Čtvrtek 23. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Olga Richterová)

118.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy I
Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu
/sněmovní tisk 639/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení, a opět požádám pana ministra o uvedení předloženého návrhu. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, zkusím pokračovat v tom skvělém tempu, možná tady trošku zkrátím své vystoupení. Jde o to, že se vlastně nově zařazují nebo vyřazují různě nepovolené látky na dopingový seznam. A tady se navrhuje, vlastně tou nejpodstatnější změnou je pro rok 2024 a ta se týká léku tramadolu, jehož používání je při soutěži od 1. ledna zakázáno.

Navážu na paní předsedající, že je to navrženo, aby se o tom rozhodlo již v prvním čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní se slova ujímá pan zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Ondřej Lochman. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, paní předsedajícího, za slovo. Jak již bylo řečeno panem ministrem, jedná se opravdu o každoroční revizi té přílohy. Možná bych jenom dodal pro přehled, že účelem Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu je samozřejmě harmonizace a podpora boje proti dopingu a na základě jednotlivých aktualizacích úmluvy, jejíž Česká republika součástí, tak na základě té revize se vlastně zpřesňují podmínky antidopingové. To je všechno.

Nevím, jestli nyní už mám načíst usnesení, které zní - protože nemáme doporučení výboru, chceme ho projednat tady naráz - to usnesení by znělo: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny Přílohy I. Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní mohu otevřít obecnou rozpravu. Nikdo v ní není přihlášen, obecnou rozpravu zase končím.

Jenom pro pořádek, nepředpokládám ani závěrečná slova - není tomu tak.

 

Přivolám kolegyně, kolegy z předsálí a nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení, ten zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 639 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájila jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 62, účastnilo se 123 hlasujících, pro 108, proti 0. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Můžeme dál projednávat podle § 90 odst. 2. Zahajuji podrobnou rozpravu. Nevnímám nikoho přihlášeného do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu končím. Zase jenom pro pořádek konstatuji, že není zájem o závěrečná slova.

Opět můžeme přikročit k hlasování o návrhu usnesení. Přednesu ten návrh usnesení ještě jednou: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn přílohy jedna Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti?

Hlasování číslo 63 se účastnilo 125 hlasujících, pro 107, proti 0. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a projednávání končí.

 

Tímto děkuju panu ministrovi i panu zpravodaji a uzavírám i tento bod.

 

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP