Čtvrtek 2. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

9.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové,
Marka Výborného, Martina Baxy a Kláry Kocmanové na vydání
zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích,
o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 354/ - prvé čtení

Stanovisko jsme obdrželi jako sněmovní tisk 354/1. Nyní požádám, aby za navrhovatele uvedl předložený návrh pan ministr Martin Baxa, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych tady předložil návrh zákona, který podepsala skupina poslanců, ale který, věřím, že může být podporován napříč. Konkrétně se jedná tedy o poslance Bernarda, Výborného, Baxu a paní poslankyni Kocmanovou. Je to návrh, kterým se navrhuje 12. říjen stanovit jako nový významný den, Den samizdatu. Jenom připomenu, že samizdat je tajné vydávání, rozmnožování a rozšiřování knih a periodik, které jsou zakázány, nemohou oficiálně vycházet v totalitních režimech, zejména v komunistických režimech. (Stálý hluk v sále.)

V minulosti i v Česku represivní aparát totalitní moci samizdat tvrdě potlačoval a disidenty, kteří ho vydávali, perzekvoval... (Obrací se na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, rozumím tomu. Opravdu, kolegyně, kolegové, je tady takový ten šum, který když se nasčítá, tak není téměř rozumět tomu, kdo hovoří. Poprosím o ztišení na obou stranách sálu.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já se teď dostanu k tomu samotnému, proč zrovna 12. říjen. Jedná se o jednu z takových méně známých, skoro bych řekl polozapomenutých událostí našich dějin těsně před rokem 1989, kdy už se objevovaly ve větší míře otevřené aktivity nebo petice, které směřovaly proti tehdejšímu režimu. Konkrétně 12. října roku 1988 skupina 92 českých i slovenských vydavatelů samizdatů napsala tehdejšímu komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi otevřený dopis, kde vyjádřili nesouhlas nebo protest proti uvěznění jednoho z nich, křesťanského aktivisty Ivana Polanského z Dubnice nad Váhom. Citace z listu: "Vyzýváme vás, abyste buď Ivana Polanského propustili na svobodu, nebo osvědčili důslednost své zvrácené spravedlnosti tím, že uvězníte nás všechny." (Hluk v sále trvá.)

Jenom pro zajímavost, Slovenská národní rada již přijala obdobný zákon - pamätný deň - 3. listopadu 2020.

Připomenu, že od roku 2016 se...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Prosím, opravdu, vím, že už je pozdější hodina. Kdo chcete hovořit, přeneste ten hovor do předsálí. Máme na programu tento poslední bod dnes. Prosím, zajistěme důstojný průběh.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji. Jenom připomenu, že vlastně tato událost se od roku 2016 připomínala vždy 12. října v knihovně Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda jako jedna z takových iniciativ, které nás propojovaly s minulostí. Pak vznikla tato iniciativa na prohlášení Dne samizdatu.

Já jsem ten návrh zákona spolupodepsal nejen proto, že s ním samozřejmě věcně souhlasím, ale také že společně s panem poslancem Josefem Bernardem z Plzeňského kraje máme společného kolegu, aktivistu, který se tomuto tématu velmi intenzivně věnuje a který nás žádal o to, abychom tento návrh předložili. Myslím, že za sebe i za své kolegy spolupředkladatele a paní kolegyni spolupředkladatelku můžeme říci, že je to věc nanejvýš užitečná, a myslím si, že zařazení tohoto památného dne nám dá jeden z takových můstků do minulosti a propojení událostí tehdy důležitých s dneškem a s prosazováním hodnot svobody a demokracie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní poprosím, aby se ujal pan zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec Matěj Ondřej Havel. Prosím.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan ministr vyčerpávajícím způsobem charakterizoval tuto novelu zákona. Já jenom doplním pro úplnost, že vláda tedy projednala tento návrh 11. ledna už loňského roku a přijala k němu souhlasné stanovisko. Po dohodě tedy s předkladateli si dovoluji navrhnout zkrácení lhůt na projednání o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nicméně je potřeba toto zopakovat v rozpravě poté. A já obecnou rozpravu otevírám a mám do ní přihlášenu paní poslankyni Janu Berkovcovou. Upozorňuji pana poslance, který se hlásí s faktickou poznámkou, že ta může být přednesena až vlastně poté, co reaguje na rozpravu. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo. Proti návrhu vyhlásit 12. říjen jako významný den - Den samizdatu - asi nelze nic namítat. My přiznáváme, je to nekonfliktní návrh. Lidé, kteří v době totality a komunismu nasazovali své životy, riskovali svoji svobodu tím, že vydávali ilegální tiskoviny, si jistě zaslouží náš respekt a úctu. Nicméně si myslím, že i takových obdivuhodných počinů v naší historii bylo mnohem více, a ne všechny mají svůj odkaz v podobě vyhlášení významného dne. Ale budiž. Co však nedokážu pochopit, je, že takovýto nekontroverzní návrh zákona řešíme během mimořádné schůze. Mimořádné schůze, která, jak už její název vypovídá, by měla řešit pouze mimořádná témata, a my dnes tady celý den řešíme naprosto běžnou agendu, nekonfliktní návrhy zákonů v prvním čtení, v době mimořádné schůze. A co už vůbec nedokážu pochopit, že se u toho tváříme, jako by se jiné, důležitější problémy v naší zemi neděly.

Já třeba připomenu problémy ve školství, vedle mnoha dalších problémů. Minulou schůzi jsem navrhovala zde v rámci pořadu schůze návrh na schválení bodu do pořadu schůze. Byl to bod Aktuální finanční situace ve školách. Tento bod nebyl schválen. Zřejmě tato Sněmovna nepovažuje bídnou finanční situaci ve školách za důležitou, aby ji zařadila na plénum této schůze. Jenom připomenu, že školy se potýkají s nízkými rozpočty, s nedostatkem financí na nepedagogy. Nepedagogy si hradí z odměn určených pro učitele. Od září budou čelit tomu, že budou škrtat ve svých rozvrzích hodiny, protože jim bude seškrtán počet odučených hodin, tudíž se mohou rozloučit s inovativní výukou, s dělenými hodinami. To jsou aktuální problémy, které máme řešit, ale to jste odmítli. A místo toho dnes v rámci mimořádné schůze řešíme úplně jiné, naprosto běžné věci! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní mám dva kolegy přihlášené s faktickou. A já chci opravdu požádat důrazně (zvoní), opravdu, kolegyně, kolegové, ztišme se, aby mohli důstojně přednést svoji faktickou poznámku. Prosím, pan poslanec Miloslav Janulík je nyní přihlášen se svou faktickou.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající. Nebudu o tom meritu, o tom, jestli prostě to je inflace svátků, jestli si to zaslouží, nebo ne. Za mě je to čistě intelektuální a v podstatě kavárenská záležitost, ale chtěl bych býti muškou zlatou a vidět, jak tento zákon podepisuje Petr Pavel! U toho bych chtěl být tedy! (Smích a potlesk poslanců ANO.) A jestli to není nějaký střet zájmů nebo něco takového? Jako to je střet zájmů na entou! Jak on to bude podepisovat? Vždyť bude mít křeč v ruce! Děkuji. (Smích a potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan zpravodaj se svou faktickou. Prosím, pan poslanec... Opravdu poprosím z levé strany nyní o ztišení!

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji. Já jenom pro úplnost tedy navrhuji zkrácení lhůt o 30 dnů na 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní v obecné rozpravě se hlásí pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Já budu strašně stručný, jenom dvě krátké poznámky. A možná je to dobře, že si schválíme významný den. Ne kvůli minulosti, ale kvůli budoucnosti, aby nám to připomínalo, že v dobách určitých pokusů o cenzuru to bude dobře si připomínat. To je první poznámka.

A druhá poznámka. Já doufám, že předkladatelé vědí, co znamená slovo samizdat, nebo jak vzniklo. Mimochodem je to z ruštiny, z ruského samoizdavatělstvo. (Smích a potlesk poslanců ANO.) A já to říkám jenom proto, aby se nám nestalo, že za půl roku budeme měnit název významného dne jenom proto, že potřebujeme nahradit nějaký jiný neruský název. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem ještě...? Ještě chce vystoupit pan poslanec Pavel Bělobrádek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji velmi pěkně. A já bych chtěl vidět, jak by tento zákon podepisoval, kdyby byl zvolen Andrej Babiš prezidentem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a už nevnímám nikoho se zájmem o vystoupení, tudíž obecnou rozpravu končím. Pro pořádek, nepovažuji závěrečná slova za nutná, ale táži se. Pan ministr? Pan zpravodaj? Nikoliv. Takže se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

Takže přistoupíme k hlasování - kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování 19 bylo přihlášeno 140 hlasujících, pro 116, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, takže se táži, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak.

 

A nyní ještě hlasování o návrhu na zkrácení lhůty o 30 dnů na 30 dnů.

Zahajuji hlasování o návrhu na zkrácení lhůty. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Je to návrh přenesený panem poslancem Matějem Ondřejem Havlem. Kdo je proti návrhu na zkrácení lhůty?

hlasování číslo 20 bylo přihlášeno 132 hlasujících, pro 77, proti 9. Tento návrh byl přijat, takže jsme lhůtu zkrátili.

 

Já tím děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji, končím prvé čtení tohoto tisku, jakož i projednávání tohoto bodu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, končím dnešní jednací den a připomínám, že se opět sejdeme zítra, 3. května v 9 hodin, kdy budeme v této schůzi pokračovat. A já vám všem přeji klidný večer.

 

(Jednání skončilo ve 20.58 hodin.)

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP