Úterý 5. dubna 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Schůze pokračovala ve 14.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Babiš Andrej - zdravotní důvody, Babišová Andrea - zdravotní důvody, Balaš Vladimír do 16 hodin z pracovních důvodů, Bauer Jan z pracovních důvodů, Bělor Roman - pracovní důvody, Bernard Josef do 15.30 hodin z pracovních důvodů, Carbol Jiří ze zdravotních důvodů, Dufek Aleš - taktéž zdravotní důvody, Fiala Radim do 15 hodin ze zdravotních důvodů, Horák Jiří - zdravotní důvody, Kasal David - zdravotní důvody, Knechtová Lenka - zdravotní důvody, Lisová Martina - zdravotní důvody, Metnar Lubomír do 15.45 hodin z pracovních důvodů, Němečková Crkvenjaš Zdenka - pracovní důvody, Okamura Hayato - zdravotní důvody, Ožanová Zuzana - zdravotní důvody, Potůčková Lucie - pracovní důvody, Růžička Pavel - zdravotní důvody, Staněk Pavel - zdravotní důvody, Válková Helena - zdravotní důvody, Vích Radovan - zdravotní důvody, Wenzl Milan - zdravotní důvody.

Z členů vlády jsou omluveni: Fiala Petr ze zdravotních důvodů, Bek Mikuláš - pracovní důvody, Gazdík Petr - zahraniční cesta, Langšádlová Helena - zdravotní důvody, Nekula Zdeněk - pracovní důvody, Stanjura Zbyněk - pracovní důvody.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás požádala o ztišení, děkuji. Nyní bych vás totiž chtěla seznámit s tím, k jaké shodě došlo dnes grémium, a protože těch bodů je celá řada, tak opravdu žádám o ztišení a pozornost.

Za prvé se navrhuje zařadit do pořadu 16. schůze nové body: Aktuální situace na Ukrajině jako bod první. Připomenutí genocidy ukrajinského národa během hladomoru organizovaného stalinským režimem Sovětského svazu mezi lety 1932-1933, což je druhý navrhovaný nový bod.

Za druhé pak navrhujeme následující postup jednání v tomto týdnu:

1. Dnešní jednání zahájit novým bodem (pokud bude zařazen) - Aktuální situace na Ukrajině; dále pokračovat body z bloku zákony prvé čtení, a to v následujícím pořadí: nejdříve bod číslo 15, sněmovní tisk 106 - zákon o některých službách informační společnosti, bod 16, sněmovní tisk 107 - zákon o dozoru nad trhem s výrobky, bod 20, sněmovní tisk 161 - zákon o ochraně označení původu, bod 14, sněmovní tisk 96 - zákon o ochraně veřejného zdraví, bod 23, sněmovní tisk 167 - zákon o zdravotnických prostředcích, bod 24, sněmovní tisk 168 - zákon o zdravotnických prostředcích - související. Dále bychom pak případně pokračovali dalšími body z bloku zákony prvé čtení, a to v pořadí: bod 8, sněmovní tisk 67 - zákon o Antarktidě, bod 10, sněmovní tisk 139 - digitální nástroje, a dále pak v pořadí dle schváleného pořadu schůze.

2. Zítra, to jest ve středu 6. dubna, navrhujeme projednávání bodů v následujícím pořadí: bod 79, sněmovní tisk 43 - zákon o nakládání s geneticky modifikovanými organismy, bod 7, sněmovní tisk 151 - zákon o rostlinolékařské péči, bod 9, sněmovní tisk 174 - zákon o významné tržní síle, a dále pak dle navrženého pořadí na úterý. V případě projednání těchto bodů bychom pokračovali dle schváleného pořadu schůze. Ve 12.30 hodin zítra navrhujeme zařadit pevně nový bod, pokud bude zařazen do pořadu schůze, a to Připomenutí genocidy ukrajinského národa během hladomoru organizovaného stalinským režimem Sovětského svazu mezi lety 1932-1933. Ve 13.30 by pak proběhl blok volebních bodů 85 až 96, s tím, že jejich výsledky budou vyhlášeny v jednacím sále v 16 hodin téhož dne.

3. Na závěr připomínám, že ve čtvrtek 7. dubna v 9 hodin bude zahájena 18. schůze, tedy schůze mimořádná.

To je z mé strany nyní vše, to je návrh z grémia.

A já nyní neeviduji zatím žádnou přihlášku... eviduji pana předsedu Výborného. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážená vládo, vážené kolegové, vážení kolegové, pěkné pozdravení v úterním odpoledni a dovolte mi k tomu širokému gremiálnímu návrhu, který tady představila paní předsedkyně, ještě požádat o jednu změnu programu, respektive dvě změny programu, a to jménem předsedů pěti koaličních poslaneckých klubů - ta změna se týká pátečního jednání.

My si dovolujeme navrhnout zařadit napevno na tento pátek v 9 hodin bod číslo 59, sněmovní tisk 110, jedná se o návrh poslanců Jakuba Michálka, Věry Kovářové, Marka Výborného, Marka Bendy a Jana Jakoba na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů. Čili jako první bod našeho pátečního jednání v 9 hodin. A následně jako druhý bod pátečního jednání navrhujeme projednání bodu číslo 25, sněmovní tisk 177, Vládní návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb. Děkuji za podporu takto dvou pevně zařazených bodů na tento pátek. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní se hlásí ještě za klub SPD pan poslanec - ale ještě je tady pak další přihláška písemná. Prosím, vy máte ke stanovisku klubu, předpokládám. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl poprosit, jestli bychom nemohli o bodu číslo 14, sněmovní tisk 96, zákona o ochraně veřejného zdraví, hlasovat jednotlivě, samostatně, z toho gremiálního návrhu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Dobře. Eviduji tento požadavek, jediný bod z celého toho gremiálního návrhu. Nyní je přihlášen písemně k pořadu schůze pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkný den, vážená vládo, paní předsedkyně, milé poslankyně, milí poslanci, vážení poslanci. Já už jsem se soustředil na ten bod a stále jsem vás ještě vítal a zdravil, tak se omlouvám. Budu asi otravný, ale já budu chtít zařadit na pevný čas dneska - a dal bych to alternativně na 17., nebo druhá varianta na 18. hodinu, je to tisk 41, bod 50, Změna živnostenského zákoníku týkající se ohledně věci možnost přenést na obce, aby si mohly na svém místě regulovat krátkodobé ubytování.

A řeknu vám dnes i ten důvod proč - protože jsme to projednávali na pražském zastupitelstvu. Rozumím tomu, že to je téma, které se týká hlavně Prahy, ale ono se to příliš nehýbe dopředu. Každopádně to, co připraví Ministerstvo pro místní rozvoj, se nemůže příliš lišit od toho návrhu, který je teď předložen. Tady jedno z nesouhlasných stanovisek, jeden z důvodů, proč to nezařadit, byla obava, jestli je to v souladu s evropskou legislativou, takže já jsem si v tom mezičase vyjel některé materiály. Nebudu je číst všechny, doufám, že to, kolegové, zařadíte, ale mám tady stručný výtah ze stanoviska generálního advokáta, který jasně říká, že opakovaný krátkodobý pronájem zařízených prostor určených k bydlení příležitostným zákazníkům, kteří zde nemají trvalý pobyt, je vázán na povolení, například ve Francii. To znamená, že tam dal zelenou, že se to dá řešit, že projednávaná věc se týká sociálních a společenských účinků takových služeb na výstupu na jejich příslušných trzích, jako je trh s bydlením, třeba konkrétně v Paříži. A připomenu zde nedávný rozsudek mezi Paříží a Booking.com, kde se jasně řeklo, když to vezmu z toho rozsudku - a nebudu to číst celé, nechci zdržovat: "Napadaná ustanovení nejsou omezením svobody při poskytování služeb informační společnosti." Stejně tak jako soud konstatoval, že na Booking.com nebyly uplatňovány jiné podmínky než na ostatní poskytovatele. Za neplnění požadavků se tedy na Booking.com vztahují stejné sankce jako na ostatní subjekty. Kromě toho nepovažuje splnění informační povinnosti za významné omezení pro platformu. Těch rozhodnutí je tady víc, myslím si, že by stálo za to, se o tom bavit. Mluvím tady o tom proto, že z toho, jak se tady vedla ta debata, to vypadalo, že my tady vymýšlíme kolo, že nic takového není.

A já mám tady docela detailní materiál, vypracovaný IPRem z Prahy, který srovnává, jakým způsobem se to řeší ve třinácti evropských městech, a tam se to řeší až do takového detailu, že to není jenom o nějakém registračním čísle či povolení ze strany měst anebo toho časového limitu, jestli můžete pronajímat na 30, na 90 nebo 150 dnů, ale jsou tam i takové parametry jako kvantitativní nebo geografické omezení, omezení na primární bydliště, to znamená, že můžete pronajímat jenom obydlí nebo byt, kde máte trvalé bydliště, evidence hostů, sdílení údajů s veřejnými orgány a podobně. Je to docela do detailů, mám tady podrobně Amsterodam, Barcelonu, Berlín, Kodaň, Lisabon, Londýn, Milán, Mnichov, Paříž, Vídeň, Ženevu. To znamená, tohle se opravdu řeší všude. Já bych vás skutečně chtěl poprosit a tím rozptýlit ty obavy, že my tady budeme vymýšlet něco, co by nám Evropská unie hodila na hlavu. Nehodila. Řeší to téměř ve všech městech, ve všech hlavních městech evropských zemí.

Já to tady říkám jenom proto, že teď jak ještě dobíhá covid, tak v Praze je relativně klid. Jakmile začne sezona, tak už bude opravdu docela problematické to řešit. Myslím si v důvěře v komunální politiku - komunální politici mají větší důvěru než centrální politici, tak nevidím důvod, proč jim nevěřit a nedat jim tu možnost si to na svém území nějakým způsobem regulovat. Potom, jak se to bude konkrétně regulovat, už je skutečně na městech.

Takže jak jsem řekl, tisk 41, bod 50, dnes v 17 hodin na pevný čas, nebo alternativně na 18. hodinu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, zaznamenala jsem tento váš návrh, pane poslanče. Zaznamenáno to mám, v pořádku, děkuju.

Nikoho dalšího už nevidím, že by se hlásil k pořadu schůze. Proto tedy zavolám naše kolegy a kolegyně, abychom mohli o všech návrzích hlasovat.

Nejprve návrhy z grémia. Jak přednesl pan poslanec Rozvoral, je tady návrh nehlasovat je všechny, samostatně hlasovat jeden bod, a to konkrétně bod 14, což je sněmovní tisk 96, zákon o ochraně veřejného zdraví. To znamená tento bod, který je v celém gremiálním návrhu navržen na dnešní den jakožto bod pátý, ve chvíli, kdy schválíme zařazení nových bodů, bychom hlasovali zvlášť. Ostatní návrhy bychom hlasovali tak, jak byly předneseny z grémia.

 

Proto tedy nejdříve zahajuji samostatné hlasování o tomto návrhu tohoto bodu, bod číslo 14 původního návrhu, sněmovní tisk 96.

Zahajuji hlasování o pevném zařazení tohoto bodu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 91 přihlášeno 161, pro 82, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy dám hlasovat o celém gremiálním návrhu, který byl přednesen.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 92 přihlášeno 163, pro 161, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

My tedy budeme postupovat podle grémiem navrženého pořadu schůze.

Nyní se ještě vypořádáme s návrhy, které zazněly zde na plénu.

 

Nejdříve návrh pana předsedy Výborného na pevné zařazení bodu číslo 59, což je sněmovní tisk 110, střet zájmů, na pátek v 9 hodin, jako pevně zařazený bod.

Ptám se, kdo je pro pevné zařazení tohoto bodu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 93 přihlášeno 163 přítomných, pro 100, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Druhý návrh pana předsedy Výborného byl za tento teď schválený bod, tedy jako druhý bod v pátek, zařadit bod číslo 25, což je sněmovní tisk 177, zjednodušeně řečeno, zrušení EET.

Zahajuji hlasování o pevném zařazení tohoto bodu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 94 přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 99, proti 60. Návrh byl přijat.

 

I tento bod jsme pevně zařadili.

A nyní hlasování o návrhu pana poslance Nachera, který navrhuje, abychom dnes v 17 hodin - nejdříve tedy budeme hlasovat o tom prvním z těch návrhů - projednali bod číslo 50, což je sněmovní tisk 41, je to změna živnostenského zákoníku, předřazení tohoto bodu.

Eviduji zájem o odhlášení. Prosím, abyste se všichni opětovně přihlásili svými kartami. Předpokládám, že paní poslankyně Urbanová se nehlásí s faktickou? Není to teď ani možné, jedná se o pochybení.

 

Až se ustálí počet přihlášených, připomínám, bod číslo 50, sněmovní tisk 41, dnes na 17. hodinu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 95 přihlášeno 161, pro 78, proti 30. Návrh byl zamítnut.

 

Další je alternativní návrh pana poslance Nachera, abychom tento bod pevně zařadili dnes na 18. hodinu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 96 přihlášeno 161 přítomných, pro 78, proti 29. I tento návrh byl zamítnut.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi návrhy na změnu pořadu schůze. Podle těchto změn budeme pokračovat.

Ještě načtu došlé omluvy. Ve dnech 5. až 6. 4. se z celých jednacích dnů ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Šimon Heller a tady ještě máme: ve dnech 7. a 8. 4. se zase opět z celých jednacích dnů pan Heller omlouvá ještě z pracovních důvodů. Pan poslanec Josef Flek se omlouvá mezi 14. až 15. hodinou z důvodů pracovních a pan poslanec Ondřej Benešík se omlouvá ze zdravotních důvodů z celého dnešního jednacího dne, tedy úterý 5. dubna.

Nyní tedy přistoupíme k bodu číslo jedna dnešního pořadu schůze a je jím bod

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP