Úterý 6. února 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb.,
o svobodě náboženského vyznání a postavení církví
a náboženských společností a o změně některých zákonů
(zákon o církvích a náboženských společnostech), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 613/ - prvé čtení

A já opět poprosím pana ministra Baxu, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych ve stručnosti uvedl vládní návrh novely zákona o církvích a náboženských společnostech. Jeho cílem je celkové zjednodušení a zpřehlednění předmětné právní úpravy v řešení některých aplikačních potíží přizpůsobení se postupující digitalizaci a snížení administrativní zátěže, a to jak na straně adresátů právní úpravy, tak i na straně státu.

Předmětem tohoto návrhu zákona jsou zejména některé změny v právní úpravě právnických osob zakládaných registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi a evidovanými podle tohoto zákona, ale také změny týkající se takzvaných zvláštních práv církví a náboženských společností. Rád bych, určitě bude potom příležitost během projednání ve výborech, o těchto bodech komunikovat detailněji. Chtěl bych zdůraznit, že v průběhu přípravy tohoto návrhu moje ministerstvo projednalo tento návrh se všemi registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi a navrhuji, aby Poslanecká sněmovna tento návrh propustila do druhého čtení.

Nad rámec svého úvodního slova jenom, dámy a pánové, chci dodat jednu věc. Jedná se o otevření církevního zákona po velmi dlouhé době. Já si velice vážím už teď avizovaného zájmu některých z vás o diskusi nad tímto návrhem, jsem na něj opravdu připraven, a co považuji za důležité je to, že pokud se nám podaří tento návrh zákona schválit a nabyde později účinnosti, tak to bude významná pomoc a podpora těm, kterých se týká, to znamená primárně tedy církví a náboženských společností. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Matěj Ondřej Havel. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi tedy jenom stručně navázat na pana ministra. To zásadní asi vypíchl, já bych tedy jenom pro Sněmovnu shrnul, že zákon má ambici zjednodušit systém evidence evidovaných právnických osob, zajistit další možnosti získat elektronicky úředně ověřený výpis z církevních rejstříků, tedy dálkovým přístupem. A co bych možná vypíchl, co je dosti zásadní, tak je to úprav ručení církví a náboženských společností tak, aby odpovídala ručení u obdobných právnických osob v českém právním řádu, a samozřejmě další věci, navazující změny, které je nutné promítnout do zákona o správních poplatcích. Zbytek už tady charakterizoval pan ministr, tak v zájmu urychlení projednávání se omezím takto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom velmi stručně se vyjádřím a řeknu tady stanovisko klubu hnutí ANO. Chci říci, že podpoříme tento projednávaný tisk, podpoříme jeho posunutí do dalšího čtení. Nebudu tady opakovat znovu, o co se jedná, vezmu to velmi krátce. My určitě kvitujeme to, že se jedná o zjednodušení o podporu digitalizace a sjednocení terminologie, takže jak jsem řekla, podpoříme do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, končím tedy obecnou rozpravu.

Nezazněl návrh na vrácení nebo zamítnutí, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Přečtu usnesení - kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, bylo přihlášeno 136 poslanců, pro hlasovalo 116, proti 1. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Nikoho nevidím, není tomu tak. Konstatuji, že tím jsme se vypořádali s tímto tiskem a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP