Úterý 6. února 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

107.
Návrh poslanců Marka Bendy, Markéty Pekarové Adamové, Aleše Dufka,
Ondřeje Lochmana, Jakuba Michálka, Josefa Kotta a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 606/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je tedy navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády jste obdrželi jako sněmovní tisk 606/1 a já poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Marek Benda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, pokusím se být maximálně stručný, i když pan ministr kultury má tady napsaný důkladný podklad. Jedná se o návrh zákona, kterým se má rozšířit - doposud platí v památkovém zákoně, že Ministerstvo kultury může dávat na věci zapůjčené ze zahraničí takzvanou imunitu, že v okamžiku, kdy je to v držení nějaké zahraniční instituce, případné soudy musí probíhat na území té které země, a ne že když sem někdo něco půjčí z Britského muzea, tak že může Káhira žalovat před českými soudy, aby se to nevrátilo Británii, ale vrátilo se to Egyptu.

Toto fungovalo, ale zjistili jsme, že tam zůstává jeden problém, a to jsme zjistili při své cestě na Tchaj-wan a při domluvách, které tam probíhaly na téma zápůjčky z Národního palácového muzea a výstavy tady v Národním muzeu - že pokud si nejsme jistí, jestli se jedná, nebo nejedná o stát, že pak vzniká problém, jestli jsme schopni takovou garanci dát. Proto jsme v dohodě s Ministerstvem kultury a napříč poslaneckými kluby připravili návrh novely, která by měla tuto imunitu rozšiřovat na předměty, nikoliv na to, kdo je jejich vlastníkem. Myslíme si, že do budoucna by to mohlo samozřejmě ulehčit i zapůjčování z různých soukromých sbírek a dalších věcí. Samozřejmě tu garanci na to bude muset vždycky dát Ministerstvo kultury, není to automat.

Tím bych se vypořádal i s tou jedinou námitkou, která zazněla, v jinak souhlasném stanovisku vlády, které upozornilo, zda nejsme v rozporu s evropskou směrnicí 2019/880, ale protože tam musí vždy Ministerstvo kultury vystavit, tak se samozřejmě nemůže jednat o předměty, které se na území České republiky dostaly nějakým pokoutním způsobem, ať už jsou někde ukradené, nebo pašované nebo něco podobného. Ministerstvo kultury vždycky by muselo vystavit ten glejt.

Protože bychom rádi, aby se výstava z Národního palácového muzea uskutečnila již v příštím roce a toho papírování kolem toho je poměrně hodně, navrhli jsme, aby bylo schváleno v režimu § 90, protože se jedná o jednoduchou normu a zákon o památkové péči je otevřen v jiném bodě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Pavel Svoboda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane předsedající, budu velice stručný. Sněmovní tisk 606 řeší zejména, jak už bylo řečeno, rozšíření imunity vůči zabavování. Vzhledem k tomu, že máme asi tři minuty, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vám také děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Jáč: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl jenom podpořit řekněme tu argumentaci pana kolegy Bendy, který vlastně řekl všechny podstatné věci. Já si myslím, že i jako opoziční představitel mohu s ním souhlasit, protože je to návrh univerzální. To, že se bude týkat asi nejdříve té výstavy z Tchaj-wanu, je víceméně časová náhoda, a potom to bude možné samozřejmě aplikovat na další výstavy a další akce. Proto se domnívám, abychom to podpořili v prvním čtení a schválili tak, aby mohl co nejdříve tento zákon fungovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za pozornost. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 606 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, bylo přihlášeno 138 poslanců, pro hlasovalo 124, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, a to ani z místa. Končím tedy podrobnou rozpravu .

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Předpokládám, že není.

 

Přikročíme tedy k hlasování o celkovém návrhu zákona. Je 18.59 hodin, možná to stihneme. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Marka Bendy, Markéty Pekarové Adamové, Aleše Dufka, Ondřeje Lochmana, Jakuba Michálka, Josefa Kotta a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 606. (Potlesk v celém sále.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, bylo přihlášeno 138 poslanců, pro hlasovalo 123, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona jsme vyslovili souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přerušuji 92. schůzi Poslanecké sněmovny, ve které budeme pokračovat zítra, to je ve středu 7. února v 9 hodin, a to pevně zařazenými body. Do té doby vám přeji hezký zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 19.01 hodin.)

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP