Pátek 28. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

17.
Vládní návrh zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech
/sněmovní tisk 714/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Podle § 90 odstavce dvě upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh měl uvést pan ministr Síkela, nicméně předpokládám, že tak učiní pan ministr Výborný. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Z pověření vlády před vás předstupuji s odůvodněním návrhu zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech z důvodu adaptace právního řádu České republiky na přímo použitelné nařízení Evropského parlamentu a Rady, a to nařízení 2023/1781 ze dne 13. září 2023, kterým se zřizuje rámec opatření pro posílení evropského ekosystému polovodičů a měření - nařízení 2021/694, takzvaný akt o čipech, Zákon v návaznosti na akt o čipech stanovuje příslušné vnitrostátní orgány a některé činnosti jimi vykonávané. V návrhu zákona se stanovuje, že mimo aktivit, které podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, je příslušným vnitrostátním orgánem aktu o čipech Ministerstvo průmyslu a obchodu. To podporuje například výstavbu takzvaných zařízení první svého druhu k zabezpečení dodávek polovodičů a odolnost unijního ekosystému polovodičů.

Zároveň spolupracuje na zřízení koordinačního mechanismu mezi členskými státy a Evropskou komisí pro mapování a monitorování odvětví polovodičů v Evropské unii, jehož hlavním cílem je prevence krizí a reakce na krize v případě jejich nedostatku. Ministerstvo průmyslu a obchodu je jednotným kontaktním místem, které vykonává styčnou funkci pro zajištění přeshraniční spolupráce s příslušnými vnitrostátními orgány ostatních členských států, Evropskou komisí a Evropskou radou pro polovodiče. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je příslušným vnitrostátním orgánem pro takzvaný první pilíř aktu o čipech, což znamená, že podporuje aktivity v rámci iniciativy Čipy pro Evropu prostřednictvím společného podniku pro čipy.

Vzhledem k tomu, že předkládaný návrh zákona pouze zajišťuje adaptaci právního řádu České republiky na evropský předpis v nezbytném rozsahu, je vám vládní návrh zákona předkládán s návrhem, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila předložený zákon v prvém čtení, čili podle § 90.

Závěrem si vás, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji požádat o vyslovení souhlasu s uvedeným návrhem již nyní v prvním čtení v režimu § 90 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, abychom mohli společně vyhovět požadavkům Evropské unie i v takto stěžejní oblasti hospodářství, jako jsou právě čipy a polovodiče. Děkuji za pozornost i za vyhovění této žádosti.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pane ministře a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Libor Turek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Libor Turek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající kolegyně, kolegové. Pandemie covid-19 a následné narušení globálních dodavatelských řetězců ukázaly, jak zranitelné jsou moderní ekonomiky bez vlastní produkce polovodičů; ukázaly, jak je nezbytné investovat do domácí výroby a výzkumu v této oblasti a ukázaly, jaká je závislost na asijských výrobcích a jaké riziko to je. Z této transpozice EU vyplývá povinnost adekvátně adaptovat právní řád České republiky na akt o čipech. Akt o čipech stanoví rámec pro posílení ekosystému polovodičů na úrovni EU, zejména prostřednictvím těchto opatření. Protože pan ministr celou řadu z nich už zmínil, tak já to vezmu zkráceně.

Za prvé je to zřízení iniciativy Čipy pro Evropu; za druhé je to soubor opatření, která by se dala shrnout slovy bezpečnost dodávek a urychlení výstavby zařízení; a za třetí potom celý soubor opatření, který by se dal shrnout slovy monitoring a koordinace.

Co se týče... Ještě bych si dovolil poznamenat to, že vlastně tato ambiciózní legislativa by měla znamenat asi zdvojnásobení podílu Evropy v této výrobě do roku 2030. Ten evropský přístup na rozdíl od amerického klade důraz spíše na koordinaci mezi členskými státy EU a na spolupráci s průmyslem a institucemi výzkumu a vývoje a malými a středními podniky, ale nicméně i to bude znamenat masivní investice a pobídky.

Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o adaptaci právního řádu na akt o čipech, tak bych se připojil ke slovům pana ministra a požádal bych ctěnou Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, aby schválila tento návrh zákona již v prvém čtení podle § 90 odstavce dva zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Kukla Martin. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vládní návrh zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech. Jak již zde bylo zmíněno, všichni jsme zažili nedostatek čipů. Stály nám továrny, přicházeli jsme o značné ztráty. Tento návrh je transpoziční a povinnost ho přijmout je tím, že naše Česká republika je v Evropské unii. Akt o čipech vyžaduje po členských státech určení vnitrostátního orgánu, jak bylo řečeno. Já jsem rád, že pokud bude tato transpozice schválena, a hlavně pokud to přinese ten očekávaný výsledek, že by měly členské státy spolu spolupracovat, měly by být zajištěny případně i investiční pobídky, aby naše firmy v Evropské unii vyráběly dostatek čipů pro náš trh a pro naši potřebu, tak si myslím, že je to jedině dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a byl jste zároveň jediným přihlášeným. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím, končím tedy obecnou rozpravou. Předpokládám, že zájem o závěrečná slova ze strany předkladatele či zpravodaje není. Čili budeme nyní rozhodovat o tom - ano, eviduji vaši žádost o odhlášení, tak vás odhlásím a všechny poprosím, aby se přihlásili svými identifikačními kartami znovu, mezitím jsem gongem přivolal kolegy z předsálí. A jenom připomenu, že nyní budeme rozhodovat podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu vám návrh usnesení, ten zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 714 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." Tak počkáme, než se ustálí počet přihlášených poslanců, což se tak nyní děje.

A já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 304, bylo přihlášeno 105 poslanců, pro hlasovalo 105, proti nebyl nikdo, návrh byl přijat.

 

A my můžeme pokračovat. Já tedy zahajuji podrobnou rozpravu, do které se zatím nikdo nepřihlásil. Ptám se zda se někdo do podrobné rozpravy hlásí z místa? Není tomu tak, končím tedy i podrobnou rozpravu. Protože zájem o závěrečná slova není, tak přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech, podle sněmovního tisku 714."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 305, bylo přihlášeno 106 poslanců, pro hlasovalo 105, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Projednávání tohoto tisku (správně bodu) číslo 17 tím končím.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP