Úterý 14. prosince 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

2.
Návrh na volbu předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny

Na lavice vám k tomuto bodu rozdáno usnesení volební komise číslo 25 ze dne 13. prosince tohoto roku. I zde prosím, aby se ujal slova předseda volební komise Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní navrhneme obsazení stálých komisí Poslanecké sněmovny, kde byly podávány nominace jednotlivými kluby ze členů jednotlivých komisí. Tady povím, že všechny ty návrhy byly na volební komisi podány v souladu s celkovou politickou dohodou, to znamená, že tam není vnímán žádný problematický nebo konfliktní bod. Je to tak, jak to bylo vyjednáno předsedy poslaneckých klubů. Bude pro vás připraveno celkem 13 volebních lístků. Lhůta byla včera do 12 hodin. Volební komise i tyto návrhy přijala svým usnesením číslo 25 formou per rollam. Z toho důvodu, že to usnesení máte k dispozici na stolech a bylo zkontrolováno, nebudu jednotlivé návrhy číst.

Povím tedy pouze ještě jednou tu technikálii. Každá volba každé komise je považována za samostatnou, proto musela volební komise připravit 13 volebních lístků. Na každém bude jedno jméno, tak prosím o pečlivost, aby nebyly zbytečně lístky neplatné.

V tomto případě volba probíhá tajným způsobem na základě jednacího a volebního řádu Sněmovny, to znamená, o návrhu na provedení volby se nehlasuje, je automaticky tajná.

Prosím, pane předsedající, jenom o otevření rozpravy a poté o přerušení bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Táži se, zda se někdo hlásí? Pan předseda Radim Fiala. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych okomentoval tuto volbu z pohledu SPD. Pořád jsme se zaštiťovali tím, že by nejenom výbory, ale i komise a delegace měly být rozděleny podle poměrného zastoupení podle výsledku voleb. Tady to samozřejmě neplatí, protože hnutí SPD nemá žádnou komisi, nemá ani žádnou delegaci, přestože si myslím, že komise jsou kontrolní komise a že by měly kontrolovat nejenom ty skupiny, které se zabývají bezpečností, vojenským zpravodajstvím a dalšími věcmi, ale měly by kontrolovat i vládu, a to je funkce opozice. Takže já to jenom konstatuji, mě nově vznikající koalice zklamala, protože nerespektuje poměrné zastoupení podle výsledků voleb a prostě si rozděluje své pašalíky pro svoje lidi, nebo možná nechce, aby byla opozicí kontrolována, tak jak by to v normálním parlamentu mělo vypadat. To je jenom můj komentář. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji za váš příspěvek. Táži se, ještě se někdo další hlásí do obecné rozpravy? Žádnou další přihlášku nevidím, v tom případě rozpravu končím. Chcete závěrečné slovo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nechci, děkuji. Prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přerušuji tento bod.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu dnešního programu. Otevírám bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP