Úterý 9. července 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

165.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dne 21. 12. 2023

I zde prosím, aby se ujal slova předseda volební komise Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Ještě k tomu předchozímu bodu doplním informaci tím, že jsou tady výbory nově ustaveny, nebo ty orgány Sněmovny, tak se budou moci sejít i k případné nebo předpokládané volbě svých předsedů a svého vedení.

A nyní k tomuto bodu, na kterém taky byla politická shoda k zařazení, Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ze dne 21. 12. 2023. Je to tedy ad hoc speciální podle jednacího řádu vyšetřovací komise, kterou se Sněmovna rozhodla ustavit. Toto rozhodnutí jsme učinili 26. června svým usnesením číslo 1059, tím jsme tu komisi zřídili. Následně volební komise vyhlásila lhůtu a projednala návrhy poslaneckých klubů na naplnění této komise, ta lhůta byla 28. června.

A nyní vás seznámím s tím, jaké návrhy kluby podaly, respektive to politické rozhodnutí a dohodu poslaneckých klubů nám v zastoupení jednotlivých poslaneckých klubů(?). Budu přednášet v abecedním pořadí: pan Exner Martin za STAN, pan Haas Karel za ODS, Kašník Pavel také za ODS, Kocmanová Klára za Piráty, Kohajda Michal za KDU-ČSL, Koten Radek za SPD, Letocha Petr za hnutí STAN, Mašek Jiří za hnutí ANO, Válková Helena za hnutí ANO a Zuna Michal za TOP 09.

Tyto návrhy volební komise projednala per rollam 28. června v usnesení číslo 134 a i zde navrhuji volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení. Ta lhůta 24 hodin uplynula už 29. června, je tedy splněna. Teprve poté, až bude komise nebo pokud bude - nemohu předjímat - komise naplněna, budeme moci vyhlásit následně lhůtu na volbu předsedy této komise. Nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování aklamací o návrzích, jak jsem je přečetl, na členy této komise.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane předsedo. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Žádnou přihlášku nevidím. Je-li tomu tak, rozpravu končím. Jinak ohledně hlasování je zde deset jmen. Nebude-li rozpor s postupem, který navrhnu, dal bych hlasovat en bloc o všech deseti jménech najednou. Nevidím, že je zde rozpor s navrženým postupem.

 

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro schválení členů této vyšetřovací komise, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 331, přihlášeno je 185 poslankyň a poslanců, pro 183, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Potvrzuji vaše slova i pro stenozáznam. Je to podle článku 5 bod 1 volebního řádu, kdy Sněmovna rozhoduje hlasováním o potvrzení kandidátky předložené volební komisí jako celku. Není tedy možné nebo nebylo by ji možné jakýmkoli způsobem měnit. A nyní jsme v souladu s volebním řádem Sněmovny tuto komisi naplnili. Já teď dám informaci k tomu, že následně teď může volební komise vyhlásit lhůtu na podávání návrhů na předsedu této komise. Pokud budete souhlasit, dal bych ji do zítřka do 12 hodin, to je dostatečný čas, abychom poté měli opět tu 24hodinovou lhůtu mezi usnesením volební komise a volbou samotnou, kterou, tak jak mám informace, předpokládám na pátek v tomto týdnu. Takže mohu to vlastně učinit už teď na mikrofon, zašleme e-mailem, lhůta na předsedu této vyšetřovací komise je do zítřka, do středy 12. hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Lhůta byla vyhlášena. Nikdo další se nehlásí, v tom případě vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

Otevírám další bod dnešního jednání, a tím je

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP