Úterý 12. července 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona
o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích in vitro
/sněmovní tisk 168/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele i v tomto případě pan ministr Šalomoun. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun Děkuji za slovo. Já už jsem to tady vlastně uváděl u svého předchozího vystoupení. Tady jde vlastně o technickou úpravu zákona o regulaci reklamy a zákona o správních poplatcích, kde je potřeba jenom legislativně technicky doladit tento předchozí přijímaný zákon.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 168/1. Prosím, aby se i v tomto případě ujala slova zpravodajka výboru pro zdravotnictví, poslankyně Věra Adámková, a informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Věra Adámková: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi pár slov ke sněmovnímu tisku 168. Cílem návrhu tohoto zákona je změnit relevantní ustanovení zákona o správních poplatcích a zákona o regulaci reklamy v souvislosti se souběžně předkládaným návrhem zákona o zdravotnických prostředcích. Změnou zákona o regulaci reklamy se český právní řád adaptuje na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy 2017/746 ze 7. dubna 2017. Jedná se o zrušení směrnice 98/79/ES a rozhodnutí komise 2010/227/EU.

Čili tady bychom se měli podívat jenom na některé podrobnosti. Máme tady samozřejmě poměrně velké projednání na výboru pro zdravotnictví. V části první, která jedná o změně zákona o správních poplatcích, dochází k upřesnění některých termínů ve smyslu dovozce, ověření údajů a vymezení v souladu i s naším právním řádem. V položce 97 potom se slovo "zdravotnický" zrušuje za slovo "prostředků" a vkládají se tam upřesňující informace. Podobně tak v bodě 4 písm. c) i písm. e). V části druhé, která se týká změny zákona o regulaci reklamy, se upřesňují pojmy, tedy pojem "odborník" a "zaměstnanec poskytovatele zdravotních služeb". V části třetí je účinnost a v závěru je tento návrh zákona navazující na sněmovní tisk 167. Doplňuje tedy změny v oblasti správních poplatků a reklamy. V části věnující se regulaci reklamy byly diskutovány některé věci, co se týče reklamy zdravotnických služeb, nicméně bylo vysvětleno odborníky na právní systém, že tento termín je v pořádku i s naším právním řádem, čili nejsme tam v žádné kolizi.

Takže tolik, co se týče projednání ve výboru pro zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní zpravodajko. Nyní tedy otevírám

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP