Středa 13. prosince 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

112.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou
Republiky Uzbekistán o zpětném přebírání a průvozu osob,
podepsaná dne 11. října 2023 v Praze
/sněmovní tisk 580/ - prvé čtení

Předložený návrh uvede pan ministr dopravy Martin Kupka. Prosím. Správně byl tedy pan ministr vnitra Rakušan, ale vzhledem k tomu, že ho zde nevidím, ale vidím, že tam sedíte, pane ministře, tak jsem vás rovnou vyzval.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, to podstatné, co by mělo zaznít, je, že se jedná o readmisní smlouvu, která zajišťuje předávání a přebírání osob, a jako taková významně slouží v boji s nelegální migrací. Podobné smlouvy jsou uzavírány na bilaterální úrovni mezi námi a například Kanadou, Arménií, Polskem a samozřejmě dalšími. Česká republika je jimi vázána v rámci Evropské unie.

Jednání o této smlouvě probíhala od roku 2011 a po různých peripetiích, které trvaly více než deset let, se dospělo k finální shodě. Smlouvou se tak odstraní problémy v komunikaci mezi úřady obou států při identifikaci osob. Dojde také ke zrychlení postupů a v neposlední řadě také ke zkrácení doby pobytu v zajišťovacích zařízeních.

Prosíme tedy o souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Uzbekistánem v oblasti přebírání osob.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Zdravím vás. Vystřídali jsme se v řízení schůze, kolegyně, kolegové. Poprosím, aby se slova ujala zpravodajka, kterou je paní poslankyně Eva Decroix. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Decroix: Velmi vám děkuji, pane předsedající. Vzhledem k tomu, že vše důležité bylo velmi pregnantně sděleno panem ministrem, si dovoluji odkázat na to, co již bylo řečeno. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Mně tedy nezbývá než otevřít obecnou rozpravu. Otevírám obecnou rozpravu, zatím se do ní nikdo nehlásí. Hlásí se někdo z místa? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany pana ministra nebo pana zpravodaje? Není, překvapivě není. (Pobavení v sále.) Překvapivě není.

Tak se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh, než aby to projednal zahraniční výbor? Nikdo jiný se nehlásí.

 

Budeme hlasovat.

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti zahraničnímu výboru?

Hlasování číslo 65, bylo přihlášeno 151 poslanců, pro hlasovalo 98, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Návrh na zkrácení lhůt nezazněl, čili vyčerpali jsme prvé čtení sněmovního tisku 580 a končím projednávání bodu číslo 112.

 

Otevírám bod

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP