Úterý 6. února 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 555/2/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 555/3. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty.

Já mezi námi vítám pana senátora Zdeňka Nytru - dobrý den.

Poprosím, aby se nejprve za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil zástupce navrhovatelů pan místopředseda, pan poslanec Jan Bartošek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, za mě jenom krátce. Jedná se o poslanecký návrh, který byl předložen napříč poslaneckými kluby, a za to děkuju. V Poslanecké sněmovně jsme ho schválili podle § 90 odst. 2. To ukazuje, že na této normě je shoda. Jenom pro pořádek zopakuji, že cílem tohoto návrhu je zachování záměru zákonodárce v rámci výkonu státního požárního dozoru u postupu podle stavebního zákona. V podstatě jedná se o to, že dáváme do pořádku určitý legislativní omyl, který se stal v zákonu č. 152/2023 Sb.

Senát tento návrh projednal, přijal doprovodné pozměňující usnesení. Za mě osobně žádám, kolegyně a kolegové, o podporu návrhu, který upravil Senát, protože ho upravuje dobře směrem k dobrovolným hasičům.

Tolik za mě stručný úvod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní požádám pana senátora Zdeňka Nytru, aby se ujal slova. Prosím.

 

Senátor Zdeněk Nytra: Děkuju. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, já budu v podstatě stručný. Vámi původně projednávaná novela zákona o požární ochraně se dá označit opravdu za technickou nápravu chyby. To, co jsme my přidali v Senátu, se dá zase označit za vyřešení jednoho z věcných problémů, a to je v podstatě dopad novely zákoníku práce, který platí od 1. 10. 2023 a vztahuje se k dohodám o pracovní činnosti nebo provedení práce s tím, že podle evropské směrnice z roku 2019 je zapotřebí plánovat výkon práce tři dny dopředu. Asi uznáme všichni, že plánovat výjezdy k požárům, dopravním nehodám a jiným mimořádným událostem tři dny dopředu je prostě nesmysl. Takže na rovinu říkám, rozhodl jsem se vlastně využít tohoto nosiče a upravit to aspoň u všech dobrovolných hasičů, jednotek dobrovolných hasičů na obcích a v podnicích. Jsem si vědom toho, že ten problém je daleko širší, ale jinak se tohleto vlastně upravit nedalo, když je to novela zákona o požární ochraně.

Jenom na závěr chci zdůraznit, že se to týká pouze a jedině činnosti v souvislosti se zásahem, to znamená plánovaná údržba, oprava techniky nebo odborná příprava, té se to netýká, ta se dá plánovat. Takže vás chci požádat o souhlas se sněmovní verzí.

Děkuji. (Nesouhlasné reakce z pléna.) Pardon, se senátní verzí. (Pobavení v sále.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak, tak. Děkujeme pěkně.

Pro pořádek se táži pana zpravodaje garančního výboru, jímž je pan poslanec Šimon Heller, zda se chce vyjádřit k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu? Není tomu tak, děkuji.

Proto otevírám rozpravu, do které nevnímám žádnou přihlášku, takže se táži, zda se opravdu nikdo nehlásí? Nehlásí, takže rozpravu končím.

Nepředpokládám, ale kdyby byl zájem o závěrečná slova, tak se opět ptám.

Přivolám kolegyně, kolegy z předsálí k hlasování. My totiž přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 555/2, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 555/3. (Z pléna žádost o odhlášení.) Dobře, vnímám ještě žádost o odhlášení, takže vás všecky odhlásím. Přihlaste se prosím svými registračními kartami. Chviličku počkáme, než naběhnou registrace. (Vyčkání na ustálení počtu registrovaných poslanců.) Počet se nám již ustálil.

Tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro přednesený návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti přednesenému návrhu?

Hlasování číslo 28 se účastnilo 127 hlasujících, pro 127, proti 0. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

Děkuji panu senátorovi, děkuji panu zástupci navrhovatelů, zavírám tento bod a předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý podvečer, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám hezký den. Budeme pokračovat bodem

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP