Pátek 8. července 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 29. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 29. schůze Poslanecké sněmovny dne 23. června tohoto roku. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou téhož dne.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Toma Philippa. Má prosím někdo jiný návrh? Já přivolám poslance a poslankyně z předsálí, a budeme tedy hlasovat o tom, zda se stanou ověřovateli poslanec Stanislav Berkovec a Tom Philipp.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno 104 poslanců a poslankyň, pro 99, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 29. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Toma Philippa.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Babiš Andrej po celý jednací den - pracovní důvody, Babišová Andrea celý jednací den - zdravotní důvody, Bauer Jan celý jednací den - pracovní důvody, Bělica Josef celý jednací den - rodinné důvody, Bělor Roman celý jednací den - pracovní důvody, Bureš Jan celý jednací den - pracovní důvody, Bžoch Jaroslav celý jednací den - zahraniční cesta, Faltýnek Jaroslav celý jednací den - rodinné důvody, Feranec Milan celý jednací den - zdravotní důvody, Golasowská Pavla od 13.30 - pracovní důvody, Haas Karel celý jednací den - pracovní důvody, Hájek Jiří celý jednací den - rodinné důvody, Jáč Ivan celý jednací den - pracovní důvody, Kašník Pavel celý jednací den - zdravotní důvody, Kobza Jiří celý jednací den - osobní důvody, Kocmanová Klára celý jednací den - osobní důvody, Kolář Ondřej od 10.20 do 11.30 - pracovní důvody, Kolovratník Martin po celý jednací den - zdravotní důvody, Kott Josef celý jednací den - rodinné důvody, Kubíček Roman od 12.30 do 16.00 - pracovní důvody, Kubík Jan celý jednací den - pracovní důvody, Kučera Michal celý jednací den - bez udání důvodu, Lang Hubert celý jednací den - zahraniční cesta, Lochman Ondřej celý jednací den - zahraniční cesta, Mádlová Ivana celý jednací den - pracovní důvody, Naiclerová Hana celý jednací den - rodinné důvody, Oulehlová Renata celý jednací den - rodinné důvody, Pokorná Jermanová Jaroslava celý jednací den - zdravotní důvody, Rais Karel celý jednací den - zdravotní důvody, Rataj Michael celý jednací den - pracovní důvody, Sadovský Petr celý jednací den - pracovní důvody, Svoboda Bohuslav celý jednací den - pracovní důvody, Svoboda Pavel celý jednací den - pracovní důvody, Urbanová Barbora celý jednací den - pracovní důvody, Volný Jan celý jednací den - pracovní důvody, Wenzl Milan celý jednací den - zdravotní důvody, Zborovský Miroslav celý jednací den - zahraniční cesta, Ženíšek Marek celý jednací den - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Balaš Vladimír celý jednací den - pracovní důvody, Bek Mikuláš celý jednací den - pracovní důvody, Černochová Jana celý jednací den - pracovní důvody, Jurečka Marian celý jednací den - pracovní důvody, Rakušan Vít celý jednací den - pracovní důvody.

Ano, ještě jedna omluva, Lukáš Vlček se omlouvá do 10 hodin z důvodu jednání.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 29. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Na grémiu nepadly návrhy na změnu pořadu, takže prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se případně k návrhu pořadu vyjádřili vy. O slovo se přihlásili tito poslanci: Milan Brázdil, Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a Jiří Mašek. Nyní tedy prosím pana poslance Brázdila, aby se ujal slova.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobré ráno, kolegyně, kolegové, milá vládo. Dovolte, abych načetl v tento den trošku symbolicky, dnes je to 25 let, kdy na Moravě propukly záplavy, a my máme dnes na programu - jeden z bodů je důchodové pojištění a de facto opravení již platného znění zákona tak, aby záchranáři mohli do důchodu bez sankcí předčasně. A tak mi dovolte, za chvilku se tady objeví na galerii záchranáři horští i zdravotničtí, abychom předřadili, abyste zvedli pro to ruku, předřadili ten bod jako první bod dnešního jednání. Ten bod v podstatě bude mít de facto dvě nebo tři hlasování. Jedno je o důchodech pro pěstouny a to další bude hlasování o poopravení těch důchodů pro záchranáře. Tedy moc vás prosím, paní předsedající, jako první bod dnešního jednání bod (správně: sněmovní tisk) číslo 237. Bod (tisk) 237 jako první bod našeho jednání. Děkuji. (Předsedající: A co je bod 237, prosím?) Je to zákon o důchodovém pojištění.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, dobře. Děkuji. Zaznamenám si. A nyní se přihlásila o slovo paní poslankyně Jana Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo. Já jako alternativu prosím o zařazení bodu o důchodovém pojištění pod číslem (tisku) 237: pokud by neprošel jako první, který navrhoval pan poslanec Brázdil, jako druhý dnešní bod k projednávání. Kolega Brázdil už řekl ty důvody. Dnes vidíme, že je to 25 let od Troubek. Myslím si, že všichni víte o tom... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pardon, že vás přerušuji, paní poslankyně. Kolegové, kolegyně, prosím o klid.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Všichni víte o tom, co se zde dělo poslední dva roky, co prožívali naši záchranáři. Já jsem to tu už říkala jednou, že před volbami jste pro tento zákon, který následně schválil Senát a podepsal pan prezident, tady všichni zvedli ruku. Bohužel, stalo se to tím, že jsme to opravdu připravili narychlo, a my se za to nestydíme, ale dnes chceme tento zákon, který má začít platit od 1. ledna 2023, ale nelze implementovat do praxe, opravdu legislativní chybu opravit tak, aby záchranáři mohli dostát toho, co jsme jim tady všichni slíbili.

Já bych chtěla ještě říct, že si vážím velice kolegů i z koalice, kteří s námi na této opravě chyby spolupracovali. My jsme mysleli, že to podají jako koaliční partneři, protože to, co podá hnutí ANO, je tady neprůchodné, ale bohužel na poslední chvíli tito kolegové to museli stáhnout, protože koalice s tím nesouhlasila, ale já je nebudu jmenovat. Přesto jim moc děkuji za to, že nás podpořili, a i když dneska budou mít třeba zakázáno pro to tu ruku zvednout, tak jim děkuji za to, že nám v tom pomohli.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vládo, milé kolegyně, milí kolegové, já si dovolím k návrhu pana kolegy Brázdila i paní kolegyně Pastuchové jenom požádat - pan ministr Jurečka je dnes řádně omluven z pracovních důvodů, proto tisk 237 skutečně dnes není možné projednávat. Mohu garantovat to, že i taková je dohoda v rámci celé vládní koalice, že tento tisk bude projednán na pokračování dnešní řádné schůze příští týden ve středu v bloku třetích čtení, tedy 13. července. I ten pozměňovací návrh, který připravil pan poslanec Brázdil, není legislativně prost chyb a v tuto chvíli na tom pracují příslušné resorty, jak resort vnitra, tak resort práce a sociálních věcí. Ve středu 13. července to bude projednáno, ale dnes skutečně vzhledem k omluvě pana ministra, který musí být na jiných jednáních, není možné tisk 237 projednávat. To jenom na vysvětlenou, proč to nemůžeme podpořit a proč garantujeme projednání příští týden ve středu 13. července. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní se přihlásil o slovo pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já tomu samozřejmě jakoby rozumím, ale máme plánováno už půl roku, že dnes a zítra zasedá Poslanecká sněmovna na rozdíl od příštího týdne, kdy jsou mimořádné schůze Sněmovny, pardon, včera a dneska, a myslím si, že pan ministr by tady určitě rozhodně být měl. A já z jiného důvodu samozřejmě než tady moji kolegové, a to z toho důvodu, že začíná 1. 1. 2023 tento zákon platit, i z toho důvodu, že se týká i dalších pozměňovacích návrhů kromě toho, co tady uváděli paní kolegyně Pastuchová a pan kolega Brázdil, tak také žádám o zařazení tohoto bodu, to znamená sněmovního tisku 237, a to jako třetího v pořadí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení ministři, dámy a pánové, jako čtvrtý v pořadí se na vás obracím se stejnou žádostí, a to s předřazením. Jsem přesvědčen, že to možné je, protože na programu dnešní schůze to bylo, pan ministr to věděl a mohl to jako u jiných tisků řešit tím, že pověří jiného ministra, což se tady předvádí velmi často, že tady někdo někoho zastupuje. Takže záchranáři na to čekají, záchranáři se přišli podívat, jak budete hlasovat. A já chci jenom připomenout to, že tak jak většina z vás tady byla v loňském roce, tak jste pro tu ruku zvedli. Zvedli jste ji. Bohužel tam byla chyba, kterou lze opravit. My tu opravu tady nabízíme. Nabízíme ji formou dvou pozměňujících návrhů a je to Mašek a kolektiv a Brázdil a kolektiv. Jeden je trochu širší, týká se základních složek IZS, to znamená policie, hasičů a záchranné služby, a druhý je zúžený, týká se záchranné služby a horské služby. Já věřím, že to, jak se tady rozhodnete, že to záchranáři vyhodnotí a že k tomu vezmou zřetel.

Jsem přesvědčen, že při dobré vůli je možné tento tisk tady projednat, předřadit, a proto navrhuji, pokud by neprošel návrh pana kolegy Brázdila a paní kolegyně Pastuchové nebo pana kolegy Juchelky, tak bych navrhoval zařadit jako čtvrtý bod dnešního jednání. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí k návrhu změn pořadu Marek Benda. Prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já mám tři návrhy na změnu programu. První je - mám pocit, že to bylo původně z grémia, ale zřejmě se to někde v čase ztratilo - zařadit nový bod Volba předsedy Národní rozpočtové rady. Měl jsem pocit, že to bylo dokonce domluveno na grémiu. Pokud by takový bod prošel, tak ho zařadit napevno dnes na 13.45. To je první návrh, který by měl být konsenzuální.

Další dva návrhy už asi úplně konsenzuální nebudou. Zařadit dnes nový bod jako bod druhý do této schůze na začátek bloku třetích čtení, sněmovní tisk 166, pojistné na veřejné zdravotní pojištění, třetí čtení. To je návrh, který jsme projednali a nemohl být jako třetí čtení zařazen v době, kdy byl schvalován organizačním výborem program schůze, protože ještě nebylo dokončeno jeho projednávání, organizační výbor zasedal v průběhu té schůze. Je to poslední třetí čtení, které nám zbývá před prázdninami. To zařadit jako bod 2.

Posléze nakonec za bod 12 jako bod 13 zařadit sněmovní tisk 256, o omezujících opatřeních, zjednodušeně řečeno sankční zákon, první čtení v režimu § 90. Jedná se o zákon z dílny pana ministra Lipavského jako ministra zahraničních věcí. Včera jsme schválili provádění sankcí a nemáme tam způsob, jakým zařazovat na ty sankční seznamy. Bylo by dobré, abychom se k tomu dostali, ale bylo by dobré, abychom se k tomu dostali až příští středu, aby byl ještě čas o tom vést nějakou diskusi. Takže jako poslední bod.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, jenom se ujistím, je to tedy nový bod, Volba předsedy Národní rozpočtové rady, sněmovní tisk 166, pojistné na veřejné zdravotní pojištění jako druhý bod, třetí čtení, a sněmovní tisk 256 jste chtěl zařadit jako...?

 

Poslanec Marek Benda: Poslední bod schůze, jako bod 13, respektive 14, nebo kolik to vyjde, ale zatím 13.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Pastuchová ještě k návrhu pořadu.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. K návrhu pořadu jsem řekla, že bych chtěla předřadit jako druhý bod, pokud neprojde pan poslanec Brázdil.

Pan předseda klubu Výborný řekl, že tento tisk nelze dnes zařadit. Já tady vítám všechny záchranáře (na galerii pro hosty), děkujeme za vaši cestu sem. Ale že tu není ministr - a já musím oponovat. Mnoho a mnoho zákonů se zde projednává bez toho, aby tady byl ministr, a převezme jeho roli někdo jiný, pane předsedo, takže prosím, na tohle se nevymlouvejte. A to, že tento tisk nechcete schvalovat, protože chcete předložit jiný návrh o náročných profesích, který se prostě do 1. 1. 2023 nestihne, to všichni víme, kdo tu sedíme déle. Já vás znovu prosím o to, abyste dnešní legislativní chybu, kterou jste všichni v minulém období schválili, dnes napravili. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkujeme. Bylo to sice jakoby k návrhu pořadu, nicméně žádný nový bod jste nenavrhovala. Pan Brázdil chce navrhnout nový bod? Pan poslanec? (Poslanec Brázdil odpovídá mimo mikrofon.) K pořadu schůze? Budete navrhovat nový bod. Nejsme v diskusi. K návrhu pořadu. Tak prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Vy mi, paní předsedající, nevěříte, že navrhnu nový bod. My jsme navrhli první, druhý, třetí, čtvrtý a já předstupuji znovu a ještě jednou žádám, jestli tisk 237, pokud neprojde první, druhé, třetí, čtvrté zařazení, byl zařazen ještě jako pátý bod. Přednesl jsem svůj návrh.

Já bych také rád uvítal kolegy ze záchranek a horských služeb. Prosím, přišli jste proto, abyste tady vlastně nakonec poděkovali všem nám, kteří pro to zvedneme ruku, aby ten zákon prošel. Moc si toho vážím, že jste vážili tak dlouhou cestu a vzali jste si volno.

Zároveň při zařazení tohoto bodu bych chtěl poprosit vás, pane premiére: Pane premiére, prosím vás, vezměte tužku a papír, napište, že pověřujete - a myslím si, že nejvíc druhý v pořadí, který je s tím seznámen, je pan ministr Válek, my jsme to s ním hodně probírali, nebude nic složitého, v podstatě jenom tři čtyři hlasování, která jsou k tomu potřeba, a to zvládneme, zvládnete to, kolegové vám pomůžou, prosím, pane premiére, pověřte pana ministra Válka tím, aby mohl ten bod být zařazen dnes jako první. Je to opravdu otázka - já tužku mám, jestli máte papír? (Potlesk a výkřiky v sále.) Ne, nedělejte si z toho srandu, já to myslím vážně, opravdu. Chci, aby to bylo... Zkrátka a dobře, já chci, aby ta možnost tady byla, aby to, že si vás vážíme (k záchranářům na galerii pro návštěvníky), je pravda, ale aby to bylo také legislativně ukotvené. Pane premiére, moc vás o to prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S přednostním právem vystoupí paní předsedkyně Schillerová, poté pan předseda Výborný a poté paní místopředsedkyně Vildumetzová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak já tady z toho nechci dělat divadlo, mí kolegové načetli body 1, 2, 3, 4, 5, sněmovní tisk 237, tak já udělám ještě další pokus a navrhnu to jako bod 6 dnešního jednání. Tady sedí záchranáři, také je zdravím velice, všichni jim pořád děkujeme, v covidu jsme jim děkovali, děkujeme jim každou chvíli. Když se cokoli stane, tak oni jsou první, kteří jsou na místě a kteří pomáhají, kteří to dělají na úkor svého volného času. Tady mluvili mí kolegové poslanci, kteří jsou profesí záchranáři, takže od nich je to autentičtější.

Myslím si, že jsme tady včera zažili... Pan ministr financí, já jsem mu tady vysekla poklonu, říkala jsem, jednou tady hájíte a předkládáte zákon o veřejném zdravotním pojištění, včera o konečných vlastnících, vedli jsme vysoce právní debatu, kdy on to předkládal - to není nic proti vám, pane ministře. V žádném případě. A šlo to? Šlo to. A to, že tady slyším, že - zástupný problém, že tu není ministr Jurečka? Prosím vás, bylo to na pořadu. Takže musel počítat s tím, že tady bude. A jestli to bude bod 5, 6 nebo 10, to je přece úplně jedno. Prostě ti lidé teď tam nahoře čekají na to, co uděláte, a bedlivě to sledují. Takže prosím, já se připojuji ke svým kolegům, prosím, abyste to zohlednili, prosím, abyste vyhověli záchranářům, narovnali tu chybu, která je poškozuje, a navrhuji tedy zařadit sněmovní tisk 237 jako bod 6 dnešního jednání schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych to rád skutečně vrátil od těch divadelních vystoupení k tomu ratiu, tak jak tady nakonec říkala paní předsedkyně Schillerová. (Bouchání do lavic z levé strany sálu.) Tak aby vás při pátku nebolely ruce.

Primárně tisk 257 (správně 237) se na prvním místě, všichni to víme, týká pěstounů. Součástí toho tisku je i oprava chybného pozměňovacího návrhu, který jsme tady všichni rukou společnou v tom minulém volebním období skutečně schválili. Chci zdůraznit, že chybu ale nemůžeme opravit novou chybou. I to, co bylo předloženo panem poslancem Brázdilem, je bohužel chybné a zneužitelné. Proto jsem znovu říkal, že všechna gesční ministerstva, to znamená Ministerstvo práce a sociálních věcí i Ministerstvo vnitra, připravují takovou verzi, aby byla skutečně správná. Garantoval jsem tady, že bude takto projednána řádně příští týden. Ten bod v tuto chvíli byl zařazen jako bod desátý, proto tady ani pan ministr není a plní jiné pracovní povinnosti. Samozřejmě kdyby to bylo jinak, tak by tady pan ministr byl.

Dovoluji si jménem poslaneckých klubů vládní koalice navrhnout, aby tento tisk, to znamená sněmovní tisk 237, novela zákona o důchodovém pojištění - včetně toho, o čem se tady bavíme, protože všichni si vážíme práce záchranářů. Všichni. Je úplně jedno, jestli je to opozice, nebo koalice. Je zbytečné se tady z něčeho obviňovat. Ano, i my respektujeme a vážíme si práce integrovaného záchranného systému, záchranářů a tak dále, mohl bych pokračovat. Proto prosím, zařaďme tento tisk napevno na středu 13. července 2022 v 9 hodin, abyste tedy měli, pokud mi nevěříte to, co jsem řekl před chvílí, abyste měli garantováno, že tento tisk včetně pozměňovacího návrhu, který připravují příslušné resorty a ministerstva, tak abychom neopravili chybu chybou, byl skutečně řádně projednán. Tedy navrhuji hlasování o zařazení na středu třináctého v 9 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane předsedo. Ještě má zájem o vystoupení s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak všichni jsme si vědomi rozložení sil v této Sněmovně. Jsme si vědomi toho, jak předem to hlasování dopadne. Záchranáři to budou sledovat. Myslím, pane předsedo Výborný, že poznámka o estrádním divadle byla zbytečná. Co je estrádní divadlo? To, že mí kolegové tady kultivovaně navrhli zařazení tisku? To je estrádní divadlo? Nebo snad to, že se záchranáři na to přišli podívat? To snad ne! Takže já nevím, kdo by tady dělal jaké divadlo. Tady každý vystoupil kultivovaně a mluvil o své motivaci a o důvodech, proč to zařadit.

My se k tomu postavíme hlasováním, to hlasování budou všichni vidět. Podpoříme dnešní hlasování. Myslím si, že tady to hraní na čas nehraje vůbec žádnou roli. Možná by bylo lepší, kdybyste tady řekl ano, my navrhneme hlasování ve středu, že to prohlasujete, vyhrajete, to je jisté, ale kdybyste řekl, jak budete hlasovat. To by možná ty lidi uklidnilo. Kdyby slyšeli, my nebudeme hlasovat dnes, budeme hlasovat ve středu, ale podpoříme ten návrh. To je to podstatné. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Vildumetzová Mračková. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla zareagovat, že dnešní schůze, 29. - my dneska přece nevíme, jestli dneska schůze projedná všechny body. Může se také stát, že dneska všechny ty body projednáme, to znamená, že ta schůze dneska i skončí. Takže nevím, jak můžeme dneska rozhodovat o tom, že to budeme zařazovat napevno ve středu. To mi nedává úplně logiku.

Zároveň bych chtěla říct, že z pozice místopředsedkyně Sněmovny jsme všichni místopředsedové obdrželi 22. března 2022 prakticky jakoby plnou moc, že může pana premiéra, každého ministra zastupovat jiný ministr, takže není nutné, aby se v tuto chvíli něco podepisovalo. Svým způsobem každý ministr, který tu dnes je, tak může pana ministra práce a sociálních věcí, pana Jurečku, zastoupit.

A také bych vás chtěla požádat, protože všichni víte, že složky integrovaného záchranného systému jsou ti, kteří nám pomáhají v každodenních záležitostech, zachraňují lidské životy. A opravdu bych vás chtěla požádat, ne aby to byl bod 5, 6, ale protože jsou tady dneska všichni, aby to byl bod 1. Děkuji vám. (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní se ještě hlásí paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Tak já děkuji. Když pan předseda Výborný říká, že je to divadlo a teátr, já si to nemyslím. A protože moje šťastné číslo je číslo 7 celý život, tak já tento bod zařazuji jako číslo 7.

A k tomu se ještě vyhradím, že tam je chyba. Pane předsedo, tento sněmovní tisk probíral garanční výbor pro sociální politiku, kde se hlasoval i tento pozměňovací návrh. Seděli tam zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a na žádnou chybu v tomto pozměňovacím návrhu nás neupozornili. Tak co nám to tady vyprávíte! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo s pozměňovacím nebo doplňovacím návrhem k návrhu pořadu? Nehlásí se.

Nyní tedy budeme hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak jste je načetli. Přistoupíme tedy k hlasování v pořadí, v jakém byly podány. Jenom se zeptám, zda vystoupení poslankyně Pastuchové s tím, že zařazuje bod 1, jestli mohu shrnout tedy do jednoho bodu tři hlasování? To znamená jako první bod a pak jako bod pátý. Ano? Tedy pardon, sedmý. Zvlášť samozřejmě budeme hlasovat, ale změním pořadí a budu to tedy hlasovat pod jedním návrhem.

Nyní zde tedy máme návrh pana poslance Brázdila, který navrhuje číslo bodu 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, zařadit jako první bod dnes. Já ještě přivolám kolegy z předsálí. Vidím zde zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Hlasujeme tedy o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu na dnešek.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 70, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat opět návrh pana poslance Brázdila na zařazení bodu číslo 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, na dnes jako pátý bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat návrh paní poslankyně Pastuchové, která chce zařadit bod číslo 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, na dnes jako druhý bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat ten samý návrh, ale tentokrát navrhuje paní poslankyně ho zařadit jako sedmý bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 154 poslanců a poslankyň, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Promiňte, paní místopředsedkyně. Hlasoval se můj návrh a byl zařazen jako bod 6? To jsem nezaregistrovala.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Váš bod bude hlasován. Nyní zde máme návrh pana poslance Juchelky na zařazení bodu 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, na dnes jako třetí bod. (Poslanci vznášejí námitku, že o tomto už není možné hlasovat.) To už nejde, dobře. Promiňte, okamžíček. (Krátká porada.) Po poradě s organizačním odborem jsme se shodli na tom, že je možné hlasovat následující body, a to z toho důvodu, že může dojít k předřazení ještě toho bodu výše. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já se tedy nechám poučit, protože jsem sněmovní nováček, takže se pořád učím. Ale proč se nehlasovalo přesně podle toho, jak ty návrhy byly podávány? Jedna, dvě, tři, čtyři, pět, šest, sedm - a neměli jsme žádný problém. Proč jsme hlasovali sedm, myslím tedy teď bod, a pak jsme nehlasovali...? Já jsem se v tom ztratila. Tak jestli by mi to mohlo být vysvětleno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, je to pravda. Omlouvám se, byla to moje chyba. Nicméně jsem naznačila, že to shrnu pod jedno hlasování. Ale je pravdou, že se má hlasovat tak, jak byly návrhy načteny. Omlouvám se. Nicméně nyní můžeme hlasovat o dalších návrzích. Můžeme, protože může dojít ještě k posunutí výše. Máme tady návrh jako třetí bod, případně čtvrtý bod a tak dále.

 

Takže můžeme hlasovat nyní návrh pana poslance Juchelky, který navrhuje bod číslo 10, sněmovní tisk 237, zařadit jako bod třetí na dnešní den.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 69, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat návrh pana poslance Maška. Bod 10 navrhuje zařadit jako čtvrtý bod na dnešní jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat návrh pana předsedy Bendy, který navrhuje jako nový bod volbu předsedy Národní rozpočtové rady. Čili budeme nyní hlasovat o zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 80, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu na dnešek ve 13.45 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 8. Návrh byl přijat.

Nyní budeme hlasovat opět návrh pana předsedy Bendy, který navrhuje zařadit nový bod, sněmovní tisk 166, pojistné na veřejné zdravotní pojištění. Hlasujeme tedy o zařazení nového bodu... (Poslanec Benda - připomínka z pléna.) To je nový bod. Ano? A potom budeme hlasovat o jeho pevném zařazení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 69. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu jako bodu druhého v bloku třetích čtení. Je to tak, pane předsedo (Bendo)? Ano, děkuji. Jako druhý bod, tedy v celkovém programu první bod z bloku třetích čtení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 68. Návrh byl přijat.

 

A nyní opět budeme hlasovat návrh pana předsedy Bendy, který navrhuje zařazení nového bodu, a to je takzvaný sankční zákon, sněmovní tisk 256. To znamená, že teď budeme hlasovat o zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 84, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu po bodu 10, že se to nezařazuje po interpelacích, tedy jako bod poslední. Ano?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 84, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat návrh paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje zařadit bod číslo 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, jako šestý bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 73, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

A nyní budeme hlasovat návrh pana předsedy Výborného, který navrhuje zařadit bod číslo 10, sněmovní tisk 237, zákon o důchodovém pojištění, pevně na středu 13. 7. na 9. hodinu. Pane předsedo, ano?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 118, proti žádný. Návrh tedy byl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o celém návrhu 29. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 85, proti žádný. Návrh byl přijat a pořad schůze byl schválen.

 

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já samozřejmě k tomu chci říct více, ale teď k tomu hlasování. Mohlo by od vás, paní předsedající, prosím vás, jednoznačně zaznít, jak to je? Protože přiznejme si při všem respektu k vaší osobě, neberte si to osobně, ale dneska to hlasování je trochu za mě minimálně slušně řečeno zmatečné. To znamená, schválilo se nejdřív to, že ten sněmovní tisk 253 (správně: tisk 237) bude zařazen jako bod číslo 7 dnešního jednacího dne. A pak jsme schválili, že bude zařazen pevně ve středu jako první bod. Takže co tedy platí? Protože jsme se v tom hlasování trochu ztratili. Takže prosím, jestli by jednoznačně na mikrofon zaznělo, jak to je v souladu s jednacím řádem.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Reaguji tedy na vaše vystoupení, paní předsedkyně. Už jsem přiznala, že skutečně došlo k chybě, protože návrhy se mají hlasovat tak, jak byly načteny. Paní poslankyně Pastuchová načetla nejprve návrh zařadit tento tisk číslo 237 jako bod první, poté jako bod sedmý. (Nesouhlas z pléna.) Jako druhý bod a poté jako bod sedmý. Samozřejmě já jsem připustila takovéto hlasování, což se omlouvám, nebylo v pořádku. Nicméně Sněmovna zařadila, připustili jsme tedy poté další hlasování nakonec o tomto bodu a nakonec tento tisk byl pevně zařazen na středu 13. 7.

Ano, prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já vás, paní místopředsedkyně, nechci trápit. Chápu to tedy tak, že to hlasování, kterým jsme hlasovali, že se to zařadí ve středu jako první bod pevně, přebilo to hlasování předtím? Dobře. Možná tedy - (Předsedající: Ano, je to tak.) Tak jsem to tedy pochopila.

Takže prosím vás, milí horští a zdravotní záchranáři, zdravím vás. Nesmírně si vážíme vaší práce, ale teď jste v přímém přenosu, já vám to přeložím, co se tady stalo. Vládní koalice v podstatě prohlasovala to, že bude to zařazeno ve středu jako první bod pevně. Neslyšeli jsme ale, jak budou hlasovat, takže nevíme, jak se vlastně k tomuto návrhu postaví, který má zlepšit vaše postavení. A jenom ještě pro vaši informaci, větší prioritou pro vládní koalici je zákon, kterým berou 14 miliard veřejnému zdravotnímu pojištění! Ten mají jako bod číslo 2. Děkuju. (Skandovaný potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, já tyhle polemiky v sále nemám úplně rád. Pokládám za zbytečné, abychom tady do sebe stříleli. Ale jenom bych rád upozornil, že pro to zařazení na středu v 9 hodin jste hlasovali. (Reakce z pléna.) Ano, to jste hlasovali.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Logicky, protože hlasování bylo tak zmatečné, že jsme logicky podporovali aspoň něco! Nebylo řečeno, jak to vlastně je. Já mám sto chutí se tady domluvit prostě, ať se to prohlásí za zmatečné a hlasuje se znovu. Protože to je fakt nemožné! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Musím zareagovat ještě jednou. Nejprve jsme odhlasovali, že to bude bod sedmý, což, kdybyste nezdržovali dnešní schůzi, klidně mohlo být dnes. Potom jestli fakt nevíte, o čem hlasujete, jestli paní místopředsedkyně... (Nesouhlasné projevy v levé části sálu.) Já poprosím pana poslance Králíčka, prostřednictvím paní předsedající, aby na mě nekřičel. Já ho mám taky docela rád, ale...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, prosím, nechte vyjádřit pana předsedu.

 

Poslanec Marek Benda: Jestli nerozumíte dotazu paní místopředsedkyně, která říká: Budeme hlasovat o tom, jestli se bude tento bod projednávat ve středu v devět - a jste tak zmatení, no tak pak je asi nejlépe, abyste si pořádně přečetli ten jednací řád. Ale vy jste hlasovali pro zařazení na středu v devět. My také. My jsme řekli od začátku, že to tak být má, protože tady bude příslušný ministr. Ale vy jste pro to hlasovali, tak nám to teď nevyčítejte!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Prosím, paní předsedkyně Schillerová má slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane předsedo, většinou do sebe nestřílíme, dneska udělám výjimku. Kdyby nebylo celé řízení zmatečné, tak jsme samozřejmě nedospěli k tomuto zmatečnému výsledku. To řízení nebylo tak, jak mělo být. Mělo být hlasováno podle pořadí, paní místopředsedkyně to uznala, čehož si cením. Ale pak jsme se dostali do té situace, do které jsme se dostali. Takže já dávám námitku proti řízení předsedající a žádám, aby o ní bylo hlasováno. A navrhuji, ať se hlasování opakuje. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zazněl zde návrh - paní předsedkyně, jak jste to navrhovala, prosím pěkně?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Nejdřív navrhuji námitku proti řízení ze strany předsedající schůze, tedy proti vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Navrhujete tedy námitku proti postupu předsedající?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, přesně tak.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, o této námitce dáme hlasovat. Já zagonguji, slyším žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o námitce paní předsedkyně Schillerové proti postupu předsedající.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 69, proti 62. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já rozumím, paní místopředsedkyně, rozložení sil, ale tohle byla docela dneska nepřehledná situace. Já myslím, že všichni si uvědomujeme, že to nebylo všechno tak, jak mělo být. Já se chci poradit se svými kolegy, takže beru půlhodinu pauzu na poradu jednání klubu hnutí ANO. Prosím kolegy, abychom se sešli v Aktech. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Na jak dlouho prosím?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Třicet minut!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, vyhlašuji přestávku v délce 30 minut.

 

(Jednání přerušeno v 9.54 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.24 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v dnešním jednání. Než zahájíme další body, přečtu omluvy. Omlouvá se pan ministr Jan Lipavský dnes od 10.24 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Dále se omlouvá pan ministr Blažek po celý jednací den z pracovních důvodů. Omlouvá se také pan poslanec Benešík od 10.30 do 11.30.

Ještě než začneme projednávat první zařazený bod, jenom osvětlím situaci. Za prvé, omlouvám se za to, že jsem připustila hlasování ne tak, jak mělo být. Zároveň shrnu, jak tedy byly body zařazeny, respektive onen sporný bod, sněmovní tisk 237. Tento sněmovní tisk je v programu schůze zařazen na osmé místo, schválili jsme ho sice jako bod sedmý, ale byl ještě předřazen bod druhý, což je veřejné zdravotní pojištění. To znamená, že zákon o důchodovém pojištění je zařazen jako osmý bod a napevno je zařazen na středu 13. 7. v 9 hodin. Znamená to tedy, že jsme nejprve zařadili tento sněmovní tisk jako sedmý bod a potom jsme odhlasovali jeho pevné zařazení na středu 13. 7.

 

A nyní se budeme věnovat bodu

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP