Pátek 26. ledna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

109.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb.,
o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti
a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 439/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura. Ale dobře, vidím pana ministra spravedlnosti Blažka, který pana ministra financí zastoupí, a zároveň zpravodaje garančního výboru pana poslance Jana Kuchaře. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 439/2, který byl doručen 13. prosince 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 439/3.

A nyní se ptám navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy, a protože je u stolku, tak předpokládám, že ano.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Návrh zákona zpracovává národní hodnocení rizika Akční plán prevence a boje proti praní peněz a financování terorismu. Reaguje na nedostatky vytýkané České republice v pátém kole hodnocení výborem Moneyval. Je návrhem implementačním, zpřesňuje transpozici takzvané AML směrnice a reaguje na požadavky praxe. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za krátké představení a poprosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom shrnu, jedná se o vládní návrh zákona, který byl předložen 4. května 2023. Prošel samozřejmě prvním, druhým čtením včetně výborových projednání a do tohoto zákona byly načteny tři pozměňující návrhy, které bych se potom v rychlosti pokusil zdůvodnit. Jeden z nich budeme rozdělovat na dvě hlasování tak, jako se tomu odehrálo v rozpočtovém výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které se zatím nikdo nehlásí. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak. Ani Patrik Nacher se nehlásí, rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji, budu mluvit až u hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní poprosím vás, pane zpravodaji, abyste nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Jan Kuchař: Tedy hlasovali bychom nejprve o třech pozměňovacích návrzích, ale ve čtyřech hlasováních, to potom zdůvodním. Návrh na legislativně technické úpravy nebyl podán, takže vás prosím, abychom zahájili hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ptám se, zda je nějaký návrh na jinou proceduru, než která byla navržena? Dívám se po sále, vypadá to, že nikoliv, takže budeme postupovat podle jednotlivých pozměňovacích návrhů. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Kuchař: První část, nebo lépe řečeno, hlasovali bychom o pozměňovacím návrhu pana předsedy Bendy, který bych rozdělil do dvou hlasování, a to první hlasování - a já rovnou řeknu proč: protože v jeho návrhu zůstal návrh na účinnost tohoto zákona od 1. ledna, o kterém bychom hlasovali až jako čtvrté hlasování. Jedná se o umožnění využití u veřejně činných osob, jejich informační povinnosti i pro úřady, které s těmito informacemi v podstatě pracují. Tedy je to zjednodušení pro veřejně činné osoby, protože to, co uvádějí do svých přiznání, bude možno použít právě při těchto prověřováních.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hlásí se navrhovatel.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Já se strašně omlouvám, nic zásadního, ale nefunguje mě to zařízení, bliká to. To znamená, tam se buď někdo špatně odhlásil... (Ze sálu: Nejste odhlášen!) Nejsem odhlášený sám! No vidíte, jak ze sebe udělat blbce v přímém přenosu! Děkuji. (Smích z lavic.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byla taková kulturní vložka Pavla Blažka a budeme pokračovat. Čili ještě jednou poprosím pana zpravodaje, aby jasně řekl, o jakém teď budeme hlasovat pozměňovacím návrhu. Zeptám se, zda jsou návrhy na legislativně technické úpravy?

 

Poslanec Jan Kuchař: Nejsou, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nejsou, takže jsme se s nimi vypořádali, a nyní tedy prosím o identifikaci pozměňovacího návrhu, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Jan Kuchař: Jako první bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu s písmenem C, a to první část. Tam se jedná o využití povinných informací, které dává do registru veřejně činná osoba pro prověřování některých věcí. To znamená, je to zjednodušení této kontroly. Souhlasné stanovisko z pozice rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 64, bylo přihlášeno 163 poslanců, pro hlasovalo 138, proti byl 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Kuchař: Druhý pozměňovací návrh je můj a ten se týká...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším, pane zpravodaji, poprosím kolegy, kolegyně, aby se ztišili. Je potřeba slyšet, o jakém návrhu budeme hlasovat, tak vás poprosím, abyste se ztišili.

Mezitím jsem zaznamenal klepání, čímž chápu, že máte zájem o odhlášení, tak to ještě udělám mezitím, abyste měli šanci se přihlásit.

A prosím, pane zpravodaji, ještě jednou zopakujte pozměňovací návrh. Byl hluk v sále.

 

Poslanec Jan Kuchař: Jako druhé by bylo hlasování o pozměňovacím návrhu mé osoby. Toto je spíše technická změna, jedná se o účinnost tohoto zákona, která v podstatě bude nabíhat 1. kalendářním dnem od schválení tohoto zákona. Tím se bude měnit právě ten návrh od 1. 1. 2024, což nebylo možné stihnout.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko výboru, jestli existuje? (Souhlasné nebo doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro hlasovalo 143, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji. Jako třetí hlasování by bylo o pozměňovacím návrhu pana poslance Havránka. Zde se jedná o zařazení možnosti využití v podstatě digitálních průkazů při prokazování. Ten pozměňovací návrh zohledňuje i pro futuro plánovanou digitalizaci průkazů totožnosti v souvislosti s předložením novely zákona č. 12 /2020 Sb., o právu na digitální služby, a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Z rozpočtového výboru je stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 66, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro hlasovalo 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Kuchař: Čtvrtým hlasováním je v podstatě zbývající část návrhu pana předsedy Bendy, která se týkala pouze účinnosti tohoto zákona, kde bylo uvedeno 1. 1. 2024. Zde z logiky věci rozpočtový výbor dal nedoporučující stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 67, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro nehlasoval nikdo, proti 93. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Kuchař: Protože jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, pane místopředsedo, tak vás požádám, abychom hlasovali o návrhu jako celku. Z rozpočtového výboru je doporučující stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 439, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, bylo přihlášeno 147 poslanců, pro hlasovalo 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas. Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 109. Děkuji jak navrhovateli, tak panu zpravodaji za spolupráci.

 

Budeme pokračovat bodem

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP