Úterý 14. prosince 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

4.
Návrh na volbu člena Národní rozpočtové rady

I v tomto případě prosím, aby se ujal slova předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Do Národní rozpočtové rady volí Sněmovna na základě zákona č. 23/2017, a to dva členy této rady, jednoho na návrh Senátu a druhého na návrh České národní banky. Dále ještě Sněmovna také volí předsedu, kterého navrhuje předseda vlády. V tomto případě dnešní volba bude o členovi, který je navrhován Senátem, a to z toho důvodu, že 29. prosince letošního roku končí funkční období panu profesoru Richardu Hindlsovi.

Je to tedy kandidát, který byl navržen Senátem. Nová nominace Senátu na člena Národní rozpočtové rady - je to nominace pana inženýra Mojmíra Hampla - byla sem do Sněmovny doručena 4. listopadu 2021, a Sněmovna by tedy dnes měla tento návrh potvrdit provedením tajné volby. Jinak ze zákona ta volba musí proběhnout do 60 dnů od doručené nominace, tuto lhůtu tedy splňujeme.

Ještě doplním, že člen Národní rozpočtové rady se v případě zvolení ujímá své funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny, jeho funkční období je šestileté. Nominační dopis a také na žádost členů volební komise i životopis navrženého kandidáta volební komise distribuovala předsedům poslaneckých klubů i členům volební komise a tento návrh Senátu, o kterém jsem mluvil, jsme na volební komisi projednali 22. listopadu, přijali jsme ho do usnesení číslo 15, takže i tady je dodržena desetidenní lhůta mezi tou takzvanou externí volbou, tedy mezi návrhem a provedením samotné volby, které by mělo proběhnout dnes.

Takže návrh je tedy Ing. Mojmír Hampl, CSc. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise v souladu s ustáleným postupem předchozích volebních období zde navrhuje volbu tajnou jednokolovou. Jedná se o potvrzení toho návrhu ze strany Senátu.

A já nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu, a poté musíme hlasováním rozhodnout o tom, že souhlasíme s tajnou volbou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu a táži se, kdo se hlásí o slovo? I v tomto případě nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím.

Táži se, zda máte závěrečné slovo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nemám závěrečné slovo a prosím hlasovat o tom, že tato volba bude provedena tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, dám hlasovat. Ještě přivolám z předsálí případné poslankyně a poslance.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, aby tato volba byla provedena volbou tajnou? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 20, přihlášeno je 189 poslankyň a poslanců, pro návrh 175, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že volba člena Národní rozpočtové rady bude tajná.

Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Teď budu prosit o přerušení tohoto bodu k provedení volby a já bych navrhl možná trošku jiný způsob nebo jiné provedení. Ono je těch lístků celkem 18, takže to bude trošku logisticky složitější pro vás všechny označit, taky pro volební komisi je vyhodnotit a posčítat. Tak pokud byste souhlasili, kolegové, můžeme se domluvit na jiném postupu. Můj návrh by byl dát 30 minut na provedení té volby, poté by se volební místnosti uzavřely, dal bych dalších 30 minut volební komisi na vyhodnocení, na posčítání, takže bych navrhoval, abychom přerušili schůzi Sněmovny - můžeme to zaokrouhlit - do 18.50, kdy bych přečetl výsledky, a pak by mohly pokračovat další body. Je to i z toho důvodu, aby členové volební komise nemuseli sčítat v průběhu projednávání dalších bodů tady na plénu, ale aby se toho mohli také zúčastnit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já tedy jednak přerušuji tento bod, aby mohla být provedena volba. Váš návrh zní přerušit jednání Poslanecké sněmovny do 18.50, rozumím tomu dobře?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, do 18.50 s tím, že volební místnost, to provedení volby, poběží do 18.20, to znamená necelých 30 minut, 27 minut, a poté by volební komise sčítala výsledky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás ještě, kolegyně a kolegové, poprosím o pozornost, protože zde registruji dva návrhy, patrně k proceduře nebo k přestávce. Nejprve tedy pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Prosím, není to k proceduře. Já velmi souhlasím s tím, co bylo navrženo, ale navrhnu jenom, abychom si odhlasovali v tuto chvíli, že hlasování v Poslanecké sněmovně o návrzích mezinárodních smluv vyžadujících souhlas Parlamentu - my jsme byli vždycky zvyklí na zákony, ale teď tam máme mezinárodní smlouvy, tak už jsem si skoro myslel, že to nemusíme hlasovat - může probíhat dnes i po 19. hodině, abychom ten program dotáhli. Je to na návrh poslaneckého klubu ODS a KDU-ČSL.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to procedurální návrh, já k tomu neotevřu diskusi, dám o něm hlasovat bezprostředně. To znamená, návrh zazněl. Víme, o čem hlasujeme? Víme.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl přednesen panem předsedou Bendou? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 21, přihlášeno je 189 poslankyň a poslanců, pro návrh 173, proti nikdo. S návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Nyní tedy proběhne tajná volba a jednání je přerušeno do 18.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 17.55 hodin.)

(V 18.50 hodin místopředseda Bartošek oznámil, že na žádost předsedy volební komise M. Kolovratníka prodlužuje přestávku do 19.05 hodin. V 19.05 místopředseda Skopeček oznámil, že přestávku opět na žádost předsedy volební komise prodlužuje do 19.10 hodin. Jednání pokračovalo v 19.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, můžeme pokračovat. Než budeme pokračovat v dnešním programu, poprosím předsedu volební komise pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, a to v rámci bodu

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP