Středa 7. února 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

112.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/1993 Sb., o státním
zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 201/1997 Sb.,
o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 7/2002 Sb.,
o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 463/ - třetí čtení

A já nyní požádám, protože už zaujali svá místa, jak za navrhovatele pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek, tak zpravodajka garančního výboru paní poslankyně Helena Válková, a protože jste obdrželi 13. prosince 2023 pozměňovací návrhy uvedené ve sněmovním tisku 463/2, jakož i usnesení garančního výboru, to bylo doručeno jako sněmovní tisk 463/3, nyní vnímám zájem pana navrhovatele vystoupit před otevřením rozpravy. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Myslím, že mohu být stručný. Protože rozprava v prvním i ve druhém čtení byla poměrně podrobná, jenom zopakuji, že tento návrh zákona se týká zejména postavení vedoucích státních zástupců a že v zásadě i v této oblasti jsou podány zejména pozměňovací návrhy. Děkuji za pozornost. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní otevírám rozpravu a táži se, zda má někdo zájem v rozpravě vystoupit? Paní zpravodajka? Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Myslím, že i moje vystoupení bude velmi stručné. V prvním i ve druhém čtení jsme si všechno řekli - řekli jsme si, že jde o novelu víceméně kosmetickou, byť významnou a důležitou, a že se konečně tedy podařilo novelizovat zákon o státním zastupitelství. Pozměňovací návrhy vychytaly chyby, které tam byly. Tady přímo musím říci, že i náš pozměňovací návrh vyprovokoval pana ministra spravedlnosti - budu o tom jako zpravodajka potom hovořit - k tomu, aby podal ještě lepší návrh, který odstranil nepříjemnou duplicitu v odvolávání nejvyššího státního zástupce, a samozřejmě jsme tam potom měli také ještě některé další pozměňovací návrhy, ale nebylo jich moc, takže to bude, myslím, celkem stručné. Mohu tedy hned poté přednést proceduru, kterou navrhl na své 30. schůzi 10. ledna 2024, pokud k tomu někdo nebude chtít ještě vystoupit. To je všechno ze strany zpravodajky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a dále vnímám zájem o vystoupení ze strany pana předsedy Jakuba Michálka. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, jsem velmi rád, že jsme se konečně dostali do třetího čtení. Chtěl jsem jenom krátce okomentovat některé ty věci, které byly předmětem rozpravy na ústavně-právním výboru.

Nesdílím názor, že jde jenom o kosmetickou změnu. Naopak, ta změna má velké důsledky pro vztah mezi státním zastupitelstvím, které je samostatnou a svéráznou složkou státní moci, která je obvykle řazena do justice, v naší ústavě zařazena pod mocí výkonnou, ale současně má specifický charakter, protože jsou velmi přesně upraveny postupy, za kterých do nich může exekutiva ingerovat. Není to složka, která by byla podřízena exekutivě. A ty podstatné věci, které jsou, z hlediska pozměňovacích návrhů nemohu souhlasit s návrhy opozice, které by vedly k tomu, že v podstatě velkou část té jmenovací kaskády přesuneme do volebního období příští vlády, protože ta logika zatím byla velmi podobná, jako když jsme schvalovali problematiku - když jsme schvalovali přechodná ustanovení u funkčních období soudců. Principem bylo, aby nedocházelo ke koncentraci v jednom volebním období, ale aby to bylo rozprostřeno.

A ještě jsem se chtěl vyjádřit k jedné věci, která byla předmětem toho jednání - myslím si, že to jednání bylo korektní, což vidíme na tom, že těch rozporů je velmi málo a jsou relativně technické - a to je doba funkčního období nejvyššího státního zástupce. My jsme pracovali s několika variantami a nakonec se koalice přiklonila k sedmiletému období, které odpovídá všem ostatním vedoucím státním zástupcům v dané soustavě. Pracovali jsme s variantou deseti- nebo devítiletou. Desetiletá varianta by měla blíže třeba k soudním představitelům, devítiletá byla zase nějakým návrhem kompromisu, ale nakonec jsme zvolili sedmiletou lhůtu, která je dostatečně dlouhá na to, aby se prokázalo, jestli osoba na daném postu má, nebo nemá výsledky, a současně je dostatečně krátká, aby se dalo flexibilně reagovat a aby se ta soustava obměňovala, aby tam nedocházelo k nějakému zapouzdření. A přece jenom, soustava státního zastupitelství má být o něco akčnější než naše soudnictví, takže myslím si, že i tato volba byla celkem rozumná, byla výsledkem nějakého koaličního kompromisu.

Já bych chtěl poděkovat panu ministrovi za spolupráci na tomto zákoně i opozici, která k tomu přistoupila celkem konstruktivně, a velmi si cením toho, že na tomto důležitém zákonu, který se nám nepodařilo historicky dlouhou dobu projednat, teď jsme se konečně posunuli, a myslím si, že z toho bude mít přínos celá soustava státního zastupitelství i občané, kteří samozřejmě mají zájem, aby se kriminalita a korupce vyšetřovala nezávisle, nestranně a taky v rozumných lhůtách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji přesně (pěkně?) a nevnímám už žádné zájemce o vystoupení v tomto bodě. Pan ministr?

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji. Já ještě: mě se tady neformálně ptali někteří kolegové, že ten zákon neobsahuje kárnou odpovědnost. To je, prosím vás, dáno tím, že speciální zákon o kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů. Ten už vláda také projednala a směřuje sem - čili i tam bude novela, čili vláda ten závazek, kde se zavázala, že zvýší odpovědnost státních zástupců, plní a ten zákon tu bude podle mě v nejbližší době. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a ještě jednou se rozhlížím - skutečně už nevnímám žádné zájemce o přihlášení do rozpravy, takže rozpravu končím.

Pro pořádek se táži, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. Paní zpravodajka - ano, výborně. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Přece jenom, milé kolegyně, milí kolegové, neodolám tomu pokušení a říci: No, to je přesně ono, co tady řekl pan ministr, proč jsem řekla, že to jsou ve skutečnosti kosmetické úpravy, s nadsázkou, pochopitelně, jak už tady hovoříme, pochopitelně je to důležitý zákon, a i já jsem velmi ráda, že konečně se od roku, ty pokusy byly ještě před rokem 2014, podařilo novelizovat zákon o státním zastupitelství, ale v závěru to podstatné bude i o té kárné odpovědnosti, na tu čekáme, a děkuji panu ministru spravedlnosti, že to tak otevřeně tady řekl - nechci říct přiznal, prostě konstatoval. Já se k tomu plně připojuji a budu to pochopitelně pozorně sledovat, jakým způsobem tu kárnou odpovědnost státních zástupců budeme novelizovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní už mohu paní zpravodajku požádat, aby nás seznámila za garanční výbor s navrženou procedurou k hlasování. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Jak jsem řekla, paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, tento tisk není příliš komplikovaný, není komplikované tudíž ani usnesení ústavně-právního výboru z jeho 30. schůze z 10. ledna 2024, kde doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k této novele, ke sněmovnímu tisku 463, v následujícím pořadí.

Nejdříve návrhy legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny - nebyly. Pak je to návrh A, který má doporučující stanovisko, a původně to byl můj pozměňovací návrh, který si ústavně-právní... (V sále je silný hluk.) Paní místopředsedkyně, já...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vnímám. Poprosím kolegyně a kolegy o ztišení.

 

Poslankyně Helena Válková: ... který si osvojil potom ústavně-právní návrh a ve zkratce jde o to, že po předložení zprávy po půl roce nejvyššího státního zástupce vládě, ta ji postoupí ještě k projednání Senátu. Čili je to návrh A a ústavně-právní výbor doporučuje. (V sále je stálý hluk.) Pak je to...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, kolegyně, kolegové, omlouvám se vám, paní zpravodajko...

 

Poslankyně Helena Válková: Já vím, že asi pro vás státní zastupitelství s ohledem na ten hluk není tak důležité, ale pro řadu z nás je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě jednou požádám o ztišení, kolegyně, kolegové. Děkuji.

 

Poslankyně Helena Válková: Takže návrh A, doporučující stanovisko. Senát bude mít zprávu nejvyššího státního zástupce, pokud to schválíme, ještě k dispozici.

Návrh B1, tak to je návrh, kterým vlastně pan ministr Blažek, tady v roli poslance, ruší dvoukolejnost v odvolávání nejvyššího státního zástupce a nechává ji pouze na vládě. Činí totéž, co je návrhem naším C4, ale činí tak po formální stránce lepším způsobem, říkám to legislativně technicky. Čili ten návrh B1, který má stejný cíl jako návrh C4, doporučuje ústavně-právní výbor schválit. Nebude-li nicméně schválen návrh B1, pak bychom hlasovali návrh C4, který ovšem ústavně-právní výbor, byť má stejný cíl, nedoporučuje schválit. Tady je jediná taková trošku možná ne komplikace, ale zajímavost.

Pak jde o návrh B2, tady pan ministr Blažek v roli poslance navrhuje vypuštění úpravy kárné odpovědnosti náměstka vedoucího státního zastupitelství a zde ústavně-právní výbor, nikoliv překvapujícím způsobem, má opět doporučující stanovisko.

Pak jsou sloučené - navrhuje se sloučit hlasování k návrhu C1 a C2. Jde o přechodné ustanovení k funkčním obdobím vrchních, krajských a okresních státních zastupitelství. O tom tady hovořil částečně pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. A současně účinnost, která je pod C2 pozměňovacím návrhem, také mým, kterou já navrhuji prodloužit až k 1. lednu 2025. Návrhy C1 a C2 navrhuje ústavně-právní výbor společně jedním hlasováním posoudit a ani jeden z nich nedoporučuje.

A konečně je tady, pro některé částečně kontroverzní, pozměňovací návrh, který jsme vložili do systému s panem poslancem Vondráčkem, který prodlužuje navrženou funkční dobu období pana nejvyššího státního zástupce z navržených 7 let na 9 let tak, aby to odpovídalo jiným srovnatelným nejvyšším představitelům úřadů, jako například Nejvyššího kontrolního úřadu. I zde v tomto případě je návrh ústavně-právního výboru nedoporučující.

A konečně jako poslední hlasovat zákon jako celek.

Paní místopředsedkyně, myslím si, že to bylo i s tou větnou charakteristikou teď dostačující, ale u těch pozměňovacích návrhů, pokud by bylo třeba, ještě doplním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Už bych vás požádala, myslím, že teď si řekneme, zdali je nějaký protinávrh k proceduře? Nepředpokládám to - není tomu tak.

 

Takže si odhlasujeme souhlas s touto procedurou.

Zahajuji hlasování o navržené proceduře. Kdo je pro navrženou proceduru? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 36, bylo přihlášeno 153 poslankyň a poslanců, pro 150, proti 0. Konstatuji, že procedura byla schválena tak, jak byla přednesena a navržena garančním výborem.

 

Vnímám, že paní zpravodajka si potřebuje nalézt kartičku.

 

Poslankyně Helena Válková: Já jsem chtěla jenom říci, že jsem nestačila doběhnout se odhlásit, stává se to, myslím si... (Předsedající: Podařilo se ještě vyřešit, abychom...) Nepodařilo se to vyřešit, ale navrhla jsem tu proceduru, nezpochybňuji hlasování, a samozřejmě jsem byla pro tu proceduru, kterou jsem sama navrhla. Už mi to funguje, já si to teď tady přesunu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a my tedy můžeme přikročit k jednotlivým hlasováním. Paní zpravodajko, mohu vás poprosit?

 

Poslankyně Helena Válková: Ano, děkuji. Takže jako první bychom hlasovali návrh A, to je doporučující návrh ústavně-právního výboru - zpráva nejvyššího státního zástupce se předkládá poté, co je předložena vládě ještě Senátu. Stanovisko za ústavně-právní výbor: doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pana navrhovatele stanovisko? (Souhlas.) Děkuji pěkně.

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 37 se účastnilo 155 poslankyň a poslanců, pro 155, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Další je návrh B1, to je návrh pana poslance Blažka. Odstraňuje duplicitu v odvolávání nejvyššího státního zástupce. Doporučující stanovisko ústavně-právního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana navrhovatele? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 38 se účastnilo 155 hlasujících, pro 153, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl taktéž přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Tím, že byl přijat tento návrh, je nehlasovatelný návrh C4, který sice směřoval ke stejnému cíli, ale nikoli tak elegantní cestou legislativní. Budeme hlasovat nyní návrh B2. Návrh B2 se týká vypuštění úpravy kárné odpovědnosti náměstka vedoucího státního zastupitelství. Je to návrh pana poslance Blažka. Ústavně-právní výbor má doporučující stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana ministra? (Ministr: Souhlas.) Děkuji pěkně.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 39 se účastnilo 156 hlasujících, pro 155, proti 0. I tento návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Pak jsou to návrhy spojené, C1 a C2, a ty se týkají právě prodloužení toho přechodného ustanovení, respektive přechodné ustanovení návrhu na prodloužení funkčních období vrchních a krajských a okresních státních zástupců tak, aby mohla proběhnout řádně výběrová řízení, a současně s tím i návrh prodloužení účinnosti tohoto zákona až k 1. lednu 2025. Jsou to návrhy C1 a C2. Ústavně-právní výbor navrhuje - a my jsme schválili tu proceduru - hlasovat jedním hlasováním. Jeho stanovisko je nedoporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana ministra? (Ministr: Nesouhlas.) Děkuji.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, hlasovalo 156 poslankyň a poslanců, pro 1, proti 83, návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Nikoli překvapující výsledek.

A potom poslední věcný pozměňovací návrh je návrh C3. Ten se týká právě toho prodloužení funkčního období nejvyššího státního zástupce ze 7 let na 9 roků. I v tomto případě ústavně-právní výbor zaujal nedoporučující stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pan ministr? (Ministr: Nesouhlas.) Děkuji.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 41 se účastnilo 156 hlasujících, pro 1, proti 86. Návrh nebyl přijat.

Paní zpravodajko, tímto jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými pozměňovacími návrhy.

 

Poslankyně Helena Válková: Ano, paní místopředsedkyně, přesně to říkáte. Budeme hlasovat teď už jenom návrh zákona jako celek. Ústavně-právní výbor doporučuje přijmout návrh jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Přednesu tedy návrh usnesení. Zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 463, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 42 se účastnilo 156 hlasujících, pro 156, proti 0. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce. Dávám vám slovo, pane ministře. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Chci jenom zahájit dnešní svou sérii děkovných projevů. Já mám dnes několik zákonů, kde se ukázalo, že když se chce ze všech možných stran, tak se dá i spolupracovat na dobrých věcech. Toto byl příklad zákona, jehož vznik nebyl vůbec jednoduchý, neboť je tematika státního zastupitelství opředena mnoha mediálními mýty, tlaky a podobně. Já chci speciálně poděkovat všem předsedům koaličních klubů a opozici, kde budu konkrétně jmenovat paní profesorku Válkovou, a to z toho důvodu, že jsme přes některé odlišné názory dokázali konstruktivně přistoupit ke vzniku toho návrhu zákona. Další děkovný projev si nechám na další bod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně, a já tímto tento bod tedy končím a otevírám bod následující. Je jím bod číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP