Pátek 28. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Olga Richterová)

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 726/ - prvé čtení

Opět požádám pana ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby se ujal slova a uvedl tento návrh. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Návrh této novely má dvě části, první část je transpoziční, kdy transponujeme dvě evropské směrnice. Jedna se týká zvláštního režimu pro malé podniky, to znamená, nově můžete využívat výhod statutu neplátce DPH i v jiném členském státě než v domovském. A druhá se týká místa plnění a regulačních opatření v případě katastrof. Jinými slovy, pokud nastanou nějaké katastrofy, může vláda svým nařízením v takovém případě odpustit, respektive stanovit nulové DPH. Je to transpozice evropské směrnice.

A pak je druhá část, my říkáme technická část, která reaguje na aplikační praxi, reaguje na jednotlivá rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie a zejména reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Je to poměrně rozsáhlé. V této chvíli jenom zmíním názvy těch změn. Pokud bude zájem, můžu i potom podrobněji ty jednotlivé technické změny, které vedou k zjednodušení daní a k větší efektivitě správy a výběru DPH.

Rozšiřujeme možnost uplatnění nároku na odpočet daně při registraci plátce, jsou tam obsaženy úpravy v oblasti stavebnictví a zjednodušení v oblasti dodání nemovitých věcí, použití ceny obvyklé v případě dodání nemovité věci zaměstnanci, zrušení specifické úpravy majetku vytvořeného vlastní činností, revize, osvobození a vrácení daně v rámci diplomatických a konzulárních vztahů, revize procesního uchopení vrácení daně, vrácení daně cestujícímu. Řešíme tam problematiku nedobytných pohledávek, řešíme problematiku úplatů a dotace k ceně.

Návrh obsahuje vypuštění vracení daně osobám se zdravotním pojištěním. Tady k tomu chci říct úplně jasně, tady není žádným důvodem úspora, ale nesoulad s evropským právem. Navíc tak jak v této chvíli tato úspora jako určitá výjimka v DPH byla koncipovaná, tak vlastně nevyhovovala těm, kteří jsou sociálně slabší, protože odpočet DPH jste si mohl uplatnit pouze při zakoupení nového vozu od plátce DPH. Pokud jste zakupoval například ojetý vůz od neplátce DPH, tak tu možnost jsme neměli. Máme dohodu s Ministerstvem práce a sociálních věcí, že ten dotační titul bude zpřesněn tak, aby se to týkalo všech vozidel pořizovaných těm, kteří tato vozidla potřebují. A je to rozpočtově neutrální. Někde jsem zaznamenal ve veřejném prostoru, že důvodem je snaha uspořit výdaje státního rozpočtu. Tak zcela jednoznačně říkám, že tomu tak není. Ten objem bude minimálně stejný, jenom se rozšíří okruh rodin, které si potenciálně na tuto podporu dosáhnou.

Pak se zužuje osvobození finančních služeb, řeší se problematika zmocněnce pro doručování pro osoby ze třetích zemí a omezuje se doručování kontrolních hlášení, daňových přiznání a souhrnných hlášení e-mailem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní jsme v totožné situaci jako u minulého tisku. Jako zpravodajka pro prvé čtení byla určena paní poslankyně Naiclerová, která je omluvena ze zdravotních důvodů, a my tedy musíme hlasovat. Navržena je paní poslankyně Jarmila Levko, aby se ujala potom role zpravodaje, bude-li odhlasována. Nevnímám, že by byl nějaký protinávrh.

 

Zahajuji hlasování o změně zpravodaje na paní poslankyni Jarmilu Levko. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti změně zpravodaje tímto způsobem?

Hlasování číslo 296, účastnilo se 116 hlasujících, pro 94 (proti nikdo).

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přijat a zpravodajkou se stala paní poslankyně Levko.

 

Nyní žádám paní poslankyni, aby se také ujala slova na úvod prvého čtení jako zpravodajka. Prosím.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolím si jen stručně shrnout a doplnit předkladatele návrhu zákona pana ministra financí. Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 726 dne 13. 6. 2024. Vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, který reaguje na nutnost implementace unijní legislativy v oblasti zvláštního režimu pro malé podniky a takzvané sazbové směrnice. Kromě těchto povinných změn obsahuje návrh i řadu dalších úprav, jejichž cílem je zefektivnit proces výběru a správy DPH a posílit právní jistotu daňových subjektů i správce daně.

Jednou z hlavních novinek je rozšíření možnosti využívat výhod režimu pro malé podniky i pro osoby povinné k dani, které jsou usazeny v jiném členském státě Evropské unie. Tento takzvaný přeshraniční režim pro malé podniky je koncipován jako dobrovolný a jeho využití je podmíněno registrací prostřednictvím státu usazení, dále obrat v rámci celé EU do 100 000 eur, nepřekročením tuzemského limitu obratu a podáváním čtvrtletních hlášení o výši uskutečněných plnění. Cílem tohoto opatření je zrovnoprávnění tuzemských a zahraničních osob.

V rámci transpozice sazbové směrnice dochází ke změně pravidel pro určení místa plnění v případě virtuální účasti na kulturních, sportovních, vzdělávacích a podobných akcích. Nově se bude místo plnění řídit podle místa příjemce služby, což má zabránit přesunu zdanění do třetích zemí s nízkým daňovým zatížením. Návrh také zavádí možnost osvobodit od DPH dodání zboží a služeb určených pro oběti katastrof, a to na základě rozhodnutí vlády. Dále návrh zákona obsahuje řadu změn reagujících na poznatky z aplikační praxe a judikaturu Soudního dvora Evropské unie. Dochází například k rozšíření možnosti uplatnění odpočtu DPH při registraci plátce i na případy, kdy je pořízený dlouhodobý majetek uveden do stavu způsobilého k užívání až po registraci.

V oblasti nemovitostí návrh upřesňuje pojmy stavba pro bydlení a stavba pro sociální bydlení, přičemž klíčovým kritériem bude zápis způsobu využití v registru územní identifikace. Cílem je odstranit dosavadní výkladové nejasnosti. U dodání vybrané nemovité věci se nově bude zdaňovat pouze první dodání po dokončení stavby nebo po provedení její podstatné změny, další dodání již budou osvobozena od daně. Návrh také zpřesňuje úpravu oprav základu daně v návaznosti na judikaturu Soudního dvora Evropské unie, a to zejména pokud jde o změnu lhůt po provedení opravy a zakotvení povinnosti provést opravu i pro osoby, které v okamžiku opravy již nejsou plátci DPH.

V případě oprav základu daně u nedobytných pohledávek návrh přináší změny, které mají zvýšit právní jistotu věřitelů při uplatňování tohoto institutu.

Dalším významným prvkem návrhu je zrušení specifické úpravy zdanění majetku vytvořeného vlastní činností. Tato úprava se po rozšíření jejího výkladu v důsledku judikatury Soudního dvora Evropské unie a Nejvyššího správního soudu jeví jako nevýhodná a administrativně zatěžující. Návrh také ruší institut vracení DPH osobám se zdravotním postižením při nákupu motorového vozidla. Tato úprava není slučitelná s unijním právem a podpora zdravotně postižených v této oblasti bude nově řešena v rámci systému sociálních dávek.

A v neposlední řadě návrh přináší elektronizaci procesu vracení DPH při vývozu zboží, které si cestujících odnáší ve svém zavazadle. Prodejci budou nově povinni zasílat údaje z dokladu o prodeji elektronicky Celní správě, což umožní zjednodušení procesu potvrzování výstupu zboží z území Evropské unie.

Kromě výše uvedených zásadních změn obsahuje návrh novely zákona o DPH také řadu dílčích a technických úprav reagujících na poznatky z aplikační praxe. Hlavním cílem předkládané novely je kromě nezbytné transpozice unijních předpisů i celkové zefektivnění právní úpravy v oblasti DPH a posílení právní jistoty daňových subjektů i správce daně v souladu s aktuálním vývojem judikatury Soudního dvora Evropské unie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za úvodní slovo. Ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 38 bude jednat a hlasovat pan poslanec Bžoch v tomto posledním dni ve Sněmovně. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec a nově místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka s přednostním právem, prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní místopředsedkyně. Budu jenom velmi stručný, protože to tady zaznělo i z úst pana předkladatele i z úst paní zpravodajky ohledně té vratky DPH na ta auta. Mě by jenom zajímalo, jak to tedy bude řešeno, protože my v tuto chvíli jsme v prvním čtení a vlastně nemáme v ruce vůbec nic, co by z MPSV přišlo. Jestli tam bude nějaký dotační titul, jestli to bude i těch starých aut, protože i u starých aut se vlastně vrací dépéháčko, protože tam je rozdíl ceny mezi novým a starým autem, a pokud to spadá do DPH, tak to se platí, to auto, i s DPH. Možná že s tím může jít zároveň současně i novela zákona 329, to je zákon o dávkách pro osoby se zdravotním postižením, protože ten zákon taky ještě nemáme v prvním čtení, podle mě nebyl ještě ani na vládě a tam by ta částka maximální měla být dle mých informací 200 až 300 000 ohledně té vratky a je to opravdu velmi důležité, protože s tím samozřejmě souvisí i to, že když se to dépéháčko vrátí, tak se naopak ty peníze můžou investovat do přebudování toho vozidla, které potřebuje třeba zdvihací rampu pro invalidní vozíček nebo i nějaké úpravy, které jsou uvnitř toho vozu.

Já si myslím, že to je škoda, protože to byl systém, který byl zavedený, prostě Finanční úřad už věděl, jak to má řešit i s těmi prodejci. A rozumím, že to je transpozice evropské směrnice. Jedno mě zajímá, jak se to bude řešit a v jakém čase, jestli to prostě půjde i paralelně s tímto zákonem, který teď v tuto chvíli máme v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně a zodpoví pan ministr financí, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za ten dotaz. To není transpozice. Stávající úprava českého zákona je v rozporu s evropským právem. Tak přestali jsme zavírat oči, řešíme to. Bude to řešeno přesně, jak říkal pan místopředseda Juchelka, v zákoně 329/2011, bude doplněna v následujícím legislativním procesu a máme dvě možnosti. Musí to být časově ve shodě, za prvé, oba dva ty zákony. Já předpokládám, že to bude 1. ledna 2025. Může to být samostatný zákon, nebo pokud bude dohoda v rámci Poslanecké sněmovny, můžeme to načíst například jako společný pozměňovací návrh ve druhém čtení.

Jenom zdůrazňuji, že ten příspěvek - ono se to přesně jmenuje příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla - bude o to DPH navýšen, že opravdu tady nedojde k žádné úspoře, protože není důvod, aby to úspoře dalo. Ano, já jsem jenom říkal, že pokud kupujete starší vozidlo od osoby, která není plátcem DPH, tak jste nárok neměl. To znamená, pokud jste to koupil od jiné rodiny, například to, že jste neměl na, ta rodina neměla na dražší auto, nové auto, tak to vůbec to DPH nemělo. Takže mně to připadá i sociálně spravedlivější, že rozšíříme okruh těch, kteří na to dosáhnou. Ty detaily určitě budeme ještě debatovat s MPSV, ale i v sociálním výboru, ale podtrhuju potřetí, nebude tam žádná a není důvod, abychom tam hledali rozpočtovou úsporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji a jako dalšího přihlášeného mám pana poslance Martina Kuklu, který se ujme slova. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Hlavní principy navrhovaného zákona zde byly už téměř všechny řečeny. Vedle implementace Rady Evropské směrnice 2006/112/ES je tento zákon změnou zákona o dani z přidané hodnoty. Když se podíváme, jaké oblasti se tento zákon dotkne, tak je toho poměrně hodně. Jedná se o transpozici úpravy v oblasti zvláštního režimu pro malé podniky, to tady bylo řečeno, je to takzvaný přeshraniční režim, kdy de facto právě implementujeme tu evropskou směrnici.

Další je nárok na odpočet daně při registraci plátce. Další stavby pro bydlení a stavby pro sociální bydlení, dále úpravy v oblasti opravy základu daně, dále oprava základu daně v případě nedobytné pohledávky, zrušení specifické úpravy majetku vytvořeného vlastní činností, zrušení institutu vrácení daně osobám se zdravotním postižením.

Ano, jak už tady můj kolega zmínil, já věřím, že tato novela zákona zefektivní proces výběru a správy daně, ale my zde na stole nemáme nic a my tady rušíme právě tento institut pro zdravotně postižené. Když se podíváme do minulosti, jak vláda zametla právě s daňovým balíčkem se zdravotně postiženými a jak se k nim chová, tak mi přijde trošku smutné, že tady rušíme tento institut, ale nevíme, co bude. Nevíme, co vláda předloží, pouze tady slyšíme na mikrofon nějaké sliby. Tak věřím, že nám vláda do druhého čtení tyto sliby předloží. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a táži se, zda ještě někdo se chce přihlásit do obecné rozpravy? Není tomu tak, takže obecnou rozpravu končím. Pro pořádek, je zájem o závěrečná slova? Není. My se tedy budeme nyní opět zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru, kdy organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Takže táži se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak, a my tedy můžeme přistoupit k hlasování .

 

Kdo souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu? Já jsem zahájila hlasování, táži se, kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Jedná se o přikázání rozpočtovému výboru jako garančnímu. Případně kdo je proti?

hlasování číslo 297 bylo přihlášeno 125 hlasujících, pro 105, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat a přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, takže opět se táži, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání. Je to pan místopředseda Aleš Juchelka, prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Pan ministr tady hodil rukavici, abychom měli společný pozměňovací návrh i postup, aby byl v souladu tady s tímto zákonem, proto bych to rád projednal na výboru pro sociální politiku, kde jsme se už toho trošičku dotkli. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zazněl návrh, o kterém budeme nyní bezprostředně hlasovat, a sice na přikázání také výboru pro sociální politiku k projednání.

Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 298, účastnilo se 125 hlasujících, pro 101, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přijat a návrh byl přikázán i výboru pro sociální politiku k projednání.

 

Návrhy na zkrácení lhůt nepadly a já tudíž mohu ukončit prvé čtení tohoto tisku a tento bod. Děkuji panu ministrovi, děkuji i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k bodu

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP