Pátek 24. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

133.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě
náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností
a o změně některých zákonů (zákon o církvích
a náboženských společnostech), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 613/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr kultury Martin Baxa a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Matěj Ondřej Havel.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 613/3, který byl doručen dne 17. dubna 2024, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 613/4. Vidím, že pan navrhovatel má zájem vystoupit před otevřením rozpravy a já vám uděluji slovo, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, do třetího čtení doputoval návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností. Jen stručně připomenu, že předmětem tohoto návrhu zákona jsou změny v oblasti právnických osob zakládaných registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi, změny právní úpravy rejstříků včetně jejich přizpůsobení postupující digitalizaci, zrušení povinného ručení registrovaných církví a náboženských společností a za závazky jejich evidovaných právnických osob v likvidaci, některé drobné změny a celkové zjednodušení a zpřehlednění právní úpravy.

Ve druhém čtení bylo předneseno několik pozměňovacích návrhů. Já doporučuji schválit návrh zákona ve znění těchto pozměňovacích návrhů, k nimž zaujal garanční výbor doporučující stanovisko. Já se potom, kolegyně, kolegové, ještě krátce vyjádřím k těm konkrétním pozměňovacím návrhům před tím, než proběhne samotné hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Otevírám rozpravu, do které eviduji jednu přihlášku. Nejprve vystoupí paní poslankyně Nina Nováková, řádně přihlášená, a potom paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych připomněla pozměňovací návrh, který byl projednán v garančním výboru a vznikal v podstatě i ve spolupráci s Ministerstvem kultury. Jedná se v podstatě o technickou záležitost, ale dovolím si to znovu připomenout.

Od roku 2005 se v rámci právnických osob, které jsou samozřejmě někde vždy zachyceny, vytvořila jakási kategorie "evidovaná právnická osoba", která označuje, že to je právnická osoba, kterou zřizují církve nebo náboženské společnosti. Toto platí od roku 2005. A několik tisíc evidovaných právnických osob takto funguje.

V podstatě můžeme říci, že tento zákon, o kterém teď tady hovoříme a který se novelizuje, je zákon, který legislativně upravuje nezadatelné právo, jsme-li ve společnosti, která uznává svobodu náboženského vyznání, ale upravuje vlastně to konfesní právo. Existují církve a náboženské společnosti a v rámci těch církví se vlastně vytváří církevní právo i tam, kde to církev není. A k tomu musíme říct, že existuje tedy i nějaké právo, které se týká nekřesťanských, mimokřesťanských církví a v každé té církvi, což jsou křesťanské církve, a nebo náboženských společnostech, kterých mezi 44 registrovanými máme už celou čtvrtinu - patří tam třeba vyznavači buddhismu, islámu, judaismu, ale také nově pohanství - to jsou náboženské společnosti, které samozřejmě mají právo na to, jejich členové, aby uplatňovali svou svobodu náboženského vyznání, ale naprosto nepracují s pojmem církve, tak jak s tím pracují křesťanské církve.

Řeknu jenom takový příklad. Každý z vás, kdo udělal doktorát po vystudování práv, tak má titul JUDr., což znamená juris utriusque doctor neboli doktor obojího práva, čili práva civilního a církevního. A to je ale historický koncept, protože když se řeklo církevní právo, tak to automaticky evokovalo, že to je vázáno buď na římskokatolickou církev, ale dneska tedy to křesťanské vyznání je mnohem širší v mnoha denominacích. A teď se vracím tedy k tomu, co je v novele zákona.

Naše konfesní právo, což by byl rozhodně nejlepší název, zatím není takto nazýváno a je nazýváno tak složitě, že to je zákon o církvích a náboženských společnostech. Rozhodně by byl lepší název "konfesní právo", protože tím by se oddělilo církevní právo uvnitř církve řekněme římskokatolické a další upravená práva, která jsou v mimokřesťanských církvích. A nějak se dostalo do původního návrhu - a jsem moc ráda, že za pomoci ministerstva, děkuji za to Ministerstvu kultury, jsme došli i na garančním výboru k názoru, že je správné, abychom ponechali název evidovaná právnická osoba pro právnické osoby, které jsou obecně zřizovány církvemi nebo náboženskými společnostmi, které jsou, jak jsem už teď říkala, zdaleka se vůbec nemusí vztahovat ke křesťanství. K tomuto jsme došli. Takový praktický dopad, když se to nebude měnit, je ten, že několik tisíc evidovaných právnických osob, které od roku 2005 užívají název evidovaná právnická osoba, nebudou muset nic měnit. A věřím, že jednou dojdeme k tomu, že třeba budeme mít nějaký nový konfesní zákon, kdy ten koncept bude správný.

Ale teď bychom se na to mohli podívat ze dvou úhlů pohledu. Buď ty církve, které jsou tedy i etymologicky nazývány církvemi, protože to je z názvu ekklésia tú Kyriú, prostě etymologicky, to se to týká jenom křesťanských církví, tak ty by si mohly říci, je trošku nesprávné, že právnické osoby zakládané náboženskými společnostmi úplně mimokřesťanskými se také nazývají církevními právnickými osobami, anebo - a pro každého je důležitější něco jiného - stejně tak důležité je, že ty náboženské společnosti, které vůbec s pojmem církve nepracují, a zcela logicky, by najednou měly nazývat své právnické osoby, nebo respektive jejich právnické osoby by se nazývaly církevními právnickými osobami, a to například u takového hnutí Hare Krišna nebo Diamantová stezka a tak dále, ty vůbec jako nechtějí o sobě mluvit jako o církvích, tak najednou jejich právnické osoby by se nazývaly církevními právnickými osobami.

Když jsem zdůvodňovala tento návrh, ve druhém (čtení) pozměňovací návrh pod písmenem A je projednán na výboru a schválen garančním výborem, a byl tam výjimečný obecný konsenzus z celého politického spektra, tak když jsem to tam zdůvodňovala, tak jsem končila svůj projev tím, že prosím, nechme to tak, jak je, pokud nevymyslíme něco, co bude zcela určitě lepší. A zatím ten název evidovaná právnická osoba zcela vyhovuje.

Děkuji a poprosím o podporu tohoto výborového pozměňovacího návrhu, vzniklého za podpory ministerstva.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych tady vyjádřit stanovisko hnutí ANO k této novele. My už jsme to avizovali v minulých čteních. Vzhledem k tomu, že tuto novelu považujeme za technicistní, nemáme s ní zásadní problém, tak ji podpoříme.

Nicméně ráda bych upozornila na naše dva pozměňovací návrhy, o kterých tady byla poměrně živější debata ve druhém čtení, a týkají se úprav výše valorizací náhrad církvím. Chci vás požádat o jejich podporu už vzhledem k tomu, že my o to usilujeme delší dobu. Máme i návrh úpravy zákona v knihovně zákonů, které se mají projednávat. Bohužel není vůle toto předřadit.

Takže vás chci požádat o podporu těchto dvou pozměňovacích návrhů, i když samozřejmě nejsem naivní. Prosím aspoň ty, kteří mají trošku cítění vzhledem k tomu, co se děje s naším rozpočtem, ať tyto naše pozměňovací návrhy podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do otevřené rozpravy? Nikdo se nehlásí. V tom případě rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra, zda chcete závěrečné slovo? Prosím, pane ministře, máte závěrečné slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Chtěl bych se jenom krátce vyjádřit k tomu, co zde bylo řečeno ohledně pozměňovacích návrhů. Jak už zmínila paní poslankyně Nina Nováková, její pozměňovací návrh, respektive pozměňovací návrh garančního výboru, byl připraven ve spolupráci s mým ministerstvem. A my s tímto pozměňovacím návrhem souhlasíme.

Co se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Helebranta, o kterém zde hovořila paní kolegyně Jaroslava Pokorná Jermanová, tak s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasíme. Už jsem tady o tom vedl rozpravu ve druhém čtení. Ty důvody jsou různé. Jenom ale připomenu klíčové rozhodnutí Ústavního soudu v minulém volebním období, nebo který se týkal legislativy z minulého volebního období a který prokázal to, že legislativa ohledně majetkového narovnání s církvemi, tak jak je postavena, je plně ústavně konformní, a tedy změna tímto pozměňovacím návrhem by ani nebyla naplnitelná.

A pak mi dovolte závěrem ještě jednu takovou vzpomínku. Jedno z mých prvních jednání vůbec ve funkci ministra kultury České republiky v lednu roku 2022 bylo s panem doktorem Stanislavem Přibylem, tehdy generálním sekretářem České biskupské konference, který mě upozornil na některé konkrétní body, které v té stávající legislativě se už nejeví jako vyhovující, a i na základě tohoto podnětu dnes otce biskupa litoměřického jsme tento návrh připravili. A chtěl bych poděkovat všem poslankyním a poslancům napříč politickým spektrem, kteří podpořili nebo se chystají tento návrh podpořit, včetně pozměňovacího návrhu paní poslankyně Novákové. Ten návrh, tento zákon se dlouho nenovelizoval. A myslím si, že to, co teď chystá, bude opravdu ve prospěch věci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat, pane zpravodaji, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Eviduji žádost o vaše odhlášení. Poprosím vás, abyste se opět přihlásili svými kartami. A přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko garančního výboru. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Garanční výbor, tedy výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, projednal zmíněnou novelu na své schůzi dne 24. dubna 2024. Doporučuje svým usnesením Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích ke sněmovnímu tisku 613 v následujícím pořadí -a sice návrh na zamítnutí zákona nebyl podán.

Za prvé, legislativně technické úpravy, pokud budou předneseny - nebyly předneseny, pokud se nepletu, pak tedy pozměňovací návrh A1 až A26 - to je pozměňovací návrh paní kolegyně Novákové, který tady přednesla, následně B1 - to je pozměňovací návrh pana kolegy Helebranta, o kterém hovořila paní kolegyně Pokorná Jermanová. Bude-li schváleno B1, je nehlasovatelné B2, což je pozměňovací návrh opět pana kolegy Helebranta. Nebude-li schváleno B1, hlasujeme tedy B2 a nakonec zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda má někdo připomínky nebo návrh k úpravě procedury? Nevidím.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru tak, jak byla načtena? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 94, přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro 150, proti nikdo. S návrhem procedury byl vysloven souhlas. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Ano, děkuji. Tak nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh A1 až A26, což je pozměňovací návrh paní poslankyně Novákové. Návrh počítá se zachováním současného označení evidovaná právnická osoba u církví a náboženských společností, jak to zde před chvílí paní poslankyně zdůvodňovala.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Stanovisko garančního výboru? (Zpravodaj: Doporučující.) Pan ministr? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 95, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro 155, proti 1. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji. Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh B1, což je pozměňovací návrh načtený poslancem Tomášem Helebrantem, který upravuje valorizační mechanismus za nevydaný majetek v církevních restitucích na 2,26 % ročně fixně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko garančního výboru? (Zpravodaj: Nedoporučující.) Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 96, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 72, proti 81. S návrhem nebyl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: A pak tedy budeme hlasovat pozměňovací návrh B2 předkladatele poslance Tomáše Helebranta, který je stejný jako B1 s tím rozdílem, že zde se navrhuje úprava na 3,03 %.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko garančního výboru? (Zpravodaj: Nedoporučující.) Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 97, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 71, proti 83. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji. Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a nyní bychom měli hlasovat zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, potvrzuji, že jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, v závorce zákon o církvích a náboženských společnostech, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 613, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tohoto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 98, přihlášeno je 160 poslankyň a poslanců, pro 152, proti nikdo. A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak panu zpravodaji, tak panu ministrovi a končím projednávání tohoto bodu.

Ještě načtu, že dnes bude jednat a hlasovat s náhradní kartou 49 pan poslanec Kolář.

A předám řízení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přeji krásné dopoledne, kolegyně, kolegové, přebírám řízení schůze. A nyní se budeme věnovat bodu

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP