ne.

 

Tak budeme hlasovat o navrženém usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým usnesením? Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, přihlášeno 148, pro bylo 91, proti nebyl nikdo. Přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Děkuji za spolupráci.

 

A jsme u dalšího bodu číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP