Pátek 12. dubna 2024, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 98. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Pekarová Adamová Markéta z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jan Bauer z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Josef Bělica z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Bělobrádek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Berki z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Berkovcová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Josef Bernard z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Richard Brabec z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Klára Dostálová do 12 hodin z pracovních důvodů, Aleš Dufek od 9 do 14 hodin z pracovních důvodů, Eva Fialová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Josef Flek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Foldyna z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Martin Hájek z celého jednacího dne bez udání důvodu, Jiří Hájek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Šimon Heller z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Miloslav Janulík z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Marie Jílková z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Pavel Klíma z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Ondřej Kolář z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Martin Kolovratník z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Věra Kovářová od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů, Václav Král z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Petr Letocha z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ondřej Lochman z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Martin Major z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Taťána Malá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jana Mračková Vildumetzová do 10 hodin ze zdravotních důvodů, Hana Naiclerová z celého jednacího dne bez udání důvodu, Marek Novák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Tomio Okamura do 10.30 hodin z pracovních důvodů, Eliška Olšáková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Jaroslava Pokorná Jermanová z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Lucie Potůčková z celého jednacího dne bez udání důvodu, Karel Rais z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Růžička z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Staněk z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lucie Šafránková z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Julius Špičák z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Róbert Teleky od 9 do 14 hodin z pracovních důvodů, Antonín Tesařík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Libor Turek z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Petr Vrána z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

A z členů vlády se omlouvá: Petr Fiala z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ivan Bartoš z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Martin Baxa z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Blažek do 10.30 hodin z pracovních důvodů, Jana Černochová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Petr Hladík z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Helena Langšádlová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Lipavský z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Zbyněk Stanjura z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Michal Šalomoun do 11 hodin z pracovních důvodů, Vlastimil Válek z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Marek Výborný z celého jednacího dne z rodinných důvodů.

Dále se omlouvá pan poslanec Jan Richter z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 29 bude hlasovat paní poslankyně Zuzana Ožanová a s náhradní kartou číslo 31 bude hlasovat pan ministr Martin Kupka.

Dnešní jednání zahájíme pevně zařazeným bodem z bloku třetích čtení, a to bodem 128, je to sněmovní tisk 605, novela zákona o sociálních službách, a poté bychom pokračovali dalšími pevně zařazenými body, jak jsme již rozhodli v úterý 9. dubna. Jsou to body 8, 10, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, a poté 113, 23, 24, 25, 26 a 87, případně bychom pokračovali dalšími body dle schváleného pořadu schůze. A ještě připomínám, že po dohodě z úterního grémia bychom dnešní jednání přibližně kolem poledne přerušili do následujícího týdne.

A nyní je prostor pro případné návrhy na změnu tohoto schváleného pořadu. Jenom zrekapituluji, jaké jsou zde přihlášky v tomto bloku k návrhům na změnu pořadu schůze. Je zde přihlášen... nikoliv, je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček, poté pan předseda Andrej Babiš, a aby bylo jasno, máme přihlášku od pana poslance Davida Pražáka, také k návrhu na změnu schváleného pořadu, že dorazila do lhůty 9.30 hodin.

Pane místopředsedo, můžete se jít ujmout slova. Připomínám, že jsme v bloku Návrhy na změnu schváleného pořadu schůze. Poprosím kolegyně, kolegy o ztišení a prosím pana místopředsedu, aby se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že jsem včera musel odejít o něco dříve z té mimořádné schůze a reagoval na mě ještě pan ministr Martin Kupka, tak jsem slíbil, že se k tomu ještě vrátím. Omlouvám se, musel jsem ale na důležitou železniční konferenci. Nebudu dlouhý, pouze v pár bodech reakce na to, co zde padlo.

Takže ještě jednou, výstavba dopravní infrastruktury může se současnou vládou probíhat v této intenzitě pouze proto, protože jsme ty stavby zahájili. Bez nás byste si v tomto nestřihli. To je realita, to není výtka vůči vám. Tvrdit, že dnes zahajujete 118 kilometrů, je pravda. Je to proto, protože jsme vám předávali více jak 100 kilometrů rozestavěných dálnic.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Požádám opravdu o ztišení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stejně tak je to se zahájením staveb. Jestliže jste zde, pane ministře, hovořil o tom, že zahajujete další stavby, a já to potvrzuji, což je dobrá zpráva, tak je to proto, že jsme vám je všechny projektově připravili, stejně tak jako já jsem mohl zahajovat stavby, které přede mnou připravil pan ministr Ťok. Na tom není nic divného.

Je naprostou ztrátou soudnosti, že pan premiér, který byl společně ještě s panem ministrem Stanjurou ve vládě, která nám předala rozestavěných 800 metrů dálnic, nám vyčítá, že my jsme vám předali více jak 100 kilometrů rozestavěných dálnic. Díky tomu všemu dnes můžete zahajovat provoz, pane premiére, případně pane ministře. Za nás to byl rekord. A dobrá zpráva je ta, že tahle vláda v rozestavěných stavbách pokračuje, případně že navazuje na naše projekty. Dokud nebudete v tomto soudný, tak zde neustále budu vystupovat a budu toto připomínat. My vás nekritizujeme za to, že dneska stavíte, ale není možné, abyste si toto přivlastnili, abyste tvrdili, že za nás tady byla potopa. Hovořím nyní zejména k panu premiérovi, aby bylo fér.

Další - tato vláda, jak tvrdí pan premiér, nezvyšuje zdroje ze státního rozpočtu do dopravních investic. Není to pravda. Když se podíváte, kolik tam jde ze státního rozpočtu, je to přibližně stejné, jak to bylo v roce 2021. Zbytek jede na dluh, na dluh Státního fondu dopravní infrastruktury, ať už z Evropské investiční banky, nebo z dluhopisů. To je pouze třeba připomínat. Ano, tyto dluhy se budou muset splácet a bude je muset splácet Ministerstvo dopravy nebo Státní fond dopravní infrastruktury v tomto případě. Je třeba připomenout, že nejsou kryty investice, které se předpokládají v příštím, přespříštím a dalším roce. V tuto chvíli už dochází k tomu, že se stagnuje s těmi výdaji na dopravní stavby a na příští rok bude chybět - podle mého odhadu, ještě se to dopočítá - kolem 50 miliard korun. To není malá částka a už v tuto chvíli je zjevné, že Ministerstvo financí takhle velkou částku neuvolní. To znamená, budeme před velmi vážným problémem, z čeho budeme v příštím roce financovat připravené stavby, které požadují v tomhletom případě Ředitelství silnic a dálnic a Správa železnic.

Další problém, který je, že se začíná snižovat v důsledku chybějících financí - a v dané chvíli neschopnosti zabezpečit další finance - střednědobý výhled. Ten už v tuhle dobu se měl pohybovat někde v roce 2025 na úrovni 210, 220 miliard korun. Zjevně to bude někde o 40 až 50 miliard korun méně, a to ještě navíc bude těch přibližně 50 miliard korun chybět. Ale to bylo jenom k tomu, co zde padlo, k těm číslům, k výstavbě, jenom abychom si v tomhletom rozuměli.

Pak zde padlo ještě, pane ministře Kupko, výběrové řízení na České dráhy a co je s tím spojeno. Na to musím reagovat, i když už jsem to tady včera řekl, ale vy jste reagoval ještě tím, jak my jsme vybírali. Je zjevné, že jste nepochopil, oč zde běží. Já jsem nekritizoval, pane ministře, generálního ředitele Českých drah, já jsem tady naopak řekl, že se domnívám, že v dané chvíli je to asi ten člověk, který tam být má. Myslím, že jste ho nevybrali špatně, navíc ho znám. e své podstatě já jsem ani nekritizoval kompetence člověka, kterého jste dosadili na pozici dceřiné společnosti Českých drah ČD-Telematika. Já ho neznám, nepřísluší mi ho komentovat, to je vaše rozhodnutí. Já jsem kritizoval to, jakým způsobem to proběhlo. Já jsem kritizoval to, že jste umožnili zapojit lidi z prostředí kampeličky do výběru těchto lidí, a to buď tak, že se stali přímo těmi manažery, anebo že asistovali u toho, když tyhlety lidi vybíráte. Já myslím, že to je snad jasné, o co se zde hraje. Tito lidé chtějí mít vliv, tito lidé chtějí být u všeho, tito lidé chtějí mít vliv na ministry, tito lidé chtějí mít vliv na klíčové lidi ve státní sféře, tito lidé chtějí mít vliv na vlivné lidi, kde se rozdělují velké peníze, a vy jste vystavili tím pádem i ředitele Českých drah do nezáviděníhodné pozice. Neříkám, že to tak dopadne, ale v každém případě už v tuhle chvíli, když ho někdo vybírá a je to člověk, který je z této čtvrti, když to zjednoduším, to znamená z téhleté zvláštní party, tak v tuhletu chvíli to není normální. To je to, co jsem kritizoval, nikoliv ty lidi vlastní, to je zásadní rozdíl. Jinak si můžete samozřejmě vybrat, koho chcete, v tom není žádný problém, tak jako jsme vybírali my. Nám budete vyčítat pana Nebeského, kterého jsme vybrali, případně pana Bednárika? To nechte na nás, to bylo naše rozhodnutí a vybírali jsme je normálním způsobem, tak jako vy si můžete vybrat normálním způsobem. Ale proč my jsme vybrali pana Bednárika za pana Nebeského? A proč jsem tenkrát řekl, že pan Nebeský není vhodný restrukturalizační manažer? No právě proto, že začal covid, pane ministře. Vy jste nám tady vyčítal výsledky v době covidu, to přece nemůžete myslet vážně - na 20 % se jelo v Českých drahách v té době, totální krize a nemohli jsme ji nějak podpořit, protože to byla nedovolená podpora. Hlídali si to samozřejmě všichni ostatní dopravci. To znamená, museli jsme okamžitě udělat opatření, které směřovalo k restrukturalizaci té společnosti, to znamená, tvrdým nákladovým opatřením. A proto jsem tenkrát řekl naprosto správně, a stojím si za tím, že pan Nebeský by tohleto těžko zvládal. On byl manažer prorůstového charakteru, jinak bychom do toho nezasahovali. Proto jsme ho vyměnili, dali jsme tam tenkrát tvrdého restrukturalizačního manažera a díky němu se podařilo - a za tím si stojím - České dráhy zachránit. Podívejte se, jaké problémy měly všechny dráhy v okolních zemích. Bednárik byl člověk, který to silně uchopil, okamžitě tam seřezal náklady ve vedení společnosti a dokázal přežít po dobu dvou let s 20% výkonností Českých drah. To bych chtěl vidět, jak byste to zvládali dneska, na 20 % se jelo. A nemohli jsme tam poslat žádné peníze, protože by to samozřejmě, jak už jsem říkal, byla nedovolená podpora. Takže za to byste nás spíš měl pochválit, že jsme tohleto udělali.

A prosím pěkně, už se nepouštějte, pane ministře, do hodnocení té finanční analýzy Českých drah. Děsí mě, že se takhle vůbec může uvažovat. Pomíjím to, že v té době covidové, když se jelo na 20 %, se pochopitelně musela vytvořit ztráta, tu vytvářely tady prakticky všechny společnosti, které v České republice byly, na tom nebylo nic divného. Stejně tak je naprosto logické, že v současné době by tam ta ztráta už neměla být a že se pohybujete někde kolem nuly. To není to nejpodstatnější. Jedete už na plný výkon, to znamená, nejedete na pětinu výnosu, ačkoliv musíte udržovat celkové náklady. Ten problém, který jsem pochopil, že nevnímáte, a to je to, co jsem si z toho včera odnesl, asi to nejdůležitější, pane ministře, a to je spíše varování pro vás, a teď ne osobního charakteru, ale varování pro to, abyste si na to dal pozor. České dráhy nejsou v dobré kondici. Prosím pěkně, neargumentujte tím, jaký mají provozní nebo celkový hospodářský výsledek, kolem nuly. To není to nejpodstatnější. Je to bilanční pohled, to je zásadní věc. České dráhy a tyhlety velké firmy musíte posuzovat z úhlu pohledu rozvahy, z úhlu pohledu bilance, z úhlu pohledu zadluženosti, z úhlu pohledu faktorů, jako je ROI, ROE a tak dále, to všechno vám určitě vaši lidé řeknou.

Co tím chci říct? Že když se podíváte na bilanci Českých drah, tak se zhoršuje, a zásadním způsobem. Já z toho nemám radost, a dokonce vám to ani nedávám úplně fatálně za vinu. Je to zásadní věc, která je spojená s tím, že České dráhy se dostávají do úplně jiného módu ve smyslu soutěží, ve smyslu nástupu privátní konkurence, ve smyslu toho, že tam bude muset proběhnout podle mého názoru zásadní změna. To teď není otázka výtky vůči tomuhle managementu, ale realita je taková, že máte skoro dvojnásobně vyšší zadluženost, než která byla za nás, a to je varující signál, který pochopitelně budou vnímat ratingové agentury, budou ho vnímat financující instituce a reálně hrozí to, že České dráhy budou muset fungovat v módu takovém, kdy stát bude muset za ně převzít záruky za další úvěry. A to nebude jednoduchá věc, pane ministře. Představte si, že prostě dojde k situaci, že banky řeknou: My budeme dále financovat České dráhy za předpokladu, že stát převezme záruky. A už vidím, jak se to bude domlouvat s Ministerstvem financí, protože to samozřejmě bude vstupovat do dluhu státu a tak dále... To už jsme si tady zažili i v minulosti.

Takže prosím pěkně, neargumentujte tím, jak České dráhy hospodařily v roce 2020, 2021, v době celosvětové covidové krize, a jak hospodaří dneska z úhlu pohledu hospodářských výsledků jakožto zisku před zdaněním nebo po zdanění. To opravdu nic neříká o kondici Českých drah.

Takže můj závěr, abych ten včerejšek ukončil, aspoň za svoji stranu. Premiér potvrdil, že vůbec netuší, co se na Ministerstvu dopravy odehrávalo, případně co se tam odehrává, ať už ve smyslu financování, nebo ve smyslu návaznosti jednotlivých staveb. A u pana ministra Kupky, tam ho prosím o jednu věc, ať se dostane do podstaty a soustředí se na zásadní věci, a to je zajišťování financování i ve spolupráci s námi, protože vás už se to třeba týkat nebude. Hrajeme tady o to, kde získáme dalších plus minus 100 miliard korun někdy od roku 2026, 2027 - a nemáme je - na stabilizaci Českých drah, a opět spojeno s financováním a s bilanční rovnováhou Českých drah. A pak doporučuji jednu jedinou věc: manažersky umět říkat, pane ministře, "ne, ne" na lidi, které vám tam nastrkují různí šíbři. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já si dovoluji připomenout, že jsme stále v bodu nebo v tom, abychom se probrali návrhy na změnu pořadu schůze. Mám zde s přednostním právem přihlášeného pana předsedu Andreje Babiše a poté se s přednostním právem hlásí pan ministr Martin Kupka. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobré ráno, dámy a pánové, taky navážu na tu velice nekorektní debatu pana ministra Kupky ze včera, kdy samozřejmě neříkal pravdu o výstavbě dálnic, neříkal pravdu o Českých drahách a velmi nekorektně tady napadl naši kolegyni Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která údajně, a pan Kupka včera tedy - ano, je to pravda, v roce 2006 hlasovala pro privatizaci nemocnic, když ODS ovládala Středočeský kraj. Mám tady její vyjádření a ona říká: Samozřejmě, kdybych věděla, že prodáte ty nemocnice za hubičku, tak určitě pro to ruku nezvednu.

Ano, my jsme v říjnu 2013 překvapivě jako hnutí, jako nové hnutí, dostali 18 % a vůbec jsme nevěděli, co to znamená politika. Neměli jsme ty kádrové zásoby, jak vy máte od vzniku ODS, když ji založil Václav Klaus, a přišlo k nám plno lidí z ODS - neměli jsme ty složky, protože my složky nemáme, a nedělali jsme ani rešerše. Kdybychom si dělali rešerši na pana Švachulu, podvodníka z Brna, který nám udělal ostudu, tak bychom ho asi nevzali, nebo taky nás velice zklamal bývalý člen ODS v Pardubicích. Ale ano, i paní Jermanová, i paní Vildumetzová přišly z ODS, protože zkrátka my jsme lidi potřebovali. Takže vyčítat paní Pokorné Jermanové, že zvedla ruku za privatizaci, je skutečně směšné. Vy jste to prodali za hubičku a já se vás chci zeptat, pane ministře, protože vy jste asi krajský předseda, nevím, Středočeského kraje: Proč váš kraj dává peníze soukromým nemocnicím? Je to pravda, že jste tam vytvořili nějaký fond, kde přispíváte soukromým nemocnicím? To jim vracíte nějaké sponzorství z voleb? Dali vám nějaké peníze? Takové nemocnice, které jste zprivatizovali a kterým se daří - takové jako pan Zavalianis například, kde všichni chodíte jak na klavír včetně pana premiéra. Tak já se ptám, proč jste dali peníze, pokud je to pravda, soukromým nemocnicím, které jste vy privatizovali - Beroun a Rakovník? A díky nám, díky tomu, že jsem přivezl z Bruselu 55 miliard pro české zdravotnictví a téměř miliardu evropských fondů, jsme udělali React-EU a v rámci Reactu-EU dostalo 108 českých zdravotnických zařízení až 26 miliard bez ohledu na to, kdo je starosta, jako v Nymburce například nebo v dalších. Takže vy tady mluvíte o zdravotnictví, vy jste to prodali za hubičku a teď údajně tam ještě dáváte peníze. Proč pomáháte soukromým nemocnicím?

Když naše kolegyně přišla na kraj, všechny nemocnice, které tam zůstaly, byly v červených číslech, a my jsme je dali do pořádku. My jsme přišli například s projektem centrálních urgentních příjmů. To je projekt Adama Vojtěcha, který se realizuje ve většině našich nemocnic. Údajně je jich až sto a pan ministr Válek to teď chce rozšířit a údajně jich bude 128. Centrální urgentní příjem v Benešově je naše dílo, teď ho paní Pecková otvírala, 570 milionů to stálo. To je naše dílo, my jsme dali do pořádku ty nemocnice, my jsme je dostali do plusu, vy jste je měli ve ztrátě, a já vůbec nechápu, co to bylo vlastně za debatu. Chápu, že ODS je pravicová strana, chce mít soukromé zdravotnictví, ale obviňovat z toho naši kolegyni je absolutní nesmysl. Takže podívejte se, jak fungují nemocnice, jak jsou vybavené, které zůstaly v majetku státu nebo v majetku krajů, a podívejte se, jak to funguje ve středních Čechách, kde jste to všechno de facto zprivatizovali. Takže chci jenom reagovat, protože jsem neměl možnost reagovat, paní Pokorná Jermanová se nemohla přihlásit do debaty, protože vlastně neměla možnost vystoupit. Takže se jen ptám, proč, pokud je to pravda - kraj, který vlastně vy jste v koalici, dáváte peníze z veřejných peněz do soukromých nemocnic, a jestli tam není zase nějaká vratka? Jestli tam není něco, kde vám tihle soukromníci nějak pomohli ve volbách, a teď jim to vracíte? Já se jen ptám - možná to není pravda.

Takže pokud jste začal tuhle debatu, samozřejmě i debata o drahách byla z vaší strany nekorektní, i o dopravě, a klidně můžeme tady strávit celé dopoledne povídáním o tom, kdo, co pro naši zemi historicky udělal. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět připomínám, že jsme v bodě Návrhy na změnu pořadu schůze. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Martin Kupka. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážená paní předsedající, já se musím ohradit, já jsem paní kolegyni Pokornou Jermanovou v žádném případě neosočil, naopak jsem vyslovil uznání, že se tehdy k tomu návrhu připojila a že pro něj hlasovala, protože to byl krok, který znamenal pro středočeské zdravotnictví opravdu významný kvalitativní posun.

Zazněla otázka, jak je to s financováním služeb u některých soukromých nemocnic. Kromě toho, že samozřejmě těží z veřejného zdravotního pojištění, jinak by fungovat nemohly, podstatná věc, že se podařilo nastavit spravedlivý model pro všechna zdravotnická zařízení bez ohledu na to, kdo je zřizuje, jestli to je město, kraj nebo jestli to je soukromý vlastník pro případ poskytování lékařské pohotovostní služby ve Středočeském kraji, protože všechny ty nemocnice se starají o stejné občany Středočeského kraje a je fakt úplně jedno, kdo zřizuje konkrétní špitál. Takže platí, ano, protože je tam nedostatečné financování v případě lékařské pohotovostní služby ze strany právě pojišťoven, tak se na tom podílí a má to i každý jeden kraj ve svých povinnostech zákonných, postarat se o lékařskou pohotovostní službu, a nastavili jsme režim, který umožnil právě tímto způsobem se postarat o občany ve Středočeském kraji rovným způsobem - stejně pro krajská zařízení, městská zařízení i pro soukromá zařízení. Tak to jste, vážený pane poslanče Babiši, prostřednictvím paní předsedající, vedle jak ta jedle, pokud tímhle způsobem napadáte Středočeský kraj. A troufnu si navíc tvrdit, že v tomto případě to nastavení převzala i předchozí vláda krajská, kde ANO vládlo a kde právě nastavení těch podmínek bylo důležitou cestou k tomu, jak ty podmínky opravdu srovnat pro všechny, a především pro občany Středočeského kraje.

Co se týče Českých drah, já jsem tady jenom přesně popsal, jak vypadalo výběrové řízení na Václava Nebeského. Nic víc a nic méně. Čerpal jsem z veřejných informací. V červnu roku 2019 přišel za tehdejším generálním ředitelem tehdejší náměstek ministra, oznámil mu, že končí a že ho nahradí Václav Nebeský. Akorát tehdy ještě žádné výběrové řízení neproběhlo, to proběhlo až na konci léta - až na konci léta - tedy o několik měsíců později. A na základě tohohle fingovaného výběrového řízení, to je transparentní jako hrom, jste jmenovali Václava Nebeského do pozice generálního ředitele. Takže napadat jakýkoliv postup na naší straně, který je zdokumentovaný, kde všichni členové výběrové komise byli dopředu oznámení, jsou veřejně známí, nikdo nikoho nikam nenastrkává. Ten proces se děje naprosto transparentně a i teď je možné snadno dohledat, jak to rozhodování vypadalo.

Samozřejmě že co se týče dalšího výhledu fungování Českých drah, to bude velmi komplikované, jako že to velmi komplikované je. Já jsem jenom upozorňoval na neumětelství personální, kdy jenom za rok 2019 už ve velmi složitém čase se vedení společnosti České dráhy vystřídalo čtyřikrát. No, to přece nemůže vypovídat o žádném stabilním řízení. To můžete tady říkat stopadesátkrát, jak jste fenomenální, jak jste veleúspěšní, ale tohle tedy nepochybně o žádném tahu na branku nesvědčí. To je přešlapování na místě a destabilizace společnosti.

Jsem ale rád, že nakonec zaznívá v tom vašem vyjádření špetka pozitivního pohledu do budoucna. I proto jsme se opakovaně potkali, abychom hledali recept na to, jak zajistit financování, jak rozložit klíčové investice do dopravy mezi PPP projekty, mezi financování evropských fondů a mezi národní zdroje a pochopitelně také mezi nové formy, kterými jsme se už teď vydali, jako je třeba Evropská investiční banka, a spolu s Ministerstvem financí teď upravujeme ten nástroj Národní rozvojové banky, abychom i tady si dokázali vypomoci. Ale platí, a tady je úplně zbytečné narážet na formu půjčky, protože všechno je známé, informujeme průběžně o tom, jak to s tou půjčkou je. A samozřejmě že pokud bychom finanční prostředky neměli, tak by to znamenalo prostě zastavení celé řady staveb. Mám zájem na tom, abychom dokázali najít společnou řeč z hlediska výhledu staveb, které se v České republice prostě mají postavit.

V okamžiku, kdy nebudeme mít funkční dopravní infrastrukturu, tak nebudeme schopni nastartovat ekonomiku a čelit konkurenci ostatních států. Proto to tempo. A tady platí naštěstí shoda v tom, že tohle se realizovat musí. Lišíme se v tom, jaké všechny nástroje máme využít. My jsme samozřejmě teď odpovědní za to, jak bude vypadat budoucí výhled. My jsme neměli nic, žádný výhled. Samozřejmě že nezajištěné financování ve střednědobém výhledu... Dokonce nebylo dokonale zajištěné financování ani toho nejbližšího roku. Ale to vám nevyčítám. A já taky jasně říkám, že ve všem, co se bude budovat v dopravní infrastruktuře, tak nutně každý příčetný ministr bude navazovat na to, co bylo předtím. Vyjádřil jsem tady jasně na konkrétních datech, jak se zvýšilo tempo investic a o kolik víc se staví dnes, než se stavělo za vás. To jsou fakta. Na tom není nic špatného.

Já si žádnou zásluhu navíc nepřisvojuji. Jen vy se pořád handrkujete, protože ve světle úspěšného budování staveb a ve světle odvedené práce na Ředitelství silnic a dálnic, na Státním fondu dopravní infrastruktury a samozřejmě také na Správě železnic a na samotném ministerstvu se opravdu teď daří posouvat tu zemi dopředu. Vy jste z toho neklidní, nespokojení, tady předvádíte rétorická vystoupení par excellence. Ale co je za tím? Tak pojďme si znovu sednout ke stolu a říct si, jak máme zastavit to další financování. O to běží. A tady jsme odvedli nepochybně velký kus práce. Bylo by férové to přiznat. Nevím, jestli se k tomu ve výsledku někdy odhodláte. Ale bylo by to fér. Stejně jako je fér, když my říkáme, co se nepovedlo, co se povedlo. A samozřejmě že za každou vládou, nikdo není naprosto dokonalý, nutně musí stát i některé nedořešené projekty. A máme na výběr: buď se budeme dívat do budoucna, anebo se budeme handrkovat tak, jako to předvádíte vy. No, to podle mě není cesta!

Česká republika, čeští občané, i ti, kteří tamhle sedí (Ukazuje rukou na galerii pro veřejnost, kde sedí několik lidí.), tak jsou zvědaví na to, co předvedeme do budoucna, jestli ta země konečně bude průjezdná, jestli tady budeme mít vysokorychlostní tratě a jestli ta země bude dobře fungovat. A to je věc, kde by se měla i opozice, pokud chce být odpovědná, s námi bavit o tom, jak to zajistit. A ano, platí, že u velkých projektů je žádoucí, aby panovala shoda. Naštěstí panuje shoda o tom, že se investovat musí a že musíme tyhle klíčové stavby dokončit. My víc pracujeme v tom, abychom dokázali i veřejnosti jednotlivé projekty představit, aby i ona také dokázala vnímat, proč se na druhou stranu, pokud vede v jejich území nová stopa dálnice nebo nová stopa vysokorychlostní trati, za jakých okolností má unést do budoucna takovou zátěž. Tohle je nezbytně nutné. Tomu věnujeme pozornost. A popravdě, tohle přece jest přesně na místě a je to úkol každé rozumné vlády.

Tak prosím, přestaňte se zbytečným handrkováním. K ničemu to nevede. My jednáme fér. Zkuste to také tak. Pojďme si sednout znovu ke stolu. Pojďme si říct, jaké jsou možnosti. Pojďte podpořit dál to, co přiznávám, a zcela férově, PPP projekt první se vám podařilo rozpohybovat, příprava trvala čtyři a půl roku. My se teď snažíme zkrátit přípravu tak, abychom s dalšími projekty mohli fungovat v kratším čase a mohli jsme důležité stavby realizovat i díky zapojení soukromých investic, protože je jasné, že bez soukromých investic to nezvládneme. Tak tolik klíčový vstup.

Co se týče návrhů na pořad jednání, jsem pokládal za důležité reagovat na to, co tu zaznělo, abychom jasně pojmenovali, že já jsem na paní poslankyni Pokornou Jermanovou neútočil, ale naopak ji chválil. Andrej Babiš to otočil na druhou stranu, pak tady vyslovil několik zbytečných osočení, tak jsem je snad také uvedl na pravou míru. A věřím, že můžeme pokračovat ve férové debatě, kdy na stole budou fakta a argumenty. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vnímám, že mám dva přihlášené s přednostním právem. Pan místopředseda Karel Havlíček.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane ministře, vy nás vybízíte k tomu, abychom sedli za společný stůl a řešili. Ale to má jeden předpoklad: že si vzájemně předtím vyjasníme pozice a uklidíme si. My jsme vás, když jste začali budovat infrastrukturu, v ničem nepomlouvali. Musíte velmi dobře vědět, že jsem jezdil na zahajování jednotlivých staveb a vždycky jsem tam vystoupil konstruktivně, ano, samozřejmě jsem se taky trochu pochlubil tím, co jsme vybudovali my, poděkoval jsem, že navazujete na naše stavby, a v zásadě si myslím, že jste nemohli vůči nám říct ani popel. Víte, že jsem schválil rozpočet na SFDI, nebo zvedl jsem ruku pro něj, který zvyšoval investice z nějakých 130 miliard na 151 miliard. Poté to sice stagnovalo. Ale i to, kdy to stagnovalo, tak jsem odsouhlasil. Ano, měli jsme velký spor, z čeho se to bude financovat, protože jste to nefinancovali z rozpočtu, ale přes dluhovou službu a tak dále. Ale to bych řekl, že jsou celkem věcné diskuse, nad kterými já ten problém nevidím.

Ale váš pan premiér neustále - neustále - zde zdůrazňuje a střílí do nás, že jsme vám předali takřka dopravní skanzen. Což je lež! Ne že to je polopravda, že to je marketing. Což je lež! A my se budeme bránit. Znovu to říkám, to prostě není pravda. A my nenecháme do sebe střílet, když jsme to tady odpracovali, když jsme tady zvýšili výdaje do dopravní infrastruktury o 50 %, když jsme tady zahájili ty stavby. Díky nim dneska můžete skutečně budovat. Tak není možné nás takhle napadat.

Já vám řeknu příklad, pane ministře. Včera jsem byl večer ve vysílání CNN Prima News a vrátila se tam k tomu paní redaktorka, byl jsem tam s panem Skopečkem. Celkem normální, běžná, politická diskuse. A i paní moderátorka na to navázala a říkala: Já se přiznám, že tomu nerozumím. Když tady sedí pan Kupka a sedí tady s vámi, tak v zásadě věcně říká, ano, my jsme navázali na vás. A pak slyším pana premiéra - a ona si dala tu práci, že si to včera tady všechno poslechla - a všechno je úplně jinak. To pan premiér neví, jak ty stavby vznikají? Takže prosím pěkně, udělejte si pořádek v ODS! Řekněte si, kdo co bude říkat. Ale do té doby, dokud se neuzná to, co jsme tady pro vás připravili, a nebudete to takhle veřejně prezentovat, tak se nedohodneme, pane ministře. Nedivte se nám! Kdybychom věděli, že to tak není, tak mlčíme. Ano, stane se něco, co nám nevyjde - teď nejde o stavbu A nebo stavbu B - já tady nebudu chodit a nebudu se od rána do večera chlubit PPP projektem. Všichni víme, že jsme ho vyboxovali, udělali a že to dopadlo a doufám, že budou pokračovat ty projekty dál. Ale nemůžete po nás chtít, abychom byli konstruktivní a věcní, když nás trvale napadáte. To je jedna věc.

Druhá věc, to budoucí financování. To je zásadní věc, s tím souhlasím. My se shodneme asi na stavbách, které zde budou v budoucnosti. Shodneme se i na tom, že zde bude chybět mým odhadem kolem 100 miliard korun během dvou let, už jenom v příštím roce to bude 50 miliard korun. Ale vy jste dneska u vlády, vy máte tu odpovědnost. Dva a půl roku hovoříte o tom, kterak připravíte vějíř finančních nástrojů, ale víte velmi dobře, pane ministře, že se nepřipravilo - s výjimkou několika PPP projektů, které věřím, že se někdy spustí - nic, abychom tam tu díru těch 50 až 100 miliard korun v době, kdy vy už u toho pravděpodobně nebudete... Nemyslím teď jaksi vás, nevím, jaká tady bude vláda v nějaké době, ale bude tady určitě vláda nová, k tomu mířím. Nechci tady teď tvrdit, že my stoprocentně budeme na Ministerstvu dopravy. Chci jenom tvrdit to, že to bude rok 2026, 2027. To je ta nezodpovědnost, kterou vám vyčítám, protože pak tady žádný ministr, který tam bude sedět v roce 2025, 2026, to už nevyřeší, už bude pozdě.

Kde je zákon o dluhopisech? Kde je ta příprava? Víte, že jsme si na to sedli společně i s panem ministrem financí. Nemáme nic! Nemáme nic, z čeho se to bude financovat. Ten ministr, který to zdědí, dostane seznam, který bude v zásadě vypadat dobře - to se vůbec nebavím o vysokorychlostních tratích a o zabezpečení železnic - ale nebude to mít z čeho financovat. To je to, k čemu vás nutíme, protože jinak to jsou všechno obecné fráze, kterak budeme využívat Evropskou investiční banku a tak dále. Pokud se nespustí dluhopisové financování přes Ministerstvo financí, tak se obávám, že narazíme v roce 2026, 2027 do zdi. Možná máte nějaký jiný geniálnější nápad. Já v tuhletu chvíli jiný nevidím, ale i kdybyste měli jiný, tak ukažte, jak je rozpracován.

Poslední - už se k tomu nebudu vracet - znovu Nebeský a tak dále. Vy máte právo si vybrat vašeho ředitele, to vám nikdo nevyčítá, stejně tak jako jsme měli právo my si vybrat našeho ředitele. My za něj zodpovídáme, ať už to byl Nebeský, nebo Bednárik. Jestliže si ukážete na tohohle a vyberete si ho, to je v pořádku. Ale pan Nebeský tam nepřišel z řad těch, kteří tady byli zapojeni v jakémsi kampeličkovém klanu, který tady má tendenci a zájem rozpínat se úplně všude. V tom byla celá ta podstata - neumožnit lidem, kteří chtějí mít tenhleten vliv, vstupovat do veřejných funkcí anebo ovlivňovat výběr těch lidí. To je ta podstata, co jsem chtěl říct. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zrekapituluji pořadí přihlášených řečníků s přednostním právem. Nyní vystoupí pan předseda Andrej Babiš, potom Jakub Michálek a Martin Kupka, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, já vám závidím, jak umíte mluvit. Já jsem to říkal, že vy tak krásně mluvíte. Je to vaše profese, to chápu. Vy jste tak skvěle mluvil, až jste se stal ministrem. Vy jste byl jedenáct let mluvčí, všude jste byl mluvčí. Tady členům ODS se to nelíbí. Vy jste z ODS. Jste stále Občanská demokratická strana, kterou založil 21. dubna 1991 Václav Klaus? Jste to vy, je to tak, ne? 33 let slavíte. Chudák Václav, ten musí být z toho na prášky. No, a vy tady něco vykládáte o důležitosti dopravní... Fakt, jo? Proč jste tedy v tom roce 1991 nejel... Tedy nevím, jestli jste byl ještě na světě, ale někdo z ODS, ne? Jedu Brno, Bratislava a Břeclav napravo. Je to Rakousko, 30 kilometrů. A Karlovy Vary? Vždyť Karel IV. přece založil Karlovy Vary. Vy nám tady vykládáte, jak to důležité. No, jasně že je to důležité. Takže ODS. 33 let, to je paráda. Jako člověk, který jsem založil hnutí. bych se nerad dožil toho, co Václav Klaus. Ale to je jedno. Vy máte kongres, tak určitě to tam řeknete. Takže když my jsme - protože ta korupce za vašich vlád byla tak nesnesitelná, že jsem bohužel šel do politiky a založil to hnutí - když jsme my začínali, už jste byli ve vládě 22 let. Proč jste se nešli po revoluci poradit do Singapuru? Řekli by vám: žádná kuponka, fond. Do Bavorska stačilo, do Francie. Já jsem to napsal v té knížce. Tam to všechno bylo. Takže vy nás přesvědčujete, že je to důležité. No, jasně že je to důležité. Kdyby se například Karlovy Vary nejezdily - dneska už méně, protože jsme se na to soustředili - dvě hodiny, tak vysokoškoláci, kteří studovali v Praze, by nezůstali kolem Prahy a my bychom nemuseli vlastně tady investovat do nové infrastruktury. Kdyby se jezdilo 50 minut Praha - Karlovy Vary, kdybyste to byli postavili, tak v Karlovarském kraji jsme mohli mít vysokou školu, lékařskou fakultu, fakultní nemocnici. Já s vámi souhlasím, že je to důležité.

Tak chápu, že vy to berete, jako že ODS s nástupem pana předsedy Fialy neexistovala, ne? Vy jste vlastně od ledna 2014 ta nová ODS a tváříte se, že předtím, co bylo, těch 22 let, to ne. Ne, vy jste ta ODS, je to stále stejná značka. To, že to pan Fiala zničí, tu ODS, a možná splynete se SPOLU, to by bylo nejlepší řešení, ale to neřeším. Takže vás obdivuji. Vy jste dneska zase mluvil tím hlasem, jak říká Alenka, toho pohádkového vlka, vy jste ten slušňák, vy to umíte tak krásně říct. Já neumím mluvit, ale dobře, možná umím jiné věci.

Takže to jenom tak na úvod, že nám vlastně tady říkáte, jak je to důležité. My to víme, že je to důležité. My jsme mimochodem opravili i D1 a zanechali jsme vám plno... Pravdu má Karel Havlíček, že vy ještě občas přiznáváte, že jsme něco udělali, ale pan premiér brutálně, brutálně lže. Říká: nic, nic nebylo, za nás nic nebylo. To je ten rozdíl. No, ale pan premiér se s námi přece nebaví, pan premiér se mnou nikdy nemluvil. Já jako premiér jsem u něho byl třikrát v kanceláři. Vykládal jsem mu, jak funguje Evropská unie, ale to bylo zbytečné, protože i tak to nepochopil. No, to je jedno.

Takže dopravní infrastruktura, ano. K těm nemocnicím, pane ministře. Já neumím mluvit, ale zkusím to ještě jednou vysvětlit, jo? Takže máme tady nemocnice fakultní - ty jsou pod zdravotnictvím, asi šestnáct, vojenské - ty jsou pod obranou, ty jsou tři, potom krajské, městské a tak dále. Všechny jsou financovány z pojišťoven, jo? I ty soukromé, samozřejmě, a ty soukromé ještě můžou inkasovat peníze od pacientů. Já vám to znovu zopakuji, že kraj údajně teď svým nemocnicím, které vlastní kraj, nedává žádné příspěvky na přístroje, a těm soukromým dává. Chápete ten rozdíl? Já se ptám, proč dává soukromým? Ty veřejné, krajské a fakultní jedou 24/7. Když mluvíte o pohotovosti, Středočeský kraj většinou končil v Thomayerce, když nestíhaly ty nemocnice. Takže se jen ptám, jestli je to pravda? Myslím, že asi budete se mnou souhlasit, že to není korektní, aby kraj z peněz daňových poplatníků dával peníze soukromým nemocnicím, když ony si můžou ještě kromě pojistného přivydělat tím, že ti pacienti tam zaplatí. Samozřejmě ti pacienti určitě většinou končí v krajských zařízeních. Takže se jenom ptám, proč kraj údajně dává peníze soukromníkům na zdravotnické zařízení, když to nedává svým vlastním nemocnicím? To byla celá otázka, takže abychom si to vyjasnili, a k paní Jermanové už se nechci vracet.

Nevím, jestli jste někdy seděl za stolem s Karlem Havlíčkem. Já jsem s vaším premiérem nikdy neseděl, ale to je jeho rozhodnutí. Ale my si určitě rádi sedneme za stůl a máme samozřejmě na to papír, máme fakta - totiž na rozdíl od ODS, která bude slavit 33 let vzniku. Neznám žádnou dokumentaci nebo papír, kde byste sepsali, co jste vlastně udělali od vzniku. Já na to mám x knížek.

Může za to Babiš. To je bilance naší poslední vlády. Tam je všechno napsané. Já jsem to totiž dělal od vstupu do politiky. Jako ministr financí jsem to vždycky sepsal, napsal jsem různé knížky a tam je to napsané. No, tak já se jen obávám, že za těch 33 let, kdy byste měli říct, co jste tady udělali pro lidi, tak asi byste to nedali ani na A čtyřku. (Slabý potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan předseda Jakub Michálek, poté pan ministr Martin Kupka a poté pan ministr Pavel Blažek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Prostřednictvím paní předsedající, vážený pane kolego Babiši. Budu mluvit k vám, byť chápu, že teď máte velmi důležitou práci na mobilu. Ano, mluvím prostřednictvím paní předsedající k vám.

Já se nebudu vyjadřovat ke všem věcem, o kterých mluvíte. To je vždycky taková všehochuť, prakticky to nejde sledovat, a samozřejmě máme program, kterému bychom se mohli věnovat. Ale vyjádřím se k jedné věci, kterou jste vytáhl včera, kde jste v podstatě otevřel složky a mluvil jste o každé politické straně, co udělala špatně.

Na nás, na Piráty jste vytáhl v podstatě jenom jednu kauzu, o které bych vás rád zpravil, jaká jsou fakta. Uvedl jste konkrétně, že Piráti se tváří jako protikorupční a že přítelkyně pana Michálka se scházela s odsouzeným manažerem a předávala mu nabídky na zakázky na pražském magistrátu. Já nedovedu pochopit, jak na jednu stranu tady můžete kritizovat útoky na rodinu, a potom vytáhnout něco, co je přes dvě kolena, co se týká známého mojí přítelkyně. Přes dvě kolena, a ještě je to blbost, protože když se podíváte na fakta, která by vám měl zpracovávat váš asistent, tak v této věci rozhodl soud na podzim 2023, že ten člověk je nevinný. To znamená, vy jste tady v podstatě mě se snažil očernit na základě toho, že moje přítelkyně se kdysi scházela s nějakým člověkem, u kterého soud rozhodl, že je nevinný. Podívejte se na Hospodářské noviny, tam je velký článek z podzimu 2023: "Osmitisícová korupční kauza na Praze 1 je v troskách. Exradního i firmy JCDecaux se zastal Nejvyšší soud." A pak je to tam rozepsané. Dokonce v tom článku se přímo píše vyjádření soudu: "Zrušením původního záměru v okamžiku vyšší nabídky firmy JCDecaux podle soudu radní nijak nepochybili. Obec na tom naopak vydělala. Zachovali se jako řádní hospodáři hájící záměr obce." To píšou Hospodářské noviny, když citují příslušný soud. Takhle ta celá kauza skončila. Ony věci na začátku, když nejsou posuzované podle faktů, ale jsou posuzované jenom podle novinových článků, samozřejmě můžou vypadat jinak, ale tohleto jsou fakta. Fakta jsou taková, že vy jste se mě snažil očernit skrze to, že moje přítelkyně se scházela s člověkem, který někde udělal nějakou nabídku, o které nikdo nevěděl, o které soud řekl, že se zachoval jako řádný hospodář - to opravdu nedává žádný smysl.

Nesleduji všechna ta vaše vystoupení, to se nedá prostě v tomhle tom množství, ale sleduju to, co se týká, a to, do čeho... Když potom se to týká mě, tak si samozřejmě vyhledám fakta. A jestli všechny ty věci, které vy tady říkáte, stojí na vodě jako tohleto obvinění přes moji rodinu a přes moje blízké, prostřednictvím paní předsedající, tak si myslím, že to je prostě snůška nesmyslů. Takovýhle způsob očerňování je podle mě zcela nekompetentní.

A chtěl jsem vás prostřednictvím paní předsedající požádat, abyste u pana Darka, jak vám zpracovává ty podklady, (Poslanec Babiš gestikuluje přiložením ruky ke svému uchu, hovoří z lavice: To nebyl Darek.), jak už tedy víme všichni, aby si dával... Pan Darek, Darek, Darek, no tak, Darek, který dělá to kompro, tak ať si dává větší pozor, přečte si ty věci, jak jsou ve skutečnosti, přečte si ty rozsudky a nešíří tady potom lži.

Já to moc dobře vím, jakým způsobem jste postupovali proti mé osobě, že když jste vlastnil Mafru, tak jste poslali Expres a pana Nachtigala na mě, abyste mě očerňovali. A jestli ve všech těch případech, co tady vystupujete, je stejná pravda jako v tomhletom jednom konkrétním případě, který jsem si dohledal, tak je to opravdu nehorázné. Takže jestli máte v sobě špetku cti, to, že jste prokazatelně tady tvrdil, jste se mě snažil očernit přes člověka, který - nějaký zprostředkovaný přes dvě osoby - že se někdo někde scházel člověkem, který je nevinný, tak tady vystupte a řekněte: Mýlil jsem se, měl jsem špatné informace od asistentů a za to se omlouvám. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Máme tady pořadí přihlášených s přednostním právem. Nyní pan ministr Martin Kupka. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Musím ocenit péči, kterou věnuje Andrej Babiš mému profesnímu životopisu. Teď se rozhodl, že to bude hrát tak, že jsem se promluvil do role ministra. V tom ohledu ho musím jenom opravit, protože já jsem se do té role spíše prostavěl, protože tomu předcházela jedenáctiletá práce starosty menší obce, což jsou zcela konkrétní projekty a výsledky, ze kterých se dneska mohou těšit lidé, kteří v té obci žijí.

Tak a teď k několika faktům. Očerňujete předchozí období třiceti let, z něhož jste ovšem vy prosperoval a těžil velmi významně. A je to v pořádku, to totiž není věc, která by měla být předmětem závisti, pokud jste se k tomu dostal poctivě.

Ale teď k tomu podstatnému. Pojďme se podívat na to, jak se rozvíjela dálniční síť v České republice. Fakta, ta vám scházejí. Lži, tím vládnete dokonale, ale fakta, ta říkají jedno. V roce 1989 měla česká dálniční síť přibližně 350 kilometrů. Já bych si přál, abychom už dneska měli kompletně dokončenou dálniční síť, to nemáme, ale pracujeme na tom. Za těch třicet let se podařilo dobudovat přibližně 1 000 kilometrů oproti těm 350. Jasně, mělo to být ještě víc, ale nemůžete říkat, že se za tu dobu nic nestalo. Ano, myslím, že tady všichni, koho se zeptáte, řeknou: bylo by super, kdybychom v České republice měli dokončenou dálniční síť.

Vy jste tady potom zmiňoval, proč jsme nešli na tu dálnici do Vídně přes Břeclav. Doporučuju v tomto směru se informovat u rakouské vlády, co by takovému řešení říkala. Já, když jsem do funkce přišel, tak jsem se na tohle spojení ptal, jestli by třeba v rámci urychlení té výstavby nepřicházelo v úvahu. Ta odpověď byla naprosto jednoznačná - ani omylem. Brání tomu tam celá řada závažných věcí, takže my v tomto směru podnikáme kroky, abychom dokázali vybudovat dálniční spojení D52. Teď už jsme zase o krok dál, protože jsme v průběhu posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Věřím, že v polovině roku bychom měli mít stanovisko a okamžitě se rozběhnou další kroky.

Potom jste napadl Středočeský kraj, že neinvestuje do svých nemocnic. Lež jako věž, protože Středočeský kraj jenom za poslední čtyři roky investoval do svých krajských nemocnic 1,5 miliardy korun - do toho, aby se podařilo budovat právě ten urgentní příjem v Benešově, jenom abychom upravili některá data, která jste zmínil. Já jsem v roce 2017 působil na kraji jako radní pro zdravotnictví a tehdy jsem zadával právě zpracování studie na urgentní příjem. V roce 2022, tedy už za současné vlády, se urgentní příjem začal stavět. Zmiňoval jste, kdo s ním přišel. Nijak neubírám zásluhy vašemu ministru Adamovi, jenom je potřeba říct, že například na Kladně urgentní příjem byl vybudován dávno předtím, než Adam Vojtěch vstoupil na Ministerstvo zdravotnictví, protože urgentní příjem je prostě centrální, urgentní příjem je obecně aktuální, moderní trend v tom, jak se postarat o pacienty. Jenom, aby bylo v tomhle jasno a nikdo si nepřisuzoval nesmyslně zásluhy, které nemá.

A ve finále tady zaznělo z úst Karla Havlíčka, jak je to se všemi těmi nástroji, které chceme použít pro další posun. Podstatné - když jsme my přišli do vlády, žádný výhled alternativního financování kromě PPP nebyl. Poctivě jsme začali zpracovávat to, jakým způsobem se dostat k finančním prostředkům nezbytným. Jednak jsme otevřeli příležitost Evropské investiční banky - mimochodem, díky Evropské investiční bance se podařilo v Polsku dosáhnout výrazného posunu ve výstavbě dálnic. Prověřovali jsme další fondy státního koncesionáře, zpracovali jsme studii, která ale ve výsledku ukazuje, že by si takový státní koncesionář bral úvěr s vyšším úrokem, než jsme to schopni dosáhnout teď. I po dobu předchozího roku při každé tranši, při každém čerpání úvěru posuzovalo Ministerstvo financí, jestli je výhodnější v tu chvíli využít Evropskou investiční banku, nebo právě dluhopisy, a rozhodovalo se přesně podle toho, co pro český stát je výhodnější.

Takže i v tomto směru využíváme nástroje, které jsou efektivní a které jsou rozumně nejefektivnější možné. Prověřujeme a dáváme dohromady další možnosti využití penzijních fondů, konečně o tom jsem vám říkal někdy před rokem v rámci naší debaty o tom, jakým způsobem se s tím chceme poprat, zapojení i třeba peněz soukromých pojišťoven, zapojení dalších prostředků formou právě transformované Národní rozvojové banky. To je věc, kterou v tuhle chvíli zpracováváme a posouváme se dál.

Vedle toho funguje samostatné oddělení PPP projektů a těch projektů by ve výsledku mělo být deset jako klíčový nástroj, jak to posunout dopředu, a vítám v tomhle ohledu každou podporu, která tímhle směrem bude mířit. To si troufám tvrdit, i pro budoucno je to klíčové. Prosím, dívejme se dopředu, jak to zvládnout, protože bez toho nebudeme mít možnost napravit opravdu ten dopravní skanzen, který tu v porovnání s ostatními zeměmi bohužel stále ještě je. A pokud na to pan premiér ukazuje, tak má pravdu. Vy jste měli odpovědnost za vládnutí i na Ministerstvu dopravy osm let. No, to už je kus, za který logicky se musíte svým voličům také zpovídat, jako to děláme my, a vyhodnotit, co se povedlo, co se nepovedlo, to je všechno.

Z hlediska perspektivy je důležité tady dát dohromady body, nástroje financování, a o tom se bavíme, to zpracováváme a předkládáme, protože pravda je, že celá řada těch věcí bude podobným způsobem zatěžovat státní dluh nebo zadlužení veřejných institucí, a my hledáme variantu - a zatím ji nejvíc nacházíme v podobě PPP projektů - aby dopad na zdraví veřejných financí byl co nejmenší. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a nyní vystoupí pan ministr Pavel Blažek. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Pan kolega poslanec Babiš tu řekl větu: "My jsme s Petrem Fialou nikdy neseděli." Já myslím, že to je pro oba dva velmi (Se smíchem.) dobrá zpráva (Pobavení v sále.) a přeji vám oběma, aby u toho zůstalo. A dovolte mi jenom pár slov k Občanské demokratické straně, když máme ten kongres, a budou to jenom fakta.

Za prvé, ODS je jediný právní nástupce revolučního Občanského fóra, který dodnes existuje. Je to rarita v celém východním bloku. Kde máte polskou Solidarność, kde je HZDS a podobné strany? Všechny zanikly. Pokud jde o to, co zůstalo po ODS, mohl bych toho říkat mnoho, ale není na světě v chodu státu jenom ekonomika. Po ODS zůstala efektivní, dodnes platná Ústava České republiky neboli konstrukt českého státu, který se jednoznačně podařil. Po ODS zůstalo zakotvení základních lidských práv a svobod, dodnes platné. Musím říci, že není lepšího důkazu o kvalitě české ústavy než v tom, že i hnutí ANO, když bylo u moci zhruba osm let, nepřišlo s žádným návrhem, aby ústava se měla nějak měnit, to znamená, taky ji vzali jako kvalitní dokument a neměnili ji. A současně ODS - jistě se staly různé věci, které se státi neměly, ale provedla Českou republiku budoucí, tehdy Československo, úspěšnou dekomunizací, což je také pravda, protože v jiných státech - a to zase není pouze ekonomika - to také probíhalo složitěji a dodnes se s tím vypořádávají různým způsobem.

Mohl bych mluvit déle a nechci, ale neviďme jenom to negativní. A opakuju, je-li nějaký právní nástupce revoluce z roku 1989, který přežil všechno, je to jenom ODS v celé východní Evropě. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a poté pan předseda Andrej Babiš. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já už to budu mít poslední, protože vím, že jsou tady další body, tak poslední jenom. Začnu to odzadu. U pana ministra Blažka mě tam zaujala ta de-ko-mu-ni-za-ce. No, ale jestli si to uvědomujete, pane ministře, s tou dekomunizací, tak po naší vládě komunisté odešli a po vaší se tam možná vrátí. (Smích a potlesk z lavic hnutí ANO.) Takže to jenom, abychom v tom měli jasno. A zůstalo ještě něco po ODS - a já se zase vracím k dopravě - zůstala doba temna na dopravě po ODS. A rozdělme to na dvě části. Pan ministr Kupka říkal, jak se stavělo, co zde zůstalo, skanzen a tak dále, některé vlády stavěly více, některé méně. No, víte, které vlády stavěly opravdu hodně? I ODS, a to byl rok 2006 až 2010. Skutečně, když se podíváte na počet otevřených dálnic, tak se stavěly hodně - za 450 milionů korun 1 kilometr dálnic. My jsme o třináct let později stavěli v době, kdy byly stavební materiály výrazně dražší, stavební práce výrazně dražší v průměru, za 280 milionů korun dálnic. Já jsem rozuměl té motivaci, proč se tenkrát stavělo, dobře, úplně jasně. Stačí se podívat na firmu Viamont, stačí se podívat, jakým způsobem v té době rostly její tržby, stačí se podívat na vazby, které tam tehdy byly, a pak už si jenom dotáhneme opět ty igelitky s desítkami milionů korun.

A pak přišla další fáze ODS - a nejenom ODS, ať jsem tedy spravedlivý, byly tam i jiné strany - a to byla největší doba temna na české dopravě, 2011 až 2014. Podívejte se, jak razantně letěly dolů rozpočty, výdaje na dopravu. Zastavilo se prakticky úplně vše. Proto se taky tenkrát zahájilo jenom 800 metrů dálnic za čtyři roky, 800 metrů! To já si ani nedovedu dneska představit. Znovu říkám, my jsme přidávali více jak 100 kilometrů rozestavěných dálnic, jenom v posledním roce to bylo tuším 71 kilometrů. Tak to byla ta doba temna.

A pak přišla doba pana Ťoka, který byl naprosto konsternován a nešťastný, protože všechny ty stavby musel začít připravovat. To není tak, že to zdědí, přejímá 800 metrů, tak ty dostaví, to je fajn - ale co dál? To znamená, začal připravovat projekty, a to trvá samozřejmě několik let. Takže to, že já jsem mohl rekordně stavět a investovat, byla, popravdě řečeno, práce zejména pana ministra Ťoka, protože on mi to všechno připravil. Na mně už bylo to, že jsem musel na vládě vybojovat peníze, což taky nebylo jednoduché, ale jako vláda jsme se shodli mimo jiné i v době covidu, že to podpoříme, a šli jsme z asi 87 miliard na 127 miliard během dvou let, a díky tomu dneska můžete stavět. A dobrá zpráva, ať máte na kongresu ODS dobrou náladu, je ta, že v tom zaplaťpánbůh pokračujete.

Takže já beru výzvu pana ministra Kupky, že budeme diskutovat o těch finančních nástrojích, jenom pozor, prosím, na jednu věc. Nesoustřeďme se jenom na PPP - já jsem jejich fanouškem, ale PPP projekty nejsou extra výhodné, nehrajme si na to, že to bude skvělý nástroj. On je pohodlný, to je pravda, ale je drahý, není to úplně levná záležitost. Proto my jsme neměli žádné další alternativy a sázeli jsme na rozpočet, na evropské zdroje, případně tedy částečně i na ty PPP, ale už jsme se moc nevrhali do dalších, protože víme, že nás to jednou doběhne. Můžeme si vysnít leccos, ale musíme na to mít rovněž peníze.

Poslední, co bych ještě chtěl - nemůžu si to odpustit: pane předsedo Michálku, vy se rozčilujete, kterak byla napadena vaše rodina. Tvrdíte, jestli se nestydíme, že se nenecháte očerňovat. A já i celkem rozumím, že hájíte svoji rodinu - jo, tvrdíte, že to bylo zprostředkovaně, že to byl známý známého a tak dále. Asi bych taky bránil svoji rodinu, ale co jste dělal v době, kdy zde napadli paní Janu Mračkovou Vildumetzovou? To se vám nezdálo, že je očerňování? To, že v té době, kdy ona měla svatbu a přišel jí tam svědek na svatbu, známý jejího manžela - podotýkám manžela z ODS - jak asi mohla ovlivnit to, kdo tam na té svatbě bude sedět? A vy jste ji očernili, že... (Hledí do pléna.) ne, pane kolego, nekývejte na mě, je to svatba, je to rodinná záležitost a je to úplně stejné jako to, co říká zde pan Michálek. Je nechutné to do toho tahat, a donutili jste ji k tomu, aby odstoupila, donutili jste ji k tomu! A to vám nevadilo v té době? Takže vy se rozčilujete, že někdo někoho očerňuje, a úplně v klidu jste ji zatáhli do toho, že její manžel si pozval na svatbu nějakého svědka - a že má odstoupit z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Ona to udělala tehdy. Dobře, udělali jste, to si vyřiďte s vaším svědomím, ale na druhou stranu, prosím, když rozdáváte rány, tak nesmíte se bát rány taky občas přijímat. Díky. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí pan předseda Andrej Babiš.

Ještě načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák, a to z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, a pan poslanec Radek Koten od 10 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Nejdřív bych - abych nezdržoval pana ministra, vypadá (Se smíchem.), že už odejde. Vy jste říkal, byli jsme osm let ve vládě. Ano, my jsme 2014 přišli a nebyl ani zákon o výkupu pozemků, nikdo nechtěl prodávat pozemky, ta farmářka - dvacet let jste nebyli schopni. Vy nevíte, jak dlouho trvá výstavba dálnice, pane ministře? Už jdete pryč. My jsme dokončili dálnici Praha-Ústí a trvalo to 32 let. 32 let! A dokončili jsme v prosinci 2016. Neběžte pryč, něco se dozvíte! (Na odcházejícího ministra Kupku.)

Ano, stavělo se za Řebíčka. Já jsem měl takový zážitek, jednou jsme byli na tenisu ve Valašském Meziříčím, přišel za mnou jeden kámoš a říká: Představím ti příštího ministra dopravy ODS. A já říkám: Koho? Já Bendla znám, ne? Já jsem ho znal, Bendla. Ne, ne, nějaký Řebíček. Říkám: Řebíček, to tam není možný! A ten příběh možná znáte, ale jak se tam potom Řebíček dostal, jak stavěl ty dálnice předražené, jeho firma to stavěla, ne? To známe, Monte Argentario, ty vily a všechno, znáte to, ne? Já vím, že vy jste byl mladý, já jsem to teď spočítal - nemám na vás žádnou složku - ale vy jste měl šestnáct let, když vznikla ODS. Tak škoda, že jste tam nebyl, mohl jste tehdy poradit ODS, jak to stavět, tu dopravní infrastrukturu.

Takže prosím vás, my jste tam byli osm let a rozhodující bylo, když jsem řekl Ťokovi 2015, aby stavěl, připravoval a neptal se, že nejsou peníze. Peníze vždy byly, vy v tom pokračujete, a naše debata je o tom, že pan premiér neskutečně lže, a vy občas trošku řeknete: Jo, tak vlastně něco udělali. Ale ty dálnice kolem Hradce Králové, ty trvaly jak dlouho? Třicet osm let, my jsme dokončili. Takže o tom můžeme si ukazovat, jak to je, jak to bylo. Já myslím, že Karel už to řekl, takže už nechci vás tím obtěžovat. Ale bylo by dobré, kdybyste zjistil, jestli skutečně ten Středočeský kraj posílá peníze na přístroje soukromým nemocnicím. To si myslím, že asi by nebylo dobře, když to nedává vlastním nemocnicím, které vlastní.

Takže já vám přeju úspěšný kongres, hlavně abyste nesplynuli do SPOLU, protože to vypadá, že vás řídí Piráti. Ten chudák Klaus - vždyť on založil konzervativní stranu (Směje se.), a Piráti to válcují, ne? Ale Michálek je skvělý, protože já miluju hlavně jeho vystoupení v České televizi, kde řekl vlastně, že organizovaný zločin STAN normálně kradl v Dopravním podniku a z toho se financovali. A potom je překroužkovali ti penězi, co ukradli - to řekl Michálek, ne já - normálně těmi penězi je překroužkovali. Chudáci! Ale STAN odrbal všechny od začátku. Nejdřív Kalouska, potom KDU, potom STAN a teď jede na ODS, ale pan premiér to neví, protože má tu bublinu svoji.

No, pane Michálku, prosím vás, prostřednictvím paní předsedající, tak já nevím, co tady píšou ti novináři: "Pirátka Krausová rezignovala po schůzkách s manažerem reklamní firmy JCDecaux. Byla osobní, brání se. Šéfka pražských Pirátů se scházela s obžalovaným manažerem JCDecaux." Tak já to jen čtu. (Ukazuje články.) A prosím vás, neříkejte, že my máme nějaké složky. Nemáme. Vy jste dělali rešerše, vy to máte na pirátském fóru. Díky vám jsem se dozvěděl tolik věcí o Richardu Brabcovi - nevím, jestli je tady - není, ano? (Z pléna: Je nemocný.) A dělali jste rešerše na nás. A já jsem chtěl jenom rešerši na pana Lipavského, nemáme žádné složky, nikdy jsme žádné... vy jste v tom skutečně výborní, ty analýzy, fakt ty analytiky máte skvělé. Takže žádné složky nejsou a vycházíme jenom z veřejných zdrojů. Takže tady je napsáno: "Předsedkyně pražských Pirátů a zastupitelka Michaela Krausová se scházela s manažerem reklamní firmy JCDecaux Tomášem Tenzerem. Ten je přitom souzen za korupční jednání a manipulace s veřejnými zakázkami." Tak vy jste taky močil na ambasádu francouzskou, taky tam byl nějaký stíhaný nebo už si to nepamatuju, ale můžu dohledat ten článek - to říkají média. A když mluvíte o rodině: je rozdíl, když rodina je v politice a rodina je mimo, a k tomu se ještě dostanu. Takže já nevím, co je na tom špatně. Ano, je pravda, že vy v těch korupčních kauzách, že jich asi nemáte, ale zato jste přeborníci v korytech a funkce a různé ty věci, co máte za sebou. No, já bych tady mohl mluvit o Pirátech, nevím, asi čtyři hodiny, ale nevím, jestli pan Benda nechce nějaké zákony dneska schvalovat. Prosím vás, já nechápu, proč právě vy na mě útočíte. Vy jste totiž posedlý Babišem. Vy jste chodil přímo do trestního spisu Čapí hnízdo. Vy jste vlastně, víte, co jste vy říkal vůbec? Vás se dotklo, že já tady cituju média. Víte, co jste řekl 22. října 2017? "Pokud by Babiš a Faltýnek - Faltýnek, soustředit se (Poslanec Faltýnek přitakává z lavice.) - "byli zavření ve vězení, nějakou spolupráci s ANO si dokážeme představit." To jste řekl v České televizi. (Směje se. Část poslanců ANO tleská.) Lukáš Wagenknecht, to je stejný psychopat jako vy, 5. 10. 2021... Ale on je fakt nemocný antibabišismem. (Předsedající: Prosím, pane předsedo, já vás vyzývám, abychom se udrželi v mezích slušnosti.) Dobře, to jsem nevěděl, že psychopat je vulgární. To je taková nemoc, antibabišismus. Lukáš Wagenknecht 5. 10.2021 na Twitteru: "Dříve nebo později půjdeš, Andreji, rovnou do vězení." Nevím, proč mi říká Andreji, když jsme si vykali. Takže tady je to. (Ukazuje průběžně články.) Takže já nechápu. Tady, já tady můžu, tady Michálek: "Bonjour, zdravíme z premiérovy vily ve Francii! Bohužel nebyl doma a nechali jsme mu dárek. Papuče a tepláky na odpočinek se mu již brzy budou hodit." To jste říkal vy, tak co jste takový citlivý? Vždyť já jsem nic neřekl. Já jsem četl, vy jste, vy jste... (Se smíchem. Potlesk z lavic ANO.) 5. ledna 2018, Jakub Michálek: "Ministerstvo financí ČR a Lidové noviny šíří dezinformace týkající se zprávy OLAF." To je ta bruselská chobotnice, která jsem přišla na základě vašeho udání, Wagenknechtových kámošů, účelově, bruselská chobotnice OLAF. Přišla nějaká Slovenka, nevěděla vůbec nic, ale měla jasno, stejně jako ten audit, který objednal Wagenknecht v Bruselu na toastovou linku. A to vám taky řeknu. Takže pan Michálek tady říká, že OLAF popisuje, dokládá podezření ze zneužití peněz EU, nesrovnalosti a tak dále. Takže vy dokonce tady říkáte, že 7. 10. jste byl ve Francii: "Nachází se tady komplex tří luxusních vil, přičemž peníze na pořízení tohoto komplexu nejsou jasné." A představte si, že FAÚ bylo jasné, to prověřoval. Akorát ten výbor, kterému šéfuje někdo, nějaký poslanec TOP 09, zasedal po sněmovních volbách, aby se zjistilo, že to je v pořádku. Ale Pandora Papers byla přece připravená ze zahraničí, abyste vyhráli ty volby zase. "Tyto vily nejsou ani uvedeny v majetkových přiznáních premiéra Andreje Babiše." A proč by měly být? Nikdy jsem je nevlastnil. Vy jste úplně mimo, vy jste úplně mimo, vy tomu vůbec nerozumíte, a to jsou vaše vyhlášení. A já jsem si tady někdy stěžoval, že jste se nechal zvolit šéfem SZIFu? Přitom nevíte vůbec nic o zem-... Proč jste se nechal zvolit šéfem? No, protože jste posedlý Babišem, vy jste nemocný Babišem. Proč jste šel do trestního spisu Čapí hnízdo? Proč jste šel do Francie? Vy jste tady lobboval, že Babiš má údajně nějaká média. No, už ta firma média prodala. Tak jste spokojený, doufám, ne? Já myslím, že hlavně jsou spokojeni oni, co to prodali díky vám. (Směje se.) Děkujeme, jste fakt dobrý. Takže o čem vy mluvíte? Tohle jsou rešerše na Piráty. (Ukazuje papírové desky.) Koukejte, kolik je to stran, normálně veřejné. Chcete to číst tady? Můžu to číst, když bude, tak já nevím, co tady jste zase předvedl. Můžu tady číst, ne? "Bývalý primátor Hřib se velmi často fotil s Hlubučkem, toho času je z vazby venku. Pirátská Evropa je na drogách" (?) a tak dále. Nevěřte všemu, co najdete na internetu, říkal už Masaryk. To si řekl vy, ne? Masaryk neuměl počítat ani jak já neumím, víte? Takže co? Co chcete ode mě? Mám to tady číst? Já jsem citoval z médií a není to nic proti vaší rodině, je to proti političce, jako vy tady nevím proč vystupujete. A pokud chcete pokračovat, tak já to tu můžu číst. Ale já myslím, že Benda chce projednávat nějaké zákony. Děkuju. (Potlesk části poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan předseda Jan Jakob. (Z řad ANO 2011: A jéje. Smích.) Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji za entrée i kolegům. Vážené dámy, vážení pánové, kolegové s přednostním právem z hnutí ANO, prostřednictvím paní předsedající, já chápu, že vás trápí, možná i irituje, že naše vláda je v mnoha ohledech, a to... (Smích a potlesk v řadách ANO 2011.) - děkuju, že naší vládě tleskáte - a to i v době, kdy tady byla celá řada krizí, tak že je úspěšná (Opět smích a potlesk poslanců ANO 2011.), obzvlášť pak třeba v oblasti dopravy a výstavby dopravní infrastruktury. Chápu, že vás to trápí. Stejně tak chápu, že vás trápí, že vedení Středočeského kraje je také úspěšné, a ve Středočeském kraji je velmi podobná nebo stejná koalice jako ta vládní a troufnu si tvrdit, že v podzimních volbách bude tato koalice ve Středočeském kraji úspěšná a bude i v příštím období vést Středočeský kraj. Chápu, že vás to trápí a irituje, a právě proto tady musíte tímto způsobem exhibovat. A, pane poslanče Babiši, prostřednictvím paní místopředsedkyně, to vaše předchozí vystoupení, nabízelo by se ho hodnotit jedním příslovím o potrefené huse.

Stejně tak chápu, že čas v této Sněmovně je poněkud relativní. My jsme tady v minulosti díky vašim obstrukcím - doufám, že tomu už je konec - jednali ve dne v noci, den splýval s nocí, noc se dnem, a já bych vás rád upozornil, že dneska je pátek 12. 4. Mám pocit, jako bychom se posunuli v čase, že by byl čtvrtek a mimořádná schůze, která už skončila. Prosím, vraťme se do pátku 12. 4., kdy od devíti jsme měli projednávat program a případné úpravy dnešní schůze a hlasovat zákon ve třetím čtení. Prosím, chápu, že vnímání času je tady občas různé, ale dneska je opravdu pátek, čtvrtek byl včera! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. S přednostním právem je přihlášen ještě pan předseda Jakub Michálek, pak připomínám, že je přihlášen pan poslanec David Pražák k bodu programu. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené paní místopředsedkyně, bohužel místo toho, abychom tady slyšeli omluvu za to, že byly využity staré články, ve kterých už dneska dávno máme pravomocný rozsudek, že ten člověk, o kterého šlo, je nevinný, místo toho, aby tady zazněla omluva, což by bylo solidní, tak jsme se tady dozvěděli, že psychopat je hezké slovo - asi pan kolega soudí podle sebe, že nemáte složky, abyste nám tady s nimi mával, a souhlasím s tím, že je potřeba, abychom se teď po tom mlácení prázdné slámy vrátili zpátky k pořadu jednání, který dneska máme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já tedy zvu k pultíku pana poslance Davida Pražáka. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, paní předsedající, pane ministře. Já budu krátký, mám jenom těch pět minut a já určitě je ani možná nevyužiju.

Vrátím se ke svému středečnímu návrhu, kdy jsem chtěl zařadit bod Informace o digitalizaci stavebního řízení a Portálu stavebníka, který jste mi zamítli, zamázli, a já bych ho chtěl tady znovu zkusit načíst jako první bod dnešního jednání a věřím, že dneska k tomu dojde. Pokud k tomu nedojde dneska, takto budeme chodit každý jednací den Sněmovny až do 1. července, pokud nám tady pan vicepremiér vlády nepřijde a neřekne, jakým způsobem to je připraveno.

Kromě toho, co jsem říkal ve středu, problém s technikou a s tím, že úředníci nevědí, jakým způsobem to bude fungovat a jak se to spustí, je další fenomén, který je v tom, že vlastně dneska stavební úřady čelí náporu projektantů a stavebníků, kteří nosí na stavební úřady svoje projekty a chtějí stavební řízení rozjet ještě před 1. červencem, i když tam třeba ty dokumenty přinášejí nekompletní, protože se všichni bojí, co po 1. červenci bude. Stavební úřady jsou zaplaveny a úředníci naštvaní.

A další věc, která tam je: hromada úředníků, kteří mají třeba před řádným důchodem, zažádali o předčasný důchod, protože řekli, že se nechtějí od 1. července účastnit toho, až tam někdo za nimi přijde a face-to-face jim tam bude nadávat. Chápu, že pan ministr toto nezažije, protože oni určitě nepůjdou ti lidé si stěžovat na Ministerstvo pro místní rozvoj, ale budou chodit nadále k těm úředníkům. A za ně já tady bojuji, pane předsedo Michálku! Ne to, co jste tady řekl ve středu, že jste mě zkoušel nařknout z něčeho, že obhajuji nebo hájím nějaké zájmy nějakých firem, fakt ne! Fakt mě zajímají ti úředníci a zajímají mě i ti stavebníci a projektanti! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a ještě se rozhlížím, zda máme někoho dalšího přihlášeného. Nemůžeme mít už dalšího přihlášeného.

Přistoupíme k hlasování. Přivolala jsem kolegyně, kolegy z předsálí a budeme hlasovat o návrhu na nový bod programu, který přednesl pan poslanec David Pražák s názvem Informace o digitalizaci stavebního řízení. Bylo to předneseno, aby to bylo zařazeno jako první bod dnešního jednání, nicméně protože je to návrh nového bodu, budeme nejprve hlasovat o tom, zda tento nový bod bude zařazen, a případně, byl-li by zařazen, posléze by se hlasovalo o termínu zařazení.

(Požadavek na odhlášení.) Vnímám, všechny odhlásím. Prosím, opět se přihlaste svými identifikačními kartami.

Ještě se hlásí s přednostním právem pan předseda, a prosím opravdu stručně, blížíme se k hlasování.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jménem koaličních klubů uplatňuji veto na zařazení nového bodu, a to z toho důvodu, že je domluveno - jednak tady není pan ministr, je na zahraniční cestě - a pan ministr k tomu vystoupí příští týden. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takové veto je platné, hlasovat tedy nebudeme.

 

Postoupíme ke schválenému bodu pořadu, kterým je bod

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 15. 9. 2024 v 11:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP