Středa 26. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

132.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb.,
o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti
a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 659/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura, a zpravodajkou je paní poslankyně Hana Naiclerová, ale ta se omlouvá a nahradí ji dnes při jednání pan poslanec Kuchař jako zpravodaj.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 659/3, který byl doručen dne 22. května 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 659/4.

Ptám se navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Není tomu tak.

Otevírám tedy rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Žádnou přihlášku z místa nevidím. Je-li tomu tak a nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se i v tomto případě pana ministra a pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych vás seznámil s usnesením garančního výboru, kterým byl rozpočtový výbor. Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v následujícím pořadí: za prvé hlasovat o legislativně technických úpravách, ty nebyly načteny, pokud mám správné informace, za druhé hlasovat o pozměňovacím návrhu A, což je pozměňující návrh skupiny poslanců, kde potom řeknu i jeho základní obsah, následně hlasovat o pozměňovacím návrhu B a potom o zákoně jako celku. U obou pozměňovacích návrhů bylo doporučující stanovisko výboru a zmocnění zpravodajky, nebo lépe řečeno zpravodaje v této chvíli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a ptám se, zda je nějaký návrh na úpravu nebo změnu procedury? Nikdo se nehlásí. V tom případě si nejprve schválíme proceduru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru tak, jak byla načtena? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 81, je přihlášeno 159 poslankyň a poslanců, pro 138, proti nikdo. Konstatuji, že s procedurou byl vysloven souhlas.

 

Já vás tedy požádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl jednotlivými návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko garančního výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji za slovo. Jak jsem avizoval už v úvodním slově, hlasovat o legislativně technických úpravách nebudeme, tedy přejdeme k hlasování o pozměňovacím návrhu označeném A. Tady se jedná o zvýšení hranice pokuty pro profesní komory v případě, že poruší právě tento zákon, z 1 milionu na 2,5 milionu. Stanovisko garančního výboru je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 82, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro 121, proti 1. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Dalším pozměňujícím návrhem označeným B, je to pozměňovací návrh kolegy Havránka, a zde se jedná o vytvoření institutu takzvané sankční bariéry. Garanční výbor se vyslovil souhlasným stanoviskem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 83, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro 145, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Kuchař: Protože jsme se vypořádali s oběma pozměňujícími návrhy, hlasovali bychom zákon jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Souhlasím a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 253 z roku 2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony podle sněmovního tisku 659 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

(Místopředseda reaguje na žádost o odhlášení.) Žádost o odhlášení? Ano, já vás nejprve všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. Počkám, až se počet hlasujících přítomných v sále ustálí.

 

Návrh usnesení jsem přečetl.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 84, přihlášeno je 150 poslankyň a poslanců, pro 149, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat v bodech tak, jak jsou schválené v rámci programu, a já otevírám další bod jednání a tím je

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP