Čtvrtek 8. února 2024, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 93. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 45 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 2. února elektronickou poštou.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Barboru Urbanovou a poslance Michala Zunu. Má někdo jiný návrh? Pokud tomu tak není, zagonguji na kolegy do předsálí.

Jenom znovu všechny upozorňuji, že jsem vás odhlásila, a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

 

Nyní hlasujeme o ověřovatelích, paní poslankyni Barboře Urbanové a panu poslanci Michalu Zunovi.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro ověřovatele? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno 106 poslankyň a poslanců, pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme ověřovateli 93. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Barboru Urbanovou a poslance Michala Zunu.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Adámková po celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Babišová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Balaštíková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, pan poslanec Bašta celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Bauer celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Bělobrádek celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Berki celý jednací den z osobních důvodů, pan poslanec Bureš celý jednací den z pracovních důvodů, paní poslankyně Decroix celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Dvořák Jaroslav celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Faltýnek celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Fifka celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Fischerová celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Jílková celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Kasal celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Klíma celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Kobza celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Kohoutek celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Kolář celý jednací den z rodinných důvodů, paní poslankyně Kovářová od 9.30 do 14 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Krutáková celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Kučera do 13 hodin z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Lacina od 10.30 do 11.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Lesenská celý jednací den z osobních důvodů, pan poslanec Lochman celý jednací den z pracovních důvodů, paní poslankyně Malá do 10.30 ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Maříková celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Munzar celý jednací den z rodinných důvodů, paní poslankyně Němečková Crkvenjaš celý jednací den z rodinných důvodů, paní poslankyně Olšáková od 12 hodin do 14.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Opltová celý jednací den z pracovních důvodů, paní poslankyně Pastuchová celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Potůčková celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Quittová celý jednací den z osobních důvodů, pan poslanec Richter celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Svoboda celý jednací den z rodinných důvodů, paní poslankyně Šebelová celý jednací den bez udání důvodu, pan poslanec Špičák celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Štolpa celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Tureček celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Vrána celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Zajíčková celý jednací den z osobních důvodů, pan poslanec Žáček celý jednací den z rodinných důvodů.

Z členů vlády se omlouvají: pan ministr Baxa do 12.15 z pracovních důvodů, pan ministr Bek celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Blažek do 12 hodin z pracovních důvodů, paní ministryně Černochová celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, pan ministr Dvořák celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Hladík celý jednací den z osobních důvodů, pan ministr Lipavský celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Rakušan do 11 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Šalomoun celý jednací den z pracovních důvodů a pan ministr Výborný celý jednací den z pracovních důvodů.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 93. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti, nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Mám zde přihlášky s přednostním právem. Jako první je přihlášen pan poslanec Benda. (Poslanec Benda ruší svoji přihlášku.) Ruší, ano, takže dále je přihlášen s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané, hlavně vy se dnes musíte dívat na Sněmovnu. Někteří nám píšete, že obstruujeme, a možná příliš, ale my neobstruujeme, my jsme jenom bojovali proti tomu, aby tahleta vláda vzala důchodcům peníze a aby nemanipulovala korespondenční volbou.

A já mám dneska hezký projev, budu to číst, z toho asi titulky nebudou, ale předtím zkusím volně popovídat, kde vlastně žijeme, o čem vlastně v mediálním prostoru se mluví a jak to vlastně funguje. Hnutí ANO dobře ví, že náš největší soupeř není pětikoalice, ale samozřejmě vybraní novináři, komentátoři a politologové. Tito lidi stále se snaží vám namluvit, že vláda špatně komunikuje. Ale ona komunikuje skvěle, ona komunikuje samé lži. Oni nemají co komunikovat, oni tady pro lidi neudělali nic dobrého. A v podstatě tahle vláda od samého počátku se snaží i omezovat svobodu slova a snaží se mít to jediné právo říct, co je dezinformace, a dokonce teď v rámci koalice roztržka, některým stranám se nelíbí boj s dezinformacemi pod Úřadem vlády - nefunguje nic, koalice TOP 09 by ráda agendu dostala pod sebe, Piráti zakládají vlastní vnitrostranický tým. I pan prezident pokáral vládu za dezinformace.

Tak pojďme si říct, co jsou ty dezinformace. Víte, co jsou to dezinformace z pohledu této vlády? To je pravda o tom, jak fungují. To je pravda! To je pravda, že ničí naši zemi, že vyhnali všechny investory, kteří měli přijít - nepřijdou, že ničí životy lidí a ničí i životy našich dětí. A já o tom taky budu mluvit, o tom případu kratom a HHC, o kterém poslanec Novák tady mluvil v lednu 2023. Takže dezinformace z pohledu této vlády jsou - a teď jsem tady četl rozhovor, pan premiér má strašně moc poradců, řekl bych velice podivných, ve zdravotnictví a tak dále, ale tady je jeden poradce, který řekl, že "dezinformátoři jsou v SPD i v ANO a blokují mě na Facebooku". Tak já bych poprosil pana premiéra, kdyby nám mohl dodat ty dezinformátory z poslanců ANO. Nejdřív si řekneme, kdo to je ten poradce. No, je to dlouholetý spolupracovník a partner v různých aktivitách spolku zvaného Evropské hodnoty. Pamatujete na Evropské hodnoty? To jsou Open Society Fund, no, to jsou ti kluci od Sorose zkrátka. Oni jsou všude. Teď na Ukrajině udělali nějaký seznam, že my údajně jsme proruští! To jsou ty dezinformace. Oni říkají, že mají bojovat proti dezinformacím. A když premiér Fiala tvrdí, že my jsme proruští a že jsme tady ohrožovali energetickou soběstačnost, tak to je lež, to je normální dezinformace, protože se to dá dohledat, dají se dohledat fotky Nečase s Putinem, kde byli největší kámoši, a bylo to nedávno, bylo to v roce 2013. Takže tenhle poradce tvrdí tedy, že my jsme ti dezinformátoři, a podle něho dezinformace je informace, která je lživá nebo nějakým způsobem zkresluje realitu a je šířena záměrně s cílem oklamat publikum. Na jejím počátku je ale jednoznačná lež, kterou lze jednoduše vyvrátit. Ale to je přesně to, co dělá vláda. Je to nejprolhanější vláda, nejprolhanější premiér. Oni lžou stále, lhali před volbami, lžou, a dneska bude premiér vystupovat údajně a bude zase lhát, to víme na beton. Lhala i paní - nebo dezinformovala - paní Černochová. Ta tu dneska není, ale já dneska ještě budu mluvit o těch F-třicetpětkách, protože ona na Twitteru říkala, že má obrovský ohlas a všichni kupují ta trička. No, tak já mám taky obrovský ohlas a mám tady analýzy a budete čumět (Pobavení a potlesk v levé části jednacího sálu.), rozdíl mezi F-třicetpětkou a gripenem. A co jsem já vlastně tady jim vyčítal? No, že vůbec s těmi Gripeny nejednali, to jsem vyčítal. A uvidíte, tady je geniální analýza o životnosti a nákladech jednotlivých letadel.

Takže co jsou to ty dezinformace? Pan premiér opakovaně říkal, že se odstřihne od ruského plynu. A jaké jsou titulky teď nově? Ruský plyn se vrací do Česka, je levnější a nikdo ho neumí zastavit . Takže dezinformaci, lež podal pan premiér. Se Síkelou to opakovali stokrát, že se odstřihnou od ruského plynu a od ruské ropy. Stokrát to říkali a vozí nejvíc. A hlavně ta dezinformace a lež je o tom, že oni nemají na to žádný vliv. Já jsem tady říkal, jaký má vliv premiér. On by mohl mít, aspoň ve vládě, ale na plyn a ropu nemá žádný. Žádný! Takže co tedy ten poradce? Je to dezinformace? Asi je. Je to lež, pan premiér a pan ministr Síkela lhali, oni lžou stále. A lžou o Dukovanech, že my jsme chtěli Rosatom. Bylo tam usnesení vlády dvakrát, taky lež. V Temelínu měli Rosatom.

No, takže těch lží: že jsme zastavili plynovod Stork. Tak kde je ten plynovod, pane premiére? Teď se vyměnila vláda v Polsku, koupili jste si Netform Gas za neuvěřitelnou cenu, můžete stavět, ne? No samozřejmě že to byla lež. My jsme to chtěli a Poláci to nechtěli, protože si postavili plynovod z Norska až na hranici de facto polsko-slovenskou, aby se napojili na plynovod z Ruska. Takže to byly...

A těch lží, co tady bylo. Takže je neuvěřitelné, jak tahle vláda - a já nechápu, proč to říká ten prezident, kdo jsou ti dezinformátoři? My jsme dezinformátoři, protože říkáme pravdu? Protože tady ministr Kupka pro dopravní infrastrukturu neudělal vůbec nic? (Ministr Kupka mimo mikrofon z vládní lavice: Nehorázné, nehorázné.) Jo, je to tak. Ne nehorázné, vy lžete. My jsme začali stavět tady dálnice, 2014. Jako ministr financí jsem rozhodl, že se začne stavět dálnice a že vždy jde o peníze. Vy jste od roku 2010 do roku 2014, co jsme zdědili, začali dělat 800 metrů a my to komentujeme férově, Stanjura začal stavět dva úseky D1. Takže vy chodíte, stříháte pásky a neudělal jste pro to vůbec nic jako nový projekt. Kde máte ten PPP projekt, proč neuděláte Praha-Tábor PPP? Proč neuděláte D třicetpětku? Co jste vlastně tam udělali? Ano, takže to jsou dezinformace.

Zdravotnictví? Pane bože, tady dělají nějaké výstavky - onko. A co udělali? Jenom propagace pro paní předsedkyni. Ten nový projekt prevence na Žluťáku, Masarykův onkologický ústav, to je naše dílo. Já jsem to osobně vyjednával, i ten pozemek. IKEM, všechno. Zničili reformu psychiatrické péče a zničili Národní boj proti rakovině. Nepostaví tu nemocnici, která mohla být unikátní. Zase se to někde zašantročí a my se budeme ptát, kde. Možná v Motole, v nějakém betonu. Takže to je ten boj o těch dezinformacích a to se dá všechno dohledat, všechno dohledat. Protože pokud pan ministr Kupka tvrdí, že se dá postavit, vykoupit pozemky, připravit projekt a postavit dálnici za dva roky, no, tak myslím, že i malé dítě ví, že to není pravda, takže žijete z naší práce a lžete. A samozřejmě tahle propaganda, kterou tady máme od rána do večera, protože vám ta média pomáhají, protože samozřejmě jsou na vaší straně, protože s nimi tady fungujete od revoluce. O tom to je. O tom to je, vážení. Takže, vážení spoluobčané, dezinformace podle podání této vlády je zkrátka jenom pravda o jejich neschopnosti.

Můžeme se bavit hned tady ohledně kratomu a HHC. Náš poslanec Novák vás vyzval 12. ledna 2023, to už je víc než rok, abyste to řešili. Navrhl to za poslední rok čtyřikrát, čtyřikrát k projednání. Interpeloval ministra Válka, který mu 9. 6. 2023 odpověděl, že předloží vládě návrh na zařazení kratomu a HHC na seznam zakázaných látek - 9. 6. 2023. Včera údajně na vládě se dohodli, že to předloží. Prosím vás, kdyby tu vládu někdo řídil, tak by zařval: Okamžitě to udělejte, a už dávno. A já se ptám, když tedy ta pětikoalice funguje tak, že tady Piráti, ti hulej? Ne, to mají v DNA. (Předseda Babiš ukazuje obrázek.) Ta pirátka, pamatujete na to video, evropská poslankyně, jak má ráda drogy? Má ráda drogy, to tam zpívala. A co tedy, když na vládě to pan ministr Válek předložil, pirát Bartoš řekl: ubránili jsme kratom a HHC před zákazem. To je jeho tweet. To je jeho tweet, myslím 21. 7. 2023. A místo toho, aby premiér řekl: Mě to nezajímá, a prosadil to, tak, jaký je důsledek vaší aktivity, neschopnosti?

Kdybych já tam byl a toto se stalo, a to se nemůže za nás stát, tak co by se dělo v médiích? Já vám přečtu ty titulky: "Děti skončily kvůli bonbonům s HHC v nemocnici. Některé i na psychiatrii", 3. 2. 2024. "Nemocnice přijímají stále více dětí kvůli HHC a pervitinu. Trpí křečemi a úzkostmi", "Pět dětí na Karlovarsku skončilo v nemocnici, snědly želé bonbony HHC." Paní Schillerová točila video, já nevím, kolik minut jí to trvalo, že šla do automatu a koupila si to. Máme to i ve školách, všichni to vědí. Nemocnice léčí desítky případů otrav HHC, často si děti jen koupí bonbony. Přibývá předávkovaných dětí, lékaři varují před HHC mezi adolescenty - je to módní záležitost. Tříleté dítě skončilo v nemocnici kvůli otravě HHC, vypilo lákavě vonící tekutinu. To je vaše vina! Na čele s Bartošem, a vina premiéra, že ho nevyrazil z vlády! (Potlesk poslanců z hnutí ANO.) Vaše vina!

Vy jste tady kreslili nějaké minulosti, a dobře víte, o čem mluvím. Kdyby to bylo naopak, tak je žlutý pásek... Česká televize, zase byl žlutý pásek včera, že byl nějaký soud. Ale neřekli pravdu, že tam jsou další dva soudy. Dezinformace, lži, propaganda

Takže já to nechápu, já bych klidně mohl říct, že za to může Bartoš nebo Fiala, za ty děti. Klidně bych to mohl říct, ne? (Potlesk z lavic hnutí ANO.) 12. ledna 2023, to je rozhodnutí na minutu, o tom není co debatovat. Není o čem debatovat! Takže tady to máte. A ta propaganda je jaká? Jak se to komentuje? Viděli jste v televizi, že by někdo řekl: "No, ten poslanec za hnutí ANO to dával už 12. ledna 2023?"

A pane premiére, koho to tam máte za toho poradce? Toho magora? Vobořila! Víte, kdo to je? To je ten, co chtěl legalizovat i kokain! Ten je nebezpečný a vy ho tam máte. Já jsem měl tu agendu pod sebou. Tenhle člověk chodil jenom na konference a lobboval za legalizaci drog! Hnutí ANO je zásadně proti legalizaci drog. A místo toho, abyste ho vyrazil - a on taky byl pro to s Piráty - tak teď se dohadujete, nevím, tam jsem viděl v televizi, pan Výborný, pan Válek, jak to tedy bude. Proč jste to už nezakázali? To nechápu. Triviální rozhodnutí vlády! Ohrožujete naše děti, ohrožujete! Takže to jsou ty informace a dezinformace.

A vraťme se, moje oblíbené téma, paní ministryně tu dneska není, F-35. Úplně zbytečné. A já jsem dohledal fakta a také jsem nebyl schopen reagovat na vystoupení paní ministryně, protože naši poslanci, kteří chodí na výbor, nemůžou vystoupit. Tak pojďme si to tady říct nebo pojďme si to říct na výboru pro obranu, ať to vysílají živě, televize, a ať každý, kdo se přihlásí, může mluvit a můžete odpovídat.

Co jste tady říkala, paní ministryně? Za prvé: "KVAČR jsem projednávala na výboru pro obranu 21. listopadu 2023 ještě před jednáním vlády, což v minulosti, pane předsedo Babiši, nebývalo zvykem." Fakta: na výboru jste nebyla, paní ministryně, a generál Řehka řekl, že dokument není definitivní a výbor pro obranu jej neschválil. To je fakt, ne? A vy jste řekla něco jiného.

Za druhé, "předně letouny F-35 nejsou stíhačky, pane předsedo Babiši". Fakta: přímo na stránkách americké společnosti Lockheed Martin je F-35 Lightning II označen jako fighter jet, což je stíhací letoun, tedy stíhačka. No, vy mluvíte o nějakém nadzvukovém, jak jste to... supersonický letoun. No, tak pokud je nadzvukový, tak to byl i Concorde. Takže to je další věc.

Za třetí, já jsem - znovu opakuji, že zásadní chyba je, že nejednali se stávajícím majitelem gripenů, které máme v nájmu, to je velice výhodné, vůbec je neoslovili, a zásadní je, že strategie naší armády postrádá obranu. Takže vy jste řekla - já jsem mluvil o tom Patriotu, já jsem mluvil o tom, co se děje na Ukrajině, a teď vlastně vyšel velice zajímavý článek, kde se shodli i ruský, i ukrajinský generál, a titulek je: "Jsou drony víc i než F-16? Na Ukrajině i v Rusku lámou hůl nad starými zbraněmi." Že role tanků a pilotovaných letadel tradičních pozemních sil se zmenšuje. No, tak já nevím, kolik. Měli byste to sledovat. Tady Balujevskij uznává zjevnou převahu dělostřelectva NATO nad ruskými zbraněmi, ale tvrdí, že vítězi ve válce jsou bezpilotní letouny. Ty vítězí, to je největší zbraň, ty likvidují, tak podle toho, a samozřejmě mají tu obranu. Já jsem mluvil o Patriotu, vy jste tady vystoupila a já jsem zjistil, že to není pravda. Vy jste řekla: "jedna baterie Patriot působí proti balistickým střelám v azimutu 110 stupňů a v délce maximálně 35 kilometrů ubrání, pane předsedo Babiši, jeden objekt. Víte, kolik je cena takové konfigurace pro ochranu jednoho objektu? Je to 100 miliard včetně logistiky a infrastruktury." A já mám tady podklad, že to není pravda. Takže jaká jsou fakta? Podle toho, co já jsem si dohledal, a věřte mi, že se na mě obrátilo vícero expertů: dostřel Patriotů je dvojnásobný, odměr trojnásobný a celé to stojí 25krát méně. Rakety PAC-3 postřelují balistické cíle v závislosti na použití radiolokátoru německým radiolokátorem od společnosti MBDA, který funguje přehledově jako střelecký radiolokátor, zcela běžně napadá cíle plném rozsahu odměru a tak dále.

Americká armáda v roce 2024 si objednala u společnosti Lockheed - no, představte si, Lockheed, to je ten dodavatel F-35, tak ještě možná můžete jim říct, že nechcete ty F-35, ale tady ty Patrioty - takže nový systém Patriot, ano, vylepšili to a v roce 2016 Američané zavedli do výzbroje pro systém Patriot raketu modernizovanou v programu Missile Segment Enhancement, která má oproti původní raketě významně větší dolet proti balistickým cílům, 60 kilometrů. Při použití rakety PAAC-4 je pak systém Patriot schopen postřelovat balistické cíle na vzdálenost 70 kilometrů a rakety PAAC-4 budou pro své systémy Patriot licenčně vyrábět, například Rumunsko to bude vyrábět.

Takže poslední dvě země, které provedly nákup systému Patriot, za který já pléduji, protože my chceme ochránit naše lidi a naši kritickou infrastrukturu, jaderné elektrárny, přehrady, letiště a tak dále. Tak ten nákup byl - Rumunsko nakupuje 7 baterií, 28 odpalovacích zařízení včetně veškerého vybavení, radiolokátoru logistiky a nákupu samotných raket za 3,9 miliardy dolarů, a Švýcarsko 5 baterií, 17 odpalovacích zařízení za 2,2 miliardy dolarů. Takže cena jednoho odpalovacího zařízení, které brání jeden cíl, tedy není 100 miliard, a pan poradce premiéra by řekl, měl by říct!, že to je dezinformace. Takže to není pravda, ale necelé 4 miliardy. Takže ne 100 miliard, ale 4 miliardy. Baterie stojí 13 miliard.

Za čtvrté: "Žádná nabídka zdarma na gripeny nikdy nebyla předložena". A to, že to řekl někde v nějakém rozhovoru na Primě velvyslanec, několikrát dementovaný ministryní obrany - no, my máme jiné informace. Ale podstata je, že stávající velvyslanec nám potvrdil, že jste vůbec nejednali a že je to neuvěřitelné, že koupíte něco, co budete mít až za jedenáct let, a s tím, od kterého máte letadla, která fungují, vůbec nejednáte.

Za páté deklarovala paní ministryně: "Zaznělo tady, že F-35 jsou drahé. No, tak levné nejsou, to si prostě nic nenalhávejme, ale cena samotných letounů Gripen E by byla, pane předsedo Babiši, o 2 miliardy vyšší podle indikativní nabídky, kterou jsme obdrželi ze Švédska." A fakta jsou jaká? Za působení Lubomíra Metnara na rezortu obrany v roce 2020 byli osloveni dodavatelé letounu - RFGL, Request for Government of Information (RFGI?), s tím, že jde o předběžný dotaz a že odpověď nebude použita k vyhodnocení soutěže, nebude brána jako oficiální nabídka. A nevíme, z čeho vy vycházíte. Není to pravda.

Z šesté jste tvrdila tady, že "neviním vás z toho, že tam asi prostě, co se týče rozpočtu, těch peněz nebylo možná tolik, kolik by si někdo přál". Ale to není podstatné, kolik Stropnický nebo Šlechtová nebo... udělali. Ano, Metnar udělal nejvíc. Podstatné je, že za ODS šel rozpočet - 2009, 56 miliard - na 2014, 42, že jste ho snížili o 14 miliard, a když byla krize, tak jste brali peníze armádě. My jsme to vytáhli ze 42 téměř na 90, to je fakt. A to, že HDP tam běhá nahoru - jasně, ta procenta neřeším. Takže: "Na druhou stranu," říká paní ministryně, "bohužel na produktivitě práce pana ministra to nebylo vidět, 107 smluv za 4 roky. Vždyť je to směšné. Co tam ten člověk dělal, proboha?" No, fakta: V roce 2016 měl čistý přírůstek 1 214 vojáků, téměř 3 400 vojáků za jeho působení, zatímco v roce 2022 byl čistý přírůstek vojáků z povolání pouze 216, paní ministryně, 216. A že nákupy vojenské techniky za působení ministra Stropnického ve výši 42 miliard prakticky představují celý rozpočet rezortu obrany z roku 2013 nebo 2014, co jsme zdědili.

A k těm gripenům, prosím vás. Tam ti pisálkové vaši, ten Deník, který samozřejmě založili oligarchové protibabišovští a propavlovští, tak vám to tady zopakuji: pronájem gripenů na 12 (let) - a to jsou data z Ministerstva obrany - a 2 roky opce, 20,4 miliardy; dopravní technika, různé typy, Tatra PRAM - miliarda; letištní radary, 4 kusy - 651 milionů; 12 341 souprav útočných pušek Bren - miliarda 52; 9 162 pistolí Phantom - a tak dále. Takže dneska už není podstatné, kolik ten gripen stál. Podstatné je to, že gripen v nájmu stál 1,9 miliardy ročně - to byla ještě vláda Grosse - a Stropnický to snížil na 1,7. To jsou stále stejná letadla. A teď vy byste to měli prodloužit na rok 2029, a logicky ten nájem by měl být, nevím, 1,5 nebo méně. A co říká paní náměstkyně Cupáková v září 2023 na odborném semináři, že švédská strana chce o 40 % dražší, že asi 3 miliardy nebo 2,6 miliardy? No logicky, když jste s nimi nejednali. A co uděláte, když Švédové to pošlou na Ukrajinu koncem 2027 nebo to prodají někomu jinému? To bylo absolutně neuvěřitelné. Takže prošustrovali jste miliardy a ještě to stále není dokončeno.

A potom tady máme plno věcí, které nebyly vysvětleny z hlediska rozpočtu, toho nadzvuku. Co znamená odhad nákladů na ostatní infrastrukturu - "a tak dále"? A máte v kalkulaci nájem gripenů za 35 miliard - proboha proč? Proč jako? No, protože asi jste je naštvali a teď zkrátka budou jednat tak, aby vám dali najevo, že jste se zachovali absolutně nelogicky.

Ale nejdůležitější je to, že jsem získal studii Aviation Week Network, kterou si před časem objednal Saab, aby měl relevantní a nezkreslené porovnání cen a nákladů na provoz stíhacích letounů na současném trhu: "Chápeme, že nákup armádní techniky je komplexní proces a je to otázka suverénního rozhodnutí vlády. Přesto se zdá, že nákup stíhacích letounů v Česku provází řada otázek, a často se porovnávají čísla a schopnosti, které jsou obtížně porovnatelné. Například americká agentura GAO uvádí ve svých zprávách pořizovací cenu jednoho letounu F-35A v roce 2022 v hodnotě 160 milionů dolarů a pro rok 2023 nárůst 10 % na 177 milionů dolarů, přitom provozní náklady F-třicetpětky vyčíslila v roce 2022 na 8,22 milionu dolarů."

A teď, protože paní ministryně argumentuje, že gripen vlastně je nějaké špatné letadlo - to není pravda. Pokud jde o schopnosti Gripenu E, je plně srovnatelný s konkurencí v kategorii takzvané páté generace, jak pokud jde o prostředky elektronického boje, fúze senzorů a konceptu Human-Machine Collaboration, kdy jsou data ze senzorů letadla předávána pilotovi tak, aby byl na jejich základě schopen činit rychlejší a lepší rozhodnutí, až po data management a komunikaci s ostatními jednotkami na bojišti. Saab je připraven schopnosti Gripenu E kdykoliv demonstrovat, ale Ministerstvo obrany nemělo zájem - nemělo zájem, protože věděli, že je to výhodnější, že je to lepší. "Rozdíl mezi Gripenem E a srovnatelnou konkurencí je ve dvou věcech. Gripen E místo tradiční stealth technologie" - ano, neviditelné letadlo - "založené z velké části na nákladném coatingu využívá více prostředků elektronického boje. Považujeme to za chytřejší řešení pro bojiště budoucnosti. Druhý rozdíl je právě v provozních nákladech, složitosti údržby a operační dostupnosti. Studii zpracovala renomovaná poradenská společnost Aviation Week Network za použití metodiky, která používá standardizovaný soubor výchozích předpokladů pro celou flotilu letounů tak, aby poskytla ekvivalentní náklady spojené s každým posuzovaným letadlem. Tyto základní předpoklady zahrnují pořízení flotily 100 letadel provozovaných po dobu 37 let při počtu 200 hodin na letadlo ročně. Tyto předpoklady vycházejí ze současných tržních trendů a odrážejí realistický provozní profil stíhacího letounu po dobu celé jeho životnosti. Provozní náklady jsou vypočteny na základě sazby nákladů na letovou hodinu pro každý jednotlivý typ letadla a vycházejí ze současných historických údajů převzatých z rozpočtové dokumentace." A teď pozor, teď se soustřeďte, teď vám něco ukážu. (Ukazuje tabulku.) Tady je tabulka, která srovnává - a ta studie se jmenuje Fighter Aircraft Through Life Costs, takže to jsou vlastně náklady na životnost toho letadla - a tady srovnávají F-15 Boeing, F-16 Lockheed Martin, F-18 Boeing, Lockheed Martin F-35A, Dassault Aviation Rafale, Eurofighter Typhoon a Saab Gripen CD a Saab Gripen EF. Ta tabulka je rozčleněna na acquisition costs, to znamená, náklady pořízení, maintenance costs, to je samozřejmě, co všechno potřebují na údržbu, operating costs, to znamená provozní náklady, a tady z toho vychází celkové životní náklady toho letadla.

Teď pan Metnar se nesoustředí, teď se soustřeďte sem, to je váš byznys, ne můj.

Takže víte, co je nejdražší? F-třicetpětka, ta vyjde, životní náklady, ve všem na 452 milionů dolarů. Nejlevnější je Gripen CD, ten vyjde na 214,9, takže méně než půlku, a Gripen EF na 240 milionů dolarů. F-patnáctka na 356 milionů dolarů, F-šestnáctka na - to jsou ty, co koupili Slováci - na 265 milionů dolarů, F-osmnáctka na 275,4 miliony dolarů, Rafale na 339. Všechno významně levnější než F-35. Někdo nám kecá tady. My nepotřebujeme tato letadla, nepotřebujeme letadla za jedenáct let za nejdražší cenu, nejdražší! To je analýza, analýza těch letadel, já to rád paní ministryni předložím a pojďme se o tom bavit. Proč jste to neudělali dopředu? Co tady někdo diskutuje, že jste museli platit dopředu? Klidně jste si mohli nechat gripeny, dojednat a vývoj jde dopředu. A hlavně se máte učit, když už tedy tvrdíte, že budeme ve válce, co já tedy určitě bych nechtěl, a stále máme v prostoru, že začne nějaká válka, ale podle nějakého polského generála začne do tří let, tak ty F-třicetpětky nebudou nikde. O čem to je? Má to být o obraně, už jsem to tady říkal.

Takže to jsou ty informace a dezinformace, aby bylo jasno. To je tak všechno k volnému přednesu.

A teď vám přečtu můj příspěvek k neuvěřitelné záležitosti, s kterou každý den něco je. Já vůbec nechápu, jak tohle může v naší zemi existovat. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, když jsem před těmi zhruba dvanácti lety zakládal hnutí ANO, hlavním důvodem, proč jsem to dělal, byla ta nesnesitelná míra korupce - ano, korupci nesnáším - kterou ta země byla doslova prolezlá. Symbolem toho všeho byla ODS. Určitě si to pamatujete, mohl bych vám tady o tom vyprávět dlouho. Média vám nic neřeknou, ona se nevracejí do minulosti, to by bylo dost žinantní. Privatizace, kuponka, banky zničené, Hřebíčkovy dálnice, Dalík, Promopro, ROP Severozápad, mám to tady na čtyřicet stran, ale to nebudu číst. Podvodné financování, to byl rok 1997, tenkrát kvůli tomu padla Klausova vláda. Celé to vyvrcholilo zátahem na Úřadu vlády v roce 2013 a pádem další vlády. Pak už to všichni známe. Předsedou ODS se stal pan Fiala, slušňák, který měl dát ODS novou tvář, která překryje všechny ty průšvihy a schová kmotry. Ale jak se za poslední týdny ukazuje, je to stále stejná strana, kterou v roce 2014 převzal. Všichni ti kmotři a lobbisté vylezli a vrátili se zpátky, stejné praktiky - prostě ta stará známá ODS, jak si ji pamatujeme z devadesátek a nultých let.

Hnutí ANO svolalo tuto mimořádnou schůzi Sněmovny, abychom řešili zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz. Mimochodem, ve vaší slavné pětikoalici jsou už tři strany, tři vládní strany, vážení spoluobčané, kde je podezření na černé financování: STAN a TOP 09, tam to dokonce tvrdí policie, že jim kampaň financoval mafián Redl z peněz vyvedených z dopravního podniku, a opakuji, všechno, co tady čtu, i minule, je z médií, médií, nic si nevymýšlíme. A tady vám rád připomenu, co říkal v televizi pirátský poslanec doslova: "Nám STAN říkal, že s námi bude kandidovat, že s námi bude bojovat proti korupci, a pak jsme zjistili, že z těch černých peněz, které ukradli dopravnímu podniku, platili nelegální kampaň, aby nás překroužkovali." Kdybych tohle já řekl, tak mám okamžitě žaloby. Ale pětikoalice drží. Takže ukradli tady, Pirát říká, že ukradl STAN peníze dopravnímu podniku. Popsal to docela přesně, ale nestalo se samozřejmě zase nic. STAN jen změnil barvu na růžovou, zbytek koalice asi nasadil růžové brýle a jede dál. A teď je to podezření i na ODS, proto je ta schůze. Když to člověk čte, tak vůbec nechápu, že kdo tohle tady vůbec toleroval, proč to nikdo nevyšetřoval, ne? Neuvěřitelné.

Chceme dát panu premiérovi a celé ODS prostor vysvětlit, co se vlastně stalo, a bude to i vhodná příležitost pro premiéra Fialu zveřejnit svá daňová přiznání od roku 2011, tedy před vstupem do politiky, jak jsem to udělal já. Ano, když novináři začali zpochybňovat moje finance, tak jsem udělal audit, dvě renomované auditorské firmy, jako jediný politik v historii této země jsem ukázal daňové přiznání od roku 1996 do 2016, kde jsem i deklaroval, že jsem zaplatil 322 milionů daní, mimochodem, jako fyzická osoba. Kde je problém, aby pan premiér předtím, než se stal ministrem školství 2012, mohl to ukázat? A potom mohl ukázat, jaké má majetky a kde na to vzal. Já jsem to udělal. A možná to vyvrátí všechno. Samozřejmě na něj tlak není, protože o médiích jsme si už řekli. Pokud pan premiér je takový hodnotový a ze sebe rád dělá symbol integrity a transparentnosti, této příležitosti využije nejen kvůli sobě, ale především kvůli občanům, kteří očekávají odpovědi.

Začneme od začátku. Máme tu dvě věci. Za prvé zapomenutý milion pana premiéra a pak pochybnosti kolem Podnikatelské družstevní záložny. Jak jsme zjistili z médií 22. ledna, pan premiér Fiala jaksi opomněl vést vlastnictví podílu v Podnikatelské družstevní záložně: "Neuvědomil jsem si, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí." A ještě to omlouval tím, že nevyužil žádné finanční produkty, že v Podnikatelské družstevní záložně měl jen účet.

Já bych tedy čekal, že člověk ve vysokých politických funkcích, který se tedy tváří, že řídí stát - a my víme, že neřídí pan premiér vůbec nic - bude mít alespoň elementární právní, ale hlavně ekonomické povědomí, nebo si nechá od někoho poradit. Ale budiž. Nad čím ale zůstává rozum stát, jsou vyjádření pana premiéra ohledně zapomenutého milionu. Zjistili jsme, že pan premiér v roce 2015 objevil princip diverzifikace úspor, tedy princip, o kterém se v rámci finanční gramotnosti učí už děti na základní škole - a Patrik Nacher finanční gramotnost přednáší, napsal o tom i knížku, tak byste si, pane premiére, měl tu knížku přečíst. My jsme se dozvěděli, že pan premiér dá na doporučení lobbistů, pokud jde o jeho vlastní peníze. Finanční produkty totiž nesleduje a bankám moc nerozumí. No, nejen jim. Takže svůj milion dal v té době do nejmenší záložny v zemi, o které předtím pravděpodobně nikdy neslyšel, a to na doporučení svého někdejšího studenta politologie, poradce ODS a lobbisty Miloše Růžičky, tedy pána, který je strašně šikovný, my ho známe, který pásl spoustu tradičních politiků ODS i ČSSD, zejména pana Chovance, trošku i Sobotku. Umí se v tom krásně pohybovat. A zejména na doporučení tohoto lobbisty pan premiér tam dal peníze. Že záložna není banka, pana premiéra Fialu nenapadlo ani tehdy, když dostával pozvánky na valné hromady kampeličky. Kdo další v ní má peníze, stejně jako velikost kampeličky, nezkoumal. My jsme tady po revoluci měli, nevím kolik, 150 kampeliček, a lidé si pamatují, jak je okradly o miliardy. Ani si pořádně nepamatujeme jejich jména, ale média nám to nepřipomenou, tak čas běží, lidé zapomínají.

Takže pojďme dál. Stále je to totiž příběh finančně totálně negramotného člověka, toho času premiéra, který se zaklínal odpovědnou správou veřejných financí. Pan Fiala na tom není taky moc dobře s pamětí. Zpočátku tvrdil, že peníze do kampeličky uložil ve dvou převodech v roce 2015. Nejprve měl dát 700 000, poté 250 000. Nakonec se ale ukázalo, že v roce 2015 poslal 300 000, později 250 000 a pak ještě 250 000. (Premiér Fiala reaguje na vystupujícího.) Zbylý - já, pane premiére, vycházím z médií - zbylý čtvrtmilion pak na účet Podnikatelské družstevní záložně poslal až v červnu 2017. Takže buďme rádi, že aspoň ta částka sedí. Co už moc nesedí, je účel. Tak pan Fiala pošle nějaké záložně milion na běžný účet a po pěti letech ho vybere, aniž by vydělal jedinou korunu. Pravda, v té době jsme měli inflaci pod kontrolou, byla 2 %, ne jako dnes, ale jaksi moc nechápu, proč nešlo o spořicí účet a proč na tom pan premiér nechtěl vydělat ani procento, které banky a finanční ústavy nabízely. V rámci finanční gramotnosti pan premiér by mohl vědět, že u nás jsou vklady pojištěné, že máme na to systém, a rozumím tomu, ale je to celé zvláštní. Takže ono to spíš navozuje dojem, že pan premiér vůbec netuší, co to ekonomika a peníze jsou - ale to si samozřejmě nemyslím.

Takže si to shrňme. Pan premiér jako jedenapadesátiletý se dozvěděl o principu diverzifikace úspor, tak si na radu lobbisty odložil milion na běžný účet do neznámé, velmi pochybné kampeličky a po pěti letech svůj milion bez jakéhokoliv zisku vybral. Tomu se říká vysoká finanční škola života. Takže pan premiér je pravděpodobně úplný diletant a naprostý analfabet, pokud jde o veřejné finance - to víme v České republice - ale to, že se takto nepochopitelně chová k vlastním penězům, myslím leccos vysvětluje. Chápu, že nevíte, kde vám hlava stojí, když k tomu premiérování ještě zvládáte být členem vědecké rady Masarykovy univerzity, vědecké rady Fakulty sociálních studií, vést disertační práce, a to hned několik. Takže možná kdybyste trochu ubral, třeba nebudete zapomínat na miliony po kampeličkách nebo budete líp vykonávat funkci premiéra. Někde by se to prostě projevilo. No, ale to je první část příběhu.

Ta druhá část příběhu se týká Podnikatelské družstevní záložny a to je, dámy a pánové, skutečné počtení. V prvé řadě jsme se z médií dozvěděli, že jde o druhou nejmenší kampeličku v České republice. Počet členů ke konci roku 2021 byl 135 osob, v roce 2022 už asi 150. Ostatní záložny mají průměrný počet členů 1 631, takže více než desetinásobný. Na webu záložny chybí ceník s nabídkou úrokových sazeb, chybí nabídka produktů, odkaz na internetové bankovnictví či stručný popis dané společnosti. No, takže je to velice podivné. Jinými slovy, záložna o klienty zvenčí nestojí.

Zajímavé jsou také výsledky záložny. V roce 2022 poskytla jen čtyři úvěry a jednu bankovní záruku a v roce 2021 ani jeden úvěr. Čistý zisk se pravidelně pohybuje v nízkých stovkách tisíc korun, v roce 2021 byla záložna ve ztrátě, zaměstnanci mají podprůměrné příjmy. Prostě to nedává elementární byznysovou logiku. Každý normální podnikatel by takovou nerentabilní firmu dávno zavřel, ale peníze do záložny klienti sypali. V průměru na jednoho klienta připadala podle poslední výroční zprávy uložená částka skoro 2,4 milionu korun, což je o mnoho víc, než je u kampeliček běžné.

Záložna se také dostala v uplynulých letech do hledáčku státních finančních institucí. V roce 2021 dal Finanční analytický úřad Podnikatelské družstevní záložně pokutu 150 000 korun a Česká národní banka 200 000 korun kvůli nedostatkům v prevenci praní špinavých peněz a řízení úvěrových rizik. V současnosti záložnu vyšetřuje policie kvůli tomu - a teď dobře poslouchejte - že z ní na konci minulého roku zmizelo 140 milionů, ale přišlo tam 14 milionů eur, asi 322 milionů korun, peněz určených na munici pro Ukrajinu, a 30 milionů a 2,2 milionu eur loni v březnu někdo ve dvou brašnách vynesl ze záložny ven. Neuvěřitelné, jo? Takže Ukrajinec pošle peníze do kampeličky, kde je členem pan premiér, aby dostal zbraně, zbraně nedostane a někdo ty peníze normálně ukradne. Takže to je fakt neskutečné.

Podle médií je klíčovou postavou záložní obchodník s uměním Kamil Bahbouh - nevím, jak se to čte - Bahbouh. Novináři o něm píší jako skrytém a hlavním podílníkovi záložny, ale za dvacet let od vstupu nebyl pan Bahbouh ani jedenkrát členem představenstva či kontrolní komise záložny. Podíl v záložně měli jeho bratr, manželka, švagrová i restaurátorská firma Gema Art Group spojovaná s panem Bahbouhem, jejíž manažeři byli odsouzeni v kauze zmanipulované zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks.

Neskutečné! V médiích čtu o jeho dluzích až 150 milionů korun, exekucích, skrývání se před věřiteli, i že je podezírán z praní špinavých peněz. Záložna v paláci v centru Prahy obývá společné prostory s Bahbouhem řízenou - ale opět ne vlastněnou - galerií Gema. Jméno pana Bahbouha figuruje v kauze projektu CyberGym, který měl sloužit údajně civilní rozvědce, Úřadu pro zahraniční styky a informace - ÚZSI. To je pod Rakušanem. Pamatujete, jak tam chtěl dosadit Dozimetr? Potom všichni křičeli, tak tam má nějakého svého. No, zajímavé. O rozvědce bych vám mohl vykládat, jak oni fungují, ale to jsou moje pocity, ale i vlastní zkušenosti. Takže rozvědka: ÚZSI do projektů spojených se školením expertů na kybernetickou obranu nainvestovala stamiliony. Rozvědka původně nad projektem měla kontrolu tím, že do něj vstoupila i jako investor. Jenže představitelé CyberGym navýšením základního jmění a tím změnou vlastnické struktury rozvědku vyšachovali. Jedním z vedoucích představitelů CyberGym byl právě Bahbouh.

Mimochodem, pan Růžička, ten lobbista, jak jsem mu říkal, úzce spolupracoval s ministrem vnitra za ČSSD Chovancem, pod něhož spadala civilní rozvědka ÚZSI. V roce 2019 policisté obvinili bývalého náměstka ÚZSI Zdeňka Blahuta, který tam byl za Chovancovy éry, z podvodu a zneužití pravomoci kvůli koupi několika odposlouchávacích systémů Agáta za 200 milionů korun. Takže to je ta technika, kterou pravděpodobně jsem byl já jako ministr financí odposloucháván svými konkurenti z ČSSD. No, tak to je to stupňování nepřítele, ne? Na konci je koaliční partner (Se smíchem.). Takže to bylo ono, Šuman web, Agáta, a potom mě vyhodil z vlády. Pan premiér by měl taky vyhazovat z vlády, ne? Dvořák už měl letět dávno, úplně zbytečné.

Tak pojďme dál. Pojďme se podívat na výčet jmen, kdo ještě do záložny posílal peníze. Šlo zejména o politiky napojené na ODS. Namátkou třeba bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, ministerský náměstek v kauze poslaneckých trafik Roman Boček, odsouzený ke dvouleté podmínce a pokutě 300 000 korun, který měl do záložny - dobře poslouchejte - přinést 53 milionů v keši. Zase tašky, v keši 53 milionů normálně přinesl, aby je skryl před Finančním úřadem! Podíl v kampeličce držela jeho manželka Kateřina Bočková.

Dle v záložně figuroval exministr zdravotnictví ODS Luděk Rubáš, tchán Petra Tluchoře. Firmy, ve kterých se pan Rubáš angažuje, sponzorovaly ODS. Byl to také pan Rubáš, který do záložny přivedl pana Bočka.

Z lidí spojených s ODS v záložně dále figuruje bývalý liberecký zastupitel a také exředitel Pozemkového fondu České republiky Radim Zika, který v roce 2012 skončil po sérii skandálů, mimo jiné výměně pole na Vysočině za lukrativní státní parcely v Bedřichově. Za Zikova působení v čele fondu se rozpoutala kauza Bečvářův statek, označovaná za jednu z největších restitučních kauz české historie. Mimochodem, pan Zika v minulosti prodal fotografie a obrazy přes firmu Gema Art propojenou s Podnikatelskou družstevní záložnou, na čemž vydělal skoro 7 milionů.

Pak tam investovali peníze také lidé a firmy, které v minulosti spojovala agentura Bison & Rose. No, ty známe dobře, tam byl ten pan Růžička. Zakládajícím členem firmy, ze které vznikla PR agentura Bison & Rose, byl manažer záložny Kamil Bahbouh. Někdejší spolumajitel Bison & Rose Růžička podle vlastních slov měl záložní účet přes dvacet let. Neteř jeho obchodního partnera Jiřího Bise Tereza Bisová byla v letech 2009 až 2017 předsedkyní představenstva záložny. Propojení s rodinou Bisových má i nynější předseda představenstva záložny a dlouholetý šéf kontrolní komise Robert Zelenka. Ten měl dříve vlastnit galerii Gema.

Kromě politiků ODS mezi podílníky záložny byl i bývalý majitel fotbalové Viktorie Žižkov Luděk Vinš, pár bývalých policistů či důstojníků tajných služeb i Petr Štalzer, který byl odsouzen za zastřelení právníka v pražských Hlubočepech v roce 2012. Podle médií vrah si svou oběť spletl s německým galeristou Martinem-Georgem Weberem. V médiích čtu, že Štalzer byl letitým spolupracovníkem Kamila Bahbouha, který měl s Weberem také spory. Německý galerista pana Bahbouha obvinil, že mu odcizil třicet uměleckých předmětů v hodnotě 10 milionů korun.

Podnikatel Pavel Wurst, který byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny, na další členy kampeličky podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. A co říká? Poslouchejte dobře: "V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a manažer Kamil Bahbouh je vložil na účet." Také řekl: "Bahbouh pere politikům ODS peníze." A třeba také, že skrze nákupy uměleckých děl bylo spořitelní družstvo schopno legalizovat černé peníze. Peklo!

V této souvislosti si připomeňme, jak pan premiér Fiala mluvil o panu Bahbouhovi: "Potkal jsem se s ním v záložně, kde jsem byl za pět let osobně asi třikrát. Pan Bahbouh mě tam přišel pozdravit a představit se mi jako člen managementu, jinak jsem ho neznal. Ale pěkně jsme si tehdy povídali o moderním výtvarném umění, měli tam krásné věci, to mě zaujalo," popisoval. Doufejme, že tedy zůstalo jen u povídání a brzy se z médií nedozvíme ještě další podrobnosti.

Pan Wurst ostatně není jediným svědkem, který o záložně mluví otevřeně jako o pračce peněz. Stejné podezření z legalizace peněz z trestné činnosti má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky ÚZSI Tomáš Kubeš. "Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky," říká Kubeš a dodává k tomu seznam jmen. Já připomenu, aby to v těch jménech nezapadlo, vše se točí kolem ODS.

A teď ještě k zajímavějším věcem, něco k tomu financování. V médiích se člověk dočte, že Bahbouh a také lidé spříznění se záložnou poslali přes 5 milionů korun na podporu bruselské politické nadace New Direction, která je partnerem frakce evropských konzervativců a reformistů ECR v Evropském parlamentu. Členem frakce je ODS, nadace se podílela třeba na vydání knihy pana Fialy. Na tyto neziskovky a nadace má pan premiér vůbec smůlu - asi jsme už všichni slyšeli o té neziskovce Centrum pro studium demokracie a kultury, to je ta, jak ji pan Fiala spoluzakládal a která na dotacích získala od státu 48 milionů a dalších 28, a to je ta, co zkoumala ženy v Barmě. A teď tu máme zase nadaci a think tank. Z bruselské nadace New Direction mířilo zhruba 7,5 milionu korun zase zpátky do think tanku Pravý břeh - Institut Petra Fialy, který je pupeční šňůrou spjatý s panem premiérem a ODS. Oficiální vysvětlení je, že prý šlo o zakázky, které Fialův institut vysoutěžil v tendrech. A jistě úplnou náhodou ten samý institut oblepuje celou republiku plakáty s premiérem Fialou. To byly ty s nápisem Restart Česka, asi si vzpomenete, novináři se tenkrát ptali institutu pana Fialy, kolik ta velká kampaň stála a kdo platil. Odpověděl toto: "Předpokládáme, že se náklady budou pohybovat v řádu vyšších stovek tisíc korun, financování kampaně bude vykázáno v souladu s platnými předpisy," uvedl Michal Chládek z Pravého břehu. Na otázky, odkud peníze na zaplacení kampaně jsou, kdo je Pravému břehu poskytl, už nereagoval. V tom článku ještě je i vyjádření nějakého experta. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že kampaň takového rozsahu stojí miliony, a ne statisíce korun. Mám za sebou bezpočet kampaní a tohle vidím v řádech milionů. Pokud mají bigboardy, tak rozhodně. Kromě toho jsem viděl, že získali hodně prémiová místa. Reálné jsou miliony, žádné statisíce. No, tak možná už víme, jak to bylo financované - nebo nám to, pane premiére, vysvětlete. Předpokládám, že víte, z jakých peněz byla vaše kampaň financována.

Z médií se také dozvídáme, že poté, co v roce 2014 začal pan Fiala předsedat ODS, přistálo na kontě ODS 850 000 korun od třiaosmdesátiletého Lubomíra Hromádky prostřednictvím Podnikatelské družstevní záložny. Pan Hromádka byl v té době jednatel společnosti Galerie Gema, která sídlí na stejné adrese jako Podnikatelská družstevní záložna a je s ní personálně propojena. S lidmi ze záložny, například s panem manažerem Bahbouhem, se zná jako dlouholetý starosta Líbeznic dnešní ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. Firma, kterou řídil pan Bahbouh v Líbeznicích, revitalizovala kapličku nebo rekonstruovala za 25 milionů hasičskou zbrojnici. No vidíte, to je charita! On ten příběh dál pokračuje a pokračovat asi dál bude, i když taky jsem zaznamenal v médiích informaci, že ten příběh měl už před pěti lety Český rozhlas - to je provládní médium - ale nechtěl ho pustit, aby nepoškodil ODS a Petra Fialu.

No, tak to známe, ne? Reportéři, Dozimetr - tam to taky nechtěli pustit. To jsou ta provládní média, která všichni, vážení spoluobčané, platíme - a neměli bychom, protože nejsou objektivní. A nyní je velký tlak na to, aby se dál nepokračovalo. No, nevím, jestli je to pravda, ale to asi ukážou další dny. Proto určitě všichni chápeme, proč vlastně pětikoalice navrhla ty rady a proč všude jsou tam jejich lidi, kteří mají hlídat ty takzvané dezinformace. To znamená, že pravda se tam nedostane.

Podíváme-li se na to bez emocí, odvíjejí se nám tu dva příběhy. Pokud jde o pana premiéra Fialu, první je, že potvrzuje, že pan Fiala je zcela nekompetentní nejen jako politik a předseda vlády, ale i jako správce vlastních peněz. Je opravdu děsivé, že člověk, který nemá ani elementární finanční gramotnost, může dělat premiéra České republiky. Vlastně podle toho to tady v naší zemi i vypadá.

Druhé vysvětlení je, že pan Fiala jen hraje hloupého a že přesně věděl, že milion uložený v záložně je jen zástěrka pro něco zcela jiného. To, co může každý z nás spekulovat, ale z výše uvedených faktů se nabízí vysvětlení o praní špinavých peněz, legalizace nepřiznaných příjmů a zdrojů, všimné, korupce a tak dále. Upřímně, nevím, co je horší - premiér, který využívá záložnu jako pračku peněz, nebo premiér s vysokou finanční školou života?

Mnohem jasnější je obraz týkající se záložny jako takové. Ze zpráv médií se zdá, že jde o velmi podezřelou instituci pro několik málo lidí, kde se točí obrovské peníze s velmi nejasným původem. Účelem může být tak vyhýbání se daňovým povinnostem, legalizace peněz z trestné činnosti, byznysové zájmy a podobně. Prostě všechno, co má ODS v DNA.

Takže, vážené poslankyně, vážení poslanci, co z toho všeho plyne? Dozvěděli jsme se, že pan premiér má své finance ve stejné době v udržovaném stavu jako svou politickou kredibilitu a že ODS se od devadesátých let nezměnila. Stále je to strana, která se zdá být více spojena s pochybnými finančními manévry, špinavými penězi, korupcí a černým financováním než s principy transparentnosti a odpovědného řízení, které by občané od svých politiků očekávali. Proto si myslím, že byste měli otevřít a připustit diskusi a pan premiér by měl jasně a jednoznačně vysvětlit, jak se věci skutečně mají.

Dnes zase vyšel nějaký článek: "Bahbouh, dveře k vlivným. Kdo je podnikatel z Fialovy kampeličky?" A to je neuvěřitelné, co ten člověk všechno za sebou má, dokonce měl kupovat 62 % akcií Metrostavu. A hádejte, kdo u toho byl? Creditanstalt IB, Věslav Michalik - stejně jak tehdy u pošty, ano? Takže tady už vidíme - já jsem tedy o tom Bahbouhovi nikdy neslyšel (S pousmáním.), ta jména kmotrů byla úplně jiná. A potom jsou tady další věci - ta vražda, krásné ženy i agenti, neskutečné, neskutečné, ne-sku-teč-né.

Takže my chceme od pana premiéra jasné vysvětlení, co to všechno znamená, jak je to vůbec možné, kde vlastně žijeme, když tady léta tenhle člověk, Bahbouh, působí a má vlastně kontakty na všechny. Je to neskutečný skandál. Chápu, že provládní média to moc neřeší, ale my určitě budeme chtít jasné vysvětlení od pana premiéra. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Taky děkuji a další s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, pane premiére, jsem přesvědčena, že v České republice nenaleznete jiného vysokoškolského profesora, než je profesor Petr Fiala, který by v roce 2015, tedy právě v období největší medializace vytunelování a krachu kampeličky jménem Metropolitní spořitelní družstvo, vzal 950 000 korun svých rodinných úspor, uložených v bezpečí solidního bankovního domu, navíc chráněných Fondem pojištění vkladů, a přesunul je do zcela pofiderní finanční instituce o 99 členech, kde by ke svému vkladu neměl přístup ani přes internetové bankovnictví, ani platební kartu, ba dokonce ani vlastní bankovní účet, do toho času druhé nejmenší finanční instituce v zemi, de facto bez internetových stránek a s jedinou dosavadní publicitou - publicitou ryze negativní, neřkuli přímo kriminální.

Nad podobným nelogickým krokem by bylo možné mávnout rukou, kdyby se snad jednalo o evidentně finančně nepříliš gramotného, byť obyčejného akademika, který je v zápalu ponoření do vědy odtržen od finanční reality běžného dne, kdyby se nejednalo o tehdejšího předsedu ODS a budoucího premiéra České republiky, který se navíc zaklíná ambicemi postarat se o veřejné finance celé země, a kdyby se nejednalo o kampeličku, která už tehdy byla místem vzájemné klubové finanční spolupráce a střetávání hrstky lidí, mezi kterými byl odsouzený vrah, shodou okolností bývalý bodyguard faktické hlavy této kampeličky, nechvalně proslulí devadesátkoví tuneláři, bývalí politici ODS spojení s kauzou poslaneckých trafik éry Petra Nečase nebo nechvalně známí fotbaloví bafuňáři vyšetřovaní z násilného zastrašování své obchodní konkurence. Věru skvělí společníci pro diverzifikaci rodinných úspor. A toto nefalšované Palermo tvořilo uzavřené družstevní společenství nazvané Podnikatelská družstevní záložna.

Podle veřejně dostupné výroční zprávy tohoto družstva byl na počátku roku 2015, tedy roku, kdy do něj vstupuje Petr Fiala, počet jeho členů 99. Čili, dámy a pánové, račte zapomenout na to, že Petr Fiala byl jedním z nespočtu drobných střádalů ve slovutné bankovní instituci. Nic takového není dále od pravdy. 99 družstevníků jsou tři vchody v jednom panelovém domě, tři třídy na gymnáziu, dva větší poslanecké kluby. Tvářit se, že takový počet lidí znamená anonymní dav, masu cizích osob a šedou zónu anonymních tváří, by možná mohl člověk s pokročilou ztrátou paměti nebo orientace. Bylo to samozřejmě právě naopak.

Sám premiér Petr Fiala potvrdil, že mu záložnu doporučil jeho přítel, lobbista Miloš Růžička. Ano, ten Miloš Růžička, který společně s Janem Bisem založil velmi dobře známou agenturu Bison and Rose, takzvané bizony, jak se jim důvěrně přezdívá. Ano, s tím Janem Bisem, jehož neteř Jana Bisová byla předsedkyní představenstva Fialovy družstevní záložny, také osoba podepsaná pod výroční zprávou a osoba bezesporu dokonale znalá celého personálního prostředí ústavu, do kterého strýcův důvěrný přítel Petr Fiala v roce 2015 vkládá úspory své rodiny. A tak se Petr Fiala v roce 2015 stal podílníkem obskurního finančního domu a faktickým spolumajitelem družstevní záložny sdružující peníze a zájmy české galerky a podepsal přitom samozřejmě formulář o nabytí družstevního podílu - stejný formulář, který stovky tisíc českých občanů žijících v družstevních bytech velmi dobře znají a na rozdíl od premiéra své země tvrdí, že o svém podílu nemají nejmenší... netvrdí, omlouvám se, netvrdí, že o svém podílu nemají nejmenší tušení. Možná proto, že jsou finančně gramotnější - možná proto, že na rozdíl od premiéra nepotřebují a nepotřebovali nic skrývat.

Než se dostanu k tomu, co se v této záložně dělo dále, od prošetřování a následného pokutování ze strany Finančního analytického úřadu a České národní banky přes ztrátu 350 milionů korun určených na zbraně pro Ukrajinu až po financování nadací finančně propojených s Institutem Petra Fialy, chtěla bych se pozastavit nad zcela kardinální věcí - nad zcela základními otázkami, na které Petr Fiala veřejnosti dluží věrohodné odpovědi a na které by měl dostat odpověď každý občan v České republice, který se oprávněně ptá, proč se Petr Fiala v roce 2015 stal jedním ze sta spolupodílníků Podnikatelské družstevní záložny.

Pane premiére Fialo, jak zcela nepochybně víte, vaše vklady u bankovní instituce, kde jste měl svou hotovost před jejím odkloněním do družstevní záložny uloženy, byly dle platného zákona pojištěny do výše 2,7 milionu korun. V případě, že by se jednalo o úspory vaše, případně vaší paní, hovoříme o částce dvojnásobné, tedy 5,4 milionu korun. To je suma, o kterou jste podle zákonů České republiky nemusel mít v žádném bankovním domě obavy, neboť by vám v případě úpadku banky byly bez problémů vyplaceny z Fondu pojištění vkladů. Pokud tvrdíte, že důvodem, proč jste ze své banky přesunul 950 000 korun do Podnikatelské družstevní záložny, byla diverzifikace rizik - cituji vaše slova, znamená to, že vaše osobní hotovostní úspory u příslušné banky přesáhly 2,7 milionu korun.

Žádám vás tedy, abyste zveřejnil ověřitelné informace, které potvrdí, že vaše hotovostní úspory v jednom konkrétním bankovním domě přesáhly tuto částku. Tuto prostou skutečnost můžete doložit jak majetkovým přiznáním z daného roku, myslím ve vazbě k zákonu o střetu zájmů, tak zůstatkovým výpisem z bankovního účtu. Tato informace je totiž naprosto klíčová k tomu, aby bylo možné při nejlepší vůli vůbec přistoupit na tezi, že jste svůj krok činil v prosté naivitě. A podotýkám, že patřím k těm, kteří by vám tu naivitu i byli schopni uvěřit, ale rozhodně na ni ve světle informací, které o záložně, jejímž spolupodílníkem jste byl, vyplouvají na povrch, v žádném případě nelze v případě premiéra České republiky přistoupit bez toho, aniž byste předložil alespoň základní důkaz.

To první, o co vás tedy, pane premiére, žádáme, je transparentní zveřejnění vašeho majetkového přiznání za rok 2015 či jiného věrohodného důkazu, ze kterého bude patrné, že ve vašem případě existoval legitimní důvod pro diverzifikaci rizik ve světle pravidel pro Fond pojištění vkladů.

Dále vás, pane premiére Fialo, žádáme o objasnění druhého z oficiálních důvodů, proč jste do záložny majetkově vstoupil. Tvrdíte, že vám Bisoni doporučili tuto záložnu, protože sám finanční produkty nesledujete. Předpokládám tedy, že důvodem doporučení byl zajímavější, a tedy vyšší depozitní úrok. Můžete, prosím, vysvětlit, z jakého důvodu jste do kampeličky vložil právě 950 000 korun, a nikoliv o 50 000 korun více, čímž byste dosáhl požadované hranice 1 milionu korun a dosáhl alespoň na příslušný úrok? Uvědomujete si, že jste touto finanční operací, když jste v roce 2015 vložil a v roce 2022 vybral naprosto stejnou nominální částku, připravil sebe a svou rodinu o přibližně 20 % hodnoty úspor, o které přišly vlivem inflace, a další významná procenta, která byste jedním platebním příkazem na 50 000 korun ze své Komerční banky mohl a měl získat na úrocích? Nezlobte se na mě, dámy a pánové, ale tato otázka není ani indiskrétní, ani nepatřičná. Jedině věrohodná odpověď na ni může vyvrátit závažné podezření, že celá operace nebyla motivována ani dobrou radou rodinného známého, ani snahou o diverzifikaci, ani řádnou péčí o rodinné úspory, ale že souvisí s nekalými procesy, které v družstevní záložně prokazatelně probíhaly jak před vstupem Petra Fialy, tak během jeho spoluvlastnictví družstevní záložny a po jeho údajném vystoupení ani nemluvě. To druhé, o co vás tedy, pane premiére, žádáme, je veřejné vysvětlení důvodu, proč jste se dobrovolně připravil minimálně o vysoké desítky tisíc korun, kdy jste do záložny vložil přesně o 50 000 korun méně, než bylo potřeba, abyste jakýkoliv depozitní úrok získal, přestože jste podle svých slov prokazatelně tuto částku měl k dispozici v hotovosti na svém účtu v Komerční bance. Jaká je tedy ekonomická logika tohoto kroku, máte-li vůbec odvahu nadále trvat na tom, že jím byla právě ona?

Petr Fiala je předsedou ODS od roku 2014. Ve stejném roce odchází z Podnikatelské družstevní záložny dar 850 000 korun pro ODS. Dárcem je třiaosmdesátiletý důchodce Lubomír Hromádka. Když jste, pane premiére Fialo, v roce 2015 posílal místopředsedu ODS Martina Kupku, aby tento dar pro média objasnil, byl důvod mimo jiné ten, že tisk upozorňoval na nechvalnou proslulost tohoto ústavu, který mimo jiné úvěroval poslanci ODS Petru Tluchořovi stavbu jeho vily v Kersku. Z dnešního pohledu a pro ty, kteří tehdejší reálie nepamatují, možná detail, tehdy však významná kauza trestně stíhaného poslance a z pohledu předsedy ODS zcela neopomenutelný mediální problém. Přesto jste se v témže roce rozhodl stát 100. podílníkem této záložny. Žádáme vás, pane premiére, nebo místopředsedu Martina Kupku, o informaci, zda jste se osobně viděli či znali s Lubomírem Hromádkou, jak si dar od důchodce ve výši 850 000 korun vysvětlujete a zda tento dar pro ODS měl, nebo neměl souvislost s vaším vstupem do záložny v roce 2015.

Člověkem, se kterým se premiér během svého působení v kampeličce podle svých slov několikrát potkal, je Kamil Bahbouh, manažer instituce s hlavním slovem v jejím řízení anebo slovem minimálně zcela zásadním - osoba, která sehrála významnou roli v případu podezření na korupci a podvodné jednání ve věci zbrojních dodávek na Ukrajinu, kde již bylo obviněno několik lidí jak na straně ukrajinského Ministerstva obrany, tak na straně zbrojařů. Osoba, která podepisovala pokladní lístky, na jejichž základě bylo letos v březnu z družstevní záložny v Celetné ulici vyneseno v hotovosti v přepočtu 350 milionů korun určených na zbraně pro Ukrajinu, které se ztratily! Muž, jehož osobní strážce a mimo jiné také další společník Petra Fialy v družstevní záložně byl odsouzen za vraždu, při které byl místo Bahbouhova obchodního soka omylem zavražděn zcela nevinný člověk. Muž, který podle veřejných zdrojů a svědectví dalšího z podílníků Pavla Wursta stál za sofistikovanými způsoby praní špinavých peněz, mimo jiné pro vlivné tváře a politiky ODS.

Žádáme vás, pane premiére, abyste poskytl věrohodnou informaci, zda jste s Kamilem Bahbouhem řešil, ať už písemně, nebo osobně, své vlastní finance, finance ODS, své členství v družstevní záložně, kolikrát jste se viděli a zda vám bylo známo, že Kamil Bahbouh byl osobou v úpadku a dlužil České republice desítky milionů korun na nezaplacených daních.

A v neposlední řadě je veřejnou informací, že z družstevní záložny odešly v letech 2017 až 2022, tedy v době, kdy jejím faktickým spoluvlastníkem byl i Petr Fiala, částky v hodnotě přesahující 5 milionů korun do bruselské nadace, která se následně podílela na financování Institutu Petra Fialy, a to považte, opět v částce odpovídající více než 5 milionům korun, které tam odešly ze záložny, kde byl Petr Fiala v příslušném roce aktivním spolupodílníkem.

Vyzýváme vás, pane premiére, abyste jako osoba, jejíž jméno tento institut nese a jejíž politické zájmy prosazuje, pověřil zodpovědné pracovníky institutu ke zveřejnění kompletního plnění, za které tento institut finanční prostředky od bruselské nadace inkasoval, a to v rozsahu: dílo, částka, zpracovatel a datum zpracování. V opačném případě nezbývá než i na tyto transakce nahlížet jako na součást Palerma, či chcete-li, pračky špinavých peněz pro vlivné tváře ODS, kterou tato kampelička, zejména podle vyjádření i obsahu trestních oznámení svých bývalých členů, byla. A vzhledem k závažnosti všech podezření, vzhledem k novým informacím, které dnes a denně vyplouvají na povrch, vás vyzýváme, abyste kromě požadovaných odpovědí a doložení nezbytných dokumentů zveřejnil také všechny další informace k vyvrácení legitimních a naléhavých pochybností o vaší roli v záložně, ve financování ODS, ve financování vašeho institutu. Vyzýváme vás, pane premiére, abyste utnul všechna závažná podezření a souvislosti, a to neodkladným a transparentním zveřejněním všech svých majetkových přiznání ve smyslu zákona o střetu zájmů od roku 2015, vašeho vstupního majetkového přiznání a také všech daňových přiznání, stejně jako to učinil předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jako by to měl učinit jakýkoliv vysoký politický představitel, neřkuli premiér, který se z jakéhokoliv důvodu stal podílníkem v instituci, jako byla a stále je Podnikatelská družstevní záložna, a to z důvodů, které jsem zde ve stručnosti pouze nastínila, neboť jejich celkový výčet by vyžadoval projev ještě mnohem a mnohem další. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přednostním právem je pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane premiére, vážený pane ministře, o co se zde hraje? Co se nám snaží pan premiér sdělit? Že je profesorem - popletou, který si neuvědomil, že není běžným střadatelem, ale podílníkem? Nicméně tvrdit, že nerozumí financím a že si pouze neuvědomil, co činí, by možná mohlo i obstát, nikoliv ovšem u premiéra české vlády. Zde opravdu nejde o to, že se něco zapomnělo uvést v prohlášení, to se asi může stát každému.

Ale pojďme si to trochu rozebrat. S Podnikatelskou družstevní záložnou, kde jsou podotýkám desítky členů, celkem asi do 150 jakožto podílníků, jsou mimo předsedy vlády České republiky spojováni lidé, kteří jsou spojeni se zpackanými akcemi rozvědky, konkrétně Úřadu pro zahraniční styky a informace, kde se jen tak mimochodem zašantročily stovky milionů korun. Dále jsou tam lidé - podílníci jakožto vysloužilí politici Občanské demokratické strany, za další jsou tam sponzoři Občanské demokratické strany, za další jsou tam firmy, které byly propojené s touto kampeličkou a rovněž byly podporovateli - jakožto firmy, nikoliv fyzické osoby - ODS, jsou tam lobbisté, kteří dodnes radí panu premiérovi, jsou tam agenti tajných služeb, kteří byli obžalováni, jsou tam mimo jiné aktéři kauzy IKEM, kde sehrává významnou roli rovněž okolí pana premiéra, jsou tam firmy, které jsou napojené na zbrojařský průmysl, jsou tam firmy, které propraly v záložně 900 milionů korun určených částečně pro ukrajinskou armádu, které nakonec ze záložny zmizely záhadným způsobem. Je tam napojená nadace, která sponzorovala institut pana premiéra Fialy, a tato nadace byla sponzorována právě touto kampeličkou. Mimo jiné je tam jakožto bývalý podílník i člověk, který byl odsouzen za vraždu.

Já zde nehodlám rozplétat jednotlivé kauzy, to mi nepřísluší. Od toho je zde policie, píší o tom investigativní novináři, ale je třeba si férové říct, že řada z těch informací je skutečně velmi znepokojivá. To je prostě fakt. Komicky působí zdůvodnění, nezlobte se na mě, pane předsedo vlády, že jste chtěl diverzifikovat riziko. Já tomu rozumím, že jste chtěl diverzifikovat riziko, na tom není nic mimořádného. Pokud má běžný člověk dejme tomu 5 milionů korun a rozhodne se - má je v jedné bance - že část těch peněz, konkrétně třeba 1 milion korun, si dá do jiné finanční instituce, než je běžná banka, a rozloží si tím rizika, na tom není nic mimořádného. Ale to, že se vloží do finanční instituce, kterou kritizuje Česká národní banka, Ministerstvo financí, za nedostatečná opatření spojená s praním špinavých peněz, nota bene jedná se o malou, podprůměrnou finanční instituci, která nemá ideální finanční bilanci, tak toto prostě normální není.

A já jenom opakuji, z 5 milionů dáváme někam 1 milion, jinými slovy, diverzifikujeme tak, že hledáme jednu finanční instituci - nediverzifikuje se tak, že by někdo měl miliardy korun a diverzifikoval by riziko tím, že by hledal desítky a stovky dalších subjektů a tam by si ukládal peníze. Tam bych rozuměl tomu, že se hraje hra, že jdu do většího rizika, kde dostanu větší zhodnocení. To asi není úplně normální a také riskuji to, že o ty peníze můžu přijít, ale zase mi to vybalancují nějaké jiné peníze. Ale to se netýká tohoto. Tady se to týká toho, že hledáme druhou finanční instituci.

Argument, který, pane předsedo vlády, používáte, že vám to poradil váš bývalý student z vysoké školy, rovněž zcela neobstojí. Ono to zní dobře, kdyby tím žákem, jak všichni víme, nebyl jeden z největších lobbistů, který je na české politické scéně. Ano, jedná se o Miloše Růžičku, který toho skutečně už obskákal hodně. Všichni si vzpomínáme na jeho aktivitu s ČSSD, s nechvalně proslulým vicepremiérem Chovancem. Ale v každém případě tento člověk stále patří, pane premiére, mezi nejbližší lidi, kteří s vámi spolupracují. A co je horší, tak vám radí i v klíčových rozhodnutích, nemluvě o tom, že vás horlivě obhajuje na sociálních sítích.

Od počátku téhleté vlády tvrdím, že tato vláda je spojena s klientelistickými klikami a že skáče podle lobbistů, ať už to jsou zbrojaři, ať už to jsou energetici, ať už to jsou finančníci. Protože jaký si z toho může běžný občan udělat závěr? Buď že je premiér zcela ekonomicky negramotný, protože v tuto chvíli zjevně nešlo, pane předsedo vlády, o snížení rizika, ale naopak o zvýšení rizika, to snad bylo úplně zjevné, a to je ještě navíc umocněno tím, že pan premiér se zařadil mezi podílníky, a já tvrdím, že mezi podílníky z mokré čtvrti, aniž by si toho byl vědom. Protože jsem přesvědčen, že takto hloupě by neinvestoval ani bezdomovec, tak je namístě logická otázka, proč se tak učinilo. Myslím, že to chce každý slyšet. Já totiž nevěřím ani na minutu pohádce o tom, že to bylo kvůli diverzifikaci rizika. Petr Fiala musel vědět o tom, že dává peníze do pochybné instituce a že to je instituce, kde jsou namočeny staré kádry ODS, že se jedná o instituci, kde skutečně může docházet k tomu, že se tam perou peníze. A nebylo možné, pane premiére, abyste neznal ostatní podílníky. Nebyly jich tam tisíce, byly jich tam desítky, abych byl přesný, do 150.

Abychom si rozuměli, netvrdím, že Petr Fiala byl strůjcem praní špinavých peněz a že to byl on, kdo tady tahal peníze v igelitkách, to si tedy skutečně nemyslím. Mohl být tím, kdo tam byl dobrou kapkou, dobrým jménem, značkou, která to nějakým způsobem zaštítila, která dávala těm špinavým obchodům lepší nálepku. Ano, možná byl dokonce zneužit, ale byly indicie, kterými se tomu dalo zabránit. V horším případě to potom třeba mohlo být pro krytí nějaké kampaně, ať už ODS, nebo vaší, to já netuším. Je třeba, aby se to vysvětlilo. Ale v každém případě vás do celé pochybné investice, a to je na tom podle mého názoru to úplně nejhorší, navezli lidé, kteří jsou dnes kolem vás a radí vám ve velmi důležitých věcech. Pojďme si je zrekapitulovat. Pojďme si jenom říct, jestli náhodou tam není zakopaný pes.

Energetická politika. Víte, že jsme velkým kritikem vaší energetické politiky. Ne snad kritikem toho, jak by měl vypadat energetický mix za dvacet až třicet let, na tom se dokonce shodneme, to jsme si mnohokrát říkali. Ale jsme kritikem toho, jak jste se postavili k energetické politice v rámci energetické krize. Vzpomeňte si na to, jakým způsobem selhala tato vláda, zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, v roce 2022. Velmi dobře víte, že se propásla správná doba, kdy se mělo zastropovat, kdy se spoléhalo na evropské řešení, a vzpomeňme si na to, jakým způsobem to fungovalo, když jste si to, pane premiére, přetáhl na Úřad vlády, kdy jste to odebral panu ministrovi Síkelovi, a v tu chvíli, kdy se kolem vás vyrojili energetičtí lobbisté, kteří už si velmi dobře pohlídali zásadní věc, a to je ten model, který vy jste zvolili, a to je takový, že se nezastropovalo u výrobců - nakukali vám, že to není možné, ačkoliv to možné je změnou zákona, a dalo se dopočítat, kolik by to stálo stát a kolik naopak by se ušetřilo v rámci toho šíleného řešení, které jste nakonec zvolili. A to bylo jaké? Přesně tak, jak chtěli energetičtí hráči, protože oni vám říkali: Ne, nechte nás ty peníze vydělat, pak nás zdaňte, a až nás zdaníte, tak ty peníze můžete rozdělit mezi občany, mezi firmy. To znělo tržně, vy jste na to přistoupili, ale já tím jenom chci říct, že to bylo vítězství energetických společností. Ty vydělaly v tom roce 180 miliard korun na rozdíl od toho roku předcházejícího, kdy to bylo 30 miliard korun. Jak jste jim to danili, brali a jak jste podporovali - už všichni víme, jak to dopadlo. I díky tomu máme nejvyšší energetickou inflaci v zemi, respektive ve všech zemích OECD. I díky tomu máme nejvyšší inflaci ze všech zemí Evropské unie - říkám čísla za prosinec 2023. Můžeme se bavit i o tom, do jaké míry třeba ti energetičtí hráči ovlivňovali rozhodnutí, když se nakupovala energetická infrastruktura, která byla zjevně předražena. Nekritizuji to, že se koupil NET4GAS, myslím si, že to je správný krok, kritizuji to, za jakou cenu se to pořídilo. Takže já jenom tvrdím, že ti, kteří lobbují za energetické zájmy, si v době vašeho vládnutí vylobbovali neskutečné pozice.

Za další je to politika vůči finančním institucím a bankám zejména. Vzpomeňme si na z mého pohledu poněkud záhadné rozhodnutí, že do windfall tax spadne pouze šest bank. Já jsem dodneška nepochopil úplně, proč. Ano, vy jste to okomentovali jakousi jejich bilancí, samozřejmě ekonomicky tomu rozumím. Proč šest? Proč ne osm? Proč ne všechny? Vzpomeňme si, jak se zpackala windfall tax právě vůči finančním institucím a vzpomeňme si, že se opomenulo windfall tax nasadit bankám už v roce 2022, protože o to se tam tenkrát hrálo. Dokonce, jestli si vzpomínáte, tenkrát si pustili ústa na špacír někteří členové vlády, například pan Marian Jurečka, který vlastně řekl, že to půjde i na rok 2022, což byla kurzotvorná informace, a tenkrát tím způsobili jaksi odchylky na finančních trzích na úrovni 30 miliard korun. Pak se to vzalo zpátky a najednou to bylo tedy od toho roku 2023. Jak to dopadlo, pane premiére? Očekávali jste 33 miliard korun, vybrali jste 700 milionů korun. Nevím, jak už jinak nazvat, než že to bylo totální fiasko. A zase se ptejme, jestli tam někteří aktéři na finančním trhu nesehrávali svoji roli, jestli vaši poradci nemohli být jimi ovlivňováni. Netvrdím, pane premiére, že jste to byl vy, kdo rozhodl a kdo podlehl tlaku finančních korporací. Já jenom tvrdím, že máte kolem sebe okolí, které je toxické, to je všechno. A jenom tvrdím a snažil jsem se to dokázat, že některým věcem skutečně nerozumíte, což vám nevyčítám - nemůžete rozumět všemu, proto tam taky ty poradce máte. Ale vzhledem k tomu, že titíž poradci vás nakýblovali do té šílené kampeličky, tak se jenom logicky ptám, jestli vás nemohou dostat i do situace třeba s těmi finančními institucemi nebo třeba s energetikou. To je všechno. Já myslím, že to je celkem regulérní dotaz, který popravdě řečeno, nezajímá jenom mě.

A pojďme se ještě podívat na další krásné lobby, a to jsou zbrojařské firmy. Proč jsme nezařadili zbrojařské firmy do windfall tax? Nebo si snad chceme říct, že nevydělávaly v době války? Všichni víme, že windfall tax měla dopadnout na firmy, které v uvozovkách zbohatly díky mimořádným podmínkám spojeným s válkou. Můžeme diskutovat, jestli windfall tax měla být 30, nebo 60 %. My jsme tvrdili: dejte ji 30 až 35, ne 60, protože vám to ty firmy nezaplatí a zoptimalizují. Kdybyste nás poslechli, možná to dopadlo lépe, ale to je věc jiná. Principiálně si myslím, že i ta windfall tax určitý smysl měla, ale poté ji dejme těm, kteří ty peníze skutečně, fakticky mimořádně vydělali. A zbrojařské firmy je vydělaly mimořádně. To znamená, opět se bavíme o tom, jestli zde nebyl lobbing zbrojařských firem, aby nebyly zatíženy mimořádnou daní. Na to se každý logicky zeptá, protože jejich zisky jsou naprosto mimořádné, naprosto mimořádné! A opakuji, byly tam zařazeny firmy z oblasti energií, byly tam zařazeny rafinerie, byly tam zařazeny finanční instituce - bohužel jenom těch šest, ale zbrojařské firmy nikoliv. Otazník je, proč. Neměli náhodou vaši poradci na ně vliv?

A můžeme jít takhle dál a dál, můžeme se bavit o telekomunikačních firmách a tak dále. Já tím nepodsouvám, že to tak definitivně bylo, jenom říkám, že lidé, kteří vás navezli do této naprosto scestné investice, do nedůvěryhodné kampeličky, a zařadili vás mezi neslavnou sestavu podílníků, vám dnes radí v naprosto klíčových rozhodnutích, ve kterých navíc, a o to je to horší, o to je tam více zdvižený prst, stát selhává a kde se už netočí 900 000 korun nebo milion korun, kde se točí stamiliardy korun. Toto považuji na celé té kauze za to nejzávažnější a já budu rád, když nám toto všechno vyvrátíte. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme před sebou opoziční mimořádnou schůzi s názvem Zapomenutý milion premiéra Fialy v pochybné kampeličce a podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz. Premiér Petr Fiala opakovaně neuvedl do svého majetkového přiznání podíl ve výši 950 000 korun v Podnikatelské družstevní záložně a tuto finanční transakci tajil před občany téměř devět let. Musím upřímně přiznat, že v první chvíli po zveřejnění zprávy, že si pan premiér Fiala neuvědomil, že má podíl v nějaké záložně, jsem si říkal: Vždyť to je hloupost, proč se média nezaměří na skutečné zločiny a zlodějny? Stačí ovšem načíst další informace o Podnikatelské družstevní záložně a bylo jasné, že tentokrát jdou alespoň některá média po skutečných zločinech a skutečných zlodějnách.

Jsme svědky nové kauzy, které veřejnost přezdívá Fialova pračka, kde podíl pana premiéra je jen špičkou ledovce. Na úvod musím říct a konstatovat, že premiér ve vysvětlování kauzy očividně lže. Každý, kdo si ukládá peníze do této pochybné družstevní záložny, musí vědět, že to není banka a běžný účet. Už název "družstevní" napovídá, že jsou věci jinak. Pan premiér samozřejmě musel podepsat papíry, že se stává podílníkem, a samozřejmě těžko nám namluví, že šel po ulici s necelým milionem v kapse, ale když viděl první otevřené dveře s nápisem Záložna, tak je tam prostě nechal bez přemýšlení, kam peníze ukládá. I když pověst pana profesora s přezdívkou Nutella k tomu svádí, je zcela jasné, že tuto speciální kouzelnou záložnu, co umí prát a schovávat černé peníze a která léta slouží členům ODS a zřejmě i dalším politikům a kterou spoluvlastnil člen ODS, si pan premiér vybral na doporučení svých stranických kolegů. Fialova pračka je totiž ve skutečnosti pračka spojená s mnoha významnými členy ODS, a to zatím známe skutečně jen střípky z její činnosti. Mimochodem, to nám osvětluje i fakt, proč Fialovu pračku, o níž dnes už máme otřesná svědectví včetně tunelování peněz pro Ukrajinu, nijak neřeší Česká televize, podle pověstí ovládaná právě ODS, a naopak se v kauze angažují Seznam Zprávy, které podporují pětikoaliční konkurenci ODS. V tomto ohledu čeká zřejmě reportéry Seznam Zpráv kruté procitnutí, protože ze zkušenosti víme, že pokud vládní politici kradou, tak je to napříč vládní koalicí a ODS nepochybně v této kauze nezůstane sama, tedy pokud se policie a státní zástupci pustí do práce, začnou trestnou činnost spojenou s Fialovou pračkou skutečně a důkladně vyšetřovat. Vzhledem k tomu, že policie už v minulosti o zločinech ve Fialově záložně důkazy obdržela a z nějakého důvodu nekonala, podal můj spolupracovník nový podnět státnímu zastupitelství a bude po státním zastupitelství i policii žádat vyšetření celé záležitosti. Pokud tomu tak nebude, otevřeme tuto kauzu ihned po volbách, až policii nebude ovládat předseda partaje vyšetřované v jiné korupční kauze Dozimetr, tedy Vít Rakušan z hnutí STAN.

Podle svědectví byl ještě v roce 2016 největší skutečný akcionář bývalý náměstek ministrů zemědělství za ODS, pana Fuksy a pana Bendla, člen ODS Roman Boček. Kde je pan Boček? Kvůli podezření z politické korupce skončil Boček na měsíc ve vazbě. Podle médií jeden z hlavních aktérů kauzy Nagyová, který například koupil akcie, třetinový podíl v říčanské nemocnici, od neprůhledné švýcarské firmy a následně je za zhruba 50 milionů korun prodal společnosti AGEL. Není ovšem jasné, kde na nákup vzal. Ještě coby ministerský náměstek totiž v roce 2012 deklaroval, že žádné větší majetky nevlastní. Kauza Fialova pračka ukazuje, že se nám vrací devadesátky s megazlodějnami vládních partají.

Tak jako za minulé vlády hnutí ANO byl největším kšeftem covid a jím zaštítěné vládní zakázky, a to není nic konkrétně teď o nějaké straně, ale o těch kšeftech, o tom objemu, dnes je největší kšeft Ukrajina, díky v podstatě stejné hysterické proukrajinské kampani, která nemá popravdě v Evropě obdobu. Musím říct, že odhalení kolem záložny neboli banky konečně ukazují alespoň část důvodů, proč se vrcholní vládní politici tak perou za Zelenského autoritářský režim. Ve Fialově pračce totiž mimo jiné podle zveřejněných zpráv zmizelo 14 milionů eur na pomoc Ukrajině.

Vážené dámy a pánové, dovolte uvést pár konkrétních faktů. Když bývalého náměstka na Ministerstvu zemědělství Romana Bočka z ODS začala stíhat policie ve známé kauze takzvaných poslaneckých trafik, využil služeb šéfa Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha. Jeden z bývalých podílníků této kampeličky Pavel Wurst dokonce veřejně říká, že šlo o transakci, kdy tehdejší vlivný člen středočeské ODS Boček odklonil v osobně složité situaci před úřady své miliony. "Roman Boček poskytl peníze do Podnikatelské družstevní záložny a za ty mu Kamil Bahbouh tajně držel podíl v mé dřívější společnosti Wastech," tvrdí Pavel Wurst, který se nakonec kvůli této transakci obrátil na policii, a je tedy ochoten svá svědectví doložit i před úřady. Podle Wursta šlo o charakteristickou transakci, které se v této kampeličce odehrávaly. "V záložně pere Kamil Bahbouh peníze. Kdo potřebuje, přinese mu peníze v hotovosti a on je dokáže vložit na účet nebo za ně koupí třeba podíl v nějaké společnosti," říká Wurst o záložně, na niž v posledních týdnech obrátila pozornost zjištění Seznam Zpráv. To, že Bahbouh pomohl stíhanému Bočkovi odklonit velké peníze, popsal Pavel Wurst také policii v trestním oznámení, které podal v říjnu 2020. "Mohl ukrýt před správcem daně finanční prostředky v minimální výši 53 milionů korun, přičemž tyto prostředky předal Kamilu Bahbouhovi, aby prostřednictvím jeho manželky pro něj nabyl akciový podíl ve společnosti Wastech," píše Wurst v dokumentu podaném u Národní centrály proti organizovanému zločinu. Policie však s trestním oznámením neudělala nic, dokonce oznamovatele ani nevyslechla. "Nikdy mě k tomu nevyslechli, nechtěli žádné důkazy, nic. Nerozumím tomu, proč," říká Wurst, jehož motivací obrátit se na policii bylo dodnes trvající přesvědčení, že ho při této transakci Kamil Bahbouh podvedl. Informace o transakci s 50 miliony a podílem ve firmě nadto Pavel Wurst dokládá obsáhlou e-mailovou korespondencí, kterou s Kamilem Bahbouhem vedl, a v ní šéf záložny řadu věcí kolem zákulisí obchodu popisuje.

A je tady premiér Fiala? Já se chci zeptat řečnicky. On na to kašle úplně tady! Tak my tady probíráme jeho záležitost, název schůze, je tady jeho jméno, a on jde pryč. Tak já bych vás, pane místopředsedo, chtěl požádat, jestli můžete přerušit schůzi na 3 minuty. No, tak já tady budu - tedy jestli tady není, dobře, vládní koalice nechce umožnit přerušení, tak já budu pořád opakovat, že premiér Fiala tady není na schůzi, která se jmenuje jeho jménem! Premiér Fiala není na schůzi, která se jmenuje jeho jménem! Premiér Fiala opakovaně neuvedl do svého přiznání podíl ve výši 950 000 korun v Podnikatelské družstevní záložně, odešel při mém projevu pryč a ani to nechce poslouchat! Přitom schůze se jmenuje jeho názvem a já říkám, kde je premiér Fiala? Protože jednací řád neumožňuje tedy, dobře, aby se vyhovělo mé žádosti na přerušení schůze, tak já to tady budu pořád opakovat! Pane premiére, pojďte zpátky do sálu! Proč se schováváte? Kde jste? Kde jste? Já jsem žádal o přerušení schůze! Vy jste mi - vládní koalice tady kroutí hlavou. Já žádám, aby premiér Fiala se dostavil na schůzi, protože jsme na mimořádné schůzi... (Místopředseda Havlíček informuje, že už je pan premiér tady.) Dobře, už jste tady, dobře. Tak... (Premiér Fiala hovoří mimo mikrofon.) Prosím vás, jednací řád je, že se mluví na mikrofon.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím, když tak si to vyřiďte... (Premiér Fiala říká poslanci Okamurovi, že předsedající mu měl říct, že na tři minuty odešel a omluvil se.)

Pane premiére, prosím, neříkejte mi, co jsem měl říkat. Prosím, neříkejte mi nikdo, co jsem měl říct. Já jsem nepřerušil schůzi a právě z tohoto důvodu jsem ji nepřerušil, takže mě prosím nepoučujte. To je jedna věc a druhá. Prosím, vy pokračujte. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže já bych chtěl - už se to urovnalo, ale já bych chtěl pana premiéra důrazně požádat, aby tady neokřikoval mě, který tady vystupuje v souladu s jednacím řádem. A to, že předsedající mi tu informaci nepodal, to není moje vina, to snad uznáváte. Takže takhle to - děkuji, děkuji - takže to urovnejme prosím, takhle, protože já jsem k tomu přišel jak slepý k houslím v uvozovkách. Pane premiére, děkuji, že jste zde. Byla to tedy pauza a já bych tedy chtěl rád pokračovat.

Takže informace o transakci s 50 miliony a podílem ve firmě nadto Pavel Wurst dokládá obsáhlou e-mailovou korespondencí, kterou s Kamilem Bahbouhem vedl, a v ní šéf záložny řadu věcí kolem zákulisí obchodu popisuje.

Další dnes veřejně známou informací je, že ve Fialově pračce podle médií zmizely miliony zaplacené Ukrajině za dodávky zbraní. "Šlo o peníze za dva kontrakty uzavřené s firmou Lvovský arzenál a s chorvatskou firmou WDG. Jde o dva kontrakty ze září a října 2022," popsal obchod ukrajinský investigativní novinář Vjačeslav Kasim, který na serveru Hromadske.ua o případu píše. Podle jeho zjištění byly smlouvy uzavřeny na 100 000 dodávek minometné munice a pak i na střelivo na tanky... pro tanky. Pátrání po ukradených penězích novináře Kasima a serveru Hromadske.ua dovedlo až do Prahy. Seznam Zprávy získal dokumenty a svědectví, které nastiňují další pohyb ukrajinských milionů. Polovina zálohy, kterou Ukrajina vyplatila na objednanou minometnou munici, dorazila ve dvou transakcích na účty Podnikatelské družstevní záložny - té, z jejíž kanceláře v Celetné ulici 17 byla část sumy odnesena. Šlo celkem o 14 milionů eur.

Že si chorvatský zbrojař Zubak vybral pro převod milionů z Ukrajiny právě Pražskou záložnu, a ne renomovanou velkou banku, nebyla náhoda. Jednatelem Podnikatelské družstevní záložny byl jeho tehdejší společník v obchodu, pražský bankéř Kamil Bahbouh. Ukrajina poslala na účty Bahbouhovy Podnikatelské družstevní záložny celkem 14 milionů eur. 29. března 2023 si tyto peníze někdo odnesl v hotovosti v taškách neznámo kam. Podle výdajových dokladů to bylo 2 200 000 eur a 30 milionů korun.

Takže to, co jsem teď uvedl, to bylo jen pár malých faktů k záložně, kde pan premiér Fiala v uvozovkách zapomíná své peníze. Mezi veřejně známými členy této kampeličky neboli družstevní záložny se zatím objevilo v uvozovkách jen několik významných politiků ODS. Kromě Romana Bočka je to také předseda ODS Petr Fiala, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř či bývalý ministr zdravotnictví za ODS Luděk Rubáš. Zprávy ze zákulisí ovšem hovoří, že významnými členy ODS to nekončí.

Nečekám, že by tahle Sněmovna z výše popsaných informací a lhaní pana premiéra Fialy o takzvané Fialově pračce cokoliv vyvodila, jelikož má ve Sněmovně většinu Fialova vládní pětikoalice. Znovu ale opakuji, že to naopak čekáme od příslušných útvarů policie a že vyšetření všech podezření bude důsledně dozorovat a vymáhat také příslušné státní zastupitelství. Je možné, že se kauzou Fialovy pračky u policie už zabývají. V tom případě doufám, že bude veřejnost co nejdříve informována o výsledcích.

Vyšetřovat by měl podle mého názoru i Finančně analytický útvar Ministerstva financí. Bohužel, pod vedením ministra financí Stanjury z ODS se toho pochopitelně nedočkáme. Ve slušné zemi by výše uvedená podezření vedla minimálně k pádu premiéra, ministra financí a vnitra. Jsme ovšem v zemi prolezlé korupcí. Nepochybně další motiv, proč si mnozí bohatí Ukrajinci vybrali k životu naší zemi a nešli dál na Západ.

Je to smutné zjištění, že se z peněz našich důchodců zločin na Ukrajině za podpory stran Fialovy vlády nejen financuje, ale zřejmě se na něm i někteří lidé spojení přímo z vládní ODS i podílejí.

Vyzývám vládní poslance, aby program schválili - program této opoziční mimořádné schůze, abychom se mohli ptát přímo premiéra Fialy, který by měl podle našeho názoru celou záležitost vysvětlit. Tedy krátce řečeno, nevím, jestli pan premiér Fiala hodlá vůbec vystoupit po našich vystoupeních, ale tak jako tak předpokládám, že nebude umožněna diskuse, protože vládní koalice neumožní schválit program této schůze, to je myslím zcela zřejmé. To znamená, poslanci nebudou moci diskutovat s panem premiérem Fialou a s dalšími exponenty ODS o tom, jak to vlastně bylo. Takže to je samozřejmě problém, a proto tady o tom hovořím a chci opakovaně vyzvat poslance vládní pětikoalice, aby schválili program této opoziční mimořádné schůze, aby mohla opozice plnit kontrolní funkci a ptát se vás - ptát se vás, jak to z vašeho pohledu bylo, protože fakta, o kterých tady hovořím, hovoří samozřejmě zcela jasně.

Jak jsem již v úvodu řekl, premiér Fiala opakovaně neuvedl do svého majetkového přiznání podíl ve výši 950 000 korun v této finanční instituci a tuto finanční transakci tajil před občany téměř devět let. Premiér tuto svou chybu, která je zároveň porušením zákona, dosud nedůvěryhodně zdůvodňoval tím, že měl v této záložně běžný účet a prý si neuvědomil, že to současně znamená i podíl.

S Podnikatelskou družstevní záložnou jsou spojena podezření ohledně nelegálního financování politických stran, například ODS, a praní špinavých peněz. A jak už jsem uvedl, tato finanční instituce byla problematická i z hlediska kontrolních orgánů státu, jelikož Finanční analytický úřad jí v roce 2021 udělil pokutu za nedostatečné naplňování povinností podle zákona proti legalizaci zločineckých zisků a Česká národní banka jí v roce 2022 udělila pokutu za neexistenci vnitřního kontrolního systému.

Hnutí SPD požaduje, aby premiér Petr Fiala na této mimořádné schůzi občanům vysvětlil, jak se tato událost odehrála, a zároveň aby zveřejnil veškerá svá daňová přiznání a soupis majetku před vstupem do politiky a nyní, jelikož podezření, že původ peněz, které uložil v Podnikatelské družstevní záložně... jelikož je podezření, že původ peněz, které uložil v Podnikatelské družstevní záložně, nemůže legálně prokázat, což by mohlo znamenat přijetí úplatků, černé peníze a tak podobně. Pokud premiér svá daňová přiznání na soupis majetku před vstupem do politiky a nyní nezveřejní, stává se nedůvěryhodným a měl by podat demisi.

A znovu chci tady apelovat na pana premiéra, který sedí za mnou, jestli byste dal pokyn, aby byla schválena, pane premiére, ta mimořádná schůze, aby byl schválen program, protože my přece potřebujeme diskutovat s vámi, a tady se k té diskusi, pane premiére, jak sám moc dobře víte, jste tady déle než já v Poslanecké sněmovně, tak k té diskusi se těžko dobereme, když neumožníte vašimi hlasy, aby proběhla diskuse, aby se vás poslanci, opoziční poslanci mohli ptát. Vy jste si vždycky zakládal na tom, když jste byl v opozici - seděli jsme tady vedle sebe čtyři roky, dokonce na místech vedle sebe jsme seděli, tak vím, že prostě - a když jsem dočetl vždycky ta vaše vystoupení, že jste tady napadal, Andreje Babiše jste tady napadal - to se taky netýká SPD, ale jenom to říkám - co a jak finančně Andrej Babiš, a teď máte příležitost tedy ukázat, že vy tedy máte přístup jiný. Takže když máte vy teď kauzu prostě ohledně problémů tady, ohledně vaší úložky, tak si myslím, že byste teď měl právě ukázat - protože ukázaná platí, po ovoci poznáte je a mohl bych pokračovat v dalších přirovnáních - že teď právě ukážete, že jste ten chlap, že jste prostě premiér, a dáte pokyn vašim poslancům, aby schválili program této schůze, pane premiére. Týká se to vás osobně, proto je to zcela jasné, tento můj požadavek, a abychom to mohli projednat opravdu včetně dotazů poslanců, aby se vás mohli ptát, protože tady je nás v podstatě devadesát nebo osmdesát opozičních poslanců, je nás tady opravdu hodně, a myslím, že tady řada poslanců, když budu mluvit jenom za poslanecký klub SPD, by se ráda zeptala v zastoupení našich voličů na tyhlety podrobnosti. Takže jestli to skončí tím, jestli vůbec vystoupíte, tak jestli vystoupíte, že to bude jednostranný projev a tím to končí, tak to mi připadá, že to není správný přístup, který my bychom si představovali. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jenom upřesňuji, že pan premiér je přihlášen, před ním ale ještě je přihlášen řádně pan předseda Radim Fiala. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vidím, že všechny informace, které jsme dneska slyšeli, se tady už poměrně opakují a stejně tak se v tom, co vám dneska chci říct, budu opakovat pravděpodobně i já, protože ty informace jsou všude stejné.

Chtěl bych se také vyjádřit k tomuto tématu, k této mimořádné schůzi, kterým je docela závažné pochybení premiéra této vlády ve věci přiznávání nebo můžeme také říct zatajování jeho vlastních finančních transakcí a k některým podstatným souvislostem, které se právě týkají tohoto stavu. Mám na mysli zejména to, že premiér Petr Fiala měl dlouhá léta významný podíl v instituci, která byla opakovaně pokutována Finančním analytickým útvarem a Českou národní bankou za závažné delikty a porušování zákonů této země, v instituci, která byla a možná ještě je, to nemohu z povahy věci vědět úplně jistě, v hledáčku našich bezpečnostních sborů. Z tohoto pohledu nejde jen o jedno pochybení jednoho premiéra, ale i o závažné riziko konfliktu zájmů tohoto premiéra, který je mimo jiné příjemcem informací od zpravodajských služeb. Samozřejmě jde i o věc, která vyvolává oprávněné pochybnosti o premiérově zodpovědnosti ve finančních záležitostech, a to i v důležité symbolické rovině, a to ve směru k veřejnosti. Kdo takto lehkomyslně přistupuje ke správě vlastních financí, které na dlouhá léta svěří velice pochybnému finančnímu ústavu, a stejně dlouhá léta to před veřejností tají, asi nebude tím nejzodpovědnějším správcem veřejných financí a veřejných rozpočtů ve vysoké exekutivní funkci.

Nabízí se použít bonmot, že veřejné finance vypadají podobně jako hospodaření jisté záložny a jistého premiéra, ale záležitost je příliš vážná na nadsázku a metafory. Ne, v případě zatajovaných peněz pana premiéra skutečně nejde o novou verzi kdysi populární soutěže Chcete být milionářem?. Závažnost celé situace a jejích souvislostí nejlépe vystihne konkrétní popis instituce a prostředí, kde se několik let peníze pana premiéra pohybovaly, prostředí, kterému dal pan premiér vkladem vysoké finanční částky, kterou veřejně nepřiznal, legitimitu.

Citace a parafráze, které použiji, vychází čistě a pouze z otevřených veřejných zdrojů. Ještě jednou to opakuji, já jsem si to prostě našel pomocí vyhledávačů na internetu. Nic není žádná domněnka, u každé informace, kterou tady použiji, řeknu její zdroj a kdokoliv z vás se na to může znovu podívat. A jenom se divím, že tak, jak jsme si to vyhledali my, protože ty informace jsou stejné, ať to byl Andrej Babiš, Andrea Schillerová, Tomio Okamura, já, takže ty novináře to - Alena Schillerová, pardon - tak novináře to prostě nezajímá. Proč to nepíšou ti novináři? Kdyby se to stalo mně nebo Andreji Babišovi, popíšou dvacatery noviny, budeme na titulních stránkách a v hlavních vysílacích časech každý den. Ale tady ta historie a to, co se tady dělo, vůbec nikoho nezajímá. Takže jsem rád, že k tomu máme možnost vystoupit aspoň my.

Čerpal jsem konkrétně z médií takzvaného hlavního proudu, nikoliv z médií, která současná vládní sestava označuje za alternativní či dezinformační. Jde nepochybně o média, která v obecné politické rovině většinově straní současné vládě, nikoliv současné opozici, a už vůbec ne SPD. Jde zejména o Seznam Zprávy, Aktuálně.cz a server Neovlivní.

Dovolte mi první citaci, Seznam Zprávy: "Právník Petr Krulich se vracel domů k ženě a dvěma dětem, když byl před jejich čtyřpodlažním činžákem zavražděn. Ve Výhledové ulici v Praze 5 k němu přistoupil vrah a čtyřmi ranami z browningu ráže 6,35 ho popravil. I když se lékaři ještě pokoušeli přivést napadeného k životu, mladý muž zemřel. Co se stalo 19. května 2012 za krásného letního dne, byla zprvu pro kriminalisty vražda bez motivu. Až vyšetřování ukázalo, že Petr Kruliš měl neuvěřitelnou smůlu. Byl ve špatnou chvíli na špatném místě, a hlavně se podobal německému obchodníkovi s uměním Martinu-Georgu Weberovi, bydlícímu na stejné adrese. Střelec se totiž zmýlil, zabil nesprávného muže. Vím to, policie mi to řekla, zavražděn jsem měl být já, říká dnes Martin-Georg Weber. Tvrdí, že za objednávkou jeho smrti stojí spory o obrazy a obchodník s uměním Kamil Bahbouh, jinak také klíčový manažer Podnikatelské družstevní záložny, jehož obchody Seznam zprávy několik měsíců rozplétají." Já jenom doufám, že Seznam Zprávy v tom budou pokračovat. "Motiv měl Kamil Bahbouh a já jsem přesvědčen, že právě on si vraždu objednal, říká Weber. Jak policie nakonec zjistila a potvrdil i soud, vrah z Výhledové ulice měl skutečně ke Kamilu Bahbouhovi vztah. Petr Štalzer, který dostal za vraždu 16 let, byl jeho bodyguardem." Konec první citace.

Novináři bruselského investigativního webu Follow the Money - Sleduj peníze odhalili pozadí finančních darů plynoucích z České republiky do bruselského think tanku New Direction, který má blízko ke konzervativní frakci Evropského parlamentu, kam patří i česká Občanská demokratická strana premiéra Petra Fialy. Proč lze hovořit o toku peněz: protože z think tank New Direction mířily desítky tisíc eur do naší republiky, a to do think tanku Pravý břeh, s nímž je opět těsně spojena ODS i Petr Fiala. Vydávají se tu jeho publikace a celý oficiální název spolku nese jeho jméno: Pravý břeh - Institut Petra Fialy. Podle bruselských novinářů, jejichž informace převzaly Seznam Zprávy, přišlo od firem, které měly účty a podíly v Podnikatelské družstevní záložně, do New Direction mezi lety 2017 a 2022 na finančních darech celkem 208 000 eur. Seznam Zprávy pak zjistily, že institut Petra Fialy naopak získal od roku 2018 ze jmenovaného bruselského think tanku řádově podobnou částku 280 000 euro. Jde třeba o podobnost čistě náhodnou, kdo ví. Mají tyto finanční toky souvislost? Může jít o vrácené finanční dary, které do Bruselu přišly z účtu pražské záložny, s níž Petr Fiala na pět let spojit své osobní finance? To jsou otázky, které legitimně kladou novináři, občané i my, a byl bych rád, kdybychom se tady od pana premiéra dočkali pravdivé odpovědi.

Novinář serveru Follow the Money Jez Spencer, který se penězi z České republiky do New Direction zabýval, objevil, že za těmito dary plynoucími se opět velmi často vyskytuje jméno klíčového manažera Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha. Jak zjistil, peníze přicházely sice z různých firem, ale jedno měly společné: všechny měly vazby na tohoto českého podnikatele. Ve statutárních orgánech všech těchto firem figuroval buď Kamil Bahbouh, anebo někdo z jeho příbuzných. Asi další náhoda. Jednou z těchto společností je firma Somecs Institut, na jejímž účtu v březnu 2023 skončilo téměř 50 milionů korun určených původně na nákup munice pro Ukrajinu. Střelivo ale nikdy na bojiště nedorazilo a případem se zabývá jak ukrajinská, tak i česká policie.

Co ke kauze premiérova podílu a Podnikatelské družstevní záložny říká zástupce Transparency International, tedy organizace, jejíhož názoru a stanovisek se současné vládní strany odvolávají? "Tato společnost..." - cituji: "... tato společnost na nás dělá dojem, že jde spíš o klub známých a že byl vytvořen na základě osobních vazeb. Existovaly a existují daleko výnosnější a lukrativnější způsoby, jak zhodnotit osobní peníze, než zrovna nabízí toto finanční řešení. Nevidíme za tím nějakou bazální finanční logiku nebo fakt, že by to bylo na první pohled tak výhodné, že by tam všichni manažeři a politici měli investovat kvůli výnosu." Já si myslím, že to je velmi, velmi diplomatická argumentace, která pokračuje ještě dál: "Působí to jako zvláštní náhoda, že se tam zrovna sešli špičkoví manažeři z různých stavebních a developerských firem. Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli tato platforma nesloužila k nějakým jiným účelům, než je tedy jenom zhodnocení úspor nebo vytváření nějakého finančních benefitu pro podílníky, jestli tam nedocházelo k nějakým dohodám ohledně byznysu, ve kterém podnikají." Konec další citace a znovu opakuji, podle mě je to velmi diplomatické vyjádření.

Ano, menší finanční instituce, kam zmíněná záložna patří, pokud nejsou vyloženě nějakým způsobem problémové na první pohled a pokud dodržují základní standardy, mohou být méně kontrolovány a zůstat mimo pozornost kontrolních institucí. Kontroly tam nemusí chodit tak často jako jinam. Klientům totiž de facto nabízejí méně kontrol, méně prověření, méně otázek na jejich situaci a na jejich finance a tak dále a tak dále. Z pátrání serveru Lidovky.cz zase vyplynulo, že mezi celkem 123 podílníky záložny byli v roce 2017 nejen prominentní politici, ale také i čtyři vysoce postavení manažeři největších stavebních a developerských firem v zemi.

Další citace, Seznam Zprávy: "Podnikatel Pavel Wurst byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny. Pak se ale se svými kolegy rozešel ve zlém a rozhodl se podat na ně trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. Že je mezi družstevníky i Petr Fiala, věděl z valných hromad. Nechtěl jej ale před volbami poškodit, a tak v roce 2020 navštívil volební štáb šéfa ODS." A teď sám říká - cituji: "Před volbami jsem volební tým Petra Fialy upozornil, že Podnikatelská družstevní záložna je problematická firma a že není dobře, aby tam měl peníze. Bylo mi řečeno, že to vyřeší," popisuje Pavel Wurst. Další citace: "V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a Bahbouh je vložil na účet," popisuje fungování záložny Pavel Wurst. "Podal jsem trestní oznámení, ale policii to nezajímalo. Dokonce mě v té věci ani nevyslechli," říká Pavel Wurst. Podobná trestní oznámení podal už mezi léty 2020 a 2021. Přesto jej policie ani jednou nevyslechla, některá z nich rovnou odložila. Toto jsou přesně ty nebezpečné souvislosti, o kterých jsem hovořil, a to jsou skutečnosti, které vyvolávají enormní pochybnosti třeba právě o nezávislosti určitých orgánů a konfliktu zájmů a podobně. Mě mrzí, že tady není pan ministr vnitra Rakušan, protože by tyto věci určitě měl slyšet.

Pavel Wurst ovšem není jediným svědkem, který o této záložně mluví jako o pračce peněz. Stejné podezření má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky Tomáš Kubeš. Cituji: "Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky," říká Kubeš. A dodává k tomu seznam médií. I on je ochotný své svědectví přednést úřadům.

Jiří Bis je zakladatelem marketingové agentury Bison & Rose. Spoluvlastnil ji s Milošem Růžičkou, který Petru Fialovi doporučil peníze do Podnikatelské družstevní záložny vložit. Jeho neteř, Tereza Bisová, v záložně určitě pouze shodou okolností a náhod působila od roku 2009 do roku 2017 coby předsedkyně představenstva. Společníkem Jiřího Bise v prvopočátcích existence jeho PR agentury byl náš starý známý Kamil Bahbouh, manažer Podnikatelské družstevní záložny. Až po něm v roce 2001 pak do oné mediální agentury vstoupil Miloš Růžička jakožto společník Jiřího Bise a nahradil právě Kamila Bahbouha. No, tak to všechno vypadá, že je to vlastně jen asi nějaká náhoda.

Paní Bisová se mimochodem v srpnu 2022 stala držitelkou největšího podílu ve společnosti Aerospace & Defence Solutions, která se věnuje obchodu s vojenským materiálem. Tento podíl odkoupila od bývalého příslušníka civilní rozvědky Martina Uhera. Pan Uher je obžalovaný z defraudace v Úřadu pro zahraniční styky a informace, což je oficiální název civilní rozvědky. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Společnost Aerospace & Defence Solutions je přitom velice blízká naší rozvědce. Nyní obžalovaný bývalý zpravodajec Uher v ní měl dokonce podíl už v době, kdy v Úřadu pro zahraniční styky a informace sloužil, což je samo o sobě naprosto alarmující. Nesmírně podivné jsou i další okolnosti případů ztracených stamilionů korun z rozpočtu naší rozvědky, která chtěla ke svým aktivitám podle mediálních zdrojů využít projekt kybernetické arény soukromé společnosti CyberGym, už o tom tady byla dnes řeč. Civilní rozvědka měla do projektu investovat nemalé prostředky, stovky milionů korun. Mělo jít o unikátní projekt na výuku a testování systému obrany proti kybernetickým útokům. Podle Radiožurnálu do firmy před zhruba osmi lety civilní rozvědka napumpovala 250 až 500 milionů korun, o které později přišla a snažila se je získat zpět soudní cestou. V čele společnosti CyberGym byl tehdy právě, hádejte kdo? Kamil Bahbouh. Za civilní rozvědku byl tehdy zodpovědný ministr vnitra Milan Chovanec ze sociální demokracie, kterému tehdy dělal opět čirou náhodou poradce právě Miloš Růžička, spoluzakladatel PR agentury Bison & Rose a neformální finanční poradce premiéra Fialy.

Vypadá to jako science fiction nebo jako jeden z dílů nové série oblíbeného detektivního seriálu Kriminálka Anděl, ale jde o velice tristní realitu, o něco skoro až neuvěřitelného. Proto jsme povinni se ptát, o co v celé této záležitosti skutečně běží. Také bychom se měli ptát, jaká je v ní role premiéra Fialy, zda měl hrát roli jakéhosi krytí pro pochybný finanční ústav, nebo dokonce nějakou roli v určité zpravodajské hře, anebo zda byl jen bohapustě zneužit šíbry a lobbisty ve svém nejbližším okolí. I to je klidně možné, ale musíme to vědět a musí to vědět občané.

Pan premiér opakovaně zavádějícím způsobem sděluje, že o penězích v Podnikatelské družstevní záložně neinformoval z toho důvodu, že si neuvědomil, že jde o podíl, nikoliv o běžný vklad. Dosud nikdo neřekl, že jde o klasickou falešnou argumentaci, která má odvést pozornost od meritu věci a vyvolat před veřejností dojem, že jde o drobné opomenutí ve finanční terminologii a problematice dezorientovaného popleteného profesora, který se shodou náhod stal předsedou vlády, kterému někdo poradil zase úplnou náhodou, aby v rámci diverzifikace svých úspor vložil milion korun zrovna do malé záložny, která je podezřelá z praní špinavých peněz, když zde existuje asi šestnáct dalších seriózních velkých bank.

Z hlediska náležitostí majetkového přiznání a z pohledu zákona je úplně lhostejné, zda má veřejný funkcionář v nějakém finančním ústavu podíl, nebo vklad. Přiznat se musí jedno i druhé a to je přece to, oč tu běží: o to, zda tento funkcionář přizná své majetkové a finanční poměry a transakce, anebo zda je tají, a pokud je tají, tak proč. Premiér navíc údajně zapomněl milion korun zaparkovaný v pochybné záložně uvést do majetkového přiznání nikoliv jednou, ale pět let za sebou. Jakýmsi bonusem na celém příběhu se zapomenutým milionem je pak premiérovo tvrzení, že celá tato neuvěřitelně výhodná diverzifikace mu za oněch pět let nevynesla ani korunu. To už raději ponechám bez komentáře.

Velmi zajímavě činnost Podnikatelské družstevní záložny analyzuje ekonomický expert Petr Kymlička z poradenské společnosti Moore Czech Republic, cituji: "Kromě běžných účtů se v podstatě jedná jen o poskytování úvěrů a bankovních záruk v počtu jednotek ročně. Například v roce 2022 šlo pouze o čtyři úvěry a jednu bankovní záruku. V roce 2021 po nelichotivém výsledku kontroly ze strany České národní banky dokonce nebyl poskytnut jediný úvěr." Kymlička upozorňuje i na mizivé výdělky, kde čistý zisk se pravidelně pohybuje v nízkých stovkách tisíc korun a ve zmíněném roce 2021 byla záložna ve ztrátě. Při bližším zkoumání výročních zpráv toto podnikání podle něj nedává moc logiku. "Upřímně řečeno, z uvedených zdrojů není zřejmé, pro koho má vlastně fungování této záložny význam, klade si pan Kymlička nad dostupnými čísly otázku, přičemž poukazuje na mnohonásobně vyšší bilanční sumy a výnosy konkurenčních záložen." To je konec citace.

Pak tady mám další citaci: "Důchodce Lubomír Hromádka poslal v roce 2015 z účtu v této záložně ODS dar ve výši 850 000 korun. Ve stejném roce si do kampeličky uložil Petr Fiala 950 000 korun. Pan Hromádka říká: Jsem dlouhodobým podporovatelem ODS a člověkem, jemuž záleží na budoucnosti České republiky, řekl tehdy týdeníku Euro pan Hromádka a nechtěl blíže dar vysvětlovat." Tento pan Hromádka byl ale zároveň jednatelem galerie Gema sídlící na stejné adrese jako záložna a tuto firmu ovládal. No, další náhoda. Takhle bychom mohli pokračovat.

Zásadním problémem dnešní mimořádné schůze přece ale je to, že se premiér Fiala kromě dlouholetého utajení tohoto podílu v záložně choval naprosto neodpovědně a neprozíravě, nejen jako správce vlastních financí, ale i jako vysoký ústavní činitel, místopředseda Sněmovny, kterým byl v době, kdy tímto podílníkem byl, v době, kdy už se často minimálně v médiích objevovaly zprávy o tom, že fungování této instituce není zrovna dvakrát košer, řečeno velmi mírně, třeba i v souvislosti s gigantickým a dosud plně nevysvětleným finančním průšvihem české civilní rozvědky, kdy část veřejných peněz skončila ve společnosti CyberGym, která byla právě podílníkem v Podnikatelské družstevní záložně. Stejně tak byly v té době v médiích široce komentovány kauzy manažera záložny, dle některých zpráv i jejího hlavního podílníka a hybatele, o kterém jsme tady dneska už mnohokrát mluvili, nebo zprávy o tom, že další skupinu, která měla v záložně velké zastoupení, tvořili někdejší vysocí představitelé ODS, tedy paradoxně lidé, které Petr Fiala a jeho skupina po roce 2013 ve vedení ODS nahradili.

Toto vše mohl a měl předseda ODS, poté místopředseda Sněmovny a nyní premiér, Petr Fiala vědět. Je jeho osobním selháním i selháním jeho poradců, jestli to nevěděl a jestli ohledně vkladu do skrz naskrz podezřelé instituce konal skutečně pouze v dobré víře, nic zlého netuše. I tato eventualita je ovšem v případě vysokého politika, předsedy velké parlamentní a vládní strany a předsedy vlády, naprosto tragická, stejně jako to, že své finanční operace nepřiznal. Všechny ostatní eventuality, tedy i ty, které by nebyly pouhým dílem náhod, jsou ještě mnohem horší.

Znovu chci zopakovat, že veškeré informace, které jsem tady dnes řekl, jsou dohledatelné na internetu. Čerpal jsem z českých mainstreamových serverů, jako je Aktuálně.cz, Seznam Zprávy, Neovlivní.cz a podobně, tak abyste i vy všichni si ty informace mohli dát dohromady. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V tuto chvíli je přihlášen pan premiér Petr Fiala. Máte slovo, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dobrý den. Já jsem se ke kauze - kauze v uvozovkách - Podnikatelské družstevní záložny detailně vyjadřoval v minulých dnech. Chápu, úplně chápu na rozdíl od některých jiných politiků, že média dělají svoji práci, zjišťují věci, které se jim zdají zvláštní, ptají se na to, nemám jim to za zlé. Proto jsem také opakovaně odpovídal na všechny otázky redaktorů, které zazněly, i ty velmi detailní, až řekl bych technické, včetně otázek redaktorů z vydavatelství MAFRA, o jejichž motivaci, načasování mám odůvodněné pochybnosti, ale i ti se dočkali všech mých odpovědi nebo odpovědí na všechny otázky, které mi položili.

Zaznělo tady ve vystoupení mých předřečníků, několikrát zazněla otázka, proč o tom média nepíší více. No, nepíší o tom, protože není o čem psát, žádná kauza neexistuje. (Projevy nesouhlasu z lavic hnutí ANO.) Nicméně - a to, co je vlastně podstatné, o tom chci mluvit. Opakovaně jsem uznal, že jsem v minulosti udělal chybu při vyplňování formuláře o střetu zájmů. Řekl jsem, že tuto chybu napravím, a to jsem také udělal. Nejsem z ničeho obviněn, nejsem žádným způsobem vyšetřován, neexistuje žádný případ - existuje předpoklad, že jsem v minulosti pochybil při vyplňování jedné z položek v majetkovém přiznání, a já to uznávám. Přestože nejsem z ničeho obviněn, vyšetřován, neexistuje žádná kauza, tak jsme dnes tady. Nestěžuju si, sedím tady a jsem připraven vše, co jsem veřejně řekl, zopakovat. Vždy jsem se snažil a snažím se být politikem, který mluví věcně a který mluví také otevřeně, a výjimku neudělám ani v tomto případě.

Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vám ale neposkytnu žádné překvapivé informace k celé věci, která je způsobena chybou při vyplnění formulářů, (já) jsem se opakovaně vyjádřil - upřímně, nevím, co bych k tomu všemu mohl ještě dodat. Nicméně zopakuji některá fakta a vyjádřím se k některým tezím, které se ve veřejném prostoru objevují.

V Podnikatelské družstevní záložně jsem měl uloženy svoje peníze, a to od června 2015 do listopadu 2020. Na tento účet jsem bezhotovostně převedl dohromady 950 000 korun. Tyto transakce lze snadno ověřit ve výpisech z účtů. Nešlo o nový příjem, nešlo o peníze nikoho třetího, byly to moje vlastní peníze, které jsem měl předtím na účtech v Komerční bance. Mojí motivací ke zřízení účtů v Podnikatelské družstevní záložně byla diverzifikace úspor, měl jsem celý život všechny peníze v jedné bance, což se, jak známo, nedoporučuje, a v roce 2015 jsem se rozhodl, že to změním a že část peněz uložím jinde.

Myslím, že se povznesu nad útoky opozice o finanční gramotnosti a podobné nesmysly, myslím, že to spíše vypovídá hodně o vás a nic o mně. Je také se potřeba podívat na to, jak jsou pojištěny vklady, ale myslím si, že člověk neuvažuje o diverzifikaci úspor jenom ve chvíli, kdy dosáhl té horní hranice a tak dále, ale o tom se tady bavit vlastně nechci, protože to je v podstatě směšné. Ano, při výběru bankovní instituce jsem dal na doporučení svého dobrého známého - protože jsem se tím nechtěl nějak detailně zabývat - ke kterému mám důvěru a který mi doporučil Podnikatelskou družstevní záložnu. Můžete tady tisíckrát zpochybňovat pana doktora Miloše Růžičku, který především panu předsedovi Andreji Babišovi leží v žaludku - to já vím a nemám s tím za ta léta už žádný problém nebo smířil jsem se s tím. Jenom bych chtěl poznamenat, že Miloš Růžička je samozřejmě můj student a kamarád a nepochybně se živí v oblasti PR, takže ho můžete i nazývat lobbistou, ale také byl několik let ve vrcholovém managementu Komerční banky na pozici ředitele, takže není tak zvláštní, že jsem se právě toho člověka zeptal, co by mně doporučil za finanční ústav - ale to dodávám jenom za okraj, pan Růžička určitě nepotřebuje, abych ho tady hájil.

V záložně jsem nevyužil nakonec žádné speciální finanční produkty nad rámec běžného účtu, měl jsem tam pouze uložené peníze právě na běžném účtu. Rozhodl jsem se tak a uvažoval jsem i o tom, že bych nějaké produkty využil, kde bych musel překročit naspořenou částku milion korun podle vnitřních pravidel této záložny, ale my jsme se - ve chvíli jsem o tom začal uvažovat opravdu vážně, tak jsme se s manželkou rozhodli, že koupíme byt v Brně, takže jsem ten účet zrušil, převedl si peníze zpátky do Komerční banky a pak je vložil do koupě bytu. Nakonec právě toto, koupi bytu, bych označil za naši investiční strategii s manželkou. Byty jsme si nakonec pořídili dva. První ve velikosti 2 + 1 jsme koupili v roce 2021, použili jsme na něj naše úspory. Loni jsme pak přikoupili další, stejně velký byt, na který z velké části teď splácíme hypotéku. Já to pokládám za odpovědné, myslím si, že se člověk má připravovat na stáří - to také děláme, máme tři děti, tak si myslím, že je to při našich příjmech rozumný, odpovědný přístup a jsem připraven ho kdykoliv vysvětlovat. I při nakládání s penězi jsem poměrně konzervativní, jako v jiných věcech, takže do žádných odvážnějších investic nepouštím, s penězi nijak nepodnikám, mám je uloženy v bance na spořicích účtech nebo v podílových listech a jsem rád, že jsem mohl rodinné úspory vložit do pořízení bytu.

Mluvím o tom tady proto, že se mě na velmi podrobné informace o mém majetku, s kterými se nijak nikdy netajím a nikdy jsem se jim netajil, ptali novináři. V posledních dnech se musel zodpovídat velmi detailní, opakující se informace z redakce Mladé fronty DNES, které mimo jiné zpochybňovaly, zda jsem v roce 2021 mohl mít dost peněz na koupi bytu. Doložil jsem, vysvětlil jsem i, z jakých konkrétních účtů nebo produktů z Komerční banky tyto peníze šly, a také jsem doložil, že jsem v předcházejících letech prokazatelně měl dostatečně vysoký příjem, dokonce příjem, který je stanovený zákonem, na to, abych tyto věci mohl udělat.

K tomu jenom dodávám, že léta působím na vedoucích místech, ve veřejných funkcích pracuji 35 let a z toho 20 let sloužím ve vrcholných veřejných funkcích - děkan, rektor, ministr, místopředseda Poslanecké sněmovny, předseda vlády. S těmito funkcemi jsou spojeny mzdy ne úplně malé, často přímo spojené nebo stanovené zákonem, takže se každý může přesvědčit, že pořídit si po třiceti letech manželství na základě veřejných příjmů, které mám s manželkou, malý byt, to není tak těžké. Čím se liším od některých z vás a co někteří ani nemohu pochopit, tak já jsem nikdy nepodnikal, neměl jsem žádné příjmy z podnikání, a do rozpočtu naší rodiny významně přispívá i moje žena, které se omlouvám, co všechno musí snášet kvůli mému působení v politice, moje žena, která má úspěšnou profesní dráhu, a za to ji obdivuji, obdivuji za to, čeho dokázala ve své profesi dosáhnout při výchově našich tří dětí. Hodně jsme společně získali vlastní prací, spořením. Velkou část majetku jsme také bohužel zdědili po rodičích, kteří nás už opustili. Všechno, co mám, je doložitelné doklady, notářskými zápisy, bezhotovostními příjmy i výdaji.

Když se mě někdo na moje majetkové poměry zeptá, nemám žádný problém o nich otevřeně mluvit. Navíc se z hlediska transparentnosti ani neomezuji na informace, které jsou dány zákonem. O svých příjmech mluvím konzistentně otevřeně. Uvědomuji si, že to, co mám, je z veřejných zdrojů, mohu to doložit. Můžete si najít moje vyjádření pro Mladou frontu DNES z listopadu 2021, pro Seznam Zprávy z května 2022 nebo z poslední doby. Snadno si to ověříte, všude jsou informace, které jdou nad rámec toho, co nám politikům v rámci přiznání ukládá zákon.

Rozebírání mé finanční situace se neopírá o nic reálného, ale je snahou politické opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Není to však jádro problému, není to ten oficiální důvod, proč tu dnes jsme, a to jediné, co je reálné, co je skutečně reálné, je chyba v přiznání o střetu zájmů. Až do chvíle, kdy mě kontaktoval reportér Janek Kroupa, jsem si totiž bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně na rozdíl od běžné banky se pojí s podílem, i když podílem jenom v symbolické hodnotě. Když jsem se o to začal zajímat, můj podíl v Podnikatelské družstevní záložně byl 0,09, tedy devět setin procenta. Tomu odpovídaly i moje v uvozovkách rozhodovací možnosti. Bylo to neúmyslné opomenutí, že jsem to neuvedl do formulářů. Jakmile jsem byl na to upozorněn, tak jsem se to snažil napravit.

V minulých dnech jsem strávil hodně času tím, že jsem procházel vyplněné dokumenty, snažil jsem se odstranit všechny možné i potenciální nedostatky. A vzhledem k tomu, a to je jenom takové malé upozornění, že existují různé interpretace toho, co všechno lze nebo se má do kterého typu toho přiznání vyplnit, zejména u různých finančních produktů, tak jsem posléze konzultoval správnost svého postupu s odborníky ze státní správy. Výsledkem je nakonec, že jsem tam udělal více změn. Všechno jsem se snažil vyplnit tak, abych naplnil tu nejpřísnější možnou interpretaci toho, co nám zákon ukládá. Proto jsem tam třeba přidal i svoje dlouholeté penzijní připojištění. A aniž bych se chtěl zříkat odpovědnosti, je potřeba říct, že pokud chcete mít všechno úzkostlivě v pořádku, tak to není tak jednoduché, a dokonce vám nemusí pomoct ani rada právníka. Je potřeba se opravdu obrátit na odborníky ze státní správy. To je jenom poznámka i pro to, abychom si to všichni dali popřípadě do pořádku. Já tím nijak nechci relativizovat chybu, kterou jsem přiznal, kterou jsem udělal a kterou jsem napravil.

V médiích se také objevovaly spekulace o reputaci Podnikatelské družstevní záložny, to jsme tady slyšeli zopakováno několikrát, z čehož redaktoři přímo či nepřímo vyvozovali, že jsem měl se svými penězi nějaké nepřiznané úmysly. Tak - žádné nepřiznané úmysly jsem neměl. A pokud jde o samotnou Podnikatelskou družstevní záložnu - mimochodem, abychom nemátli veřejnost, podle informací, které mám k dispozici, je to normálně, stále normálně existující finanční instituce s licencí České národní banky, tedy není to žádný, ani teď to není žádný mafiánský spolek, jak to tady z toho vyplývalo - ale pokud jde o tuto záložnu, je pravda, že Česká národní banka a Finanční analytický úřad udělily záložně pokutu, ale to se stalo v době, kdy já jsem tam žádný účet neměl. Po celou dobu, co jsem byl klientem Podnikatelské družstevní záložny, se naopak neobjevily žádné náznaky toho, že by jakkoliv zanedbávala svoje povinnosti. Ústav měl, a jak říkám, dosud má podle mých informací standardní licenci. Všechny vklady jsou pojištěny tak jak u standardní banky a naprosto stejně jako u všech ostatních institucí. Po dalších detailech mě nikdy nenapadlo pátrat, a vůbec ne se zajímat o to, kdo všechno služby záložny využívá. Myslím, že stejně tak postupuje drtivá většina klientů, kteří do nějakého finančního bankovního ústavu s licencí České národní banky, to znovu zdůrazňuji, posílají svoje peníze.

A tady několikrát zaznělo, že jsem to měl vědět, že přece pan Bahbouh je - omlouvám se panu inženýrovi, pokud jeho jméno nečtu úplně přesně nebo nevyslovuji úplně přesně - že pan Bahbouh je přece problematická postava, že jsem musel vědět, že dávám finanční prostředky k někomu nebo do instituce, kterou vede někdo, kdo je problematický. Tak když jsem to měl vědět já, který do nějaké finanční instituce s bankovní licencí dával svoje finanční prostředky, tak o to více to měli vědět v té době ti, kteří spravovali naše veřejné prostředky, a ti to také nevěděli. Chcete mně vážně tvrdit, reprezentanti hnutí ANO, že jsem v roce 2015 měl vědět, že pan inženýr Bahbouh je problematická postava? Což mimochodem je otázka, jestli je problematická postava ještě teď, to já nevím. Že jsou kolem něj nějaké problémy a na základě toho jsem se měl rozhodnout, že nevložím do Podnikatelské družstevní záložny peníze? Dobře. Přijměme tuto tezi, že se to dalo zjistit a že jsem to měl vědět v roce 2015. V tom případě já se vás ptám, proč jste to nevěděli v roce 2018, když jste, úřady pod vaším vedením, dávali firmám pana inženýra Bahbouha jako člena představenstva s právem podepisovat za společnost smlouvy, veřejné zakázky? Proč jste to nevěděli? Proč jste v roce 2018 nevěděli například na Ministerstvu vnitra za pana ministra Metnara, že nemůžete přidělit veřejnou zakázku Školení - Tvorba Security Operation Center firmě, kterou zastupuje pan inženýr Bahbouh? Proč jste nevěděli na Ministerstvu pro místní rozvoj, který vedla paní ministryně Klára Dostálová v té době v červenci 2018, že nemůžete uzavřít smlouvu na základě veřejné zakázky na službu auditora kybernetické bezpečnosti ve výši 600 000 s firmou, ve které je jednatelem pan inženýr Bahbouh? Jak to, že jste nevěděli v roce 2018 na Ministerstvu obrany, že uzavíráte smlouvu na 6 milionů korun, školení IT bezpečnost, s firmou, jejímž jednatelem je pan inženýr Bahbouh? Jak to, že jste nevěděli na Úřadu vlády pod vedením pana premiéra Babiše, že na restaurování fasády a oplocení se jako jeden z dodavatelů podílí firma, ve které je klíčovou postavou pan inženýr Bahbouh? Takže já jsem měl vědět v roce 2015, když jsem poukázal 700 000 korun do Podnikatelské družstevní záložny jako legální, normálně fungující bankovní instituce, že je nějaký problém kolem inženýra Bahbouha, ale vy jste v roce 2018 nemuseli nic takového vědět, když jste mu zadávali veřejné zakázky? Dámy a pánové, já vám to ale nevyčítám. Já chápu, že jste to nevěděli, protože tehdy ta informace prostě známá nebyla. Nebyla známá vám a nebyla známá mně. Ale pokrytecky se tady netvařte, že já jsem to měl vědět, a vy jste to vědět nemuseli. Naopak, pokud by to někdo měl vědět, tak by to měl být ten, kdo se stará o veřejné peníze, a tady je naprosto zjevné, že to jste v té době neudělali.

Pak bych se chtěl ještě vyjádřit krátce k útokům na Centrum pro studium demokracie a kultury a to, co tady opakuje neustále pan předseda Andrej Babiš. Já jsem před vstupem do politiky pracoval v akademické sféře jako vědec, jako učitel, jako manažer, a to byl jediný zdroj mých příjmů. Nikdy jsem neměl žádné příjmy z podnikání. V devadesátých letech, kdy řada mých oponentů, ale i řada mých kolegů zkoušela různým způsobem štěstí v byznysu, jsem se věnoval něčemu jinému. Já jsem založil, spoluzaložil obecně prospěšnou, z definice neziskovou společnost Centrum pro studium demokracie a kultury a Centrum pro studium demokracie a kultury se od počátku věnovalo takovým věcem, jako je zkoumání kvality demokracie, demokratické kultury, vývoje demokratické integrace a řadě dalších věcí. CDK vydalo stovky publikací, je dnes renomovaným nakladatelstvím a rozpracovalo také řadu výzkumných a vzdělávacích projektů, často ve spolupráci s velkými univerzitami s renomovanými pracovišti. Byla za ním vidět spousta vykonané práce. Samozřejmě že ty projekty se financovaly z prostředků získaných ve veřejných soutěžích, byly řádně vyúčtovány, jejich výsledky byly transparentně zveřejněny v příslušných registrech a zprávách. Třicet let existence CDK znamená také třicet let procházení různými důkladnými kontrolami a audity. Každý projekt, který jsme měli z veřejných zdrojů, a to nebyly jediné, zdaleka jediné finanční prostředky, každá koruna měla předem určený účel, ministerstva ji přísně kontrolovala. Pokud tady někdo tvrdí, že ty projekty byly podvody, tak vůbec neví, o čem mluví.

Zaznívají opakovaně lži o projektu v Barmě. Rád to opakuje podle dezinformačních a proruských webů i pan předseda Babiš. K tomu jenom řeknu, to byl naprosto transparentní projekt na podporu demokracie v Barmě. Dezinformátoři psali o milionových částkách. CDK zůstalo ročně zhruba 200 000 korun na celou administraci, jinak zbytek šel přímo do Barmy, do barmského školicího střediska. Já sám jsem se na tom nepodílel, z těch peněz jsem nedostal ani korunu a nikdy by mě nenapadlo - nikdy by mě nenapadlo, že by to mělo být jinak. Zase vše je doloženo v účtování, průběžných zprávách na Ministerstvu zahraničních věcí. Ten projekt byl celkem čtyřikrát zevrubně auditován a po všech stránkách byl naplněn jako bezchybný.

Já tady uvádím jenom pár příkladů nebo reaguji na ta nejnehoráznější tvrzení. Ano, toto jsou aktivity, kterým jsem se věnoval, které mě obohacovaly, ale pouze duševně. Nikdy jsem z nich neměl materiálně nic. Chápu, že je to těžké pochopit, pro některé je to naprosto nemožné pochopit, ale patřím k lidem, kteří neváhají něco vybudovat, věnovat tomu svůj čas nikoliv proto, abych se dostal k nějakým penězům, ale prostě proto, že mi to přináší radost a že mi to dává smysl. Pokud za tím vidíte snahu odklánět, zneužívat a tunelovat peníze, tak to říká mnohem víc o vás než o mě.

A ještě se vyjádřím k jedné věci, a to je, jak mě tady obviňuje - ale to já beru s úsměvem a s nadhledem a nedotýká se mě to osobně - ale jak tady paní ministryně, bývalá ministryně financí, to schválně zdůrazňuji, financí zdůrazňovala moji negramotnost a říkala, jak jsem si v té Komerční bance, kdybych tam ty peníze nechal, mohl přijít na ty obrovské peníze: tak, paní bývalá ministryně financí - financí!, když mluvíte o negramotnosti, tak ji sama neprokazujte. Podívejte se do veřejných zdrojů, jaké tehdy byly úroky v bankách. Jaké byly úroky v bankách? V Komerční bance v roce 2015 jsem mohl získat 0,1 % a jedině nějakou kumulací dalších aktivit v té bance bych se mohl za určitých podmínek dostat na 0,6 %. To byly tehdy úroky. A že jsem si vybral peníze z Podnikatelské družstevní záložny po pěti letech a nic jsem na tom nezískal? To je hrozně divné, že jsem v roce 2020 nic nezískal? Jaké byly úroky v těch standardních bankách v roce 2020? Podívejme se opět na oficiální informace o Komerční bance: 0,01 % při penězích nad 200 000 a maximálně 0,8 %, tak jsem mohl získat maximálně, kdybych s tím nakládal úplně dokonale, do 1 %. Takže o nějakých 20 % zisku a to, co jste tady říkala, to jsou úplné, absolutní nesmysly! Já samozřejmě vám děkuju, že se staráte o to, kam jsem dal peníze, že jsem z nich získal málo a jak jsem to mohl takhle blbě uložit. No, to bych spíš čekal od své manželky, ta mně to ale neříká. (Smích koaličních poslanců.) Staráte se o moje peníze vy, tak to vám děkuju. Možná k vám přijdu pro radu, kam ty peníze dát, ale když vás poslouchám, že máte představu, že jsem v roce 2015 mohl mít 20 % v Komerční bance, tak se vás raději na nic nebudu, co se týká financí.

Tak, ještě pár slov k té celé kauze. Musíme si uvědomit jednu věc. Na tom, že pošlete peníze do legálně fungující banky nebo bankovní záložny, není nic divného. Co je na tom prosím vás divného? Nic! A ověřují si lidé, kdo všechno je akcionářem, klientem jejich peněžního ústavu? Naprostá většina lidí si to neověřuje a část takových informací není ani veřejná. Ty informace nejsou veřejné a to je dobře, že většina těch informací není veřejná. Máme bankovní tajemství a máme další pravidla hry. Já proto jako absurdní, úplně absurdní odmítám konstrukci, že jsem pouhým posláním peněz do záložny udělal něco, z čeho bych se teď měl zpovídat nebo bych se měl za to stydět. Tak to tedy opravdu ne. Nemám se za co stydět, nemám co vysvětlovat v této věci a nemám se za co stydět. Podle mého soudu je na tomto dobře vidět, jak je celá ta v uvozovkách kauza umělá, jak se někdo jenom usilovně snaží spojit spolu dohromady věci, které nesouvisejí, a vytvořit skládačku z věcí, které vlastně nesedí dohromady.

Dámy a pánové, každý člověk samozřejmě dělá chyby. Kdo je bez viny, hoďte kamenem. Já chyby dělám, a když člověk udělá chybu, tak se k chybě má přiznat a má se ji snažit napravit, a to jsem udělal. V této souvislosti chci zdůraznit tři věci.

Za prvé, poslat do jakékoliv banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního, není to ani nečestné.

Za druhé, jediná chyba, kterou jsem udělal, bylo opomenutí ve formuláři. Byla to chyba neúmyslná, byl to můj omyl, který jsem přiznal, napravil a tím to končí.

Za třetí, rád bych také připomněl, že jsem stejně jako ostatní činitelé, politicky exponované osoby velmi pozorně sledován. Podle zákona podléháme zvláštnímu režimu, pokud jde o evidenci a nahlašování všech transakcí, což banky i ve vlastním zájmu dodržují, a každý z vás si myslím, že to zná. Bankovní a jiné instituce podle tohoto zákona aplikují u politicky exponovaných osob zesílená opatření proti praní špinavých peněz, intenzivně se zjišťuje například původ majetku použitého v daném obchodním vztahu a dále veškerého majetku politicky exponované osoby, i když zrovna nesouvisí s daným obchodním případem. Dohled nad plněním povinností bank a jiných finančních institucí vykonává nezávislá Česká národní banka a Finanční analytický úřad. U nejvýznamnějších veřejných funkcionářů se navíc podle rizikově orientovaného přístupu uplatňuje ještě přísnější režim kontroly než u běžných politicky exponovaných osob. Nepochybuji tedy o tom, že kompletní historie mých transakcí, stejně jako ta vaše, byla v posledních letech nejednou ověřována příslušnými úřady a nikdy se neobjevil sebemenší náznak toho, že bych se dopustil něčeho neobvyklého, natož snad nelegálního.

Nemám co skrývat, od první chvíle, jak jsem říkal na začátku, mluvím s médií otevřeně, na všechny otázky odpovídám a veřejně vysvětluji, bez výmluv a vytáček, protože si myslím, že takto je to správné. Chybu, kterou jsem udělal, jsem napravil a jsem přesvědčen, že se nemám za co stydět. Pokud mi úřad vyměří pokutu, bez váhání zaplatím. Pokud se ukáže, že - což je možná interpretace - moje pochybení je už promlčené, věnuji tu nejvyšší možnou částku pokuty, tedy 50 000, na charitu. I to jsem už veřejně sdělil. To je, dámy a pánové, všechno, co k tomu mohu říct.

Nicméně pan předseda Babiš zahájil naši debatu nebo vystoupení v Poslanecké sněmovně debatou o naší bezpečnosti, o zajištění bezpečnosti naší země a našich občanů. Dovolte mi v závěru mého vystoupení, abych na to krátce reagoval. Nebyl by to Andrej Babiš, kdyby ve svém vystoupení nepoužil tisíckrát vyvrácené lži a nepřesnosti. Snaží se tak evidentně zakrýt svoje výroky a výroky dalších lídrů hnutí ANO, kterými je bezpečnost a důvěryhodnost naší země poškozována. Tak si to tady znovu připomeňme. Když vládl Andrej Babiš s ČSSD a komunisty a v roce 2020 neměl dostatek hlasů na schválení rozpočtu pro rok 2021 se schodkem 320 miliard korun, ustoupil komunistům a snížil rozpočet na obranu o 10 miliard korun. Bezpečnost tedy nebyla žádnou prioritou jeho vlády, a to je jeden z problémů, který teď musíme dohánět.

Nyní si připomeňme rok 2023 a předvolební diskusi ve volbách prezidenta republiky. Moderátor: Moje otázka zní: Pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, zda bychom měli splnit své spojenecké závazky a poslat tam vojáky. Andrej Babiš: Já jsem nebyl vrchním velitelem ozbrojených sil. Jo, pokud bych byl? Moderátor: Ano, pokud byste byl, a ne že jste byl. Babiš: Určitě ne, určitě ne, já si myslím, že je potřeba mluvit o míru. Pan generál mluví o válce, vláda mluví o válce." Konec citátu. A o tom, že není potřeba investovat do naší obrany, mluvila nedávno i paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová: "My se nechceme připravovat na válku, my chceme mír." To je citát. A aby toho nebylo málo, Andrej Babiš zpochybňuje nákup nejpokročilejších a v budoucnu v Severoatlantické alianci nejrozšířenějších letounů F-35, a dokonce vyhrožuje, že by od smlouvy odstoupil.

Dámy a pánové, vážení spoluobčané, tato slova by neměla zapadnout, protože ohrožují bezpečnost České republiky a ohrožují naši důvěryhodnost v očích našich spojenců. A já proto vyzývám Andreje Babiše, který s debatou o bezpečnosti tady začal, aby s tím přestal a aby bezpečnost naší země neohrožoval. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem se hlásí pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já myslím, že pan premiér nezklamal. Když jsem tady minule mluvil o tom, že lidi už nemají říkat, že lže, jako když tiskne, ale mají říkat lže jako premiér Fiala, tak to platí. Vy jste jeden nejprolhanější člověk, kterého já jsem v politice potkal. Normálně stále lžete.

Tak začněme od té bezpečnosti. Proč lžete, že komunisti nám snížili rozpočet obrany? Ano, oni nás vydírali, my jsme byli menšinová vláda. Na dva měsíce nás vydírali. Takže my jsme nikdy rozpočet obrany nesnížili. Vaše ODS, pane premiére, v roce 2009 jste měli rozpočet obrany 56 miliard a snížili jste ho na 42. Vy jste kašlali na obranu. Takže další lež, ano?

Ano, a ty F-35, které my nepotřebujeme, jste totálně podělali, protože tady je analýza, která jasně říká, že tahle letadla, které přijdou za jedenáct let - na co je potřebujeme za jedenáct let, proč jste nejednali s dodavatelem gripenů? Proč? Protože jste amatéři. Vy jste způsobili škodu tady. Vy mluvíte o důchodcích, že jsou - vy jste způsobili škodu. A víte jakou? Můžu spekulovat. Když nájem byl 107 a teď mluvíte o 2,6, tak minimálně 5,7 miliardy jste způsobili škodu, protože jste amatéři.

A vy, vy jste mě tady pobavil, že nemůžu pochopit, že byste nemohl podnikat. No, vy nemůžete podnikat, vy byste zkrachoval v den založení firmy. Vy neumíte nic a nejhorší je, že vy teď máte podnikat za stát. Pan Kupka se může dívat. Já vám přečtu lidi, které Bahbouh dosadil do vašich struktur, mimochodem vašeho šéfa Českých drah. Vy se neznáte. Vy se neznáte, pane kolego, ale vy jste všude. To je zajímavé. Ne? Líbeznice, Bahbouh vám dal, Jízda králů, tak si klidně sedněte, já vám to přečtu tady.

Takže pan premiér samozřejmě lže. Pan premiér opakoval totální podraz redaktora z provládní České televize, když se snažil simulovat, že bude válka, a já jsem řekl, že já svého syna do války nepošlu. Politici jsou zodpovědní za to, aby nebyla válka. Já jsem vám tady četl Chartu NATO. Máte na první straně osmkrát slovo mír. Osmkrát to tam máte!

Takže samé lži, pane premiére. Česká televize - ano, vaše provládní Česká televize. My jsme plnili závazky NATO. Já jsem byl na zasedání NATO, přímo. Byl tam Trump, mě tam poslal prezident Zeman. Co vy tady vykládáte o čem? Stále o tom Rusku vykládáte, jaká bezpečnost? Kdo to tady rozprodal v rámci kuponky? Všechno jste rozprodali, teď to kupujete za drahé peníze, ten NET4GAS. Postavte tu trubku, ten Stork, ten plynovod, co jste sliboval.

Takže to jsou neuvěřitelné... klasika. Pan premiér útočí. My jsme měli vědět, že ten Bahbouh - já ani jsem v životě to jméno neslyšel. A odkud máte ty informace, pane premiére? Řekněte mi, odkud máte ty informace, kde dělal všude Bahbouh kšefty? Tak pověřte vrchního státního zástupce, ať to všechno prověří. Všechny kšefty Bahbouha se státem za naší doby, vaší doby, ať prověří. To je neuvěřitelná drzost tohle. Ne? Že nějaká fasáda? Nevím o ničem. já jsem netendroval. Já jsem... Bahbouh, nevím vůbec, kdo to je. Vás přijímal v kampeličce.

Vy se nám snažíte tady namluvit, že to je normální banka. To není normální banka. To je banka, kterou založil váš kámoš Miloš Růžička. A že mi leží v žaludku? No, lidi, kteří manipulují a kteří dělají politiku, loutky jako Chovanec nebo Sobotka, kteří byli při privatizaci OKD, kterou Bakala a jeho vytuneloval, ano, tak ti byli kolem toho. A Růžička, všichni ti jeho kámoši tam byli v té kampeličce. Takže pan premiér se nám snaží namluvit, že je to úplně normální, jo? Takže kampelička, kde se vraždí nakonec, kde se perou peníze - to je normálně pračka na peníze, to není žádná banka.

Takže já takhle já jsem úplně v šoku, co tady pan premiér předvedl. Takže pokud tvrdíte, že za nás Bahbouh měl nějaké kšefty, tak pojďme to společně vyšetřit, všechno. Ne my, policie a státní zastupitelství by to měli vyšetřovat.

A já slyším, že zase se krade i v těch strukturách, co má Kupka pod sebou. Zeptáme se pana Kupky, jestli Bahbouhovi lidi byli dosazeni, jak Dozimetr Redl dosazoval Rakušanovi šéfa rozvědky, ano? Tak to děláte stejně úplně, úplně je to stejné. Takže pan premiér se snaží nám namluvit, že ta kampelička, kde se kradou peníze v taškách, kterou založil, založil tady, spoluvlastnil Jan Bis - takže pan Růžička. Mně leží lidi v žaludku, kteří tady dělají kšefty na úkor daňových poplatníků. A můžeme se bavit o OKD, které jsme my zachránili. Já jsem ho koupil za 70 milionů potom, co to Bakala vytuneloval, 130 miliard si tam vytáhli, a ještě stále tam má majetky. Ano, u toho jste byli u všeho, takže nevím, co tady vlastně - to je neuvěřitelná arogance pana premiéra. A nám vykládá o tom, jak všechno odpověděl.

Tak, pane premiére, tak zveřejněte veškeré vaše majetky, veškeré. Vy mluvíte - máte dva byty, ukažte všechno, co máte. Například v obci Trpín máte obrovskou nemovitost, ne, údajně. (Poslanec Benda mimo mikrofon v poslanecké lavici: Údajně.) Údajně, tak ať pan premiér k tomu vystoupí, ať nám řekne, jaké jsou ty majetky, ne? Ať vyvrátí různé drby. Vy jste postavil kampus Masarykovy univerzity, tam byly nějaké stavební firmy, potom se údajně motaly kolem vás ty stavební firmy. To jsou všechno takové zvláštní věci. Ukažte daňové přiznání, jako jsem já ukázal. Ukažte veškeré vaše příjmy. Když jste takový transparentní, tak to můžete všechno zdokladovat. To, že někomu odpovídáte - já nevím, komu odpovídáte. Já jsem zveřejnil daňové přiznání. To, co dělají politici, že deklarují majetky a že je tam ten nárůst, ale není tam začátek. Není tam ten začátek! Takže vy říkáte, že nemáte co skrývat, tak ukažte veškeré majetky. Vy jste zapomněl odpovědět na to, jak peníze z té kampeličky tekly do Bruselu a jak se vracely zase do vašeho Institutu. To je článek tady: "Fialův institut má příjmy od nadace, kterou sponzorovala pražská záložna." Takže vy místo toho, abyste se vyjádřil normálně, tak to skončí zase útokem, že Bahbouh dělal nějaké kšefty. Tak já nevím, odkud máte ten seznam. Já jsem si myslel, že Biska je na to, aby nám hlásila, kde se krade, a oni to i dělali. A vždycky, když mi napsali něco, tak jsem tomu ministru napsal, že to má okamžitě řešit - okamžitě to má řešit, protože já nesnáším korupci. Nesnáším, když někdo rozkrádá peníze daňových poplatníků. Tak buď vám to ten Koudelka tam píše, ano, a máte to řešit - kdyby za mě mně někdo napsal, že nějaký Bahbouh něco dělá, no, tak věřte mi, že bych to řešil, hned bych to řešil, hned! Takže domluvme se tak, ať prověří policie, pokud vy tvrdíte, že ten Bahbouh za nás s někým obchodoval. Já nevím, jestli vůbec Klára Dostálová ví, o čem je řeč, nevím. Takže klasika: nejlepší obrana je útok, abyste vlastně odvrátil pozornost od toho, že zkrátka jste si dal peníze do pračky na peníze, že ta kampelička vlastně - to je neuvěřitelné, tam jsou i vraždy, tam se perou peníze, tam se ukradly ukrajinské peníze, a vy se tváříte, že jste v pohodě.

Takže bylo by dobré, kdybyste odpověděl na ty věci - ano, vaše nadace, vy jste řešil v Barmě něco. Nevím, ale do té nadace šly peníze od státu, od města Brno, Masarykova univerzita, ne? Vždyť to všechno vyšlo v médiích. To jste měli na jaké kontrakty? Co to bylo - co vydává Centrum pro studium demokracie a kultury, Books & Pipes jste vydávali věci. Plno, plno smluv je tam s Masarykovou univerzitou, to asi není střet zájmů? A tak dále. Takže kdybyste to zveřejnil, a ne jenom odpovídal na to, co se vám líbí, tak to někdo i pochopí.

Takže ještě jednou: nemůžu pochopit, ano, že vy jste podnikal, protože vy zkrátka nejste schopen spravovat ani vlastní peníze, neukázal jste ty majetky, neukázal jste daňové přiznání - daňové, ne to majetkové, co my tady dáme, když sem někdo přijde, tak už ta historie tam není. Já jsem ukázal celou historii od roku 1996 a věřte mi, i na těch dluhopisech, určitě Sobotkovi a Chovancovi, kteří to vlastně připravili, ale vy postupně se stanete obětí taky svých koaličních partnerů. Já tady nechci spekulovat, kdo, co, jak, jak co chodí.

A ten Růžička je strašně šikovnej. Když jsem letěl do Ameriky, tam jsem slyšel - nemám na to samozřejmě důkaz, protože hned budou žalovat, jasně - že zařídil, aby ve Foreign Policy vyšla na mě totální... nenacházím slovo, protože jsem teď četl, máme nějaký nový kodex - no, totální lži. Totální lži! Tak v tomhle Miloš, váš kámoš, je skvělej. Uměl to s Chovancem, uměl to se Sobotkou, má za sebou skvělou kariéru tady a my jsme dokonce i spolu spolupracovali chvilku. Ale já jsem mu potom řekl: Nechci s vámi spolupracovat, nebudu vaše loutka. Vy jste jejich loutky, vy, Sobotka, Chovanec, vy jste jejich loutky, toho Růžičky a spol., ano? (Potlesk v pravé části jednacího sálu.) A toho Pokorného, který řídí Síkelu teď. No, vždyť jste jedna parta. Vždyť se to všechno zase vrátilo, jak to bylo.

Takže vy jste tady obhajoval kampeličku, ve které se perou peníze, je netransparentní, vraždí se dokonce, a v podstatě jste nám neřekl, odkud máte ty příjmy. Neřekl jste to. Tak zveřejněte všechny své majetky, ukažte daňové přiznání za posledních - nevím - dvacet let, jako jsem to udělal já, a přestaňte nás napadat s tou bezpečností, prosím vás. Ty vaše F-třicetpětky, znovu opakuji, jsou úplně zbytečné. Já nevím, to už i malé děti pochopí, že když je nějaké ohrožení, jak vy říkáte, tak ho nemůžu řešit tím, že za jedenáct let přijdou nějaká letadla. Stačí, když budete sledovat, co se děje na Ukrajině, a paní ministryně tady vykládala nesmysly, já jsem se k tomu vyjádřil a rád. Tak udělejme tady debatu, aby mohli se všichni k tomu vyjádřit, jak to je s armádou, jak to je s tím KVAČRem. A jednoduchá otázka: Proč jste nejednali s gripeny? Způsobili jste minimálně škodu, když to má být 2,6, minimálně 0,9 krát několik miliard, protože jste amatéři, protože zkrátka to nedává rozum, že někoho neoslovím - ten, který mi půjčil ta letadla, ano, půjčil ta letadla, a rovnou koupím nějaká jiná letadla. Tak co to je? Já myslím, že už to každý pochopí určitě. Takže nemluvte už prosím vás o nějaké bezpečnosti, nemluvte. My jsme tady vyhostili ruské diplomaty, my jsme vyhostili Nikulina. Já jsem byl ve Spojených státech přijat na nejvyšší úrovni všude, my jsme stali pro Rusko druhým největším nepřítelem po Spojených státech, takže o čem to tu vykládáte? Jaká bezpečnost? Vy jste tady opakovaně lhal se Síkelou, že nevozíte, že se odstřihnete od ruské ropy a plynu, a vozíte toho stále víc. Kde je ten plynovod do Polska, který jste sliboval? Taky nic. Takže znovu opakuji, že platí "lhát jako pan premiér Fiala". Jsou to lži, a když chcete o tom diskutovat, tak to tady udělejme jako debatu a nechte vyšetřit všechny Bahbouchové... nebo jak se jmenuje ten člověk.

A hlavně si pohlídejte, aby Kupka nedosazoval jeho lidi do různých struktur, jak jste to měli vždycky ve zvyku. Dozimetr nebo záložna, to je jako přes kopírák. Kšefty a vaši kámoši na postech, všechno. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem nyní vystoupí paní předsedkyně Schillerová.

A než to udělá, načtu omluvy: omlouvá se pan místopředseda Bartošek od 15 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Heller Šimon od 10 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Juchelka celý jednací den z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Král od 12 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Nováková Nina od 11.30 z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Vích Radovan od 12 hodin ze zdravotních důvodů.

Vystřídali jsme se v řízení schůze, tak vám ještě popřeji hezké poledne. Paní předsedkyně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jdu reagovat na pana premiéra, na takovou tu jeho bohorovnost, nadhled, že tady vlastně s takovou trpělivostí nám tady odpovídá, když vlastně vůbec o nic nejde, na tu naši vyprázdněnost, jak jsem četla nedávno v médiích.

No, pane premiére, ale ty odpovědi nepřišly. Sedm let jste neřešil, že tam nedostáváte žádný úrok, to jste frajer tedy. To jste frajer. Já jsem - dokonce vás to napadlo, že byste si tam vložil za sedm let ještě 50 000 - já jsem nemluvila o tom, že byste tam měl takové obrovské úroky, nebojte se o moji finanční gramotnost. Já se ve financích pohybuji skoro celý svůj profesní život a už jsem si vyslechla různých vašich urážek, ať už vašich, nebo vašich spolustraníků, spoustu. Nic si z toho nedělám. Kopřivu mráz nespálí. Zato vy tam teď máte na financích odborníka!

Ale vrátím se zpátky k vašemu vyjádření. Já jsem mluvila o tom, že kdybyste si to vložil například na termínovaný účet, které existovaly v té době, to určitě víte, nebo by vám to poradili vaši poradci, tak byste pokryl aspoň inflaci. Nehovořila jsem o 20 % zisku, ale hovořila jsem o ztrátě za sedm let v důsledku inflace, reálné ztrátě hodnoty peněz, pokud za sedm let vyberete stejnou nominální částku, jakou jste tam vložil. A to jste udělal, to jste přiznal.

Vstup do kampeličky jste vůbec nevysvětlil, nedává to logiku. V podstatě jste přiznal tady na místě, že ten váš argument, že šlo o diverzifikaci příjmů, je nesmyslný, naprosto nesmyslný, protože jste nedoložil ani to, že jste v Komerční bance měl více než 2,7 milionu korun, které by podléhaly ze zákona záruce, kterou uděluje banka.

My nechceme vyjádření o majetku pro média, my chceme majetková a daňová přiznání. Proč byste čekal, až vás někdo o to požádá? Vy jste premiér této země. Vy pracujete jako politik s důvěrou lidí, tak je prostě předložte, ukažte je. Ukažte ta daňová přiznání, ukažte je! Ta výmluva, že jste nevěděl, že jste podílníkem... To nezlobte se, nezlobte se, pane profesore, teď to myslím s respektem, vůbec, Senát vás nějak... není to v tom žádná ironie, tomu nevěřím, že jste nevěděl, že jste podílníkem, protože v podstatě i ty informace, co se má dávat do toho přiznání, do toho majetkového, myslím podle zákona o střetu zájmů, ty jsou úplně, naprosto polopatisticky popsaná. Já si nedovedu představit, že byste nevěděl všechny relevantní zůstatky na účtech nad určitou částku, tomu přece vy musíte rozumět. To mně netvrďte, že nechápete, že nevíte, že máte milion někde na účtě a že jste to nepochopil. Já si zase myslím, že vaše příjmy tak, jak jste tady deklaroval, nejsou tak - že by se vám, teď budu citovat jednoho novináře, že desítky milionů se vám na účtech určitě nepovalují, takže byste věděl o milionu.

No, jak jste tady říkal, že měl pan předseda Babiš a paní ministryně bývalá Dostálová vědět o někom - tak snad víte, že u veřejných zakázek se postupuje podle zákona. Pokud si ale někam vkládáte vlastní peníze, což vy jste udělal, zohledňujete i věci, jako je reputace, osobní znalost. Vy jste toho člověka znal, to jste netajil, několikrát jste se s ním potkal, takže, promiňte, to snad slučujete něco... Já nevím, že by někdo - byla jsem ministryní, dělala se tam spoustu veřejných zakázek, vůbec nevím, jaké firmy se tam účastnily, nezajímalo mě to. To není věc ministra, to není věc předsedy vlády, to snad připustíte, že se nestaráte o veřejné zakázky na Úřadě vlády, to vám nepodsouvám a myslím si, že to tedy po tomto srovnání hodně kulhá.

Já nejsem spokojená s odpověďmi na otázky, které jsem žádala. Nás čeká za chvíli bezesporu hlasování. Předpokládám tak, jak zatím jste se vyjadřoval, jak se vyjadřovali vaši kolegové neformálně, že ta schůze nebude schválena pětikoalicí. Bezesporu tady máte většinu, to já počítat umím. Ale to mi nezabrání, abych tady načetla usnesení - které nebude hlasováno, nebude samozřejmě výsledkem této schůze hlasování o tomto usnesení, protože její program nebude schválen, protože vy nemáte zájem na tom, abychom se tady bavili transparentně o těchto věcech - ale já ho načtu. Načtu ho za chvíli, znovu ho přečtu na tiskové konferenci, budeme o tom mluvit a dáme vám zatím šanci, abyste ty věci vysvětlil a doložil.

Dovolte mi, jak by to usnesení znělo, pokud by dostalo šanci, aby bylo předmětem hlasování této Poslanecké sněmovny:

"Poslanecká sněmovna ukládá premiéru Petru Fialovi:

I. aby pro vysvětlení svého působení v Podnikatelské družstevní záložně transparentním způsobem zpřístupnil široké veřejnosti:

A) veškerá daňová a majetková přiznání od roku 2011,

B) své vstupní majetkové přiznání veřejného funkcionáře a všechna následující až do současnosti,

C) potvrzení banky o odeslání v roce 2015 a přijetí v roce 2022 vkladu do Podnikatelské družstevní záložny;

II. zpřístupnil široké veřejnosti podklady ozřejmující financování Pravého břehu - Institutu Petra Fialy a plnění vůči think tanku New Direction, zejména zveřejnění kompletního plnění v letech 2015 až 2024, a to v rozsahu dílo, částka a datum zpracování.

 

Chci věřit, že to v rámci transparentnosti a důvěry veřejnosti uděláte. Pokud ne, nebudu tady vyhrožovat, nemám ráda silná slova, ale věřte, že my prostě to nenecháme a budeme v tlaku na vás pokračovat. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zeptám se, jestli se někdo další hlásí s přednostním právem? Pan předseda klubu ODS Marek Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Já myslím, že se blížíme k hlasování o schůzi, a protože nemám rád, když jednání je závodem o to, kdo stihne, někteří o berlích doběhnou, tak bych poprosil o pětiminutovou pauzu, abychom hlasovali ve 33. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, procedurální návrh na pauzu. Je 12.29, čili se sejdeme ve 12.34, kdy budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno ve 12.29 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 12.34 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 12.34 hodin, skončila přestávka a budeme pokračovat. Budeme hlasovat o celém návrhu pořadu schůze.

Než tak uděláme, načtu ještě jednu omluvu. Pan poslanec Vondrák Ivo se od 12.30 omlouvá z osobních důvodů.

Pan ministr Jurečka bude hlasovat náhradní kartou číslo 31, já budu hlasovat náhradní kartou číslo 48.

Ano, eviduji zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Počet poslanců se pomalu ustaluje.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 93. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, bylo přihlášeno 148 poslanců, pro hlasovalo 66 a proti 82. Návrh nebyl schválen.

 

Nebyl tedy schválen pořad schůze. Tím končím 93. schůzi. Děkuji pěkně a přeji hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila ve 12.36 hodin.)

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP