Středa 22. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

128.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb.,
o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování
(zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 512/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Julius Špičák. Pokud tady pan zpravodaj není, tak budeme muset tedy... Vy máte stanovisko pana zpravodaje, předpokládám, a jenom se potřebuju zeptat, zda změna zpravodaje je (nesrozumitelné) výboru pro zdravotnictví. Jsme ve třetím čtení, takže nemusíme hlasovat o změně zpravodaje, jenom potřebuju vědět, kdo se toho ujme. Pan poslanec Farhan, ano, děkuji.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 512/2, který byl doručen dne 10. dubna 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 512/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Je tomu tak. Pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající, a ještě jednou krásný den, dámy a pánové.

K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/201(2011) Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, tedy zákon o zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů. Dovolte mi, abych uvedl tento návrh zákona, kterým se mění zákon o zdravotních službách. Cílem tohoto návrhu je zejména zavést definici telemedicínských zdravotních služeb a novelizovat právní úpravu vedení zdravotnické dokumentace, zvláště co se týče její elektronické podoby. Návrh rovněž obsahuje dílčí změny v úpravě Národního zdravotního informačního systému, NZIS, jedná se zejména o nápravu nekorektních odkazů v rámci hlášení do NZIS.

K návrhu bylo v rámci projednávání ve druhém čtení načteno několik pozměňovacích návrhů, s nimiž s výjimkou pozměňovacího návrhu paní poslankyně Mádlové souhlasím a žádám vás o jejich podporu. Pozměňovací návrh paní poslankyně Mádlové, byť je dobře myšlen a míněn, nemohu podpořit, neboť jeho důsledkem by bylo oproti současnosti vyloučení administrativních pracovníků, poskytovatelů zdravotních služeb, z možnosti práce se zdravotnickou dokumentací. Přijetí tohoto pozměňovacího návrhu by tak mělo za následek nechtěnou větší administrativní zátěž zdravotníků, proto vás žádám o odmítnutí tohoto pozměňovacího návrhu.

Prosím vás tedy o podporu návrhu zákona ve znění načtených pozměňovacích návrhů s výjimkou tohoto pozměňovacího návrhu a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobré poledne, dámy a pánové. Nechci být dlouhý, jenom bych tady výslovně rád podpořil pozměňovací návrh přednesený jako sněmovní dokument 4171, je to pozměňovací návrh paní poslankyně Crkvenjaš a dalších. Já se tady musím přiznat, že jsem zakládajícím členem jedné pacientské organizace, je to pacientská organizace Veronika, která sdružuje pacientky s karcinogenem endometria, vulvy, vaječníků, děložního hrdla a žen s genetickou mutací BRCA1 a BRCA2. My jsme se několikrát opakovaně snažili projít procesem, kdy bychom se stali platnou pacientskou organizací podle § 113 písm. f) zákona. Třikrát, jakkoliv jsme (ve) správním řízení podle mě velmi podrobně všechny podmínky plnili, jsme bohužel neprošli přes Ministerstvo zdravotnictví. A myslím si, že ta změna, jakkoli je drobná a mění, co se týká orgánů společnosti, jejich obsazování - ty dané osoby, z takzvaného rozhodujícího vlivu na zásadní vliv - je pro pacientské organizace podstatná. Z toho důvodu bych vás rád požádal bez ohledu na politickou stranu o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Mádlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla navázat i na včerejší debatu. Jenom kratičce k nahlížení do zdravotnické dokumentace, kdy se ukázalo, jak je velmi důležité v zákoně o zdravotních službách opravdu nastavit důkladně pravidla přístupu a nahlížení do zdravotnické dokumentace, protože jsou to zvláště citlivé údaje - a já jsem už zmiňovala, že jsou to údaje gynekologické, psychiatrické, prostě závažná onemocnění a tak dále, a není možné, aby do těchto údajů mohl nahlížet kdokoli a aby unikaly mimo zdravotnické zařízení. Proto jsme připravili tento pozměňovací návrh, který upravuje pravidla nahlížení do zdravotnické dokumentace. Myslím, že se to ukázalo jako celkem relevantní už s ohledem na včerejší novelu zákona o sociálních službách, kdy najednou úplně v jiném zákoně se objevil paragraf, prostřednictvím kterého budou moci pracovníci v sociálních službách bez zdravotnické kvalifikace, s učebním oborem nebo s akreditovaným kurzem, budou moci nahlížet do zdravotnické dokumentace, a navíc to tam není ani specifikováno, k jakému účelu, v jakém rozsahu a podobně. Čili my to považujeme za velmi nebezpečný precedent, kdy prostřednictvím jiných zákonů bude možný přístup ke zvláště citlivým údajům, jako jsou údaje o zdravotním stavu každého z nás. Věřím, že při přípravě velké novely zákona o sociálních službách bude další příležitost, pane ministře, jak se § 65 dále věnovat, a jak nastavit to, aby nedocházelo k prolomení takto citlivých údajů přes jiné zákony, abychom se nedočkali toho, že třeba v zákoně o exekučním řádu bude najednou nenápadný paragraf, který umožní nahlížení do zdravotnické dokumentace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále je do rozpravy přihlášena paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já bych tady chtěla předně uvést, že nejsem členkou zdravotnického výboru a vystupuji tady jinak než asi většina zdravotnického výboru. Jde mi o jeden pozměňovací návrh, ale jako bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva jsem měla na starosti i sektor nestátních neziskových organizací a velmi dobře vím, jak fungují v této oblasti. Takže jsem přivítala návrh, který je vložený pod číslem 4171, který upřesňuje podmínky - ne zmírňuje, ale upřesňuje podmínky - zapsání subjektu do seznamu pacientských organizací, kde vlastně takovým malým slovíčkem, kdy nahrazuje slovo "rozhodující vliv" slovem "zásadní vliv" umožňuje, aby napříště, když to řeknu velmi srozumitelně, dostávaly dotace i takové organizace, jako jsou třeba "motýlí křídla", kteří se tedy zabývají nemocí motýlích křídel, která je málo zastoupena, nebo je to rakovina děložního čípku, vzpomínám si, jedna další nestátní nezisková organizace. A já jsem se v době svého působení potýkala s různými konkurenčními snahami těchto neziskovek, na jedné straně třeba DEBRA, na druhé straně (NAPA?), která shromažďuje zase jiné. Já si myslím, že tohle je vyvážený návrh, nejsem ani na jedné, ani na druhé, ani na třetí straně, ale jednoznačně, pokud tento návrh podpoří napříč politickým spektrem řada poslankyň a poslanců, umožní, aby se čerpaly dotace a aby nezanikly tyhlety neziskové, nestátní organizace jenom z toho důvodu, že tady probíhá nějaký konkurenční boj, kterému my moc dobře nerozumíme.

Jinak z ryze právního hlediska, můžu to tady říci, jsem si vyžádala, protože na zdravotnickou, právnickou problematiku nejsem specialistkou, stanovisko paní doktorky Lenky Deverové, které si velmi vážím, ta v nestátních neziskových organizacích dlouhodobě působí jako právnička, jako konzultantka. Ta mě upozornila i na tu věc, že pokud by někdo - protože tady je obava, že by se čerpala dotace, že bych si ad hoc pro tyto účely založila nějakou pacientskou organizaci, tak to můžu udělat - já budu teď navádět téměř - tak to můžu udělat i teď, založím si spolek a budu hned čerpat. To je lichý argument.

Ale já se nechci dostat opravdu do toho, že se tady budeme přetahovat, která z neziskovek má pravdu. Myslím si, že drobná novelka, která zpřesňuje podmínky zapsání do subjektu, do Seznamu pacientských organizací, jsem přesvědčena o tom, že... (Poslankyně Válková přebírá přinesené materiály.) ... děkuji - tady mám ji in natura - takže ta drobná novelka není toho rázu, že by umožnila podvodným subjektům zakládat pacientské organizace, ale naopak má zabránit tomu, aby zanikly pacientské organizace, které už teď vykonávají činnost, na kterou prostě stát nemá.

Já bych se ráda zeptala i pana ministra zdravotnictví - nevím, jestli mi odpoví - jestli ta argumentace, kterou tady ve prospěch toho návrhu a který vychází i ze zkušeností, které mají pacientské organizace, je odůvodněna tak, jak já jsem o tom přesvědčena a paní doktorka Deverová, anebo jestli se tady mýlíme.

Myslím si, že ta změna, která by byla promítnuta v ustanovení § 13f v odst. 7, která by zněla: "Pacientskou organizací může být rovněž ústav či obecně prospěšná společnost, jejíž hlavní činnost spočívá v pomoci pacientům a ochraně jejich práv a zájmů a kde pacienti, osoby jim blízké nebo jejich zástupci podle občanského zákoníku mají prokazatelně zásadní vliv na činnost takového ústavu nebo obecně prospěšné společnosti" namísto rozhodujícího nařízení, tak že by v tomto směru neznamenala změnu koncepce, umožnila by, aby i nadále tyto organizace působily, a neznamenala by nějakou eskalaci presumpce viny, eskalaci podivných podvodných subjektů, které se teď budou zapisovat, jenom aby získávaly dotace. Za mě jako za bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva, pro ochranu lidských práv, která měla tuto oblast na starosti, jsem přesvědčena, že by k tomu nedošlo. Škoda že tady není Klára Šimáčková Laurenčíková, která by to zřejmě také potvrdila, ale nemůžu za ni hovořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Maška. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Já bych chtěl ve své faktické zareagovat na kolegyni Mádlovou a dovolím si podpořit její pozměňovací návrh 4173. Ono jde o velmi důležitou věc a jde o nahlížení do zdravotnické dokumentace, kde Ivana Mádlová ve svém pozměňovacím návrhu navrhuje se ponechat oprávnění výlučně pracovníkům poskytovatele a osobám v obdobném postavení k poskytovateli, jsou-li osobami se způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání. Já o tom nebudu víc mluvit, jenom řeknu, že tím trošičku jináč prolamujeme lékařské tajemství. Že je to dobře míněné v tom zákoně, ale je to předčasné a je prostor o tom mluvit a lépe to vydefinovat, pokud nechcete, aby se vašimi důvěrnými zdravotnickými daty zabývali nezdravotníci. Ta hrozba tam prostě je. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Zeptám se, zda se ještě někdo do rozpravy hlásí z místa? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje? Není tomu tak.

Budu gongovat už pro kolegy, protože přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Takže než přistoupíme k přečtení usnesení výboru pro zdravotnictví, který byl určen jako garanční výbor, tak bych jenom popsal, že návrh zákona byl poslancům poslán dne 18. 8. 2023, pak proběhlo čtení 26. 12. 2023 a druhé čtení 9. 4. 2024.

A teď mi dovolte, abych načetl usnesení výboru pro zdravotnictví z 35. schůze ze dne 24. dubna 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o zdravotnických službách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 512, garanční výbor.

"Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako garanční výbor po projednání návrhu zákona ve druhém čtení

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích podaných k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o zdravotních službách, ve znění pozdějších přepisů, sněmovní tisk 512, v následujícím pořadí: návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán,

1. návrh legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny,

2. aby hlasoval pozměňovací návrhy pod písm. A,

3. pod písm. B,

4. C,

5. D,

6. E1 až E4 a E5 písm. c),

7. E5 s výjimkou E5 písm. c),

8. hlasovat o návrhu zákona jako celku."

Já pak s dovolením vždycky u každého jenom asi jednou větou řeknu, o čem ten pozměňovací je. A samozřejmě

"II. zaujímá následující stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům:

návrh A - bez stanoviska,

návrh B - doporučující,

návrh C - bez stanoviska,

návrh D - doporučující,

E1 až E4 a E5 písm. c) - doporučující, E5 s výjimkou E5 písm. c) doporučující;

III. zmocňuje zpravodaje výboru poslance profesora Julia Špičáka" - ten tady není, takže předpokládám, že vlastně došlo ke změně zpravodaje - "aby ve spolupráci s navrhovatelem a Legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny" - to by mělo být se mnou - "Parlamentu ČR popřípadě navrhl i další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

IV. pověřuje zpravodaje výboru" - tady byl pověřený poslanec prof. JUDR. Špičák, došlo ke změně, takže předpokládám, že to mohu udělat já - "aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve třetím čtení návrh zákona přednášel stanoviska výboru" - takže to budu přednášet já po změně zpravodaje;

"V. pověřuje předsedkyni výboru, paní doktorku Zdenku Němečkovou Crkvenjaš, aby předložila toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR."

To bylo usnesení výboru pro zdravotnictví z 35. schůze ze dne 24. dubna 2024 a já jsem připravený postupně přednášet tu proceduru. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda má někdo protinávrh k proceduře? Pokud tomu tak není, můžeme tedy zůstat u té přednesené.

Vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami.

Požádám pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Takže děkuji ještě jednou za slovo. Jestli jsem byl pozorným posluchačem, podle mě návrh legislativně technických úprav tady nezazněl, takže to nemusíme hlasovat.

Dostaneme se k bodu 2, což znamená, že bychom hlasovali pozměňovací návrh pod písm. A paní kolegyně Mádlové. Jedná se o nahlížení do zdravotnické dokumentace. Návrh A byl na výboru bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Není zapnutý mikrofon.) Ještě jednou - ještě prosím zapnout mikrofon. Ano? (Ministr: Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 161 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 38. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jsme u bodu 3. Je to pozměňovací návrh pod písm. B paní poslankyně Michaely Šebelové a ve stručnosti, týká se zřízení informačního systému veřejné správy s názvem Systém administrace. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 87, proti 71. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostáváme se k bodu číslo 4. Je to pozměňovací návrh C paní Zdenky Němečkové Crkvenjaš. Jedná se o pacientské organizace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru?

 

Poslanec Kamal Farhan: Je to návrh C - bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Bez stanoviska. Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 89, proti 74. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

A kontrola hlasování, prosím chviličku... Tak není tomu tak, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostáváme se k pozměňovacímu návrhu pod písmenem D, což je paní kolegyně Martina Ochodnická. Cílem pozměňovacího návrhu je zakotvit právo pacienta získat bezplatně první kopii své zdravotnické dokumentace. Návrh získal na výboru doporučující stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostáváme se k pozměňovacímu návrhu E1 až E4 a E5 písmeno c) Toma Philippa, kde de facto se jedná o registry dárců krve, jinými slovy, jde kontrolovat odběry v reálném čase. Tento pozměňovací návrh získal na výboru stanovisko doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostáváme se k poslednímu bodu, což je pozměňovací návrh Toma Philippa E5 s výjimkou E5 písm. c). Jedná se o změnu účinnosti. Získalo to doporučující (stanovisko) na garančním výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko navrhovatele? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 161, proti 1. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Kamal Farhan: Dostali jsme se na konec, takže si myslím, paní předsedající, že můžeme hlasovat o zákonu jako celku v tuto chvíli.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. O všech návrzích bylo tedy hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, zákon o zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 512, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 48, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Předávám řízení schůze a děkuji moc za spolupráci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji hezké odpoledne. Mám tady několik sdělení.

Změna u omluvy paní poslankyně Pastuchové, která se omlouvala mezi 12.40 až 14 hodin. Načtu ještě další došlé omluvy. Paní poslankyně Klára Kocmanová se omlouvá od 11.15 ze zdravotních důvodů, Navrátil Jiří od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů, Richter Jan od 11.30 z pracovních důvodů, Špičák Julius z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Štefanová Iveta z celého jednacího dne z pracovních důvodů a z členů vlády se omlouvají Marian Jurečka od 11.15 do 12.30 z pracovních důvodů a Výborný Marek od 11.15 do 13.30 taktéž z pracovních důvodů.

 

Nyní bychom měli tedy přistoupit k projednání bodu číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP