Středa 7. února 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 623/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Cílem návrhu zákona je přinést některé změny v oblasti výkonu advokacie. Předkládaná novelizace směřuje do několika základních oblastí, a to na ochranu důvěrnosti komunikace mezi advokátem a klientem, změnu týkající se výkonu profesní samosprávy advokátů, umožnění výkonu právní praxe advokátního koncipienta na zkrácený úvazek, zpřesnění právní úpravy a rozšíření ochrany advokátů a jejich klientů před takzvaným vinklařením, zajištění práva advokáta či advokátního koncipienta činit digitální úkon vůči orgánu veřejné moci. A to si myslím, že na úvod stačí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji za stručný úvod, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Sám bych to neřekl lépe než pan ministr spravedlnosti. Podstatou je: výkon veřejné moci na úseku advokacie byl svěřen České advokátní komoře a tento návrh vychází z dlouhodobé diskuse a potřeb advokátního stavu na zpřesnění zákonné úpravy. Předpokládám, že v rámci debaty v druhém čtení může dojít ještě k nějakým drobným pozměňovacím návrhům, ale na základních, primárních cílech je shoda. Já necítím střet zájmů v této věci, i když jsem členem advokátní komory.

Doufám, že diskuse bude konstruktivní a plodná. To je z mé strany také všechno pro tuto chvíli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Prosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy? Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že projednáváme tento zákon, a určitě ho podporuji i včetně těch částí, které třeba řeší dlouho neřešený problém částečných úvazků koncipientů. Nicméně mám jednu záležitost, kde jsem se chtěl zeptat, a kterou si myslím, že bychom v problematice advokacie měli věnovat zvláštní pozornost, a to je v souvislosti s výročními zprávami FAÚ, kde FAÚ v roce 2018 upozorňoval výslovně na zpronevěřování advokátních úschov. Následně FAÚ zaslal výzvu České advokátní komoře, a bohužel tedy i přesto, že tam docházelo k předávání informací i přes policii a tak dále, tak nedošlo k tomu, že bychom zabránili velkým zpronevěrám, kde v roce 2022 jedna paní advokátka zpronevěřila částku 153 milionů 44 klientům.

Takže já se domnívám, že tato problematika, ve které dohled je svěřen České advokátní komoře, by měla být předmětem ještě dalšího posouzení, zda jsou skutečně všechny instituty v rámci systému úschov a dohledu nad úschovami, který je logicky svěřen České advokátní komoře, ale současně je to věc, kde jsou nezbytné vstupy právě od FAÚ a případně dalších institucí, které tam mají působnost, tak jestli ministerstvo se této problematice věnuje, jestli se tím zabývá a případně připravuje nějaké možnosti řešení v oblasti právě advokátních úschov a nastavení systému tak, aby nedocházelo k dalším kauzám zpronevěřování, často vysokých částek, kde klienti mnoho let tvrdě pracovali, aby si ty peníze naspořili. Děkuji předem za vstřícnost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já budu také stručný. Chtěl bych se přihlásit k podpoře tohoto předpisu, který předkládá Ministerstvo spravedlnosti, protože mám za to, že to je právě materie, která samozřejmě zajímá, řekl bych, nejenom advokáty, ale i jejich klienty, protože právě předkládaný předpis má posilovat i důvěru mezi advokátem a klientem, a to je, myslím si, pro všechny důležité, protože řekl bych to bazální, které mezi klientem a mezi advokátem je, je právě důvěra. Takže si myslím, že tady možná ten materiál nemá úplně u vás mentální podporu, protože nevěnujete tomu tolik pozornosti, ale já bych chtěl právě zdůraznit a zmínit, že toto je velmi důležité.

Pak bych také chtěl poděkovat za práci Ministerstvu spravedlnosti i na tom úseku vlastně úpravy pracovních poměrů koncipientů, protože tam se velmi často naráželo na jejich osobní život, na jejich rodinný život, zejména u advokátních koncipientek, kdy velmi těžko se slaďoval jejich pracovní a rodinný život právě dohromady, a byla to velká škoda. Takže tady konečně ty zkrácené úvazky, které přináší tento předkládaný návrh zákona, umožňuje.

A přesně tak, jak tady hovořil i můj předřečník kolega Jakub Michálek, i pokud se jedná o úschovy a o některé zprávy Finančního analytického úřadu, je tento předpis také důležitý a budu velmi rád, pokud se nám ho podaří společně teď propustit prvním čtením do projednávání výborů, a přimlouvám se tedy za jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane poslanče. S přednostním právem pan ministr Šalomoun. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já teď v konfliktu zájmů nejsem, protože mám přerušen výkon advokacie, ale budu se tam samozřejmě vracet po skončení svého mandátu ve vládě. Chtěl bych upozornit na jednu věc, která tedy podle mě ještě tady nebyla zmíněna jako velmi významná, a to je možnost distanční účasti na sněmu advokátů. Doposud to bylo tak, že samozřejmě každý advokát se mohl účastnit sněmu a mohl tam hlasovat. Advokátů máme kolem 13 až 15 tisíc, nevím přesně, těch aktivních, nicméně sněmu v podstatě se účastnilo něco přes tisícovku, takže potom vlastně ty profesní předpisy přijímala výrazná menšina, a teď vlastně i část advokátní veřejnosti, myslím, že ta převažující část, si přála to, aby i účast na sněmu, i to hlasování mohlo být uskutečněno distančně, což vlastně tahle novela umožňuje, aby si na stavovské úrovni toto Česká advokátní komora nastavila. Myslím, že to je dobrý příklon k tomu, jak tady umožnit distanční volbu nejenom v tomto režimu, ale i obecně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a ptám se, zda někdo další se ještě hlásíte do rozpravy? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a zpravodaje na závěrečná slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dovolte mi jen stručně reagovat na pana kolegu Michálka. My o tom jednáme s advokátní komorou. V podstatě jako jedno z řešení, které by se mohlo nabízet při zneužívání advokátních úschov, je to, aby komora mohla mít přímo vhled na ty účty, jinak se to dělá velmi těžko. O tom se jedná, chtělo by to asi změnu zákona. Pouštět tam nějaké jiné orgány veřejné moci by znamenalo možná jejich zásah zase do samosprávy, ale mluvíme o tom, jednáme o tom. A jinak bohužel platí, že jakýkoliv institut se občas bohužel dá zneužít, a asi tomu nezabráníme nikdy, neboť lidé jsou velmi, pokud jde o páchání trestné činnosti, vynalézaví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan zpravodaj nechce závěrečné slovo, dobře.

Nepadl návrh ani na vrácení, ani na zamítnutí, a proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o garančním výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu a já se ptám, zda máte návrh na změnu garančního výboru? Nevidím. Přistoupíme tedy k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 45, přihlášeno je 158 poslankyň a poslanců, pro 130. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru a já se ptám, zda máte návrh na projednání v některém z dalších výborů? Nevidím, nikdo se nehlásí s návrhem, a vzhledem k tomu, že nepadl ani návrh na úpravu lhůty k projednání, končím projednávání tohoto tisku a děkuji vám.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP