Úterý 21. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb.,
o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti
a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 659/ - druhé čtení

Z pověření vlády návrh zákona uvede pan ministr kultury Baxa. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych jménem pana ministra financí Zbyňka Stanjury předložil tento návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů. Návrh zákona byl představen podrobně již v prvním čtení, proto bych nyní pouze ve stručnosti shrnul jeho hlavní body.

Vládní návrh zákona adaptuje a implementuje právo Evropské unie, konkrétně nařízení TFR. Odstraňuje nedostatky identifikované v pátém kole hodnocení České republiky výborem Moneyval, což je výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu Rady Evropy. Za další reaguje na nedostatky implementace směrnice DAC - směrnice o správní spolupráci při správě daní. V neposlední řadě reaguje na požadavky aplikační praxe.

Účinnost návrhu zákona se v návaznosti na transpoziční lhůtu navrhuje k 30. prosinci 2024 s výjimkou částí týkajících se směrnice o správní spolupráci při správě daní, která nabývá účinnosti dnem po dni vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Konstatuji, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jakožto garančnímu výboru. Usnesení vám bylo doručeno jakožto sněmovní tisk 659/1 a 2. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka rozpočtového výboru, paní poslankyně Hana Naiclerová.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte mi seznámit vás s usnesením rozpočtového výboru. Rozpočtový výbor dne 24. dubna 2024 přijal usnesení, kterým přerušil projednávání tohoto bodu do 9. května a stanovil termín pro podávání písemných pozměňovacích návrhů k tomuto tisku do 30. dubna 2024 do 15 hodin. Rozpočtový výbor pak dále dne 9. května 2024 přijal usnesení, kterým doporučil Poslanecké sněmovně, aby s návrhem zákona vyslovila souhlas, a zmocnil mě, abych seznámila s tímto usnesením Sněmovnu.

Doplňuji, že rozpočtový výbor jako celek žádný pozměňovací návrh nepodal. Prostřednictvím aplikace na webu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byly podány dva pozměňovací návrhy až po termínu konání rozpočtového výboru, k nimž se kolegové jistě přihlásí v rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce. Tímto otevírám obecnou rozpravu. Jako první je přihlášen pan poslanec Zuna, připraví se pan poslanec Havránek.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím odůvodnit pozměňovací návrh pod číslem 4342 poslanců Michala Zuny, Jiřího Havránka, Jakuba Michálka, Hany Naiclerové a Miroslava Zborovského. Jedná se o pozměňovací návrh, který se týká části návrhu zákona, který upravuje povinnosti povinných osob, a sice konkrétně profesních komor, kde se upravují povinnosti vůči Finančnímu analytickému úřadu. Já jsem to komentoval už vlastně v prvém čtení, že jsem rád, že se tam zavádějí lhůty pro provádění kontrol, a také se zavádějí chybějící sankce vůči povinné osobě v podobě profesních komor, protože ostatní povinné osoby tam sankce vždy měly. Také jsem upozorňoval na to, že za posledních patnáct let došlo v případě členů jedné z komor ke zpronevěře ve výši půl miliardy korun. Upozorňoval jsem na to, že jedním z těch důvodů tak určitě byly právě zanedbané AML procesy. Proto je dobře, že Ministerstvo financí připravilo v rámci této novely tyto úpravy.

Co si ovšem dovolujeme upravit, je výše těch sankcí vůči profesním komorám v § 50c, protože v návrhu je maximální výše pokuty určena na 1 milion korun, což je ovšem i maximální výše pokuty pro fyzické osoby. My tedy nepovažujeme za vyvážené, aby profesní komory, které jsou odpovědné za stovky svých členů, měly stejnou maximální výši pokuty jako fyzická osoba. (Výkřik ministra Výborného jako reakce na právě probíhající hokejový zápas.)

Proto ve dvou bodech, které se týkají za prvé vypracování písemně metodických informací k zavedení a uplatňování strategií příslušných komor, a za druhé těch povinností, které se týkají přezkumu oznámení o takzvaných podezřelých obchodech povinných osob, navrhujeme navýšení z 1 milionu na 2,5 milionu korun. To je to nejpodstatnější, co se týká tohoto pozměňovacího návrhu, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Podle gesta pana ministra Výborného jste určitě pochopili, že jsme srovnali skóre. V tuto chvíli poprosím pana poslance Havránka.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo, pana předsedající. Potvrzuji vaši informaci, že jsme srovnali s Kanadou na 1:1 gólem Dominika Kubalíka.

Nicméně jsem přišel zejména z toho důvodu, abych se vyjádřil, jak zde zaznělo od paní kolegyně Naiclerové, ke svému pozměňovacímu návrhu, který naleznete pod číslem sněmovnímu dokumentu 4376. Tento pozměňovací návrh jsem načetl do systému dnes. Vznikal opravdu ve spolupráci s Ministerstvem financí a týká se konkrétně zákona o provádění mezinárodních sankcí.

Cílem je vyřešit nejpalčivější problémy, které v praxi vznikají při provádění sankcí. Díky tomu bude Česká republika moci efektivně implementovat jednak jak mezinárodní sankce, tak národní sankce, které přijímá na základě sankčního zákona, který jsme zde schválili, pokud se nepletu, v loňském roce. To umožní účinněji reagovat na aktuální geopolitickou situaci, a proto se navrhuje: za prvé zavést institut takzvané ochranné bariéry. Ta umožní, aby mohl fungovat podnik ovládaný sankcionovanou osobou poté, co bude odstřižen od jejího vlivu. Dále odstranit procesní nejasnosti 1. v řízeních o sankcionovaném majetku, 2. v řízení o výjimkách ze sankcí a 3. při střetu různých sankčních režimů. A za třetí další úprava - lepší vymezení přestupků v sankční oblasti a nastavení účinných pokut a doplnění chybějících donucovacích nástrojů.

Nad rámec představení svého pozměňovacího návrhu bych jen rád dodal, že co se týče oblasti AML zákona a nějaké kritiky ze strany Moneyvalu, budeme zde mít další prostor při projednávání sněmovního tisku 694, který se týká vlastně zejména implementace nařízení MICA a Dora, která se týkají zejména kryptoměn, a věřím, že jejich projednání proběhne v průběhu tohoto roku, a věřím, že úspěšně.

Z gestikulací kolegů chápu, že naše nadšení ze srovnání na 1:1 bylo předčasné, neb znovu prohráváme, a to 2:1. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za nedobré zprávy a v tuto chvíli můžeme ukončit obecnou rozpravu.

Táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? (Ministr: Ne.) Paní zpravodajka Naiclerová? Rovněž ne.

Můžeme se přesunout do rozpravy podrobné. Připomínám opět, že pozměňovací a další návrhy přednesené musí být vždy odůvodněny. Poprosím pana poslance Zunu.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo. Já se tímto přihlašuji k pozměňovacímu návrhu číslo 4342, který jsem před malou chvilkou odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: (Z pléna: Změna skóre?) Změna skóre bohužel ne, ale pouze se přihlásím pro forma ke svému pozměňovacímu návrhu 4376, který jsem zde krátce odůvodnil, a samozřejmě podrobné odůvodnění naleznete v odůvodnění tohoto dokumentu. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Teď mě ještě napadlo, pane poslanče, jak jste to věděl, že jsme dostali ten druhý gól, když jste mluvil?

 

Poslanec Jiří Havránek: Bylo to tím, že na mě reagovali kolegové jak zprava, tak zleva. Pane předsedající, vy jste sledoval mne, jak zde, prostřednictvím vás, komentuji stav tohoto hokejového utkání, a na základě toho já jsem stihl ještě reagovat i na kolegy a přednést zde tedy tu změnu stavu skóre. (Předsedající: Rozumím.) Teď nikdo neukazuje, takže bohužel stále prohráváme pravděpodobně 2:1.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím. Jenom mě to zaujalo, jak jste to mohl vědět, když jste mluvil. Dobře, děkuju.

Žádného dalšího nemám přihlášeného do podrobné rozpravy.

Závěrečná slova, pane ministře? Nikoliv. Paní poslankyně Naiclerová rovněž nikoliv, v tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji za spolupráci.

 

A jsme u

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP